Véleményvezér

vv

Megszabadulni a kommunistáktól: harminctól vagy háromezertől?

2010.08.25. I 81 komment I Címkék: jobbik posztkommunizmus demokracia lusztracio

Túl sok idő telt el, és amúgy is történelmi szükségszerűség volt a diktatúra, aminek mindenki működtetője volt - az ellenérvek nem állnak meg. Lusztrációra igenis szükség van. (Fotó: MTI archívum)

A Jobbik egy lusztrációs alkotmánymódosítás segítségével azt akarja elérni, hogy se politikai, se közigazgatási, se állami tisztséget nem vállalhassanak január 1-je után azok, akik a rendszerváltás előtt bármilyen állami, párt- vagy rendvédelmi szervezetben vezető tisztséget töltöttek be.

Ajánlott írásaink:
A kommunistákat lelövik, ugye?

Ki adja majd vissza, amit a nácik és a kommunisták elvettek?

Ki adja vissza Magyarországnak az elmúlt 60-70 évet?


Miért fontos a lusztráció?

A Véleményvezér korábban már írt erről a kérdésről. Ha van igazán fontos ügy, akkor ez tényleg az. A rendszerváltás utáni Magyarország is kiváló bizonyítéka annak: nem lehet jogállamot építeni anélkül, hogy számot ne vetnénk a múlttal. Ha ezt nem tesszük, akarva-akaratlanul is „jogfolytonosságot” vállalunk a megelőző időszak bűneivel. Viszont ha valóban számot akarunk vetni, akkor fel kell készülnünk, hogy nemcsak az absztrakt Elnyomással és Bűnnel, hanem a hús-vér emberekkel kell foglalkoznunk.

1990-ben az igazságtétel, a kommunista bűnösök megbüntetése mellett a lusztráció, azaz ezen személyek közéletből való kizárása is elmaradt. Nem tisztáztuk, hogy a Kádár-rendszerben jelentős pozíciót betöltők valójában mik is voltak: az országért dolgozó rendes hazafiak, egyszerű karrieristák, hazaárulók vagy maguk is áldozatok. Ezzel együtt persze elmaradt a kommunista diktatúra alatt vagy az akkori kapcsolatrendszerre épülő vagyonok törvényességének vizsgálata, illetve erkölcsi megítélésének egyértelműsítése is.

Az eredményt pedig jól ismerjük: a mostani jogállami rendszerünknek aligha van erkölcsi alapja, sokan nem tekintik igazságosnak sem, többek közt pont azért, mert az új rendszer sosem tudott elszámolni a múlttal.

2010. évi .... törvény

a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról

Az Országgyűlés, mint alkotmánymódosító hatalom a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény (a továbbiakban: Alkotmány) 19. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva a következ ő törvényt alkotja:

1.§

Az Alkotmány 2. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„2. (4) A Magyar Köztársaságban nem folytathat politikai tevékenységet, nem lehet állami vezető, társadalmi szervezet vezető tisztségviselője, vezető beosztású kormánytisztviselő, vezető beosztású köztisztviselő, vezető beosztású közalkalmazott, a rendvédelmi szervek illetve a Magyar Honvédség vezető beosztású tagja, bírósági illetve ügyészségi vezető, állami illetve önkormányzati többségi vagy résztulajdonban álló gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy ezen gazdasági társaság ellenőrző szervének tagja, aki az 1990. május 21-ét megelőző időszakban állami vezető, az egykori állampárt vezető tisztségviselője, vagy bármely erőszakszervezet vezető beosztású tisztje volt.”

2. §

E törvény 2011. január 1. napján lép hatályba.


Dr. Staudt Gábor, Szilágyi György és Vona Gábor törvényjavaslata


Mik az ellenérvek?

Borítékolható, hogy a lusztráció ötlete, mint mindig, most is hangos ellenállásba fog ütközni.

Az egyik legtipikusabb ellenérv az, hogy már túl sok idő telt el a rendszerváltozás óta, húsz év után pedig már nem is volna értelme egy ilyen lépésnek. Pedig számtalan nemzetközi példa van rá, hogy országok évtizedekkel, sőt évszázadokkal később is fontosnak érzik kimondani, hogy egy valamikori rezsim gyilkos és elnyomó volt, működtetőit pedig ezért felelősség terheli. Húsz év pedig egészen biztosan nem történelmi léptékű idő, így nem zárhatja ki a lusztrációt.

A másik jellemző felvetés, hogy Magyarország – a jól ismert marxista kifejezés szerint – „történelmi kényszerpályán” volt. Vagyis: senki nem tehet semmiről, legfeljebb a Történelem. Sőt, egyenesen meg kellene köszönnünk Kádárnak vagy Marosánnak, hogy Magyarországból nem lett egy NDK vagy Albánia. Remélhetőleg nem kell magyarázni, miért gyomorforgató ez az érvelés. Attól még, hogy szovjet katonák állomásoztak Magyarországon, Kádár János és csapata ugyanúgy (sőt éppen ezért) gyilkos volt és hazaáruló. A rendszer magyarországi működtetőinek a közéletből való száműzése pedig ugyanúgy kívánatos.

A harmadik ellenérv az előzőnek a megfordítása: ez a „senki nem tehet semmiről” helyett a „mindenki benne volt a rendszerben” tétele. Hiszen mindenki segített fenntartani a Kádár-rendszert, mindenkinek van takargatnivalója. Ez megint a „bűnöző logikája”: az érv nem különb annál, mintha a bankrabló és rablást végignéző, megfélemlített civilek közé tennénk egyenlőséget, mondván, utóbbiak nem avatkoztak közbe, tehát ők is „benne voltak a buliban”.

polls & surveys


Az igazi kérdés

Nyilvánvaló, hogy óriási különbségek voltak az előző rendszer egyes szereplői között. És az is biztos, hogy egy lusztrációs törvénynek sem lehet az a célja, hogy azokat az embereket büntesse erkölcsileg vagy jogilag, akik mondjuk családjuk féltése vagy a természetes karriervágy miatt kisebb kompromisszumot kötöttek a pártállammal.

Az igazi cél tehát csak az lehet, hogy az előző rendszer aktív irányítói és vezetői ne lehessenek irányítók és vezetők egy demokratikus jogállamban. Az igazi kérdés pedig ennek megfelelően nem az, hogy szükség van-e a lusztrációra. Hanem az, hogy hol húzzuk meg a határt: a múlt rendszer első harminc, háromszáz vagy háromezer vezetőjénél.

Erről kellene végre vitatkozni!

customer surveys


Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2010.08.25. 09:06:20

Jobb később, mint soha. Bár nem ártana egy vagyonosodási vizsgálódás sem, hogy a népi vagyonból mi által lett a jó elvtársak magánvagyona. Na, akkor tényleg rendszerváltás lenne.

Stoney Hill Billy 2010.08.25. 09:28:26

Azt télleg megmondhatná vki, ki a vezető tisztségviselő.

sárkányfő 2010.08.25. 10:38:43

Nem csak lusztrációra lenne szükség, hanem a (közel)múlttal való teljes körű szembenézésre és annak feldolgozására.

- Nyilvánosságra kell hozni a III/III-as aktákat. Mindet.

- Nyilvánosságra kell hozni a a III.-as csoportfőnökség össze ügynökének, tisztjének, munkatársának nevét.

- Ugyanígy nyilvánosságra kell hozni a ÁVH összes munkatársának, hóhérainak nevét.

- Illetve nyilvánosságra kell hozni a múlt rendszer elnyomásban részt vevő minden erőszakszervezetnek, a diktatúra mocskos melóit elvégző embereinek nevét, beosztását.

- Ki kell mondani, törvényben is, hogy a múlt rendszer egy bűnös rendszer volt, emberiség ellenes bűnöket követett el, embereket ölt meg, nyomorított meg, tett tönkre, stb.

- Ki kell mondani, törvényben is, hogy aki, akár a diktatúra látszat-parlamentjének képviselőjeként, minisztériumi tisztségviselőként, vagy pláne verőemberként nevét adta a rendszerhez. Az közösséget vállalt a bűnös rendszerrel, a bűnökkel, mind morális, mind jogi értelemben. Épp ezért a demokráciában nem viselhet fontos pozíciót, illetve örüljön ha megússza büntetés és közmegvetés nélkül.

Ezekhez az infókhoz és intézkedéseknek nem csupán a megfigyelteknek, tönkretetteknek van joga, és nem csupán így volna igazságos, de a magyar nemzetnek is joga van megismerni saját múltját a maga teljességében és rendbe tenni a dolgokat.

Ennek a nagy múltfeltárásnak a része, egyik oldalági folyománya lenne a lusztrációs törvény. Hogy hány embert érintsen? Én blikkre a 3000-et jelöltem be, de igazából ezek így csak üres számok. Nem tudom, és szerintem elég kevesen tudják hányan vettek részt a politikai vezetésben, az ÁVH-nál meg a többinél a rendszer működtetésében. Az biztos, hogy csak a politikai vezetésben több száz embert érintene a törvény. Összességében több ezer, vagy akár több tíz ezer ember vehetett részt a diktatúra fenntartásában és az elnyomásban.

Mondjuk én hajlanék arra, hogy legyen némi differenciálás, a kommunista egészségügyi minisztérium, vagy más szakminisztérium volt osztályvezetője ne lehessen mondjuk most miniszter, de egy mezei képviselő vagy inkább külsős szakértő lehet, pláne ha aláír egy papírt, melyben elismeri a múlt rendszer bűneit, és hogy ő ebben részt vett, de már bánja, stb. De ezen szint fölött már senki ne akarjon visszatérni az államigazgatásba vagy a médiába, stb. A volt belügyminisztérium pl. már egészen más eset ugyebár.

Viktus 2010.08.25. 10:38:48

@Stoney Hill Billy:

Például az aki cenzorsegéd volt, majd az államformaváltozás után legeslegdemokratább lett hirtelenjében ...

érdeklődő 2010.08.25. 10:38:51

"Az egyik legtipikusabb ellenérv az, hogy már túl sok idő telt el a rendszerváltozás óta, húsz év után pedig már nem is volna értelme egy ilyen lépésnek. "

A nácikat mégis még most is levadásszák, ha kell a koporsó mellől is.

Magyarország – a jól ismert marxista kifejezés szerint – „történelmi kényszerpályán” volt. Vagyis: senki nem tehet semmiről, legfeljebb a Történelem.

Göring sem tehetett akkor semmiről, Rudolf Hess sem és senki, akit elkaptak és megpróbáltak legalábbis felelősségre vonni?

„mindenki benne volt a rendszerben” - . A náciknál is elég sok párttag volt, sokan túl is élték a rendszert, mégis tudták kiket kell felelősségre vonni, ha kell akár még most is.

Vegyük már észre, NÁCIZMUS = KOMMUNIZMUS. Mindegy hogy soft, vagy hard és igazából a lemészárolt emberek mennyisége is mind1, ahol már csak egy csepp vér folyt ártatlanul ott nincs különbség elnyomó rendszer és egy másik között, ahol esetleg 6-10 millió. És most tényleg ne menjünk bele számháborúba, hogy akommunizmusban itthon nem öltek meg 600 000 embert, mert összességében meg megöltek 100 000 000-t. Továbbá megnyomorítottak szellemileg és egzisztenciálisan kb. még ennyit legalább. Az én szememben nincs különbség egy Lendvai Ildikó cenzortevékenysége és egy koncentrációs tábor kápója között abból a szempontból, hogy mind a kettő egy ostoba és sötét, gonosz diktatúra kiszolgálására irányult.

Ezért követelm a kommunisták nürnbergi perét, de legalábbis egy ilyen lusztrációs törvényt. Ha a fidesz nem szavazza meg, többet nem szavazok a fideszre...

DArchAngel 2010.08.25. 11:18:05

@Viktus: Igen, így kellene. Sőt, a kedves "kiccsalád"-jukat is szépen át kellene világítani, és a családban felhalmozott vagyont szabálytalanság esetén lefoglalni. Mert akinek kis esze van, annak a nevén úgy sincs semmi sem.

lehet más a handa-banda 2010.08.25. 11:18:42

Elmaradt a nagy történelmi szembenézés, sunnyogás meg hülyítés megy helyette egyfolytában. Állítom ha Biszku Bélát nem váltják le még anno a saját elvtársai, most is ott lenne a hatalomban. Ha nem ő akkor a leszármazottai, akik ilyen-olyan tetszetős neveken (független szakértő, liberális, alternatív) viszik tovább az örökséget

Бабаяга 2010.08.25. 11:18:55

Ki számít vezetőnek? Aki párttag volt, KISZ titkár egy gimnáziumban az valahol vezetőnek számít, sőt a nyolcvanas években nem kényszerítettek párttagságra, iskolai KISZ vezetőségre senkit se géppisztollyal. Saját maguk tették meg ezeket a lépéseket saját karrierjük érdekében. Ha e vonal mentén húzzuk meg a határt, akkor a fél kormány is elmehetne kapálni.

pete_r 2010.08.25. 11:19:09

@érdeklődő: "Ezért követelm a kommunisták nürnbergi perét, de legalábbis egy ilyen lusztrációs törvényt. Ha a fidesz nem szavazza meg, többet nem szavazok a fideszre..."
Azt hiszem akkor másra fogsz szavazni. Úgy néz ki, hogy a jelenlegi politikai elitnek (pártállástól függetlenül) nem fontos ez a kérdés. Felvetni és a másik oldalt fenyegetni jó, de ténylegesen nem történik semmi.
A másik érdekes kérdés, hogy ki számít vezetőnek? Vezető pl. egy városi, megyei szintű pártvezető, vagy vezetőnek tekintjük a tíz taggal rendelkező alapszervezet megalkuvásból tisztséget viselő párttitkárát is? Hol húzzuk meg a határt? Vagy meghúzzuk-e egyáltalán?
Ha túl magasan húzza meg a törvény, akkor hatástalan, ha túl alacsonyan, akkor tényleg boszorkányüldözés.

EMU 2010.08.25. 11:48:28

Értelmetlen polemizálás. Stumpf, Schmitt, Martonyi, Matolcsy, etc., ilyen káderlistával, mint ami a híresen kommerellenes fidesznek van, bruhaha, hogyan merülhet fel egyáltalán az a gondolat, hogy ebben az országban jelen felállás mellett egy ilyen alkotmánykiigazítás megtörténhet? Gyermekien buta álmodozás, szót sem érdemel.

Hümüzhümümüz 2010.08.25. 11:55:24

Túl sok a kommunista/ex kommunista ahhoz (fél ország, ha beismeri, ha nem) hogy ilyen egyszerűen el lehessen Őket intézni. Tanárok, orvosok, munkások, jelenlegi Fidesz, MSZP, MDF, KDNP tagok, sőt, még a Jobbikosok közt is sok volt kommer ül, van, lélegzik.

Nem betiltani kell Őket, hanem kezelni. Felfedni a múlt titkait és megnyugodni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.25. 11:56:56

@EMU: "kommerellenes fidesz" Hehehe.. hehehehe... hehehehe.. Hehe! :-)
Bocsi.. Csak feltört..

érdeklődő 2010.08.25. 11:57:01

@pete_r: Talán Lenin vagy Marx mondta, ahol gyalulnak ott hullik a forgács. Inkább érintsen 3000 embert hatákonyan, akár túl hatékonyan is, mint 300 embert hatástalanul. A gennyes fertőző tályog csak úgy gyógyulhat meg ha kisebb nagyobb mértékben az esetlegesen egészséges hússal együtt vágjuk ki. De egyébként ez nem lehet igazi kérdés, ha a csehek meg tudták csinálni, illetve meg lehetett csinálni Nürnbergben, akkor mi is megtudjuk. Szimplán akarni kell. A purgálás fájdalmas és nehéz folyamat, de inkább vágjunk bele egy picit a húsba minthogy a tályog elfertőzze az egész testet. Talán még nem késő. ( Sőt, biztos vagyok benne, hogy nem késő...)

Lehet, hogy lesznek utána is csaló, hazug, tolvaj politikusok. Zuschlag sem lehetett valami nagy kommcsi kápó márcsak ifjú kora miatt sem, én nem ettől várom a dolgok jobbra fordulását.

De az igazságérzetemet mélyen sérti például a többek által emlegetett legnagyobb demokrata cenzorasszony ténykedése például. A szememben ez olyan, mintha a Szövetségi Németországban egy volt SS tiszt osztotta volna az észt a demokráciáról. Vajon mi lett volna ha Joseph Göebbels túléli a háborút? Vajon ő is az ottani napkeltében osztotta volna az észt a demokráciát fenyegető veszélyekrőll 18-20 évvel később? Mert itt körülbelül ez ment és megy.

kutyafej 2010.08.25. 12:04:31

@EMU: AZ lenne az eredmény, hogy OV megmondaná szűk körben, hogy melyik politikai ellenfelét kéne tiltólistára tenni, magának meg a seggnyalóinak találna kiskaput a törvény amúgy is ... Lásd még: lex Járai és a többi mocskos lobbiügy, amin mostanában dolgoznak serényen a fiúk... okádnom kell, ezek is komcsik lélekben, csak épp egy fiatalabb nemzedék.

csorsza 2010.08.25. 12:04:55

Üzemi, vállalati párttitkártól felfelé minden volt párttisztségviselő.
Mindenki, aki olyan pártpozícióban volt, ahol emberi sorsok alakulásáról dönthetett.
Biztos voltak pozitív emberek is köztük, dehát itt már vki írta a gyalus-idézetet...

Calwer 2010.08.25. 12:11:22

Demokrácia van. Majd a nép eldönti, hogy kiket enged közel a hatalomhoz és kiket nem. Semmi másra nincs szükség, mint annak biztosítására, hogy a választók tisztában lehessenek mindenki múltjával.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.08.25. 12:12:27

Az ugye minenkinek tiszta, hogy akkor pl. új köztársasági elnök kell(ene)? Schmitt Pál miniszterhelyettesi rangban volt a Kádár-korszakban, tehát konkrétan állami vezető volt, azaz valószínűleg a legszűkebb értelmezés szerint is beleesik ebbe a körbe.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.08.25. 12:19:21

@érdeklődő: Hát, komám, lehet, hogy nem is lesz rá szükség, ha még párszor belepiszkálnak a választási törvénybe...

sztd 2010.08.25. 12:19:30

Az én nagyapámat lecsukták, földjeit elvették... annyiban tartozik ide, hogy szüleim nem biztos, hogy egyetértenek velem.

Szerintem az ilyen lusztrációval óvatosan kell bánni. Fontos, hogy a jövőbeli elrettentés legyen a célja, és ne a bosszú.
Először is a III-as főcsoportfőnökség ügynökeinek jelentő része a hazáját szolgálta, és ez akkor is így van, ha a haza nem mindenben volt a népéhez a leghűségesebb. Pl. ha amerikai ügynök idejött, és őt kellett elhárítani, akkor kit védtek? - szerintem az országot, benne a lakókat is. Egy bomba sem kérdezi meg, hogy egyetértesz-e a rendszerrel, amiben az ország van. Szóval óvatosan.
A III/III kicsit más eset. Itt is a tartótisztekkel kezdeném, és az ügynök neve csak akkor kerüljön ki, ha tett is valami értékelhetőt. Pl.: ha minden alkalommal annyi volt a jelentésben, hogy a műhelyben (itt-ott-amott) voltak elégedetlenkedő hangok, esetleg még ilyen olyan intézkedés miatt, de nevek sosem voltak, akkor az ügynök nem érdemli meg, hogy őt meghurcolják.

Vezető tisztségviselő az egyészségügyi miniszter, vagy a lakásépítési miniszter is, de nem gondolom, hogy az elvei miatt meg kellene hurcolni. Más eset, ha konkrét törvénytelen cselekedetről van szó. Akkor a cselekedetért feleljen, ne azért, mert miniszter volt.

A vagyonelkobzással is óvatosan! Csak aztért, mert a rendszerváltás után volt kapcsolatrendszere, így tudott munkát szerezni, és ezért dolgozott... - ez szerintem önmagában még nem bűn, csak szerencse. Csak mert én nem vagyok szerencsés, másét nem kell elvenni.
A lopott vagyon más eset.

Pártbéli vezető tisztség... ezt nem tudom megítélni, de a véleményem valamekkora szigorítással hasonló, mint az állami tisztségek esetén. Azért a szigorítás, mert pártvezetői tisztséget nem igazán szakemberek kaptak.

Arról azonban nem vagyok meggyőződve, hogy ezek önmagában elegek. Kell egy olyan társadalmi konszenzus, hogy eddig elmegyünk, és ez után már nem, többet nem akarunk és nem fogunk ezért (kommunizmus és nemzetiszocializmus bűneiért) meghurcolni...

Grigorij 2010.08.25. 12:19:35

MAXIMÁLISAN EGYETÉRTEK A TERVEZETTEL!
Az egész rendszerváltás(?) pontosan azért nem történt meg, történhetett meg, mert a ex-politikai elit és az általuk támogatott MDF megállapodott az egészről!

Nem értem, mit kellene számolni!?

1990 előtt bizonyos pozíciókban KIZÁRÓLAG MSZMP tagok kerülhettek, míg néhány alacsonyabba nagy valószínűséggel azok!

Tehát egyszerű:

Aki 1990 előtt bárhol legalább főosztályvezető (vagy ennek megfelelő más tisztség) volt, az legalább 25 évig SEMMIFÉLE politikai funkciót nem vállalhat!

Ezt kellett volna 1990-ben...

És akkor nincs sem Horn, sem Boross, sem Gyurcsány sem medgyesi sem sok-sok átmentett kisgazda, mdf-es, fideszes stb. fszkalap!

Most meg felháborodnak, ha valaki 20 év távlatából ezt felveti?

A mai napig ezek a tetvek irányítanak (ne feledjük Orbán családjának fokozott komcsi múltját!!!), a III/asok vígan éldegélnek, sőt a jogaikkal kérkednek...

kvadrillio 2010.08.25. 12:20:05

Mi az, hogy lusztráció ?

Nu megnéztem a neten:

asszongyahh...:"A lusztráció szó a latin lustrum szóból származik, amely a bűntől, bűnösségtől vagy tisztátalanságtól való megszabadulással összefüggő vallási ceremóniát jelentette. Egy megtisztulást. 1990, a régiónkban végbement rendszerváltozások óta a vallási jelentéssel szemben a szó politikai értelmet nyert,"

Most már kapisgálom: szal vallási ceremónia. AVAGY: VALLÁSI CEREMÓNIA !!! DE! Valakik, percemberkék, politikai értelmet adtak nekijeh !!!

Utána kellett, hogy nézzek mit is jelent, mert hiányos műveltséggel rendelkezvén, nomeg ateista lévén, ez a szó hiányzott a tudatomból eddig !
Lehet az is, hogy hamar felejtem.:)

Tehát eddig csak azt tudtam, hogy a rendszerváltás óta egyre rosszabbul élek. Egyre több a megszorítás, egyre több az áremelkedés, 60-70-80 %-os energia áremelkedések cikáznak a szemem előtt, egyre több az adócsaló,egyre több a munkanélküli, egyre több a fekete-szürke munkásembör és egyre több és egyre mélyebben korruptak a vezetőink.

Eddig nem foglalkoztam a múlt bűneinek megoldásával, mert a jelen élhetőségem, a jelen lehetőségeim, a jelen problémáival voltam, vagyok jelenleg is elfoglalva.

DE!
Fentiekhez volna egy kiegészítő javaslatom:

Ne csak a volt vezetőket, hanem 9,5 millió embert tiltsanak ki Magyarországból !
200.000 ugye külföldre távozott anno, 300 ezret kivégeztek ???!!!, a távozottak között sok bűnöző volt, vérszomjas gyilkos, akasztó, betörő, tolvaj, stb....
Itt maradt kb 9,5 millió ember, na ezek a legnagyobb "bűnösök" !
Mert annyira szerették a hazájukat, hogy megpróbáltak újrakezdeni és rendbe tenni mindent, ami szétzilálódott.

Szóval ateista vagyok és hiszem, hogy talán egyszer ez az ország is elindul a nagyobb meggazdagodás felé.
És egyszer lesznek olyan vezetőink is, akik ennek fognak politikai értelmet adni, nem a LUSZTRÁCIÓ-nak.

...mert a hülyékből már nagyon kezd elegem lenni........

gigabursch 2010.08.25. 12:31:37

Felelősségre vonás nélkül nincs megtisztulás(ra lehetőség sem)!

Ameddig a Fidesz folyamatosan egy tányérből cseresznyézik az MSZP-SZDSZ-MSZDP-MDF céggel és egy cél vezeti, hogy a Jobbikot és az LMP-t bedarálja, nem lesz itt felemelkedés.

A pántlikázás már kevés, és ezt túl sokan látják, a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" effektus meg a kirobbanás határán van.

Ki kell nyitni minde szaros aktát.

Az nem érv, hoyg régen volt. Miért Vizentáléknak nem volt régen az az ausztráliában élő emberke? De.
Akkor???
Hol itt a kérdés???????

A bűn nem évül el!!!

Az hogy kötelező volt KISZ tagnak lenni, nem egyenlő azzal, hogy részt is kellett venni az élősködés vezetésében, de aki ott részt vett, nincs keresnivalója sem a TB, sem a nyugdíj, sem más befizetésemben!!! Takarodjanak onnan egytől egyig, ki kell őket örökre takarítani. Az árulásért örüljenek, hogy nem kapnak reflexből kötelet.

Viktus 2010.08.25. 12:32:09

@sztd:

"A vagyonelkobzással is óvatosan! Csak aztért, mert a rendszerváltás után volt kapcsolatrendszere, így tudott munkát szerezni, és ezért dolgozott... - ez szerintem önmagában még nem bűn, csak szerencse. Csak mert én nem vagyok szerencsés, másét nem kell elvenni.
A lopott vagyon más eset."

Csak ezzel az a bibi, hogy ezáltal épült ki a mutyi ország. Ki-kinek az ismerőse nem pedig a tehetség számít a legtöbb esetben.

érdeklődő 2010.08.25. 12:32:20

@gusthy1: A fideszre szavaztam. Tudtam, hogy smittpali közt. eln. vagy vmi hasonló lesz. Hulljon a feje neki is, ha hullania kell. Martonyinak is és bárkinek, aki kiszolgáló volt. Legyen bár fideszes vagy a kétfarkú kutya párt jelöltje. Nem vagyok elvakult fidesznyik és szerintem kár azt gondolni, hogy aki a fideszre szavaz az csak az lehet.

A többség nem az, pragmatikus megfontolások miatt szavaztak rengetegen rájuk, nem azért mert megőrülnek smittpál zsenialitásáért. Azok akik akkor is kiállnak a pártjuk politikusai mellett, ha az tolvajcsalóhazug ráadásul még az egykori diktatúrát is kiszolgálta, nos olyanokat a másik oldalon többet találsz.

Miért ne lenne tiszta ez?

EMU 2010.08.25. 12:52:53

@kutyafej: Attól tartok, nem csak lélekben komcsik ezek. Szimbólumaikban, hatalomfelfogásban és gyakorlásban, még szóhasználatban is komcsik. És abból is a vidéki agrárkomcsi, az űrsötétségű helyi pártkáder.

tcom 2010.08.25. 12:53:04

A Fidesz biztosan nem érdekelt ilyen törvény bevezetésében. Vezetőik egy része részese a múlt rendszernek. Maga a köztársasági elnök is 30 éve minden hatalmat kiszolgál. De olyan emblematikus fideszesektől is meg kellene szabadulniuk, mint Stumpf, Mikola (Orbán korábbi kinevezett min.elnök helyettese). Nem beszélek a Fidesz hátterében sertepertélő Pozsgayról, Szűrösről, akiket hátrányosan érintene egy ilyen változás, még ha nincsenek is vezető tisztségben.
Mindenesetre elgondolkozom akkor, amikor az MSZP-t lekommunistázzák, akkor a Fideszre is lehetne jelzőt találni.

Rwindx 2010.08.25. 12:53:20

Az eljárásra szükség van, kell, így 20 év távlatából is. Viszont az hogy "darabra" mondjuk meg mennyi személlyel kell foglalkozni az nem járható út. Pontosan lehet definiálni kik azok akik irányították a diktatúrát, beosztás alapján.

@ó jaj: Most megleptél. Csak így tovább.

EMU 2010.08.25. 12:53:24

@gusthy1: Az nem lehet, hogy a Pali, a mi emberünk, kommer lett volna, kizárt dolognak tartom, meghurcolta szegényt a kádár rezsim, és erőszakkal tették szállodaigazgatóvá is. Aki mást állít, az meg sem érdemli, hogy Pali képviselje őt, ahogy minden magyar embert. Palit törte, nyomorgatta, zúzta a kommunista rabiga, de ő fel tudott állni belőle és lerázta magáról a rabló kommunista béklyót, mert erős is.

egyszo (törölt) 2010.08.25. 12:53:30

Aki nem volt vezető, csak munkásőr, az akkor maradhat? :o

EMU 2010.08.25. 12:53:40

Amugy egész lusztrációnak semmi értelme kis hazánkban, ugyanis itt nincsenek egykori kommunisták, meg pártállami funkcionáriusok, tessenek csak kérdezősködni és figyelni, senki nincs ilyen, eltűntek, mint a partizánok. Ebben az országban mindenki a kommunista rezsim kiszolgáltatott és szenvedő alanya volt, csupa meghurcolt és kisemmizett ember, akin csak vágott a kommunizmus. Csak ilyet látni ma már, sehol egy egykori párttitkár, egy minisztériumi kiskirály, egy téesz nagyúr, sehol egy egykori elvtárs, mind eltűntek, biztos kihaltak mára.

Dr. Cica75 2010.08.25. 13:00:02

Én már annak is örülnék, ha a köztársasági elnök nem lenne volt kommunista.

Várúr 2010.08.25. 13:00:09

Komcsi bűnözőkről, tömeggyilkosokról, tolvajdinasztiák haszonélvezőiről van szó, erre egyesek kényszeresen megint behozzák a fideszt... Akik a rendszerváltozás idején tizen-huszonévesek voltak. Ez már beteges gyűlölködés. Orvos, gyógyszerész hol van ilyenkor?

Stoney Hill Billy 2010.08.25. 14:02:32

@Viktus: Jah, én is hallottam a Kovács Lacitól ilyet, h. "mi akik egész életünkben a demokrácia hívei voltunk..."

Várúr 2010.08.25. 14:02:56

@Cica75:
Schmitt sose volt párttag. Eszes, jómodorú, jókülsejű karrierista, nem mellesleg kétszeres olimpiai bajnok, nagydoktor, NOB-alelnök és így tovább. Te biztos szívesebben lennél rendíthetetlen tiszta lelkű takarítónő, mint mondjuk élsportoló, diplomata, egyetemi tanár, stb. Ne irigykedj, ha képességeidből ennél sokkal kevesebbre sem futotta.

Viktus 2010.08.25. 14:03:00

@Cica75:

Mondjuk az előző nem volt az aztán most urizál, hogy neki nem jó akármilyen villa ...

EMU 2010.08.25. 14:03:09

@Várúr: Rosszul fogalmazol, nem egyesek hozzák be a fideszt, hanem a fidesz hozott be szép számmal egykori kommunistákat. Az antikommer retorika mögött nagyon is sunyi és hazug káderpolitika áll, miszerint a mi kommunistáink derék magyar emberek, a más kommunisták piszkos gazemberek. Amúgy ne gyere ezzel a tizen-huszonéves dumával sem, kövér emeszempés volt, deutsch kisz titkár, orbán sorkatonaságáról is harangoztak már pikáns dolgokat, úgyhogy a kiskommunista is kommunista, még ha utána mást is hazudik. Az meg hogy kivel áll össze felnőtt fejjel hatalmi és gazdasági előnyökért, az többet mond róluk mindenféle "beteges gyűlölködésnél".

Squid 2010.08.25. 14:03:41

Hát ha minden kiderülne a parlament és a közigazgatás + nagy állami cégek vezetői pozíciói gyorsan kiürülnének.

Nem is hangzik rosszul..

Balbágy 2010.08.25. 14:03:47

Történelmi távlatú kasztráció

BOB 2010.08.25. 14:04:05

@Grigorij: Ez marhaság. Édesapám pártonkívüliként lehetett nyomdaigazgató is. Igaz, ő azóta sem politizál, meg akkor se. De hogy bizonyos pozíciókba csakis MSZMP-káderek juthattak, az marhaság.

heldentor 2010.08.25. 14:04:17

vicces lenne egy ilyen törvény bevezetése, kiürülne a Parlament 2/3 része ( legalább nem kellene kínlódni a 200 fős limittel) és alig maradna miniszter és államtitkár, ráadásul még köztársasági elnökünk se lenne

nikk rivers 2010.08.25. 14:04:24

Lengyelországban bevállt ez a recept, ott meglépték.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.08.25. 14:04:29

Érdekes lesz majd a vonalhúzás, hogy egy városi párttitkár az még nem, vagy már igen, vagy csak a megyei párttitkár számít? Aztán pl egykori rendőrtiszteknél hol lesz a határ? Rang szerint, vagy egy városi kapitány, esetleg csak a megyei menne tiltólistára?

is 2010.08.25. 14:04:36

@Stoney Hill Billy: olyan lenne a definciio, mint a kulak Rakosi alatt. apam falujaban nem lett kulak az elso definicio szerint, mindenki rendes, normalis gazda volt, kis folddel. hat akkor addig mentek le a szaballyal, meg raktak bele a felteteleket, hogy legyen ket kulak, akiket aztan latvanyosan el is kaptak.

most kb. olyan lenne, hogy minden 2 ezer feletti lelekszamu telepulesen legyen legalabb 1 ilyen, akit nyilvanosan ki lehet 'lusztralni'. igy persze tiszta kulakositas, de latod, hogy a 40% erre szavaz. most lehet igazan megerteni, hogy a kulakositas miert volt ilyen sikeres, miert nem lett belole forradalom. az emberek maguk meg mindig a kozepkori autodafe nezok leszarmazottjai. legyen akasztas, pellengerezes stb. Jezus krisztus meg forduljon fel ott ahol van a megbocsatasaval, meg az 'az dobja az elso kovet, aki kozuletek buntelen' mentalitasaval.

@Várúr: nem is tudtam, hogy Pozsgay meg Schmitt, Semjen es Harrach Peter, az osszes korelnokot idaig ado FIDESZ frakcio tizen meg huszoneves volt a rendszervaltaskor. elsos szamtantanar meg a tenyek felismerese hol van ilyenkor?

Balbágy 2010.08.25. 14:04:50

@Várúr:
És Soros ösztöndíjjal Oxfordoztak. Gyermekként.

Balbágy 2010.08.25. 14:04:57

@érdeklődő:
Nézd már meg a veztők összetételét a Fideszeben. Mi lesz így, csoportos, rituális öngyilkosság?

ier6w7i 2010.08.25. 14:05:10

@ó jaj:
Sok elgondolásoddal egyet tudok esetleg érteni (pl akták nyilvánosságra hozatala, a besúgók megnevezése stb), de azért kezdünk veszélyes vizekre evezni.

Ha pl valaki a Magyar Olimpiai Bizottságban vállalt tisztséget a régi rezsimben, akkor az most a rendszer kiszolgálója volt vagy nem. Aki megszavazta, hogy ne menjünk az olimpiára Los Angelesbe az is közmegvetés tárgya legyen? Ha valaki pl cinkosan hallgatott, amikor tehetett volna valamit (ha mást nem pl lemondhatott volna egy ilyen gyalázatos döntés után, nem?), akkor az is bűnös?
Bocs, de akkor sokan vagyunk (szüleink) bűnösek, akik nem 'harcoltunk' a rendszer ellen csak megpróbáltuk túlélni! Jut eszembe, aki úttörő vagy KISZ tag volt az a rendszer kiszolgálója volt és örök megvetés tárgya legyen? Vagy csak akkor, ha most MSZPs, de ha más pártban van akkor megbocsájtunk?

Ugye tudod hova akarok kilyukadni? Bár én is tudom, hogy SP akkor éppen pont nem volt itthon (szerencséjére), amikor megszavaztatott, hogy mi bezzeg maradunk és bojkottálunk, de erkölcsi felelőssége neki is van/lehetne, nem?

Nem szavazta meg (de megszavazta volna ha itthon van ill. ha elég 'tökös' lett volna, akkor tiltakozásul bár nem szavazta meg, de lemond, mint Majtényi az ORTT éléről - vagy nem?) bár saját magáról SP azt nyilatkozta, hogy: „Tény, hogy a bojkottot egyes állításokkal ellentétben hál' istennek nem szavaztam meg, de ellenállónak sem lehet mondani ebben a fontos ügyben" - nyilatkozta. Egyébként szerintem párttag volt, mert nem lehetett volna az OTSH vezetője anélkül -szóval, akkor ő is kuka?

Szóval ha a régi rendszerben szerepet vállalt és 'kiszolgálta' azt akkor felelős? Ezzel nem értek egyet, mert utólag könnyű ítélkeznünk és SP-nek sem vetem már utólag a szemére, sőt már annak sem aki akkor megszavazta. Fátylat rá, mert tovább kell lépni és jó magyar módra nem kell a múltba néznünk és abban élnünk! (aki bűncselekményt követett el, besúgott, másokat ezzel tönkre tett, ártott nekik az nálam is más kategória)

rudebwoi 2010.08.25. 14:05:16

@Várúr:

hu.wikipedia.org/wiki/Pozsgay_Imre
'89ben 56 eves

http://hu.wikipedia.org/wiki/Schmitt_Pál
'89ben 47 eves

http://hu.wikipedia.org/wiki/Martonyi_János_(politikus)
'89ben 45 eves

aztan olvasd el azt is, hogy milyen funkciokat toltottek be ezek a kommunistak a rezsim alatt... aztan keresd meg az orvosodat, es kerj tole szemuveget a tisztanlatas erdekeben!

es meg mielott prejudikalnal, nem szimpatikus egyik part sem a palettarol, nem szavaztam senkire... egyik sem er meg annyi idot es penzt, hogy lemenjek a hagai kovetsegre!

pete_r 2010.08.25. 14:06:58

@érdeklődő: A túl hatékony itt praktikusan ártatlanul meghurcolást jelent. Az elvet és az indokokat értem, de ésszel kell törvényt hozni. Ha van külhoni jó példa, gondosan tanulmányozni kell, amit hasznosítani lehet, azt átvenni.
Sajnos a magyar törvénykezés (nemcsak) mostanában nem erről híres... :(
Csaló politikusaink addig lesznek, amíg mindnek elhisszük, amit választások előtt ígér, és nem gondolkozunk, hogy mi az, ami reális, tisztességes és megvalósítható az ígéreteikből. De ez már nem ide tartozik...
Ami egyes politikusok múltbeli szereplését illeti, hát igen... Érdekes pálfordulások vannak. Nekem kedvencem pl. az Elnök úr is (a mostani köztársasági)...

konrada 2010.08.25. 14:21:00

@Cica75:

Ha ilyen könnyű neked örömöt okozni:
Schmitt nem volt az MSZMP, azaz az akkori kommunista párt tagja.

(Hacsak titokban, ultraortodoxként nem csókolgatta a piros könyvecskét azzal a felütéssel, hogy amely párt Rákosit száműzte, az nem lehet kommunista, és ezért maradt ki.;)

pete_r 2010.08.25. 14:23:26

@Calwer: Na igen, csak épp képviseleti demokráciában épp az általunk, mint "nép" által megválasztott képviselők tesznek a választói akaratra... Legalábbis az eddigi garnitúrák alapján nagyon úgy tűnik.
És most hová is lett a népakarat...? Bocs ez elég off, nem tartozik a posthoz.

t a m á s 2010.08.25. 14:23:33

Egy másik blogban már írtam, de ide másolom újra;
Kicsit elkapkodott és ezért túl szűk mezsgyén lusztrál ez a törvény javaslat.
Hát az "1990 május 21.-ét megelőző időszak" valamelyest gazdagabb kibontást igényelne.
A Rákosi rendszer embereinél persze egyértelmű.
A Szálasi adminisztrációval szemben azt hiszem a Jobbik kicsit ambivalens.
A Horthy korszak meg mostanában kedves reminiszcenciákat szült.
Na de a piszkos Habsburg rezsim!!! A Haynauk kiszolgálóinak lemenőit!
Nem is beszélve a török 150 éves diktatúra alatti bégek, pasák, kádik és defterdárok seggnyalóinak leszármazottai tényleg tűnjenek el a közéletből.
Kiemelt fontosságúnak érzem a mocsadék tatár Dzsingisz kánnak segítő muhi pusztai hazaárulók utódainak a közéletből való teljes kizárását.
Azért a Koppány fattyak leszármazottai okoznak némi kis bizonytalanságot.
És ezt az új törvényt majd mindenhol ki kell függeszteni - rovásírással!

EMU 2010.08.25. 14:23:40

@pete_r: Ajjaj, lassan a testtel, ha van külhoni jó példa, ahhoz csak magyar kéz ne nyúljon, mert azonnal szarrá válik, mint minden, ami ha belép ebbe az országba. Az univerzumszerte az eszéért irigyelt zsenimagyar azonnal tönkre is kúrja a máshol virágzó és működő dolgokat, mert hozzá kell tennie neki a fenenagy eszét, amitől aztán használhatatlan, silány, működésképtelen szemét lesz abból, ami amúgy alapvetően prosperál és jó. Úgyhogy vagy vegyük át az idevágó lusztrációs alapelveket, vagy hagyjuk a p.csába az egészet.

kvadrillio 2010.08.25. 15:02:58

...erre egyesek kényszeresen megint megint behozzák a fideszt....""".......szegényeket.........., edig, ha tudnák, hogy ezek a szegény fideszesek, Orbán Viktorral az élen.,......valamikor a rendszerváltoszás kezdetén...., albérletben tengődtek......., most meg ugye........szegények........

:)

érdeklődő 2010.08.25. 15:03:09

@Balbágy: És ha az lesz? Én nem bánom.

Csak valami legyen.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.25. 15:03:32

Ezzel is csak az a baj, hogy pont az ex-kommunistáknak kéne megszavazni, hogy megszívassák magukat. Jobb lenne valami aláírásgyűjtést kezdeményezni népszavazásra ez ügyben, mert magukat sosem fogják kirúgni.
Bár ugye volt már arra is példa, hogy az aláírásgyűjtést is kijátszották a vöröskék...

Viktus 2010.08.25. 15:03:36

@t a m á s:

Érzed v.hol, hogy szánalmas ilyen vicceske jelentéktelen problémakörnek bemutatni a rendszerváltás elmaradását.
Egyébként pl. Szálasi féle belügyminisztert konkrétan felkötötték Biszku Béla meg vidáman éldegél ...

EMU 2010.08.25. 15:03:39

@konrada: Attól még remek embere volt a kommunista vezetésnek, szállodaigazgató helyettes, meg otsh elnök miniszterhelyettesi rangban, meg nsi igazgató nem a szamizdatterjesztőkből lett abban az időben. Úgyhogy igencsak álságos és szemforgató dolog azzal érvelni, hogy de nem is volt párttag.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.25. 15:03:42

@ier6w7i: "Jut eszembe, aki úttörő vagy KISZ tag volt az a rendszer kiszolgálója volt és örök megvetés tárgya legyen? " nem kell megvetni. Csak ne tölthessen be tisztséget. Élje az életét, legyen boldog az unokákkal. De mint vezető már megbukott, adjon teret másnak.

gpetersz 2010.08.25. 15:03:46

@sztd: "Fontos, hogy a jövőbeli elrettentés legyen a célja, és ne a bosszú. "

Miért? Nürnberg kit és mitől rettentett el? Sztálint semmitől. Hruscsovot sem... a többi szemétről ne is beszéljünk!

A bosszú kell. Ahogy kell az amcsi film végén is úgy a népnek is kell.

phaidros 2010.08.25. 15:04:01

Mindenki ártatlannak tartja magát. És a rendszerváltás utána lehetett volna ártatlanokat is meghurcolni a cél érdekében, ott és akkor a forradalmi hévbe belefért volna. Most már késő. :(

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.25. 15:04:16

@érdeklődő: "A nácikat mégis még most is levadásszák, ha kell a koporsó mellől is. "

Persze, azokat, akiknek vér tapad a kezéhez. Voltak itthon is hasonló próbálkozások (lásd sortűzperek), vegyes eredménnyel.

A kommunizmushoz igazi bűnök az ötvenes-hatvanas években tapadtak, akik már akkor is részei voltak az ország vagy a párt vezetésének, azokna nincs keresnivalójuk a közéletben, de ilyen közszereplő ma már gyakorlatilag egy sincs, vagy nem élnek, vagy visszavonult nyugdíjasok, mint Biszku. Viszont aki mondjuk a nyolcvanask években lett csak valaki, és esetleg most is katív, arról nem lehet ránézésre megállípítani, hogy most csak az vezető akarta lenni, és csak az ország érdekében dolgozott, és ehhez nem volt más lehetőség, csak a párton keresztül, vagy elvi alapon, a diktatúra lényegével egyetértve lett párttag. Ezt csak egyéni vizsgálattal lehetne megállapítani, és elég nehéz a határt meghúzni.

És igen: ennek 20 éve lett volna értelme, de most már tényleg elkésettnek tartom. A nyilvánosság legyen minél nagyobb, legyen minden akta elérhető (III/III és társai), de azok után kitiltani en bloc őket a közéletből, hogy a múltjuk ismeretében demokratikus választáson több volt funkcionárius is hatalmon volt már az elmúlt húsz évben (akár bal, akár jobboldali kormányokról van szó, mindegyikben volt ilyen)?

Behajtó70 2010.08.25. 15:08:13

Ezt meg kell szavazni! Az MSZMP és társszerveinek irányítóit ki kell tiltani a politikából, gazdaságból, médiából!

A Fidesz pedig űzze el soraiból e gazembereket!

Ha ez megtörténik, akkor majd lehet újra pozitív pártok között választani Magyarországon. Addig csakis a Kádár rendszer és Ellenzéke között lehet válogatni, és nincs is másra esély, míg a régi rabló köztünk lenek és röhögnek rajtunk!

Devil 2010.08.25. 15:09:58

Ezzal az alkotmanymodositassal az a baj hogy gyakorltatilag bunosnek kialt ki minden 90 elott vezeto poziciot betolto szemelyt, fuggetlenul attol hogy de facto mit tett. Raadasul alkotmanyos alapjogait (valaszhatosag) csorbitana sok embernek, birosagi targyalas nelkul (az is alkotmanyos alapjog hogy senkit sem lehet elitelni es megbuntetni birosagi itelet nelkul.)
Ezzel a modositassal nem a regi rendszert zarnank le (azt azzal zarnank le he felszamolnak a kadari orokseget, a tul nagy allamot, tulzott ujraelosztast, alanyi jogon jaro szocuialis juttatasokat, MAV, BKV, egeszsegugy komoly reformja - na ezeket epp a jobboldal nem akarja) hanem az alkotmanyt rendelnenk ala napi politikai erdekeknek.

MZ/x 2010.08.25. 15:20:19

Mindig a múltba való vájkálásból akarnak a pártok ill. megbántott emberek igazságot szolgáltatni.
Ha előre mutatót, nem tudok adni, majd visszamenőleg bűnöst keresünk?! Kíváncsi lennék, itt a különböző támogatók, részben támogatok korban való megoszlására. Szerintem az a rendszerváltásnál 10-20 éves korosztály, akik itt most 30-50-es éveiben vannak, s most így igazságot akarnak, csak olvasmányok, szülők véleménye alapján ítélkeznek, szeretnének ítélkezni!
Emberek ennek az országnak támogatható, megvalósítható jövőre lenne szüksége. Olyan jogrendszerre, ami nem politikai alapon dönti el ki mire alkalmas. Mintha ez a mai napig nem lenne napirenden, a rendszerváltás után 20 évvel. Ha a Jobbik csak ilyen módon tud a jövő felé lépni, ugyan úgy el fog tűnni, ahogy az MDF, KDNP a politikából.
Nem tanultátok meg – 20 év alatt-, hogy mindig annak van igaza, aki hatalmon van, illetve azok mondják meg a tuttit!
Ezt a magyaros múltba merengést meg el lehet felejteni, nézd meg az adott időszak jogrendszerét, ha akkor jogszerűen jártak el, akkor mostani jogrendszerből tekintve nem lehet ítéletet alkotni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.25. 16:00:47

@MZ/x: Sajnos ahhoz, hogy előre haladj, le kell azokat vakarni, akik visszahúznak, akik miatt nem haladunk előre.
Próbáltuk úgy is, ahogy mondod, 20 éven keresztül, nem ment. Kár erre több időt pazarolni, ki kell dobni a rohadt almát a kosárból, hogy a többi szép maradjon.

EMU 2010.08.25. 16:01:43

@Devil: Sztem ez marha nagy tévedés. Nem kiált ki senkit bűnösnek, hanem kizárja őket a mai közigazgatásból és politikából. (Nagyon helyes volna, még ha a jobbik is terjeszti be. ) Úgyhogy nem bűnösnek, hanem gyakorlatilag alkalmatlannak mondja ki, ugyanis kizáró ok a kommunista diktatúrában betöltött vezető rezsimszolga szerep. Nem a gazdagodástól, meg az újságolvasástól, meg a nyári szabadságtól lennének eltiltva, hanem attól, hogy neked meg nekem pofázhassanak, hogy a te meg én adómból zsírosodjanak. Amit én ki is kérek magamnak most is, hogy nekem egy kommer pojáca okoskodjon, ahogy látni sem bírom a jelenlegi nomenklatúra pribék komcsijait sem, pedig mekkora pofája van a pártjuknak meg az elnöküknek kommunistázás ügyben.

burleszk 2010.08.25. 16:01:49

@Devil:
Nem volt kötelező vezető beosztásban ( Kommunista Párt vezetősége, pártállami funkciók, államvédelem)szolgálni a rendszert. Aki ezt megtette, mind önként vállalta, és ezzel igen jelentős előnyökhöz jutott. Utólag persze mindenki "belülről bomlasztott"...

A volt szocialista blokk országaiban mindenütt téma, vagy téma volt a lusztráció. Az NDK esetében kérdőjelek nélkül, rövid úton végre is hajtották, a német újregyesítés környékén. Csehszlovákiában is elfogadtak egy ilyen törvényt , ám a kettészakadás után csak a csehek alkalmazták, a szlovákok nem. A lengyelek és az észtek sem ültek tétlenül ez ügyben. A románok évek óta csócsálják, a tervezet hosszú időre elakadt pl. a kétkamarás rendszerben. A temesvári forradalmár értelmiségi körök által szorgalmazott tervezet felpuhított változatát elfogadták, épp megy a buli az Alkotmánybírósággal.
Szóval nem magyar találmány, pláne nem a Jobbik ötlete ez az egész.
Viszont a 300 vagy 3000 kérdés elég nagy ostobaság. Az említett országokban mindenütt a funkciókat nevesítették a törvényben (pl.KB tag).

Devil 2010.08.25. 16:01:52

@MZ/x: Ez ugy mukodik hogy a Fidesznek van egy szavazatmaximalo-csoportja, aki felmeri hogy milyen jelszavakkal lehet a legtobb szavazatot megszerezni. Ezeket aztan kotelezoen kiadjak a part osszes prominensenek hogy minden alkalommal, minden nyilatkozatukba valahogy szojek bele az egyiket (vo: Fidesz valasza az LMP-nek Sukoro ugyeben: lehetmas.hu/upload/10/10/201008/Miniszterelnoki_valasz.pdf )
Ezzel az a problema hogy 1-nem all ossze ezekbol a jelszavakbol semmifele koherens program (ahogy a gyerekek is edesseget ennenek reggelire, ebedre, vacsorara) 2-van amit ok sem tudnak komolyan venni mert serti az erdekeiket. 3-vegulis egy csomo jelszo hazugsag vagy eros csusztatas, emit ok igazsagkent allitanak be, es ezzel olyan indulatokat korbacsolnak fel, olyan eszmeknek csereznek tomegbazist amit jol jellemez a Jobbik eloretorese, vagy eppen ez az alkotmanymodositas.
Na ez a le/elszamoltatosdi is ilyen ugy.
Arra viszont kivancsi vagyok ha a szavazatmaximalizalasbol az jon ki hogy a Fidesznek Jobbikka kell valnia mert az lesz a lagnepszerubb eszmerendszer, akkor mit fognak tenni? Fel merik ezt vallalni, az egesz part egysegesen vagy sem?

BOB 2010.08.25. 16:21:56

@newtehen: Én, mint egykori úttörő (sőt, ha jól emlékszem, talán még őrsi nótafa is voltam, de az még kisdobos koromban) személyemben is mélyen sértve érzem magam és tiltakozásomat fejezem ki, egyben bejelentem, hogy a kommunista rezsim titkos szekértolója voltam (tehát vagyok).

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.25. 16:27:33

Szerintem mindenkit, akinek bizonyíthatóan kádár-címeres igazolványa volt, lusztrálni kell. Csak az lehessen politikus, aki 1989-ban maximum 14 éves volt. Aki 1976 előtt született, az automatikusan kommunista.

Devil 2010.08.25. 16:28:36

@EMU: Elbeszelunk egymas mellett. Attol hogy valaki valaszthato, meg nem kell megvalasztani, attol hogy valaki lehetne eppen allami ceg veetoje, attol meg nem kotelezo kinevezni. Ehhez senkinek sem kell az alkotmanyos alapjogait korlatozni, ehhez csupan az kell hogy legyen egy eros tarsadalmi nyomas a politika fele ebbe az iranyba, ne valasszak meg ezeket az embereket kepviselonek, amelyik partban benne ulnek vagy amelyik part emberei kineveznek ilyeneket allami cegek elere azy a partok ne szavazzak be a Parlamentbe soha tobbet.
Az hogy ez a kerdes egyaltalan felmerult azt jelenti hogy tomegesen vannak ilyen emberek vezeto pozicioban - vagy ha nem akkor az egesz csak egy hangulatkeltes, vaklarma, politikai csel, szemfenyvesztes - tehat a tarsadalom reszerol nincs ilyen nyomas. Es ha tenmyleg nincs ilyen nyomas, akkor a tarsadalom talan nem is akarja ezt annyira.

@burleszk: Attol hogy X vagy Y orszag csinalja, nekem meg elfogadhatatlan marad a birosagi itelet nelkuli buntetes. Azt tartom jo megoldasnak amit az elobb leirtam - a politikai lenullazodast, de ehhez nem nehezen vedheto alkotmanymodositas kell hanem tarsadalmi egyetertes.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.25. 16:36:52

@BOB: Abban azért egyet értünk, hogy egy örsi nótafa nem épp az úttörő szövetség vezetője, nem? :-D
Gondolom nem is Te herdáltad el a szövetség vagyonait, ellenben aki ezt megtette, arra én inkább nem bíznék több közvagyont, jó? :-D

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.25. 16:40:47

@Devil:
"Raadasul alkotmanyos alapjogait (valaszhatosag) csorbitana sok embernek, birosagi targyalas nelkul"

Nem lehet egy illegitim rendszer által hozott illegitim szabályt felhozni ezen illegitim rendszer védelmére. Népszavazást kell kiírni ez ügyben.

EMU 2010.08.25. 16:41:16

@burleszk: Ebben nem értünk egyet. Igenis, bőven belefér a bűneikért, hogy az alkotmányos jogaikat ilyen módon korlátozzák, más retorzió úgysem érte őket sosem, ennyit igenis megérdemelnek a rezsimnek lefekvő egykori kiszolgálók, akik bűnöket követtek el. Ha tönkreteszed egy másik ember életét, egzisztenciáját, még ha gondatlanságból is, nagy eséllyel korlátozva lesz az alkotmányos jogod a börtönben. Akikről beszélünk, nem egy embert tettek tönkre, ha közvetetten is akár, vagy úgymond gondatlanságból. Börtön nélkül, szabad érvényesülési lehetőséggel kizárólag a politikából és az államigazgatásból lennének kizárva. Ennyi bőven belefér, sőt. Nem is értem, mit kell ezen moralizálni. Aki pedig azt írja, hogy a civil társadalomnak bármiféle nyomásgyakorlási ereje van a magyarországi politikára, az nem ebben az országban él. Lehet, hogy közhelyes, de ez van. És igen, tömegesen vannak ilyen egykori funkcik komoly presztízsű állami és politikai státuszokban, ha ez neked csak nem egyértelmű, akkor megint csak azt kell mondanom, hogy nem itt élsz.

Devil 2010.08.25. 17:53:59

@newtehen: Az nem jogallam ahol birosagi targyalas nelkul meg lehet valakit buntetni (es nem szabalysertesi eljarasban), kulonoskeppen az alkotmanyos alapjogait csorbitani, tok mindegy ki hozta ezt a szabalyt. Es en egy jogallamban szeretnek elni - es ezzel nem vagyok egyedul.

alex4 2010.08.25. 19:12:26

Erről jut eszembe: pár éve egy zalakarosi benzinkútnál pár ember beszélgetett a politikai-gazdasági elitről és hallom, azt mondja az egyik: aki 20 millió fölött lop, azt föl kell akasztani!

Rögtön elképzeltem, amint a parlamentben arról folyik vita hány milliós lopás fölött legyen akasztás...

Gaabor 2010.08.25. 19:25:00

@Viktus:
Az nem fog menni. Egyszerűen azért, mert 5 év alatt elévülnek

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.08.25. 20:31:17

@ier6w7i: Schmitt az OTSH vezetőjeként miniszterhelyettesi rangban volt, amit nehéz másképp értelmezni, mint tudatos politikai szerepvállalást, tehát az ő esetében nem látom, hogy mi a kérdés.
Igen, ő egy ilyen törvény hatálya alá esne, teljes joggal.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.08.26. 09:21:16

Az ötlet jó. Kár hogy 20 évet kellett rá várni.

Árnyalatnyi pontosításom. Kommunista miattam maradhat. Enyimista, karrierista (=bolsevik moderált megnevezése) ugyan menjen már! Hogy a valódi kommunisták halmaza üres halmaz? Tartok tőle :-).

Mennyit elküldeni a közélet közeléből? Nem kérdés, mindet. Hol legyen a határ? Kictitkártól felfelé. Durva? Szerintem nem.

Nem a gulágra küldenénk őket, még csak börtönbe se, hanem "csak" a közpénzek, a közérdek közeléből. Igaz örökre. Mert leszerepeltek.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása