Véleményvezér

vv

Az LMP visszavág: maflás a szocialistáknak

2010.08.17. I 36 komment I Címkék: mszp lmp voks10 kaltenbach

Az MSZP még mindig nem tudta eldönteni, hogy az LMP kell nekik, vagy csupán a szavazótáboruk, hogy édesgessenek vagy riogassanak. Most azonban az LMP visszavágott. (Fotó: MTI)

Mit akar az MSZP?

Az MSZP milliónyi stratégiai problémája közül a legsürgetőbb a budapesti önkormányzati választások kérdése. Ha a párt meg akar kapaszkodni valahol, ha akar egy bázist, ahonnan újraépítheti magát, akkor Budapestre óriási szüksége van. Hogy erre valódi esélyük legyen, ahhoz vagy szövetségessé kell tenniük a fővárosban megerősödött LMP-t, vagy meg kell próbálniuk elijeszteni a párt mögül annak friss szavazóit.

Ezek a stratégiai lehetőségek már az országgyűlési választások során világossá váltak. Hiszen az MSZP vezetése is látta: az LMP támogatói nagy részben korábbi liberálisokból és baloldaliakból állnak, és a párt ott izmosodott meg, ahol korábban az SZDSZ volt erős.

Forrás: nol.hu infografika


A második forduló azt is megmutatta, hogy ahol a szocialista jelöltnek esélye van a Fidesz legyőzésére (Angyalföld), ott az LMP szavazóinak több mint fele-kétharmada egyszerűen „eltűnik” a fiatal párt mögül.

Annál meglepőbb, hogy az elmúlt három hónap sem volt elegendő arra, hogy az MSZP vezetése eldöntse, az LMP kell nekik, vagy csupán a szavazótáboruk: hogy édesgetni vagy riogatni akarnak. Az országgyűlési választások két fordulója között egyoldalú visszalépésekkel megpróbálták először az előbbit, majd mikor az LMP elutasította őket, akkor az utóbbit.

A főpolgármester-jelöltség kérdése kapcsán pedig az elmúlt másfél hónapban hol arra szólították fel az LMP jelöltjét, Jávor Benedeket, hogy Horváth Csaba, hol pedig, hogy Tarlós István javára lépjen vissza. Az előbbi nyilván a szövetségről szólna, a másik pedig a szavazóbázis megijesztéséről. Annak a sulykolásáról, hogy az LMP valójában a Fidesz szekerét tolja.

customer surveys


A Kaltenbach-hadművelet

Ennek a skizofrén stratégiának a negatív vonulatába illeszkedett a „Kaltenbach-hadművelet” is. Az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat elnökeként, 1995-2007 közt kisebbségi ombudsmanként tevékenykedő Kaltenbach Jenőről július végén a Népszabadság tálalta a sztorit, miszerint őt ajánlanák a szocialisták közös főpolgármester-jelöltként az LMP-nek.

A dolog bája, hogy a cikk „Az LMP elgáncsolta Kaltenbach Jenőt” címmel jelent meg, és az MSZP-nek a lapzártakor véget érő zárt elnökségi ülésére (!), valamint egyéb, meg nem nevezett saját forrásokra hivatkozva azt állította, hogy miközben az MSZP „elment a falig” a lehetőségek keresésében, a hajthatatlan LMP még Kaltenbachot is elutasította.

A Hírextra interjúja Kaltenbach Jenővel (részlet)

(...) Miért nem vállalta el az MSZP főpolgármester-jelölti felkérését?

Aki ismeri a fővárosi szocialisták elmúlt években végrehajtott tevékenységét, az tisztában van azzal, hogy az ott történtek vállalhatatlanok.

Korábban az MSZP még abban is partner volt, hogy Önt egy civil szervezet ajánlja főpolgármesternek, s erre előbb az LMP „csatlakozzon rá", majd az MSZP „észrevegye”. Az LMP mégis Jávor Benedeket jelölte főpolgármesternek. Mi az oka, hogy egyik párt sem Önt választotta?

Ezek a történetek számomra ismeretlenek és nem is akarom kommentálni. Ez teljesen mértékben téves információ. A leírtakat elsősorban a Népszabadság egyik újságírója találta ki. Ha valaki elolvassa ezeket a cikkeket, akkor láthatja, hogy tele van "állítólag", "egyesek szerint", "információink szerint" jelzőkkel. Aki értelmezi a szavak tartalmi jelentőségét, az tudja, hogy ez mit jelent. A valótlan állítás indítékát az újságírótól kellene megkérdezni, aki ezt kiötlötte. Én nem voltam az LMP főpolgármester-jelöltje. Ez sohasem került szóba. Ha egyesek azt akarják sugallni, hogy pendlizek a pártok között, akkor határozottan mondom, hogy ez nem igaz.

Forrás: Kaltenbach nem pendlizik a pártok között (Hírextra)


Hogy az esetleg kételkedő olvasók számára egyértelmű legyen a szituáció értelmezése, a Népszabadság szerkesztője mindezt még saját kommentárjával is megtoldotta. Schiffer Andrást dédapjával, Szakasits Árpáddal állította párhuzamba (rokonságuk emlegetése egyébként a szélsőjobbos média kedvelt toposza), azt sejtetve, hogy miként Szakasits végül a kommunistákkal, úgy Schiffer azok mai megfelelőivel (írja ezt a Népszabadság!), a Fidesszel fog szövetségre lépni.

Az LMP tagadta, hogy erről a kérdésről tárgyalt volna Kaltenbach Jenővel, utóbbi pedig határozottan állította, hogy visszautasította a szocialisták megkeresését. Ennek ellenére a kabátlopási ügy már megvolt, a hírorgánumok pedig átvették a cikk vádjait.

A visszafelé elsülő pisztoly esete

Az LMP azonban, úgy tűnik, taktikai szempontból remek választ talált, és átment ellentámadásba: budapesti listájuk második helyét odaadták Kaltenbach Jenőnek.

customer surveys


Innentől viszont Mesterházy és a szocialisták sajnálkozása – „kitűnő jelölt lett volna, kár, hogy az LMP nem támogatta” – akár nagyon kínossá is válhat. Ha ugyanis a szocialisták valóban komolyan gondolják a Fidesz-ellenes összefogást, akkor most rajtuk a sor, hogy támogassák a Kaltenbachot a listájukon tudó LMP-t.

Az LMP pedig minden bizonnyal megpróbálja kihasználni az ebben rejlő kommunikációs lehetőségeket, és valószínűleg még sokat fogunk hallani az MSZP önzéséről, meg a hiteles és a hiteltelen alternatíváról.

Semmi kétségünk azonban afelől, hogy a történetnek közel sincs vége. Az MSZP az elkövetkező hetekben nagyon intenzíven fogja még szeretni és/vagy gyűlölni az LMP-t.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézevő 2010.08.17. 09:34:11

Én úgy nézem, hogy az MSZP a bedarálás mellett döntött, nézzétek meg a kommunikációjukat, egy az egyben az a cél, hogy összemossák magukat az LMP-vel. Nézd meg a III. kerületben kirakott plakátokat, egy vicc és az a csóka még ilyet is tudott mondani: index.hu/belfold/2010/08/13/mszp_az_lmp_programjanak_jelentos_resze_plagium/

SiKom 2010.08.17. 14:31:29

Én nem értem ezt az egészet.

Ha az LMP Budapesti listát indít, azon miért nem csak LMP-sek vannak?

Mi az, hogy "tessék, itt egy hely Kaltenbach-nak, akinek köze nincs az LMP-hez, annál inkább az MSZP-hez, de azért bevisszük a szekerünkön"?

Kaltenbach egyszer csak úgy ébredt, hogy reggel még nem volt LMP-s, elment beszélgetni az LMP-vel, és délutánra már hithű LMP-s lett?

Nem túl hiteles ez!

Samuzia 2010.08.17. 14:31:33

Lmp és mszp vajon melyik a kisebbik rossz?

Hozzá Szóló 2010.08.17. 14:31:49

De szánalmasak a szocik... de az, hogy mindig hezitálnak, az sokat elárul :D
Nem megy már nekik a szalámizás meg ügyeskedés.
A Jobbikkal nem bírnak, a Fidesz leszar mindenkit, mert megteheti: marad az LMP, azokat lehet terrorizálni. Röhejesek.
Annyira új formáció az LMP, hogy semmivel nem lehet besarazni. Az, hogy minden úton-módon próbálják dobálni rá a szart a szocik és ráadásul kb tényleg csak a szocik, ez már a leghülyébb percembernek is föltűnik. Most meg főleg :D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.08.17. 14:32:02

hüjeséget csinált az lmp.
szocit felvenni a listára = öngyilkosság

és még azt hiszik okosak?
amit az mszp támogat, az elrohad, megy a kukába z mszp-vel együtt.

is 2010.08.17. 14:38:23

de Kaltenbach nem fopolgarmester-jelolt. technikailag hogyan lehetne tamogatni egy lista akarhanyadik helyet? tudom, a nagyivu gondolatmenetet ilyen apro kerdessel megakasztani nem illik, de a valasz nagyon erdekelne.

mert ha Kaltenbach lenne az LMP jeloltje, akkor lehetne kerni/kapni/elfogadni a tamogatast, de akkor pontosan a Nepaszbi forgatokonyve valosul meg, hogy eloszor az LMP ugrik ra, majd az MSZP.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.08.17. 14:41:02

@is: Mondjuk úgy, hogy az MSZP bejelenti, hogy Jávor Benedeket támogatja főpolgármesternek, akinek benne van a "csapatában" Kaltenbach is. Ha tényleg mindennél fontosabb az összefogás és a Fidesz "megállítása", akkor ez nem lehet gond.

Persze nyilvánvaló, hogy semmi ilyesmi nem fog történni.

2010.08.17. 14:42:07

@FILTOL:
hmm, én úgy tudom, Kaltenbach semmilyen pártban nem volt soha, egyszerűen csak ombudsman volt, talán 95 óta. Az Mszp is azért húzta elő, mert valódi szocialistát elhajtanának a fenébe. Az LMP-nek meg adjunk időt, minden szavazat, amit elvesznek a szociktól, az fincsi, mi ezzel a baj? :):) És még lehetnek jók, a fidesz se nagyba kezdte

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.08.17. 14:44:24

A Kaltenbach-interjú rámutat arra, hogy talán még vele sem egyeztetett valójában az MSZP, csak nagy volt a szájuk. Az LMP biztosan jobban jön ki az egész kampányból, mert Szanyi nagyszájúskodását már nem bírják el a mennyezetek. Ha egyszer kilóg a lóláb, akkor kilóg.
Az MSZP nem fogja támogatni az LMP jelöltjeit, mert a szavazatmaximalizálás az örökös taktikájuk. Minden más taktika a szemükben megfutamodás és sikertelenség. Hiába, a hatalom részegít.

Balu2010 2010.08.17. 14:45:12

@véleményvezér:

Ugye ezt Te sem gondolod komolyan! Jávor nem egyenlő Kaltenbach támogatásával!
Még szerencse, hogy nem fog ilyen történni. Az szdsz remix is eltünnik majd idővel.

Publius Decius Mus 2010.08.17. 14:52:54

Hááát ez a politika nem lehet más ahogy elnézem. Kaltenbach az MSZP SZDSZ üdvöskéje megjelent a táborukban és rögtön listamásodik lett. Mint amikor Mécs közlekedett a két párt között és még lehet sorolni. Az LMP is csak egy antifasiszta párt amelyiknek szörnyen szüksége lenne ezért fasisztákra, különben kiderül, hogy nem akarnak semmit, csak hatalmat.

Lehet Más a Politika 2010.08.17. 14:55:17

Kaltenbach nem Szoci, maximum baloldali érzelmü ember. Ő egy független poziciót vitt idáig, méghozzá nem rosszul, és nem pártérdekek szerint. Kaltenbach sok kérdésben már korábban is segített az LMP-nek. A szociknak nem, így a kötödése, inkább LMP-s mint MSZP-s. Lásd a posztba belinkelt cikkben.

hattyú 2010.08.17. 14:56:12

bocs, de szerintem ez túl van spekulálva, Kaltenbach Jenőnek semmi köze nem volt eddig az LMP-hez, nem LMP-s semmi keresnivalója nem lenne az LMP-s jelöltek között...tehát szükség nem volt a jelölésére, az MSZP-vel nem is kellett volna foglalkozniuk, azt dumálnak amit akarnak...szóval részemről ennyit az LMP-ről, az LMP ezzel elérte, hogy elveszítette a naiv báját, ennyit róluk, menjenek a francba.

2010.08.17. 15:10:45

@Lehet Más a Politika:
Jó, de akkor ezt nem ártani jobban hangsúlyozni, és az MSZP-t tényleg távol tartani, mert nem mindenki úgy kel és fekszik, hogy végigböngészi a híreket.

ivrilider 2010.08.17. 15:11:00

"A második forduló azt is megmutatta, hogy ahol a szocialista jelöltnek esélye van a Fidesz legyőzésére (Angyalföld), ott az LMP szavazóinak több mint fele-kétharmada egyszerűen „eltűnik” a fiatal párt mögül."

Ez hamis konnotáció, mindenhol megcsappant a második fordulóban az LMP támogatottsága, és ezeknek csak egy része ment a szocikra: mások a fideszre mentek, megint mások otthon maradtak inkább.

A Népszabadság viszont most hogy leleplezi magát teljesen! Tényleg szocibérenc újság, most látszik... Én ezt évekig nem akartam elfogadni, ugyanis a minőségét nem találtam rossznak - de amit mostanában művelnek, szerintem már minden józan ember számára elfogadhatatlan.

sanyisanyi 2010.08.17. 15:11:02

Az LMP egy őskommunistát támogat Kaltenbach személyében, innentől még az a látszatsemlegessége sincs meg, amit eddig annyira hangoztatott.

De sajnos sz SZDSZ baromságain felnőtt szavazók már minden baromságot elhisznek, az lmps hazugságok már fel sem tűnnek nekik.

ivrilider 2010.08.17. 15:11:07

@Publius Decius Mus: Ez nem igaz, az LMP az ilyen hozzáállást, amit itt neki tulajdonítasz, mindig határozottan elutasította.

Publius Decius Mus 2010.08.17. 15:24:16

@ivrilider: "Ez nem igaz, az LMP az ilyen hozzáállást, amit itt neki tulajdonítasz, mindig határozottan elutasította."

cccc... hogy oda ne szaladjak! A politikában mi az értéke egy határozott elutasításnak? Ne a szavakra figyelj, hanem a cselekvésre: Kaltenbach külsős elvtárs beelőzte a listán egy híján a teljes LMP állományt. Ébresztő!

Nem kell ilyen sokáig az MSZP-SZDSZ-t az asztal alatt símogatni, jöhet a nász!

SiKom 2010.08.17. 15:31:21

@ivrilider:
"A Népszabadság viszont most hogy leleplezi magát teljesen! Tényleg szocibérenc újság, most látszik... Én ezt évekig nem akartam elfogadni, "

Micsoda naiv ember vagy te! A Népszabi nem most leplezte le magát, hanem már 8-10 éve folyamatosan. Sőt, valószínűleg előtte is.

Lúdtalp 2010.08.17. 18:44:07

Kaltenbach k. gáz. Ez nem visszavágás.

egerészölyv 2010.08.17. 18:44:15

A Népszabadság hitvány pártorgánum.

Azonban a választópolgár csak annyit lát az LMP "briliáns" trükkjéből, hogy Szakasits unokáját nyomatják, mint az SzDSz id. Pető, id. Rajk és km. Bauer fiacskáját...

vizipipa 2010.08.17. 18:44:22

Kaltenbach az LMP-nél az nekem azt jelenti, hogy LMP = szadi 2

2010.08.17. 18:44:36

@ivrilider: valóban hülyeség, mert a 8-kerben az LMP a 2 fordulóban 40 valahány % kapott. Amikor kiderült, hogy az LMP bent van a parlamentben, akkor szavazóik jó része, akik protest szavazók, nem ment el szavazni. De honnan tudják, hogy nem a fideszre szavaztak :):):):)Ott, ahol meg állva maradt, még a szocik egy része is rájuk szavazott, a csak azért se fidesz miatt.

tlac 2010.08.17. 18:44:50

@Sir Kommentor: ha nem érted, akkor olvasd el a cikket felette, hátha megérted!
Szanyi beállhat LMP mögé. Ami még lehet is. Úgyis mindegy..
Ha olyan frankó a Kaltenbachés annyira gyenge a Horváth akkor a formál logika megadná a választ Szanyiéknak.
És lassan megjönnek nyaralásból Mesterházy meg Szocilaista Ildikó is, vicces egy vénasszonyok nyara lesz ez..

AnnaKarenina 2010.08.17. 18:45:13

@is: Egyetértek, nincs különösebb értelme egy második ember külsős támogatásának, itt a főpolgármesterről van elsősorban szó.
Annak viszont van értelme, hogy Kaltenbach Jenőt, aki 1995-től 2007-ig, azaz 12 évig, az első Orbán-kormány alatt is (!) a nemzetiségi és etnikai kisebbségi jogok biztosa volt, tehát mindkét oldal által elismert szakember, most gyanússá lehet tenni. (Van olyan, aki itt egyenesen őskommunistának nevezi:)
Szóval összefoglalva: lehet ide (LMP) és Oda (MSzP) is ütni egyet.
Az egyetlen esélye ennek a két pártnak a főpolgámester választásnál, ha tudna olyan közös, hiteles szakember-jelöltet találni, aki felvehetné a versenyt Tarlós Istvánnal.
Ha véletlenül lenne (pl. Kaltenbach), akkor a két párt eltaktikázza, a jobboldal meg kikezdi.

Krujs 2010.08.17. 18:45:23

Teljesen normális reakció a régi szövetséges utódpártja felé nyitni a szociknak.

Egyébként nem lehet más a politika sajnos

AnnaKarenina 2010.08.17. 18:48:30

@Publius Decius Mus: Azért remélem, hogy emlékszel arra, amikor 1998-ban OV Torgyán kisgazda bácsiékkal kötött koalíciót és együtt kerültek kormányra. A politikai nász az szinte mindig érdeknász.

Derecske 2010.08.17. 18:48:45

A szánalmas az, hogy sokan sok állami pénzt kapnak azért, hogy ilyen szánalmas spekulálásokkal, egymásnak betartással töltsék az idejüket (plusz amennyi még a politikusoknak a korrupcióból leesik - nem véletlen ez az öldöklő küzdelem). (Biztos ettől fejlődik az ország...) Még szánalmasabb, hogy én meg ezt el is olvastam. A legszánalmasabb viszont az, hogy az ilyen politikusok (az összes parlamenti párt mindenestül), döntik el jelentős részben az én sorsomat is, a szegény országunkról nem is beszélve...

egerészölyv 2010.08.17. 18:48:56

@Lehet Más a Politika: Kaltenbach poltikailag korrekt. És ezért felelősség terheli a társadalmi feszültségek felerősödése miatt.

Azt viszont köszönöm, hogy NEM írtad le: "politikai érdekek MENTÉN" - ettől ugyanis undorodtam volna.

egerészölyv 2010.08.17. 18:49:10

@Samuzia: ravasz és nehéz kérdés. Segít, ha elárulom, melyik a nagyobb?

vakvarju 2010.08.17. 18:49:34

@sanyisanyi: És akkor a Fideszről még nem is beszéltünk!

Az államtitkárok kormányának személyi összetételét látva, sajnos nem lehet más a politika. A fiatal demokraták pártja kiégett, kiöregedett, leharcolt MSZMP-sek, KISZ titkárok pártjává vált, élükön a milliomos felcsúti KISZ titkárral. Most ezek után legyen más a politika? Na ne!

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.08.17. 18:50:02

@Sir Kommentor:
"A Népszabi nem most leplezte le magát, hanem már 8-10 éve folyamatosan."
1942 óta a Párt lapja. Igaz, azóta a lap 1x, a párt meg többször nevet váltott. Szemléletet persze nem. Aki szerint húsz éve független lap, az keressen rá a Szabad Sajtó Alapítványra. ;)

A cikkhez: az LMP ezzel a remek húzással (ismét) bebizonyította, hogy
1) nem lehet más a politika, max. mások csinálják.Hamar kinőtték a naiv gyerekkorukat...
2) ugyan ők az új szdsz, de újra kívánják tárgyalni a hatalommegosztás _arányát_ a (poszt)kommunistákkal

szimplalány 2010.08.17. 18:50:05

sztem ne hallgassuk el az örökbecsű NOL cikk alatti vélemény szerzőjét sem: (R.S) = Révész Sándor

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.08.23. 15:49:24

Hiba volt a masodik helyre rakni. Az elsore kellett volna. Az MSZP visszalepteti HCS-t, es lenne tetje a valasztasnak.

Lúdtalp 2010.08.29. 11:20:28

A Kaltenbach-húzásnak köszönhető, hogy a kétfarkúnak adtam a kopogtatót (no meg egelynek). Így nem lehet más a politika.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása