Véleményvezér

vv

Amikor a sajtó veszíti el a választásokat

2010.05.10. I 5 komment I Címkék: media nagy britannia demokracia nick clegg

Sokan hajlamosak elhinni, hogy a választások kimenetelét valójában a sajtó határozza meg. Ám a média sem mindenható. (Fotó: EPA)

Bár a múlt heti brit választásokat a konzervatívok nyerték, az idei kampány igazi győztese mégsem a toryk, hanem Nick Clegg, a liberális demokraták vezére. Nem is azért, mert most rajta múlik, hogy a szigetországot az elkövetkezendő években konzervatívok vagy munkáspártiak vezetik velük koalícióban, hanem, mert egy kis/középpárt vezetőjeként sikerült a brit közélet főszereplőjévé válnia.

Cleggmánia

A brit kampányok történetében most rendeztek először televíziós vitát, mégpedig rögtön hármat is. A tévévitára a munkáspárti Gordon Brownon és a konzervatív David Cameronon kívül az örök harmadik libdemek vezetőjét, Nick Clegget is meghívták. Clegg mindenki meglepetésére kiváló szerepléssel megnyerte az első vitát.

A liberális vezér rögtön a média kedvence lett, valamiféle brit Obamának kezdték a sajtóban beállítani. Bár mindössze néhány hónappal volt fiatalabb a konzervatívok jelöltjénél, hirtelen ő lett a fiatal generáció hírnöke. Miközben a konzervatív Cameronhoz hasonlóan Clegg is tradícionális felsőosztálybeli családban született, mégis benne látta megtestesülni a sajtó az “osztályharc végét”.

 

A média történelmi fordulatról beszélt, a brit kétpártrendszer végéről. Sorra jelentek meg az elemzések arról, hogy az addig rendre 17-22% körül teljesítő, a 630-ból körülbelül félszáz parlamenti helyet begyűjtő libdemek idén “örökre megváltoztatják majd az angol politikát”.

A mainstream média egyenesen a Munkáspárt megelőzését várta a liberálisoktól, és azt vizionálták mindenhol, hogy ők lesznek ezentúl a második erő, akár több száz fős parlamenti frakcióval. A BBC megváltoztatta választási műsorstruktúráját: innentől mindhárom párt egyenlő időt kapott a hírcsatornától. A média annyira elhitte a saját maga által kreált történetet a liberálisok áttöréséről, hogy még a hagyományosan baloldali lapok (The Guardian, Independent) is arra buzdították olvasóikat, hogy szavazzanak Nick Cleggre és pártjára.

Don't Believe the Hype

A Cleggmánia pár rövid hete után hidegzuhanyként érte a lelkesedőket a választás kimenetele. Nagyon sokan ugyanis, akik a közvélemény-kutatások szerint még a liberálisokat favorizálták, amikor a szavazásra került a sor, visszatáncoltak.

A brit pártok szavazatrányainak változása napjainkig. Kék: konzervatívok; piros: Munkáspárt; sárga: liberálisok; szürke: egyéb pártok. Forrás: Wiki

 

A libdemek a szavazatarányokat tekintve mindössze 1%-ot erősödtek 2005-ös eredményükhöz képest. Ennél is kiábrándítobb, hogy a parlamenti helyek tekintetében még rosszabbul is szerepeltek, mint legutóbb.

A Munkáspártot pedig nem hogy megelőzni, de megszorongatni sem tudták.

A média hatalma - és annak mítosza

A politikai sajtó nagy hibája mindenütt, hogy ritkán képes alapos elemzésre és visszafogott véleményalkotásra; ehelyett jellemzően a nagy szavak, hirtelen kijelentések és az aktuális divatok uralják. Ennek volt tökéletes példája az angol sajtóban a Nick Clegg körüli felhajtás: pedig kis józansággal is belátható volt, hogy Clegg pillanatnyi népszerűségét nem lehet olyan egyszerűen szavazatokra váltani.

polls & surveys

A Cleggmánia azonban még valamire kell, hogy emlékeztessen minket. Arra, hogy a média sem mindenható. Sokan hajlamosak ugyanis még itthon is elhinni, hogy a választások kimenetelét igazából a sajtó határozza meg, ezért a legfőbb hatalom a médiahatalom. Egy biztos: ha ez így lenne, Nick Clegg most nem egy 57 fős frakció élén várná a következő választást.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> KIBASZOTT JÓ RÖPIRAT A MODERN BALOLDALRÓL

>> PINTÉR SÁNDOR, A FIDESZ ELSŐ BALLASZTJA

>> korábbi írásaink

Kapcsolódó írások:
A britek az izgalmakat választották (Index)
Még egy Gordonnal kevesebb (Index)
Tory tor helyett (Rajcsányi Gellért/Mandiner)
Winners and Losers (Anne Applebaum/Slate)
Did anyone else notice that the Lib Dems lost? (Janet Daley/Telegraph)
Mr. Darcy liberális szavazó (Mandiner/MTI)
Töretlen a brit liberálisok népszerűsége (április 27.) (Index/MTI)
Előretörtek a liberálisok Nagy-Britanniában (április 17.) (Index/MTI)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tengereczki Pál · http://egyzene.blog.hu/ 2010.05.10. 09:45:22

Emléxem, még jó tíz éve az angol választások alatt épp kint tartózkodtam, és a Labour plakátjain a toryk akkori vezetőjének kopasz fejére ráfotosoppolták Margaret Tacher haját, azzal a felirattal, Beware, the Mummy returns :D :D azon gondolkodtam akkor, hogy idehaza mi lenne egy ilyen kapmpányból.

is 2010.05.10. 09:59:18

késői volt a hajrá. ha most még lenne 6 hónap, áttörtek volna. még a brit rendszerben is. végülis 23%-ot kaptak, és az 1% növekedés ezen a szinten nem ugyanaz, mint 1%-ról 2%-ra.

ezzel az egyetlen egy %-kal eljutottak oda, hogy a zsarolási potenciáljuk elégséges lett ahhoz, hogy a választási rendszert arányosabbá tegyék. az pedig elég lesz ahhoz, hogy legközelebb, ami lehet, hogy csak pár hónap múlva lesz, már sokkal több parlamenti helyet is érjenek el.

érdemes a politikában is több, mint egy lépéssel előretekinteni.

tlac 2010.05.10. 10:07:09

Britain's Got Talent

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.10. 10:56:33

Én mondjuk nagyon boldog lennék, ha a LibDemek lennének a második erő. A szoci munkáspárt meg szépen kimúlna.

Robinzon Kurzor 2010.05.10. 10:57:15

Most már azért a britek is egyre inkább pedzegetik, hogy a kizárólag egyéni kerületekre épülő, egyfordulós választási rendszer nem képezi le megfelelően a választói akaratot.

Talán sokan azért is nem szavaztak végül a liberálisokra, mert a nem a győztesre adott szavazatok mindenképpen elvesznek.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása