Véleményvezér

vv

Trianon: mégis van nemzeti egység? - heti szavazásaink

2010.05.24. I 11 komment I Címkék: szavazas

Pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy egy Trianon-emléknap szükségességében és Trianon megítélésében ekkora többség értsen egyet - az elmúlt hét eseményei szavazásaink tükrében.

Ismét megnézzük, milyen eredmények születtek az elmúlt héten a cikkeinkhez mellékelt szavazásokon. Nyugodtan állíthatjuk, több esetben is nem várt eredmények és nem várt arányok születtek. Mint mindig, most is hangsúlyozzuk, egyedül a Véleményvezér olvasóinak nézeteit tükrözik az eredmények, melyek nem tudományosak, nem reprezentatívak. Ugyanakkor a feltett kérdésekre érkező nagy számú válaszok miatt mindenképpen érdemes elgondolkodni rajtuk.

Trianon: nemzeti egység

Talán a legérdekesebb az az országban lezajló politikai változás, ami mondjuk Trianon megítélésében is megmutatkozik. Ahogy a Fidesz Trianon-emléknap törvényéről írt cikkünkben (Trianon-törvény: határozott igen!) fogalmaztunk: "Természetesen igaz, hogy nem a parlamentben kell történelemkönyveket írni. Azonban Trianon ügyében mostanra már mindenki ismeri a tényeket, azok értelmezése pedig az egész nemzet öntudata szempontjából alapvető fontosságú."

Ezek után megnyugvással láttuk, hogy a Trianon-emléknap megítélése, és így valószínűleg magának a trianoni döntésnek az értelmezése is meglepően egységes. Pár évvel ezelőtt mindez elképzelhetetlen lett volna. A következő kérdést tettük fel: "Az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja. Egyetért-e Ön ezzel?"



 

Magas számú, 3800-nál is több szavazat érkezett (valamint 400 feletti komment). A Trianon-emléknappal a szavazók 76%-a ért egyet, és mindössze 16%-a ellenzi azt!

Fidesz-kormány: eltérő vélemények

Jóval nagyobb szórást mutatnak a Fidesszel kapcsolatos cikkeink szavazásainak eredményei. Amikor a Fidesz első törvényjavaslatait értékeltük (Fidesz: hármas alá), nem gondoltuk, hogy az olvasók ennyire szigorúak lesznek. Kérdésünkre, miszerint "Ön mit várt a Fidesztől, és hogyan értékeli az első lépéseiket?", az alábbi megoszlásban érkezett 1430 válasz:

 

Szavazóink több, mint fele nem várt sokat a Fidesztől és így nem is csalódott (54%). A Fidesztől sokat várók és az első eredményekkel elégedettek (19%), valamint a pozitívan csalódók (7%) pedig alig negyedét teszik ki a válaszadóknak, ami mindenképpen elgondolkodtató.

Még nagyobb arányban ellenzik szavazóink a Pénzügyminisztérium megszüntetését: az 1060 válaszadóból mindössze 16% ért egyet azzal, hogy nem lesz önálló Pénzügyminisztérium és pénzügyminiszter, 72% ellenzi a döntést (Orbán úr, hol van Mr. Gazdaságpolitika?). Pénzügyminiszter híján a gazdaságpolitika irányítójaként szavazóink nagy többsége (41%) Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, ex-pénzügyminisztert látná szívesen, őt messze lemaradva követi Matolcsy György és Szapáry György (14-14%), valamint Fellegi Tamás (3%).

Jobbik: nem jól kezelik

Végezetül, egyetértés mutatkozott abban is, hogy a politikai erők az alakuló ülésen nem jól kezelték a rendbontó Jobbikot (Jobbik: rocker-életérzés). 53% szerint túlreagálták a Jobbikot, 15% szerint nem voltak túl kemények vele, szintén 15% pedig eleve nem értett egyet a Jobbik-ellenességgel, mivel ők Vona pártját támogatják. Így mindössze 9%-nyian válaszolták, hogy egyetértettek azzal, ahogyan a politikai erők a Jobbik jelenlétére - kitűzőkkel, a parlamenti szokásrend felrúgásával, elfordulással stb. - válaszoltak.

Folytatás egy hét múlva, addig is további jó szavazást!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
Hozzászólás előtt olvasd el moderációs elveinket!

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lótlanhuszár 2010.05.25. 01:53:43

naja, a szimbolikus politizálás az erősségük, tök izgi lesz most szájkaratézni a szlovákokkal, a gazdaság meg köszöni, csendben sorvad tovább.

gimli2000 2010.05.25. 03:32:27

Felhaborito es a trianonozas! EL kene mar felejteni az egeszet es felnoni! Ez Europa es az EU! A hataroknak mar csak jelkepes erteke van. Mindenki oda megy dolgozni, lakni, elni, ahova csak kedve tartja!!! A kettos allampolgarsagnak sincs semmi ertelme, csak mubalhe hogy megrontsa a viszonyt a szomszedainkkal. Ismetlem, ez mar az EU!! Mindenki oda megy, ott el es dolgozik ahol akar. Hataroknak, allampolgarsagnak nem sok ertelme van!!!

Nzoltan 2010.05.25. 07:36:25

Remélem 10 év múlva a volt antant hatalmak bocsánatot kérnek Trianonért. Nem tőlem, hanem a határokon túl ragadt, elüldözött és a háborúk után békeidőben legyilkolt emberek leszármazottaitól. És akkor talán helyre lesznek téve valamelyest a dolgok.

Sck: 2010.05.25. 10:53:42

gimli2000: Igen ez az elmélet! Csak azt kelllett mostanság megfigyelni, hogy a bankok ahogy érezték a vesztüket, egyből visszamentek abba az országba, ahonnan kiindultak, akkor csak van értelme a nemzetnek, állampolgárságnak és egyéb 18. századi nyalánkságoknak. Nem vagyok jobboldali, de ehhez nem is kell annak lenni.
A másik amit egyik nap hallottam a tvben egy idősebb férfitől Szlovákiában egy magyar lakta területen: "Nem én hagytam el a határt, a határ hagyott el engem." Mi, én, te könynen ugrálunk, de ha kint élnénk egy egy olyan buta politikai környezetben, te sem mondanál ilyen butaságokat. Amúgy az EU kimondottan támogatja az autonomizmust (területi és kulturálisat is), ugyanis ez az oszd meg és uralkodj elv, így lehet mindenki igényét kielégíteni és mégis egy írányba haladni.

iBKV 2010.05.25. 11:16:50

@gimli2000: Jó, akkor írom szépen. Ha EU az EU, akkor bizony nem lenne szabadna szó nélkül hagynia szlovákia kül és belpolitikáját.. vagyis bizonyos részekben. Valamint, ugye beszélsz a szomszédi viszony megrontásáról, akkor Slotát miért felejted el? Nem értelek, komolyan... Nen dugjuk a fejünket homokba. Ha számos háborús borzalom él a tudatunkban, pl. holokauszt, emlékezzünk rá, de ne felejtsük el, hogy egy országnak borzalom volt a döntés. Igenis helytáll a kérdés, nekünk fontos. Jah és nem hazabeszélek, hidegen hagynak a pártok.

vuvuzela importőr 2010.05.25. 11:17:27

@gimli2000: Hidd el aki kisebbségi az a többségi befolyást erősen érzi annak ellenére, hogy persze lehet szabadon utazni stb (ami azért segít persze!). Lehet eu meg szabad világ, ha az ország nyelve más és idegen nyelven intézed az ügyeid, valamint sok helyen alig hallasz magyar szót az utcán. Netán rád szólnak ha megszólalsz magyarul.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.25. 11:52:48

@gimli2000:

Fölháborodás helyett azt hiszem helyénvaló lehetne azokat megkérdezni, akikre vonatkozik. A kettős állampolgárság ugyanis. Hadd valljam be, hogy szinte beteggé tesz, hogy vannak emberek akiknek az fáj láthatóan és nem is titkoltan, hogy mások jogokban részesülhetnek. Mert a kettős állampolgárság ez, és nem más: jog. Hadd éljen vele aki akar, és ne törődjön vele akit nem érdekel. Ha jól sejtem álláspontodat liberális alpállásból hangoztatottnak képzeled. Pedig nem az, hanem antidemokratikus, mert azzal az igénnyel lép föl, hogy más helyett gondolkozik. Igazi liberálisnak nincs módjában jogkiterjesztést ellenezni. Ebből is látszik, hogy Magyarországon az, hogy liberális csak címke, és nem egyszer fasisztoid attitűdöket takar. (V.ö. Kuncze.)

_andris 2010.05.25. 13:29:46

Az olvasók hallgatnak a véleményvezérre, és vele összhangban szavaznak. Ez is benne lehet vastagon az eredményekben

_andris 2010.05.25. 13:46:40

@véleményvezér: Az olvasók nagy része passzív, csendes tömeg, aki azért jár pl. ide, hogy megmondják a véleményét, mint Besenyő Pista bá' Boborjánnak. Elolvassák a határozott véleményedet, aztán leokézzák a szavazáson, a nyertes válasz mindig az, amelyik a poszttal egybevág. Nyomni egyet a szavazáson alig igényel többet, mint átfutni a posztot. Akik veszik a fáradtságot, hogy kommenteljenek, azoknak szilárdabb, kialakultabb, vagy nagyon eltérő véleményük van, épp ezért írnak kommentet, tehát a kommentfolyamban mindig nagyobb lesz a megosztottság.
mindez szvsz, én így képzelem.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.