Véleményvezér

vv

Simor-Orbán: 1-1

2010.06.22. I 46 komment I Címkék: mnb simor orban offshore

Orbán Viktor nem először blöfföl úgy, hogy végül kénytelen a gyenge lapjait teríteni. Simor jegybank-elnökségének minden további napja a kormány hatalmának korlátaira fog minket emlékeztetni.

Simor András tegnap stratégiát váltott: az elmúlt hónapot jellemző sorozatos „elhajolások” után most elkezdett ő is – boksznyelven – szurkálni.

Nem biztos, hogy okosan választotta meg a terepet a csatához a kormányfő. Úgy tűnik, Simor András nem fog csak úgy magától félreállni.

Korábbi írásunk a témában: Nem offshore-lovagnak való vidék


Ellenség márpedig kell!

A Véleményvezér azzal, az Indexen korábban megjelent spekulációval ért egyet, miszerint Simor azért kerülhetett a kormányfő célkeresztjébe, mert utóbbinak szüksége volt egy ellenségre, akit szimbolikusan legyőzhet. Hiszen Gyurcsány már egy éve nincs a porondon, Bajnai pedig egyelőre kivonult a közéletből. A győztes vitéz pedig ott áll a csatamezőn, és nincs senki, akinek levághatná a fejét.

Ez baj! Ugyanis megszemélyesített, hús-vér ellenség nélkül nincs forradalmi hevület sem. Pedig utóbbit Orbán Viktor láthatóan generálni szerette volna.

Adódott korábban az offshore-lovag sztori. Egy kicsit gyengécske, nem is túl következetes, de mégis jobbnak tűnt a semminél. Mára kiderült, hogy nem ez az offshore-ügy az igazi baj ezzel az ellenséggel.

Hanem, hogy nem tudják legyőzni.

Jogi játéktér

A Simor-ügy jogi oldala nagyon egyszerű. A Fidesz-kormány egy alkotmánymódosítás révén elérheti, hogy a hazai jogszabályi keret lehetővé tegye a jegybankelnök elmozdítását.

Utóbbi azonban az EU vonatkozó szabályai szerint csak akkor történhet meg, ha az Európai Központi Bank (EKB) is áldását adja rá. Az EKB pedig nagyon következetes abban, hogy hasonló esetekben kivétel nélkül a jegybanki függetlenség mellett áll ki.

Egy szó, mint száz: Simor csak akkor megy, ha ő maga mond le.

Lemondatási stratégia

Az új kormány nyilvánvalóan arra játszott, hogy ráveszi, vagyis inkább rákényszeríti Simort a lemondásra. Volt már erre példa az elmúlt húsz évben: a szintén kétharmaddal rendelkező MSZP-SZDSZ koalíció pontosan így szabadult meg 1994 végén Bod Péter Ákos akkori jegybankelnöktől.

Ennek megfelelően a választási győzelmet követő első napokban, az offshore-lovag sztori dominálta a fideszes nyilatkozatokat. Ennek a stratégiának egyenes folytatása volt a 29 pontos gazdasági akcióterv bejelentésekor az állami fizetések limitálása kapcsán tett, a jegybank elnökét célzó miniszterelnöki kiszólás.

Simor azonban nemcsak, hogy nem ingott meg, de tegnap már át is ment ellentámadásba. Konkrétan felemlegette a Kósa-Szijjártó blamázst, több részletet kért a kormánytól az idei költségvetési intézkedések (29 pont) kapcsán, melyeknek hatását „megbecsülni sem merte”, kritizálta a bankadót, valamint felhívta a figyelmet az intézkedések kockázataira. Mondanunk sem kell, hogy egyelőre valóban ez a témakör jelenti a kormányzat Achilles-sarkát. Nyilván Simor pontosan ezért is célzott oda.

Blöffölni gyenge kézzel

Most nagyon valószínűnek látszik, hogy a kormányfő nem fogja tudni lemondatni a jegybank elnökét. Már az állami fizetések korlátozása kapcsán tett megjegyzése is inkább tehetetlen dühnek, semmint erős támadásnak tűnt. Simor mostani csipkelődőbb, öntudatosabb fellépése pedig azt mutatja, hogy a jegybankelnök ismét nyeregben érzi magát.

customer surveys
survey services


Orbán Viktor nem először blöfföl úgy, hogy végül kénytelen a gyenge lapjait teríteni. Emlékszünk még az őszödi beszéd kapcsán adott ultimátumára? Amikor végül néhány ezer ember ébresztőóra-csörgetése kellett volna, hogy katarzist jelentsen. Ehelyett csak az ellenzék hatalmának és erejének korlátait tette mindenki számára nyilvánvalóvá.

A kormányfő szinte pontosan ugyanezt játszotta el most is. Megint elfelejtve, hogy a játék végén lehet, hogy terítenie kell. Ezzel pedig alig egy hónap alatt az érte el, hogy Simor András jegybank-elnökségének minden további napja a kétharmados többséggel rendelkező kormány hatalmának korlátaira fog minket emlékeztetni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BISMARCK 2010.06.22. 09:12:51

Végül repülni fog.
Egy adóelkerülésre szakosodott cég - Deloitte - egykori elnök-vezérigazgatója nem lehet az MNB elnöke.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.06.22. 17:02:18

Amennyiben tényleg csak ellenséget keresett magának a Fidesz/Orbán, úgy akkor elég veszélyes vizekre eveztek, hiszen, ahogy az ajánlott cikkben is írjátok, akinek esze és lehetősége volt rá az offshore-ozott. Ergo ez a támadás könnyen visszaüthet. Onnan kezdve pedig nehéz lesz magas lóról a morális felsőbbrendűt eljátszani. Megpróbálni meg lehet persze, csak kifejezetten komikus lesz.
Egyébként nem is baj, ha nem tudják eltávolítani Simort, hiszen tudjuk kit tesznek a ÁSZ élére.
Ja, tulajdonképpen már ezzel bukták az ún. erkölcsi fölényüket...

szjm 2010.06.22. 17:02:30

A fidesznek igazából miért szálka a szemében Simor?
De: most olyan Csák Máté földje nekem az MNB. És ez sem jó.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.06.22. 17:02:45

Szerintem ez erősen politikai élű támadás, mivel ezzel a FIDESZ egy olyan embert ültetne akkor a helyére, akit jobban irányíthat. Hogy ez jó-e vagy sem, azt nem tudom, DE egy leváltott jegybankelnök nem éppen jó fényt vet az ország pénzügyi helyzetére.

A másik meg: csak az egyszerű átlagembereknek lehet az off-shore cégeket démonizálni.

riksafighter 2010.06.22. 17:02:53

simor egy gyurcsány szrfolt a fidesz hatalmon ,,,persze hogy ki akarják mosni onnan ... millió fidesz szavazót és a 2/3 os hatalmat is irritálja ... ki fogják nyírni mint a papírkutyát és jól teszik... alkotmányozó hatalommal csak kreativitás , ötlet kérdése ez a választói politikai elvárás része : és jogos

azt talán az ebk is képes felfogni hogy simort nem egy többségi legitimáltságú hanem egy bukott béna kacsa nevezte ki ...( ha majd netán börtönbe kerül pereputtyával együtt akkor majd gondolkozhat az ebk is hogy hát ja független bűnözői kör rakta oda simort ? )

ő lenne a független jegybankelnök ??? ja abszolút független a többségi hatalomtól ... és hát ha alkotmányt módosítanak akkor ugye az ebk lesz magyar alkotmány ellenes, ? nyilván tárgyalni fognak és engednek : mert muszály lesz a magyar nemzeti bank az első sorban magyar nemzeti bank , és nem európai hanem hazai hatalmi helyzet függvénye ... ha az a hatalom alkotmányozó hatalom akkor azért az egy erős felhatalmazás arra hogy a saját nemzeti bankja élére , pénzügyi kulcspozícióba olyan embereket rajkon aki ennek a kormányzatnak a pénzügy politikai stb gazd pol érdekeit tartja szem előtt .

Ál Trebitsch 2010.06.22. 17:03:25

@BISMARCK: Láthatóan lehet. A jobb kérdés, hogy ez helyes-e. Szerintem nem, tehát a véleményt osztom.

Google 2010.06.22. 17:03:39

Ezenkívül, miért kell valakinek 8,6 milliós fizetése legyen, alelnökeinek havonta 6 millió körüli, egy ilyen szerencsésen elszegényített országban?
Csodálkozom, hogy a véleményvezéreknek/bárkinek ez olyan természetes dolog.
Mondta is Simor, hogy őt nem a fizetés, hanem a törvényesség érdekli.
Ha lemond - legalábbis a fizetésének nagy részéről - nem sérül a törvény.

OkoskaTo:rp 2010.06.22. 17:03:49

Azért vegyük észre, hogy hiába vannak kétharmados törvények, igazi korlátot csak a civilizáltabb országok tudnak jelenteni számunkra.

Bruno 2010.06.22. 17:04:01

@BISMARCK:

Persze, hogy nem. Rögvest oda kell adni a helyét a kormányzó párt pénztárnokának, mint a tisztakezűség lovagjának :-)). Vagy nem így gondolod?

stratez 2010.06.22. 17:04:34

Túl van ez spilázva, minden kormány háborúzott idáig az előző kormány kinevezettjével, nap nem múlt el, hogy Járait ne basztatta volna anno a balliberális kormány. Orbán is csak követi ezt a haladó hagyományt. Egyébként pedig az egész jegybanki függetlenség egy baromság, amíg a gazdaságpolitikáért a kormány a felelős, az MNB dolga ennek a politikának a támogatása, akkor már hadd legyen beleszólása, hogy ki áll a bank élén.

handax 2010.06.22. 17:04:50

@BISMARCK: minden adótanácsadással foglalkozó cég repertoárjában ott van az off-shore cég alapítási megoldás. EGyébként mégis kinek kéne lennie az MNB elnöknek? Csak nem egy költségtérítésekben jártas fideszes képviselőnek? Végülis egy csomónak még nincs is posztja...

Bilbo 2010.06.22. 17:05:31

A baj az, hogy betehet Orbánék bármilyen gazdasági intézkedésének. Persze, Gyurcsány/Bajnai idején nem volt vele probléma, mer' a Fleto nagy szagértő (sic!) volt.

Erről ennyit.

Gyengébbek kedvéért: Egy olyan jegybank elnök, akit egy mindent teljesen alkalmatlan, de hűséges politikai jelöltekkel feltöltő kormány nevezett ki, az jól jön-e egy gazdasági álatakításnál.

flort 2010.06.22. 17:09:15

@stratez: "az MNB dolga ennek a politikának a támogatása". Nos, ez szimplán nem igaz. Sajnálom, hogy tőlem kell ezt megtudnod.

flort 2010.06.22. 17:12:16

@Bilbo: "Egy olyan jegybank elnök..." nos ez a jegybank elnök veled szemben, kedves Bilbo, szakember. Ezért elfogadott a pénzügyi körökben. Ott ugyanis a politikai elfogultság tök érdektelen.

Bilbo 2010.06.22. 17:17:19

Orbán nem győzelemre vágyik, hanem a kockázatokat akarja csökkenteni, állandó nyomás alatt tartva a megcélzott egyéneket. Ugyanis Simor egy személyben megaadályozhatja, hogy a Forintot leértlkeljék, ami kinyírhatja a hazai vállalkozásokat.

Azt már "független" szakértők is elmondták, hogy, a lopásoktól és csalásoktól eltekintve, a Bajnai gazdságpolitikája egy csőd volt. Úgy stabilizálta az országot, hogy ebből hosszú távú 0 százalékos növekedésre van esély. Magyarán 10 év múlva is ugyanitt lehetünk, metrólyukakkal Budapesten.

Na, most egy ilyen gazdaságpolitikát támogató ember a jegybankelnők. Ez a kockázat.

turulpina 2010.06.22. 17:17:32

Most abban ne vesszünk el, hogy Ciprus az EU tagja, tehát annyira offshore, mint mondjuk Kecskemét.

Abban se vesszünk el, hogy mi a faszt ugat az, aki olyan magas erkölcsű embereket akar az ÁSZ élére tenni, mint Domokos, aki laza 15 milliót kummantott el adómentesen, minden alap nélkül (lakása épp volt neki, nem is egy, nem is egy helyen; ja hogy költsége is volt sok? gondolom fizetést is kapott bőven... Átlagparaszt se kap adómentes költségtérítést, csak mert sok a költsége. Arra kapja a fizetést. Zárójel bezár.) Persze tehette, teszi is, és teszi a többi patkány is.

Viszont:

"Simor András jegybank-elnökségének minden további napja a kétharmados többséggel rendelkező kormány hatalmának korlátaira fog minket emlékeztetni."

Ez olyan nagy baj volna? Elvileg nem teljhatalom volna az...

lookout 2010.06.22. 23:53:13

Nagyon okos, élvezetes cikk. Mintha én írtam volna :)

Rive 2010.06.22. 23:53:30

A jegybank fontos döntéseinek tekintélyes részét nem Simor hozza, hanem a jegybanki tanács. Annak a tagjait meg az Orbánék töltik mostantól.

Szóval a kérdés nem az, hogy van-e Orbánék kezében eszköz a jegybank manipulálására (Simorral vagy nélküle), hanem az, hogy egy, a nemzetközi pénzpiacok által ismert és elismert szakember ellenében használni fogják-e az eszközeiket.

Piaci szempontból persze egy efféle lépés nem csak Simorról szólna: a poszt ugyanis, amit betölt, egyszersmind a pénzpiaci racionalitás hazai legfelsőbb szintű képviseletét is jelenti: betámadni egyszersmind a pénzpiaci racionalitás elvetésének meglebegtetését is jelenti.

Nemrég valami másodvonalbeli csóka elkottyantotta, hogy államcsőd, oszt' egyből muszáj volt sokat mosakodni. Durván nekimenni a jegybanknak az viszont nagyjából a sz@rosvödör ventilátorba zúditását jelenti - némi mosakodás meglehetősen kevés lenne.

Érdekes lesz nézni, hogy Orbánék meg merik-e játszani. Csak tudnám, hova fussak, ha igen...

Bilbo 2010.06.22. 23:53:49

Ne nézzük már úgy a politikát, hogy a gonosz Orbán le akar győzni másokat, mert ebben leli örömét. Egyszerűen meg kell csinálnia a,b,c,d,e,stb. dolgot. Párhuzamosan. Vagyis nem elvégzi az elsőt, hozzákezd a következőhöz. hanem egyszerre csinálják az a,b,c,d,e, dolgot. Ezek közül az egyik a Simor kirakása.

Orbánnak két percébe kerül, hogy küldjön egy kis üzenetet, és elmondja, hogy pl. az USA-ban sem festene jól ez az offshore dolog. Aztán megy tovább.

chabba (törölt) 2010.06.23. 00:00:15

@Bilbo: naigen, Szijjártó meg is magyarázta, hogy a régió legjobb első negyedéves mutatójával milyen sz*r is volt a Bajnai kormány gazdaságpolitikája.

Sir Galahad 2010.06.23. 00:00:41

Elhiszitek, hogy az átlag szavazót baromira nem érdekli, ki az MNB elnöke? És elhiszitek, hogy az viszont bosszantja, hogy többet keres, mint az amerikai jegybankelnök? Szerintem innen nézve a dolognak csak egy végkimenetele lehet - az egyedüli kérdés az, hogy ez mikor történik meg.

demagofób 2010.06.23. 00:01:08

Nevetségessé kezd válni a kormányunk, sajnos.
Ciprus annyira offshore mint Kecskemét. Hogy miért keres egy ilyen ember 8,6mFt havonta, mert a piacon is ennyit keresne. Kevesebbért nem éri meg neki elmenni. Ez a 2mFt fizetési limit is egy populista sza&@ág.
Na mindegy még optimista vagyok.

==T== 2010.06.23. 00:01:21

Azért legyünk őszinték, Simor nem jó MNB elnök. Persze ha jól tudom nem ismert, ki lenne helyette. Járai sem biztos, hogy nagy előrelépés lenne.

varvizib 2010.06.23. 00:02:24

A tippelésnél miért nincs olyan lehetőség, hogy Simornak önként kellene lemondania, és ha ezt nem teszi meg, akkor pedig a kormánynak kellene őt eltávolítani?

Engem kifejezetten frusztrál, hogy ez a majom beszólogat a kormánynak. Gyakorlatilag bohócot csinál a kormányzatból.

Nem a banknak van országa, hanem az országnak bankja.

Grammar Nazi 2010.06.23. 00:02:36

@turulpina: "Ciprus az EU tagja, tehát annyira offshore, mint mondjuk Kecskemét"

Csakhogy Kecskeméten a magyar államnak adózol, Cipruson meg nem. És bár létezik az EU-ban egy bizonyos fokú visszaosztás, messze nem fedezi az így keletkező bevételkiesést.

Naszta · http://naszta.hu 2010.06.23. 00:02:53

hvg.hu/gazdasag/20100607_financial_times_kontarok_budapesten

"A Financial Times szerint az epizódnak – bár költséges volt – leckeként kell szolgálnia az új kormány számára: még ha Brüsszel és Washington kapitulálna is, a befektetők nem fognak. Sőt, Orbán Viktor még akár engedhet is az MNB köztiszteletben álló elnöke, Simor András eltávolítására irányuló hadjáratában. Az ideges piacok ugyanis hajlamosak arra, hogy előbb lőjenek, és csak utána kérdezzenek – áll a londoni gazdasági napilap hétfői kommentárjában."

ensigma 2010.06.23. 00:03:14

Simorral nemcsak az a baj, hogy adóelkerülő-morális, korrupt csődtömeg, hanem főképpen az, hogy egy tehetségtelen dilettáns.

Simor politikáját az egyébként balliberális nemzetközi hírű pénzügyi szakember, Surányi György is keményen bírálta tavaly a Népszabadságban.

Tehetségtelenségének bizonyítékai:

1. Nem lépett fel a Mo.-t súlyosan eladósító devizahitelek folyosításának beszüntetésére. Euzt megtették a csehek, lengyelek és szlovákok.

2. Válság kitörtekor inkább síelt, nem ért a jegybank monetáris eszközeivel (pl.forintfelvásárlás, kötelező banki tartalékképzés még a válság előtt), hogy megállítsa a forintzuhanást.

3. nem fordít(ott) kellő figyelmet az állampapírpiac koordinálására.

4. a jegybanki alapkamatok nem igazodnak rugalmasan a gazdasági szereplők hiteligényeihez.

3. Nem hangolta össze az MNB monetáris politikáját a kormány fiskális politikájával.

Nekem inkább a pinot-k 2010.06.23. 00:03:27

@stratez: Ha gőzöd sincs arról, hogy a jegybankfüggetlenséget miért találták ki a világ fejlettebb felében, akkor miért szólsz hozzá a vitához? Előtte olvass el valamit, vagy kérdezz meg egy elsőéves egyetemistát. Utána vitatkozhatunk, hogy jó-e a jegybankfüggetlenség.

Húsleves 2010.06.23. 00:04:28

"Simor András jegybank-elnökségének minden további napja a kétharmados többséggel rendelkező kormány hatalmának korlátaira fog minket emlékeztetni."
Sajnos ez tényleg így van. A kormányt mi választottuk, a Simort nem. Tényleg szomorú, hogy az általunk választott kormánynak jelen pillanatban úgy tűnik, nincs lehetősége az ilyen élősködő tetveket eltávolítani. Pedig azért kapta a két harmadot, mert az ország nagy többsége azt szeretné, ha lenne.

combo 2010.06.23. 00:04:47

A jegybank-elnöki funkció fontos zsákmányposzt a pártoknak, ugyanis egy kellően lojális jegybankelnök a megfelelő fülbe tudja súgni a következő kamatdöntést, és azzal lehet kaszálni. (Azért - is - van monetáris tanács, hogy ezt az effektust tompítsa.)

@stratez:
"Egyébként pedig az egész jegybanki függetlenség egy baromság, amíg a gazdaságpolitikáért a kormány a felelős, az MNB dolga ennek a politikának a támogatása, akkor már hadd legyen beleszólása, hogy ki áll a bank élén."

Miért van az az érzésem, hogy Járai idején nem ezt mondtad? :-)

Amúgy a jegybank feladatához elég ellátogatni az MNB honlapjára (www.mnb.hu): ,,Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésre álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját.”

irónika 2010.06.23. 00:05:59

Kicsit nem értem, hogy a nem értők mit nem értenek.
Az a bizonyos demokrácia, melyet másolni próbálunk arról szól, hogy a különböző hatalami ágak egymás tökeit fogva működnek, ezzel lehetőleg megakadályozva azt, hogy újabb királyok, vagy Hitlerek és Sztálinok ragadhassák magukhoz a hatalmat. A Fideszt kevesebb, mint 3.000.000 állampolgár felhatalmazta arra, hogy az egyik - a legismertebb, legjobban szem előtt lévő, legynagyobb hatást kiváltó - hatalmi ágat, konkrétan a törvényhozást, vezesse. Erre ők nekiállnak annak, hogy ezzel a törvényhozási hatalommal a kezükben megváltoztatják a szabályokat, melyek a többi hatalmi ág függetlenségét biztosíthatták. "Mi választunk Alkotmánybírákat, mi adjuk a számunkra megfelelő Köztársasági elnököt, aki majd az általunk támogatott embereket nevezei ki a bíróság, az ügyészség, a ... élére." A gazdasági kérdésekhez kellene nekik az MNB kulcsa is. Azt meg nem adják. "Hiába akarom módosítani, beleszólnak". Viktor általában eléri céljait, idővel Simor is jobbnak érzi, ha bedobja a törülközőt. Ha más nem majd a gyereke kocsijában véletlenül kábítószert találnak. Az eszköz lényegtelen, ha nemesnek tartja a célt.
Ja mellesleg a forradalmárok korán hallnak. Ezt Viktor nem tudja? Vagy azt hiszi, hogy ő ez alól is kivétel?!

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.06.23. 00:06:54

nehany megjegyzes:
Valoszinuleg Simor megelne havi ket millabol is. De ha nekem mondjuk x kft vezerigazgatojakent y rt elnoke akarna izombol megmondani, mennyj legywn a fizum, es ehhez kemenykedne mint allat, fokepp a slapajain keresztul, akkor nem hinnem, h hirtelen lemondnek a fizumrol.
az amerikai jegybank elnokenek netto fizuja tobb, mint simor-e, ez szerintem annyira nem lenyeg, csak ha mar hasonlitgatunk, tegyuk pontosan. (allami alkalmazott eseten a bruttorol beszelni sok ertelme nincs, az allamnak az ado nem koltseg ugyebar.)
a jegybanki fuggetlenseg nem azert fontos, mert x vagy y a jegybank elnoke, hanem azert, mert az allam mindenkori (es normalis) tulkoltekezeset, mas neven a deficitet a jegybank nem szabad, hogy finanszirozza. arra mas szervezet valo, a kincstar.

bobo55 2010.06.23. 00:07:34

@Bilbo:" Orbánék gazdasági intézkedésének betehet?"
Nincs is gazdasági intézkedésük,és úgy néz ki egy darabig nem is lessz! Azon a 3,8 cm es kötélen kell
végigaraszoliuk amit a Bajnai kifeszitett nekik,es ezt
várja el az EU is!Hogy fog ez menni Matolcsikának?
Az istennek nem akar a forint visszamenni a két beszólás elötti árfolyamra.Nem imába, káromkodásba
foglalják annak akét okosnak a nevét a dev.hitelesek.
Talán az egyiket kéne bankelnöknek tenni?

csakmerazé 2010.06.23. 00:07:48

Az offshore-ozáson kívül volt esetleg bármilyen szakmai érv is ellene? Vagy ilyet nem tudnak felmutatni? Mert akkor a munkáját jól végzi, egyébként meg tényleg shit, hogy kimenekítik a pénzt az országból, nehogy már adózni kelljen. Tessék, jöhet a beígért adócsökkentés, rögtön maradhat is Mo-on a sok zseton. Ja, hogy ez kevés az üdvösséghez? Akkor jöhet a B-terv. Ja, hogy az meg a Bajnai vonal folytatása? Hát ez bizony kemény dió...

BISMARCK 2010.06.23. 00:08:24

@Bruno: @handax:

Látom nem tudtok ettől elszakadni.
Haladjunk sorjában. Simor erkölcsileg alkalmatlan (ha jól emlékszem volt ott valami síelés is amikor szükség lett vna rá, tehát szakmailag sem egy főnyeremény)

Ki jönne helyette, sajnos azt lehet mondani, hogy szinte bárki jobb. De pl. Bod Péter Ákos.

igyugyaz 2010.06.23. 00:08:36

@BISMARCK:

A Deloitte a világ egyik legkomolyabb pénzügyi cége.

Csigorin 2010.06.23. 00:08:53

Szerintem is rohadt sok a 8 milla. Ugyanakkor ez parasztvakítás. 2-3 millió (legyen 2) nagykorú magyar állampolgár (leszámítottam a fiatalokat meg az időseket, és még alulbecsülöm) számára az kemény 4FT havonta. Semmi ahhoz képest amekkora összeg kimegy segélyezésre, adósságtörlesztésre stb. Kb olyan mintha a nyakig eladósodott család úgy akarna a szarból kimászni, hogy namajd idén szilveszterkor nem vesszük meg az egy üveg pezsgőt, mert az luxus.

Csigorin 2010.06.23. 00:09:06

Ja, és nem véletlenül ennyi az a fizetés. Sok? persze. Nekünk. De nem egy wall street-i tőzsdecápának. Azért ennyi, hogy ne lehessen könnyen megvesztegetni. Jókat lehetne spekulálni a magyar gazdaságra, ha vmi nagytőzsdés diktálná mi legyen itt az alapkamat...

Naki vagyok kerdojel 2010.06.23. 00:09:34

@Bilbo:
Azt már "független" szakértők is elmondták, hogy, a lopásoktól és csalásoktól eltekintve, a Bajnai gazdságpolitikája egy csőd volt. Úgy stabilizálta az országot, hogy ebből hosszú távú 0 százalékos növekedésre van esély. Magyarán 10 év múlva is ugyanitt lehetünk, metrólyukakkal Budapesten.

Hülye vagy, fiam, egyes. Leülhetsz.

Szevasztok 2010.06.23. 00:09:41

Miért is baj, hogy egy 52%-nyi szavazatot begyűjtött párt, 2/3-os parlamenti többséggel nem ural 100%-ban mindent?
Mondjuk pl egy olyan területet sem, ahol híres szakértelmüket (Kósa-Szíjjártó) már bizonyították?

BISMARCK 2010.06.23. 00:09:56

@turulpina:

Tehát Domokos kinevezése legitimálja Simort.
Azon elgondolkodtál már, hogy a Simor vezette Deloitte abból élt, hogy ötleteket adjon cégeknek miként tudják magukat kivonni a közteherviselés alól? Tudom, ez törvényes, de erkölcsösnek nem nevezném. Amit Domokos tett sztem is etikátlan, de nagyságrendileg hol van ez a Deloittetól?
Vagy azt gondolod, hogy Simor azért keresett közel egy milliárdot a Deloitte elnök-vezérigazgatójaként, hogy segítsen kitölteni az ügyfelek adóbevallását?

Rob67 2010.06.23. 00:10:40

@riksafighter: Lenne egykét kérdésem.
A jegybank elnököt szerinted nem a jelenlegi néphatalom és legitimáció ültette oda.
Kérdeném: ha négy év mólva újabb kormányváltás jön, akkor ezek szerint le kellene majd váltani mondjuk a most kinevezére kerülő fideszes köztársasági elnököt?
nem hiszem hogy ezzel egyetértenél, innentől kezdve bedig elég nagy baromség amit felvetettél :)
Alkotmánymódosítás.
Rendben, ezt megteheti egy kétharmados párt.
De a jelenleg hatályos alkotmány szerint a jegybank elnöknek biztos a helye. Azért az elég gáz, hogy a komplett alaptörvényt módosítani kell, csak hogy a fidesz elvárásainak megfeleljen :)
A fidesz nem vett részt ennek az alkotmánynak az összehozásában, kijavításában, foltozásában a rendszerváltás idején?
Hol voltak akkor, akkor miért volt az megfelelő?
Már bocsáss meg, de ha a hatályos törvényeket kell igazítani az én elvárásaimhoz, akkor az nem helyes.
Ez csak azt jelenti, hogy OV számára nem felel meg a törvényi háttér, semmi mást.
Minden törvénynek OV kompatibilisnek kell lennie?
És ne gyere ezzel az offshore baromsággal, a fidesz szavazóinak a nagy többsége azt sem tudja eszik e vagy isszák, de azt sem tudjék ki a picsa az a Simor...
Ez csak egy politikai boszorkényüldözés.
Én drukkoltam volna Viktorna, de sajnos szé szézalékosan hozta azt a hataloméhes, mindenevő viselkedést amivel a szoclib tábor előre riogatott.
Sajna igazuk van.
Orbán szellemisége és üzenete kádár-szagú, ezt akartuk levetni 20 éve, nem akaródzik visszavenni.

egyérintő 2010.06.23. 00:11:32

Egyszerűen nem értem, hogy a Simor miért nem érti meg, hogy nem kereshet többet, mint a FED elnöke. Hogy nem látja az erkölcsi problémát ebben. Nem látja, hogy milyen kemény erkölcsi hivatkozási alapot jelent a fidesznek ez a hiányzó erkölcsi érzék, ami itt és az offshore ügynél is kitünt.

Végül is lehet, hogy jó a fidesznek, ha a Simor a helyén marad a 8 milliójával. Van mivel tematizálnia a közbeszédet.

A görény jegybankelnök, aki az offshore 100 millióihoz még a havi 8 milkát is begyötri a kasszájába mennyiben lehet hiteles, ha mondjuk a pénzpiaci szereplőket nézzük általában? Maximálisan! Ilyen szemét a pénzvilág, ezt mutatja meg a Simor valahányszor vitába kezd az Orbánnal a maga kis 8 milkájáért.

A globális világ kasztrendszerében az érintethetetlenek kasztjának a képviselője a Simor, aki bármit tesz veszít ebben a versenyben. Ha nyer, nem tudja az Orbán elmozdítani, akkor ennek a kasztnak a pofátlanságát demonstrálja, a kaszt erejét amúgy is ismeri mindenki. Ha viszont a elmozdítja az Orbán, az azt fogja jelenteni, hogy még ezt is meg tudja tenni.

Szerintem jobban tette volna a Simor, ha szép csendben elsunnyog rögtön a kormányváltásnál...

turulpina 2010.06.23. 00:35:10

@Grammar Nazi: Akkor mondjuk úgy, hogy Ciprus annyira offshore, mint Bécs, Kassa, vagy Milánó?

Merugye, egyik se offshore, hacsak mostantól az ócóbb demagógia kedvéért offshore alatt nem azt értjük simán, hogy külföldi.

Ezzel a nikkel, ebbe beleszaladni, nem is tudom. ;)

turulpina 2010.06.23. 00:45:20

@BISMARCK: "Tehát Domokos kinevezése legitimálja Simort."

Epic fail, ne hazudj, nem mondtam ilyet.

"Amit Domokos tett sztem is etikátlan, de nagyságrendileg hol van ez a Deloittetól?"

1. Uhm, bocs, szerinted tehát alapvetően az összes könyvelő, könyvvizsgáló és adótanácsadó erkölcstelen szakmát űz, merthogy az adót csökkentik.
Jópofa, de kissé kommunista elmélet.

2. Tehát mostmár leugrottunk a magas paciról, a mi fijúnk is szarember, csak - szerintünk - kevésbé szar. A kisebb bűn nem bűn, főleg ha a mi fijaink követik el. Ez olyan cuki.

BISMARCK 2010.06.23. 09:06:30

@igyugyaz:

Attól még amit tesznek erkölcstelen. Ragozhatjuk estig, de a fő profiljuk az, hogy arra adnak tippeket, hogyan lehet egy cég bevételét kivonni a közteherviselés alól.

@turulpina:

"Abban se vesszünk el, hogy mi a faszt ugat az, aki olyan magas erkölcsű embereket akar az ÁSZ élére tenni, mint Domokos, aki laza 15 milliót kummantott el adómentesen, minden alap nélkül"

Ezzel védted Simort (ha nem védted, minek írtad?)
Valóban nem mondtad, hogy Domokos jelőlése legitimálja Simort, de a lényegi tartalma ez volt. Ha nem, kérlek fejtsd ki, hogy mi.

"Uhm, bocs, szerinted tehát alapvetően az összes könyvelő, könyvvizsgáló és adótanácsadó erkölcstelen szakmát űz, merthogy az adót csökkentik.
Jópofa, de kissé kommunista elmélet."

Van egy határ. Ha arra ad tanácsot, hogy mit lehet elszámolni ill. mit nem, akkor nem erkölcstelen (de ezért nem hiszem, hogy túl sokat fizetnének)
Ha viszont arra, hogy hova kell vinni a profitot, hogy lényegében egyáltalán ne adózzon, akkor az erkölcstelen.

"Tehát mostmár leugrottunk a magas paciról, a mi fijúnk is szarember, csak - szerintünk - kevésbé szar. A kisebb bűn nem bűn, főleg ha a mi fijaink követik el. Ez olyan cuki."

Domokos jelölését már a 15milla előtt sem támogattam (persze, kit érdekel, hogy én támogatom vagy nem), mert képviselő, ez így nem szerencsés.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása