Véleményvezér

vv

IMF-hitel: az év legnagyobb politikai kérdése

2010.07.22. I 76 komment I Címkék: fidesz eu imf orban allamadossag matolcsy

Jól átgondolt, de általunk még át nem látott terv? Hazárdjáték? Hozzá nem értés? Mit akar a Fidesz-kormány? (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Bár Matolcsy György májusban deklarálta és később ismét megerősítette, hogy célja az IMF-megállapodás októberi meghosszabítása, Orbán Viktor tegnap Berlinben ezt kétszer is cáfolta. Orbán szerint nincs értelme hosszú távú megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal, hiszen a vele kötött hitelkeret-egyezmény októberben lejár, és Magyarországnak az EU-val kell megállapodnia a költségvetési hiány csökkentéséről, nem az IMF-fel.

Márpedig azt tudjuk, hogy ha a kormányfő egyszer valami mellett látványosan elköteleződött, akkor utána igencsak köti az ebet a karóhoz.

Előző írásunk a témában: IMF-blamázs - hol rontották el?


Miért volt fontos az IMF-hitel eddig?

Az IMF által nyújtott hitelkeret eddig meghatározó fontosságú volt a magyar gazdaság számára. 2008 végén és 2009 első félévében egyszerűen ez tartotta az államot a víz felett, azóta pedig amolyan védőhálóként veszi körül a magyar gazdaságot.

Erre a védőhálóra azért van szükség, mert hazánk magas adósságállománya és alacsony növekedési üteme miatt bármilyen nemzetközi gazdasági riadalom nagyon könnyen átgyűrűzhet Magyarországra is. Az átgyűrűzés pedig sajnos nagyon gyorsan forintgyengülésben és hitelkamat-növekedésben manifesztálódik, amit persze szinte az egész ország nagyon megszenvedne.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy adott esetben ehhez még nemzetközi riadalomra sincs szükség: a Medgyessy és Gyurcsány-kormányok áldásos tevékenységének köszönhetően a gazdaság olyan állapotban van, hogy bármilyen, a tervektől negatív irányban eltérő hazai hír azonnal válsághelyzetet produkálhat (lásd Kósa-Szijjártó affér).

Miért lenne fontos az IMF-hitel a jövőben?

Októberben lejár a védőhálóként funkcionáló jelenlegi IMF-hitelkeret, ám a magyar gazdaság kiszolgáltatott helyzete nem fog megszűnni addigra. Ha nem akarjuk, hogy minden nemzetközi fuvallatra remegnünk kelljen, mint a nyárfalevélnek, akkor jobb, ha bebiztosítjuk magunkat. Ennek a biztosításnak a legkézenfekvőbb formája egy új IMF-hitelkeret lenne. A hitelt pedig nem is kell felvenni: a lényeg, hogy a nehéz napokra nyitva maradjon a felvétel lehetősége.

Amint azt múlt héten egy kommentelőnk megjegyezte, az IMF-hitelkeretben az a vonzó, hogy nélküle ugyanazt kell csinálni, mint érte – csak szigorúbban. Magyarul: bár az IMF-hitel előfeltétele a nagyon szigorú fiskális politika lenne, a hitel nélkül csak a még következetesebb megszorítások jelentenek elegendő biztonságot a már említett nemzetközi „fuvallatok” esetére.

Mi van, ha mégsincs?

A kormányfő berlini nyilatkozataiból nagyon úgy tűnik, kormánya mégis lemondott arról, hogy ezt a hitelkeretet megszerezze. Mindeközben azonban hangsúlyozta, hogy az EU által megszabott célokat tartani kívánja: ez azt jelenti, hogy 2011-ben a kormány a költségvetési hiányt az IMF által is elvárt szintre fogja levinni (a GDP 3 százaléka alá). E szint teljesítése mellett azonban már nagyon egyszerű lenne az IMF hitelkeret megszerzése.

web survey


De miért nem kell a védőháló, ha ezek alapján már szinte semmibe sem kerülne? Miért vállalna a kormány óriási gazdasági és politikai kockázatot, ha egyáltalán nem muszáj?

Jól átgondolt, de általunk még át nem látott terv? Hazárdjáték? Hozzá nem értés?

A Véleményvezér szerint ez a következő félév legnagyobb politikai kérdése.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoko20 2010.07.22. 09:24:36

Ha most kérnék a hitelkeretet, akkor pont azt tennék amiért annyira ostorozták Bajnaiékat. Az MSZP-n rajta maradt a bélyeg, hogy adósságba kergették az országot. Másrészt ha nincs közvetlen szükség rá, akkor minek kérjünk "szívességet" az IMF-től. A kunyerálás a magyar gazdaságnak sem a legjobb reklám. Most jön az uborkaszezon, ha nem lesznek újabb Kósa nyilatkozatok, akkor nem is fogják szándékosan gyengíteni forintot. Októberben az önkormányzati választások után pedig bemondja az ultit Orbán is.

Orbán csak felmérte a terepet, hogy milyen reakciókra lehet számítani és letette a névjegyét, ami olyan amilyen. De ha most lekérték volna a keretet és "bólogatójánosként" mindent megtettek volna az IMF-nek, akkor a későbbi alkupozícióit ronthatta volna. Emellett a választóknak is meg kell felelni valahogy, legalábbis őszig...

balf 2010.07.22. 09:24:46

Kedves VV,

Én a következőt gyanítom: vannak nem publikus projektek, amelyek a magyar államháztartás finanszírozására más források bevonását tűzik ki célul.

OV több hónappal ezelőtt beszélt arról, hogy ő "minden hangszeren játszik" (azt hiszem vhogy így fogalmazott) a finanszírozás terén, és specifikusan említette az ázsiai lehetőségeket.

Lásd még a kínaiak és az arab világ nyomulását Európa számos országában, néhol kifejezett kormányzati invitációra (pl Görögország).

Én speciel örülnék, ha ez tényleg így lenne, ha másért nem akkor azért mert többirányú függés = (majdnem egyenlő) függetlenség!

Csak azt remélem, hogy ha pl a kínaiakkal tárgyalunk, lesz annyi eszünk, hogy kemény diszkontokat szabunk feltételül ...

Hát, meglátjuk!! :))))

Üdv, F.B.

ehja 2010.07.22. 09:36:27

@csoko20: A hitelkeretet már egy ideje nem kérték le.
Amit nem veszünk fel az nem is növeli az adósságot. A keret azért kell mert a piac ebből méri le, hogy mennyire kockázatos az ország.

Öreg Sam 2010.07.22. 09:40:51

@ehja:
Igen,itt az igazság!
Egy árva vakkantást nem hallottunk még a jövő évi elképzelésekről (a bankadón kivül az ideiről se sokat).
Tételezzük fel,hogy OV elszánt némi strukturális átalakitásra,amit nem biztosan tudunk házon belül finanszirozni. Miért is nem lenne jó egy parkoló pályán lévő tartalék,amit nem kötelező felhasználni,de bármikor rendelkezésre áll. Nem értem.

Balek 2010.07.22. 09:40:54

Melyik magyarázatot fogadjuk el: van egy bonyolult terv, ami titkos, amit se a piacok, se a hétköznapi emberek nem látnak át, de ez valamiért mégis jó lesz az országnak - vagy fogalmatlanul dobáloznak? A tudományos megközelítés szerint a válasz világos, ld. még Occam borotvája.

JaBo 2010.07.22. 09:55:35

Egyszerű a megoldás: a kormány az EU-tól akar készenléti hitelkeretet, nem az IMF-től. Erre ott van a május elején összedobott 440 milliárd euró. Ez abból a szempontból jobb lenne az országnak, hogy az EU még szigorúbban fogja venni a vállalást. A deal másik része lehet, hogy 2012-re megy a költségvetési hiány 3% alá, 2011-re megelékszenek mondjuk 3,1-3,5%-kal.

pontevin 2010.07.22. 09:55:38

@ehja: A nép meg arról híres, hogy minden helyzet tökéletes átlátására törekszik, sosem ragad le az állítások első mondatánál, nem elégszik meg az egyszerű - de alapvetően hibás - értelmezéssel.

Végül is a rendszerváltozás után született alkotmányunk sem az, ami. Hiszen majd' mindenki tudja, hogy a magyar alkotmány még mindig a '49-es kommunista alaptörvény.

Csak azt akarom mondani, hogy @csoko20 érvelése szerintem nem hibás: a rendelkezésre álló hitel az emberek agyában === felvett hitel, azaz eladósodás.

Rive 2010.07.22. 10:17:51

Az a hitelkeret egyrészt mentőöv, amire baj esetén nagy-nagy szükségünk lehet, még akkor is, ha most épp rendben vannak a számok.

Másrészt azt a hitelkeretet csak akkor adják, ha ellenőrzötten rendben vannak a számok -> a hitelkeret léte tanusitja, hogy a költségvetés, a tervek reálisan megvalósithatóak, átláthatóak, misztikus elemektől mentesek, megalapozottak.

Ha nincs hitelkeret, akkor az ennek megfelelően bir kettős jelentéssel a piac számára.

Autós hasonlattal: nem csak a biztonsági öv és a légzsák hiányzik, de a sofőr megtagadta a szonda megfújását is: ráadásul mintha tántorogna is picit, bár ez a teleragasztgatott szélvédő miatt már alig látszik.

Igy állunk most.

pokesz70 2010.07.22. 10:23:53

Ááá, nagyon jó a szeme, éles a látása a posztírónak. Valóban, a tegnapi berlini dzsembori után szerintem is ez egy nagyon fontos és meglepő fordulat és csodálkozom, hogy erről eddíg máshol nem olvastam írást. A másik nyílván Viktor világbajnokos elszólása, de az kevésbé utal a jövő tervekre, mint ez. Azért ez nagyon dúrva, hogy ilyen félmondatokból próbálja az egész ország kitalálni, hogy mire is lehetne számítani új kormányunktól.

Naszóval, attól tartok Orbán irányváltása az IMF-hitel kapcsán semmi más célt nem szolgál, mint mégegy "akadály" (hogy is mondta Schmitt? "a kormányzati lendület fékezése" vagy valami ilyesmi) kikapcsolása. Eggyel kevesebb tényező, amihez igazodni kéne. A média, az ÁSZ, a választási bizottság, a közt. elnök és rövidesen az MNB elnöki pozíciója már kihúzva a listáról, most jöhet az IMF, később tán még ez EU-ból is kilépünk, ha a fidesz érdeke úgy kívánja. Mindezt nyílván a nemzeti szuverenitás helyreállítása érdekében.

Egyébként ugye mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy a költségvetési hiány is hitelfelvétel?? Csak nem az IMF-től veszünk fel hiteleket (a jelenlegi igen kedvező kondíciók mellett), hanem a piacnak próbálunk eladni állampapírokat. Minél több Kósa-Szíjjártó-Matolcsy bakker lesz, annél rosszabb feltételekkel (forint árfolyam, CDS-felár, hamarosan muszáj lesz kamatot emelni, stb.).

bagyula 2010.07.22. 10:29:07

@pontevin: Az egyszeru agyammal eddig ugy tudtam a rendelkezesre allasert fizetni kell. Azaz a deficit kissebb lenne a hitelkeret rendelkezesre allas dija nelkul (es ujabb felvett osszegre fizetett kamatok nelkul)...akkor meg minek? Ezenkivul a gorog valasag valoszinuleg atirta valamelyest az IMF-EU egyuttmukodest, es ha mar a konvergenciaprogramot kerik szamon Mo-n (EUs megallapodas) akkor az IMF ne ugasson bele. Eddig az irany jonak nez ki. A maszatolasat en sem szeretem de most ilyen idoket elunk. Egyreszt ugye valsag van masreszt a geci ballib bagazs nem altalott nyaklo nelkul koltekezni amikor "penzboseg" volt es lehetett volna valamit kezdeni ezzel az orszaggal.

pokesz70 2010.07.22. 10:42:51

A másik tegnapi röffenetet hadd zárjam le két idézettel, kommentár nélkül:

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, 2010. július 17., az IMF és az EU távozására reagálva:

"A magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. Az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit..."

Orbán Viktor, Matolcsy György főnoke, 4 nappal a fenti nyilatkozat után:

"Magyarország lassan világbajnok lesz a kiadások lefaragásának tekintetében. Ha Önök megnézik, hogy mi minden történt az elmúlt egy esztendőben Magyarországon a pénzügyi stabilitás helyreállítása érdekében, ezt túlzás nélkül minősíthetik világrekordnak."

Monarch (törölt) 2010.07.22. 10:43:01

"E szint teljesítése mellett azonban már nagyon egyszerű lenne az IMF hitelkeret megszerzése."

Az IMF-fel most sem elsősorban a hiány mértéke a vitás pont, hanem

- a kifogásolt intézkedések (bankadó stb.)

- a kormány nem hajlandó előre közölni, hogy éri majd el az alacsony hiányt. (Nyilván a választások után közli majd.)

csoko20 2010.07.22. 10:43:13

@ehja: Melyik a kockázatosabb?
Egy ország, amelyik hitelkeret kér és azt mondja nem hívja le. Mint az előző kormány, amelyik "csak" biztonsági fedezetnek szánta, de azért szépen költögette.
Vagy egy olyan ország, amelyik azt mondja: kösszép az idei évre jók vagyunk, majd térjünk vissza rá ősszel!

Amikor megszakadtak a tárgyalások az euro felment 290 fölé. Ha olyan nagy gáz lenne, akkor már 300 Ft felé szaladna és nem 280 felé. Szóval hitelkert ide vagy oda nem a következő 3 hónapban fog bedőlni a Ft. Ezt tudja az IMF, tudja Orbán és tudja a piac is. És azt is tudják, hogy október 3. után jönnek a megszorítások, illetve a választókon kivül mindenki tudja....

[nick] (törölt) 2010.07.22. 10:43:28

az eu, és az imf követelései miben térnek el?

szóval nyilván a valutaalap is elfogadná, ha a "bankadó" nem lépné túl az uniós mértéket, és a forintgazdaság minden szereplőjére vonatkozna. abban lehet igazság, hogy az imf semmi egyéb mint egy banklobbi. viszont nem egy erős lobbi, nem követelnek többet, mint az eu, hanem pontosan ugyanazt mondják. egyszerre ültek le tárgyalni, és egyszerre álltak fel.

orbán szerintem úgy képzeli, ha elzavarja washingtont, akkor brüsszel könnyebben enged. csakhogy szerintem az unió ez esetben még erősebb szigort fog diktálni, és hiánytúllépés esetén a kifizetéseket vissza fogják tartani, vagy a támogatást meg fogják vonni. és ezt megtehetik, mivel magyarország nem része az euroövezetnek, szóval a forint nem ránthatja magával az uniót.

szóval most magyarország olyan helyzetben van, mint szlovákia volt meciar idején. orbán nemzetközi megítélése is hasonló.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.07.22. 10:43:45

@bagyula: Nem lehet kibírni egy hozzászólást anélkül, hogy "geci ballib bagázs"? Ha ez az irány jó, akkor miért van erre szükség, hmmm? Ja, hogy annyira nem biztos???
Egyébiránt: a rendelkezésre állás díja nagyságrendekkel kisebb, mint amit az állam a rendelkezésre állás nélküli kamatfeláron bukik. Tudod, ha nincs imf, akkor is van külső finanszírozási igény (lsd. még állampapír, jegybanki kamat, magas kamatnál sok hitel, erős valuta, drága adósság, Járai Zsigmond, stb.). Magyarán a legjobb út a le nem hívott, de rendelkezésre álló imf hitel. Na ezt bukjuk éppen, sebaj, majd szerzünk a piacról. ollé!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.22. 10:43:52

Én erre azt mondom, hogy nem tudjuk, mi volt a tárgyaláson (tényleg "diktálni" akart az IMF és az EU, vagy tárgyalni) . Jó lenne a "mentőöv" hitelkeret, de nem bármi áron.

Samuzia 2010.07.22. 11:00:57

Most isszuk a levét az elmúlt 8 évnek... Ha az Mszp nem veszi fel nyakló nélkül a hiteleket, és nem engedi hogy a lakosság devizában adósodjék el, akkor az imf elmehetne oda ahonnan jött, persze az előre tolt bástyája , az mszp marad sajnos. (Emlékeztetőül 2002-ben az első intézkedései között volt az mszp-szdsz kormánynak a kedvezményes forint alapú hitelek eltörlése.)

bagyula 2010.07.22. 11:03:33

@Vitéz Kőbányai Világos: igen, vallalom. Aki 60 rol 80% fole tornassza az allamadossagot (magyaran csokkeno palyarol novekvo palyara teszi az orszagot az adossagspiralban) az nem erdemel jobbat. (1)

Az allitasodat keretik tudomanyosan adatokkal alatamasztani.

Egyebirant pedig 2006-ban tortent az (joval a valsag elott), hogy az a Lengyelorszag szuveren adossbesorolasa(rating) lett jobb amely a rendszervaltas utan adossagelengedesert folyamodott(2). Szerinted (1) es (2) milyen adossagszolgalattobbletet generelat? Ne feledjuk magatl az IMF hitel tenyet, melyert Magyarorszag az EU-ban eloszor folyamodott!

Rive 2010.07.22. 11:16:12

@Samuzia: Azok a kedvezményes forintalapú hitelek a költségvetésből szlopálták a pénzt, egyre többet és többet. Ugyanaz a konstrukció annak idején a komcsi végén egyszer már használatba került, rendesen hozzárakta a maga néhány koporsószögét a rendszer pénzügyi fentarthatatlanságához. Akkor is az államnak kellett végül kivásárolni a hiteleket, illetve a maradékot piacra alapra kényszeriteni - még az is olcsóbb volt, mint tovább folyósitani a támogatást.

pokesz70 2010.07.22. 11:16:23

Tudjátok Ti egyáltalán mi az az IMF?? Nem, nem egy banklobbi. Nem, nem a karvalytőke profitgyára. Ugyanis a "tulajdonosai" a tagállamok (1982 óta Magyarország is) és az ENSZ fennhatósága alá tartozik.

Az IMF azt szeretné, ha a hitelszerződésben szereplő kondíciókat a magyar kormány betartaná. Ez nem egy kőbevésett, rugalmatlan struktúra, nyugodtan lehet rajta módosítani, ha mindkét fél hozzájárul. De ahhoz el kell tudni mondani, hogy mit szeretnénk csinálni a szerződésben megfogalmazottak helyett, azt hogyan gondoljuk megvalósítani és miért jó az nekünk? Na csupán csak ez hiányzott a fidesz részéről a tárgyaláson.

Az EU tök más történet. Amikor csatlakoztunk az únióhoz, elfogadtuk azt a szabályrendszert, ami nagyjából meghatározza hosszútávon is az elvárt irányokat. Ezek uniós törvények, amik ránk is vonatkoznak. Ezek része az ún. konvergenciaprogramok, amik megfogalmazzák az éves hiánycélokat. Ez lenne idén 3,8%, jövőre 2,8%. Ha ezeket nem tartjuk be, eljárás indul ellenünk. Ez történt Magyarországgal az utóbbi közel 10 évben (thnx to OV 1, MP, GyF 1). És ugye ott vannak a görögök is. Akikhez most kellett hozzávágni 500 milliárd eurót. Az EU állampolgárainak, elsősorban a németek adópénzéből (de a mieinkből is). Nem fognak tapsikolni, ha még csak a leghalványabb esélye is megcsillan annak, hogy legközelebb hozzánk kell majd dobni párszáz milliárdot (így is ég a ház Olaszo.-ban, Spanyolo.-ban, Portugáliában, Írországban, Romániában, hogy csak a legforrób helyeket említsem).

ősirománszokás 2010.07.22. 11:16:42

Néhány gondolat:
1. Nem vagyunk rettentően eladósodva, amint a GDP felfele indul 80% alatt vagyunk ami az EU átlag alatt van.
2. Bizalom viszont nincs irányunkban ezért a meglévő adósságot drágán tudjuk finanszírozni.
3. Az IMF védőhálója komoly bizalmi tőkét ad, olcsóbbá téve a finanszírozást, ezzel megkönnyítve az adósságspirálból való kilépést.
4. Az IMF nem azt kritizálta leginkább hogy mucsai stílusban tárgyal a felcsúti kolléga, hanem azt hogy emellett még felkészületlenek is (persze honnan lennének felkészültek). Elütni a kezüket elég problémás, mert könnyen kerülhetünk még olyan helyzetbe ahol ezért drágán fizetünk.
5. Aki a kínaiakat emlegeti mint finanszírozót; mit gondoltok az IMF-ben honnan van pénz? Igen többek közt Kínától is.
6. Személy szerint nagyon örültem az IMF hitelnek, mert megakadályozta a további böszmeségeket, és kontrollálta az idióta kormányainkat

Vitéz Kőbányai Világos 2010.07.22. 11:19:36

@bagyula: Az IMF hitel rendelkezésreállási díja kb 12,5 milliárd forint évente. A költségvetési hiány éves szinte mondjuk 1000-1200 milliárd forint, ennyit kell külső forrásból finanszírozni. Kb 1% kamatemelés, vagy devizafinanszírozás esetén hasonló árfolyamesés kerül ennyibe.

pokesz70 2010.07.22. 11:27:47

@Samuzia:

Na nézzük a lakáshiteleket.

1) A devizahiteleket kereskedelmi bankok adják olyan magánembereknek és cégeknek, akik saját önszántukból ígénylik azokat. A Járai-féle monetáris politika 5 éven át mesterségesen magasan tartotta az alapkamatot, ami miatt a forint alapú hitelek baromi drágák voltak, a devizahitelek pedíg olcsók, akkoriban ráadásul még biztonságosak is, hiszen akkor a forint még sávban mozgott, tehát egy bizonyos szint alá vagy fölé nem mehetett az árfolyam. Persze, hogy az emberek devizahiteleket vettek
fel.
2) A kormány nem tudja felfuttatni a devizahiteleket, mivel nem ő adja, nem ő szabja meg a kondíciókat. Amit Orbán tervez, hogy betiltja őket úgy ahogy van, szintén nem teheti meg, ellentétes az EU szabályzatával. Persze lehetett volna nagyobb figyelemmel követni a dolgokat, jobban szabályozni, hogy ki kaphasson hitelt és ki ne, de akkor meg azért lett volna visítás.

3) Orbánék kedvezményes forintalapú hiteleiről: szerinted ki fizette ki azt a kb 15% kamatkülönbözetet, ami miatt kedvezményes volt az a hitel? Hát persze, hogy mi, adófizetők. Vagyis mi támogattuk azt az adóforintjainkkal, hogy a felsőbb rétegek vehessenek minden porontyuknak egy-egy csinos lakást. Lényegében kamatmentes hitelre, hiszen a kamat annyi volt, mint az infláció. Baromi magas volt az önrész, tehát ha nem volt eleve jópár millió forintod, nem kaptál. Viszont kaptál a kereskedelmi bankoktól csak egy picivel drágább devizahitelt. A lakástámogatás így megdobta az építőipart, ami ugyan növelte a gazdaságot, de lenyomta az ingatlanárakat és a támogatás leállása és a forint felszabadítása miatt bekövetkezett keresletcsökkenés + a válság lehetetlen helyzetbe hozta ezeket a cégeket. Mennyből a pokolba.

Fittipaldi 2010.07.22. 11:39:17

Nyilván azért nem kell IMF, mert az olyan konkrét intézkedésekhez köti a hitelnyújtást (nem a konkrét pénzt, hanem csak a fedezetet), amiket a kormány nem akar abban a formában megtenni, az EU-val viszont a közös érdekeink miatt könnyebb kompromisszumot kötni. Nyilván erről beszélgetett Orbán Merkellel is. (szó sincs arról az izmozós stílusról, amit az index címlapon már tegnap óta látni, miszerint "Merkel kemény üzenetet küldött Orbánnak")

Egyébként megdöbbentő, hogy sokan még mindig csak a megszorítás-lazítás koordinátarendszerében képesek gondolkodni, pedig baromira nem ez a lényeg.
Az, ha az adófizetőket nem fosztják ki, az effektív nem adózók számát pedig csökkentik, azt nem megszorításnak, hanem józan észnek nevezném.
A szoci típusú megszorítás valóban az (szivassuk meg a dolgozó adózókat), de annak meg nincs értelme, mert visszafogja a gazdaságot.

pokesz70 2010.07.22. 11:39:29

Bocsánat, az előző írásomban a "lenyomta" helyett természetesen "felnyomta"-t kellett volna írnom

Sieg 2010.07.22. 11:39:43

A pótlólagos hitelkeret még akkor is hasznos, ha nem vesszük fel, mivel a meglévő és megújítandó adósságállomány kockázati felárát akár jelentősen csökkentheti, ami komoly megtakarításokat hoz a finanszírozási kiadásoknál, így önmagában, "ingyen" csökkenti a hiányt.

A "3% = nagyon szigorú költségvetési politika" pedig marhaság, egyszerűen beégett a tudatunkba, hogy a "normális" költségvetés 5%+ hiány. Nem az.
Rövid ciklusos demokráciákban az emberek hozzá nem értése és rövidlátása miatt a nyerő stratégia a hitelből költekezés (valahogy az embereknek ÁLLAMI SZINTEN nem jön le, hogy ez csak a jövő felélése. Érdekes módon egyéni szinten már legtöbbször értik), a megszorítás pedig szinte biztos bukás.

Mellesleg a "nyolcévezés" kicsit unalmas berögzült mantra. Szarul, ötlettelenül kormányoztak, de a fő bűnük leginkább az volt, mint minden korábbinak: lényeges változtatásokhoz nem volt eszük/bátorságuk.
Az első ciklusban elfogadható növekedés mellett az államadósság kissé emelkedett, semmi durva. Biztos lehetett volna jobban csinálni, de "romba döntésről" szó sem volt. A második ciklus jóval rondább, de nehéz megállapítani, hogy ebből mekkora részért felelős az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válsága.
Szóval "négyévezni" lehetne, de baromi nehéz megmondani, hogy ebből mekkora a sara a kormánynak.

(utolsó megjegyzés: a linkel posztban az igazán "ütős" 79% nem tudom honnan jön, az ÁKK kiadványaiban 72,7% szerepel)

suttogó 2010.07.22. 11:49:34

bagyula 2010.07.22. 10:29:07
@pontevin: Az egyszeru agyammal eddig ugy tudtam a rendelkezesre allasert fizetni kell. Azaz a deficit kissebb lenne a hitelkeret rendelkezesre allas dija nelkul (es ujabb felvett osszegre fizetett kamatok nelkul)...akkor meg minek? Ezenkivul a gorog valasag valoszinuleg atirta valamelyest az IMF-EU egyuttmukodest, es ha mar a konvergenciaprogramot kerik szamon Mo-n (EUs megallapodas) akkor az IMF ne ugasson bele. Eddig az irany jonak nez ki. A maszatolasat en sem szeretem de most ilyen idoket elunk. Egyreszt ugye valsag van masreszt a geci ballib bagazs nem altalott nyaklo nelkul koltekezni amikor "penzboseg" volt es lehetett volna valamit kezdeni ezzel az orszaggal.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, 2010. július 17., az IMF és az EU távozására reagálva:

"A magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. Az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit..."

Orbán Viktor, Matolcsy György főnoke, 4 nappal a fenti nyilatkozat után:

"Magyarország lassan világbajnok lesz a kiadások lefaragásának tekintetében. Ha Önök megnézik, hogy mi minden történt az elmúlt egy esztendőben Magyarországon a pénzügyi stabilitás helyreállítása érdekében, ezt túlzás nélkül minősíthetik világrekordnak

Hogy is van ez?

pokesz70 2010.07.22. 11:52:29

@Fittipaldi:

"Az, ha az adófizetőket nem fosztják ki, az effektív nem adózók számát pedig csökkentik, azt nem megszorításnak, hanem józan észnek nevezném."

Ezzel teljes mértékben egyetértek. A baj az, hogy a fidesz is csak eddig jutott el.Célokig. Ami ellenzékben még többé-kevésbé elfogadható. Azt, hogy a fentieket HOGYAN lehet megvalósítani, kormányon már tudni is kéne, meg is kéne csinálni. Vagy nem ezért váltott az ország házmestert? Nem tudni az előzőeknek is nagyon jól ment.

Szevasztok 2010.07.22. 11:55:11

Sokan elfelejtik, hogy mi az oka, hogy az államadósság 80%-ra szaladt. Olyan népszerű és egyszerű azt mondani, hogy a komcsik lenyúlták (részben biztos), de a 3 legnagyobb tétel a következő:
1. 13. havi nyudgíj
2. 50%-os közalkalmazotti béremelés
3. lakáshitel kamattámogatás

Mindhármat jó régen vezették be, de a hatása azóta is minden évben ott van a költségvetési hiányban. (az 1. most már megszűnt)
Jól emlékszem, hogy mindhármat megszavazta a Fidesz is? (a 3. -at ráadásul ők vezették be).

VIII. Nagyapó 2010.07.22. 11:57:52

Fogalmam nincs, mekkora mozgástér van még ebben, de a mostani felhatalmazással, az önkormányzatok kézben tartásával, a frissen kinevezett vezetőkkel és a maga diktatorikus szervezettséggel a Fidesznek esetleg lehet némi esélye, hogy néhány tíz- vagy százmilliárdot a mikroszintű költségek visszafogásával is előteremtsen.

Bár a makroközgazdászok az ilyesfajta kiadáscsökkentést csak akkor hiszik, ha már látják, ha már sikerült eredményeket elérni, az jelentős hitelesség-javító tényező lehet a piacok szemében, így jelentősen javíthatja a tárgyalási pozícióinkat is...

Vitéz Kőbányai Világos 2010.07.22. 11:58:57

@Fittipaldi: Az lehet, hogy szó nincs, de azért Merkel igen ritkán penget meg konkrét számokat.
Egyébiránt tény, igazad van, ha holnap exportáljuk az összes munkanélkülit, és eutanáziába részesítjük a nyugdíjasokat, az valóban segít. Mármint költségvetésileg. A Vezér által beígért egymillió munkahely viszont késik (egyébként persze, nem lehet azonnal), eddig csak annyi látszik, hogy lehet majd menni börtönt építeni, meg smasszernak.

VIII. Nagyapó 2010.07.22. 12:04:16

@Sieg: Ha elég korán csinálják, a megszorítás nem feltétlenül jelent bukást, sőt:

www.metazin.hu/node/2120

bagyula 2010.07.22. 12:09:00

Alljon meg a verekedes. Ha jol ertem az EU-val targyalunk ezutan, Orban nem akar tobb IMF hitelt. Ha jol sejtem a konvergenciapalyaert cserebe Orban elvarja az EU-tol, hogy Mo. hasonlo elbanasban reszesuljon mintbarmely mas eurozona tag (e.g PIGS). Az mar komoly bizalomnoveszto tenyezo, ha a piac azt latja, hogy az EU gigantikus csomagja Magyarorszagra is ervenyes meg akkor is, ha az allamadossag jobban finnanszirozhato mint pl. Go.-nak. En erre montam, hogy ez jo irany.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.07.22. 12:16:02

@bagyula: Eltekintve attól a körülménytől, hogy az ECB nem szívesen ad hitelt az eurozónán kívülre. A PIGS országok eurózóna tagok, mi meg nem (bár hozzászólásodat így is lehetne érteni:)). Pont ezért történ, hogy 2008-ban mi is az IMF-nél kezdtünk, és nem az ECB-nél. Most se nagyon lesz más.

vokalpatriota 2010.07.22. 12:23:35

Sokan hiszik, hogy ezek átgondolt startégia részei, hosszú távú hatásai előre kiszámítottak, stb stb.

Lószart.

Nyolc év után úgy állt neki kormányozni a fidesz, hogy a választási győzelem után próbálja meg kitalálni rapid módon, mit is tegyen - az önkormányzati választásokig.

Kofi Annan egyszer azt mondta: ha a világ tudná, milyen kevés ésszel irányítják...

Ugyanez igaz nálunk kicsiben: majd ahogy az élet hozza.

Elolvastam a választások után nem sokkal a Fidesz által kiadott, azt hiszem tán 86 oldalas anyagot a Nemzeti Együttműködésről - ez nem a nyilatkozat...

10 oldalon át csak lózungok és a szavazófülkében végrehajtott forradalom, meg a nemzeti egyetértés fogalmának magyarázása, boncolgatása, szájbarágása.

Utána sincs semmi konkrétum.

Nincs terv, nincs stratégia.

Káderpolitika van és pozíciók elosztása.

Aztán majd lesz, ahogy az élet hozza, most négy évig biztos a szék.
Ennyi.

Tisztelem azokat, akik még hisznek abban, hogy ez nem így van, mert ők legalább óhaj szinten megfogalmazzák, hogy jó lenne, ha így lenne.

De már megjelentek bőven a minden - esetleg totálisan aggályos - lépést két perc alatt megideologizálni és helyeselni képes szereplők is.

Meg Makovecz, aki kiosztja a Magyar Nemzetet, hogy egy újságnak nem az a dolga, hogy kritizáljon...

Vp

Terniak 2010.07.22. 12:23:39

@Szevasztok: 14. havi nyugdíjat is akart a FIDESZ.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.07.22. 13:33:38

@ősirománszokás:

"1. Nem vagyunk rettentően eladósodva, amint a GDP felfele indul 80% alatt vagyunk ami az EU átlag alatt van. "

Akármit is csinál a GDP, attól még az adósság egy dollárral sem lesz kevesebb csak több.

Az adósság csak akkor csökkenne ha vissza lenne fizetve, de erre 30+ éve nem volt példa.

"2. Bizalom viszont nincs irányunkban ezért a meglévő adósságot drágán tudjuk finanszírozni."

Nem finanszírozni kellene, hanem visszafizetni. Csak a kamatokra kidob az állam évi kb. 2 billió forintot, amiből az országnak az égvilágon semmi haszna sincs.

Nem a hitelezők finanszírozzák tehát Magyarországot, hanem Magyarország a hitelőket. Nem jön a pénz az országba, hanem a magyar GDP jelentős része külföldre vándorol, ami nem hasznos az országnak.

"3. Az IMF védőhálója komoly bizalmi tőkét ad, olcsóbbá téve a finanszírozást, ezzel megkönnyítve az adósságspirálból való kilépést. "

Hja úgy lehet az adósságspirálból kilépni, ha még több hitel(kerte)t veszünk fel. Logikus.

Azt nem érjük meg zerintem, hogy Magyarország kilépjen az adósságspirálból.

Az a jelenlegi hitelpénzre épülő közgazdasági rendszer összeomlásakor lesz.

Ugyanis az államadósságok visszafizethetetlenek.

nemecsek ernő áruló 2010.07.22. 13:33:52

Szerintem azért csinálják ezt, mert így tudják azt kommunikálni a választóik felé, hogy nem fekszünk le a gonosz nagy bankoknak, mert a magyarok érdeke előbbrevaló. A kommunikáció, és a valóság mindig is két különböző dolog volt a fideszben, szóval számomra egyértelműnek tűnik.

aszora 2010.07.22. 13:35:18

A készenléti hitelkeret elsősorban azért kellett, mert a jegybanknak nem volt devizatartaléka 2008-ban (a lejáró állami devizakötvények visszafizetésére SEM).
Így az nem is lett elköltve, nagyrésze most is még ott pihen az MNB-nél (már amit felvettek). Februárban a Bajnai kormány is úgy döntött, hogy további összeget nem hív le a rendelkezésre álló keretből, miután tavaly és várhatóna a jövőben is a belső fogyasztás csökkenése miatt a külker aktívum jelentős (import fogyasztás relatíve csökkent), így a devizakockázatok csökkentek.
A devizahitelek teljes megszüntetése persze némileg módosít a képen, mivel új hitelek nem jönnek befeleé, emiatt rövid távontovább gyengül a forint, a nettó hiteltörlesztés nyomán nyilván hosszútávon lassan javul a helyzet.
Tehát elméletileg (ha más körülmény nem változik), akkor az árfolyam fokozatosan stabilizálódik.

halihalo 2010.07.22. 13:47:08

ovi téved, ha az EU-t és az IMF-et ki akarja játszani egymás ellen. Az EU hívta az IMF-et a tárgyalásokra, mert egyrészt az EU-nak nincs meg az a szintű szakértői gárdája, mint az IMF-nek, másrészt meg más forrásból van pénze.

aszora 2010.07.22. 13:47:17

@VIII. Nagyapó:
Az Alesina tanulmány jó.
Megjegyzem a megszorításnak szerintem akkor nagyobb a politikai kockázata, ha éppen hitel-boom van a környéken, mert akkor az emberek nehezebben fogadják el ("az én tehenem is tejeljen úgy, mint a szomszédé".)
Most kb. 2 év előnyünk van az eurozónához képest (ahol az átlag hiány 6% - nem súlyoztam, de vannak nagy országok is nagy hiánnyal), egy agresszív adócsökentéssel komoly lépéselőnyhöz juthatunk (különben is mint a tanulmány is írja, nem mindegy hogy a hiányt túlköltekezés, vagy kiadáscsökkentés okozza).

Ahová a hitelboom idején ment a tőke az adócsökentések nyomán (szlovákia, írország, baltikum), ott komoly gondok lesznek a költségvetéssel, néhol szerintem még adónövelés is elképezlehető (épp most pedzegetik szlovákiának az ÁFA növelést), és további kiadásfaragásra már nem lesz lehetőségük, a befektetések egy része viszot becsődöl (mivel ezek rossz befektetések voltak - legalábbis az üzleti ciklusok autrian modellje szerint).
Úgyhogy szerintem van perspektívánk.

pimpalini 2010.07.22. 13:57:11

@pokesz70:

"és rövidesen az MNB elnöki pozíciója már kihúzva a listáról"

Azért ne állítsunk csacskaságokat. Ne sorakoztassunk fel tényszerűnek tűnő állításokat egy másik dolog alátámasztására. Egyrészt mert hamis, másrészt mert hisztérikus.
Az MNB függetlensége nincs veszélyben attól, hogy - mint minden állami magas pozícióban - ott is fizetési sapkát akarnak.
Ettől kezdve OFF
1. Simor pofátlan, mert nem akar lemondani a bérének (miközben 100milliói vannak off-shore cégekben) egy részéről, pedig ugye a fő jelszó a takarékoskodás.
2. A baloldali kormányok óta tudjuk, hogy - Simor viselkedése ezért is megmagyarázható, még ha nem is érthető erkölcsileg - ha baj van, a takarékoskodás csak az emberekre vonatkozik, a vezetőkre nem.
3. A baloldali média buta, mert a demokrácia védőbástyájaként védi Simor nyolcmilliós fizetését.
4. Az IMF-nek semmi köze a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetéséhez. Akkor lenne hozzá köze, ha ő állná a cehhet.
5. Nem hinném, hogy bruttó 6 millió forinton múlik a jegybanki függetlenség.

ON

Tárgyalások:
1. Simor fizetése és jegybanki függetlenség: marhaság. Fentebb írtam már miért.
2. Az IMF megszorításokat követel, s beleszólást a belügyekbe. Vagyis nem elégszik meg annyival, hogy tartjuk a hiányt, nekik az is fontos lenne, hogyan - lehetőleg úgy, ahogy ők mondják - tartsuk a hiányt.
3. A bankadó kérdése: itt arról van szó, hogy Orbán a bankoktól - egyelőre 2 évig - követelt 200 milliárdot be akarja olvasztani a költségvetésbe. Hozzáteszem jogosan. Mert ugye a bankokat is az államok, az adófizetők húzták ki a szarból. Tessék ezt visszaadni.
Pl. ebből lesz majd több rendőr és rendőrautó, meg rendőrkutya eleség...
Az IMF és az EU meg olyan bankadót akar, amely nem a költségvetésben csapódik le,m hanem egyfajta tartalékot képez, hogy ha legközelebb lesz egy kis pénzügyi hirig, legyen miből kisegíteni a bankokat. Ismerve a nemzetközi pénzvilágot, ez csupán egy újabb ellopható összeg lenne. Ugyanis kb. bármikor lehet előidézni olyan helyzetet, amikor a bankok ezt felhasználhatják, hisz "válságközelben" van a világ.
Tehát az nem bankadó lenne, hanem gyakorlatilag kötelező tartalék...
Hát meg egy nagy túróst...

bagyula 2010.07.22. 14:06:34

@aszora: en is valami ilyesmiket latok. Romania epp adotemelt, megszoritott, raadasul az IMF hitelt is elkoltotte. Mo egyertelmu lepeselonyben van.

@halihalo: Kozbe megalakult valami szervezet luxemburgi szekhellyel. Lehet, hogy elkerulte a figyelmed.

pimpalini 2010.07.22. 14:06:43

Az államadósságot pedig vissza kell fizetni.

Fentebb csak átfutottam néhány kommentet, s szó volt róla.

Az ugyanis nem állapot, hogy gyakorlatilag minden ember - még az is aki meg sem született - tartozik valakinek (bankárnak, nemzetközi szervezetnek, stb).
Ugyanis ez gyarmati függést jelent. Régen a gyarmattartó országok a helyben kitermelt nyersanyagok, s az ezekből az anyaországokban előállított, s a gyarmatokra sózott késztermékek közötti árréssel manipuláltak. Most már minek termék? Elég pénzt kölcsönadni kamatra. Majd a kamatok fizetését újabb kölcsönökből finanszíroztatni. A kialakuló adósságcsapda pedig szépen minden adót kiszív az országból.
Ez megy itt 30 éve. Az állam bevételeinek jelentős része megy adósságtörlesztésre, miközben kölcsönöket veszünk fel, hogy építsünk valamit.

Hát egy frászt. Az adósságot vissza kell fizetni (ha 10 év munkája, akkor annyi). S utána szépen elindulni, de úgy, hogy a saját adóbevételeinkkel mi rendelkezzünk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.22. 14:06:48

Orbánnak a nemzeti függetlenség imázsa megér pár száz milliárdot mínuszban, a lényeg, hogy látványosan mást csináljon, mint az elődei. Túlságosan hozzászokott már ehhez ellenzékben, és már nem tud leszakdni ettől a taktikától.

pimpalini 2010.07.22. 14:14:45

@halihalo:

"az EU-nak nincs meg az a szintű szakértői gárdája, mint az IMF-nek,"

Ez a félmondat azért meglehetősen vicces volt...

Gondolom Te sem gondoltad túl komolyan...

nemecsek ernő áruló 2010.07.22. 14:18:42

@pimpalini: Azért lehetett volna úgy kommunikálni azt a fizetéscsökkentést Simornál, hogy mindenki belemenjen. A fidesznél az a legfőbb probléma, hogy amióta maga a szervezet létezik, mindig is erőből tárgyaltak, és képtelenek arra, hogy úgy tálalják a dolgot, hogy a másik fél úgy érezze, ezzel ő is nyer valamit. (Vegyük észre nem valós nyereségről, hanem kommunikációs trükkről beszélek, ami a populizmusnál sikerül nekik, a választóikat mint a szél, tudják átvágni a palánkon, de a tárgyalóasztalnál, ahol érvek kellenek, ott már nem gyere be a dolog.)

Az EKB nem az index.hu cikke miatt akadt ki Simor fizetésének csökkentésén, ezt ne felejtsük el, hanem azért, mert a fiúk odamentek, és a 2/3 tudatában azt mondták, ez lesz. Erre az asztal másik oldalán összevonták a szemüket, hogy mivan-mivan-mivan?

Másfelől: ha Medgyesi/Gyurcsány olyan országrombolók voltak, miért nem vonják vissza az intézkedéseiket? 13. havi nyugdíj például fizethető lenne, de csak tárgyhóban. Egyből bekúszna 3% alá a hiány, talán még lejjebb is. Az is lehet, hogy a történelemben először pozitív mérleggel zárna az ország. Ez hosszutávon sikersztori lehetne. Akkor miért nem csinálják?

nemecsek ernő áruló 2010.07.22. 14:20:10

@pimpalini: "Ez megy itt 30 éve. "
Nem csak itt, és nem 30 éve. Amióta a jegybanki intézmény fogalmát kitalálták, azóta ez megy.

karnak 2010.07.22. 14:28:43

@Fittipaldi:
ok, szep celok.. es hogyan? lehet h ehhez hasonlo "hogyan" kerdeseket nem tudnak megvalaszolni... erre is utaltak a nyilatkozatok, felkeszuletlenseg, es valasztalansag.

...ja persze nem mondjuk meg, ez "belugy".
hat akkor nem, ha hitelez valaki. igy megy ez pirike neni, es allam szinten is, pirike neni azt mondja h nem mondom meg mibol fizetem, a bank nem ad penzt, magyar kormany nem mondja meg mibol hogyan, imf nem ad penzt.

...ja mondjuk azt h nincs szukseg ra. persze, egy honapja magyarorszag a csod szelen allt, most ket honap alatt (tegnaptol egy ev alatt) az orban-kormany megmentett minket ettol.. igen, latszik az arfolyamokon h jo az irany, tenyleg. biztos azert kezdtunk ilyen jol allni, mert van nekunk most mar isten, meg hataron tuli magyarok, konkretan semmilyen intezkedes nem tortent gazdasagi ugyekben, illetve de, par elszolas, meg egy hazautazo imf/eu delegacio. meg egy 3% punktum nyilatkozat, azaz lepattantunk mindenhonnan. szuperjo.

..ja a celok igen, fuggesszuk ki azt is akkor, az a megoldas.

meg par dolog:

- aki ketelkedik abban, hogy jo joban lenni azokkal akiknel a penz van, amikor nekunk nincs, az valszeg nem gondolkodik logikusan.

- a devizaban eladosodas engedese nem kormanyzati politika, fentebb teljesen jol leirta valaki, hogy igen, meg lehet ezt fogni, csak hat mindenki elfelejti, hogy hipp hopp lett egy valsag, ha nem lett volna, akkor meg mindenki a suzukijaval maszkalna, a meglevo munkahelyen, a nemreg epult lakoparki lakasaban, az epitoipar es a tobbi huzo agazat is ugyanolyan szinten mukodne, ezzel a gazdasag is huzna, nem lenne fidesz kormany.

- a bankadot a bankok lenyomjak az emberek torkan, nyilvan senki sem gondolja komolyan h nem.

- kezdek tartani attol h mi lesz itt meg, egyelore ket honap telt el, es nagyon ugy nezunk ki, h a forradalmi kormanyunk nem kivanatos az usaban, a befektetok kezdenek elfordulni ertheto okokbol, azokkal az eu tagallamokkal, amelyekkel jo a kapcsolatunk .. a nemetek nem engednek, a tobbinel meg eg a haz, most a vilag tulfelevel targyalunk majd, azsia, kina hogyne. aztan majd az antartktiszon is probalkozunk.

vokalpatriota 2010.07.22. 14:28:52

pampalini,
tudod, miért van államadósságunk?
Mert úgy akarunk élni, mint a nyugat, miközben nem dolgozunk úgy.
Ennyi.
Mi teremtjük magunknak az államadósságot, nem valami bunkerben meghúzódó pár fős gonosz csoport mesterkedésének áldozataként van szegény naiv magyarok nyakán ekkora teher!

Gondolkodjunk már egy cseppet...

Van a mondás: Magyarországon minden háztartásban egy kategóriával nagyobb autó van, mint amit megengedhetne magának.
Hát, ez eléggé így van.

Akkor meg?

vokalpatriota 2010.07.22. 14:39:27

A jegybankelnök fizetésének megállapításáról szóló rendeletet és szabályt 2001-ben hozta az Orbán kormány. Persze, ezt meg lehet változtatni, csak hiteltelen, ha a válságra való hivatkozással, a mindenkinek spórloni kell hivatkozással Simor pénzét veszik célkeresztbe példának, miközben a bankadó alól mégis lenne kibúvó néhány feltűnően narancsszínű cégnek - innentől egyértelműen személyes ellenszenv a mozgatórugó, kár megpróbálni belemagyarázni mást, mert látszik. Pontosabban: átlátszik...

pimpalini 2010.07.22. 14:39:31

@vokalpatriota:

"Nyolc év után úgy állt neki kormányozni a fidesz, hogy a választási győzelem után próbálja meg kitalálni rapid módon, mit is tegyen - az önkormányzati választásokig. "

Konkrét, több éves tervük volt, csak épp az a hiány újratárgyalásán alapult, melyet az IMF - láss csodát - megvétózott.
Így új alapokról kellett indulni.
El tudom képzelni azt is, hogy OV azért nem a kisújjából szopta a hiánycél újratárgyalását, csak épp lehet, hogy "közben megváltoztak a dolgok".

"Nincs terv, nincs stratégia."
A gazdasági terveket, konkrétumokat (mit és mennyiért, számokkal alátámasztva) nem szokás kifüggeszteni az ajtóra. Az a szakemberek és minisztériumok dolga, belügye. A propagátorok maximum a célokról (ez esetben ugye az általad lózungoknak nevezett dolgok) beszélnek.

"Káderpolitika van és pozíciók elosztása."

Ez a jelenség velejárója a demokrácia váltógazdaságának. A vezetőket mindenhol leváltják (a szakembergárda szokott maradni, akik dolgoznak). Ráadásul azért a Hagyó-féle vezetőket szerintem Te sem hagynád a helyükön...

"De már megjelentek bőven a minden - esetleg totálisan aggályos - lépést két perc alatt megideologizálni és helyeselni képes szereplők is.

Meg Makovecz, aki kiosztja a Magyar Nemzetet, hogy egy újságnak nem az a dolga, hogy kritizáljon..."

Politológusok és celebek mindig lesznek. A holdudvarnak is kell valami...
De nem ez a lényeg. A lényeg a hit a jobb jövőben, s a tenni akarás érte. Nem pedig a beletörődés abba, hogy ha már úgyis vágóhídon vagyunk, úgysem kerülhetjük el a hurkatöltőt (ezért bajtárs, add át a csizmád, a ruhád, a pénzed, elvégre neked már úgysem kell...).

pokesz70 2010.07.22. 14:39:36

@pimpalini:

"Simor pofátlan, mert nem akar lemondani a bérének (miközben 100milliói vannak off-shore cégekben) egy részéről, pedig ugye a fő jelszó a takarékoskodás."

Itt nem Simor pénzéről van szó. Szerinted az olyan kaliberű emberek, akik az MNB-t, de akár a BKV-t, MÁV-ot, stb. JÓL és HATÉKONYAN tudnák vezetni, mennyit keresnek a versenyszférában? Nem 2 milliót. Szeretnénk-e, ha ilyen kaliberű emberek irányítanák ezeket a stratégiai intézményeket, vállalatokat, vagy jó lesz nekünk az is, aki ennél kevesebbért is beéri, neadjisten nokiásdobozokkal pótolja a kiesőt?

"2. A baloldali kormányok óta tudjuk, hogy - Simor viselkedése ezért is megmagyarázható, még ha nem is érthető erkölcsileg - ha baj van, a takarékoskodás csak az emberekre vonatkozik, a vezetőkre nem."

GyF és Bajnai fel sem vették a miniszterelnöki fizetésüket. A Bajnai kormány csökkentette a miniszterek fizetését, a fidesz (még) nem (viszont elveszi a közalkalmazottak bérének egy jelentős részét).

"3. A baloldali média buta, mert a demokrácia védőbástyájaként védi Simor nyolcmilliós fizetését."

Nem, az MNB függetlenségét védi a demokrácia (egyik) védőbástyájaként.

"4. Az IMF-nek semmi köze a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetéséhez. Akkor lenne hozzá köze, ha ő állná a cehhet."

Nem igaz. Az IMF feladata, hogy tagországaiben védje a nemzeti valutát kezelő bankok függetlenségét. Orbánnak viszont semmi köze az MNB elnök fizetéséhez, hiszen ez komoly fegyver lenne a kezében a mindenkori MNB elnöke ellen, ami ugyebár a kormánytól független. A kormány nem az állam. A kormány az állam menedzsmentje, az állam mi vagyunk 10millióan.

"5. Nem hinném, hogy bruttó 6 millió forinton múlik a jegybanki függetlenség."

Nem hinném, hogy bruttó 6 millión múlik a válságkezelés.

"Az IMF megszorításokat követel, s beleszólást a belügyekbe. Vagyis nem elégszik meg annyival, hogy tartjuk a hiányt, nekik az is fontos lenne, hogyan - lehetőleg úgy, ahogy ők mondják - tartsuk a hiányt."

Ezt honnan veszed? Az IMF nem akar mást, mint nem vakon hitelezni. Ha Viktor azt mondja nekik, hogy másképpen szeretné, mint a Bajnai, akkor ők azt mondják: nosza, halljuk, mire gondolsz, Viktor? Na erre nem kaptak választ, ezért voltak úgy vele, nincs miről beszélgetni.

"A bankadó kérdése: itt arról van szó, hogy Orbán a bankoktól - egyelőre 2 évig - követelt 200 milliárdot be akarja olvasztani a költségvetésbe. Hozzáteszem jogosan. Mert ugye a bankokat is az államok, az adófizetők húzták ki a szarból. Tessék ezt visszaadni."

Magyarországon 2008-ban még GyF állította fel a bankok megsegítésére rendelkezésre álló hitelkeretet. Kettő magyarországi bank élt a lehetőséggel: az OTP (400 milliárdnyi hitelt kapott az államtól) és az FHB (30 milliárd tőkejuttatás), amikre azért volt szükség, hogy ne szenvedjenek hátrányt azokkal a bankokkal szemben, akiket az anyabankjuk külföldről támogatott. Mindkét bank egy év alatt visszafizette ezeket az összegeket, kamatostúl. Vagyis Magyarországon egy büdös fillér állami segítséget sem kaptak a bankok.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.07.22. 14:39:40

@pimpalini: Azért ehhez a hitel, adósság, mindig tartozik valaki problémakörhöz ajánlom figyelmedbe mondjuk a wikipedia pénz szócikkét. Vagy térjünk esetleg vissza az árucseréhez?

pokesz70 2010.07.22. 14:39:44

@vokalpatriota:

Az államadósság részét képezi a lakosság hitelállománya, ami nálunk nagyon magas (főleg a betétekhez képest) és az önkormányzatok hitelállománya. Ami ugye 4 éve főleg fideszes kézben van. Debrecen városnak 400 milliárd forintos adóssága van, igaz Mr. Kósa?

bagyula 2010.07.22. 14:39:49

@vokalpatriota: Igen mert nem volt kijozanodas az elmult 40 evben. Csak nephulyites, hogy nehogy a nep ismet fellazadjon a hatalmon levok ellen.

Amugy nekem legalabb 2-3 kategoriaval szarabb autom van mint amennyi a csaladi kassza alapjan lehetne. Van ilyen is. Igaz csak 2 evet eltem Mo.-on eletemben igy nem tudtam megfertozodni. :)

pokesz70 2010.07.22. 14:39:52

@vokalpatriota:

Egyébként a korábbival egyáltalán nem vitatkozni akartam veled, mert amit írsz, az úgy igaz, ahogy van.

vokalpatriota 2010.07.22. 14:42:13

Egyszerű kérdés: hány fok van a lakásban nálad télen? (Mondjuk nem távfűtéses lakásban.) 20? 21? 22? A magyarok többséger szeret télen is pólóban focimeccset nézni.
1 fokkal kevesebb hőmérséklet a lakásban 7% energiaspórolás.
Hányan néznek télen 17 fokban meccset?
A gáz meg kurva drága. Még drágább lenne, de támogassa az állam, hogy ne legyen drága. Oké. De az államnak nincsen pénze! Illetve két helyről lehet neki: tőlem, vagy hitelből. Tőlem meg nem veszi el ugye, mert népszerű akar maradni, hogy megmondhassa a tutit 4-8 éven át, hát kér máshonnan. Azt is velem fizetteti vissza persze, csak hosszabb időre szétterítve apránként.
S amikor a jó melegben nézem a meccset, akkor eszembe jut: hejj, milyen jó lenne nem 82 cm-en, hanem 106 centin nézni ezt! Nosza, vegyünk egy plazma/lcd/led tv-t!
Van pénzem? Nincs. Sebaj, ott a személyi hitel!

Aztán egyszercsak eljön az igazság pillanata, amikor már mégis a nyakamba borítják, hogy nesze bazmeg fizesd most már te, én nem bírom - mondja az Állam.
És nagyon fogom éppen akkor az aktuális képviselőit utálni az Államnak - pedig én magam vagyok az, bazmeg!!

nemecsek ernő áruló 2010.07.22. 18:06:11

@pimpalini: Én sose láttam tőlük konkrét terveket, belinkelhetnél archív anyagokat. A hiány elengedése népszerűségi intészkedésekre kellett volna, nem reformokra! Ez volt az IMF baja!

vokalpatriota 2010.07.22. 18:06:21

Egyszer évekkel ezelőtt már máshol leírtam, most megint: elő kéne már jönni végre egyszer egy politikai erőnek, és elmondani: emberek, a nyugati életszínvonal elérése Magyarországon ILLÚZIÓ! Illetve nem, de ahhoz meg kurva sokat kell dolgozni, és mondjuk adózni kéne kétszer annyi embernek, és nyelvet beszélni háromszor annyinak, meg telepakolni a panelházak tetejét napkollektorokkal, és a miniszterek sem járhatnak Opel Vectránál magasabb kategóriával, plusz amit elszámolnak költségtérítésként számlával(!!!), azt az APEH ellenőrzi, ja, és nincs képviselői mentelmi jog.

Nakérem.

Innen indítsunk.

aszora 2010.07.22. 18:06:41

@vokalpatriota:
Először enm ezt mondja az állam, hanem azt, hogy "én már nem kapok hitelt veygetek fel ti":)
2006 - 1000 mrd Ft
2007 - 1000 mrd Ft
2008- 2000 mrd Ft
(új devizathitelek összege forintban)

Egyébként érdekes, hogy amikor Gyurcsány bővítette a monetáris tanácsot kormányküldötekkel, akkor senki nem aggódott a "jegybanki függetlenség" miatt...

OmegaMale 2010.07.22. 18:06:56

"De miért nem kell a védőháló, ha ezek alapján már szinte semmibe sem kerülne? Miért vállalna a kormány óriási gazdasági és politikai kockázatot, ha egyáltalán nem muszáj?"

Tegye fel a kezét, aki szerint levegőn kívül bármi mást kapni ingyen! :D

Az a 'már szinte semmi' éppen csak annyi, hogy önként és dalolva enged a kormány beleszólást abba, hogy a hiánycélok hogyan is fognak teljesülni.
Vagy inkább fordítsuk meg a kérdést. Ha egyszer állítólag úgysincs rá szükség a hitelkeretre, mert még a most érvényben lévőből sem hívtunk le , akkor ugyan miért jelent a piacok számára megnyugvást egy állítólag szükségtelen hitelkeret meghosszabbítása?
A bizalmatlanság árát úgyis megfizetjük CDS-felárban, nem? Minél nagyobb a felár, annál valószínűbb, hogy az adott állam nem tudja visszafizetni a hitelt. Régóta ismert tény, hogy ha fegyvert fogsz valakire, hogy jobban teljesítsen, annak teljesítménye (hacsak nem az életéért való futás a feladata) kb. lenullázódik.
A piacok részéről az, hogy nyugtalankodnak-e vagy sem, csupán döntés kérdése. Ami hitelt lehívtunk már , azt már buktuk, adósságspirálban pedig már nincs 'kedvezményes' hitel.
El tudom képzelni, hogy OV-éknak egyelőre nincs olyan tervük, amibe a mostani kommunikációs műveletek belepasszolnak. Biztos nagyon elvetemült gondolat, de azon az úton, amin eddig jártunk, tovább lehet menni, de a célt, ahova el akarunk jutni, nem lehet elérni (csak az adósságspirál középpontját). Itt mindig előjön a kérdés, hogy azok, akik ezen pályára állítottak minket, milyen valódi céllal tették...

Jelenleg épp letérünk arról az eutanáziához hasonlítható kegyes adósság halálpályáról, amit kijelöltek nekünk. Lehet, hogy az eredmény az elhagyott útnál nem lesz jobb (látjuk Görögországnál, hogy ezt a játékot még nagyon sokáig vagy akár a végtelenségig lehet játszani, hisz még ők se dőltek be -> ettól látszik ez a követendő útnak), de ennél komolyabb szankciókkal úgysem tudnak már minket megfenyegetni, legfeljebb túlleszünk rajta itt és most. A csőddel (checkout itt és most)l azonban hitelezők sem járnak jól, erre rájöttek régen a bankok, az adós lassú lecsúsztatása többet hoz, mint most egyösszegben kisemmizni.

Nem szabadságharcról van itt szó, egyszerűen mások az IMF és az ország érdekei, más célokat, más eszközökön keresztül lehet és kell elérni.

Egy érdekes találós kérdés: sztetek az IMF hitel egy cél vagy eszköz? És az IMF szemszögéből a hitelnyújtás az egy cél vagy eszköz? Hát a kormány szemében? És az előző kormány szemében?

Azt gondolná a naív ember, hogy az IMF *célja* a segítségnyújtás, a cél ország kormányának pedig ez egy *eszköz* a bedőlés elkerülésére.
Tegyük fel, hogy van egy ország, ahol a korábbi kormány *célja* a hitel felvétele volt (ismer valaki ilyen országot a közelben, ahol korábbikormány-fan-ek ezen rugóznak lassan egy hete? :D), az IMF *célja* is érdekes módon a hitelkeret kiutalása, akár még úgy is, hogy "már szinte semmibe sem kerülne", az *eszközökben* pedig nem válogat.

Szóval aki a Stargate univerzumot szereti, az láthatja, hogy az IMF delegáció és az Ori hírnökei a gyarmatosítás előtt álló világban hasonlóképp lépnek fel (jövünk, jól megmondjuk, ha nem hajlanak a szép szóra, fenyegetünk+elmegyünk, hátrahagyunk egy gyógyíthatatlan vírust, aztán kis idő múlva visszajövünk és kikapcsoljuk a vírust -> megváltottuk őket).

Áldott legyen Ori! :D

páppi 2010.07.22. 18:07:06

Ha már ott tartunk, hogy mindenféle elszólással befolyásolhatók a piacok és az ország megítélése az is elképzelhető, hogy így akarja OV éreztetni az IMF-fel és a piacokkal, hogy MO-t nem a valutaalap tartja életben és hogy nem ő diktál.
Másrészt meg eddig úgy állt a dolog, hogy akin az IMF segít az nagy szarban van (mondhatni szégyen) mint amikor nem hitelképes emberek elmennek az uzsoráshoz. Akár a megítélésünket is akarhatta javítani ezzel a kormányfő, hogy tudatja a világgal meg a piacokkal, hogy már IMF nélkül is lazán boldogulunk.

Mert ugye ha a Kósa-Szijjártó megszólalások akkora súllyal rendelkeznek mint amilyet azoknak tulajdonítanak, akkor nemcsak gazdaságpolitikával (intézkedésekkel, mint lefaragás, kiadáscsökkentés) lehet jobb helyzetbe hozni az országot hanem mindenféle jól irányzott nyilatkozattal is...
think again

pimpalini 2010.07.22. 18:07:21

@Vitéz Kőbányai Világos:

Vajon miért szorgalmazzák szinte mindenhol a hitelből történő vásárlást? Csak nem azért, mert már csak ezzel tudják pörgetni a gazdaságot? Ez az utolsó eszköz arra, hogy a felesleges termékeket megvegye a lakosság?

Ez nem a 150 évvel ezelőtti világ, ahol a hitel, a kölcsön, az adósság még kissé másképp működtek.
Itt már nem államok vannak az adósságok végén, hanem nemzetközi pénzügyi szervezetek, nemzetközi bankok, stb...
S nem csupán a betétesek pénzét osszák szét, hanem maguk is "teremtenek" pénzt.

A jelenlegi pénznek nincs értéke, aki kölcsön ad a semmiből hozza létre. S a kölcsönéért szépen beszedi a valós teljesítmény után keletkező "pénzt", vagy a munkáért kifizetett pénzt.
Az eladósítás pedig remek módszer a tulajdonszerzésre. Egyrészt a "barom adós" élete végéig fizet, így azért a pénzért nem kell semmit sem tenni. Ez a hitelező szempontjából a jobbik eset. Ám mi van, ha nem tudja fizetni a kölcsönét, hitelét? Viszik a tulajdonát. Ez államokra is igaz. Csak annyit kell tenni, hogy korrupt politikusokon keresztül fel kell vetetni rengeteg pénzt. Majd a világgazdaság úgyis produkál olyan helyzetet, amikor a törlesztés lehetetlenné válik, s akkor lehet vinni mindent. Lásd. Mexikó, Bolívia, stb...

pimpalini 2010.07.22. 18:07:46

@vokalpatriota:

Továbbá:
XY elmegy autót vásárolni (3 éve) Z helyre. Venni akar kpért egy járgányt, de az eladó erősködik, hogy hitelre vegye, mert milyen fasza is az. Szó szót követ, majd kb. a 4. kör után emberünk azt mondja, hogy köszöni szépen, megy máshová. Ezen érv hatására persze "meg tudja venni" kpért a kocsit. Igen ám, de 2 hét múlva kopogtat az adóhatóság, hogy honnét volt 2 milliója kp-ben egy kocsira...

Remélem érthető volt ezen példán keresztül az a fajta "áramlat", mellyel az embereket fújják a hitelek felhasználásának irányába, de nem kismértékben. Minden 3. reklám a tévében hitelreklám. Kb. 5 éve biztosan. Az újságokban a "Ribizliárusok" mellett szintén vágópityu figyelget az átlag 4-5 arctalan másik hitelcég (uzsorás?) mellett. Meggondolatlanok az emberek? Nem csoda. De talán azért, mert sokaknak ehhez jelentős érdeke fűződik.
A lényeg ugyanis az, hogy a sok szemetet vedd meg hitelre a jelenlegi áron (plazmatévé, ami 2 év múlva már eladhatatlan lenne, mert jön az új generáció a versenytárstól), mert akkor a cégnek még 3 év múlva is lesz bevétele, s nem kell kidobni a sok elavult szemetet sem.

sztd 2010.07.22. 18:08:00

Nem olvastam el az összes kommentet, így lehet, hogy már valaki leírta amit írok.

Szerintem az IMF hiteltől korábban azt várták, hogy azzal a hátunk mögött kisebb kamatra is kapunk hitelt a pénzpiacokról. Mivel a hétfői ingadozások elég gagyira sikerültek, szerintem a kisebb kamat sem jönne össze, és egyéb szélfújástól sem tud már megvédeni minket a Valutaalap. Egyszerűen ahhoz már túl stabilak vagyunk.
Akkor meg minek IMF? Szerintem a hétfői események után lassan egyre többen látják úgy, hogy ez: "Októberben lejár a védőhálóként funkcionáló jelenlegi IMF-hitelkeret, ám a magyar gazdaság kiszolgáltatott helyzete nem fog megszűnni addigra." nincs így. A gazdaság már nem annyira kiszolgáltatott. Persze lehet, hogy tévednek. Ez esetben a
"ól átgondolt, de általunk még át nem látott terv? Hazárdjáték? Hozzá nem értés?"
lehetőségek közül a "Hazárdjáték" a leghelyesebb megfejtés.

bagyula 2010.07.22. 18:08:17

mandiner.hu/cikk/20100722_matolcsy_magyarorszag_a_penzugyi_fuggetlenseg_utjara_lepett

Erdemes elolvasni a kommenteket az IMF hitelmegallapodas elmaradasnak a kovetkezmenyeirol. A meccs maris maskepp nez ki, eleg amugy a mai HUF/EUR arfolyamra nezni

pimpalini 2010.07.22. 18:08:42

@pokesz70:

1. Szakembereket csak pénzzel lehet fogni? Érdekes gondolat, biztos csak az MNB-re igaz. Gondolom az sem lenne épp gond, ha egyedül ott nem lenne fizetési sapka...
Meg aztán nyilván havi 6 millával lehet zsarolni valakit, akinek 100 milliói vannak a spájzban...
4. A kormány mindannyiunk, az állam menedzsmentje, ezért ha szarban van a hajó, jogában áll a hajót működtető emberek fejadagját csökkenteni. Simornak úgy érzem még 2 millióból is telni fog lakásfenntartásra, meg a döntéseiért sem fog prémiumért sorba állni.

"Orbánnak viszont semmi köze az MNB elnök fizetéséhez, hiszen ez komoly fegyver lenne a kezében a mindenkori MNB elnöke ellen,"
Annyi köze van hozzá, a magyar kormány miniszterelnökének, aki költségcsökkentést rendel el a közszférában. Mindenhol. Nincs kivétel. Tudod, nincsenek egyenlőbbek.

2. Baloldali kormányok és Bajnai/GyF: igen ők általában adnak a látszatra legfelül. Bár azért én emlékszem még a Zuschlag-ügyre, ahol azért Gyf és Janika egy irodában dolgozott, vagy ott van a BKV, esetleg a XI. kerületi polgármester, vagy Hiller 200 milliós tanácsadói szerződései (válságban). Bábolna, Bakonyerdő, Sukoró, stb... Nem kell a szerecsent mosdatni na.
3. Igen, ők Simor fizetésének kérdését úgy tárgyalják, mintha attól függne az MNB függetlensége. Ez csúsztatás, ferdítés, stb. Lásd fentebb.
5. Bankadó:
még egyszer: az Unió ezt alapként akarja kezeltetni. Orbán a költségvetésben akarja felhasználni. Ami mindenképp jogos, hisz ha már a bankok válság alatt extraprofitot termeltek, adózzanak már le belőle.

pimpalini 2010.07.22. 18:08:59

@karnak:

Lehet itt hiányolni bizonyos intézkedéseket, de ha jól tudom, a választások óta kb. és max. 3 hónap telt el.
Ennyi idő alatt mit vártál?

vakvarju 2010.07.22. 18:12:45

Szerintem Matolcsy az előző Orbán-Torgyán kormány idején is az egyik legtehetségtelenebb miniszter volt. Nem értem miért olyan kedves Orbánnak? Van benne valami szunnyadó tehetség, amit mi nem látunk?

vokalpatriota 2010.07.22. 20:42:21

pimpalini 2010.07.22. 18:07:46
@vokalpatriota:

Továbbá:
XY elmegy autót vásárolni (3 éve) Z helyre. Venni akar kpért egy járgányt, de az eladó erősködik,

Ez a legnevetségesebb magyarázkodás, amit valaha hallottam. Csókolom, én nem akartam ám hitelt felvenni, de engem megerőszakoltak! Meg aztán féltem is, hogy az apeh rámszáll...

Én, ha nem akarom megvenni azt a fogkrémet/TV-t/tampont/joghurtot, amit reklámoznak, akkor nem veszem meg. Pont.

A többi duma. Az apehes rész pláne.

Három éve vettem autót, családi kombit. KP-ra. Szerettem volna Skoda Octaviát, de nem fért bele a keretbe, mert a feltétel az volt, hogy ne kelljen felvenni rá hitelt. Az eladó vartyoghatott nekem, amit akart.

Hát vettem kisebbet, és jéééé! nem törte rám az ajtót az apeh, hogy miből tellett. Ettől valószínűleg eltántorította őket az a tény, hogy az adózott, ellenőrizhető, visszakereshető jövedelmemből. Ha ez az apró körülmény érdekelte őket egyáltalán...

pimpalini 2010.07.22. 20:52:22

@vokalpatriota:

Ha te csak ezt a konkrét esetet tudod analizálni ebből az egészből, az nem az én hibám...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.07.24. 22:46:44

@vokalpatriota:

"Ez a legnevetségesebb magyarázkodás, amit valaha hallottam. Csókolom, én nem akartam ám hitelt felvenni, de engem megerőszakoltak! Meg aztán féltem is, hogy az apeh rámszáll..."

Ez nem így működik. A meghirdetett "árelőnyös" autóárakon csak akkor akarnak autót eladni, ha az ügyfél hitelből vásáról.

Ha készpénzzel akarna az ügyfél fizetni, akkor elvárnának tőle pár százezerrel többet, különben rosszul járnak.

A bank ugyanis jutalékot fizet nekik a hitel nyereségéből.

S úgy azért már valóban elgondolkodtató a kérdés, hogy készpénzért most de drágábban, vagy hitelből, de akkor meg hosszabb távon megy el egy halom pénz a kamatokra.

Az ügyfél jól nem járhat.

dzsaszper 2010.07.26. 11:49:09

Az alábbi linken hivatkozott The Times cikk szerintem kicsit felkavarja az állóvizet.

www.mfor.hu/cikkek/The_Times__nemet_mondott_a__magyar_rabszolga_.html

Ha a The Times nem ragaszkodna minden cikk utáni fizetéshez, akkor itt az ő URL-jük állna. Könnyű megtalálni Adam LeBor "Bully for Hungary, standing up to the bullies" c. cikkét, de ingyenesen nem elérhető.

pimpalini 2010.07.27. 07:31:36

@dzsaszper:

Bizony ám kedves kérődzők, néha illik megvárni a nemzetközi visszhangnak azt a részét is, amely nem közvetlenül érdekelt a másik tárgyalófél sikerében, mielőtt még második Moháccsal vádolnánk az ország vezetőit, csak mert nemet mondtak némi hitelre...

S még a nol is írt egy számotokra nyilván meglepő tartalmú cikket a problémáról:
nol.hu/kulfold/imf__minket_akarnak_pellengerre_allitani_a_gorogok_miatt





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása