Véleményvezér

vv

Obama nagy változása és az iraki háború vége

2010.08.04. I 3 komment I Címkék: usa obama demokracia

Egy ember, de egy jó csapat sem képes sarkából kiforgatni a világot. Még akkor sem, ha az USA vezetéséről van szó. (Fotó: Doug Mills/The New York Times)

Barack Obama bejelentette, hogy korábbi ígéretének megfelelően az Egyesült Államok augusztus végén befejezi harci tevékenységét Irakban.

Tényleg véget ért a háború?


Miről van szó valójában?

Természetesen az amerikai hadsereg harci tevékenysége nem ért véget: a 65 ezer katonából 15 ezret vonnak ki, a többi 50 ezer azonban ott marad, Obama magyarázata szerint többek között azért, hogy „tanácsokkal lássa el” az iraki hadsereget. Ugyanakkor az is világos, hogy az elnök valóban haza akarja vinni a csapatok döntő többségét egy éven belül.

A mostani triumfáló bejelentés természetesen belpolitikai célzatú. Közelegnek ugyanis a novemberi kongresszusi választások, ahol számos ok miatt nem áll jól az elnököt adó Demokrata Párt szénája. Az elnök népszerűsége folyamatosan esik, a közvélemény-kutatások szerint pedig most először kerültek egyértelmű többségbe azok, akik elégedetlenek az elnök munkájával.

Ebben a helyzetben pedig a mára a többség által ellenzett iraki háború lezárásának a megkezdése feltétlenül pozitív üzenet.

Jó háború, rossz háború

Mindez különösen fontos annak fényében, hogy az elnökválasztási kampányban Obama a „rossz háborúnak” mondott Irakkal szemben a „jó háborút”, Afganisztánt állította a középpontba. Afganisztánban azonban egyre nagyobb a baj: szemben Irakkal, ott még csak egy esetleges nyugvópont elérése is túl messzinek tűnik.

Bár Irak nem egy virágzó demokrácia – sem nem virágzó, se nem demokrácia –, sőt még csak nem is egy élhető ország, de legalább az állandó harcoknak vége. Robbantások és szörnyű gyilkosságok még mindig vannak, most éppen fel is erősödtek, de a polgárháború veszélye már elmúlt. Irak biztosan nem lesz Vietnam, Afganisztánról viszont ezt nem lehet kijelenteni.

Obama tehát megpróbálja az egykori rossz háborúra irányítani a figyelmet és győzelmet hirdetni, hogy ezzel belpolitikai tőkét kovácsoljon magának. Egy politikustól ez egy teljesen megszokott, logikus lépés – és Obamának korántsem ez az első ízig-vérig „politikusi” lépése.


Mi lett a nagy változással?

Obama azonban nem azt ígérte, hogy átlagos politikus lesz: sőt éppen ő az, aki a hagyományos politizálás kérlelhetetlen ellenfeleként vált népszerűvé. Mi történt azóta Obamával? Hiszen hiába teljesül most is színleg a változás Irakban, ha a lényeg, a hatalomtechnika változatlanul a régi. Hol marad a „change”, a nagy kampányígéret, hogy ezentúl minden gyökeresen más lesz?

Az a helyzet, hogy maga az ígéret volt komolytalan. Igazából az volt a botor, aki tényleg el is hitte. Nem azért, mert Obama képmutató és cinikus lett volna, s valójában nem is akart változást – meggyőződésünk, hogy nagyon is akart. Hanem azért, mert ez nem szándék, hanem képesség kérdése. Egy ember, de még egy jó csapat sem képes a sarkából kiforgatni a világot. Még akkor sem, ha az USA vezetéséről van szó.

Bár a tömegdemokráciákban a média folyamatos nagyotmondásra kényszerít minden politikust, a józan szavazónak tudnia kell, hogy mi a púder és a mi a teljesíthető ígéret.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubetterwatchout 2010.08.04. 15:56:36

sajnos a szomorú tény az az, hogy ahogy robbantanak 2 őt valahol a határaikon belül, azonnal megint örülni fognak h van iraki háború...

Természetesen ezzel nem azt mondom hogy az usa belpolitikai erői állnának vagy állnak a múltbeli-jővőbeli belső terrorcselekményekért, mindenesetre vagy így vagy úgy politikai hasznot hozhat. ( sajnos)

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.08.04. 15:57:09

"change": az USA-EU szál azért megérezte ezt a változást. Ezt fogalmazta meg valaki úgy, hogy Bushról sok rosszat lehet elmondani, de ő legalább leült az európai vezetőkkel beszélni.

Nem kukacoskodni szeretnék, de egy "nem változott a véleményem" opciót nem tudtatok volna betenni a szavazásba?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása