Véleményvezér

vv

Tarlós István, és amit ő tud

2010.06.29. I 34 komment I Címkék: budapest fidesz orban tarlos voks10

Ha a kormánynak jól megy, van elég pénze és egy Budapest-párti víziója, akkor a leendő főpolgármester szárnyalni fog. (Fotó: tarlosistvan.hu)

Tegnap Schiffer András elutasította az MSZP és Horváth Csaba kérését, hogy közösen állítsanak főpolgármester-jelöltet. Így szinte már elméleti esélye sem maradt annak, hogy ne Tarlós István legyen Budapest következő főpolgármestere.

Ez azt jelenti, hogy 1947 óta most először lesz jobboldali vezetése a fővárosnak.

Hosszú út vezetett idáig.

Az út Tarlósig

A jobbközép pártok 1994 óta rendre olyan főpolgármester-jelöltekkel álltak ki Demszky Gábor ellen, akik nem tartoztak az országos politika első vonalába.

1994-ben és 1998-ban az a Latorcai János indult, akiről valószínűleg a választók döntő többségének ma már semmi nem jut eszébe. Nem mintha ne lett volna egy rendes, tisztességes jelölt: egyszerűen csak híján volt annak a karizmának, ami valódi vezetővé (vezető-jelöltté) tesz egy embert.

2002-ben Schmitt Pálra esett a Fidesz választása. Mindenfajta pártbeli és most már országos titulusa ellenére ő sem nevezhető vezető politikusnak. 2002-ben „független” főpolgármester-jelöltként neki ugyanúgy reprezentatív szerepet szántak, mint később az EP-választások fideszes listavezetőjeként, házelnökként, illetve majd most köztársasági elnökként.

2006-ban az akkor még lényegesen kevésbé ismert Tarlós István lett a jobboldali főpolgármester-jelölt. Tarlós addig szinte csak mint fővárosi politikus szerepelt és gyakorlatilag semmilyen jelentős, az országos politikához kapcsolható megmozdulása nem volt.

A budapesti főpolgármester-választások eredményei 1994-től 2006-ig. Adatok forrása: vokscentrum.hu


A Fidesz és a főpolgármesteri cím

A Fidesz-politika aranyszabálya, hogy a főnököt Orbán Viktornak hívják. Olyannyira rá épül minden, hogy a rendszer már vagy két évtizede nem engedi meg egy komoly versenytárs kitermelődését. Más pártokban ilyesmi azért időről-időre előfordul, a Fideszben azonban ez nem szokás.

Amint a régió országaiban megannyi példa mutatta, a főpolgármesteri pozíció nagyon könnyen válhat amolyan miniszterelnöki előszobává. A polgármesterségben rejlő országos politikai lehetőséget itthon eddig talán Debrecen polgármestere használta ki a legjobban – rögtön el is kezdték sokan Orbán alternatívájaként emlegetni. Ezek után nem nehéz kitalálni, mi történne akkor, ha Budapestnek is lenne egy Kósához hasonlóan sikeres és magát építeni tudó jobboldali polgármestere.

Mindez azonban ütközne a már ismertetett aranyszabállyal.

Orbán potenciális kihívói eddig csak úgy maradhattak politikailag életben, ha a megfelelő időpontban visszahúzódtak (lásd Kósa és Pokorni példáját). Ők még csak a látszatát is el akarták kerülni annak, hogy kihívók szeretnének lenni.

Ilyen körülmények között azonban a Fidesznek nagyon nehéz jó főpolgármester-jelöltet találnia. Olyan személy kell ugyanis, aki egyszerre meggyőző a párttal szemben inkább szkeptikus budapesti többség számára, de közben mégsem túl erős jelölt ahhoz, hogy független hatalmi tényező legyen a Fideszen belül.

Miért Tarlós?

A Véleményvezér szerint Tarlós István pont ezt tudja.

Meggyőzően hozza a kiegyensúlyozott, konszenzuskereső, de elveihez keményen ragaszkodó, tapasztalt és energikus politikus figuráját. Latorcainál vagy Schmittnél összehasonlíthatatlanul fajsúlyosabb figurának tűnik. Nem tudjuk, vajon Tarlós Istvánnak van-e bármilyen országos ambíciója – de ha van is, azt tökéletesen képes leplezni. Éppen ezért lehetett immáron legalább öt-hat éve a Fidesz nem hivatalos, majd hivatalos jelöltje a főpolgármesteri címre.

survey software


A fentiekből következnek Tarlós István városvezetői erősségei és gyengéi is.

Ha a kormánynak jól megy, van elég pénze és egy Budapest-párti víziója, akkor a leendő főpolgármester szárnyalni fog. Könnyen meg fogja találni a hangot a kormányfővel, miközben az MSZP felé épített kapcsolatai segítségével a budapesti közgyűlést is maga mögött tudhatja majd.

Ezzel szemben, ha a kormány nehéz helyzetben lesz vagy Budapestet aránytalanul háttérbe akarja szorítani, akkor Tarlós Istvántól valószínűleg nem várható, hogy akár a kormányfővel is szembefordulva harcoljon Budapest érdekeiért.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.29. 12:16:03

Budapest alapvetően - történetéből, szerkezetéből következően - egy baloldali-liberális város. Ezzel nem nagyon lehet mit tenni, és ezt mutatták a korai főpolgármester-választások is. (1990-ben ugyan még közvetett volt a történet, de Demszky Úr pártja nyert).

Az, hogy Tarlós István most eséllyel indulhat a főpolgármesteri tisztségért, az több, a jobboldal akaratán kívül álló tényezőnek köszönhető.

Egyrészt az országos helyzet egyértelmű. Bár legkevésbé Budapesten tudott áttörni a Fidesz, az ellenfelek gyengesége egyértelműen meghozta azt a szituációt, hogy gyakorlatilag besétálhatnak a városvezetésbe.

A második tényező a baloldali-liberális oldal általános ideológiai kiüresedése. Ennek az eszmekörnek lényegileg Gyurcsány kívánt mindössze valamiféle átfogó ideológiai töltetet adni - láttuk, nála is inkább papíron mutattak jól az elképzelések.
Az ideológia mára orbánellenességgé silányult, aminek a létjogosultságát mindezek mellett megkérdőjelezi az is, hogy most már nem tud ez a vonulat minden orbánellenes szavazatot begyűjteni, mert van két riválisa.

A harmadik tényező a politikusok elhasználódása. Budapestet másfél évtizeden keresztül gyakorlatilag ugyanaz a klikk irányítja, láthatóan nem túl nagy megelégedésére a lakosságnak. Most ők próbálják meg önmagukat leplezni, és más mögé bebújni. Nem szabad elfelejteni, ha valaki urambocsá' a rendkívül művelt Vágó Istvánra szavaz, az a Hunvald György és Hagyó Miklós pártját segít a hatalomban tartani.

A negyedik tényező szubjektív a részemről. Én itt élek, és azt látom, hogy az előző vezetés tökéletesen koncepciótlan volt, mindemellett összekeverte a szabadság fogalmát a szabadossággal. Ennek az eredménye a városban tapasztalható egyre nagyobb káosz lett. Mind közlekedésben, mind a közterek kinézetében látható mindez.

Az ötödik tényezőre nem érdemes sok szót vesztegetni, az a Hagyó/Hunvald/Wieszt és társaik tevékenységéből fakad.

Mindezekből úgy gondolom, hogy a balliberális oldal önmegsemmisítése csinálhat főpolgármestert Tarlósból.
És azt is be kell látni, hogy kb. neki a csődgondnok szerepe juthat. Életkora miatt hosszú távú terveket értelemszerűen nem tud feldobni, de véleményem szerint nem is erre kérték föl. Őneki tapasztalatával és műszaki szemléletével rendet kell tenni a városban, hogy aztán utána valaki tiszta lappal kezdhessen egy új korszakot.

1116001 2010.06.29. 16:08:29

Az a baj hogy Tarlóssal sem változna semmi, csak színcsere történne. Óbudán nem történt semmi fejlődés alatta. Évekig szabotálta az M0-ást. Beépült a Római, stb... És még beszélni sem tud.
Bárki nyerjen csak ne ingyen Csabi és Tarlós legyen. Ezen a véleményen van nagyon sok óbudai jobboldali érzelmű ismerősöm is!

Azon csodálkozom, hogy a 13.kerületi polgmester nevét még nem dobták be szocialista oldalról.

ben2 2010.06.29. 18:01:54

@1116001:

Miért változna bármi, amikor már 2006-ban is lehetett tudni a korrupciós ügyekről, mindenki számára egyértelmű volt, hogy Demszkyvel csak a konstans rohadás folytatódik, a kombínók körüli hisztéria tipikus bkv sztori volt már akkor is, ennek ellenére a többség Demszkyre szavazott?
Budapestnek nem kell változás, az emberek megszokták úgy, ahogy van. Nem a politikai elit hibája, hogy Budapest Európa szégyenfoltja, hanem az itt élőké, akik húsz éven át minden alkalommal úgy döntöttek, hogy az legyen.

Káposztakukac 2010.06.29. 18:02:02

@1116001: óbudaiként mondom, hogy teljesen egyet tudok veled érteni. tarlós egy nulla. semmit, de tényleg semmit nem csinált a kerületért.

kokavec 2010.06.29. 18:13:12

Reménykedem, hogy a bp-i szavazók lesznek annyira felvilágosultak, hogy nem hozzák a nyakunkra Tarlóst. Bár hajlok én is arra a feltételezésre, hogy most a fidesz egy majmot is jelölhetne, az is nyerne.
Egy főváros polgármesterének nyitott, kulturált, jól kommunikáló, nyelveket beszélő, más kultúrkörökben is ismerősen mozgó, nemzetközi szakmai és személyes kapcsolatokkal rendelkező, felvilágosult szakembernek kellene lennie.
Tarlósra ezekből semmi nem érvényes.
Remélem az LMP talál megfelelő jelöltet és a bp-i, nem fanatikus fidesz szavazók is elállnak a fidesz jelölttől.

Tarlós Orbán büntetése a budapestieknek.

Iustizmord 2010.06.29. 18:14:29

"Meggyőzően hozza a kiegyensúlyozott, konszenzuskereső, de elveihez keményen ragaszkodó, tapasztalt és energikus politikus figuráját"

konszenzuskereső? tarlós? te se jártál még óbudán...

elveihez ragaszkodó? inkább pragmatikus.

a tapasztaltságot aláírom, nem is korrupt, energikusnak már nem az, kicsit meg van roggyanva (korábbi önmagához képest legalább)

szal nem volna rossz választás, DE már most jelzem, hogy jó adag nyersesség van benne, tud ám nagy paraszt lenni ("Szánásikám, leverem a szemüveged és még rá is ugrok", mondta képviselőtestületi ülésen egy mdf-es képviselőnek úgy 2005-ban - rögtön azután, hogy bár elveihez ragaszkodik, gyorsan újraszavaztatta a megszavazott kérdést. valami beruházási vagy ingatlan-értékesítési kérdésben)

alt ofen 2010.06.29. 18:29:21

látom, van itt 1-2 óbudai.
érdekes módon az óbudaiak nem becsülik túl sokra se tarlóst, se az óbudai politikusokat úgy a-tól z-ig.

nem csak tarlós, de az egész óbudai brancs velejéig korrupt. ez a kerület is ugyanúgy van felépítve/felépülve, mint azok, amelyek a közelmúltban lebuktak. az uralkodó (politikai) színtérnek nem sok jelentősége van.
érdemes lenne óbudán is lecsekkelni pl. a tulajdonosi bizottságot, a vagyonhasnzosítási osztályt, vagy éppen az ingatlanhasznosításért felelős celer kft-t.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.29. 18:29:29

@kokavec: Demszkyre, Hagyóra, Hunvaldra, Steinerre, Horváth Csabára, Verókra, Bakonyi Tiborra, Gy Némethre igazak ezek a megállapítások?

Kapott a ballib 20 évet, hogy bizonyítson. Most hadd jöjjön már valaki, akit a jobboldal gondol, hadd bizonyítson egy másik csapat.

csoko20 2010.06.29. 18:29:39

Tarlóssal az élen biztosan egy progresszív városvezetést kap Budapest. A kor kihívásainak megfelelő, rohamléptekkel fejlődő, multikulturális világvárost fognak építeni.

Megyek beveszem a gyógyszerem :)

Iustizmord 2010.06.29. 18:34:26

@Iustizmord: illetve konszenzuskereső annyiban h elég jól lavírozott az maszop, a szadesz és a fidesz csoportjai között , egyike játszva ki a másik ellen s fordítva

kokavec 2010.06.29. 19:16:22

@tothh: Demszkyre egy része igaz, sajnos nem mind, pl. a szakember. A többi név meg szerencsére nem volt főpolgármester. Tarlósra viszont sajnos egyik kitétel sem igaz.
Szeretném, ha nem az én káromra kísérletezne a jobboldal egy falusi polgármester kvalitású, egyszerű és közönséges emberrel, akinek az európai kultúrkörökben és a nagyvárosok komplex rendszereiben kellene tudni tájékozódni.
Műveltnek, nyitottnak, nyelveket beszélőnek kell lenni, különben a fővárost és egyben az egész országot egy tahó fogja reprezentálni. Nyugat-Európában sok helyen már egy bolti eladói álláshoz is evidens kritérium legalább az angol nyelv ismerete. Ott nem nagyon fogják érteni egy találkozón, ezt az embert meg honnan szalajtották.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.29. 19:31:26

@kokavec: Az utolsó bekezdéssel maradéktalanul egyetértek, nem tudom, Tarlós Úr milyen idegennyelvi tudással rendelkezik.

A másik viszont: A balliberális oldal immáron húsz éve kísérletezik inkompetens társulattal, és a város igencsak megitta mindennek a levét. Most már hadd pattogjon a másik oldalon a labda. Ne kísérletezzenek még egy balliberális jelölttel.

Ha Tarlós nem "válik be", akkor majd megkövetlek, viszont az szerintem nyugodtan kijelenthető, hogy a ballib városvezetés nem vált be.

kokavec 2010.06.29. 21:04:04

@tothh: Akkor hogy világos legyen: Tarlós nem beszél semmilyen idegen nyelvet. Amikor ez a kérdés felmerült, a következő válasszal vágott vissza: „Remélem, Budapesten még mindig a magyar a hivatalos nyelv."

A másik: a balliberális szó (amit ma már többnyire egyértelmű szitokszóként használnak) körül teljes fogalomzavar él M.O-on. A szűk értelemben vett értelmiség (tehát nem az, aki legalább egy óvónőképzőt elvégzett, hanem a felső sáv) döntő többségében természetes módon baloldali és liberális nézeteket vall.
De (!) amit meg kellene érteni az mszp, vagy az mszmp az nem baloldali nézeteket vall, csak így nevezi magát. Eleve nem is lehet egy diktatúra (mszmp) baloldali gondolkodású, hiszen akkor azonnal feloszlatná magát. Ez csak egy hivatkozás, hogy neve legyen a terméknek. A baloldali gondolkodású értelmiség jelentős része soha nem is szavazott a magát baloldalnak nevező ex-diktatúra kiszolgálókra.
Mint ahogy a liberalizmus cimkéjét használó szdsz-re sem szavazott az értelmiség egy jelentős százaléka. Az szdsz-szel ezer probléma volt, leginkább az, hogy egy korrupt bűnszervezethez vált hasonlóvá, de éppen nem a liberalizmusra való hivatkozása. A liberalizmus alapvetően az egyén jogainak maximális tiszteletben tartását jelenti, a lelkiismeret és az életmód szabadságát, köztük olyanokat mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, az államnak az egyén magánéletébe való behatolása elleni szabadság. Az értelmiség ezeket alapvető normáknak tartja. (most itt nem foglalkozom a gazdasági liberalizmussal).
O.V. törekvése, hogy jöjjön létre a jobboldali értelmiség, számomra semmi mást nem jelent, minthogy azok a harmad-, negyedrangú "értelmiségiek", akik eddig nem nagyon tudtak labdába rúgni elsősorban szellemi, szakmai színvonaluk miatt, most majd ha elég hosszú a nyelvük, végre pozíciókba tornázhatják magukat. Ehhez tényleg csak az kell, hogy a fidesz propagandát kritika nélkül hirdessék. (ld.: torokgaborelemez.blog.hu/2010/06/29/203_ugyanarra_gondolnak)

Ez nem csak neked szólt, de mivel minden bejegyzésedben hivatkozol a ballib-re hát leírtam.

A lényeg továbbra is, hogy ne tegyük magunkat szalonképtelenné a nemzetközi porondon.

FeketeLeaves 2010.06.29. 21:04:38

8 évet éltem Óbudán Tarlós alatt. A "semmi nem történt" az a konkrétumok nélküli semmitmondó kritika. Lássunk néhány tényt:
önkormányzati vagyon (elsősorban lakóingatlanok) elherdálása, ezzel a vegyes lakóközösségű (magán és önkormis tulajdonú) panel és nempanel házak állapotromlásának elősegítése (nem volt meg a közös érdek).
KSZT (kerületi szabályozási terv) slendrián előkészítése, kivitelezése és mgjirdetése (pl az Aranyhegy-Ürömhegy-Rókahegy rész)
önkormányzati fenntartású intézmények vegetálása (OMK, stb)
rozsdaövezet nem vagy rosszul hasznosítása (kivétel gázgyár, de az meg pont nem rajta múlt)
római part védett épületeinek bontási engedélyezése, ezzel egy százéves szubkultúra megszüntetése
római part beépítésének engedélyezése
stb...
Mindez elment, mert arroganciával át lehetett lépni mindenen és mindenkin.
Demszky egy f.sz volt, de tarlós lesz Budapestnek egy igazi veszteség. Kerületi polmesterként is nagy volt a kabát, Budapest nem az ő dimenziója. Akkor már inkább Rogán, benne van koncepció, fiatalos, igaz aRogáns

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.29. 21:04:53

@ben2:
Ha a Fidesz nem Tarlóst indította volna, 2006-ban nyernek. Nem Demszky maradt olyan népszerű, hanem a Fidesz indított rossz jelöltet. Pedig már akkor is nagyon népszerűtlen volt az SZDSZ és az MSZP. Most nyerni fog Tarlós, persze.

Gáborom 2010.06.29. 21:05:08

@tothh: Teljesen egyetértek! És hozzá ,tenném, hogy én, mint Dunaújvárosban született és felnőtt, Pécsett főiskoláskodott és 18 éve a szörnyű Szentendrén élő emberke ugyanezt látom országos szinten is, és bár szívesen szavaztam volna egy épeszű és valóban liberális pártra, mégis OV-ra adtam a voksomat, mert elegem lett a toporgásból is, meg a bal-liberálisnak mondott izéből is.

Gáborom 2010.06.29. 21:05:23

@csoko20: Ahogy elnézem, a multikultúrális nem feltétlenül progresszív ma már....
Mint ahogy úgy tűnik, egész Európa felülvizsgálja a liberalizmust, pedig nem mindenütt volt olyan ámokfutás mint itt.
( Én liberális vagyok, de nem ész nélkül... :) )

Húsleves 2010.06.29. 21:24:09

@kokavec: veletek tettük szalonképtelenné magunkat nemzetközi és hazai porondon egyaránt. Amit pedig a "szűk értelemben vett értelmiség" mondtál, az farok csóválja a kutyát kategória. Ez csak azt mutatja, hogy neked definíció az, hogy csak a ballib az igazi értelmiségi, a jobboldalt pedig lenézed. Én azt várom a leendő kormánytól, hogy a két-harmados felhatalmazásával képes lesz felszámolni azt a kapcsolatrendszert, akiket te "szűk értelemben vett értelmiség"-nek nevezel. Mindenesetre egyre több "szűk értelemben vett értelmiségi" van már börtönben, ez biztató.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.29. 21:36:31

@kokavec: Tisztában vagyok ezzel, hogy mik ezeknek a fogalmaknak az eredeti jelentései. Itt gyüjtőfogalomként használtam, hiszen azt el kell ismerni, hogy létezik, egy önmagát "balliberálisnak" nevezett értelmiségi réteg, ehhez kapcsolódó politikai csoport, gazdasági holdudvar, stb., amely tevékenysége alapvetően kimerült abban, hogy az MSZP és SZDSZ tevékenységét támogatták és/vagy mentegették, valamint bármiféle jobbközép kísérletet antidemokratikusnak minősítsenek, és önmagukat a demokrácia egyedüli letéteményeseinek nevezzék.

Egyébként én is írtam a liberalizmus (az eredeti, valódi liberalizmusra gondoltam) politikai képviseletéről az országban.

Azt viszont el kell ismerni, hogy Budapesten ez a csapat végezte az irányítást. Őróluk írtam. Némiképp leegyszerűsítő a jelző, én tudom, azonban jobb összefoglaló nevet (már amit szalonképesnek lehet tekinteni) eddig nem találtak ki.

Azzal egyáltalán nem értek viszont egyet, hogy az értelmiség "magától értetődően" liberális és baloldali nézeteket vall. Mindenkinek megvan a maga értékrendje, és az értelmiségi lét nem von maga után baloldali és liberális nézeteket feltétlenül (Itt most megint lehetne vitatkozni arról, hogy mégis, mivel a liberális minimumot mindenki elfogadja, de ez egy elnyúló vita lenne...).

Abban viszont igazad van, ha az valakit nem tesz értelmiséggé, hogy OV kinevezi annak. Ahogy az se teszi, ha MSZP, vagy SZDSZ politikusok teszik ezt, vagy, ha valaki önmagát tartja annak.

Tarlósról még két mondatot: Az tényleg gáz, hogy ha nem beszél nyelveket (bár önéletrajza szerint latin tagozaton végzett, de ki tudja, akkor hogy ment a nyelvtanulás). Viszont - mint ahogy első hozzászólásomban leírtam - ő nyilvánvalóan átmeneti megoldás. Az ő feladata az, hogy konszolidáljon. Mert aki azt állítja, hogy BP-n nincs mit konszolidálni, az szerintem nem itt él. A következő ciklusban pedig, ha van egy alap és nyugalom, egy jó programmal tőlem akármilyen nézetrendszerű polgármester nyerhet. (Nálam OGy-n érdekel az ideolgógia, önk-ön "praktikus" indokok mentén döntök.)

kokavec 2010.06.29. 21:58:51

@Húsleves: az én "szűk értelemben vett értelmiségi" kategóriámban nem szerepelnek politikusok, sokkal inkább filozófusok, írók, művészek, de tulajdonképpen bármilyen foglalkozású vagy végzettségű emberek. Éppen hogy miattuk lehet még szalonképes ez az ország (bár ma már rohamosan romlik az ország megítélése a jobb, szélsőjobb, nacionalista ideológiák erősödésével) Nincsenek börtönben, mivel most egyik szánalmas pártnak sem a kiszolgálóiról és haszonélvezőiről beszélünk.

qwertzu 2010.06.29. 21:59:38

@kokavec: "értelmiség...döntő többségében természetes módon baloldali és liberális nézeteket vall. "
Aha. Tehát az értelmiség definíció szerint balliberális.

"jobboldali értelmiség, számomra semmi mást nem jelent, minthogy azok a harmad-, negyedrangú "értelmiségiek" "
Az előző gondolatodból értelemszerűen következik , hogy a jobboldaliak természetes módon nem igazi értelmiségiek. Tehát a jobboldalon szerinted nem is lehetnek értelmiségiek, mivel az értelmiségiek természetes módon ballibek. Érzed a kört a saját érvelésedben?

"A baloldali gondolkodású értelmiség jelentős része soha nem is szavazott a magát baloldalnak nevező ex-diktatúra kiszolgálókra.
Mint ahogy a liberalizmus cimkéjét használó szdsz-re sem szavazott az értelmiség egy jelentős százaléka."
Akkor mégis kire szavazott?

macchiato 2010.06.30. 09:06:41

Óbuda egy teljesen jó kerület, Tarlós sztem elég jól eligazgatta, valszeg ezért választották többször újra a kerületi lakosok. Nem pedig véletlenül....

tbb 2010.06.30. 09:06:54

"akkor Tarlós Istvántól valószínűleg nem várható, hogy akár a kormányfővel is szembefordulva harcoljon Budapest érdekeiért."

Én ezt a javára írom. Ugyanis nem csak konfrontálva lehet harcolni. Sőt, az igazi művészet a konfrontálás nélküli érdekérvényesítés.

gauche caviar 2010.06.30. 09:07:33

hagyjuk már ezt a "biztos Tarlós lesz a főpolgi" dolgot.
Budapest már sokszor megmutatta, hogy akármekkora mutyibánya meg szar a blahalujzatér, akkor is ez az a város ahol ebben az országban TÖRTÉNNEK CSODÁK.
budapest nem tud jobboldali, izé, fideszes lenni, egyzserűen azért, mert itt koncentrálódik az a mennyiségű anti-anyag ami a fidesz világképébe egyzserűen nem beleegyeztethető.
Budapest az egyetlen európai, világi léptékű város, kulturálisan, gazdaságilag, szociológiailag messze felül reprezentálja bármelyik várost. (hogy ez jó-e, miért alakult íg, az most nem téma)
amíg a többi városban a hatalmi klikk minden oldali résztvevője nagyjából leültethető egy ebédlőasztalhoz, addig ez bp-n a léptékek nagysága miatt sem megoldható.
amellett itt van rengeteg külföldi érdekeltség, itt élő külföldi, akik jócskán bele tudnak kavarni a játékba, nem beszélve a fideszes prvincionalista nemzeti szószos lőzungokról.
Budapest történelmileg és méretéből fakadóan is liberális (és abszolút nem az szdsz féle értelemben). Itt egyszerűen nincs tere egy olyan gumicsizmának, mint Tarlós.
Idős, nem beszél semmilyen nyelven, faragatlan a stílusa, abszolút nem egy XXI. századi figura.
Lehet, hogy szent orbán terveibe totál belepasszolna, de szerintem tarlos nem lesz bp fopolgarmestere.
pláne ha az állampárt folytatja hatalomkoncentrációs ambícióit, ezzel szinte egyfajta liberális szigetre kényszerítve a budapestieket.
Mert a budapestiek szeretnek élni, nem savanyú f@szként kókadozni.

borzzz 2010.06.30. 09:07:52

@Zabalint: Maximálisan egyetértek. Demszky nem nyerhetett volna legutóbb, ha nem Tarlóst indítják ellene.
Ami azért sokat elmond Tarlós elfogadottságáról.

borzzz 2010.06.30. 09:08:06

@tothh: "Kapott a ballib 20 évet, hogy bizonyítson. Most hadd jöjjön már valaki, akit a jobboldal gondol, hadd bizonyítson egy másik csapat."

Ez jogos, ahogy az is, hogy most a jobboldalnak áll a zászló. De az már nem tetszik, hogy a Fidesz itt is revanspolitikát folytat, csakazértis megválasztatja a nem igazán népszerű Tarlóst (mert most megteheti), ahelyett hogy a jóval elfogadottabb Pokornyt, Rogánt indítaná.

Vajh miért? Az ember él a gyanúpörrel, hogy ez lesz a büntetés a dacoló vörös-libsi fővárosnak:-))

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.30. 16:26:51

@gauche caviar: Én erre csak azt kérdezem, hogy akkor mi lenne jó?
Maradjon az a klikk, ami eddig már bizonyítottan alkalmatlannak bizonyult a város menedzselésére?

Lehet szép szavakat mondani nyitottságról, európaiságról, amivel egyet is értek, mert fontos dolgok ezek. De jó lenne kicsit "leszállni a földre" és megnézni, milyen égető városüzemeltetési problémák vannak. És ezekben nem a világnézet számít, hanem a hozzáértés és a szemléletmód (és itt a mérnöki szemléletmódra gondolok).
A nagy baja a városnak eddig az, hogy szavakban bármennyire is lehetett európai léptékű és nyitott a városvezetés, amíg az egyszerű, napi problémák megoldása meg váratott magára.

Mert azt ne mondja nekem senki, hogy az európai mértékű, és liberális dolog, hogy a belvárosban ne lenne olyan köztér, ahol ne lenne szar/húgy/mindkettő szag.

kszabo 2010.07.02. 02:26:10

Váltsuk le Budapestet, száz év alatt többször csődbe vitte az országot, lenyúlta a lét. Legyen Ópusztaszer, csak egy sima alkotmánymódosítás :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.03. 23:43:08

@ben2: Azért ez a "Budapest Európa szégyenfoltja" igen erős túlzás...

Ami meg Tarlóst illeti: A FIDESZ-ben volna nem egy sokkal alkalmasabb ember erre a posztra, de az elmúlt hetek személyi döntései mind-mind azt támasztják alá, hog az alkalmasság az egyik legutolsó szempont a kiválasztáskor. Az okra a poszt valószínűleg jól világít rá.

sztd 2010.08.13. 11:23:55

Óbudán nem éltem, így nem tudom, mit tett, vagy nem tett ott Tarlós.
Azt, hogy legyen multikultúrális, beszéljen nyelveket minimum másodlagos. (Pontosabban, ha valaki önmagában multikultúrális, az minimum arctalan, de inkább skizofrén.) Az eddigi városvezetésnek annyi volt az elképzelése, hogy forradalmi hevülettel mindent kiköveteljen magának, ha kell, ha nem, óbégasson, ha nem kapta meg, és heccelje a városlakókat. A városlakóknak ez a mentalitás nagyon tetszett, élvezték, távlatokba sosem gondoltak. Ezért van az, hogy a mindennapi infrastruktúrában az elmúlt 20 évben alig fejlődött valami, ami fejlődött, az is aránytalanul költséges, és, hogy az ország korábbi legfejlettebb városát, minden magára valamit is adó vidéki város lekörözte.

A főpolgármester elsőszámú jellemzője, hogy van víziója, a megvalósításhoz koncepciója, és két lábbal áll a földön. A vízió esetében fontos, hogy valóságon alapuljon, hogy emberek élnek a városban, nem mondjuk macskák stb. Az nem egyértelmű, hogy Tarlósnak van-e víziója, de koncepciója úgy tűnik van és legalább a földön jár, az eddigi vezetésnek viszont egyik sem adatott meg, így az sem működik, ami működhetne.

Szóval az a véleményem, hogy Budapest - a helyiek legnagyobb örömére - egy rakás sz*r. Nem fog nekik tetszeni a takarítás, az igazságot legkevésbé ebben a városban tűrik, de egy normális országban a selejttel is kell valamit kezdeni, és hátha akad valaki, aki életképes itt is.

u.i.: egyébként irónikus, de pont az utolsó ciklusban kezdett végre valahára egy vízió kialakulni, de Demszky alkalmatlan a megvalósítás megkezdésére.

Derecske 2010.08.27. 10:29:51

A cikkszerző szerint tényleg annyi kell csak a sikeres főpolgármestersséghez, hogy meg tudja találni a hangot a kormányfővel? Esetleg az egyéb vezetői és városfejlesztői képességek nem kellenének? Tényleg mindent a pártok szemüvegén kell vizsgálni?

m a x 2010.08.27. 12:22:22

Ha Tarlós azért lenne főpolgármester, hogy a Fidesz kormánynak meglegyen a hátszele az elmebeteg, kezelhetetlen kerületi önkormányzati rendszer szétrúgásához, akkor nem bánnám...
De végignéztem, ahogy Óbudán zsinórban átmentek alkotmányellenes - de minimum megkérdőjelezhető - rendeletek, ahogy elmenekültek onnan az ismerőseim, mert élhetetlenné váltak a korábban kedvelt városrészek,... Jó, a birka óbudai lakosság hagyta, de így lesz ezzel egész Budapest. Lenyeljük a békát, összehúzzuk magunkat, tűrünk kussolva tovább, és elviseljük ezt a gigakuplerájt.
Végül is mindegy ki a főpolgármester, nem várunk már semmi pozitív változást, belefásultunk.

rio.pete 2010.08.27. 13:31:40

Na igen. Minimum nevetséges, hogy külső-óbudán (ha már szóbakerült Aranyhegy pl.) még mindig nincsen megoldva a teljes közműhálózat kiépítése. Erről azonban nem feltétlen csak Tarlós tehet.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása