Véleményvezér

vv

Inkább az előrehozott választás? – heti szavazásaink

2010.05.16. I 3 komment I Címkék: szavazas

Bokros Lajoshoz hasonlóan Bajnai Gordon körül is épül a szakértőiség mítosza, ami később még jól jöhet. Szavazóink többsége szerint mégis jobban jártunk volna egy előrehozott választással, mint a szakértői kormánnyal. Az elmúlt hét eseményei szavazásaink tükrében.

Folytatjuk a múlt hétvégén elkezdett rovatunkat, és ismét megnézzük, milyen érdekesebb eredmények születtek a cikkeinkhez mellékelt szavazásoknál. Ahogy a múltkor, úgy most is leszögezzük: a felmérések nem tudományosak, nem reprezentatívak, és egyedül a blog olvasóinak véleményét tükrözik. A viszonylag nagy számú szavazat miatt azonban az eredmények mindenképpen elgondolkodtatóak.

A hét búcsúzója: Bajnai Gordon

Pénteken megtartotta búcsúbeszédét Bajnai Gordon, aki hivatalosan már csak ügyvezető miniszterelnök. Keddi cikkünkben az EU mentőcsomaga kapcsán arról írtunk, hogy miért fogunk drágán megfizetni a Bajnai-kormányért. Röviden: azért, mert a Bajnai-kormány egyetlen célja a rövid távú válságkezelés volt, de nem gondolkozott hosszú távon. Például, nem vont be nemzetközi forrásokat, pedig akkor még lehetett volna. (Köszönjük, Görögország! Köszönjük, Bajnai-kormány!)

A szavazásra feltett kérdés a következő volt: Jobb lett volna-e Magyarországnak 2009-ben egy előrehozott választás, mint a Bajnai-féle szakértői kormány? Nagyon sokan, 4500-an szavaztak: 55% szerint előrehozott választásra, 38% szerint Bajnaira és kormányára volt szükségünk.

 

Ezt a kérdést egyszer már korábban, még a választások előtt, március 25-én is feltettük (Miféle válságkezelés? Még mindig adósságsirálban). Akkor 1100 szavazóból 70% volt az előrehozott választás, és csupán 23% Bajnai mellett.

 

Az eltérő nagyságrendű (4500 és 1100) szavazatszám, illetve a nagyon eltérő belpolitikai helyzet (kampányfinis ill. választások után) és sok egyéb miatt nyilván nem lehet olyan összehasonlítást tenni, mint a múlt héten Pintér gergényis megjegyzése kapcsán tettünk. Ugyanakkor jól látszik, hogy Németh Miklóshoz és Bokros Lajoshoz hasonlóan Bajnai Gordon körül is épül, illetve tudatosan építenek egy mítoszt, a szakértőiség mítoszát. Ami később még igen jól jöhet.

A hét másik búcsúzója: az antifasizmus mítosza

A második legtöbb szavazat (2820) az MSZP-Jobbik paktum kapcsán érkezett (Lendvai Ildikó vs. sánta kutya). A kérdés: Ön szerint mekkora kárt okozott az MSZP-nek az, hogy átengedte a nemzetbiztonsági bizottság vezetését a Jobbiknak? 23% szerint semekkora kárt nem okozott ez, csak a média fújja fel az ügyet; 13% szerint csak kis kárt okozott, és pár nap múlva mindenki el is felejti az egészet; 49% szerint nagy kárt okozott, és az MSZP „antifasizmusa” végképp hiteltelenné vált.

 

A fejlemények – a szavazók véleményével összhangban - azt mutatták, igenis nagy horderejű dologról van szó. Az MSZP – látva a párton kívüli és belüli óriási tiltakozást - visszakozott és megváltoztatta álláspontját. Végül Schmitt Pál házelnök döntése értelmében a két bizottsági elnöki poszt helyet cserélt: a nemzetbiztonságit az MSZP, a költségvetésit pedig a Jobbik kapta. Az MSZP gyakorlatilag semmit nem nyert az ügyön, viszont a közélet szegényebb lett egy mítosszal: az MSZP antifasizmusának mítoszával. 

És a többi

A brit sajtó nagyon mellélőtt a választások előtt. Ennek kapcsán a következő kérdést tettük föl: "Magyarországon az elmúlt választások kimenetelét a sajtó döntötte el." Egyetért-e ezzel az állítással? 6% teljes mértékben egyetért, 30% inkább egyetért, 35% inkább nem ért egyet, 26% egyáltalán nem ért egyet. (Amikor a sajtó veszíti el a választásokat)

Rákérdeztünk a mentelmi jogra is: Egyetért-e Ön azzal, hogy parlamenti képviselőinknek mentelmi joga van? Az eredmény igen tanulságos: majd’ ezer szavazónk mindössze 3%-a (!) mondta, hogy teljesen egyetért. 51% sokkal korlátozottabb mentelmi jogot tartana kívánatosnak, 46% pedig egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy a magyar parlamenti képviselőknek mentelmi joga legyen. (Le a mentelmi joggal!)

Végül, a kettős állampolgárság kapcsán érkező hisztérikus szlovák reakciók után feltettük a kérdést: Ön szerint javulni vagy romlani fog a magyar-szlovák viszony az elkövetkezendő években? Egyfelől, a többség szerint egyértelműen hűvösebb lesz vagy drasztikusan romlik, másfelől összességében azok is többségben vannak, akik szerint a viszony javul, stagnál vagy hűvösebb lesz, de utóbbit nem tartják feltétlenül bajnak (1160 szavazat). (Mit kezdjünk Szlovákiával?)

Folytatás egy hét múlva, addig is további jó szavazást!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 08:22:19

Hát szerintem az a "mítosz" nem igazán alaptalan...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 08:27:49

Az előrehozott választásokról ezt írtam bő egy éve:

fedor.blog.hu/2009/04/10/biztos_hogy_atveres

Szerinem minden szava igaz a mai napig, és az azóta eltelt idő visszaigaolta a helyességét.

riksafighter 2010.05.17. 09:50:54

@Fedor:

nem hát elqúrbak mindent aztán csőd végül az imf diktálja mennyi pénzt kell kivonni az állam működéséből , bajnai fogja a ceruzáját és ahol van onnan lehúzza... nem törődik semmivel csak vág...

na ez a szakértői mítosz hát verje bele a lompos fszt az ilyen szakértőkbe bokros lajos

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.