Véleményvezér

vv

Lelép a multi, vagy csak lassú lesz a net?

2010.10.13. I 110 komment I Címkék: internet fidesz multik tavkozles

A távközlési különadó bevezetése után nehéz lesz az anyavállalatnak megmagyarázni, miért mostanság kellene a magyaroknak tízszer gyorsabb internetet biztosítani. A multik nem fognak elmenni de befektetni sem.

Orbán Viktor ma jelenti be a kormány következő gazdasági akciótervét, melyben várhatóan az is szerepelni fog, hogy a bankok után a távközlési szolgáltatókat is különadóval sújtják. A kormányzat láthatóan meg van róla győződve, hogy a multinacionális vállalatok nem fogják elhagyni az országot egy ilyen extra sarc miatt, sőt abban is biztosak, hogy az új adónak a piacra káros hatása sem lesz. Az előbbiben valószínűleg igazuk van – bár a hírek most éppen arról szólnak, hogy három nagybank a bankadó miatt a kivonulást fontolgatja –, az utóbbiban viszont egészen biztosan tévednek.

Kapcsolódó írásunk: Bankadó, a demokrácia ára


Ördögtől való-e a különadó?

Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy az egyes iparágakat sújtó különadók nem az ördögtől valóak. Bár a Véleményvezér nem támogatja, hogy a kormányzat egyes iparágakat ilyen adókkal sújtson, mégis el kell ismerni: fennállhatnak olyan piaci körülmények, melyek indokolhatnak egy ilyen intézkedést.

Például, amikor a piacon versengő vállalatok nem is versengenek igazán, hanem valami hallgatólagos kartellbe verődve imitálják csak a versenyt. Vagy amikor az összes piaci szereplő profitot termel, sőt a többi iparághoz képest kimagaslót. Az ilyen anomáliákat nem lehet mindig versenyhatósággal vagy piaci szabályozással kezelni – olykor bizony a különadó is lehet megoldás.

Azonban látni kell azt is, hogy minden különadó – főként, ha a környező országok többségében nincs semmi hasonló – a Magyarországra irányuló befektetéseket komolyan visszavetheti.

customer survey


Leányvállalatok egymás ellen

Valóban nem kell attól félni, hogy a multinacionális vállalatok egy ilyen adó hatására szedni fogják a sátorfájukat. Attól viszont sokkal inkább, hogy a nagyvállalatokon belül a befektetésekért folyó versenyben a magyar leányvállalatok alul fognak maradni egy ilyen adó miatt.

Tetszik vagy sem: a magyar gazdaságot multinacionális nagyvállalatok dominálják, pontosabban ezek helyi leányvállalatai. Az ilyen cégek befektetési döntéseit pedig az anyaországokban lévő központokban hozzák: a helyi leányvállalatoknak meglehetősen kevés mozgástere van. A nagyvállalatokban minden évben (vagy akár negyedévben) óriási harc folyik az egyes leányvállalatok között, hogy hol valósuljanak meg a beruházások, befektetések. Ebben a harcban pedig az egyes leányvállalatok vezetőinek nemcsak a helyi céget és piacot, hanem egy kicsit Magyarországot is „el kell tudniuk adni” az anyavállalatnak.

Ezért a különadóval a kormány nem a multinacionális vállalatot hozza nehéz helyzetbe, hanem annak magyar leányvállalatát. Ugyanis ezután embert próbáló feladat lesz a frankfurti, londoni vagy New York-i központokban arról meggyőzni a beruházásról döntő felsővezetőket, hogy a befektetésre éppen most és éppen Magyarország a legmegfelelőbb hely.

De miért érdekeljen ez minket?

És nem apró beruházásokat érinthet ez. A távközlési piacon például a Magyar Telekom vagy az Invitel vezetésének biztosan nem lesz könnyű dolga a német és amerikai anyavállalat főnökei előtt, amikor azt próbálják majd megmagyarázni, hogy miért mostanság kellene Magyarországon olyan hálózatot kiépíteni, ami a jelenlegi kapcsolatnál tízszer nagyobb sebességet biztosít a magyar átlagfogyasztóknak. A különadó ebben biztosan nem fog segíteni.

customer surveys
customer surveys


A kormánynak sokkal óvatosabban kellene bánnia tehát az ilyen eszközökkel. Különadót csak alapos piaci elemzés és súlyos piaci anomáliák megléte esetén szabadna kiróni. Ugyanis ez a néhány tízmilliárd forintos adóbevétel sokba kerülhet az országnak, ha a befektetésekért folyó versenyben alulmaradunk.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2010.10.13. 18:05:14

Ha ez a poszt nem a távközlési szolgáltatók, hanem a multis, élelmiszert IS áruló üzletláncok megadóztatásáról szólna, azt írnám, hogy halleluja, eddig fizettek nagyjából semmit, most épp itt az ideje, hogy a zsebükbe nyúljanak.

Ha a legutolsó, nyomorult magyar cégnél külön kockás füzetben kell vezetni, melyik bevételük konkrétan miféle tevékenységből származott és annak a tevékenységnek a művelőjétől mennyi lehet az "elvárt" jövedelme és a hozzá kapcsolódó adó és járulék, akkor miért pont a multik ne dobnának be a saját "elvárt" adójukat a kalapba?

A netes - telefonos - kábeltévés cégeket viszont egy kicsit sajnálnám a különadó miatt, mert én a kék propelleressel és a piros pipással vagyok kapcsolatban, jót adnak korrekt pénzért és nem hinném, hogy azon járna az eszük, hogy a saját busás hasznuk reményében engem sarcoljanak.

Úgyhogy csak nyugodtan különadót a kutyakaja minőségű élelmiszerhulladékot emberi fogyasztásra alkalmasnak címkéző élelmiszerláncokra, egyben el a kezekkel a távközlési szolgáltatóktól!

Tudja valaki egyébként, hogy a gázszolgáltatókra mikor vetik ki a különadót?

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.10.13. 18:05:26

Jajistenem, jajistenem, nem lesz 30 Mbit-nél gyorsabb internet, most mi lesz velünk?!?!

Én tíz éve (! - informatikában nagy idő) 768 kbit - 1,5 Mbit sávszélességet használok, és még eddig mindenre elég volt...

Devil 2010.10.13. 18:05:33

Szerintem a kulonado egy demagog fa....fossag.
Az pedig nagyon visszataszito hogy indoklasul olyasmiket hoznak fel hogy "BIZTOS kartelleznek"- nos egy jogallamban a gazdasagi buncselekmenyekkel a megfelelo birosag foglalkozik, es nem buntetik az egesz iparagat (ha valoban kartellezett, ha nem) bizonyitek is itelet nelkul. Ez mar az oviban sem volt elfogadhato, ilyet felelos miniszterelnok nem mond. Az adot egyebkent azert vezetik be mert az egyeb adocsokkentesek miatt tul keves lenne a bevetel es valahogy potolni kell a kiesett penzt, de az adocsokkentest mar beharangoztak es nem mernek/nem tudnak viszakozni (tehat politikai okokbol van az egesz).
Viszont ezzel mindenkivel kiszurnak: a kulonadonak az lesz a vege hogy a ceg dragabban fogja ugyanazt arulni Magyarorszagon mint az EU-ban barhol mashol, es ezt mi, a fogyasztok leszunk kenytelenek megfizetni. Adocsokkentes ide vagy oda, nem jarunk a vegen semmivel sem jobban. Kulonosen fajdalmas a banki es a tavkozlesi szektor megsarcolasa, ezek a gazdasagi elet megkerulhetetlen szereploi, az araik emelkedese az inflaciot is erezhetoen fogja novelni, es a gazdasagi novekedest, valsagbol valo kilabalast fogja csokkenteni; vagy ha nem novelnek arakat akkor a reszvenyeik fognak kevesbe vonzoak lenni es az a minimum hogy nem lesz fejlesztes, de lehet hogy sok befekteto masba fogja tenni a penzet es tenyleg ki fognak vonulni a piacrol ezek a cegek.

Silent Bob 2010.10.13. 18:05:38

A távközlési cégek azt is megmagyarázhatnák, hogy a fos szolgáltatásuk vajon miért nálunk a legdrágább egész Európában.

Sieg 2010.10.13. 18:05:42

Ha tényleg igaz, a népi-nemzeti populizmus újabb magasságait hódítja meg a Fidesz. Úgy látszik tényleg csak egy számít: hogy a hozzá nem értő istenadta nép tapsoljon, és ennek (is) fog, mert teljesen hülye hozzá.

Maguk a különadók nagy része persze a zembereket sújtja (árrések, kamatmarzsok növekedésével), de hát ezt Józsi bácsi és Mari néni nem látja.

Ez ennél nagyobb gond az, hogy a jövő ostoba (hogynemonjdam: böszme) felélése. A már említett okokon kívül (beruházások lassulása, kivonulás), hosszú távú kockázati prémium felértékelődést hoz majd Magyarországnak, mint befektetési célpontnak.

Ha a nagydarab bunkó bully szerepét játszó kormány mindenre rámutathat, és einstandolhatja, akkor jópár évnek el kell telni, mire a el lehet hitetni a befektetőkkel, hogy csak kis botlás volt, de nyugodtan befektethet, istenuccse nem csinálják még egyszer. Csak kicsit loptak, mert kenyér és cirkusz, ugye meg tetszik érteni?

Röviden: egy plebsnek szóló gesztussal mindenkivel kicsesznek közép- és hosszú távon. Node utáuk az özönvíz.

Az az apró tény, hogy egy elméletileg konzervatív párt teszi ezt, már nem lep meg senkit, csak a komikus faktort növeli.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.13. 18:05:59

A cikk elképesztő. Ha az állam látja, hogy valamelyik iparágban nagyon nincs verseny, és nagyon magasak a nyereségek, és versenyt kíván létrehozni, akkor alapíthat egy olyan vállalatot, amit meghatározott időn belül tőzsdére visz, és így kényszeríti ki a versenyt.

A különadót a jövedelmezőséghez kötni a legnagyobb baromság, ami létezik - eggyel ez előtti rendszerben is ez a fűnyíró-elv működött: a jól menőktől elvették, a szarul/értelmetlenül gazdálkodóknak meg odaadták a pénzt.

Különadót akkor szabadna kivetni, ha egy ágazat nem képes megtéríteni az általa okozott károkat. A bankszektor (nem a magyar!) a gazdaság bedöntését, az alumíniumgyártók a szennyezőanyag tárolását, stb. Ebből alapot lehet képezni az ilyen károk megtérítésére.

A mi különadónk fogyasztásra megy el (lélegeztetőgépre vagy nyugdíjra, kinek-kinek ízlése szerint). Más szavakkal: megesszük. A bankadó bevezetésének pillanatában írtam: már csak idő kérdése, hogy melyik szektorról mennyit nyúlnak le. Azt is leírtam, hogy az is idő kérdése, hogy így semmi nem lesz jól jövedelmező, és mindenki sorra kerülhet egyszer - ez pedig nem a gazdasági növekedést beindító csodaszer, ebben biztos vagyok.

szekercelazac 2010.10.13. 18:10:56

Ma Magyarországon ezek a cégek extra profitot termelnek a hiányos/rossz jogi szabályozás miatt.
Nem létezik még egy ország, ahol az ügyfél fizet a banknak, hogy ott tartsa a pénzét stb. Úgyhogy valószínűleg nem lesz a profit így sem kevesebb, mint a környező országokban.

Retekbácsi 2010.10.13. 18:10:58

Az is érdekes lehet, hogy a Telco piacra sokkal könnyebb belépni, mint a bankpiacra, és ez a különadó gondolom nem csak a nagyokat érinti.
Sok kis, alternatív szolgáltató általában nem gigaprofitról híres, inkább csak kényelmesen elműködget. Viszont ők akik inkább magyar cégek, és nehezebben tudják kimenteni a profitok valamiféle anyavállalatba. És ők azok, akiket igazán rosszul érint az extra kiadás.

sanyix 2010.10.13. 18:11:10

@Squid: hát nem éppen. A t rekordprofit, panno...öö telenor is növelte rendesen a profitját.

Hidd el, a válság nem annyira szopatja a nagy cégeket, a válság csak egy magyarázat hogy miért lehessen jól lehúzni az átlagembert.

NekemSeKönnyü 2010.10.13. 18:11:14

@n_zs: Nem hiszem, hogy ez ma realitás lenne, sajnos már az előző tenderben is csak komolytalan jelentkezők voltak. A vásárlóerő csökkenésével csak romlott a helyzet...

tobias2 2010.10.13. 18:11:19

Nemcsak a bankok és távközlési vállalatok foghatják vissza a beruházásaikat, hanem a mobil szakmák legjobb képviselői (orvosok, mérnökök, informatikusok, stb.) is könnyen odébb állhatnak egy-két országgal...

moonclown 2010.10.13. 18:11:24

megint fordítva ülnek a lovon egyesek.Ész nélkül nem kell mindent megadóztatni de:

A kedves anyavállalat továbbra is 3-4X-s hazsnot húz itt fajlagosan az otthonihoz képest.Nézd meg itt mennyi egy 4/4-es internet bérelt vonal és mennyi USA- vagy NY-euban.Ergo továbbra is megéri befektetni mert zsakszamra viszik a penzt.És a nyereség után a legtöbb velünk kkv-kal ellentétben nem fizetnek adót.

sorokinV 2010.10.13. 18:11:42

Speciel néhány sűrűn lakott bp kerület, ahol fejlesztettek az elmúlt években. Ahol én lakom évek óta két pár ropin próbálják a szélessávot nyomatni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Vidéken meg állami pénzből megy a gerinchálózat fejlesztése, szal' a semmi fejlesztésből nem sokat tudnak visszavenni!

Viktus 2010.10.13. 18:11:58

A Deustche Telekom itt már régen hülyére kereste magát, mikor már nyugaton alap volt az adsl itt még arany árban tolta a csiganetjét hosszú évekig ...

Gábor mester 2010.10.13. 18:12:02

A kedves multik rájöhetnének végre, hogy tovább nem üzlet ámerikai homokot hitelből vetetni a "niggerekkel". Három-négyszer annyiért, amennyiért otthon el tudják adni, és vásárlóerő-paritáson számolva meg huszonvalahányszoros áron, ugye... Mert a "niggernek" csak banánja van cserébe. Meg vörösiszap tárolására és verebes Tesó-autóbehajtónak egyaránt jó mocsara meg tőzeglápja... Hogy toporzékoltak a bankadó miatt is - lassan EU-s szinten vezetik be... A multik megehetik a pénzüket, ha nem tudnak többé pénzt csinálni vele sehol.
Azért örülnék, ha a sok kis hazaÁRULÓ nem ezeken a blogokon féltené a Nagytesó buxáját. :)

sourcerror 2010.10.13. 18:12:09

@Lord_Valdez: "A verseny imitációját nem oldja meg. Az, hogy sok profitot termel meg nem számít kezelendő anomáliának. Legalábbis egy piacgazdaságban."

Ha egy iparágban mindenki sok profitot termel, az azt jelenti, hogy ott nincs verseny.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.13. 18:12:30

Ez is olyan vicces dolog, mint a 17%-ról 16%-ra csökkentett adócsökkentés köpenyébe elbújtatott akna, hogy cserébe pld. a munkába járás térítést ezentúl megadóztatják.
Hány millió ingázónak jelent ez azonnal adóemelést?

pancsolt misebor 2010.10.13. 18:12:41

Engem ez a különadó kivetés nagyon emlékeztet egy másik szituációra: Kolompárnak nincs tyúkja, de szeretne húslevest enni. Tehát sunyin körülnéz, kinek van ilyen jószága, és akinek van, attól elveszi/ellopja.
Nem ez történik állami szinten?

Alvarez 2010.10.13. 18:12:48

A túl magas adó a multi cég magyar beszállítóit lehetetleníti el. A nyereséget el lehet úgy tüntetni, hogy offshore-on keresztül hozza be az alapanyagot, vagy az árut (pl. a kereskedelmi láncok). A magyar beszállítónál viszont ez az utaztatás nem lehetséges, lehet borítékolni, hogy ki lesz versenyképesebb, és ki fog piacot veszíteni.

Dr Kangörény 2010.10.13. 18:12:59

Távközlési cégeink a gátlástalanul módon használták ki helyzetüket. Elég csak az áraikat összehasonlítani, akár csak az osztrák távközlési árakkal, érdekes módon nálunk drágábbak ugyanazok a szolgáltatások, mint tőlünk nyugatabbra.

Ehhez vegyük hozzá, hogy a magyar cégek vastagon nyereségesek voltak eddig, tehát a díjak csökkentése nem a nyereség-veszteség kérdés miatt nem történt meg, hanem azért, hogy a lehető legtöbb profitot termeljék ki.
Egyértelmű, hogy a különadót nem fogják benyelni, velünk fogják megfizettetni.

A kormányt ugyanis nem érdekli, hogy fejlődik-e nálunk a távközlés, valószínűleg úgy gondolják, elég jól állunk ilyen téren. Ez indokolhatja pl. azt, hogy az eddigi adómentes internet juttatást adókötelessé teszik jövőre, ráadásul a "kedvezményes" adózás csak havi 5 ezer forintig él majd, tehát pl. egy felső kategóriás net szerintük már nem támogatandó.

Laslow · http://laslow.hu/ 2010.10.13. 18:13:05

@Squid: Válság ide vagy oda, a telco cégek tudtommal igen nagy profittal dolgoznak most is, ami a nagy szívástól roppant távol áll.

Manatee 2010.10.13. 18:14:00

Sőt. A telkók mobiljai évek óta foggal-körömmel küzdenek azon, hogy ne kelljen per bázisállomás fizetni a frekvenciadíjat, ami praktikusan annyit jelent, hogy minél nagyobb a hálózatod, tehát minél jobb szolgáltatást nyújtasz, annál többet fizetsz. Mert ugye sok bázisállomásra nem a GSM, hanem épp a 3G esetében van szükség. Kéne, nagyon kéne a mobilnet ahol nincs vezeték, meg ahol a jónép épp van, mert elég sokszor nincs ám otthon, a nyilvánosan elérhető netpontokkal meg hát volt pár tapasztalatom múlt nyáron. Pár sürgős munka nagyon nem bírt elküldődni az Alföldről sehonnan.

Aztán. A telkó cégek, ellentétben pl. építőiparral meg hasonlókkal, bazi nagy foglalkoztók, legális, bejelentett dolgozókkal, elég tisztességes munkakörülményekkel és bérekkel. Ha Magyarország nem jó terep, akkor majd szépen repülnek a fejlesztők, a call centerük elmegy máshova, az infrastruktúra-fejlesztés meg ráér. A díjak meg maradnak.

Negyedik szolgáltatóóóó? Tényleg úgy gondoljátok, ha annyira akart volna jönni, akkor tényleg nem bírt volna? Nemá.
(csak emlékeztetőül: ezek magáncégek, a Posta meg a Volán meg nem az, ne keverjük az apácát a fapálcával)

Squid 2010.10.13. 18:14:17

61milliárd a Telco szektor profitjából 2011-ben a szám...

Ezt nem tudom milyen módon gondolják komolyan... Kik tartoznak bele? ISP-k,Mobil,Vezetékes?

Végülis tökmindegy, mert a Mobilosok éppen LTE implementációra költenek pénzt, az ISP-k és a vezetékes/B2B Telco cégek 8%-10% körüli bevételcsökkenéssel zárták a múlt évet és az egész ágazat lefelé megy. Ha erre rátesznek 61 milliárd nettó profit elvonást, én nem tartom lehetetlennek, hogy a Telenor és az Invitel bedobja a törülközőt az ISP piaccal egyetemben.

Hatástanulmányok nem hiába vannak...

k.o.d.i. 2010.10.13. 18:14:56

nem igazán értem mire föl a különadó, ez az iparág igen nagy befektetéseket igényel és nem is olyan tisztességtelen az ügymenetük és a profitjuk, mint a bankszektoré.
Viszont azt meg nem értem, hova tervezik a kivonulást a bankok, ha egész Európában lesz bankadó. Vagy megéri itt hagyni az egész régiót? nem hiszem...

tcom 2010.10.13. 18:15:19

Nem árulok el titkot, hogy a bank-szektorhoz viszonyítva a távközlési és IT vállalatok bevétele évről évre drasztikusan csökken. Sehol, még a kereskedelemben sincs akkora bevétel csökkenés, mint az IT szektorban. A telefon előfizetések szám,a csökken, az internet és egyéb szolgáltatások bevétele stagnál, a fejlesztésre fordított összegek nőnek. A vállalatok folyamatos költség csökkentésre kényszerülnek. A különadót kénytelenek lesznek kigazdálkodni. Vagyis a pár tízezer alkalmazotton és az előfizetőkön csattan az ostor.

Ezúton meg is kérdezném Orbán Viktor urat, hogy miért éppen a nem éppen a Távközlési szektort nézte ki magának?
Nem lenne egyszerűbb, ha az ipart, vagy csak az összes multit adóztatná, elosztva a terhet?

Hajrá Fidesz!!!=:-(

nikk rivers 2010.10.13. 18:15:27

Majd rutinból nyomnak egy extra létszámleépítés gombot, oszt jónapot.

ügyfélszolgálatos 2010.10.13. 18:24:37

Arról nem is beszélve, hogy így tuti bukjuk mi dolgozók a béremelést. Eddig a válságra hivatkozott a tékomp (nem írom ki), most erre fog...

tcom 2010.10.13. 18:24:45

@Lord_Valdez:

A Távközlési cégeknél szinte kivétel nélkül 2-3 éve nem volt béremelés, sőt!!!
Viszont folyamatos a létszám leépítés. Az emberi erőforráson nem nagyon van mit megspórolni, mert már jelenleg is sokkal rosszabb az a mutató a nyugati cégekhez képest, ami azt méri, hogy egy dolgozóra mennyi előfizető jut.

EMU 2010.10.13. 18:24:51

"A távközlési különadó bevezetése után nehéz lesz az anyavállalatnak megmagyarázni, miért mostanság kellene a magyaroknak tízszer gyorsabb internetet biztosítani. " - orbán nem használ netet, utálja, zavarja a véleményszabadság, az internet vajákos hülyeség szerinte. Persze, hogy nem zavarná, ha az ország visszaállna füstjelekre, az a csűrből is látszik, meg a magafajta gumicsizmás is jól boldogul vele.

orient 2010.10.13. 18:25:01

Sajnos hüjje a zorbán megint. A Jobbik zavazatokra hajt ezzel is. Ez még ok is lenne, de:
1. Jobbik szavazótábora 1X %
2. A jobbbik szavazók 90% a cigánybűnözés miatt szavaz rájuk, a multik max annyira érdeklik őket míg Tesco és hasonlók akik ölik a magyar gazdákat.

Ha nem ez a cél csak a bevétel akkor túlzott. Bankadóval egyetértettem még mert tényleg leszívatták a népet és visszaéltek a helyzetükkel (emberek is hülyék voltak mert ezt megengedték és hiteleket vettek fel). Ez rendben is lenne, még a túlzó mértéke is mondjuk idén és max jövőre. De ilyen szinten tartani hosszú évekig azért az is túlzás. 2 év után levihetnék a bankadót európai szintüre az ok is lenne, de ez nem.

Ezek a multik akikről szó van, igen is munkát adnak 10 akár 100 ezreknek ma Magyarországon. Közvetve ezt a réteget szívatják, mert kíváncsi leszek, milyen béremelések lesznek ezeken a helyeken és milyen elbocsátások a költséghatékonyság megőrzéséért. Magyar telecom és sok más cég nem 0-s kedvezményes adókkal jött ide mint az AUDI és más cégek hanem kő keményen fizet a kasszába. Nem mintha az Audival gondom lenne mert ők szintén jelentős értéket termelnek itt ennek ellenére. Csak ugye ez akkor már nem érv, hogy miért van különadó olyan cégekre akik eddig is rendesen fizettek, és nem csináltak semmi szemétséget mint mondjuk a bankok (válság kirobbantása pl.). Csak van pénzük és profitjuk.

Bankadót még benyelné a világ, de ez nagyon durván fogja visszavetni Magyarországot mint célpontot a következő években.

2. Ami még jobban elgondolkoztat, mire megy ez a sok lóvé? 200 bankadó, 160 ez, 200-300 húznak a közszférán. Nyugdíjon és más szerveken is spórolnak. meglesz az kb. 800 milliárd mindennel együtt. Adócsökkentésre ennyi nem megy el. Vagy lehetne akkor valóban igazi egykulcsos SZJA, nem ez a félig egykulcsos de közben félig szuperbruttóbol vonjuk és már senki sem tudja követni milyen adó.

Vagy mostantól aztán kéne lássam minden jobb lesz utak, kórházak, orvosok, tanárok bére...stb.

Az a gyanúm ezek a pénzek sosem az emberekhez fognak eljutni közvetve sem, mint a kurcsányék alatt. Mert 0.8% hiánycsökkentésre nem kell ennyi. Márpedig ez kő kemény adóemelés ami nem is mindenkit de százezrek fizetését fogja érinteni itthon.

turulpina 2010.10.13. 18:28:07

Majd ha szépen emelkedik a mobiltarifa, drágább lesz a tecsóban a nagybevásárlás számlája, az áram, a gáz és a havi számlavezetési díj vagy az átutalás, akkor a most ujjongók is megértik, hogy működik a robinhood-adó.

Addig lehet mocskosmultizni.

Pueblo 2010.10.13. 18:28:10

@Squid: Te gondolom a telkó szektorban dolgozol? Vagy érintett vagy valahogy benne? Tévedek?

tcom 2010.10.13. 18:47:21

@Secundus:

Igazad van és hozzátenném, hogy a távközlési cégektől csak pár tíz milliárd jön majd be. Ez aprópénz a költségvetésből hiányzó 100 milliárdokhoz képest.

Érdekes, hogy a profitot termelő, a munkahelyeket fenntartó, adót fizető cégeket sarcolják meg. Akkor miben különbözik az orbán-galeri a korábbiaktól?
Csak hogy ne kelljen a szociális kiadásokhoz nyúlni, mindent elkövetnek. Mondjuk a magas nyugdíjakat lehetne korlátozni, még jobban megszigorítani a rokkantsági eseteket, felemelni a korhatárt és 100 milliárdok maradnának meg, úgy hogy a termelő cégeket nem bénítják meg. Magyarországon feltűnően magas az átlagnyugdíj az átlag fizetésekhez képest. Ezzel kellene valamit kezdeni.
Olvasom, hogy Hollandiában 16-ról 14 hónap időtartamra csökkentik a GES idejét, Franciaországban, Németországban nyugdíj korhatár emelés következik, Romániában, Görögországban csökkentik a nyugdíjakat.

Magyarország persze szabadságharcos. Ebben a nagy populista szabadságharcban elzavarjuk a tőkét invesztáló, fejlesztő tízezreknek munkát adó multi céget. Aztán amikor már nem fognak adót fizetni, viszont ezresével növelik a munkanélkülek számát, akkor majd lehet fejet vakarni és aggódni a 2/3-on!!!

2010.10.13. 18:47:38

Azért az adók mértéke kicsit talán nagy. Persze nem ártana az ilyen nagy cégek körmére nézni, hogy az esetleges kartellezéseket, vagy tisztességtelen üzletpolitikákat meg lehessen hatékonyan szüntetni - talán ez az, amit szívesebben látnék...

orient 2010.10.13. 18:47:44

Ja és rohadjanak meg. Most olvasom lenyúlják a magánpénztári befizetéseket is, magyarul az én jövőbeni nyugdíjamat. Ezzel is azok járnak megint jól akik eddig is segélyen és adót csalva éltek, mert ezentúl is adót fognak csalni, aki meg fizet rendesen annak egy évi nyugdíj megtakarításait benyelik. Szemét állatok, inkább ne lenne adócsökkentés ennél még ez is rosszabb. Miért is gondolta az ember ezek valami jót is fognak adni anélkül hogy a másik kezükkel tiszta erőből pofán ne csapnának.

A k**va anyjukat (mármint a kormánynak...).

ubu1 2010.10.13. 18:47:57

Teljesen mindegy, hogy mit milyen adóknak hívunk. Lényegében az országban élők fizetik meg, bármi is a neve. Ha SZJA, akkor az APEH-nak szóló csekken fizetem (vagy utalom) amit a munkáltató adóelőleg címén már át nem passzolt. Ha bankadó, akkor a hiteltörlesztésem egy részét adja tovább a bank, vagy épp annyival kevesebb kamatot ad a megtakarításaimra. Van már többször megemelt jövedéki adó is, annak befizetésére a pia/cigi/üzemanyag eladóját használom postásként. Most meg lesz távközlési különadó, úgyhogy telefon/internet (esetleg kábeltévé?) számla kiegyenlítése címén is adót fogok fizetni.
Szóval csak egyet tudok érteni 7esbusszal: úgy fogunk kiskirályunk ötleteire különadókat tejelni, hogy még örülünk is neki közben. Tisztelet a kivételnek persze...

rockjano_ 2010.10.13. 18:48:05

Gondolom az mindenkinek világos hogy mint a bankadót sem ezt sem az érintett cégek fogják megfizetni hanem mi egyszerű állampolgárok, így vagy úgy.

Vagy közvetlenül, vagy fejlesztések visszafogásával vagy akárhogy. Lényeg az hogy rejtve nem megszorításként éljük majd meg hanem a szemét multik még szemetebbnek tünnek majd. (hiába magyar multi lásd. CBA) Nem nem mennek el hanem beállnak túlélésre. Nem ruháznak majd be semmit pl. meg hasonlók.
(nesze neked kis magyar beszállító vállalkozás)

Az átlagember meg van elég hülye és a demagógia iránt érzéketlen ahhoz hogy ezt zabálja.

Az biztos hogy nagy lukak vannak a költségvetésben jövőre meg szerintem még nagyobbak lesznek.

A gazdaság beindításáról szó nincs ezek az intézkedések sem oda hatnak. Ezek az adók maradnak a ciklus végéig (vagy mégtovább) és ezt is mi szívjuk meg. (mint persze mindent)

A magánnyugdíjpénztárakat meg valami ügyes módon majd államosítják. EU-ide-ode mindegy.

bgabor1911 2010.10.13. 18:48:14

"Például, amikor a piacon versengő vállalatok nem is versengenek igazán, hanem valami hallgatólagos kartellbe verődve imitálják csak a versenyt."

A magyarországi mobilszolgáltatók simán beleférnek ebbe a kategóriába. Ennyit arról hogy igazságtalan e különadóval súlytani őket. Hát nem az.

"bár a hírek most éppen arról szólnak, hogy három nagybank a bankadó miatt a kivonulást fontolgatja"

A bank mint olyan nemigazán tud kivonulni egy piacról, hiszen többmilliárd forintnyi pénze van kihelyezve az emberekhez hitel és más képében. Ugyebár a pénz azonnali visszafizetését nem követelheti, mert nem az állt a szerződésben. Sose mondana le a pénzéről a bank, csak a pofája nagy, mint minden banknak.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.10.13. 18:48:19

Az eddig kiszemelt szektorokban tevékenykedő vállalatok nem tudnak, nem fognak kollektíve kivonulni. Bankból viszonylag sok van, ott néhány szereplő dönthet a kivonulás mellett, de az általuk hagyott piaci rést azonnal betöltik a többiek. A távközlési és energetikai cégek nagyon komoly infrastruktúrával rendelkeznek, amit nem lehet leszerelni és átvinni egy másik országba. A kereskedelmi vállalatok sem hagyják itt a piacot.

Az eddigi, célzott intézkedéseknél ügyelni látszottak arra, hogy az exportra termelő és a hazai piacon importtal versenyző vállalatokat ne sújtsák külön adókkal. Ha Macchiavelli azon alapelvéből indulunk ki, miszerint az embereket kicsit megsérteni a legrosszabb, amivel még cselekvőképes ellenségeket szerzünk (ezért valakit vagy tegyél tönkre teljesen vagy hagyd békén), akkor a kormány lépései logikusak. Más kérdés, hogy a jogbiztonság érzését és az általános üzleti klímát ezek az intézkedések hosszú ideig rombolni fogják. Éppen azokban a "soft" szempontokban fog ez visszaütni (hit, bizalom, tenni akarás), amit ez a garnitúra a technokrata "bankárkormányokkal" szemben képviselni szeretne.

Rövid távon sikeres lesz a stratégia, viszont koherens és hiteles jövőképet ilyen eszközökkel nem lehet kreálni. Hacsak nem az lesz az alapvető paradigma, hogy az állam mindent megtehet.

is 2010.10.13. 18:48:24

vegynk egy masik Telco-t sujto dolgot: az EU evek ota nyomja lefele a roamingdijat, sot most mar teljesen meg akarjak szuntetni. hogyan is csinaljak? egy evre elore bejelentik, fokozatosan, evrol-evre lepnek.

a nyugdijrendszer visszaallamositasa azonban itt a nagy lepes, minden mas csak fedes. Orban 2009 ota erre keszul, minden mas utat eddig lezartak elole, most mar egeszen durvan allamosit, ha ezt is elveszik tole, es remelem elveszik, akkor talan nem fog meg ujabb otletekkel jonni. nem csak a multik cegkozpontjai, hanem a nemet, francia kormanyok is ajanlanak befektetesi celpontot vallalataiknak. 2008 osze utan a Gyurcsany es Bajnai kormanyoknak sikerult meggyoznie a nemeteket, hogy hozzak ide az Opelt, Audit, meg korabban a Mercedest. valamiert azt gondolom, hogy miutan megmondtak Orbannak, hogy ne nyuljon a nyugdijrendszerhez, majd megmondtak, hogy ne szamolja el, most, ha meghalljak, hogy mit csinalt, szeliden odaszolnak a vallalataiknak, hogy nincs mit tamogatni Magyarorszagon. tenyleg johetnek a magyar csalo vallalkozok munkahelyet teremteni feketen, sajat zsebre. adobevetel meg sehogy sem lesz belole.

pokesz70 2010.10.13. 18:48:33

A lényeg a lényeg, Magyarország GDP-jének 70%-át a multik hozzák össze. Ez nem csupán pénz (bár köztudomású, hogy a multik a legjobb adófizetők), hanem munkahelyek százezreit jelenti (akik után szintén fizetnek szja-t, járulékokat, stb.). A telkom cégek hatalmas pénzeket költenek fejlesztésekre, beruházásokra.

Sokkal könnyebb és nagyobb népszerűséget hozó döntés ezeket a cégeket külön megadóztatni, de pont a gazdaság motorjába fojtjuk bele a szuszt. És előbb-utóbb elfogynak majd azon iparágak, ahonnan még ki lehet sajtolni egy kis pénzt. Akkor mi lesz, fidesz? Muszáj lesz költségvetést csinálni? Reformokat? Vagy kihúzzátok a 4 (20) évet ezek nélkül?

rulettes 2010.10.13. 18:48:38

Azért valóban zseniális ez fidesz kommandó. Ekkora ötletet...
NEM a zembereket adóztatják meg, nem a zemberektől kérnek vizitdíjat, hanem a cégektől szednek külön adót, azoktól ahol a legtöbbet költjük. Energia, távközlés, vegyesbót.
Így is mi fogjuk összeadni ezt a "különadót", mi pénzünkből áll össze némi telefondíj emelés és áramdíj emelésből, de a pórnép majd a multicéget szidja, nem a kormányt.
-zseniális-
És főleg ezekre az adókra tuti nem lehet afféle szociális népszavazást megszervezni.
Az másik kérdés, ez a különadó mi módon élénkíti a gazdaságot???

Tokfalv 2010.10.13. 18:48:40

“El lehet menni, kérem, Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék!”

Csirke72 2010.10.13. 18:48:45

A multiknak és többi mamutcégnek esze ágában sem lessz lelépni magyarországról hiszen nevetségesen alacsony béreken dolgoztathatnak, a beruházások költségei is aprópénz.
Ezek a multik nyugateurópában közel ekkora nyereséget nem tudnak termelni mint kishazánkban.

Eszük ágában sem lessz kivonulni, söt minden "szörnyü" adózás mellett folyamatosan terjeszkednek.

Emberek ébredjetek már fel! Nem bagóért kell dolgozni és örülni a munkának!

Vegyetek példát a németröl aki nemvállal el olyan munkát, ami neki nem fekszik pénben:)

háténvagyokaz 2010.10.13. 18:48:54

Lelki szemeim előtt már látom is a jövő villanyszámláján az új tételt: "energia-különadó-hányad"...
Igaz is: mikortól hatályosak ezek az új adók? Már az idei év után is fizetniük kell?
Tényleg jó lenne tudni, hogyan egyeztethető össze ez a bejelentés a befektetés-ösztönzéssel, a munkahelyteremtéssel. Én évek óta azt vélem hallani a külföldi cégektől, hogy az egyik igazán fontos dolog számukra a kiszámítható gazdasági-pénzügyi környezet. Már az évenként változó adószabályokat is nehezen lehetett megmagyarázni, az ilyen egyik napról a másikra felbukkanó extra adók meg végképp elijeszt minedenféle befektetőt, nemcsak az érintett szektorokba tartozókat.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.10.13. 18:49:01

A különadó talán a legjobb megoldás, a költségvetési hézagok betömésére és persze egyáltalán nem ördögtől való. De a telekommunikációban esetleg ezt másképp is lehetne intézni: a cégeknek lehetőséget kéne adni, hogy ettől az adótól mentesüljenek önként vállalt és esetleg önmagában veszteséges infrastruktúra-fejlesztésével! Az hogy nincs verseny sok helyen kábeltv-internet területén, vagy instabil a mobilhálózat bizonyos helyeken is okoz annyi veszteséget az államnak (nem telefonálsz = nincs ÁFA bevétel) ami e adó lehetséges bevételeivel azonos mértékű is lehet! Amelyik cég pedig nem hajlandó/akar/képes ezt vállalni/teljeíteni csak fizessen különadót..

Hitelt fölvenni nem életbevágó (legalább megtanulna a lakosság megtakarítani, azt mondják abban úgyis rosszul állunk) de a távközlési hálózat már-már olyan fontos, mint maga a villamos hálózat. talán egyfajta "irányított fejlesztés" jobb hatással lenne hosszú távon.

Bár az is igaz, hogy ebben az esetben a rövidtávú probléma terheit egy másik ágazatnak kéne viselnie (ha maradunk a különadónál)

molnari 2010.10.13. 18:58:39

nos, szerintem ez azért nem ilyen egyszerű.

a bankszektornak, a távközlési szektornak, de még az energetikai szektornak is lényegesen nagyobb a jövedelmezőségi mutatója Magyarországon (és általában kelet-Európában), mint a nyugat európai országokban.

ennek okait lehetne boncolgatni, de tény, hogy az emberek jelentős hányadát irritálja ezeknek a cégeknek a nyeresége. különösen akkor ha ezt a nyereséget nem a szolgáltatások színvonalával, hanem a monopol(oligopol-)helyzetükkel érik el.

a fejlesztések elmaradásától pedig szvsz nem nagyon kell tartani. ezután is meg fogja érni szolgáltatni, de extraprofitot már nem lehet lehúzni.

fingerbangs 2010.10.13. 18:58:45

nem tetszik amit a fidesz csinál, nem ezt ígérték

budai zöld 2010.10.13. 18:58:54

"Ezért a különadóval a kormány nem a multinacionális vállalatot hozza nehéz helyzetbe, hanem annak magyar leányvállalatát. Ugyanis ezután embert próbáló feladat lesz [...] arról meggyőzni a beruházásról döntő felsővezetőket, hogy a befektetésre éppen most és éppen Magyarország a legmegfelelőbb hely."

Ez így van, én is voltam ilyen nehéz helyzetben, sajnálom is marhára a magyarországi menedzsmenteket.

De azért valószínűsítem, hogy a különadókkal érintett iparágak semelyik szereplője számára sem volt Magyarország eddig sem befektetési piac az utóbbi pár évben.

Kár rinyálni, Magyarország nem lesz kevésbé kiszámítható környezet a külföldi tőke számára egykét különadótól - ha közben mondjuk rendben a költségvetés, és átláthatóbb az adórendszer meg pár szabályozás.

Bergeroth 2010.10.13. 18:59:01

A baj az, hogy a jelenlegi hatalom sem hosszútávra tervez. Na vajon legvégül, kik fogják megfizetni ezeket a plusz költségeket?
Főleg orbán fanoktól és fidesz hívőktől várnám a választ.

TroppauerHümér 2010.10.13. 18:59:06

Drágább lesz a net vagy a mobilozás: nem akkora baj, mint hogy összedől a kórház, hülyék mennek tanárnak, kifizetjük a gatyánkat is adósságszolgálatra.

wildboar 2010.10.13. 18:59:12

Azért azt tegyük a "szegény " multicégek asztalára,hogy amikor nem volt itt semmijük,csak egy piacfelmérésük,jöttek,és építkeztek nagy bőszen.Megérte? Valószínű,hogy meg.Mert még itt vannak.Ha most be kell szállni egy kicsit a magyar gazdaságba(amelyből -is- eddig gazdagodtak) ily módon is ,hát ne ágáljanak.Ha nem tetszik pakoljanak össze.Majd aki itt marad zsebre teszi az "Ő" hasznukat.
A bankadónkat már Az "Új Város"-ban is tanítják,és dicsérik.Európa több állama is készül bevezetni.Az áruházláncok tulajdonosai a leggazdagabbak közé tartoznak az Eu-ban is.Kis szolidaritást elvárhatunk tőlük.És ha ehhez az adópolitika kell...Hát legyen.

Nádasi Balázs 2010.10.13. 18:59:18

Én csak azt nem értem, mire vezetik be ezt a sok-sok rengeteg különadót, mire kell több milliárdot áldozni? Én sokkal inkább annak vagyok híve, hogy a kiadásokat kell megnyesni. Igazából most azt látom, mintha a kétharmad megpróbálna új-szocializmust építeni, káderpolitikájában és intézkedéseiben is. Jó, lehet, hogy tévedek, de nekem ez jött le. Nem lehetett volna Bajnait és Oszkót még 4 évig? :)

Nyers Fa 2010.10.13. 18:59:23

@Mária: A gázszolgáltatók beletartoznak az energia szektorba, egyébként meg a telekomos cégeknek sokkal nagyobb a profitjuk a termékeken mint az élelmiszerláncoknak. A Vodafone a T-com vagy a UPC a világ legnagyobb multijai közé tartoznak.
Téged inkább nem minősítelek.

kovacsguszti68 2010.10.13. 18:59:32

A távközlési cégek az elmúlt néy évben több mint 500 milliárd forintot költöttek beruházásokra (forrás: Informatikai vállalkozások Szövetsége) A távközlési cégek komoly koncessziós díjat fizetnek (ez az elmúlt évtizedben több mint 200 milliárd forintot tett ki), emellett még milliárdos nagyságrendű frekvenciadíjat is ki kell pengetniük évente.
Ezek ismeretében teljesen egyetértek a poszttal és egy korábbi hozzászólással: ha a kormány további különadóval kívánja sújtani a szektort, akkor leállítják a fejlesztéseket, valamelyest emelni fogják a díjaikat, hiszen a részvényesek felé is produkálni kell az eredményt, nem csak az anyavállalat felé.
Ez gyakorlatilag annyit fog eredményezni, hogy a tisztelt fogyasztó majd fizetheti a drágább számlákat (afelől se legyen kétségünk, hogy a bankadó nem lesz áthárítva ránk...)
A magánnyugdíjpénztárakat érintő elképzelésről ne is beszéljünk... :(
Nesze neked 2/3!

kovacsguszti68 2010.10.13. 18:59:48

@Gábor mester: nagyon egyszerűen látod ezt a kérdést. Ha minden nagytesó kivonulna innen, megbaszhatnád a 16%os szja-dat meg a családi-adókedvezményedet. Így is szívni fogsz, de ezt valószínűleg ezzel a hozzáállásoddal még nem fogtad fel.

ca2 2010.10.13. 18:59:50

Ma Mo-on a jövedelmek 20%ából fizetik az adózók az adók 80%-át, a jövedelmek 80%-ából pedig az adók 20%-át.
Gondolom ez egy elég könnyen átlátható ellentmondás.
Lehet persze a 20%-nyi jövedelmet még tovább adóztatni, csak ott bárhogy csavarjuk a prést nem fog már sokkal több kijönni.
Lehet továbbá újabb hitelek felvételével elodázni a probléma megoldását...
Vagy esetleg meg lehet próbálni a maradék 80% jövedelmet is megadóztatni.
Ez persze nyilván az érintetteknek nem fog tetszeni, de hát ez van...
A sarki péknek sem tetszik a jelenlegi helyzete.
Ezeket a külön adókat olyan cégekre vetették ki, amelyek nem verseny piacokon működnek, bár itt azért különbséget kell tenni az egyes szektorok között.
Mondjuk egy áruházlánc különadóval terhelését én azért másnak érzem, mint az oligopom vagy sokszor monopol piacokon működő távközlési vagy energetikai cégekét.
Egyébként számos országban ezek eleve különadóval terheltek így itt még az időszakossághoz sem nagyon kéne ragaszkodni, maradhatna a különadó.
Az élelmiszer kereskedelmi hálózatok különadóval sújtása kicsit meredekebb, hiszen ott ez nehezen értelmezhető dolog. Önmagában az, hogy "nekik úgy is jól megy" azért nem túl elegáns indok.
Bár nem is példa nélküli. A skandináv országokban pl létezik a forgalom arányos elvárt adó. Ott az elvárt adóval nem a mikrovállalkozásokat kínozzák, hanem az évről-évre nullszaldót kimutató multikat.
(hajógyárak, olajipar, halászat, távközlés)

kovacsguszti68 2010.10.13. 18:59:54

@k.o.d.i.: Lehet, hogy egész Európában lesz bankadó, de a saját tőkére vetített aránya mindenhol jóval alacsonyabb, mint amit kis hazánkban meghatároztak. Ez annyit jelent, hogy nálunk jóval nagyobb gazdaságokban (Németország, Franciaország) az ott tervezett adókulccsal összegszerűen kevesebbet fizetnek a bankok, mint Magyarországon.
És vannak a magyarnál sokkal fejlettebb, illetve nagyobb perspektívával rendelkező piacok, ahova érdemes befektetni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.13. 19:00:07

Az is egyfajta megközelítés ahogy a cikkíró látja.

De van másik is.

Eddig folyton átverte Magyarország az EU-t, az egyetlen tagállamként, amelyik soha, de soha nem tartotta be a vállalásait. Közben persze megduplázták az államdósságot, mindenféle eredmény, haszon nélkül. Sőt, nőtt a lemaradás.

Na tehát az a feladat, hogy jövőre biztosan 3% alá menjen a költségvetési hiány.

A kedves cikkíró ezt hogyan érné el?

Milyen alternatív javaslatai vannak?

Állami szektor csökkentése? De hiszen azt is megteszik.

Szóval ha nem tud jobbat, akkor nincs miért kritizálni az intézkedéseket.

Mert ez így a ha van rajta füstszűrős sapka az a baj, ha nincs akkor meg az a baj tipikus esete.

Szóval hogyan is érné el halálbiztosan a 3% alatti költségvetési hiányt a kedves cikkíró?

Olvastam olyan kritikát, hogy jó, de ekkora csomag azért nem kellene.

Mert azért azt is nézni kell, hogy eddig az összes kormány felültervezte a bevételeket, és alul a kiadásokat, meg az inflációt. Szándékosan.

Úgyhogy egy komoly költségvetéshez az eddigieknél jóval reálisabb alapok kellenek.

Várom az alternatív ötleteket, amelyek kiválthatnák ezeket a különadókat.

Sikamlós Jim DiGriz 2010.10.13. 19:00:15

Én pl. munkakapcsolatban vagyok telkókkal, és tudom, hogy nagyon durván vagdosták mostanában a költségeiket.

Kicsit aggaszt is most a különadó téma, mert mátol már megint nem érzem annyira stabilnak a fizetésemet. Vagy stabil lesz és többet kell költenem ugyanarra, mert a szolgáltatók emelnek, hogy tudjanak fizetni, vagy veszítek belőle, mert a költségcsökkentés áldozata leszek. De jó!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.13. 19:00:19

@orient:

Te hogy csökkentenéd a költségvetési hiányt, az államadósságot és az inflációt egy időben?

ca2 2010.10.13. 19:00:29

2." Ami még jobban elgondolkoztat, mire megy ez a sok lóvé?"

Hogy mire? Arra, hogy azokat költségvetési számokat amiket az IMF meg az EU szakértői tollbamondtak a gyurcsány-bajnai kabineteknek a 20milliárd euro hitel feltételeként, no ezeket a számokat most be kell tartani.
Mint kiderült ráadásul 0,4-0,5% hátrányból indulunk, mert valahogy tavaly mégis csak több lett a hiány annál mint ami a bajnai-oszkó statisztikákban szerepelt.

kzolika 2010.10.13. 19:00:38

@n_zs: Mert a 4. szolgáltató a beengedés engedélyezése után nem ülne le a többiekkel megbeszélni árakat, taktikát, stb., ugye?

Tóth Ágas 2010.10.13. 19:00:48

látom, makacsul él a tévhit, hogy a munkahelyek nagy részét Magyarországon a multik biztosítják (a munkahelyek töredékét adják, utána lehet nézni.)

a másik vicces tévhit, hogy a kincstár bevételeinek nagy része is a multiktól jön. a vállalati adóbevételek több, mint 80%-a a lesajnált KKV szektorból jön.

azt a sok Áfát pedig, amit a hipermarketek "befizetnek", azokat valójában mi fizetjük ki, vásárlók. ehhez persze érteni kellene az Áfa mechanikáját. vagy legalábbis nem úgy tenni, mintha nem értenénk.

a multik pedig nem mennek ki olyan gyorsan, mert a régióban tizedszázaléknyi piaci részesedésért is kemény harc folyik. ha itthagy egy 10 milliós piacot, akkor az itthagyott piaci részesedésnek megfelelő forgalmat soha az életben nem hozza be a szomszédos országokban. mert ott is vannak versenytársak. szóval a leglejártabb gagyi szar libsi riogatás, hogy "kimennek a multik!"

ha meg a szomszéd országok is átveszik az újfajta adónemeket, komparatív hátrányunk sem lesz. hogy ezt honnan veszem? ld bankadó, Románia, Lengyelország.

kzolika 2010.10.13. 19:05:13

@newtehen: "cserébe pld. a munkába járás térítést ezentúl megadóztatják.
Hány millió ingázónak jelent ez azonnal adóemelést?"

Hány millió??? 10 millió - nyugdíjas - tanulók - munkanélküliek - cigányok, akik eleve nem dolgoznak - cégautósok - faszom tudja. Talán marad pár ezer, de nem milliók. Amúgy én saját autóval járok agglomerációba dolgozni, napi 35 km-t, a kutya nem térít semmit. OMBM típusú munkahelyre eljutás van (oldd meg, baszd meg!) Szóval én ezzel aztán nem vesztek semmit.

kzolika 2010.10.13. 19:33:10

@ügyfélszolgálatos: Több évet húztam le az első névváltó mobilcégnél. Ma, kb. 2 szinttel feljebb keresek annyit, mint ott 5 éve. Annyira azért nincsenek rossz fizetések arrafelé még most sem. Ha csak pénzkeresésről szól a munka, akkor a T-nél még mindig jól el lehet lenni.

Goompah 2010.10.13. 19:33:36

"A távközlési piacon például a Magyar Telekom vagy az Invitel vezetésének biztosan nem lesz könnyű dolga a német és amerikai anyavállalat főnökei előtt, amikor azt próbálják majd megmagyarázni, hogy miért mostanság kellene Magyarországon olyan hálózatot kiépíteni, ami a jelenlegi kapcsolatnál tízszer nagyobb sebességet biztosít a magyar átlagfogyasztóknak."

Sebaj, majd fejleszt a Digi. Eddig is fejlesztett, mostantól még erősebben fejleszt. Ha aztán ezzel a T meg az UPC nem tart lépést, akkor lemaradnak, senki nem fogja sajnálni őket.

infrablue 2010.10.13. 19:33:58

A múlt heti gátszakértőkből frissen kiképzett telekommunikációs guruk nagyon vékony jégen járnak, ha minden konkrét ismeret nélkül óriási profitról mendemondáznak, meg "úgyis ittmaradnak" -kal bátorítják magukat. Igenis létezhet olyan válasz erre a különadóra, melyet nagy a nagy hevületben nem hiszünk el, és az utóhatásaira a nagy eufóriában nem gondolunk. (ugye Bős - Nagymarosnál milyen erősen tartotta magát a szlovák papírtigris legendája, azután mi lett belőle náluk és mi nálunk...)
A multik utálata és a káröröm rossz tanácsadó, egy telco szolgáltató borzalmasan nagy hányadát lehet már akár külföldről is menedzselni, ne akrd megélni...

kzolika 2010.10.13. 19:34:06

@orient: " lenyúlják a magánpénztári befizetéseket is, magyarul az én jövőbeni nyugdíjamat."

Na, ezért viszont én is mérges vagyok. Eddig úgy gondoltam, magamnak gyűjtögetek, nem egy feneketlen vagy lyukas kalapnak, de ezek után úgy fogom fel, hogy a nyugdíjjárulék sunk cost és egyéb módon kell összegyűjtenem a nyugdíjra valót.

kicsinadal 2010.10.13. 19:34:17

Ez a második csomag talán még az elsőnél is keményebb. A pénztárak államosítása úgy tűnik mégis meglesz a telco szektor is kap egy kis csomagot és az élelmiszerláncok is. Kíváncsi vagyok, hogy azt az apró ellentmondást hogy oldják fel a vadul multikozók, hogy a Tesco után a forgalom tekintetében tavaly a CBA volt a második, a Coop pedig a harmadik a piacon. Mindkettő magyar cég, ugye. A CBA ráadásul "közeli" is. Izgatottan várom a fejleményeket....

kovacsguszti68 2010.10.13. 19:47:31

@Csirke72: Kérdezd meg a Demjánt a nevetségesen alacsony bérekről és a profitról. Szerinted a befektetéseinak a nagy részét miért külföldön valósította meg az utóbbi egy évtizedben?

@bgabor1911: te is csak a levegőbe beszélsz. Ha egy bank ki akar vonulni, viszonylag egyszerűen megteheti (lásd korábban ABN Amro Bank, Rabobank, stb.)

ca2 2010.10.13. 20:55:21

@kovacsguszti68: Egy euro befektetéssel a német piacon mennyi hasznot ér el egy bank?
És nálunk?
Had ne sírjam már el magam, hogy milyen nehéz ma Magyarországon banknak lenni!
Egyébként meg 20 éve fordítva ülünk a lovon. Úgy teszünk mint ha külföldi befektető nekünk szívességet tenne.
A piac keresletről és kínálatról szól, nem befektetői szívességekről.
Ma K-Eu-ban a multik még mindig lényegesen nagyobb hasznot tudnak zsebre vágni mint bárhol Európában. Nem kell annyira félni a kivonulásuktól.
De egyébként meg egy szabad piac arról szól, hogy az jön és az megy aki akar...
Eddig baromira multi barátok voltunk. Felvirágzott az ország?

Netuddki. 2010.10.13. 20:55:27

A magyar (dojcse) telekom amúgy sem igen fejlesztett. Annál inkább vitte ki a pénzünket az anyaországba. Ugyanolyan szolgáltatás jóval drágább. Az ügyfeleket meg leszrják. Nem sajnálom őket.

Viktor koma meg jobban tenné, ha körülnézne a kereskedelem azon szereplői között is akik csesznek adót fizetni. Kínai bolt, mozgóárusok, etc.
Nemcsak onnan kell elvenni ahol látszik. Azt is be kéne már végre szedni amivel a mindenkori kormány régóta adós az adót fizetők felé.

Blogger Géza 2010.10.13. 20:55:33

@tobias2: Tehát azért megy majd el az orvos, mert a telkom cégekre plusz adót vetnek ki? :D

Inkbb örül majd a 16%-os SZJA-nak...

Valamit valamiért, rövid távon csodát nem lehet tenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.10.13. 20:55:42

hagy nyugtasak meg mar mindenkit
ezen a 3 teruleten, ahogy en ismerem, az arakat, bereket
ezek a teruletek lakossag aranyaban tobb hasznot hoznak mint europban, mar tolunk nyugatabbra
amerikarol nem beszelve
van ahol,l a bankszektor, meg a tel-interet epen a bereken lehetne sporolni
maradni fognak es max a toredeket tudjak raterhelni a fogyasztokra
igy is sokan jarnak szlovakiaba ausztriaba stb vasarolni
teketiz

orient 2010.10.13. 20:55:47

@Csirke72: vagy elmegy Ukrajnába vagy még olcsóbb országokba. Ott még ennél is kevesebbért dolgoznak majd...

sorokinV 2010.10.13. 20:55:50

@kicsinadal:

Úgy, hogy egyik sem áruházlánc, hanem franchise. Ennyit az izgatottságról...

orient 2010.10.13. 20:55:55

@Akitlosz: Pl. egy Közigazgatási reformmal. Kb. 2000 milliárd megy el évente az agybeteg önkormányzati rendszerre. Ott egy reformmal simán meglenne ez a 500 milliárd. Ennyi. Nem fogják mert ott akarják kitalicskázni majd a pénzt a haveroknak amit a különadón befizetnek a cégek. Te még mindig hiszel politikusnak a kurcsányék után? Vicces vagy...

Blogger Géza 2010.10.13. 20:56:17

"Ágazati szakértők szerint a távközlési szektor ezzel újabb nyomás alá kerül, a mobilszolgáltatóknak például a rájuk vonatkozó szabályozás miatt folyamatosan csökkenteniük kell a percdíjaikat, a roamingdíjakat, ezen kívül frekvenciahasználati díjat is kell fizetniük a hálózatuk bővítésekor. Ennek ellenére nem tartják valószínűnek, hogy a befektetéseikre komoly hatással lesz a sarc, nagyobb az esélye annak, hogy a részvényárfolyam és az osztalékok sínylik meg a válságcsomagot."

Hehe.

julios 2010.10.13. 20:56:26

Nézd, van egy csomó külföldi pénzintézet, akik tízX éve rárepültek az ingyen pénzre és megcsinálták a pénztárakat. Ennél jobb üzlet a világon nincs. Utána ugyanezen pénzintézetek országai kézzel-lábbal tiltakoznak az ellen, hogy papíron kompenzálható legyen az államadósság szintjén az a befizetés, amit az állam átad a nyugdíjpénztáraknak. Viszont ugyanezen pénzintézetek országai jövőre 5-7% hiányt terveznek, Magyarországot meg 2.8% hiányra zsarolják.

A három dolog egyszerre nem megy. Akkor ez a megoldás, ez van. Köszönjék meg a pénzintézetek az anyaországaik politikusainak...

Voloka 2010.10.13. 20:56:33

Nekem az a bajom a hazai (multi) távközlési cégekkel,
hogy hasonló szolgáltatást a francia, német árakhoz képest 2-3 szoros áron adják. Tehát, a piaci (EU) árakhoz
képest fogyasztónként extra profithoz jutnak. Miért?
Mert a fű alatt magalkudnak az árakban. Emlékezzünk,
milyen várakozás volt, amikor a Vodafon bejött. Na majd ők jól lenyomják...majd jól aláígérnek a többiekenek,
hogy több ügyfelet szerezzenek...st. Aztán? Szépen betagozódtak a hazai árszintbe.
Hogy a külföldi árakat honnan veszem? NOs egy francia ismerősöm Bordeaux-ban három éve váltott internetszolgáltatót. Akkor (!) 4500 ft.-nak megfelelő euróért kapott 5 Mb internet + telefon ingyen most tessék figyelni: nem, nem az azonos szolgáltatón belül,
hanem szolgáltatótól függetlenül ingyen(!) beszélhet az
összes Eu-s országgal+USA, Kanada, Kína,India, meg egy rahedli országgal, felsorolni is sok.A Telecom ezt a csomagot, mintegy 3 euróval drágábban kínálta!
Valamelyik nap mondja:képzeld ezek mit nem csinálnak: +1 (!) eurót kérnek azért, hogy felemeljék
15Mb-re a sebességet! Nahát!
Szóval amíg ilyen árkülönbözetek esetén bizony vegyék el, legalább egy évben egyszer ezt a különprofitot!
Szóval, fizessenek!

Ronin2010 2010.10.13. 21:08:34

A 7 %-os mozgástér nem jött be. A 3,8 %-os hiányt tartani kell, s volt néhány igen elbaltázott lépés az elmúlt időszakban. Ráadásul a költségvetésnek nyoma sincs. Viktor most megint 19-re húz, s a szavazótáborának oszt. 16 %-os jövedelemadó, a háromgyerekesek levonási kedvezményei pl. Nyilván csak az zudja igénybe venni, akinek magas jövedelme van. Közben megöli a magánnyugdíjpénztárakat. Áttételesen megadóztat mindenkit, s lesz itt még 8-10 %-os infláció. Gondolom nem annyit fognak kimutatni, nehogy ekkora nyugdíjemelést kelljen adni. Mint ahogy most a novemberi kompenzációnál a kezdeti 1,1 %-os /választások előtti!/ számítás 0,6 %-ra olvadt /a választások után/. Bár a nyugdíjemelés addigra be lesz fagyasztva, jó esetben meg lesz felezve.

Tehát Orbán halad az eredeti nyomvonalon, csak máshogy oldja fel a mozgástér hiányt, mint ahogy az elején tervezte.

A problémám ezzel kapcsolatban az elsősorban, hogy amit Orbán Viktor egyszer lenyelt, annak a sorsát többé nem lehet követni. Láthatatlanná válik. Egy részéből esetleg bánya lesz. Vagy szőlő.

Másodsorban egyáltalán még körvonalai sem látszanak a nagy rendszerek átalakítási, racionalizálási, modernizációs átrendezési terveinek. Oktatás, egészségügy, az állami adminisztrációs rendszer, amit Navracsics zavaros álmaiban vizionálva a jelenlegi szörnyű, szervezetlen formájában funkcionál.

Ez előfeltétele lenne annak, hogy a birkanyírás /2013/ befejezésének évében az ország valóban emelkedő pályára álljon. Egyáltalán semmi nem látszik abból, hogy az ország válságból való kilábalására valamilyen FIDESZ-es elképzelés lenne. Egyelőre hangzatos, levegőben függő, "Éljen Orbán Viktor" /szervezett?/ bekiabálásokat kiprovokáló bejelentések vannak, koncepció nélkül.

Közel 10 millió "Torkos Borz" országa lettünk. Nemcsak én, aki ezt nem szerettem volna, hanem azok is, akik ezt akarták. S ettől nem lettem boldogabb.

Manatee 2010.10.13. 21:08:44

Voloka, van infód arról, mennyi a franciáknál a frekidíj meg mennyi itthon?

A multi meg a különadótól nem fog magába szállni, nem fogja a francia árszintre lehozni az árait (most lesz még egy jó indoka rá), de a fogyasztó az szent, első körben nem rajta fogja leverni.

hanem a saját alkalmazottján. A nagyokosok szavazóbázisán, mondjuk - köszönjük, Emese.

Manatee 2010.10.13. 21:14:01

A magánnyugdíjpénztári akció pedig Nyugaton alkotmányossági vizsgálatot, Keleten Kalasnyikovot szokott eredményezni.

kovacsguszti68 2010.10.13. 21:14:10

@orient: Teljesen igazad van. Ha nagyon akarták volna, akkor most június elején már átverhették volna törvényben a kevesebb önkormányzatot, a körjegyzőséghez hasonlóan a "körpolgármesterséget" (egy polgármester 5-6 falu ügyeit intézi, mindegyik falu jelöl egy képviselőt a képviselőtestületbe).
De ha az idő kevés volt, akkor mondhatták volna, hogy a korábbi ciklust kitolják egy évvel (volt erről szó tavaly év végén), és jövőre lesznek önkormányzati választások, új rendszerben. De akkor még sokáig kellett volna a választóknak hazudozni, illetve nem tudták volna megkaparintani már az idén Budapestet.

kovacsguszti68 2010.10.13. 21:16:43

@ca2: nem kell elsírnod magad. Valószínűleg Te a bankszámládat egy takarékszövetkezetnél vezeted, őstermelőktől vásárolsz élelmiszert (még csak a sarki közértbe sem mész, mert az is a Tescóban szerzi be az árukészlet nagy részét). nem fogyasztasz áramot, nehogy a hülye multi gazdagodjon, vízért is a közeli patakhoz jársz hetente egyszer. Nincs autód, mert nem akarsz a multi által forgalmazott benzinre költeni a multi által gyártott autódba. Nincs Microsoft termék a nemlétező számítógépeden, nem hordasz adidas pólót, csak Mari néni által kötött pulóvert, stb... valóban olyan jó lenne az élet multik nélkül? Valóban minden olcsóbb lenne? Valóban ez lenne a haladás?

Decadurabolin 2010.10.13. 21:28:05

ezek külföldi tulajdonú szolgáltató vagy kereskedelmi multik, igazság szerint munkahelyet sosem teremtettek, ezek a munkahelyek régebben is megvoltak, nem szabad ezeket a társaságokat összekeverni a termelő multival mint pl az audi vagy a suzuki stb stb. megadóztatásuk nem csak plusz bevételt generál, de a hazai csapatoknak is előnyt biztosít.

Táskás Tóni 2010.10.13. 21:45:25

Igen halkan szeretném csak megkérdezni ,hogy hol van az a 120 milliárd ft amit az állam 2010-re kívánt megspórolni a saját működésén? Valóban kevesebb miniszter van .de kb 5-ször annyi államtitkár ,mint az előző kormányban. Azért kell 2.5 millió ember nyugdíjpénztárba utalandó nyugdíjjárulékát elvenni /az állam magánál tartja a ktgvetésben /
,mert idáig egy kanyit nem tudott önmagán spórolni.
Nem végzi el az önkormányzati srtuktúra átalakítását sem 2000 milliárd ft megy el az önkormányzati rendszer fenntartására .Bár lecsökkentették az önkormányzati képviselők számát ugyanannyi polgármester maradt ,mint eddig. Sajnos nem kevés pénzbe kerül ez a ktgvetésnek. Nagyon szépen hangzik és szokásosan populista a multik megadóztatása, de ne legyen kétsége afelől senkinek hogy ez a legjobb esetben is ahhoz fog vezetni ,hogy a lakosságra hárítják ezeket az extra adókat , ráadásul a beruházásokat bizonyosan vissza fogja .Ez pedig a hazai beszállítók termelését is visszaveti.

orient 2010.10.13. 21:58:20

@Táskás Tóni: Pontosan. És reménykedjünk hogy nem kezdi majd az utcára hajigálni az embereket a multi, mert adót kell fizetni srácok bocs. Na azoknak a családoknak magyarázzák majd meg ha nem lesz meló. Mellesleg nem mindenki akar adócsaló kis magyar kft-nek dolgozni, hanem sokan mennek multihoz mert az legalább kifizeti és rendesen bejelenti őket.

tcom 2010.10.13. 21:58:36

Kedves Viktor!

Nem lenne igazságosabb az összes multit megadóztatni?
A távközlési cégek a különadót a pár tízezer a szektorban dolgozókkal "fizettetik meg", és a vásárlókkal.

Ugye senki nem gondolta, hogy a cégek majd sóhajtanak egy nagyot és szépen a pénztárhoz vonulnak. Majd nem történik semmi. De fog. kirúgnak néhány száz dolgozót, a többi bérét nem emelik. A legtöbb távközlési cégnél évek óta nem volt béremelés. A költségek, bérek, emberek csökkentésével a cégek kevesebb adót fizetnek majd be, kevesebbet ruháznak be. A távközlésben a harc folyamatosan a minél gazdaságosabb működtetésen van. Nem véletlen, hogy a szolgáltatások árai évek óta inkább csökkennek. Ez után nem fognak.

Mindezt pár tíz milliárdért. És azért mert szavazókat vesztenének a szociális kiadások csökkentésével.

Ott vannak a bizonyára amatőr franciák, németek, románok, görögök, spanyolok stb, akik nyugdíjkorhatár emelést akarnak, vagy a hollandok, ahol a gyes idejét csökkentették.
Nem sajnálom a nyugdíjasoktól, de egyedül nálunk van ilyen közel az átlagnyugdíj az átlag bérekhez, egyedül nálunk van ennyi rokkantnyugdíjas, akik egy része csaló.
Nem kéne itt kezdeni? Nem kéne pl. a felső fél millió nyugdíjat befagyasztani?

A távközlési cégek nem bankszektor. Nincs extra hasznuk, és rengeteget ruháznak be. Nem segítette őket soha sem az állam, viszont elég nagy versenyben élnek.

Populista, hatalommániás Viktorunk éppen most szándékozik leépíteni az utolsó nagy adófizető, beruházó cégeket, a távközlési, kereskedelmi, energetikai cégeket.

Hajrá Fidesz! =;.(

Táskás Tóni 2010.10.14. 14:48:49

Szerintem ezt a második akciótervet is kb 5 ember rakta össze, de az is lehet .hogy összeült Orbán /jogász/ és a jobbkeze Matolcsi /kurvára tehetségtelen ámokfutó/ és ez jött ki belőlük. Jól hangzik a multikat megadóztatni , de gondolom semmilyen következménnyel nem számoltak. Hogy a faszomban volt pofájuk azt mondani ,hogy kész tervük van , amikor itt 5 hónapja csak ötletelésből vezetgetik az országot. Ha pedig nem jön be, még mindig lehet visszafelé mutogatni.
Nincs a kormánynak semmilyen terve nem véletlenül nem beszéltek semmiről a választások előtt , mivel nem volt miről.Jelentkezzen aki Matolcsiból kinéz egy normális ktgvetést

Blogger Géza 2010.10.14. 14:48:53

@tcom: Amikor a bankadót a Gyurcásny-kormány bevezete, akkor is sírtál a "populista, hatalománniás" Gyurcsány miatt? Közben halkan kérdezem: attól kivonultak a bankok?

Azon csak röhögni lehet, hogy a távközlési cégeknek nincs extra hasznuk, és ott valamiféle szuperkemény versenyhelyzet lenne.

jet set 2010.10.14. 14:48:55

Engem hidegen hagy, hogy nem lesz gyorsabb a netem.
Most is lejön egy film 10-20 perc alatt, nem kell gyorsabb.

7esbusz 2010.10.14. 14:49:00

A magánnyugdíj pénztári befizetések lenyúlása színtiszta lopás. Vajon miből fizeti 14 hónapig a pénztár a fenntartási költségeit? Hát persze, hogy a tagok megtakarításaiból.
És visszakapja ezt a 14 hónapnyi pénzt (plusz kamat) valaha a 2.5m tag? Ugye.
Hiába, 2/3-al mindent lehet következmények nélkül.
Tőlünk nyugatra egy ilyen intézkedésért azonnal általános sztrájk kezdődne minimum. Itt mi lesz? A sok barom majd tapsikol hozzá és éljen orbánt kiáltozik....

kicsinadal 2010.10.14. 14:49:05

@sorokinV: yeap, akkor ez is sima ügy;)

Táskás Tóni 2010.10.14. 14:49:11

Senki ne gondolja azt,hogy a Széchenyi tervből forráshoz jutó kis és középvállalkozások ,most a 16%-os szja miatt sorra fogják alkalmazni az embereket vagy bejelentik az eddig feketén dolgozókat. A munkáltatói teher közel 40% maradt,amit a magyar kis és középvállalkozások nem tudnak kitermelni.Tehát a Széchenyi pénzek el fognak úszni , anélkül ,hogy a gazdaságban érdemi javulás mutatkozna.

Squid 2010.10.14. 14:49:41

Én 14 évet húztam le Telco szektorban (beleértve az egyik alternatív nulláról való felépítését) ezért úgy gondolom van némi rálátásom a dologra ezért szeretnék pár tévhitet eloszlatni.

"A rohadt Telcok csak viszik ki a pénzt"

Mint mindenhol máshol a régióban Magyarországon is az ex állami cégnek volt csak hálózata az is réz volt. A Matáv/T esetében ezt a hálózatot kellett digitálisra átállítani, majd üvegszálas hálózatot kiépiteni/felújítani.

Az egyetlen szignifikáns versenytárs a Pantel most Invitel volt amely a Máv fő vasútvonalak melletti 70-es években fektetett üvegszálon kezdett.

Természetesen ezek sem minőségben, sem kapacitásban nem voltak megfelelőek a modern követelményekenek ezért effektíve 13 éve non stop fejleszteni és bővíteni kell. Nem akarok senkit untatni azzal, hogy mennyibe kerül az üvegszál fektetése, a különböző aktív és passzív DWDM eszközök valamint IP és egyéb magasabb szolgáltatási szinten lévő eszközök implementációja és karbantartása. A befektetés nagysága irgalamatlan pénzeket emészt fel és a sávszélességek irgalmatlan növekedése okán folyamatos befeketetést igényel.

Mivel az árak bár nem túl gyorsan de mennek lefelé és a sávszélesség növelés pedig irgalmatlan sebességgel megy fölfelé, a telco ágazat igyen nagy folyamatos befektetési kényszer alatt van.

4-5 éve is voltak 10-20%-os leépitések a szektor különböző cégeinél pontosan ezen okok miatt. A válság és az IT befektetések gyors és durva zuhanása sem segítet ebben és a 61milliárd elvonás ezt tovább súlyosbítja.

A szóbajöhető alternatívák a massziv leépítés, áremelés valamint nagyságrendnyi magyar munkák indiába kihelyezése lesz. A Telco szektor egyszerűen nem bír el 61 milliárd elvonást, az Invitel és a Telenor pedig különösen nem.

A mobilcégeknél is hasonló lesz a helyzet a 4g/LTE fejlesztések miatt, hiszen ott is fejállomás/tranzithálózat/és IP valamint core network fejlesztések zajlanak szintén borzalmas összegekért.

A Telco nem Bank, ezt meg kellene értenie mindenkinek (OV-nak is)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.10.14. 14:49:48

Ahogy tegnap mondta...
Jövőre kell...
HITELT VISSZAFIZETNI.
HIÁNYCÉL 2.8%

Az ország a szarban... Megkérdezném hogy milyen választása volt?

Mondhatta volna azt is hogy na akkor emberek ÁFA 35% Adó a duplája bevezetjük a 800FT-os vizitdíjat, benzin 50%-al dárgul + kivetünk még egy adófajtát népre... - akkor bezzeg tapsolt volna külföld hogy HÚ DE MERÉSZ ÉS OKOS MEGSZORÍTÁSOK mi meg megdöglünk.

Ehhez képest ha nem is tökéletesen de megpróbált egy olyan megoldást kidolgozni ami nem annyira csesz ki az emberekkel... Jó jó tudom hogy ÁTHÁRÍTJÁK de vazze ez tegnap derült ki + pénteken jön a teljes csomag valamint semmit sem tudunk a hosszú távú hatásokról... Majd mához egy évre már látszani fog hogy ez jó ötlet volt e vagy sem... Addig meg aki azon élvezkedik hogy húú most hogy meg fogja szívni OV az nem ember... Vagy esetleg mazohista...

Squid 2010.10.14. 15:49:38

@Prof. William:

Milyen választása volt?

Hmmm lássuk csak...

1. nem kellett volna bedönteni háromszor a forintot 5 hónap alatt ami irgalamtlan pénzbe került az országnak.

Lásd: www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1Y

Ha megnézed a májustól szeptemberig tartó trended gondolom észreveszed miről beszélek.

2. Nem kellett volna a plebsnek visszanyitogatni a MÁV vonalakat és a Postákat.

3. Véget kellett volna vetni a pazarlásnak az önkormányzatokban és összevonni, racionalizálni a kiadásokat. (ja bocs mégsem, mert az szavazatokba került volna)

4. Lásd 3. pont de a BKV-ve.l

5. Lásd 3. pont de a Mávval.

6. Lásd 3 pont, de az egészségüggyel.

Amíg a fenti helyeken annyi pénz megy el a semmiért amennyi most és az utóbbi húsz évben megy addig mindíg az adófizetők fognak szívni. Tökmindegy milyen kormány van milyen programmal, ha a fenti pénzszivattyúkat nem teszik rendbe marad a status quo.

Ennyire egyszerű, csak ugye nem fűlik hozzá a foga senkinek még 2/3-al sem.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása