Véleményvezér

vv

Káosz az egykulcsos adó körül: Meddig maradhat a helyén a miniszter?

2010.09.23. I 90 komment I Címkék: matolcsy adocsokkentes

Egyre kevesebb az esélye, hogy Magyarországon már jövőre 16%-os egykulcsos adó legyen: mást mond a miniszterelnök, a gazdasági miniszter és államtitkára. (Fotó: fidesz.hu)

Teljes a káosz a 16%-os egykulcsos adó ígérete körül: mást mond a miniszterelnök, a gazdasági miniszter és államtitkára.

Egy tegnapi interjúból az derül ki, egyre kevesebb az esélye, hogy Magyarországon már jövőre 16%-os egykulcsos adó legyen. Ez azért mellbevágó, mert a 16%-os egykulcsos adó volt a júniusban bejelentett 29 pontos gazdasági akcióterv sarokköve.

A 29 pont

Talán emlékszünk még, hogy a Kósa-Szijjártó affért (is) kezelendő Orbán Viktor júniusban bejelentett egy gazdasági akciótervet, az úgynevezett 29 pontot. E csomagban számos csekély horderejűnek mondható intézkedés mellett egy nagyon fontos is meghirdetésre került. Eszerint 2011-től egykulcsos, 16%-os személyi jövedelemadó lett volna Magyarországon.

A bejelentett intézkedés több szempontból is jelentős. Egyrészt megvalósította volna a Fidesz egyik fontos választási ígéretét, a radikális adócsökkentést. Másrészt a politikai kommunikáció szempontjából is meghatározó volt, hisz egyetlen üzenetbe sűrítette a kormány gazdaságpolitikai irányváltását. Végül és nem utolsó sorban, az adócsökkentés a Fidesz hagyományos bázisának, a dolgozó fiataloknak és középkorúaknak kínált előnyöket.

Ráadásul a radikális adócsökkentés bejelentése egyértelműen megszilárdította a Kósa-Szijjártó ügyet követő forintgyengülés miatt esetleg elbizonytalanodó szavazókat is.

...és ami lett belőle

Ehhez képest Orbán Viktor szeptember elején Kötcsén már arról beszélt, hogy "nem egykulcsos adót, hanem minden idők legalacsonyabb adókulcsát vezetik be". Pár nappal később Kármán András álllamtitkár pedig azt mondta az Indexnek, hogy 2011-ben csak "az új szja-rendszer első eleme jön létre", melyre "fokozatosan térünk át, de arról nem született még döntés, hogy a fokozatosság mely elemeket érintsen, ezért arról sincs konkrét elhatározás, hogy jövő év elején pontosan milyen paraméterei lesznek az szja-rendszernek."

Viszont Matolcsy György szeptember 16-án a Mokkában ismét világosan kijelentette, hogy 2011-től már 16%-os egykulcsos adórendszer lesz, és a 2-3 év fokozatos bevezetés azt jelenti, ennyi idő kell, hogy "mindenki egyértelműen jobban járjon". Erre jött ismét Kármán András, aki a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, "2013-ra alakítja ki a kormány az egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató adórendszerét", már sejtelmesen hallgatva róla, hogy 2011-től ebből mi valósul meg.

survey services


Az érem másik oldala

Már az adócsökkentés meghirdetésekor tudni lehetett, hogy mindez nagyon sokba fog kerülni. Az elmúlt négy évben a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány sem azért nem tett hasonlót, mert alapvetően rossz ötletnek tartották volna. Hanem, mert nem voltak hajlandóak felvállalni az intézkedés finanszírozásához szükség állami kiadáscsökkentést. A nyugdíjak csökkentését, a szociális juttatások megnyirbálását vagy éppen a minimálbér megadózatását.

A 29 pont kapcsán tett bejelentés azt sugallta, hogy az Orbán-kormány készen áll ezen konfliktusok felvállalására. Annál is inkább, mert mindezt egy nyilvánvalóan és köztudomásúlag nehéz költségvetési helyzetben deklarálták.

Ajánlott írásunk: Rossz hitelek - mi fogunk fizetni


Káosz?

Most azonban úgy tűnik, hogy mégsem pontosan ez a helyzet. Lesz egykulcsos adó, de a "azonnali és nagyarányú" adócsökkentésig csak lassan és megfontoltan, két-három év alatt jutunk el. Hogy mikortól lesz az adókulcs egységes, és az egységes adókulcs mikortól lesz 16%-os, valamint, hogy az adóalap hogyan változik, nem tudni.

A Véleményvezér legnagyobb problémája ezzel az, hogy a kormány alig három hónap elteltével gyakorlatilag már vissza is vonta az egyik kulcsintézkedését, vagyis a 2011-es 16%-os egykulcsos adót. De akkor minek jelentették be? Mi történt június óta, amit akkor ne tudhattak volna? A költségvetés helyzete pontosan olyan, mint akkor. A nemzetközi környezet meg éppenséggel kedvezőbb.

Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a 29 pont bejelentésekor ez az ötlet nem volt végiggondolva, nem volt végigszámolva. Ez pedig azt jelentené, hogy a gazdasági tárcánál valami nagyon nincs rendben. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az elmúlt hónapokban milyen felesleges konfliktusok és krízisek forrása volt ez a minisztérium, akkor joggal merül fel a kérdés: meddig maradhat még helyén a miniszter?

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alfredo20 (törölt) 2010.09.23. 09:55:47

jelzem az illetékesnek, hogy ha nem vezetik be januártól a 16 %-os adókulcsot, végérvényesen elveszítik egy amúgy stabil Fidesz-támogató szavazatát. És persze valószínűleg nem csak rólam van szó, hanem százezrével vannak hozzám hasonló állásponton.
Valóban az a megdöbbentő, hogy ilyen politikai környezetben, ilyen évek után miért ígéri OV, hogy lesz 16% 2011-től, ha nem biztos benne. Mert ezáltal nyilván azonnal az ígéretek megszegésével, hazugsággal vádolja majd őt az ellenzék, és igazuk lesz. Ilyen előzmények után is hülyére veszik a embert, folytatólagosan

Samott 2010.09.23. 09:55:57

"16 százalékos lesz már jövőre ez az adómérték a személyijövedelemadó-rendszerben." - ha ez nem igy lesz, akkor kijelenthetjuk, hogy "az ember aki sohasem hazudott" ...hazudott? Hogy hamis igeretet tett, egy valasztas (az onkormanyzati) megnyerese erdekeben?

BISMARCK 2010.09.23. 09:56:04

Matolcsy egy kókler, pont olyan mint Bokros csak más az előjel. Csak a hozzá értésben egyeznek, ami mindkettőnél nulla.

Gyuree 2010.09.23. 10:32:11

@Samott: végső soron még a választás előtt másfél héttel megcáfolta ígéretét. Szóval, ha úgy vesszük, nem esett az "öszödi" hibába. Persze teheti ezt nyugodt szívvel, hisz jelen helyzetben nem tud akkorát véteni, ami megingathatná a biztos önkormányzati választási győzelmet. Tehát az őszínteség volt most a kifizetődő lépés. Persze ennek ellenére roppant mód zavar, hogy a távlati, emberek jelentős részét érintő kérdések látszólag ad hoc módon születnek, és változnak is meg...

radala 2010.09.23. 10:32:33

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ennek az adórendszernek mindenki nyertese lesz, az átállás pedig fokozatosan, a teherbíró képességnek megfelelő ütemben történik majd. "

Nem kekeckedés akar lenni, de mikor mondta a OV, hogy jövőre 16 % lesz az adókulcs mindenkinek egyszerre? Lehet, hogy mondta, de nem a 29 pontkor, vagy én nem értek valamit. Ettől még igaz, hogy a fene sem igazodik ki ezeken.

7esbusz 2010.09.23. 10:32:39

"a "radikális változásig" csak lassan és megfontoltan, három év alatt jutunk el."
Ez egy oximoron nem?

thehandsomest (törölt) 2010.09.23. 10:46:02

Nincs ebben semmi furcsa, a kedves urak most jöttek rá, hogy az amúgy is eladósodott önkormányzatoknak masszívan csökkene a bevételük, ugyanis kiesnének a helyi adók.

Másrészről pedig az államnak is eltűnnének a marginális adókulcsai. Tehát Matolcsynak egyrészt finanszíroznia kéne a önkrm-okat, másrészt pedig az állami bevételeket is szintre kéne hozni.
(Sajnos nincs statisztikám arról, hogy az önkormányzatok adóssága mekkora és mikor, mekkora volumenben járnak le, és bevételeik mekkora részét teszik ki a helyi adók. Valaki esetleg?:)

De az sem a szakmaiság csúcsa, hogy az egykulcsos adórendszert családbarátnak is tervezik. Ilyen ugyanis nem nagyon létezik, hiszen az egy kulcsos rendszernek az lényege, hogy MINDENKI ugyanannyit fizet. Családos vagy nem családos.

Samott 2010.09.23. 10:55:59

@Gyuree: nem cafolt meg meg semmit (remelem nem is kell ilyet tennie es 16%-al adozunk jovore, szuperbrutto nelkul)... allamtitkar pedzeget dolgokat, de ezt a dontest nem az allamtitkar fogja meghozni es bejelenteni.

Egyebkent a jelenlegi torveny szerint jovore 17% kulcs ala tartozik az szja egeszen 15 millio forintig. De en a 16%, szuperbrutto nelkulivel lenyegesen jobban jarnek... ezert remelem, hogy megcsinaljak.

spinat 2010.09.23. 10:58:36

Egyrészt nem azt mondta. Ha kiderülne, hogy mégis azt mondta, akkor nem úgy gondolta. De ha mégis, akkor az nem is ö volt, hanem a gonosz ikertestvére.

Itt mindenki 2002-ben született?

WB_Tom 2010.09.23. 11:44:55

Én elkötelezett Fidesz szavazó voltam egész életemben. Eszembe nem jutott soha másra szavazni, jóllehet a 2006-os "munkásosztályas" kampány nagyon nem tetszett, de alternatíva egyáltalán nem volt.

Tetszett a 29 pont, illetve az adócsökkentés elve. De ha most visszatáncolnak, és behódolva a nyugdíjasonak, inaktívoknak, érdemtelenül kedvezményzetteknek (sok esetben az EVÁ-soknak), elhalasztják vagy látszatintézkedéssé csökkentik a adóreformot, én is beállok a csalódottak táborába.

Sanz 2010.09.23. 11:44:59

@Samott: Azért a 15 milliós értékhatárral is a valamivel átlag felett keresők bőven jól járnak. Mert azért az emberek 90%-a nem bruttó 1 millió felett keres.
Szóval a kétkulcsos, sávhatárral kitolt rendszer is megfelelő... persze valahogy a minimálbért is bele kellene vonni az adóztatott jövedelmek közé. Csak hát azt ki meri meglépni...

Samott 2010.09.23. 11:53:48

@Sanz: a 15 milliost azert irtam, hogy mar jelenleg is az ideinel kedvezobb feltetelek vannak a torvenybe vesve 2011-re, de igazan a szuperbrutto eltorlesevel jarnank, mert amiatt jelenleg havi br. 330e kornyeken mar a 32% savba kerul a jovedelmed.

delle 2010.09.23. 13:26:49

A fene se igazodik ki már a fidesz kommunikáción, a fővezér beigéri, hogy "azonnali.. meg nagyarányú...és minél rosszabb a helyzet annál inkább és annál jobban..meg ilyesmik", aztán jön a rosszarcú Kármán és maszatol, majd pár napra rá Matolcsy is hablatyol, most meg Kármán megint bevillant valamit. Olyan mintha szándékosan kavarnák, hogy a végén semmi se történjen és már semmin se lepődjenek meg a zemberek. Mondjuk nem is lennék meglepődve, pártszinekre tekintet nélkül az összes politikusunk sunyi, hazudós köcsög népség és egy tucat szavazatért akár az anyját is megdöntené

Devil 2010.09.23. 15:46:39

Sokkal talalobb lenne egy olyan szavazas hogy
"On szerint ki a hulye?
Matolcsy
Orban
En hogy rajuk szavaztam
Gyurcsany takarodj!
A komcsik
Az IMF
Az EU
A palinkafozok
Mindenki
Mar tudom de nem mondom meg"

Devil 2010.09.23. 15:46:56

Ja, Kosa lemaradt....

tobias2 2010.09.23. 15:47:06

Bulgáriában 10%. Sapienti sat.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.09.23. 15:47:13

Matolcsy nincs igazán barátságban a számokkal.
A Fidesz vezetés meg szavazatot maximálna, taktikázik.
Eregetik a lufikat, mint Gyurcsány, legszebb perceiben.

kamalduli (törölt) 2010.09.23. 15:47:32

Szerintem nagyon egyszerű a képlet. A választások előtt a fidesz ismét hazudott, gőze sem volt arról, hogy mit hogyan akar a gazdasággal (lásd erről az index korábbi írását), így ebben a lépésben semmi meglepőt nem találok.

Sőt, pont ellenkezőleg, a 16%-os egykulcsos adó a leggusztustalanabb neoliberális baromság, ez még a hajdani undormány szdsz nevű pártnál is ocsmányabb. Felháborító, hogy egy 100 ezret kereső (bruttó) postás vagy kezdő tanár vagy alkalmazott vagy kizsákmányolt valamelyik multinál ugyanannyit adózzon, mint egy jól kereső jogtanácsos egy cégnél, aki mondjuk keres havi bruttó 500 ezret!

Squid 2010.09.23. 15:47:42

Nincs semmiféle káosz, teljesen kalkulált módon kitaktikázták, hogy a 16% érdekében megadóztassák a minimálbért és az egyéb kedvezményelvonásokat. A 16% megy a minimálbéradó & a többi marad, ennyi...

Lúdtalp 2010.09.23. 15:47:49

"Az elmúlt négy évben a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány sem azért nem tett hasonlót, mert alapvetően rossz ötletnek tartották volna."

Ezt azért én vitatom. A társadalmi igazságosságról szóló mantra nehezen egyeztethető össze a szoci fejekben azzal, hogy ne szedjék el az adót a középosztálytól. Lásd a plakátokat mostanság a gazdagoknak kedvező adórendszerről.

Hózentróger 2010.09.23. 15:47:57

Ha nem lesz januártól 16% az adókulcs, iszonyú ideges leszek. Az ember, aki sohasem hazudott. Mocskosok, pfejjjj....

is 2010.09.23. 15:49:00

nehany gondolat:
- a FIDESZnek nem volt olyan igerete, hogy radikalis adocsokkentes. a FIDESZnek olyan igerete volt, hogy AZONNALI, nagyaranyu adocsokkentes. errol mar orokre lemaradt, megha 2011-ben akarmit is lep. felesleges ezen mar tobbet rugozni.
- fontos latni, hogy a 16% egyaltalan nem nagy csokkentes, ma az atlagber 17% korul van, ha pedig a minimalbert megadoztatjak, akkor 25% keresonek meg tobb is lesz az adoja, fuggetlenul attol, hogy Orban beveti a 2001-es beremelest is, hogy a netto ne csokkenjen. a beremelessel csokkentheti a TB jarulek %-at is (az osszeget persze nem). de igy az egesz csak parasztvakitas, mert csak az adoMERTEKET csokkentik, a befizetett adot, az adoOSSZEGET nem. nem parosul kiadascsokkentessel, es nem is lesz kevesebb ado beszedve. egyfajta nulla vegosszegu adoreformrol beszelunk, de amig ezt Orban ugy akarja elerni, hogy kozben senkinek ne maradjon kevesebb a zsebeben, addig ez nem reform, hanem a munkaltatok szivatasa. es az is lesz az eredmenye mint 2001-ben, hogy csokken a versenykepessegunk. a szlovakok megint megalapozzak a tolunk valo tovabbi elhuzast, ott megint Dzurinda (embere) van hatalomban.
- Matolcsy addig marad a helyen, amig egy meg populistabb nem jon, de Matolcsyt nehez uberelni. Urban Laszlo, Chikan Attila, Jarai Zsigmond mind nincs ott, mert ennyire kutyaba egyikuk sem akart lemenni. aki most ott van, es nem csak gazdasagi vonalon, az mar regen lement populista kutyaba, KIVETEL NELKUL.
-a 29 pontot egy hetvege alatt raktak ossze, es a gazdasagi miniszteriumnak semmi koze nem volt hozza, megnevezték mar azt a 4-5 embert, aki osszerakta. nem kell megprobalni elterelni az atgonodolatlansaggal kapcsolatos felelosseget arrol a 4-5 emberrol.

EG0 2010.09.23. 15:49:28

"a 29 pont bejelentésekor ez az ötlet nem volt végiggondolva, nem volt végigszámolva."

Atyaég, ilyen még sosem fordult elő a magyar politikában! Tényleg létezik, hogy egy populista politikus csak úgy ígérget, de számolni kettőig sem tud? Hihetetlen!
Pedig már évek óta van Eurónk, stabil gazdaságunk, erős magyar középvállalataink, a foglalkoztatási adataink szuperek, a szürkegazdaságot felszámoltuk és akkor kiderül, hogy most kivételesen nem tartja be az aktuális kormány akkor és úgy, amit ígértek... Mi lesz így a mi kis banánköztársaságunkkal?

Zoli 29 2010.09.23. 15:51:45

Értem én, hogy meg kell próbálni ellentmondásokat kreálni, de a helyzet az, hogy - legalábbis az egykulcsos adó kommunikációjában - nincs ellentmondás.

Ahogy a poszt is idézi, Orbán már a 29 pont bejelentésekor is arról beszélt, hogy 2 év alatt megy végbe az átállás, addigra jön létre az egykulcsos, 16%-os, családbarát adórendszer. Lázár még aznap az Egyenes Beszédben megerősítette, hogy 2013. január 1-re történik meg a teljes átállás.
atv.hu/videotar/20100608_akcioterv

Azt eddig sem részletezte sem Orbán, sem Matolcsy, hogy az egy kulcsból, a 16%-ból, az adójóváírás kivezetéséből és a családi elem bevezetéséből mi milyen ütemben valósul meg. Amit konkrétan állítottak eddig is és most is, hogy 2013. január 1-től már minden tekintetben az új rendszer fog működni.

Tehát Kármán András interjújában semmi olyan nem hangzott el, ami az eddigi kommunikációval ellentétes lenne.

Matolcsy lemondásának emlegetése a mostani helyzetben pedig eléggé izzadságszagú. :)

kicsike viktorka 2010.09.23. 15:51:55

"Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a 29 pont bejelentésekor ez az ötlet nem volt végiggondolva, nem volt végigszámolva. Ez pedig azt jelentené, hogy a gazdasági tárcánál valami nagyon nincs rendben."

ha még csak ott nem lenne rendben minden....

daniferi 2010.09.23. 15:52:08

Én csak azt tudom, hogy az adójóváírás megszüntetése sok embernek nem tetszik. Jelenleg az év elején visszajáró pénzből fizetem ki a téli fűtés árát. Ha megszűnik, akkor nem tudom, mi lesz, mert nem is választhatok, hogy legyen hidegebb, csak legfeljebb felöltözök (távfűtés) :)

Vitéz Kőbányai Világos 2010.09.23. 15:54:05

@Samott: Ennek kapcsán halkan jegyzem meg, hogy az átlag jövedelm hazánkban 190 ezer forint (bruttó). Eléggé kizártnak tartom, hogy a fityisz szavazók mind legalább ennek a bő másfélszeresét keresik. Ergó: a 16%-os egykulcs+adójóváírás eltörlése szcenárióval jelentős számú jobber, továbbá nem jobber is igen szarul jár. És bazze nem, ők nem inaktívak, hanem rendes dolgozó emberek, akiknek szarul fizetik a munkáját (spec. pl ide tartozik majdnem az összes pedagógus, jelentős számú pályakezdő szinte minden területen, stb.). Miután a haza vezére egyszeri nagyarányút emlegetett, és elfelejtette hozáttenni, hogy a büdös proliknak, meg panelértelmiségieknek nem, csak a törzsgárdának, nyugodtan mondhatjuk, hogy hazudott.
Ez viszont önmagában még nem baj. Politikus, ergó hazudik (aki meg azt hiszi, hogy nem, az vessen magára). A nagy baj az, hogy ennek elfedése végett csűri csavarja, amivel nagy, és főleg felesleges szívásokat termel (lsd. pl költségvetési bizonytalanság, gazdasági szabadságharc, stb.). Most komolyan olyan kurva nagy baj lenne, ha az önkorm. helyeknek csak a 90%-át szerezné meg, nem 95%-ot???

campobaszo 2010.09.23. 16:04:01

Nem kell megijedni,lesz egykulcsos adó.
Legfeljebb nem most,nem egy kulcs lesz,nem fog mindenki jól járni (lehet egyáltalán olyat?),de a többi stimmel.
Előbb-utóbb mindenki beadhatja a kulcsot!

Iustizmord 2010.09.23. 16:04:05

"az emberek nem várnak csodát" mondta a Hős Vezér a Parlamentben 1-2 hete

hát a fasztnem. MINDENKI csodát várt, és épp azért, mert a fidesz és személyesen viktor ilyen irányba terelte a dolgokat. vegenek el kevesebbet az emberektől (vö. 300 ft o svizotdíjj eltörlése) de adjanak is többet (14. havi nyugdíj, meg a GYES (?) visszamenőleges kitolása)

basszunk úgy, hogy szűzen maradjunk, polgártársaim, ezt a csodát ígérte a fidesz, a nép meg beszopta és várta. most meg közlik vele hogy nem vártál csodát, te nép, de nem ám. rosszul emlékszel.

micsoda jedi-trükk...

the_joker123 2010.09.23. 16:08:30

@Zoli 29: Ez nagyon szép, csak az a baj, hogy az átállás meg a fokozatosság nem az egységes adókulcsra és nem a 16%-ra vonatkozott: index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/08/ez_orban_29_pontja/

Hanem az 1,3 millió ember bevonására és az adójóváírás eltörlésére.

Matolcsy konkréten kijelentette júniusban is és most szeptemberben is, hogy lesz 2011-től egységes 16%-os adókulcs. Orbán meg visszatáncolt. Vagy balfaszkodás, vagy sumákolás van emögött , de nagyon bűzlik a sztori.

Pettyes Szfinx 2010.09.24. 09:03:20

@the_joker123:
Kérlek, adj egy linket, vagy valamit, ami igazolja, hogy Orbán azt mondta a 29 pont részletezésekor, hogy a 16% már 2011-től lesz. Mondom, lehet, hogy én tévedek, de ilyet nem találtam. Mindig is úgy emlékeztem, és úgy gondoltam, hogy ez nem jövő évtől lesz így, hanem több időbe telik, mire bevezetik, mert én mindig is így emlékeztem a beszédéből. Vagy én emlékszem rosszul?
Az, hogy Matolcsy mit mond... hát... Majd meglátjuk mindenesetre, hogy mi lesz.

kajajegy 2010.09.24. 09:03:40

www.fn.hu/valasztas2010/igeretek_533_3265/?part_id=2&ugy_id=6&jelolt_id=0&page=1

Ezekből azért lehet mazsolázni.
Mindenkinek ígértek valamit, amiből aztán vagy lesz valami, vagy nem. Igazából engem csak az zavar, hogy ugyanúgy nem egyenesek, mint az elődeik. A legtöbb embernek csőlátása/hallása volt/van a választások alatt, talán ezért hallota mindeki azt, hogy azonnali és nagyarányú, amit úgy értett, hogy azonnali és nagyarányú. Igaz, volt adócsökkentés, de az a magánszemélyeket (választókat) nem érinti.

ehja 2010.09.24. 09:03:51

@thehandsomest: "egy kulcsos rendszernek az lényege, hogy MINDENKI ugyanannyit fizet." NEM! Az a lényege, hogy a jövedelmének mindenki ugyanakkora részét fizeti be adóként. Azaz akinek kétszer akkora a jövedelme az kétszer annyit (és nem ugyanannyit!) fizet.

Pettyes Szfinx 2010.09.24. 09:04:08

@the_joker123: Ja, és ez a link egyrészt nem szó szerint idézi Orbánt, másrészt úgy látom, hogy a 17%-os kulcs 16%-ra csökkentéséről szól, de arról nem, hogy csak egy kulcs lesz jövő évtől.

7esbusz 2010.09.24. 09:04:26

@kamalduli:
"Felháborító, hogy egy 100 ezret kereső (bruttó) postás vagy kezdő tanár vagy alkalmazott vagy kizsákmányolt valamelyik multinál ugyanannyit adózzon, mint egy jól kereső jogtanácsos egy cégnél, aki mondjuk keres havi bruttó 500 ezret! "

Matekból nem sikerült átcsúszni az érettségin ugye?

belekotty 2010.09.24. 09:04:42

@thehandsomest: Nem érted. Az egykulcsú adórendszer lehet családbarát, ez az átlag fidesz szavazónak világos. Mert ha a családfő 200 ezret keres, akkor 32 ezret fizetnek, de ha családbarát az adózás akkor szétosztják a feleséggel és akkor 100-100 ezer után csak 16-16 ezret fizetnek! :-))

Polemius 2010.09.24. 09:05:01

Remélem, nem vezetik be januártól az új SZJA rendszert.
Mert nekem, aki messze az átlagbér alatt, nem sokkal a minimálbér felett keresek, végeredményben több mint 10% jövedelemcsökkenést jelentene.
Mert ugye 17-ről 16%-ra csökkenne ugyan az adóm, de a megszűntetésre ítélt adójóváírás miatt az itt megkapottnak a többszörösét veszik el.
És a minimálbér megemelésével is legfeljebb annyit érnek el, hogy elmondhassam: most már én is minimálbérért dolgozom.
Ráadásul ki tudja, milyen még létező adócsökkentő lehetőségek szűnnek majd meg (nyugdíj előtakarékosság, stb.)
Ja, ráadásul még a nyugdíjamat is el akarják venni a magánnyugdíjak privatizálásával.

És így akarják elérni, hogy a feketegazdaság visszaszoruljon?

Fittipaldi 2010.09.24. 09:05:20

Mindenképp kell jövedelemadót csökkenteni, bármilyen áron. Nemcsak azért, hogy kevesebbet fizessünk, hanem mert minden jövedelemszinten rengeteg adócsaló van, és a magas adóval csak azok járnak jól, mert helyettük is mi fizetünk.
190 eFt a bruttó átlagjövedelem a lófaszt! Legfeljebb az apeh adatai szerint. Én meg ugyanezen adatok szerint a legjobban kereső 2.5%-ban vagyok. Csakhogy ez a legnagyobb kamu a világon, mert csak a bevallott jövedelmeket mutatja. Valójában csak a legmagasabb 2.5% adót fizetők között vagyok, és a nettóból mégsem tudnék nyugdíjas koromig sem összespórolni mondjuk egy átlagos budai családi házra és egy mercedesre. Ez az igazi botrány.
Azért kell adót csökkenteni, hogy a nettó jövedelemkülönbség a csaló és a nem csaló között csökkenjen, mert a csalókat megfogni úgysem tudják.

Az semmiképp sem rossz, hogy az akarat megvan a kormányban ebben az irányban, függetlenül attól, hogy még belső véleménykülönbségek vannak, ezért nem lehet tudni, hogy pont 16% lesz már jövőre vagy nem, de mindenképp kevesebb lesz a mostaninál. A Matolcsy-féle radikális megoldást támogatom ebben a kérdéseben, de majd a költségvetésben kiderül, akkor majd lehet fikázni, hogy miért annyi, addig felesleges.

kyanzes (törölt) 2010.09.24. 09:05:28

Nagyon sokat veszít az arcából a FIDESZ, ha nem vezetik be a 16%-os adókulcsot.

Divat lett ebben az országban, hogy nem valósítják meg a választási ígéretek prominens tételeit.

Squid 2010.09.24. 09:05:43

Nem lehet adót csökkenteni a kiadási oldal csökkentése nélkül, ez elemi számtan könyörgöm!!

Amíg nem csökkentik a MÁV/BKV/Egészségügy/Önkormányzatok stb irgalmatlan kiadásait, vagy nem növelik az adózók körét NEM LEHET ADÓT CSÖKKENTENI! Aki elhitte, hogy majd jön a Fidesz és minden jó lesz és bejátszik a 16%, az annyira naív vagy tájékozatlan amilyennek nem lehet lenni felnőtt embernek. A kiadásokat nem csökkentik, a 3,6% hiányt nem lehet növelni, sakk matt!! Ennyi!

Az urak megreszkírozták, hogy beigérik a 16%-ot és majd az EU-ban kisírják a nagyobb hiányt ami lehetővé tenné, megpróbálták de nem jött össze a 19-re lap húzás. A mostani ellentmondó nyilatkozatok szimplán a Fideszen belüli kommunikációs káoszt mutatják.

A másik verzió, hogy benyögték a 16%-ot, cserébe a minimálbéradóval és a nyugdíjmegszorításokkal, majd szépen dobták a 16%-os igéretet és megtartják a megszorításokat extra bevételért.

Ennyi

pamut 2010.09.24. 09:05:59

Ez mind igaz, csak azt nem értem miért szegény Matolcsyn akarjátok ezért elverni a port?

Orbán saját maga ígérte meg ez év elején az idei egyszeri nagy arányú adócsökkentést, majd szintén saját maga ígérte meg az év közepén a jövő évre vonatkozó adócsökkentést.

Ő a főnök, az emberit is maga választotta, övé a felelősség. A rossz híreket persze hogy nem saját maga jelenti be, hanem ledobja a rossz híreket miniszteri meg államtitkári szintre. Ismert szereposztás, láttuk már eleget.

Így 20 évvel a rendszerváltás után már csak nem dűlünk be egy olyan ócska ezer éves trükknek, mint a rossz zsaru - jó zsaru?

Robinzon Kurzor 2010.09.24. 09:06:10

"Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a 29 pont bejelentésekor ez az ötlet nem volt végiggondolva, nem volt végigszámolva."

Pedig nyugodtan el lehet hessegetni azt a gondolatot: végig volt gondolva, végig volt számolva.

Pontosan tudták, hogy kommunikációs szempontból milyen hasznos és azt is, hogy megvalósíthatatlan.

Ennél csak egy rosszabb forgatókönyv létezik: Orbánnak ezt nem merték megmondani vagy Orbán annyira elveszítette a realitásérzékét, hogy nem lehetett róla meggyőzni.

Alvarez 2010.09.24. 09:06:19

A fokozatosság abban valósul meg, hogy az adójóváírást azonnal eltörlik, a 16%-os kulcs bevezetése pedig majd valamikor a távoli jövőben.

Baromméter 2010.09.24. 09:06:36

@is: 29 pontot egy hetvege alatt raktak ossze, es a gazdasagi miniszteriumnak semmi koze nem volt hozza, megnevezték mar azt a 4-5 embert, aki osszerakta. nem kell megprobalni elterelni az atgonodolatlansaggal kapcsolatos felelosseget arrol a 4-5 emberrol

aki egy hétvégét ad és 4-5 embert rendel egy ilyen horderejű 29 pont összerakásához , az legalább annyira felelős, mint maga a 4-5 arc.

Balek 2010.09.24. 09:06:55

Én már akkor röhögtem, amikor az "egykulcsos adó, amire fokozatosan térünk át" elhangzott. Tudod, hogy lehet erre fokozatosan áttérni? Hát úgy, hogy először csak évi 2M kereset alatt lesz 16%, fölötte meg 35% :-))

Netuddki. 2010.09.24. 09:07:07

Hazudtak ezek reggel, délben, este. Nem egyszeri nagyarányú adócsökkentés nem lesz, hanem egyszeri nagyarányú adójóváírás szűkítés jön helyette. Na így lesz adóemelés az adócsökkentési ígéretből.

Qrvára lövésük nincsen ezeknek a politikusoknak a gazdasághoz. De ez nem újdonság.

Persze az adócsökkentés sem igazán állna meg magában. Nagy mértékben szigorítani kellene az adóelkerülés ellehetetlenítését.

Érdekes a fekete gazdaságról és az adóelkerülésről egy kukkot nem hallani fideszéktől.
Ez nekem csak azt jelenti, hogy folytatni akarják azt a gyakorlatot amivel az eddigi 20 évben sikeresen ellopták a közpénzek jó részét. Ami alatt a be nem fizetett és a már befizetett adókból való lenyúlást értem azok részéről akik közel vannak a kondérhoz.

nemecsek ernő áruló 2010.09.24. 09:07:27

"meddig maradhat még helyén a miniszter?"
2014-ig. Viktorékat sose aggasztotta, hogy esetleg dilettáns ül a székben. Ha váltás lesz, az más miatt lesz.

ReggieHammond 2010.09.24. 09:07:46

@Vitéz Kőbányai Világos: Erre gondoltam már én is amikor bejelentette a 29 pontot. Én speciel pont nem rájuk szavaztam és speciel pont jól fogok járni. De a sok CBA pénztáros meg gyártósori munkás, illetve az igazi magyar vállalkozóknál igazi minimálbéren fizetett fidesz szavazó eléggé meg fog lepődni. Főleg ha majd minimálbért is szépen megadóztatják és ha lesz egyáltalán adókedvezméy azt is én nem pedig ők fogják kihasználni. Kíváncsi leszek hogy 1-2 év múlva mi lesz ezeknek az embereknek a véleménye....

NIL7 2010.09.24. 09:07:54

Tökmindegy hogyan lesz, a magam részéről maradok a 0%-os adókulcsnál, oszt jónapot.

2010.09.24. 09:08:20

Világos volt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem életszerű... ha kicsit is stabilizálódnának a dolgok, akkor talán segíteni fog, de most, rövid távon nem sajnos...

movhu 2010.09.24. 09:08:58

@kamalduli: Te nagyon h*lye vagy, már bocsánat.
Ha én bruttó 500.000-et keresek, akkor egykulcsos adó mellett is pont 5* annyi adót fizetek, mint a 100.000-et kereső postás. Miért igazságtalan ez a postással szemben?
A mostani rendszer, na az. Sokszorosan bünteti azt, akinek bejelentett rendes jövedelme van.
(A járulékokat ne is említsük)

Aëtius 2010.09.24. 09:09:25

@Bummer: a készenléti hiteltől magától nem nő az államadóság mert az nem igazi hitel „csak” egy hitelkeret aminek persze van költsége de az lényegesen kisebb. Hitellé csak akkor válik ha lehívják. A készenléti hitel igazi értelme, hogy csökkenti a bizonytalanságot tehát valószínűleg erősödik a forint és mivel az államadóságunk jelentős része nem forintban van a forintban denominált értéke csökken ugyancsak csökken az adóságszolgálat mértéke és csökken az államháztartási deficit aránya a GDP-hez. Ha lehívják a hitelt akkor azt az MNB konvertálja HUF-ra (a EUR/USD pedig bekerül a devizatartalékok köze) és az állam a lejárt államkötvények kifizetésére fordítja tehát mégcsak nem is a készenléti hitel teljes összegével nő az államadóság … vicces mi? 

Más: a Matolcsy „a számokkal nem bíbelődő” Gyuri meg nem tökéletesen hülye csak egy kissé. A pali el van varázsolva és a fejébe vett, hogy ki fog találni egy a ’mainstream’ közgazdaságtól tökéletesen eltérő gazdasági stratégiát csak nem vette magának a fáradtságot, hogy utána nézzen annak mit akar cáfolni. Innen adódik a fura „harmadikutas” világképe. Amit most látunk egyszerűen az, hogy szembejött vele a valóság és jól pofán vágta. Nem tudta tágítani a fiskális szabadságfokát (nem lehet nagyobb a deficit) inkább szűkítette azt mivel a devizapiac beárazta a hülyeségeit innen a 10% körüli forintgyengülés. A konzekvencia nőtt a (HUF-ban mért) adóságszolgálat és nőtt az államadóság, stb, stb. Ezért tanítják kezdő pénzügyminisztereknek, hogy nem illik marhaságokat beszélni nagy nyilvánosság előtt.

Személyesen azt gyanítom, hogy a pofa nem fogja soká betölteni ezt a tisztséget. Úgyhogy a VV kérdésfeltevése releváns. Az Orbán nem az az ember aki szereti, ha az emberei miatt sokat kell szívnia. Ráadásul ott van a tarsolyában a Varga „Csontvázkutató” Mihály aki minden szerencsétlenkedése ellenére egy kitűnő pénzügyi koponya, vagy a Járai mester, bár ő eléggé sáros pl. a deviza hitelek elszabadulásában és a CIG Pannóniát valószínűleg nem cseréli el egy eléggé kétes kimenetű miniszterséggel.

Az biztos, hogy a kormány dilettantizmusát már nem lehet csak a „majd a helyhatósági választások után eláruljuk, hogy mit csinálunk” vagy „ki akarjuk vívni a pénzügyi függetlenségünket” bullshitt-el.

The Voice of Reason 2010.09.24. 09:09:34

@Vitéz Kőbányai Világos: A jelenlegi atlagjovedelmenek magyarorszagon semmi, de semmi koze nincs a realitashoz. Ponosan az elkepeszto adoterhek miatt minden vallakozo , aki teheti, minimalberre jelenti be magat es ez az atlagjovedelmet mestersegesen csokkenti. Teszik ezt mert a labukas rizikojaval egyutt megeri. Ha 16% lenne az Szja mar nem erne meg. Ezert van az, hogy MO "adoterkepe" (melyik savbol, mennyi bevetel jon) teljesen torz a tobbi EU taghoz kepest. De nem kell feltalani a spanyol viaszt, ezt csinaltak Szlovakiaban es csak fel evig volt valamivel kevesebb a kormany bevetele amit az utana jovo periodus boven kompenzalt.

En is azok taboraba tartozom akik nagyon, nagyon csalodni fognak, ha legkesobb jan. 1. nem 16% lesz az Szja-m. En meg olyanra igeretre is emlekszem hogy a valaszasok utan ket hettel meg lesz valtoztatva az adorendszer...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.24. 09:09:45

"A Véleményvezér legnagyobb problémája ezzel az, hogy a kormány alig három hónap elteltével gyakorlatilag már vissza is vonta az egyik kulcsintézkedését, vagyis a 2011-es 16%-os egykulcsos adót. De akkor minek jelentették be? Mi történt június óta, amit akkor ne tudhattak volna? A költségvetés helyzete pontosan olyan, mint akkor. A nemzetközi környezet meg éppenséggel kedvezőbb."

Az változott, hogy közben egyértelművé vált, hogy az EU nem tolerálja a 3%-nál nagyobb hiányt jövőre. Sőt úgy tűnik, hogy a piac sem.

orient 2010.09.24. 09:09:50

@is: "ma az atlagber 17% korul van, ha pedig a minimalbert megadoztatjak, akkor 25% keresonek meg tobb is lesz az adoja, fuggetlenul attol, hogy Orban beveti a 2001-es beremelest is, hogy a netto ne csokkenjen"

Ok, ma az átlagbér 17%, tehát rosszabbul nem jár, jobban sem sokkal, de azért járnak sokan rosszul mert adócsalók. Sajnálom hogy ők ezentúl több adót fognak fizetni, de eddig ők nem tették, sem a minimálbéresek akik mellette zsebbe kapták. El kéne jöjjön az idő mikor a dolgozó ember keres, és nem a sok ingyenélő és adócsaló, hanem a becsületesen adózó réteg aki eltartja az országot, és a politikusokat is. Sosem szabadna elfelejteni hogy lehet a nyugdíjasok választják meg őket, de az adózó réteg tartja el őket. Ha így megy tovább nem lehet majd a nyugikat tovább kényeztetni mert minden értelmes ember elhúz a francba, itt meg maradnak az ingyenélők meg a nyugdíjasok.

@Zoli 29: Ekkora mellébeszélést még sosem olvastam. A Fidesz programjában fehéren feketén benne volt az AZONNALI drasztikus adócsökkentés. Hát azonnalinak nem azonnali mert 2011 is több mint fél év lenne, tehát már egy hazugság volt, de legyünk racionálisak, ok, rendbe akarták tenni a dolgokat idén. DE A ROHADT ÉLETBE LEGALÁBB 2011-ben LEGYEN!!!

Nem azért, de 200 milliárdos bankadó mire megy? 2010 még rá lehetett kenni a csontvázakra, de 2011 január 1.-től az ő kezükben van csak gyeplő, és nincsenek csontvázak, nekik kell csak kigazdálkodni nem lehet másra mutogatni, hogy nem tudtuk. Márpedig ígéret többször is volt hogy 16% 2011-től. Ha nem hallottad akkor nem itt élsz, vagy csak sumákolsz. A kollégám is védi őket mintha tőlük kapná a fizetését, de már nyáron megmondtam neki semmi sem lesz ebből az adócsökkentésből, csak a szokásos blabla, hogy a világgazdasági helyzet meg hasonlók mint a gyurcsányék alatt. Ők is e mögé bújtak, csontvázazni nem tudtak mert nem volt előttük senki. De 2011-től a Zorbánéknak sem kéne csontvázazni, és miért nem 2012? másfél év sem elég a nagy gazdasági csodához? Szánalmas...

Jólfelhúztammagam 2010.09.24. 09:10:16

Amikor a zorbán bejelentette a 16%-os egykulcsos adót, azt mondtam, hogy ha ezt tényleg bevezeti, akkor miattam oda úsztatja a koronát ahova akarja, akár fejére is teheti micisapka helyett.
Persze azért csak mocorgott bennem a kisördög, hogy mi van ha mégsem. És nocsak mit olvasok: 2013.
100 nap alatt az azonnali és drasztikus 2 és fél évet csúszott. Gyorsan kiszámoltam, ebben a tempóban a ciklus végére 2040 lesz a bevezetés dátuma.

Nos nem csalódtam szeretett vezéreteKben. A zemberben, aki soha nem hazudott...

mrs. white 2010.09.24. 09:10:36

Az alaphelyzet a következő. Aki az igazságot próbálta volna ígérni választások előtt az tuti bukó még a maszop ilyen fokú bénázása mellett is. Csináltak egy felmérését reklámokkal kapcsolatban. Szinte kivétel nélkül minden háziasszony tudta, hogy a az éppen aktuális mosópor, vagy mosószer reklám csak filmtrükk és a valóságban ilyen nem létezik. Mégsem akar olyat venni ami még plussz dörzsi szivacs használatát igényli fél óráig. Na ilyen a gazdasági csoda és az adócsökkentés. Nagyon jó gazdaságploitikával kb annyi idő kimászni a szarból mint amennyit mentünk befelé. Kb 10 év ha ez előtte lévő 50 évet nagy kegyesen nem számítom. Na ilyet nem lehet reklámozni, csak néha hogy a befektetők is lássák azért nem teljesen ment el mindenkinek az esze a kormányban. Az én kívánalmaim szerint egy 10-15 éves projektet kellene felvázolni egy folyamatos kiszámítható gazdaságpolitikáról. Igaz ebben ebben nem lenne csoda meg sokat és sokaknak kellene dolgozni. Nem hiszem hogy a nagytöbbségneél ez osztatlan sikert osztana. Ezért jó sokáig marad az össze vissza kommunikáció. Már csak abban lehet bízni, hogy az önkori után csökkeni fog mert amúgy tényleg elég idegesítő.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.09.24. 09:10:46

A Fidesz gazdaságpolitikája valamikor 2010 tavaszán bukott el, egy olyan eseménysorozaton, amit úgy hívnak a gazdaságtörténelemben hogy görög válság.
A görög államcsődig jogosan hihetette azt a Fidesz gazdaságpolitikai elite, hogy 2011-ben akár 6-7 %-os hiányt is megengednek majd a hitelezők, az Eu és akár az IMF is. Ugyanis 2009-ben pl a brittek 10% feletti hiánnyal zártak.
Ez miért fontos? A lényeg abban van, hogy a 16%-os egyszeri adórefom költsége 500 milliárdnál kezdődik, ekkora plusz mozgástérre lett volna szükség.
A görög válság a kampányban érkezett, ilyenkor váltani már nem lehet a kommunikációban, a Fidesz ezért a győzelem után mindent feltett egy lapra és kommunikációs offenzívába kezdett. Tárgyalt az EU-val, tárgyalt az IMF-el, közben látványosan egy a valóságnál rosszabb képet igyekezett lefesteni.
De ezek a tárgyalások kudarcba fulladtak ez év nyarának végig. A 2011-es 16%-os adócsökkentés lehetőségét nem kapta meg a kormány, közölték vele, hogy márpedig 3% alatti hiányt kell produkálni. Ebbe pedig ez nem fog beleférni, ahoz hogy beleférjen, igazi mészárosmunka kellene, mondjuk 20-30 kórház, több száz iskola bezárása és cirka 50-100 ezer elbocsájtása.
Ez egyértelműen a Jobbikot hozná helyzetbe, tömegtüntetések robbanának ki, az ország leértékelődne a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt.
Ebbe az a Fidesz, amelyik 1995 óta hevesen támadta a látványos megszorításokat, nem fog belemenni, ha ez a két alternatíva van, akkor nem lépi meg egyszerre a 16%-os adókulcsot. Kész, ez van.
Aki pedig most sír, hogy 2011-ben nem kap egykulcsos adót, annak meg fog felelni 2013 is. Ugyanis 2014-ben úgy fog kinézni a választás, hogy az egykulcsos adó mellett vagy senki sem fog kitartani, vagy csak a jelenlegi kormány. A mai összes ellenzéki párt ennek eltörlésével fog kampányolni, azt hangoztatva hogy ez igazságtalan törvény.
Tehát kedves fanyalgók, ott lesztek az urnában és Orbánra fogtok szavazni, vagy csökkeni fog a fizetésetek. Mint a katonatiszt, fogtok ott állni.
Az hogy 2011-2013 között százezrek gondolják úgy hogy ez így nem volt fair, senkit sem fog érdekelni, mert nem lesz szavazás egy sem. Ahoz pedig hogy 2014-ben a Fidesz legalább kormánytöbbséget szerezzen, elég lesz 2013.01.01-től nagyot lépnie. Át fog menni az üzenet.
Medgyessy fél év után megemelte 1 millió ember fizetését 50%-al, meg hárommilliónak adott 8%-os évi nyugdíjemelést ( 13 havi nyugdíj ). Medgyessy 1,5 év alatt közröhej tárgya lett és eltávolították a hatalomból. Máig egy bukott szerencsétlen figura megtestesülése. Ennyit arról, ki hogyan és miben csalódik.
Ez a politika, ezek vagyunk mi választók.
Matolcsy-t pedig előbb-utóbb le fogják váltani, alkalmatlan erre a pozíciója, elveszítette az arcát. Hiteltelen bármit is mond, egy gyalogos a sakkjátszmában. Előbb-utóbb lecserélik egy tisztre.

A Kárpátok Ostora 2010.09.24. 09:11:00

@kamalduli: Egy jogtanácsos egy multinál minimum 2,5 milliót keres, egyébként.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.24. 09:12:10

Azért kellett a 29 pont, mert Orbán úgy járt Brüsszelben, hogy Barrosohoz ment a 7% hiányról tárgyalni, aminek rövid úton az lett a vége, hogy a legteljesebb zavarban odaállt a mikrofon elé, és elmondta, hogy tartjuk a 3,8%-os hiányt.

Világosan látszott hát, hogy az a légvár, amit épített Matolcsy a 7%, majd TÖBB ÉV ALATT fokozatosan 3%-os hiányról, egy perc alatt összedőlt. Az önkori választások miatt kellett valamit mondani, ez lett a 29 pont, aminek eddig egyetlen eleme látszik megvalósulni: a vagyondézsma (AKA bankadó) de a "növekedést beindító lépések" valahogy nagyon akadoznak.

Különösképpen az, hogy ez az egykulcsos adó nem is egy kulcsos, ugyanis az osztalékot terhelő egyéb elvonások miatt a kisvállalkozók helyzete alig javul az adócsökkentéssel, a munkavállalói járulékok pedig nem változnak - szóval a cégek terhe ezen az oldalon se csökken. Már az ilyen "egykulcsos" adó bevezetése is parasztvakítás, több lépcsős bevezetése pedig annyit jelent, hogy eltörlik az adójóváírást, és mindenki többet fog fizetni Magyarországon - ahogy az eddig még minden "nagyarányú adócsökkentés" esetén megszokott volt.

Az összes többi intézkedés (Szécsényi tervestül) "small portion of nothing", arra jó, hogy az évértékelő beszédben el lehet mondani, de senki nem érzékel belőle semmit.

Tudom pontosan, hogy ennyi a mozgástér - a jónép pedig a nemzeti blablával körítve jobban megkajolja.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.24. 09:12:18

@kamalduli: bocs, hogy tegezlek, te idióta, de egy postás a 100 ezerből 16 ezret adózik, az ügyvéd az 500 ezerből 80 ezret, és 16.000 =/= 80.000 azaz nem UGYANNYI, hanem ÖTSZÖR ANNYI.

dtk74 2010.09.24. 09:12:28

@kamalduli: nem ugyanannyit adózik. a 100 ezret kereső tanár 16 ezret, a félmilliót kereső mérnök, igazgató, vagy cégvezető 80 ezret. Igaz mindkettő 16%.
Az is igaz, hogy lehet választani, ki mit akar csinálni. Mindennek ára van. A magas fizetésnek is többnyire, időben, egészségben, tanulásban, kockázatban.
Persze olyan is akad aki 60 ezerrel is túl van fizetve, de könyörgöm, ne legyen már szégyen ha valaki tanult, igyekezett, kockáztatott, vagy csak örökölt, de akárhogy is - jól keres. Lépjen már túl mindenki ezen a szocialista időkből maradt reflexen. Ne legyen a siker szégyenletes és büntetendő, különbön mit mondjak a gyerekemnek, miért igyekezzen boldogulni majd az életben?!

GGG77 2010.09.24. 09:13:00

A gazdaságpolitika a Fidesz legnagyobb gyengéje. Matolcsy pedig még köztük is a legnagyobb nímand.

Baromira rá fog fizetni az ország erre a kormányra, ez lesz a mélypont.

tasavallan presidentti yön 2010.09.24. 09:13:25

@BISMARCK:
Ha csak hülyeséget tudsz mondani, akkor inkább me beszélj.
Bokros több környező ország gazdaságát rendbe tette az elmúlt évtizedben felkért tanácsadóként.

@kamalduli:
Már hogy adózna ugyanannyit? A 100 ezer bruttó adója 16 ezer, az 500 ezeré meg 80 ezer lenne. Ez neked ugyanannyi?

Egyébként nem tudom mi ez a hiszti, és miért hiszi mindenki, hogy a 16% olyan nagyarányú adócsökkentés lenne. Most ugyanis 17% az adó (az ország kb. 95%-ának),

Zsola777 2010.09.24. 09:13:38

Emlékeztek még, a választások előtt-válság alatt ki verte a legjobban az asztalt, hogy azonnali és drasztikus adócsökkentés az egyetlen, ami talpra állíthatja a gazdaságot? Már a könyökömön jött ki, ezzel kontráztak mindent. Most tessék.

"A politikust megválasztásának ténye jogosítja föl arra, hogy megválasztása után pontosan az ellenkezőjét tegye annak, amit ígért."

McDobbent 2010.09.24. 09:13:56

Én is Fidesz szavazó vagyok de ez kiverte a biztit. Nem is megyek szavazni többet. Azt meg hagyjuk már hogy a szegény ne adózzon ugyananyit. Egy, 100 rugó 16%-a 16000, 500 rugó 16%-a 80000. Az nem zavar, a 100 rugót kereső pont annyit, vagy esetleg többet veszi igénybe az adókból finanszírozott állami szolgáltatásokat?

Picurigor 2010.09.24. 09:14:05

Azért ez elég gáz egy olyan párttól, amelyik a saját bevallása szerint két éve készen áll a kormányzásra. Ilyenkor derül ki, hogy inkább a teljes koncepciótlanság jellemző a Fideszre e téren (is).
Kezdem azt hinni, hogy a lehető legjobb dolog volt, hogy a válság kitörésekor nem volt előre hozott választás. Ha a Fidesz akkor kerül hatalomra, akkor azzal a teljesítménnyel, amit mondjuk most az első 100 napban nyújtott, garantált lett volna az államcsőd.

Az adókulcsokhoz pedig nem nagyon kellene nyúlni. Romániában most állították vissza a progresszív adózást, mert kiderült: az egykulcsos modell megbukott.
Egyrészt nem szolgálja a társadalmi igazságosságot, másrészt indokolatlanul nagy bevételkiesést okoz az államnak.
Nem félek kimondani, hogy ilyen szempontból a Bajnai által bevezetett rendszer jobb, leszámítva a szuperbruttót. Azt eltörölhetnék.
Ezen kívül pedig a minimálbért kell megadóztatni. Ehhez bátorság kell.

Ha pedig már mindenáron adót akarnak csökkenteni, csökkenthetnék a munkaadók terheit is. Nagy dérrel-durral bejelentették, hogy 10% lesz a társasági adó, holott bizonyos esetekben már most is annyi volt. Ráadásul a hazai kkv-kat (ha már őket akarjuk helyzetbe hozni) nem a társasági adó nyomja agyon, hanem az iparűzési adó és a TB. Ezen kívül nyugodtan lehetne csökkenteni az osztalékadón is, kicsit az is lendítene a gazdaságon...

Blogger Géza 2010.09.24. 09:14:11

Emberek, folyamatos az alkudozás az IMF-fel meg az EU-val, enélkül semmit nem lehet megérteni abból, mi folyik itt. Az ország elveszítette pénzügyi függetlenségét, a GDP-arányos államadósság 55%-ról 80% fölé ment, az EU-ba belépés óta (6 éve!) túlzott deficiteljárás alatt vagyunk.

Az, hogy mekkora játéktere van a kormányzatnak az adócsökkentés tekintetében, jelentős részben Brüsszelben dől el, ha tetszik, ha nem. A magánnyugdíj-pénztári elszámolások döntő fontosságúak ezen téren. Amíg nem látszik ennek a végeredménye, nem lehet semmi biztosat mondani.

Blogger Géza 2010.09.24. 09:14:18

@Iustizmord: Én még egy emberel nem találkoztam, aki csodát várt volna, vagy várna, ellenben mindig vannak olyan okostojások, akik szerint MÁSOK csodát vártak.

A te beírásod iskolapéldája a manipulációnak, mert itt már MINDENKI csodát várt. Frászt. :)

A vizitdíj eltörlése meg nem csoda, hanem már tény.

Roy 2010.09.24. 09:14:29

Itt meg lehet nézni miket igért a FIDESZ a választások megnyerése esetén.
Vagy akkor hazudtak, vagy most.

http://www.origo.hu/itthon/20091018-fidesz-igeretek-a-2010es-választásuk-utanra.html

alien 2010.09.24. 09:15:57

a maszop megbukott, a fityisz az üdvösségét veszti el, mert nagyon régen az első erő lenne ami tehetne valamit, de képtelen kilépni az uram bátyámból, meg abból a helyzetből, amit 8 év alatt maga teremtett, hogy eü reform neeeem bármilyen reform neeem na most amit tennie kellene, az pont az ami ellen dolgozott csak azért, hogy az mszp-t elgáncsolja, ja hogy sikerült és ezzel mind a padlón vagyunk (ők is!) az már csak egy diszfunkció, de hát tudjuk tojás meg omlett
és már írtam de télleg annyira jó lett volna azt mondani, hogy igen nem szeretem őket, de megcsinálták
egyik kutya másik eb

sashimi 2010.09.24. 09:32:32

VV: "a kormány alig három hónap elteltével gyakorlatilag már vissza is vonta az egyik kulcsintézkedését"

Legfeljebb igéret volt. OV kormánya ugyanis semmilyen kulcsintézkedést nem hozott azon kívül, hogy saját rövid pórázon levő embereit tette az összes elképzelhető pozicióba, a ÁSZ elnökétől kezdve a KE hivatalán át az új AB tagokig.

hower 2010.09.24. 09:32:42

Miért kéne elhinni, hogy 2013-tól bevezetik, ha már most sem tartják be az ígéreteiket? Mert azért az emberek egy jó része úgy emlékszik valamiért, hogy 2011 = 16%." 2013-ban úgyanúgy lehet mondani, hogy pajtikáim, rosszul emlékeztek, mint most.

Én itt egyelőre csak a dumamalom működését látom, tényleges intézkedéseket nem. Nagyon kiábrándító volna, ha éppen az egyik legfőbb ígéretüket nem tartanák be, miután rongyosra tépték a szájukat arról, hogy a szocik hogy becsapták a népet.

sirsteve 2010.09.24. 09:32:48

Szerintem egyszerűen csak biztosra vették, hogy elszámolhatják a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket a bevételi oldalon, ami adott volna némi fedezetet az szja csökkentésre, de most úgy tűnik, hogy az EU ezt nem fogja megengedni.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.09.24. 09:32:51

@The Voice of Reason: Nem is a költségvetésért - az állam bevételeiért - aggódom. Azt már elkuffantották régen. (Ebben a kérdésben arról kéne vitatkozni, hogy hol kujtorognak így szeptember végén a jövő évi költségvetés sarokszámai.)
De hiszed vagy sem, van ebben az országban egy nagy csomó ember (a dolgozó népesség jelentős része), akinek tényleg kevesebb a jövedelme bruttó 250-nél. Az előző kommentben felsoroltam néhány jellemző csoportot. Nekik lesz bajuk ebből, és nekik hazudott A Nagy Vezér, amikor azt állította, hogy itt mindenkinek jó lesz. Ha emlékezetem nem csal, mintha ebbe bukott volna bele Dzurinda is, holott még csak nem is beszélt ennyire összevissza, nem is veszett össze a nyugattal, és nem is volt gazdasági válság körülötte (oké, ez utóbbiról Viktor nem tehet).

Iustizmord 2010.09.25. 17:22:01

@Blogger Géza: gézám, szvsz te nem ebben az országban élsz.

az EMBEREK (akik ugye a szavazófülkében forradalmaztak) várták a csodát, és ezt kapták a képükbe.

a vizitdíj eltörlése tény. még.

elwood 2010.09.26. 12:25:34

"Ha 2010-ben a választók jóvoltából Ön kap felhatalmazást, akkor lesz 2010-ben egyszeri nagyarányú adócsökkentés?
" Lesz."
"Azt tudom megmondani, hogy lesz adócsökkentés, ez nagyarányú lesz a szándékaink szerint."
"Minél nagyobb bajban vagyunk, annál inkább adót kell csökkenteni."

orbanviktor.hu/interju/nagyaranyu_adocsokkentes/

sashimi 2010.09.26. 12:25:49

@Vitéz Kőbányai Világos: "hol kujtorognak így szeptember végén a jövő évi költségvetés sarokszámai"

A kérdést rosszul teszed fel. A helyes megfogalmazás: Elősegítené több tizezer fidesz közeli fizetett önkormányzati pozicióba jutását az, ha a kv sarokszámai ismertek lennének?

Spiro 2010.09.26. 12:25:57

Megint lesz 4 évig 3174 Önkori éves ~2000MRD-os (GDP ~8%) kiadással, ez qurvára előre mutató gondolkodás. Kvázi azért fizetünk SZJA-t, hogy ezeket fenntarthassuk (hiszen közel ennyi az SZJA bevétel).
Ha csak 113db járási Önkori lenne a szükségtelen feladatok elvonásával (ennyi városi Bíróság van) az SZJA maximális kulcsa, minden jövedelemre 5% lehetne.

Vagy megint 800MRD deficit lesz a nyugdíjkasszában, a 700.000 rokkant és korkedvezményes nyugdíjas miatt, és a „sajnos túl magas” átlagos nyugdíj szint miatt. Ha a 3000MRD nyugdíj kiadáshoz csak 2200 járulék bevétel van, akkor annyit kell szétosztani.
A nyugdíj kassza hiánya nélkül az átlagos SZJA kulcs 10% alatt lehetne.

Aki azt harsogta, hogy tudja mit kell csinálni, az közel fél évvel a választások után merjen fasza gyerek lenni és mutassa meg a 2/3-nak, hogy mi a baj, és tegyen ellene.
Ha ez azzal jár, hogy le kell építeni a klientúrát, vagy bizonyos rétegeknek érdeksérelmet kell okozni, akkor hajrá (mögöttetek az ország- mindenki hallja a NER hívószavát)!

U.i:
Minek civil biztonsági szolgálatokkal őriztetni állami dolgokat, amikor a rendőrségtől olcsóbban lehet embert szerezni (azért nincsen elég rendőr és rend, mert akinek esze, van néhány év után megy vagyonőrnek).
A vagyonvédelmi cégek teljesen feleslegesek lennének, ha az ott dolgozók még mindig rendőrként dolgozhatnának, és az 1000Ft/óra + ÁFA őrzési díj a rendőrségekhez folyna be.

gmower (törölt) 2010.09.26. 12:26:01

@Blogger Géza: Ott az igazság. Volt terv, hogyne lett volna, amit előrehozott választások esetén végre is hajthattak volna adócsökkentéstül, mindenestül. Lett helyette Bajnai, akit oly sokan istenítenek, holott éppen az őáltaluk háttérben megkötött alkuk az IMF-el és EU-val (a görög válsággal megfűszerezve) hozták lehetetlen helyzetbe a jelenlegi kormányt. A nyugdíjpénztári elszámolások módosítása (teszem hozzá, amúgy is az általunk, és még 8 ország által kért mód lenne az igazságos) még segíthet a helyzeten, mivel viszont annak eredményét sem mi, sem a kormány nem ismeri, így nem is lehet pontos terveket készíteni, legfeljebb csak A, B, C verziót. Nyilván több verzióval nem fognak kiállni a nyilvánosság elé, hogy vagy ez vagy az lesz, hanem próbálják húzni az időt félrebeszéléssel, amíg ők sem tudják pontosan, hogy mik a peremfeltételek. Igazából ez a kulcs, globalizmus van, egy ország (pláne EU tag, IMF hitellel sújtva) nem csak saját jókedvében hozza a törvényeit (különös tekintettel a költségvetésre), hanem bizony igen sokminden függ külső tényezőktől. Amíg ezen külső feltételekkel a kormány nincs tökéletesen tisztában, nyilván nem tud pontosan tervezni, így a nyilvánosságnak sem tud halál pontos részletekkel szolgálni, ami akár úgy is tűnhet, hogy ellentmond önmagának, netán hazudik. Ezt összehasonlítani a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai vezette kormányok ámokfutásával, beteges hazudozásával, folyamatos ötleteléseivel (aminek a csúcspontja, egyben fiatal demokráciánk mélypontja a miniszterelnökkereső casting volt) meglehetősen nagy csúsztatás, már-már a pofátlanság (tisztánlátás teljes hiánya?) kategóriájába tartozik.

orient 2010.09.26. 12:26:09

@Blogger Géza: "Az ország elveszítette pénzügyi függetlenségét, a GDP-arányos államadósság 55%-ról 80% fölé ment, az EU-ba belépés óta (6 éve!)."

Egy apró kérdés. Ezek a tények most derültek ki mint derült égből villámcsapás? Mostani kormánynak fogalma sem volt az államadósság helyzetéről és az IMF, EU felé levő kötelezettségeinkről? Ha a komcsiknak nem engedték miért is gondolták nekik majd menni fog? Mert ők az orbánék majd mindenki bólogatni fog? Ha viszont tudták, mert ekkora barmok nem lehetnek akkor minek is ígérgettek?

Továbbmegyek nemcsak ígérgettek, de mikor 2008 után kezdődtek az mszp-s megszorítások akkor nagypofával ordibáltak hogy a megszorítások helyett AZONNALI adócsökkentés kéne inkább beindítani a gazdaság motorjait. Akkor az ország a csőd szélén állt. Most mikor már jobb a helyzet sem képesek adót csökkenteni? Dilettáns szar ígérgető bagázs.

Akkor azt hittem végre tudják a frankót és végre van valaki aki rájött, hogy a sok szar 14.havi nyugdíj, adómentes minimálbér, segély és más ostoba baromságok helyett végre valaki csinálna egy értelmes adórendszert, hogy:

-aki eddig segélyen élt az találjon munkát mert a gazdaság pörög, ha talál rendes fizetést kapjon amiből tud vásárolni és forgatni a gazdaságot.

-aki eddig adót csalt az ezentúl fizessen adót mert egy értelmes adórendszerben megtenné (bár így is meg kéne), de legalább nem lenne kifogás, aki nem fizet 16% adót be azt rohadtul megbüntetni, cégeket bezárni

Ők mit csinálnak ez helyett? Azt amit az mszp, jár a pofájuk hogy majd x év múlva adócsökkentés. Már gyurcsány is megmondta 2006-ban, hogy 2010 előtt akkora adócsökkentés lesz hogy aztán csak na. Aztán a világhelyzet meg a nyugdíjas,adócsaló,segélyen élők helyzete megint csak átrajzolta a dolgot. A fidesz sem csinál másképp mint az mszp, hazudott bele a pofánkba.

Érdekes én utálom a politikát, de lehet hogy tényleg eljött az LMP-Jobbik ideje. Csak attól félek ők ugyan ezt a szarkeverést csinálnák mint a nagyok ha ők kormányoznának.

Érdekes, hogy egy demokratikus választáson nincs egy párt sem aki adócsökkentést ígérne és meg is csinálja miután megválasztották.

naat2 2010.09.26. 12:26:13

a magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolásával kapcsolatban: ezek elszámolása is a kormány cselekvésképtelenségét, lényeglátásának a hiányát jelenti, ugyanis ez semmi más nem lenne, mint hogy nem változtatnak az alapfolyamatok hatákonytalanságán (elsősorban a sokat emlegetett nagy pénznyelők, de bevételi oldalon sem), csak a "nagybácsinál találtunk egy tömött bukszát", aztán az most pillanatnyilag kisegít. Egyszeri bevétel, mint akár az általuk elég sokat kritizált privatizációs pénzek. Jobb is, ha ezt így nem használhatják, mert csak továbbra is a problémák gyökerének elfedését segítené (ahogy szerintem a baknadó sem csinál mást, "van pénzed, adj!").

MEDVE1978 2010.09.26. 12:26:20

Hát most nagyon úgy néz ki, hogy a FIDESZ out of memory errort ír ki gazdaságilag.

Volt egy stratégiájuk, miszerint majd ők hatalomra kerülnek, elfogadtatnak egy kedvezőbb költségvetést Brüsszellel, majd a plusz keretből beindítanak egy amolyan Matolcsys, így mulat egy magyar úr növekedési programot. Ha valaki olvasott Matolcsyt - én egy általa szerkesztetett kötetet is iskolaéveim alatt - akkor tudja, hogy ő a sok pénzből nagyot varázsolunk és a növekedés fontosabb, mint az egyensúly bűvkörében mozog. Közgazdásznak Matolcsy abszolút átlagos, kiemelkedőnek semmiképpen nem mondanám.

A fentiekből kifolyólag látható, hogy Matolcsy abban a pillanatban lett teljesen haszontalan, amikor a görög válság beütött. Ő ugyanis képtelen gúzsba kötve táncolni. Erre a feladatra, ha már FIDEX-es, akkor Varga Mihály, esetleg Járai tökéletes lenne.

Az igazi gond az, hogy Matolcsy nagyon hasonlít Orbánhoz és ezért Vektor szereti. Pont úgy szeretne fejleszteni, teljesíteni, ahogy az Viktor XIX. századi agyacskájában megjelenik. A gond az, hogy 200 év eltelt és nem a másodlagos tőkefelhalmozás időszakában járunk.

Szóval gazdaságilag jelenleg matt van, mert:
1. A 3% tartásának kötelezettsége miatt az ígért nagy varázslatokat nem lehet megcsinálni, így a közönség nagy része türelmetlenül és unottan toporog.
2. A Széchényi terves kliségyűjtemény mögötti kis valóságmag uniós pénzből történő megvalósítása is óriási nehézségekbe ütközik (ezt a minap ismerte be Fellegi).
3. Innentől kezdve sem külső, sem belső pénz nincs parasztvakításra, így az állami vagy uniós pénzből történő gazdaságfejlesztés lehetősége megszűnt.
Ezután már csak az a kérdés, hogy a lincshangulat meddig tart, tehát, hogy a Fidesz szavazóknak még meddig okoz szexuális izgalmat az, ha egy korábbi MSZP-s kádert kirúgnak és a "gonosz, korrupt, erkölcstelen" embereket felelősségre próbálják vonni (ezeknek az ügyeknek úgyis csak a 10%-a lesz kb. bizonyítható). Ha ennek vége, akkor tömegek csalódnak majd a FIDEX-ben.

chabba (törölt) 2010.09.26. 12:26:28

bírom, hogy mindenki magyarázza, hogy miért nem lesz adócsökkentés, mert világgazdaság, meg túlzott deficiteljárás, stb.

Namármost engem egyáltalán nem érdekel a miért. Az érdekel, hogy valaki azt mondta, hogy 2011-től 16% lesz, és most kiderült, hogy nem lesz. Persze Orbán nem hazudott, de megszegte a szavát, amivel minden hitelét elvesztette.

A részemről ennyi volt. Anno úgy álltam a dologhoz, hogy a 2/3-ad jó is lehet, mert végre rendbe tudják tenni a dolgokat. De nem. SEMMI MÁS nem történik, csak bebetonozzák a hozzánemértő embereiket a kulcspozíciókba 9-12 évre. Úgy alakítják a jogszabályokat, hogy most a Fidesz kapcsán mehessen a mutyizás.

El nem hiszitek, mennyire demoralizáló ez. Itt van ez a jobb sorsra érdemes ország, és nem lesz belőle semmi, mert a #&@§! politikusaink hozzánemértő nemistudommik egytől egyig. Talán páran konkrétan nem vesznek részt a nagy mutyikban, de ők meg a hallgatásukkal, a birkamódon történő szavazásukkal ugyanolyan módon hozzájárulnak ahhoz, hogy itt semmi ne legyen jobb. És nincs alternatíva, sem az MSZP, sem a Jobbik, sem az LMP nem képes jobbra. Mindenki hazudik. Nincs semmi. Bárki kerül oda, ugyanezt csinálja. Aki meg nem ezt csinálná, mert ért valamihez és becsületes, már rég külföldön dolgozik és esze ágában sincs hazajönni.

Ami furcsa, hogy miként tudtnak a tisztelt politikusaink reggelente a tükörbe nézni. Tudom, hogy a legtöbbjük gátlástalan, de tuti maradt még egy-két olyan, akinek van némi lelkiismerete... reggel felkel, kimegy a fürdőszobába, megmossa az arcát és magával szemben meglátja azt, aki tevőlegesen hozzájárul ahhoz, hogy szétrohadjon az ország. Mi a mentsége, a kifogása, amivel igazolja maga felé azt, amit tesz?

Aëtius 2010.09.26. 12:26:34

@Blogger Géza: amióta hallom ezt a kifejezést, hogy „pénzügyi függetlenség” egy ország viszonylatában egyfolytában csodálkozom, hogy mekkora hülyének (vagy kommunikációs zseninek) kellet lennie annak aki kitalálta. A modern (fejlett) államok mindegyike függ a pénzügyi piacoktól (beleértve az USA-t és az EU-t is). Ha egy állam többet költ mint amit adóban beszed (mert ugye egy államnak az adóbevétel az egyetlen reális lehetősége, hogy jövedelemhez jusson) akkor deficit keletkezik. A deficitet valahonnan finanszírozni kell ezt állampapírra oldják meg. Tehát az állam kötvényt bocsájt ki amit valaki megvesz és pénz ad érte, tehát az állam nem független a pénzpiacoktól.

Az IMF, minden magyarkodó és fideszhívő, hiedelme ellenére nem egy bank, hanem a tagországok által tulajdonolt pénz alap (monetary found) amit a tagországok delegáltjai a befizetett pénz arányában kormányoznak. Egyszerűen fogalmazva: az IMF álláspontja pedig nem egy szűk pénzügyi tojásfej klub álláspontja, hanem a tagországok álláspontja súlyozva. Tehát az IMF az EU és a pénzpiacok ki fogják kényszeríteni a piackonform, fegyelmezett, prudens viselkedést még egy olyan hülye ország esetén is mint MO és nem fogja érdekel a fideszkormány hisztije. Érdemes megfigyelni a rendszer működését a görög válság alatt, a görögökkel gyakorlatilag felmosták a padlót.

Blogger Géza 2010.09.26. 12:26:37

@Roy: Itt nincs semmi :) Másrészt azt elég ritkán pontosítja bármely párt, hogy melyik ígéret mikor fog teljesülni. Ilyen kérdésekben nehéz is, mert sok függ az általános világgazdasági helyzettől és az EU-IMF tárgyalásoktól. Azt, hogy mi valósult meg végül, 4 év múlva lehet nagyjából reálisan megítélni.

Amúgy legyünk őszinték, sokkal jobb, ha a mindenkori realitásokhoz igazítják a teljesítést, mintha 19.000 Ft/ fős osztogatásokkal romba döntik a költségvetést. Máig nyögjük a megnövekedett államadósság terheit, amit az ilyen pénzszórások okoztak.

Karachar Nevian (törölt) 2010.09.27. 11:10:24

Én sem hiszem h Jan.1-től 16%ot fogok fizetni alles zu.
A lényeg valóban, ahogy már korábban elmondta valaki, hogy növeljék, tágítsák az adózók számát és csökkentsék a szürke gazdaságot. Ez a mi fő problémánk és nem a nyugdíj, az IMF vagy Matolcsy.
Ha ez megvan, ha sikerülne mindenkit megadóztatni, mindjárt lehetne számolgatni ideális adókulcsokat, gyest vagy bármit. Ha ez megvan, le lehet törni az inaktívak uralmát, de addig viszont a kereső,adófizető, bejelentett dolgozó bizony kisebbségben van a nyugdíjas-roma-rokkant-adócsaló szövetséggel szemben.
És ott susogják böszme füleinkbe: join the dark side...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.28. 13:56:51

Csak engem zavar az, hogy ha EGYKULCSOS az adó, akkor azt semmi értelme "CSALÁDI"-vá tenni?
Hiszen tökmindegy, hogy minden családtagom fizet FEJENKÉNT 16%-ot a bármekkora SAJÁT jövedelméből, VAGY az egész család EGYBEN adózik 16%-ot, neaggyisten az "egy főre eső" jövedelmünket adóztatják 16%-kal (gykv. egy plusz művelettel bonyolítva).

orient 2010.09.28. 16:28:23

@1.szolo - 2014;): ott a pont. Semmi ertelme igy, de engem nem erdekel,mint a tobbseget sem, csak az hogy ne mar a fizetesem 45% vonjak, hanem sokkal kevesebbet. Ha mondjuk 70%-t kezhez kapnek mint mas ertelmes orszagokban, mar kusban is lennek.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása