Véleményvezér

vv

Matolcsy gázt ad a lejtőn

2010.11.11. I 182 komment I Címkék: fidesz koltsegvetes matolcsy gazdasagi novekedes

Végre a minisztériumban is elkészült az az Excel-tábla, amelyik összevetette a kiadási és a bevételi oldalakat. Nem lesz 7%-os GDP-növekedés, túl nagy lesz a költségvetési lyuk, be kell valamivel tömni.

A Véleményvezér általában rezignáltsággal veszi tudomásul a kormány újabb és újabb meredek gazdaságpolitikai húzásait, most azonban valami bennünk is elpattant. Bár elképesztő és banánköztársaságokat idéző az a kiszámíthatatlanság, ami az elmúlt hónapok magyar gazdaságpolitikáját jellemezte, a legfrissebb bejelentések még a korábbiakon is túltesznek.

Nincs válság, nem lesz adó!

Már a költségvetés benyújtásakor feszegették hazai és külföldi elemzők, hogy a 2011-es büdzsé stabilitása valójában egyszeri bevételekre épül – a magánnyugdíjpénztári megtakarítások meghökkentő einstandján túl elsősorban a többszázezer magyar munkavállalónak munkát adó csúnya gonosz multikra kivetett válságadókra. Ez pedig természetszerűleg vetette fel azt a kérdést, hogy mi lesz majd akkor, amikor ezek az egyszeri bevételek megszűnnek: vajon hogyan fogja befoltozni a kormány a költségvetési lyukat?

A hivatalos indoklás szerint a válságadókra a válság miatt van szükség. Ennek megfelelően a gazdasági miniszter meg is jegyezte, hogy majd három év múlva, amikor a kormányzat által hozott intézkedések beérnek és gazdasági csodát eredményeznek (7%-os GDP-növekedésről is beszélt, ami annyira szürreális, hogy fáj belegondolni, ha esetleg komolyan gondolta), a válságadókra már nem lesz szükség. Nem lesz válság, nem lesz válságadó – a képlet ilyen egyszerűnek tűnt.

Ajánlott írásunk: Költségvetés: nincs forradalom, de még fordulat sem


Nincs válság, de lesz adó!

Most azonban úgy látszik, végre a gazdasági minisztériumban is elkészült az az Excel-tábla, amelyik összevetette a kiadási és a bevételi oldalakat. Ez pedig még a számok földhözragadt tudományában nem különösebben hívő Matolcsy Györgyöt is meggyőzte arról, hogy 2012 után bizony tényleg nagy lesz az a lyuk ott a költségvetésben. Olyan nagy, hogy a tigrisként megtáltosodó (képzavar) magyar gazdasági növekedés sem fogja tudni betömni, ezért aztán gyorsan kellene vele csinálni valamit, különben neadjisten esetleg teljesen dilettánsnak tűnnének a magyar gazdaságpolitika mérnökei.

Meg is született a bejelentés: a válságadó ugyan megszűnik, de azzal a lendülettel a helyébe is lép 2014-ig valami új adó, aminek még sem a nevét, sem az indoklását nem volt idő kitalálni. Így csak azt tudjuk, hogy a „jelenlegi becslések” szerint a mostani válságadóknak körülbelül a fele fog ebből befolyni, és az intézkedés megideologizálásában az arányos közteherviselés fog szerepelni.

Részletek a 2011. évi költségvetéshez benyújtott 2014-ig tartó kitekintésből (Nagyításhoz kattints a képre!)


De mi ezzel a probléma?

És hogy mit jelent ez valójában? Nem mondták ki, de mindenki nagyon jól érti: azért kell befizetni a különadókat 2014-ig (és ki tudja még, meddig), mert úgy tűnik, ez a kormány egyszerűen képtelen a kiadások számottevő csökkentésében gondolkozni. Tervek, ötleteik vannak, de mind pénzbe kerülnek, ők pedig rendre újabb és újabb sarcból akarják ezeket megvalósítani.

De nem csak ez a baj. Legalább ekkora problémát jelent az is, hogy ebben az országban a rendszerváltozás utáni egy-két év némiképpen szükségszerű káosza óta nem láttunk ilyen hihetetlenül kapkodó, és az intézkedések előkészítésének a legalapvetőbb lépéseit sem betartó gazdasági kormányzatot.

Ne felejtsük el, néhány hete ígérték meg, hogy a különadókat bizony kivezetik 2012 után. Ez ugyanaz a történet, mint amit a kormány az IMF-hitel meghosszabbításának ügyében, vagy éppen a magánnyugdíjpénztárak államosítása kapcsán bemutatott. Néhány nap leforgása alatt, mindenfajta valódi egyeztetés, és ami még rosszabb, valódi előkészítés nélkül homlokegyenest megváltoztatták az álláspontjukat, és erőből át is nyomták az intézkedéseket – hogy aztán utána szembesüljenek a káosszal, amit saját maguk teremtettek.

customer survey


Mi lesz így?

S mindennek nemsokára látható lesz az eredménye. Bár még sokan örvendeznek, hogy végre a gonosz multik jól megfizetnek, a helyzet az, hogy éppen azokat sarcolja a kormány egyre kiszámíthatatlanabb módon, akik új munkahelyeket teremthetnének és finanszírozhatnának. Aki azt gondolja, hogy a magyar vállalkozók az elkövetkező években tömegesen új állásokat fognak létrehozni, az nem nagyon érti a honi gazdaság problémáit és nyugodtan csatlakozhat Matolcsy „magyar tigris” klubjához.

A külföldi vállalatok teljesen excentrikus vegzálása egyetlen eredményt hozhat: ezek a cégek nem fognak nálunk újabb befektetéseket eszközölni, sőt, így már egy részük el is fog menni. Persze lesznek e folyamatnak haszonélvezői is, főleg azok, akik kapcsolataikon keresztül biztosítani tudják, hogy őket ne érje el a kormányzat mohó, szőrös mancsa. De a többség, és az ország mint egész bizonyosan veszíteni fog: lassú növekedés, kevesebb munkahely, még több eltartott.

A Véleményvezér egyelőre nem látja, hogy fogjuk elkerülni a biztos lecsúszást.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

7esbusz 2010.11.11. 11:00:27

Még ha a lejtő alján látszana valami, amiért érdemes a gázra lépni, de nem. Sűrű köd van odalenn és félő, hogy így a nagy száguldás miatt későn vesszük majd észre a feneketlen szakadékot az út végén.
Sofőr, álljon meg, ki akarok szállni.

Robinzon Kurzor 2010.11.11. 11:00:32

"valami új adó, aminek még sem a nevét, sem az indoklását nem volt idő kitalálni"

A válságban válságadó volt, a forradalmilag fényes, szép új jövőnkben nem lesz válság (ez már elméletileg is lehetetlen), hanem fellendülés lesz.

A fellendülésben meg felledülésadó lesz, mert a zemberek erre nem hogy felhatalmazták a Fideszt, hanem egyenesen ez volt a kifejezett akaratuk.

Mit kell ezen ennyit problémázni?

VIII. Nagyapó 2010.11.11. 11:01:10

Legyenek bármíly pocsék helyzetben és hitelszűkében a hazai vállalkozások, annak azért nincs túlzottan sok realitása, hogy a multik fogják létrehozni a munkahelyek tömegeit: a foglalkoztatottak < 20%-a dolgozik 250 fő fölötti vállalatnál… „Alapként” nagyon is szükségesek, mert az exportot, a világgazdasági vérkeringésbe való bekapcsolódást és a munkahelyek egy kisebb részét ők biztosítják – a tömeges foglalkoztatást viszont a rájuk és az ennek révén beinduló (fenntartható!) fogyasztásra épülő hazai vállalkozások tudják csak biztosítani.

VIII. Nagyapó 2010.11.11. 11:01:22

(kicsit benéztem, 250 főnél valamivel feljebb van a <20% határ :-) )

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.11. 11:01:28

Sok jót nem vártam ettől a kormánytól, de még ezt is alulmúlják...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.11.11. 12:28:59

Ha nem mernek kiadást csökkenteni, kár volt beléjük a kétharmad. Pedig még arra is lehetne hivatkozni, hogy kis pl. járulékcsökkentés is elég, hisz amit nem szed be az állam, azt el se lopják a korrupt hivatalnokok, szóval azt a hasznot is megnyerné a nép.

the_line 2010.11.11. 12:29:09

@VIII. Nagyapó: igazad van 20%-a a munkahelyeknek megszűnhetne nyugodtan, az semmi... Ráadásul ebben a "számításodban" nincsenek benne a kis- és középvállalatok tömegei, melyek bedolgoznak, beszállítanak a nagyokhoz. Azt pedig szintén ne hasonlítsuk, hogy a költségvetési bevételek mekkora részét adják ezek a multicégek és a hozzájuk kapcsolódóak összesen...

szőketisza 2010.11.11. 12:29:28

@VIII. Nagyapó: "annak azért nincs túlzottan sok realitása, hogy a multik fogják létrehozni a munkahelyek tömegeit: a foglalkoztatottak < 20%-a dolgozik 250 fő fölötti vállalatnál"
És a hazai beszállítóik???

midnight coder 2010.11.11. 12:29:34

Mióta teremtenek Pl. az áruházláncok munkahelyet ? Egy ottani munkahely legalább 10-15 másikat szüntet meg. A bankok pedig eddig is extraprofitot termeltek, ezután is azt fognak, ahogy az energiaszektor is.
Egyedül a távközlés az amin el lehetne gondolkodni.

Nzoltan 2010.11.11. 12:29:42

Nagyon egyszerű a helyzet. Vissza kell vágni a szociális juttatásokat, meg a közszféra adminisztrációs oldalát. A csökkentett adó miatt a munka úgy is utat talál magának. Ha valaki feketén is dolgozik az legalább nem vesz ki a közösből, bár be sem tesz. De legalább az egyenleg nem lesz akkora mínusz. A feketén dolgozó is elkölti egyszer a pénzét, és az áfaként adózik is, tévedés azt hinni, hogy nem jelenik meg a gazdaságban.
A több bérből meg simán kifizeti a nép az extraadót. Azt mindig az fizeti, akinél a pénz van. Jelen esetben a vásárló és nem a multi.

rockjano_ 2010.11.11. 12:29:50

Az én bevételeim egyre gyorsuló ütemben csökkennek amióta a forradalmi kormányunk tevékenykedik.

Nem tudom imádni őket.

Nagyon kockáztatnak ebből lehet nagy siker de szerintem inkább nagy bukás lesz.

Mérges 1234 2010.11.11. 12:54:08

Folyamatosan adócsökkentéről prédikálnak, és a kiadáscsökkentésről ésszerűsítéről, közben meg pont az ellenkezőjét csinálják.....

Ok, az elöző kormány csúnyán leszerepelt, na de még mindig rossz irányba tartunk és úgy tűnik tényleg gyorsítunk is.

A legfurcsább, hogy a narancsosok még mindig tapsolnak.

Nekem igazából csak ez szúrja a szemem, hogy a faszba tudják eladni a töketlenkedésüket szakértői és profi kormányzásnak??????

Persze van olyan ismerősöm, aki a 98-2002-es időszakot úgy foglalta össze, hogy olyan gazdafok voltunk, és annyira jól ment a kormánynak, hogy még Olimpiára is lett volna pénz.

A baj, hogy a szavazok több, mint fele tök hülye, így szopunk folyamatosan.

Addig amíg sokan tapsolnak a multik szívatásának, addig nem lesz így rend, olyan mintha a halálra itélt tapsolna az akasztófát ácsolóknak.

Pedig itt pont ez folyik.

Végünk van.

Kard 2010.11.11. 12:54:12

@VIII. Nagyapó: Vajon arra van-e számítás, hogy a nagyvállalatokhoz beszállítóként kapcsolódó kisvállalkozások száma mennyi és ott mennyi ember dolgozik. Pl. én épp egy ilyen kisvállalkozással vagyok szoros kapcsolatban aki épp egy olyan nagy céghez kapcsolódik akit elég rendesen vegzál a kormány. Szóval ha a multikat elkezdik kipucolni az országból, szerintem a kisvállalkozások jelentős része is lehúzhatja a rolót, mert nem lesz kinek dolgozniuk.

Mekk Elek 2010.11.11. 12:54:18

Minek akarták ezek ennyira a hatalmat, ha aztán alig tudnak vele kezdeni valamit???

2010.11.11. 12:54:22

Szerintem Forradalmi adó lesz a neve.

szőketisza 2010.11.11. 12:54:27

@VIII. Nagyapó: „annak azért nincs túlzottan sok realitása, hogy a multik fogják létrehozni a munkahelyek tömegeit: a foglalkoztatottak < 20%-a dolgozik 250 fő fölötti vállalatnál… “

Azért a multik sok-sok ezer hazai beszállítói által foglalkoztatottakat is illene számításba venni!!!

stamp7 2010.11.11. 12:54:34

Az rendben, hogy "csak" 20%-ot foglalkoztatnak a multik, de hány kapcsolódó vállalkozást, beszállítót, kisebb szolgáltatót tart el egy-egy ilyen multicég? Egy két-háromezer főt foglalkoztató cég még minimum 4-5000 embernek nyújt munkát közvetve.

DArchAngel 2010.11.11. 12:54:40

A magyar gazdaságot két dolog húzza leginkább vissza, ami tulajdonképen egy.
1. Politika
2. Korrupció
Mivel ha az előbbinek érdeke lenne az utóbbi megszüntetése, akkor nagyjából megtehetné, ezért maradjunk annál, hogy a gazdaságnak a legtöbbet a politikai megfontolások ártottak az elmúlt évtizedekben, és úgy néz ki, jövőre is.
Nagyon szomorú, hogy megint nem tudták (akarták?) növekedési pályára állítani az országot. Pedig biztos vagyok benne, hogy öt jobb képességű és tökösebb másodéves közgazdász hallgatónak is sikerült volna.

moncayo 2010.11.11. 12:54:58

Szánalmas. Matolcsy még egy vattacukorral piacoló Bt. üzleti/pénzügyi tervét sem tudná elkésziteni.

Viszont regényírónak kiváló!

Dubito 2010.11.11. 12:55:19

@VIII. Nagyapó:
A multikra nem csak azért van szükség, mert sok embert közvetlenül alkalmaznak. Ők pörgetik is a belső gazdaságot.

Nagyon sok tisztán magyar kisvállalkozás - fuvarozók, vendéglátósok, iparosok, takarítók, alkatrészgyártók és a sor hosszan folytatható - maradnának megrendelés és munka nélkül a hazai multik hiányában.

Észak-Koreán kívűl még a Kárpátok Géniusza (fiatalabbak kedvéért: Ceausescu) itt a szomszédban próbálkozott a teljes önellátással - láttuk milyen sikerrel.

Walter Melone (törölt) 2010.11.11. 12:55:27

Abban a minisztériumban az ötletelésen kívül nem folyik érdemi munka jelenleg.

Szégyen ez.

Az egyetlen módszer amit ki bírnak magukból izzadni, h amikor felismernek egy kiadási tételt akkor kitalálnak rá egy adót, amivel be lehet tömni azt a lyukat

v-olga 2010.11.11. 12:55:35

Egy ország hitelessége a gazdaságpolitika hitelességén is múlik. A befektetők nem csak a pillanatnyi helyzetet mérlegelik, hanem ők képesek 10 éves távlatban gondolkodni. Matolcsy mondhat bármit, senki nem hisz már neki. Korábban beléptette volna az összes őstermelőt is a nyugdíjpénztárakba, majd rájött, hogy mégsem ezt szeretné és most már ő is érti, hogy meg szeretné szüntetni az összes pénztárat. Össze vissza nyilatkozgatnak a "felelős" jobb és balkezek (inkább két balkezek), amiből minden normális ember megérti, hogy semmi nem biztos. Hogy lehet így tervezni? Majd nem fog velünk számolni. Mehet Szlovákiába, Csehországba Lengeyelországba vagy Szlovéniába. Kb. ezekkel versenyzünk ha befektetőkről van szó. És ezek a befektetők nem csak működő tőkét hoznának ide. Ők veszik meg az állampapírokat is. Még egy darabig... De ilyen helyzetben az oly nagyon szeretett és helyzetbe hozandó magyar vállalkozó sem tud tervezni. Senki nem fog itt beruházni a bizonytalanra.

Bajnai jelentős mértékben helyreállította az ország hitelességét. Persze erre lehet mondani, hogy kiszolgálta a piszkos mocskos külföldieket de ezt már sokáig nem lehet mantrázni. Lehet új világrendről papolni de ez csak arra jó, hogy a semmittevést elfedjék vele. A világ sajnos globális. Amíg van más, aki a világ rendje szerint működik, minket el fognak felejteni. Lehet a szél ellen..., de vizes lesz a nadrág és nem lesz aki kimossa.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.11. 12:55:45

@Fedor: az mszp-sek gazdasági inkompentenciája (kivétel Bajnai) után joggal lehetett várni, hogy kicsit jobban fogják csinálni, de eddig nem túl biztató a kirajzolódó kép

És mindezt azért, hogy a kampányban tett felelőtlen ígéreteiket (nem lesz megszorítás, stb.) valahogy betartsák, és ne lehessen rájuk sütni, hogy hazudtak. Kellemetlen lenne, ha a fideszesek egóféltése miatt szívnánk a jövőben mindannyian.

The Glow 2010.11.11. 12:55:52

@VIII. Nagyapó: viszont a hazai kisebbecske vállalatok mekkora része él abból, hogy ezeknek a Magyarországra beruházó multiknak a beszállítója, vagy azok beszállítója? Én nem tudom a számot, de úgy rémlik, akárhányszor bármelyik kormány új beruházót talált, aki Magyarországon gyárat, üzemet csinált, mindenütt azt hangoztatták, hogy ők majd 674 új munkahelyet teremetenek, plusz a beszállítói láncolaton keresztül további 1320-nak biztosítanak megélhetést.

Inner Circle 2010.11.11. 12:56:09

Az Index tegnapi cikke szerint a különadó érinti a következőket:
- energetikai szektor
- telekom szektor
- bankszektor
- kereskedelmi láncok.
Ezek a _hazai szolgáltató szektor_ részei, nagyobbrészt valóban multik. És mivel a magyar piacot szolgálják ki, ugyan elmehetnek és visszafoghatják a beruházásokat, de mivel a piac, ugye, itt marad, a helyük mindig be lesz töltve. (Észrevette valaki, hogy kivonult a Billa vagy a Hypo Bank a hazai piacról?) Ezek miatt fölösleges aggódni és nem is kapunk tőlük ajándékokat: pl. banki ügyintézői vagy kereskedelmi eladói állásból annyi van, amennyit a piac eltart, ezt nem a multik jóindulata határozza meg. (Vannak azért más problémák, pl. csökkenhet a bankok beruházási kedve, illetve továbbháríthatják a fogyasztókra az adót a szolgáltatók, de a cikk ezekre nem tér ki.)
Azok a "multik", akik elhagyhatják Magyarországot és a beruházásaik és a munkahely-teremtésük komoly gazdasági tényezőt jelenteken, Magyarországra telepített _termeléssel_ (vagy a máshol folyó termelés kiszolgálásával) foglalkoznak. Nagyrészt külföldi piacokat szolgálnak ki (pl. Audi), tényleg elvihetik az egész kócerájt Szlovákiába vagy Bangladesh-be, és tényleg vigyázni kell rájuk. Vegyük észre, hogy ezekre a különadók nem is vonatkoznak. Azon vállalatok, amik a termékeiket jellemzően nem Magyarországon értékesítik, nem eshetnek a magyarországi szolgáltatást sújtó adó hatálya alá.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a munkavállalók hány %-át foglalkoztatják "multik" és hányat hazai vállalkozók, valamint arról sem, hogy melyik hány %-át adja a GDP-nek.
Nem mondom, hogy a kormány gazdaságpolitikája támadhatatlan, de ez a cikk ugyanolyan átgondolatlan, alátámasztást nélkülöző (még annak is máshol kellett utánanéznem, hogy milyen szektorokat érint az adó, mert a cikkben ez BENNE SINCS!) ötletelés, mint amiért Matolcsy-t kárhoztatja.

vazernovszkaja (törölt) 2010.11.11. 12:56:26

Itt ülök a műholdvevőm előtt pár méterre. Azon tűnődöm, kellene rá szerelni visszapillantót is... Hogy mindig lássam, mi történik mögöttem, amikor a műholdvevő előtt ülök...

orient 2010.11.11. 12:56:43

orbán és csapata egy f@sz. Érdekes más országokban hosszútávon meg tudják oldani az ország gazdaságát extra kivetett adók nélkül is. Érdekes minden környező országban megy(szlovák,lengyel,cseh..).

Ok Gyurcsány elkúrta? Igen.

Beszednek 400 milliárdot extra adókból 3 évig és ez nem elég arra hogy helyrehozzák a gyurcsányék hibáit? 1200 milliárd plusz, és az magánnyugdíjpénztári rablásról nem is beszéltem még. Mennyit akarnak ezek szétlopni a 4 év alatt ha ennyi pénz nem elég? Miért nem csinálnak egy kib@szott államigazgatási, önkormányzati reformot ahol a többszörösét spórolnák meg? Járt a pofájuk 8 évig hogy meg kéne csinálni, most itt a kétharmad de csesznek hozzányúlni bármihez is ami égető, de annál fontosabb. Nembaj építsünk szar gazdaságot, de tartsunk fent egy olyan államot amiből Franciaországot is ki lehetne szolgálni, vagy Németországot, és közben etessük a hülye népet hogy a multi tehet róla ám. Kínában meg Szlovákiában is a kurva multi tehet róla hogy minden évben rekordokat döntöget a gazd. növekedés. Szlovákiában úgy, hogy már előttünk vannak, tehát nem a szarból másznak ki, hanem köröket vernek ránk, és szétröhögik magukat a szar dilettáns politikusainkon. Tudod mit? Trianon a legjobb döntés volt a határon túli magyaroknak. Lehet ott ragadtak, de legalább nincsenek ilyen pöcs politikusaik és jól élnek...sokkal jobban jártak mintha itt szopnának velünk. Élvezzétek az életet ott határon túl és adjatok nekünk majd munkát, sokkal jobban jártatok mint akik itthon ragadtak...

Retekbácsi 2010.11.11. 12:57:01

Nem is értem, mire építik ezt az egészet.
Jön az egyszeri magyar vállalkozó teremt munkahelyet. Jól megy neki, teremt még. Aztán egyszer azon kapja magát, hogy a kormány azt látva, hogy jól megy neki kivet rá különadót.
Hát akkor inkább nem megy jól...
Ezek az intézkedések a veszteségességet támogatják, és a hatékony működést büntetik. Akkor viszont az is lesz, hisz ők akarják így.

Robinzon Kurzor 2010.11.11. 12:57:06

@VIII. Nagyapó:

Ez nem vagy-vagy kérdés, hanem ÉS.

A Magyarországon prosperáló multi nem csak (vagy nem elsősorban) saját maga teremt munkahelyet, hanem egy csomó minden vesz igénybe hazai kkv-tól, ahol ettől lehet még több új munkahely.

A dolog másik fele: az átlagos hazai "vállalkozó" a 70-es, 80-as évek hiánygazdaságos, GMK-s, "megoldjuk okosba" ungárise találékonyságának evolúciós környezetében lett olyan, amilyen.

Híján van a korszerű menedzsment tudásnak, de még az "entrpreneuer" mentalitásnak is: nem tervez, nem mér (terv hiányában nincs is mit), ezért nem tud irányítani.

Ebben is - a későn jövők előnyét kihasználva -- lehagytak minket a szlovákok, meg a románok -- és ezt nem én mondom, hanem olyanok, akik kívülről látnak minket is, meg őket is.

Vannak persze kivételek (egyre több), de a tipikus kép az, amit felvázoltam.

Emiatt pedig nincs az töméntelen pénz, amit akár ÚMFT-nek, akár Széchenyi-tervnek keresztelve ne nyelne el ez a szektor úgy, hogy hosszú zéró hosszú távú hatása legyen.

Luigicar 2010.11.11. 12:58:15

"Orbán Viktor kiemelte: jelenleg a kormány legfontosabb feladata a magyar gazdaság talpraállítása, ez pedig csak új munkahelyek létrehozásával és a meglévőek megvédésével érhető el."

Ez annyira sikerült, hogy már két nagy bank is (ERSTE, KH) is csoportos létszámleépítést jelentetett be. Indok: a válságot még kigazdálkodták, az adót már nem tudják.

Bod Péter Ákos mondotta volt, hogy ő még olyan adót nem látott, amit végül nem az emberek (lakosság) fizettek volna meg.

Az igaz, hogy a szocik loptak csaltak és hazudtak. De amit most csinálnak legalább, ha nem nagyobb bűn. Nevezetesen a jövőnket élik/éljük most fel. (és persze nincs illúzióm azzal kapcsolatban, hogy nem folytatódik a lenyúlás... is)

Kenedy1 2010.11.11. 12:58:23

Kamu cikk..A kormány tudja a dolgát

bobbafet 2010.11.11. 12:58:30

Na akkor egyszerűen: az államcsőd elkerülésére továbbra is költségcsökkentésre (megszorításra) lenne szükség, de azt nem szeretik az emberek, szavazót lehet vele veszteni. Különben is, a költségcsökkentés éthoszát már lenyúlták a szocik.
A feladat tehát szinte kommunikációs: úgy kell eladni a megszorítást, hogy az emberek azt higgyék nem velük fizettetik azt meg (pedig igen).
Amivel a kormányzat nem számol, azok a járulékos hatások. Azok akár katasztrofálisak is lehetnek (ez majd kiderül néhány éven belül, mondjuk 2012 végére).

turulpina 2010.11.11. 12:58:41

Az a következtetés körvonalazódik lassan, hogy bár nagy gazemberek voltak az előző kurzus tagjai (mszp+szdsz), ők legalább _csak_ a közös pénzünket (költségvetés) kúrták-lopták el.

A vízfejű barom, aka szent jobbkéz, és persze maga a Nemzeti Együttműködés Kormánya viszont nem áll itt meg, nem csak a közöset lopják el, hanem a magánvagyonra (mnyp) is rámennek, és felélik amíg tart.

smartdrive 2010.11.11. 12:58:48

"A Véleményvezér egyelőre nem látja, hogy fogjuk elkerülni a biztos lecsúszást."

rövid távon sehogy, de legalább tapasztaltabbak leszünk, és 50-100 év múlva talán nem fogunk ostoba demagógokra szavazni. hosszú távon tehát hasznosnak fog bizonyulni ez a rombolás :D

Hugo2010 2010.11.11. 12:58:55

Elhiszem, hogy O.V. képzete szerint majd jól növekedni fog a magyar gazdaság és akkor mindenre lesz elég pénz, és ehhez kiválóan adja alá a lovat a "jobbkeze". De mi lenne, ha néha elővennék a számológépet és számolnának is, nem csak álmodoznának.
Nekem a CIB a bankadó óta emelte a számlavezetési díjat, pénzt kér a hitel elszámolásáért (f..m tudja pontosan, hogy nevezik). Lényeg: havonta több ezerrel többet szed be az adó kivetése óta különféle működési költségek címén. Gondolom más bankok is ezt teszik.
De a két okos megmondta, hogy nem fogják áthárítani az adót.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.11.11. 12:59:04

Lehet, hogy csak a piacot akarják megtisztínani a ronda multiktól, helyzetbe hozva a magyar vállalkozót. De szép idők is voltak azok, amikor a bank az OTP volt, az áruház a Skála meg a Centrum, a telekommunikációs cég meg a Magyar Posta... Most majd annyi lesz a változás, hogy ezek nem állami, hanem nemzeti vállalkozói (értsd: haveri) kézben lesznek.

tsimike 2010.11.11. 12:59:10

@Fedor: Szerintem az alulmúlásra is megkapták a felhatalmazást a zemberektől...

hower 2010.11.11. 12:59:18

Engem kifejzetten mellbevág ez a kapkodás és fejetlenség. A gazdaság nem egy kerti traktor, amit a szomszédék ötéves Pistikéje is eltud vezetni apuci felügyelete mellett. Sokkal inkább hasonlít egy élő szervezethez, a fiziológiai paraméterek helyén a gazdaságiakkal. Ha Matolcsyt nem érdeklik a számok, akkor az olyan, mintha az orvost nem érdekelnék a laboreredmények, mikor nekiáll "gyógyítani". Nem érdemes megkockáztatni a kezelést így.

A szocik balfékek voltak sok szempontból, és én is nagyon vártam már azt a napot, amikor eltávoznak. Ez megtörtént, de amióta Orbánék kézhez kapták a kormányrudat. minden nappal egyre jobban zavarban vagyok, mi ez az egész.

Hiányzik a konzisztens kommunikáció, és az az érvrendszer is, amiből kitűnik, hogy a kormány racionálisan és nem pusztán érzelmileg gondolkodik a jövőről. Bármilyen furcsa, 98 és 2002 között azért néha fel lehetett ilyet fedezni. Most - megdöbbentő módon - szinte egyáltalán nem. Önellentmondások, meggondolatlan nyilatkozatok, valamiféle sugárzó gazdasági csodavárás, a "közösségi érdekek" unos-untalan mantrázása van. Vakrepülés.

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:12:05

Sajnos a mai napig egyetlen intézkedés , törvény , rendelet SEM segíti a munkahelyteremtést ! Hogy lesz itt 9 és fél év múlva 1 millió új munkahely ? Egyenlőre a kapkodó , átgondolatlan és ártalmas intézkedések következtében ELBOCSÁTÁSOK vannak ! Mi lesz itt emberek ?!

AnnaKarenina 2010.11.11. 13:15:24

Van egy olyan érzésem, hogy OV úgy gondolja, hogy két, esetleg három legyet üt egy csapásra.
1. A bank-, stb. adókkal a jelen hiányt nagyjából meg lehet oldani. A bankadót már Európa is lenyelte, sőt van ahol meg is kedvelték.
2. Ha fenntartja ezt az elhúzódó adóztatást és esetleg elmegy a multi, nincs baj, marad tér a magyar nagyvállalkozóknak, ráadásul itt marad egy olcsón megszerezhető infrastruktúra. Ami az átlagember szempontjából persze mindegy, a magyar kapitalista is kapitalista, azt a magyar termék arányt ő is fenn tudja tartani, amit a multi, de nyilván ők is kihasználják majd az olcsóbb külföldi beszerzési lehetőségeket.
3. Jöhetnek a keleti befektetők, hitelek. Számomra ez a legkétségesebb: mi a fenének kellenénk mi pl. Kínának? A világ minden részén ott vannak, nem kell nekik kapu. Hacsak nem a földrajzi helyzetünk lesz olyan csábító, mert innen jelentős szállítási költségek nélkül lehet elárasztani a dekadens nyugatot ólomtartalmú játékokkal, stb. De akkor le is megyünk a már amúgy is alacsony szinten tartott béreinkkel a kínai átlagra? Átvesszük a munkahelyi testi fenyítést? (Amire, ha jól emlékszem, dél-koreai cégnél már volt példa Mo.-on.) Mi leszünk a kis-Kína?
(Mondjuk, a mnypt. pénzek elrekvirálása már bevezető ehhez, amikor ügyet sem vetnek arra, hogy konkrétan állampolgáraik jelentős részének, hosszú távon pedig az egész társadalomnak okoznak anyagi és erkölcsi kárt, pedig a saját választópolgáraikról is szó van.)

KG2000 2010.11.11. 13:15:41

"A Véleményvezér egyelőre nem látja, hogy fogjuk elkerülni a biztos lecsúszást."

Továbbá még ezeket sem látja a Véleményvezér:
- Ki fizessen adót és mennyit a kiválasztott multik helyett?
- Kin spóroljon a költségvetés? A segélyeken? Most jelent meg az Amnesty International jelentése, hogy Magyarországon cigányüldözés van. Vonják csak meg a cigányoktól a segélyt, meglátják, mi lesz. Csökkentsék az állami nyugdíjakat? Az még rendben is lenne, ha kizárólag a nagy nyugdíjakat csökkentenlék, nadehát az ugyabár alkotmányellenes, ellenben, aki 40 ezer Forint nyugdíjat kap, attól igazán el lehet venni még 10 ezret, annak már úgyis mindegy. Tamás Gáspár Miklóson és a Filozófia Intézet többi tagján? Jaj, hát az a demokrácia hátbatámadása.

Egyszóval, még akkor is demagóg és populista sajnos a VV, ha Matolcsy rossz miniszter.

Buczella Sándor 2010.11.11. 13:15:50

Korrekt írás és a helyzetet tökéletesen jellemzi az alábbi bekezdés:

"Legalább ekkora problémát jelent az is, hogy ebben az országban a rendszerváltozás utáni egy-két év némiképpen szükségszerű káosza óta nem láttunk ilyen hihetetlenül kapkodó, és az intézkedések előkészítésének a legalapvetőbb lépéseit sem betartó gazdasági kormányzatot."

Dilettáns, a gazdasághoz nem értő banda, Matolcsyval az élen!

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:15:59

( Na meg Matolcsyra nem bíznám nem hogy a családi kasszát ..... de még a kutyám - macskám etetését sem.... )

Rá Dios 2010.11.11. 13:16:03

A Véleményvezér egyelőre nem látja, hogy fogjuk elkerülni a biztos lecsúszást.

Valamelyest hozzáértőként úgy látom, hogy sehogy.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.11.11. 13:16:09

Az Auchan (madarastecso) 9 éve veszteséges (itt lehet ellenőrizni: e-beszamolo.irm.hu).
Vajon miért? Mert a külföldi anya mindenféle kamuszolgáltatásokat beszámláz, így nem marad TA adóalap, így nem fizet TAdót. És a többi multi is ezt csinálja.
Tehát az állami bevételeket csak úgy lehet növelni, ha ezeket a hazautalásokat bekorlátozzák. Ellenkező esetben a hazai jövedelmek továbbra is külföldre kerülnek, itthon pedig marad a nyomor 80%-nak, polgári lét 10%-nak, virgonckodás a maradék 10%-nak.

ThufirHawat 2010.11.11. 13:16:20

Forradalmi adó. Ez ilyen eccerű.

@VIII. Nagyapó: Igen, viszont ők hozzák be a nyugati gyártási, minőségbiztosítási kultúrát, etetik a magyar beszállítok tömegét munkával, és nem utolsó sorban ők állítják elő a magyar fogyasztók számára leginkább kívánatos jószágokat.
Pindurkát komplexebb ez, mint hiszed...

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:16:29

Orbán attól várja a munkahelyteremtéseket , beruházásokat akik jól járnak a szelektív adócsökkentésben : Kisvállalkozók , állami és magán középvezetők , egyetemi tanárok , stb. Nos pont ezek nem fognak sem beruházni , sem plusz embereket felvenni.....hanem nemes egyszerűséggel még jobban fognak élni és még több pénz lesz drága KÜLFÖLDI luxuscikkekre , Maldív szigeteki nyaralásra - ami ugye megint csak kivitt pénz !

fingerbangs 2010.11.11. 13:16:42

tisztelt egybegyűltek, azt mondjátok meg nekem, NORMÁLIS???? az, hogy egy kis telekommunikációs cég bankkölcsönt fog felvenni, hogy befizesse az irreális, visszamenőlegesen kivetett válságadót? szerintem ez nagyon nincs rendben, hogy bevétel után megy az adóztatás és nem a nyereségből... el fogom veszteni az állásom úgy néz ki!!! HELP!

AnnaKarenina 2010.11.11. 13:17:06

Nzoltan: A szociális juttatások (persze tudni kellene, mit sorolsz ide?) visszavágása egy munkanélküliséggel terhelt országban visszavezetne a 3, vagy < millió koldus országához.
A fekete bérezés ugyan megjelenik valamennyire a gazdaságban, de befizetést von el más kasszáktól (eü., nyugdíj), ezért is kifejezetten rossz megoldás a mnypt.-ak megszüntetésére tett kísérlet, mert azok elősegítik a jövedelmek kifehérítését, egyszerűen érdekelt benne a dolgozó.

Ringlósztár 2010.11.11. 13:17:30

@Fedor:
Nem ez az Ormány a hibás, hanem a szocik:
1) Ha '98-ban Horn olyan bátor lett volna, mint Orbán a következő kampányokban és nem ül le (seggrészegen) vitatkozni Orbánnal,
2) Ha '98-ban nem akkora úriemberek és nincsenek tekintettel a kapmpánycsendre, hanem telikürtölik az országot, hogy Az Ember Aki Soha Nem Hazudott minden előzetes tagadás ellenére koalícióra lép Torgyánnal,
3) Ha Medgyessy nem akkora fasz és tudja, hogy amit a kampányban ígér, az a kampány része, nem kell betartani
4) Ha a D-209 ügynél az SZDSZ kilép a koalícióból
5) Ha a Fidesz ügynökét, Szilit a belső elhárítás időben kiszűri, hogy ne tudja GYF nagyszerű beszédét kiszivárogtatni
akkor a F.A.SZ. nem jöhetett volna létre.

hulyeinformatikus 2010.11.11. 13:17:35

@peetmaster: Kétharmaddal már illene strukturális reformokat végrehajtani.
Volt 8 évük a megtervezésükre, kivitelezni pedig csak a ciklus elején tudnák.

Zoli 29 2010.11.11. 13:17:52

VV: Végre elárulhatnád, hogy személyes problémád van Matolcsyval, vagy megbízásból veszed őt elő időről időre.

Te is tudod, mint ahogy mindenki, akit kicsit is érdekel a magyarországi politika, hogy a 2012-2013-as GDP-növekedés "belövése" elsősorban politikai döntés, mint ahogy az is, hogy lesznek-e 2012 után ágazati különadók; éppen emiatt ezekben a kérdésekben Orbáné a végső szó. Matolcsy Orbán gazdasági minisztere, az ő programját hajtja végre az NGM-ben.
Miért próbálod azt a látszatot kelteni, mintha Matolcsy önjáró miniszterként tenné, amit tesz, amikor nyilvánvalóan nem ez a helyzet?

Napkutya 2010.11.11. 13:17:57

Hát, kb. jósolható volt, hogy ha egy-két tőkeerős nagy céget tökön rúgunk, akkor a többi is félteni kezdi a heréit...

A gondom mégsem ez... Hanem a lyukak, amiket hirtelen "be kell tömni". Én attól félek, ezek nem sima lyukak, hanem bizony Feketék. Sok mindent el fognak nyelni -és én most azt látom, hogy kilenc évig még ügyész sem lesz, aki rákérdezne.

Évekkel ezelőtt az ország barna csíkos alsóval nyögte a Bokros-csomagot, aztán jött a Fidesz-Kisgazda koalíció, és a csomagnak négy év alatt hűlt helye lett. Most ugyan nem volt ilyen alap, -de ennek csak az lett az eredménye, hogy a magánnyugdíj pénztárak alól rúgták ki a sámlit.

Hogy majd visszakapjuk? MIBŐL emberek, miből? A kormánynak, az államnak NINCS saját pénze. Soha nem is volt. (Persze nyomhat. De az nem annyira tetszene az EU-nak.) Akármit is ígér a kormány, csak azt tudná majd egyszer szétosztani a "nagy visszaadásnál" amit addig beszedett tőlünk.

Szerintem már megint a nemesebbik szervünkkel kaszálják a csalánt, csak most állítólag büszkék is vagyunk rá... Ez nem táblázatok kérdése.

A saját szándékukkal nyilván e nélkül is tisztában vannak...

reeve 2010.11.11. 13:18:01

@Nzoltan: Milyen szociális juttatásokra gondolsz, A családi pótlékra vagy GYES-re? Nem éppen az volt a választási ígéretük, hogy segítik a családokat?
Aki pedig feketén dolgozik, még elmehet munkanélküli segélyt kérni, hiszen nincs "hivatalos" munkája.
"A több bérből meg simán kifizeti a nép az extraadót." Ezt meg remélem, iróniának szántad!

sanyix 2010.11.11. 13:18:09

@the_line: azt se hasonlítsuk össze hogy ezek a multik közben hány dömper/óra sebességgel viszik ki 500 euros címletekkel megrakva a pénzt az országból az anyavállalatnak, mert megijednénk...

Squid 2010.11.11. 13:18:14

Hát nem tudom, hány szarvashibát kell még elnézni a fickónak. Amit eddig csinált az is nevetséges fércmunka volt amit még amatőrök gyomra se vesz be, de ez a legutóbbi lépés is csak a koncepciótlanságról és a tájékozatlanságról szól.

Ezt így nem lehet és nem szabad tolerálni, forradalom ide, jobbkéz oda Matolcsynak mennie kell a vérbe. Minnél hamarabb annál jobb, Orbán pedig itthon is bevezethetné a FAZ-nak adott riportjában elmondottakat és egy Oszkó szintű szakemberre bízhatná ezt a fost amit Gyugyó összelapátolt.

MACISAJT 2010.11.11. 13:18:24

"A Véleményvezér egyelőre nem látja, hogy fogjuk elkerülni a biztos lecsúszást."

Hja kérem, hát így könnyü....
Pedig igazán megmondhatná a "véleményvezér" vagy bárki.
Hogy a multi- és bankadó nélkül HOGYAN MÁSKÉPP lehetne, legalább megpróbálni az alábbi gazdasági szükségállapotból kikecmeregni??

1. Államháztartási hiány 3% alá vitele( amire "ezek"egyszer sem voltak képesek nyolc éven át.)
2. Államadósság törlesztése( a GDP 82%-a, amit 2011-től megfejeltek az "ezek" által felvett IMF hitel visszafizetéseivel.)
3. Munkanélküliség csökkentése( amit "ezek" rekordmagasságba 11% felé vittek)
4.Devizahitelesek megsegítése( akiket "ezek" belevittek tudatosan az erdőbe).
5. Egészségügy, önkormányzatok, oktatás, hadügy, kultúra stb.
helyzeteinek, adósságainak rendezése- amit "ezek" sokezermilliárdos hiánnyal hagytak örökségül.
6. PPP konstrukciók rendezése-amivel "ezek" évizedekre százmilliárdokkal adósitották a magyar államot.(csak az M6 végül háromezer milliárdba kerülne -nem elírás).
7.Euró bevezetése- amihez "ezek" egyetlen egy maastrichti kritériumot sem teljesítettek.
8. A gazdaság felpörgetése- ugyanis évek óta folyamatosan recesszióban volt, nemcsak a válság idején, hanem jóval korábban is.

Orbán/Matolcsy próbálja ezt a helyzetet megoldani, ráadásul úgy hogy ne a népet nyúzza mint "dicső" elödei.Mert különben úgy járnának a szerencsétlenek mint a szomszédos Romániában, meg lehet nézni az IMF miket művel a közalkalmazottakal és a nyugdíjasokkal...

Feri nagyapa 2010.11.11. 13:18:31

A különadó jellemzően nem termelő, hanem szolgáltató cégekre vonatkozik, vagyis a kis,- és középvállakozói szférát közvetve sem fogja érinteni. A termelő cégek (multik!) beruházását meg éppen hogy ösztönzi a kormány (Audi, Opel, Mercedes és még ki tudja kit nem). Én a bankokat nem féltem, igaz, hogy lenne más eszköz is a megszorongatásukra: erős GVH, esetleg egy erős állami tulajdonú kereskedelmi bank, amely letörhetné a konkurensek árait.

sanyix 2010.11.11. 13:18:41

Egyébként radikális "náczy rááászistááá szééésőséges" változás kell... kirakni a közszférában dolgozók felét legalább, különös tekintettel a kormányintézményekre, lefosva a suckszervezetek sírását (mert nekik csak az jó, ha még több pénzt kapnak a vízgereblyézésért).
Radikálisan lecsökkenteni ténylegesen az állami vezetők fizetését (kezdjék 200k nettóról, és majd ha jól csinálják akkor pofázhatnak emelésről). Minden fizetést megvonni a gaskó szerű férgektől akiknek más dolguk nincs csak az hogy pofázzanak a több milliós fizetésükkel és több tízmillás végkielégítéseikkal hogy az átlag 120k-t kereső normál mávos dolgozónak milyen rossz...
Egy szóval ezekre a bort iszik vizet prédikál férgekre nincs szükség.
A családi pótlékot meg nem vicc 1 millás fizetés fölött megvonni, hanem mondjuk 300k fölött, aminek már értelme is van...

Luigicar 2010.11.11. 13:21:15

@hower: Ha vakrepülés lenne, nem is szólnék, mert legalább repülnénk. De könyörgöm, ez zuhanás...

bread 2010.11.11. 13:21:24

@midnight coder: Teljesen igazad van. Pl. a Tesco 22 ezer alkalmazottja 220/330 ezer ember munkahelyét szüntette meg, ezen kívül van még ugye Auchan, Cora/Match, Spar/Interspar/Kaiser, Penny Market, Lidl, Aldi stb.

Ergo Magyarországon nem dolgozik senki, csak Te.

(Azért somolygok picit a bajszom alatt...)

Squid 2010.11.11. 13:21:31

@VIII. Nagyapó: "Legyenek bármíly pocsék helyzetben és hitelszűkében a hazai vállalkozások, annak azért nincs túlzottan sok realitása, hogy a multik fogják létrehozni a munkahelyek tömegeit: a foglalkoztatottak < 20%-a dolgozik 250 fő fölötti vállalatnál… „Alapként” nagyon is szükségesek, mert az exportot, a világgazdasági vérkeringésbe való bekapcsolódást és a munkahelyek egy kisebb részét ők biztosítják – a tömeges foglalkoztatást viszont a rájuk és az ennek révén beinduló (fenntartható!) fogyasztásra épülő hazai vállalkozások tudják csak biztosítani. "

Csupán azt felejted el, kedves Nagyi, hogy a multiknál dolgozó emberek adják az ország adózóinak azt az icipici százalékát akik rendesen adóznak.

Ha valaki venné a fáradságot és megnézné, hogy az összes adózóra levetítve, honnan jön be a legtöbb adóforint, akkor azt látnád, hogy a multinál foglalkoztatott emberek agyonvernek mindenki mást. Ennek a belátásához nem kell különösebb gazdasági finesz, hiszen mindenki tudja, hogy a magyar kis közép és nagyvállalkozások hőbörögni nagyon szeretnek, de rendesen adót fizetni azt pl nem.

Addig amíg nem lesz Szittya Telekom, meg Kuruc Motors stb stb tisztán magyar pénzből grundolva, addig nem kéne baszakodni a multikkal, mert ha tetszik ha nem ők tartják életben ezt az országot. Tudom, hogy ez degradáló a turbómagyaroknak, de ez a helyzet, le kell nyelni.

gyilkos fűegér 2010.11.11. 13:21:39

Az, hogy reménybeli hálás szavazókat hozunk létre újabb inaktív csoportok személyében (a nők 40 év munkaviszony után korkedvezményesen nyugdíja vonulhatnak), aztán a költségeket ráverjük mindenkire, aki még talpon van, plusz lopunk, mert semmi más ötletünk, a legrosszabb szoci tempó.

800 ezer rokkantnyugdíjas egy 10 milliós országban??? Na ne vicceljünk.

Úgy fest, a "hivatásos rettegők" legsötétebb forgatókönyve valósul meg. Egyetlen esélyünk, hogy a fidesznek lesz elege Viktorból meg Matolcsyból és megpuccsolják. Lehetetlen, hogy egy Varga vagy egy Navracsics ne látná, hogy hova tartunk.

agentT 2010.11.11. 13:21:59

Demagóg poszt következik.

Ott kezdem, hogy nem érdekel egy ideje a közgazdászduma, mert HAHÓ, hol tetszettek lenni, mikor jött a világválság?
Akkor kussolni és lapítani tetszettek, de mostanában már, a vihar csillapodtával elő tetszenek mászni a kövek alól, és úgy tetszenek csinálni, mintha megint meglelték volna a bölcsek kövét, és a nagy bebénulás csak pillanatnyi üzermzavar lett volna.
No akkor...
Multik? Mi van velük? Sajnáljam őket?
A multik az úgynevezett rendszerváltás óta durván ötvenmilliárdot tettek be a közösbe, és ugyanakkor nyolcvanmilliárdot vettek ki belőle, kedvezmények meg egyebek formájában.
Munkahelyteremtés? Mindjárt bepisilek a gyönyörűségtől. Mennyiért teremtett munkahelyet a Hankook? (Nem érdekel hogy írják a nevét helyesen.)
Mennyi támogatást fog most kapni az Audi?
Maradj már.
Akinek ezek a fentebbi érvek nem tetszenek, menjen panaszra Bogár Lászlóhoz.
Bankok? Szar nekik?
Veszteséget jelentett az Erste?
Beszarok, akkor az Erste mi az anyjából nyomja orrba-szájba az "ön kinél bankol" című hányingerkeltő reklámjait? Tudod wazze, mennyibe kerül húsz másodperc, főműsoridőben, pl a Fábry alatt?
Szar nekik itt, mi?
Szegény bankok, kicsit furán adják elő a menekülést.
Pl a mi utcánkban (Debrecen, Csapó u.) nemrég nyílt kettő. Gondolom ez az álcázott menekülés, hogy úgy csinálnak, mintha szaporodnának.
Szegény multikat sajnáljam, hogy arányos közteherviselés címszóval adózhatnak 2012 után is? Jó, majd ha lesz egy szabad öt percem, sajnálom őket.
Vissza kéne vágni a szociális oldalt, hogy ne legyen annyira sok kiadás, mi?
Hihetetlen.
Gondolom pl a nyugdíjakat, mert marha nagy luxus a heti egy csomag csirkefarhát.
Vagy az egészségügyet, mert végülis tök nagy luxus, hogy a feleségem pl már januárra kapott időpontot hasi CT-re. Gondolom ráérne az júliusban is.
Vagy pl vissza lehetne vágni az oktatást, mert kevés a funkcionális analfabéta, több kell.
Vagy vissza kellene vágni a honvédelmet, mert van még vagy három tankunk. (Ön kinél tankol?)
Nem hiszem el, hogy ennyire sötét emberek vannak, hogy nem képesek az orruknál tovább látni.
Nem tetszik a rendszer? Akkor menj el az IMF székház elé, megszorítást kérek - feliratú táblával.
Sírt a sok okos a bankadón, hogy majd ránk lesz áthárítva? Waze, nem vagyok hülye, látom a saját kimutatásom. Öt hónapja 32.000 volt a törlesztő, négy hónapja 35.000, három hónapja 35.000, két hónapja 37.000, most legutóbb megint 35.000.
Itt van előttem a kimutatás. Akkor most hol az anyjában van az a marha nagy áthárítás, ami miatt aggódott a kedves ballibbencs média, a népszabóval meg az index-szel az élen?
Most komolyan meg akarjátok nekem dumálni, hogy sokkal jobb lenne nekem, a saját egyéni életemben, ha még mindig Bajnai lenne, és a kormány bankadója meg válságadója helyett kaptam volna a pofámba egy jó kis megszorítást???
Ne nézzetek már hülyének, gyerekek. Felnőtt vagyok, nehéz megvezetni.

Zoli 29 2010.11.11. 13:22:40

Habár nem tudjuk, ki az a Véleményvezér, de nyilván vakon elhihetjük neki, hogy ért a gazdaságpolitikához, mint ahogy az itt hozzászólók is egytől-egyig. Fél év után sikerült megállapítani, hogy a mostani kormány gazdaságpolitikája zsákutca, és biztos lecsúszás lesz a vége.
Ebben az a jó, hogy 2-3 év múlva mindannyian látni fogjuk, mit sikerült vagy nem sikerült Orbánéknak elérniük, és akik most nagyon magabiztosan elmondják, hogy a mostani lépéseknek mi lesz az eredménye, és a jóslatuk mégsem válik be, azok akkor majd nagyokat fognak hallgatni.
Kíváncsi vagyok, kik lesznek ezek.

Feri nagyapa 2010.11.11. 13:22:49

Sajnálom, hogy a Vv, mint egyes kommentek elmentek olyan irányba, amelyet a blog indulásakor kifejezetten el szeretett volna kerülni: sületlen, anyázós hozzászólások tömkelege. Olyanok is osztják az észt, akik még "kívülről" sem láttak soha költségvetést, akik nincsenek tisztában még csak megközelítőleg sem a büdzsé arányaival.

A bankok beruházási kedve valóban csökkenhet, így nem is biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Esetleg ki lehetne alakítani egy olyan rndszert, amely akkor "büntetné" a bankokat, ha a forrásaik meghatározott részét nem helyezik ki, csak gyűjtögetnek és a biztos állampapírokba helyezik azt. A magánnyugdíjpénztárak "államosítása" egyben azt jelenti, hogy a részben állampapírban lévő "befektetések" az államhoz kerülnek, annak minden örömével együtt (magának fizet/fizessen kamatot?).

Squid 2010.11.11. 13:23:08

@Luigicar: "Ez annyira sikerült, hogy már két nagy bank is (ERSTE, KH) is csoportos létszámleépítést jelentetett be. Indok: a válságot még kigazdálkodták, az adót már nem tudják. "

Invitel és a TCsoport is mostanában jelenti majd be a leépítést.

Táskás Tóni 2010.11.11. 13:23:14

@kíváncsivagyok: Ha 3 év múlva egy tehetséges kormányt választunk akkor még lehet 9 év múlva 1 millió munka hely pluszban , ha ők maradnak akkor is lesz 1 millió munkahely ,összesen annyi marad.
@agyvihar: Nemcsak a kampányban voltak felelőtlen ígéretei a fidesznek és a delejes embernek , na meg a jobbkezének, hanem végig 8 év ellenzékiségben mindent populista módon ekéztek . Az én szememben ez a hazaárulás, 8 évet ba...tt el az ország a forradalmi 2/3-ért

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.11. 13:23:20

@ThufirHawat: Mit gyárt itt pl. a Tesco te szerencsétlen. Semmit. Max. pékárut.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.11. 14:01:08

"három év múlva, amikor a kormányzat által hozott intézkedések beérnek és gazdasági csodát eredményeznek (7%-os GDP-növekedésről is beszélt, ami annyira szürreális, hogy fáj belegondolni, ha esetleg komolyan gondolta)"

Nem értem, miért szürreális?
2011-ben 3%
2012-ben 3,9%

az szinte potosan 7% többlet 2012 végére, azaz a 2013-nak 7% gdp többlettel futhatunk neki, s erre mondja, h ez lenne a válságadók kivezetésének feltétele.

Miért olyan szürreális ez?
Volt olyan év, amikor Szlovákia 14%-kal nőtt (miközben persze mi csak 1% körül, de mindegy)

Nem értem.

Hugo2010 2010.11.11. 14:01:18

@MACISAJT: Talán nem ész nélkül kellene ígérgetni, hogy aztán barom módjára kapkadva kelljen sarcolni.
Ezt azért nehéz megérteni, igaz?
A kincstári optimizmuson túl miért is hiszed, hogy tesznek valami értelmeset? Eddig úgyanis jó még nem származott a kapkodásukból.

Táskás Tóni 2010.11.11. 14:01:30

@Squid: Oszkót már Csányi foglalkoztatja, különben sem felel meg a józan ész és gondolkodás a delejes embernek.
Oszkót azért szerettem ,mert higgadt volt szakértő és nagyon érthetően indulatok nélkül magyarázott el mindent, nem politikus volt mint III/II. Matolcsi hanem szakember.Szerintem Bokros is jó volt és szégyen ,hogy nem került be a parlamentbe , azért mert igazat mondott a jövőt illetően.

Napkutya 2010.11.11. 14:01:37

@Feri nagyapa: "A különadó jellemzően nem termelő, hanem szolgáltató cégekre vonatkozik, vagyis a kis,- és középvállakozói szférát közvetve sem fogja érinteni."

Most viccelsz!

Táskás Tóni 2010.11.11. 14:01:45

@Őrnagy Őrnagy: Kb olyan arányban magyar termékeket forgalmaznak ,mint a CBA adómentesített üzletlánca és olcsóbbak is.

Zoli 29 2010.11.11. 14:01:58

Palócz Éva (Kopint-Tárki) eléggé mértékadó közgazdász, vagy ő is Orbán csicskája? Ő nyilatkozta a HVG-nek:

"Akármit is gondolunk erről a két lépésről [válságadók, nyugdíjjárulék eltérítés], azt mindenképpen be kell látni, hogy alapjában véve egyik sem fékezi a gazdasági növekedést. Nem hiszem, hogy bármelyik bank vagy kereskedelmi lánc elhagyná Magyarországot a válságadó miatt, hiszen azért eddig elég jól jártak az itteni befektetésekkel, és különösen nem hiszem, hogy a válságadó visszavetné a nem oligopolisztikus piacon működő, exportorientált külföldi befektetéseket, hiszen ezeket az adó nem érinti."

"hvg.hu: A költségvetés kiadási oldalán egyes szakértők nem látnak nagy elmozdulást. És hol maradnak a reformok?

P. É.: Pedig kellene látniuk: csak össze kellene hasonlítani a jövőre tervezett államháztartási kiadásokat az idei előzetes számokkal, és akkor látni lehet, hogy a tervek szerint a kiadások az idei 50,46 százalékról a GDP 48,69 százalékára csökkennek. Laikus számára ez kicsiny különbség, annak azonban, aki nyomon követte az elmúlt évek, évtizedek fiskális folyamatait, ez fontos üzenet." ... "A Fidesz-kormány határozottan tartózkodik reformok említésétől, de azért szép csendben csökkenti az állami kiadásokat a GDP arányában, azaz „reformértékű” lépéseket tesz, ahogyan ezt az 1998-2002 közötti ciklusban is tette. Ez nem szabad, hogy megtévesszen bennünket. Végtére is mindegy, hogy egy bizonyos lépést minek nevezünk, a lényeg az, hogy hozzájárul-e a gazdasági növekedés megalapozásához, vagy sem."
hvg.hu/velemeny/20101111_palocz_gazdasagpolitika_deficit

vajdasagi 2010.11.11. 14:02:07

@midnight coder: Nemcsak a távközlésiek. Messze nemcsak azok. Az informatikában is jobbára a multik
fújják a passzátszelet, és mi kis hazai cégek ezek beszállítói meg alvállalkozói vagyunk.

Más oldalról pedig pl. az én cégem a "szellemi exportot" úgy valósítja meg, hogy egy multi adja el azt külföldön. Bántó persze, hogy dupla áron adja el, de nekem így is nagyon jó ez az ár, és én magam nem tudnám eladni. Tehát a logikád az én esetemben nem áll. És még nagyon-nagyon sok ilyen cég van.

sanyix 2010.11.11. 14:09:49

De azt vegyétek egyébként figyelembe, hogy a pénzügyi elemzőknek, az ájemefnek, és a pénzügyi rettegőknek semmi sem jó, semmi sem tetszik, egy bejelentés kivételével: ez pedig a rabszolgatartó "társadalom", ha ezt bejelentené a magyar kormány, tapsikolnának örömükben az elemzők és az ájemef.

Egyszóval az ájemef, és az külföldi elemzők szlogenje: "ingyen péz köll!"

Bummer 2010.11.11. 14:09:53

@Squid: "a multiknál dolgozó emberek adják az ország adózóinak azt az icipici százalékát akik rendesen adóznak"

Ez nem igaz. A multik a legjobbak az adóoptimalizálásban. Ld. Tesco és társai (névhasználati díj az anyavállalatnak), offshore-cégek tömkelege stb.

Mérges 1234 2010.11.11. 14:10:01

"Ne nézzetek már hülyének, gyerekek. Felnőtt vagyok, nehéz megvezetni."

Pedig elég jól sikerült! :D

A kiadáscsökkentést is sok féleképpen el lehet képzelni.
Nem bonyolult a képlet, sokkal többet költ az ország, mint amit megtermel. (A költésbe, persze a kamatfizetés is benne van.)

Talán kevesebbet kellene költeni, és nem kell sulykolni a hülyeséget, nem csak a szegény emberektől lehet elvenni.

Amúgy meg, örülök, hogy támogatod a Viktort, különösen annak örülök, hogy szerinted az is rendben van, hogy a jobban keresők zsebében hagynak 500 milliárdot. Amit persze, mint most kiderült részben a magánnyugdíjpénztári befizetésekből fedezhünk..... :D

Hányok ettől az egésztől, pedig nekem jővőre nő a jővedelmem, és mégis félek, hogy mi a fasz lesz itt 10, de csak 3 év múlva is.

AnnaKarenina 2010.11.11. 14:10:05

@gyilkos fűegér:
Küzdök már egy ideje a 800 ezer rokkantnyugdíjas szám ellen, de teljesen hiábavaló. Senki nem hajlandó utánanézni, mielőtt leírja.

Magyarországon a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma 379 ezer fő. 371 ezer rokkantnyugdíjas már elérte a korhatárt, így ők már NYUGDÍJASOK.
És a két szám együtt 750 ezer. Nincs szükség a demagógiádra.

tudasbazis.org.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=721:hir603&catid=28:main&Itemid=186 2010 január

A mai nyugdíjba vonulás két tényezőhöz van kötve: 40 év munkaviszony és az érvényes nyugdíjkorhatár, amiből ez utóbbi valahogy olyan érdekesen lett kitalálva, hogy elérésekor biztosan több, mint 40 év munkaviszonya lesz annak, aki folyamatosan dolgozott. Persze, hangsúlyozom, hogy folyamatosan, mindig dolgozott.
A 40 év nagyon hosszú idő, éppen elég dolgozni, adókat és járulékokat fizetni. Ha tehetném, a férfiaknak is ugyanezt a lehetőséget biztosítanám. Egyébként, ha belegondolsz, a munkanélküliség által sújtott nemzedékeknek ez azért is elég lenne (és no korhatár), mert teljesen kétséges, hogy hány éves korukra fog összejönni ennyi munkaviszony.

Napkutya 2010.11.11. 14:10:13

@Őrnagy Őrnagy: "Mit gyárt itt pl. a Tesco te szerencsétlen. Semmit. Max. pékárut."

Öhmmm... Profitot gyárt, nem is keveset, -azt meg adóztatjuk.

Medig? No ez a kérdés! Ugyanis, nem muszáj nekik idehaza ANNYIRA nyereségesnek lenni.
Sőt! Azt is hidd el, ráadásul egy MAGYAR fogja nekik idehaza kitalálni, azt hogyan is kell.

Ettől ugyan még bőven megéri majd neki itt árulni, -csak az államháztartás nem fog belőle túl sok pénzt látni...

Baromi kínos ezt így bevallani, de ma, a magyar kormány egyetlen tagja sem tudna, egyetlen olyan rendszert sem kitalálni, ami egész Európában több ezer nagy- és kiskereskedelmi egységben nyereséges... Ők, ebben jók. Ez azért látszik...

No persze, lehet őket b.szogatni. De, komolyan tartok tőle hogy, a saját területükön, -a saját Szakterületükön- messze jobb szakembereik vannak, mint akiket mi idehaza a hatalomba juttattunk.

DArchAngel 2010.11.11. 14:10:19

@Kilo166: Milyen jó ötlet! Viva la revolucion 'Dos Terceras Partes', siempre!

TROLLFORGATÓ!!!!!!!!!44négy | problem? · http://akinemmekintosthasznalazbuzi.blog.hu 2010.11.11. 14:10:41

@ThufirHawat: A tesco, és a minőségbiztosítási kultúra... Na ezen hangosan felnevettem.

"a magyar fogyasztók számára leginkább kívánatos jószág" a Gazdaságos, virslinek kinéző tárgy és a többi, emberi fogyasztásra alkalmatlan gazdaságos hulladék? Hát ha csak ezek tűnnek el mindörökre akkor már megérte bevezetni az adót. Mert oké, hogy én nem veszem meg, de a sarki hotdogosnak se legyen rá lehetősége, és akkor majd talán újra veszek nála hotdogot (=munkahely).

Arról nem is beszélve, hogyha nem éri meg árulni a gazdaságos szlovák tejet, akkor jobban fogy majd a magyar, ami munkahelyeket teremt.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.11.11. 14:12:11

@ThufirHawat: "és nem utolsó sorban ők állítják elő a magyar fogyasztók számára leginkább kívánatos jószágokat."

Ósan-teszkó mit állít elő a silány minőségű, emberi fogyasztásra alkalmatlan gazdaságos szarokon kívül?

Hugo2010 2010.11.11. 15:17:17

@Zoli 29: Egy közgazdász a sok közül.
Mások még a Fideszhez kötődőek (Járai) sem vállalnak fel ilyen tartalmú mondanivalót. De más, szintén jobboldali kötődésű közgazdász (Bod Péter Ákos) egyenesen kritizálta a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát.

AnnaKarenina 2010.11.11. 15:18:23

@agentT: Amúgy azt is megírhatnád, mi a véleményed arról, hogy a 16 %-os adóval az átlag fölött keresők fognak jól járni, akiknek egy része köztisztviselő, esetleg közalkalmazott, vagy multi-alkalmazott, akik egyáltalán nem fognak munkahelyet létrehozni. A vállalkozók egy része szintén nem, mert a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt inkább vagyonba menekítik ezt a megtakarítást. Ld. még @Retekbácsi érvelését ez ügyben.

Tehát nem csak pénzt szed be a kormányzat onnan, ahonnan még lehet, de ki is enged pénzeket a költségvetésből, amelyek hatékonysága teljesen bizonytalan.

delle 2010.11.11. 15:18:39

Az előző mszp-s kormányok is irgalmatlan balfékek voltak, de a mostani se sokkal különb.
Az állami kiadási oldalt kellene inkább nyirbálgatni mindenféle válságadók-forradalmi adók-meg hadiadók kivetése helyett.
Szélnek ereszthetnének pár százezer koszos önkormányzati-állami hivatali élősködő léhűtőt, ráadásul megkapargathatnák végre, h mi ráknak van ennyi rokinyugger.
Ezt persze nem merik bevállalni ehelyett a vállalatokat nyesztetnek és nyugdíjmegtakaritásokat lopkodnak, persze ez könnyebb, de hosszú távon nem biztos, h célravezetőbb.

pali44 2010.11.11. 15:18:52

@agentT:
Azt hiszem, hogy a felnőttséghez még híbádzik egy kicsi. Ez a gondolatmenet amit itt levágsz bizonyítja, hogy miért kaptak 2/3-ot.
Az, hogy igen van aki megpróbál az életébe előre látni ne zavarjon az továbbra is csak hőbörgés.
Érdekes módon amikor még ennyi beleszólásunk sem volt az életünk alakulásába, akkor sokkal többen voltak előrelátók. Igaz az akkori agymosóknak már régen nem hittünk el semmit, kénytelenek voltunk magunk számolni a tervezéshez.
Látszik egy páran még megmaradtunk, egy párunknak sikerült a következő generációban is elültetni a kételyt, hogy számoljon és ne higgye elazt amit az agymosó (OV) hirdet.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.11.11. 15:19:05

@Zoli 29: én is kíváncsi leszek, hogy 3-4 év múlva mit fogsz mondani.

sanyix 2010.11.11. 15:19:13

@Luigicar: "Indok: a válságot még kigazdálkodták, az adót már nem tudják."

Fordítok: fix (hatalmas) összeget kell kiutalni az anyavállalatnak, és bár még így is BŐVEN óriási profitot termelnek, de hát fix összeg tehát leépítéssel lehet tartani :)

Persze köze sincs ahhoz hogy nehézségeik lennének, nincsenek, így is óriási profitot termelnek.

Seravy 2010.11.11. 15:19:23

Amíg hitelre épül a gazdaság és a pénzrendszer, addig válság lesz, hacsak nem tudnak nagyobb növekedést elérni mint a hitelek után fizetendő kamat.
Márpedig nem tudnak, mert a termelési, és a fogyasztási kapacitások is végesek, nem is beszélve az erőforrásokról.
Vagy hosszantartó válságra kell felkészülni a végén a rendszer teljes összeomlásával, vagy hirtelen fog összeomlani az egész mint a kártyavár. Én az utóbbit tartom valószínűbbnek szóval már az hiba hogy 2012 utánra BÁRMIT tervezgetnek.
Azzal kéne foglakozni hogy most hogyan szervezzenek át mindent hogy hatákonyabb legyen az állam működése, nem a jövővel.

NewWay 2010.11.11. 15:19:34

@Squid:
"Csupán azt felejted el, kedves Nagyi, hogy a multiknál dolgozó emberek adják az ország adózóinak azt az icipici százalékát akik rendesen adóznak."

Jajj, hagyjuk már ezeket!
Ok, az aprópénzt bedobálja a multi adóként. Amit részben az adókedvezményekkel visszakap.

Ugyanakkor a multi a nagy pénzt, azaz a profitot kiviszi az országból!

A kisvállalkozó, aki elcsal havonta 100 ezret, azt jórészt elkölti magyarországon boltban, árukra, szolgáltatásokra, stb.

DArchAngel 2010.11.11. 15:19:40

@MACISAJT: A közalkalmazottak helyzete nem fog érdemben változni. Ugyanis - ha jól emlékszem - jövőre csak a nyugdíjakat fogják emelni.
Az adók 50-90%-át az érintett cégek tovább fogják hárítani a fogyasztókra, vagy befagyasztják fejlesztéseiket, esetleg kivonulnak az országból. Egyik sem fogja megpörgetni a gazdaságot, a belső keresletet.
A politika felülírja a józan ész szabályait, és megint csak pénzt keres, ahelyett, hogy megvarrná az erszényt, amiből ömlik ki a rendszerből a pénz.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.11.11. 15:19:49

@agentT: "Ott kezdem, hogy nem érdekel egy ideje a közgazdászduma, mert HAHÓ, hol tetszettek lenni, mikor jött a világválság?
Akkor kussolni és lapítani tetszettek, de mostanában már, a vihar csillapodtával elő tetszenek mászni a kövek alól, és úgy tetszenek csinálni, mintha megint meglelték volna a bölcsek kövét, és a nagy bebénulás csak pillanatnyi üzermzavar lett volna."
Ilyen ez, tudod néhány jogász végzettségű ember sokkal jobban ért a közgazdasághoz a kormányból...
Amúgy 1929-33 ban is voltak közgazdászok, és az abból a válságból levont következtetések segítettek az USA-t oda emelni ahova... De gondolom hülyeség az egész...
"Ne nézzetek már hülyének, gyerekek. Felnőtt vagyok, nehéz megvezetni. "
Számlavezetési díj, utalás, stb mennyit változott?

Hugo2010 2010.11.11. 15:19:59

@Táskás Tóni: Lehet, hogy a Tesco is kikerült volna az adókörből, ha támogatja a Videotont. :))

hower 2010.11.11. 15:20:08

@agentT: "Ott kezdem, hogy nem érdekel egy ideje a közgazdászduma, mert HAHÓ, hol tetszettek lenni, mikor jött a világválság?"

Ez engem arra emlékeztet, mintha azt mondanád, hogy mivel nem tudták megjósolni az izlandi vulkán kitörését, ezen túl semmit nem hiszel el a geológusoknak, bármit is mondjanak. Szerintem ez a közmondásos ló másik oldala.

Ugyanakkor a posztod maradékában te is egyfajta közgazdászdumát nyomsz, viszont csak azt nézed, amit most, ebben a pillanatban látsz. A VV, meg a többi hozzászóló viszont arról beszél, mi lesz egy-két-három év múlva. Az rendben van, hogy most semmit nem érzel, de mi itt arról beszélünk, hogy így marad-e ez hosszú távon is.

VIII. Nagyapó 2010.11.11. 15:20:25

@the_line:
@szőketisza:

Ha nem csak az első félmondatot olvastátok volna el, látnátok, hogy azt írtam: nem ők _közvetlenül_ fognak számtalan munkahelyeket teremteni, ehhez szükség van a - rájuk épülő - hazai vállalkozásokra is. Szerintem így nincs komolyabb vita.

szamarhegy 2010.11.11. 15:20:34

AnnaKarenina, A kimennek a multik és itt marad az infrastuktúra és minden megy tovább magyar cégekkel elképzelés azért nagy többségében egyáltalán nem működik. Az itteni multik nagy része exportra dolgozik, olyan vevői kapcsolatrendszerrel, amit nem fognak átvenni a magyar cégek, belső piac meg nem nagyon van. Ha egy Delphi, vagy Bosch kivonul, akkor nincs ki átvegye a helyét. Az pedig nem lehet kérdés, hogy a jelenlegi adhoc különadózási gyakorlatot, a nem érintett multik is 'beárazzák' döntéseikbe. Ezek 'csak' cégek, de olyan kultúrából érkeznek (pl. német, japán) , ahol még piti tételek (természetbeni juttatás évközi adóztatása) esetén is értetlenkednek, hogy Mo.-on milyen kiszámíthatatlan az állam működése, a válságadó ehhez képest brutális gyomros. Magyarországon nincs érdemleges belső piac, a magyar cégek külföldi export lehetőségei, kapcsolatrendszere fényévekre van a nagy multicégektől, a multicégek jelentik az exporthoz vezető kapcsolatrendszert, aki ezzel játszik piti, belterjes kókler.

VIII. Nagyapó 2010.11.11. 15:20:44

@the_line: @szőketisza: @Kard: @Dubito: @The Glow: @ThufirHawat: @Robinzon Kurzor:

Könyörgöm, olvassátok már végig, amit írtam...

A hozzászólásom tartalma az volt, hogy a multikra szükség van ALAPKÉNT, de a munkahelyek nagy részét a RÁJUK ÉPÜLŐ hazai vállalkozások fogják létrehozni.

Hihetetlen, hogy egy mondat után mindenki feladja az olvasást.

sfi 2010.11.11. 15:20:53

Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy az az érv nem fogja meghatni a mai kormányzatot, hogy a szolgáltató ipari multik munkahelyeket teremtenek és jó adófizetők. Szerintem a kormányzat implicit célja ezek felszámolása és helyük betöltése magyar vállalkozásokkal. Azaz a Tesco és Auchan helyett legyen nekünk pl. Turulunk. (S akkor Vona Gábor ismét elmondhatja, hogy a Jobbik programját valósítja meg a kormány.) Abban az értelemben van ebben ráció, hogy az emberek tesco-igénye nem vész el a Tesco eltűnésével. S nyilván ezek ugyanúgy munkahelyeket teremtenének, adóznának stb.

Lehet, hogy nem vagyok eléggé tájékozott, de én úgy látom, hogy a fenti gondolatmenet cáfolatára még nem születtek cikkek, blogbejegyzések. Amitől még nem biztos, hogy kivitelezhető.

agentT 2010.11.11. 15:21:09

@Doubledecker: "Nem bonyolult a képlet, sokkal többet költ az ország, mint amit megtermel. (A költésbe, persze a kamatfizetés is benne van.)"

Ott a pont.
Pontosan ez lenne a feladat, bezárni a harmadik globális pénzelszívó szivattyút is, leülni a hitelezőkkel, hogy gyerekek ez így nem megy, csak ehhez a Viktornak nincs elég vér a...
Persze a kamatteher úgy van kitalálva, hogy soha ki ne fizethessük, és az évtized végére be is állunk vele a földbe, tehát akkor majd az épp regánló kormány véget kell, hogy vessen az adósrabszolgaságnak...
csak ugye most ésszerűbb lenne.
De hát majd akkor, vérrel-verejtékkel.

Ami az egykulcsos adót illeti, amire utaltál, én nem vagyok kommunista, hogy azt valljam, többletadóval kell büntetni azt, aki jobban keres. Érdekes, hogy a Fidesz kormányt divat Kádárhoz hasonlítani, de amikor hoz egy egyébként SZDSZ inspirálta izzig vérig neolib egykulcsos adórendszert, akkor azok, akik bolsizzák Orbánékat, ezen is megtalálják a zokognivalót.
Hányinger.

Ami meg a mnypénztárat illeti... rohadtul mindegy, hogy mnyp vagy állami az ember nyugdjbefizetése. Ha lesz népszaporulat megkeresni a nyugdíjunkat 20-40 év múlva, akkor lesz nyugdíj, ha nem, akkor nem.
Az a lufizás, hogy majd mi a maga kis pénzecskéjét jól megforgatjuk, és akkor maga majd tejjel-mézzel folyó kánaánban nyuggerkedik... maradj már.
A vezetés most hozott össze egy gyerekvállalás-barát adórendszert.
Nagyon remélem, hogy ha ez nem elég, határozottabb lépések is jönnek a demográfiai trend megfordítására... és akkor lesz nyugdíj. Hogy milyen rendszerben, az tökmindegy. Ez vihar a biliben.

szőketisza 2010.11.11. 15:21:18

@Inner Circle: „És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a munkavállalók hány %-át foglalkoztatják "multik" és hányat hazai vállalkozók“
Talán el kellene olvasnod „VII.Nagyapó“ kommntjére írt hozzászólásokat, mielőtt ilyesmiket írsz!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.11.11. 15:21:22

@Attila64: a bûvszó, amit keresel a transzferár. Olvass utána.

@Inner Circle: A gondolatmeneted teljesen logikus, ha felteszed, hogy a kereskedelem nem termel. Valóban nem állít elô tárgyakat, ellenben az elosztólánc méretébôl fakadóan képes olyan költségcsökkentésre, ami azonos fogyasztói kiadás mellett nagyobb fogyasztást generál, tehát közvetve kihat a termelésre. Ezen felül termelô számára a biztos lekötött kapacitás költségcsökkenést eredményez, így egy nagy lánc vásárlása nem azonos értékû mint sok kis vásárlóé.
A másik hozzáadott érték, hogy a nagyméretû vásárló képes fejleszteni a beszállítóit. Nem kizárólag vevôként lép fel, hanem fejlesztésben és költségcsökkentésben érdekelt partnerḱént, ami a beszállítói láncon végigérve pénzt termel.

Hiába tûnik úgy, hogy a gyártónak mindegy, hogy te a hûtòszekrényedet egy kis cégnél, vagy a Media Marktban vásárlod -e meg, valójában a Media Marktban vásárolt termék szolgál a gyártó elônyére.

Ezek áttételes hatások, de igen rövid idô alatt hoznak eredményt, a beszállítók számára is.
Alternatív megoldásnak tûnnek a beszerzési láncok (élelmiszerben a CBA és a Coop jó példa), belôlük viszont -egyelôre- hiányzik a minôségbiztosítási szigor, és a kultúra. A nagyok farvizén eveznek (ahol a nagy nem bevételt jelent, hanem kiforrott beszerzôi struktúrát, minôségbiztosítási és ellenôrzési gyakorlatot, hozzáértést a termelôk munkájához).

DArchAngel 2010.11.11. 15:21:31

@Zoli 29: A Kopint-Tárki nagyrészt az állam pénzéből él.
A hölgynek például 2008-ban se volt markáns ellenvéleménye a kormánnyal szemben:
hirszerzo.hu/profit/85294_nem_vilagvalsag_tozsdepanik_van_palocz_eva_

DArchAngel 2010.11.11. 15:21:39

@sanyix: Ez sajnos nagyon sok magyar állampolgár szlogenje is. Miattuk is tartunk itt.

Ringlósztár 2010.11.11. 15:21:58

@agentT:
Hát, ha megnézed a jövő évi költségvetést, láthatod, hogy azt a megszorítást bizony megkaptad.
Annyi a különbség, hogy a FIDESZ még az adót is inkább sunyin emeli: nem direkt növeli a fogyasztási adó mértékét, hanem ráterheli azokra a vállalatokra, akik ezt képesek beszedni.
Mert bizony mondom néked, ezt a zemberek fogják megfizetni. Telefon-, internet-, villany- és gázszámlán keresztül, a TESCORAUCHAN pénztárainál.
Csak hogy megértsd: az energetikai szektorban a lakossági és kisvállalati szegmens ármeghatározója a MAGYAR ÁLLAM, tehát ha az agyhalottaknak olyan kedves extraprofitot szeretné megszüntetni Szeretett Vezérünk, ahhoz elég lenne korlátozni a szokásos áremelés mértékét (amiről a nyáron még úgy tudtuk, nincs is rá szükség), de nem, inkább adót vet ki ezekre a cégekre, ami szimpla (sunyi) fogyasztási adó. Na ez már megszorítás.

bandos 2010.11.11. 15:22:04

@Doubledecker: Én meg eddig hánytam, de rengeteget: gondolj bele, 6 évig hánytam.
Most viszont éppen jobban vagyok kicsit, és reménykedve nézem, amit csinálnak.
Amúgy az egész cikk többek között még mindig arra alapoz, hogy a multik milyen jók, és hogy amúgy is az ők megsarcolása majd ránk hárul. Ez alapvető ostobaság.
Amúgy egyik barátom a Lidl-nél dolgozik, és a multiadó miatt csak pár évvel később kapja meg az új Audit. Pedig jövőre kapta volna.

Luigicar 2010.11.11. 15:22:13

@Bummer: Nem ezt mondta. Azt, hogy aki a multinál dolgozik, az nem számlára, meg zsebbe kapja a fizetését, hanem befizetnek utána minden adót és járulékot. És ha tetszik, ha nem, bizony ebből működik az egészségügy, ebből van nyugdíj, ebből van pénz. Nem az adómentes minimálbérből.

Melchi Zadok 2010.11.11. 15:22:22

@Attila64: talán nem tudod, de ilyet már nem igazán lehet csinálni egy jó ideje!
bajnaiék hoztak egy olyan rendeletet, (édes istenem, remélem nem gond, hogy leírtam ezt a nevet) hogy a transzfer számlázások (anya és gyermeke között) csak és kizárólag piaci áron történhetnek, és külön apeh ellenőrzés alá esnek olyan bírsággal, hogy egy életre megemlegeti aki ilyenbe vág.

ez mára már nem olyan egyszerű, persze, 10-20 ezer eurót meg lehet bundázni de egy komly profitot már nagyon nehéz.

Devil 2010.11.11. 15:22:28

@Doubledecker: Kinaiak. Sok kis kinai lesz itt, es nekik fogunk dolgozni. Orban lesz a kinaiak helytartoja. Mar nem leszunk EU tagok mert kidobnak minket (Orban mar most elarulta az EU elveit, az UE elnoksegunk is emlekezetes lesz). Lesz egy lyuk az Eu terkepen, Magyarorszag helyen.

Squid 2010.11.11. 15:22:37

@Bummer: "
Ez nem igaz. A multik a legjobbak az adóoptimalizálásban. Ld. Tesco és társai (névhasználati díj az anyavállalatnak), offshore-cégek tömkelege stb. "

Fussál neki kérlek a "multiknál dolgozó" szóösszetétel értelmezésének mégyegyszer ha kérhetem.

stratez 2010.11.11. 15:22:54

Megvan az elveszett bölcsek köve, ami Lázárnál sem volt. Most már tuti, hogy a Véleményvezér megtalálta. Hajszál- és halálpontos diagnózisokat állít fel, legyen szó az élet, a politika bármely területéről. Nem is értem, hogy a különböző színezetű kormányok hogy voltak képesek eddig nélkülözni.

asola 2010.11.11. 15:23:20

@Gery.Greyhound:
A Tescoban és társaiban a fontosabb termékek vonatkozásában meg tudod venni a minőségi (drága) termékeket is.

Ha valaki panaszkodik amiatt, hogy 1 tesco munkahely 10 másikat szüntet meg, akkor annak azért érdemes meggondolnia, hogy ha 10 ember helyett ugyanazt a munkát 1 ember is el tudja végezni, akkor azt biztosan nagyon jól csináltuk-e.

midnight coder 2010.11.11. 15:23:28

@bread: Magyarországon 22 ezer tesco alkalmazott lenne ? Ezt azért te sem igen hiszed el... Egyébként meg gondolj bele, egy Tesco hány kisebb bolt forgalmát bonyolítja, az ott eladott mindenféle külföldi élelmiszer hány hazai termelő munkahelyét számolja fel...

régi_vendég 2010.11.11. 15:23:39

@Dö nekszt sztop iz nyugati rélvéj sztésön.:

a minőségbiztosítási rendszernek semmi köze egyes termékek minőségéhez. a minőségbiztosítási rendszer általában egy a menedzsmentet döntésekhez segítő szisztéma, a tevékenységi terület törvényi/ágazati szabályainak, kötelezettségeknek betartásával egyetemben, melyet auditálnak.
és ebben a multik tényleg jók!
az h a virslibe mit tesznek az a termék minőség témaköre. viszont ha csinálok egy virslit és a csomagolásra ráírom, hogy az miből áll, megfelelek minden szabálynak, és van aki megvásárolja, akkor miért én vagyok a hibás? én azt tettem bele amit ráírtam, a szabályokat betartottam, te nyilván elolvastad h mi van benne és úgy döntöttél megveszed, az h nem ízlett az miért az én hibám? legközelebb vegyél bécsi virslit, vagy járj másik hot-dogoshoz. ha mindenki így tesz akkor majd nem gyártok több ilyen virslit. (ez csak példa volt, nem gyártok én semmilyen virslit :-))

a poszthoz: matolcsy egy kis pont, ezért jó orbánnak, mert nem akar erősködni. ezek a jó emberek. beszélnek hülyeségeket össze-vissza aztán jön orbán és rendet tesz. navracsics is milyen jól kihúzta magát mikor rászóltak a gazeta wyborczában, hogy demagóg butaságokat beszél. azt hittem rosszul látok... :-)

Melchi Zadok 2010.11.11. 15:23:46

@agentT: azt elhiszem, hogy felnőtt vagy, de a másoik két dolgot már nem igazán. ja és igen, ez nagyon demagógra sikeredett. nem baj manapság az ngyon trendi.

midnight coder 2010.11.11. 15:23:54

@vajdasagi: Ez azért elég ritka. Sokkal gyakoribb az IT területén is, hogy a multik vagy felvásárolják a kicsiket, vagy úgy szorítják ki a lokális IT cégeket hogy a külföldi cég szépen megveszi a hazait, és ilyenkor szépen hozza a hazai szoftvereit is. Azaz a magyar vállalatirányítási rendszert cserélik a németre, és nem fordítva.

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2010.11.11. 15:24:00

Halad a kis forradalmunk csak megint nem a jó irányba. Hiába kúrta el az előző kormány de a mostani sem igyekszik példát statuálni. Ami most van az egy felfordulás, és már elsőre sem volt vicces, hogy minden problémát varázslással próbálnak megoldani....

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.11.11. 15:24:14

Nyilvan megfeleloen dilettansnak fog hangzani foghegyrol elmondott velemenyem, de azert megprobalom:

Matolcsy miniszter leginkabbis a kozveszelyesseg benyomasat kelti, s lassan eleri azt, amit elotte lenyegeben csak Medgyessy Peter tudott, nevezetesen, hogy egy legendasan ellenall zuzmo nevelgeteset sem mernem rabizni.

Az apparatusa nyilvan nem bizik benne, a fonoke valamiert megis, kik meg azok, akik hisznek ennek az embernek? Ki az, aki le mer vele egyaltalan ulni targyalni ilyen elozmenyek utan?

Napkutya 2010.11.11. 15:24:26

@Gery.Greyhound: "Ósan-teszkó mit állít elő a silány minőségű, emberi fogyasztásra alkalmatlan gazdaságos szarokon kívül?"

És a magyar lakosság többsége, a szándékosan lenyomott, szétadóztatott fizetésével mi mást tud megvenni?

Ha majd látok parlamenti képviselőt a Tes..ban sorba állni, kék csíkos vacakokkal, mint a minimálbéresek, akkor elhiszem, hogy velünk vannak....

Addig csak papírkutyák, akik bő nyállal a bérükért nyalnak...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.11.11. 15:24:34

@Hugo2010: ne dôlj be két kiemelt mondatnak, inkább olvasd el a cikket.

lofej11 2010.11.11. 15:24:53

Tisztelt Szerző!

Valóban problémás és növekedésölő lehet a válságadók meghosszabbítása (önmagában sem a növekedés képviselője).

Ha viszont ennyire kapkodó az állami döntéshozatal, mint írják: "ebben az országban a rendszerváltozás utáni egy-két év némiképpen szükségszerű káosza óta nem láttunk ilyen hihetetlenül kapkodó, és az intézkedések előkészítésének a legalapvetőbb lépéseit sem betartó gazdasági kormányzatot"-- akkor miért vési kőbe mindenki, hogy mi lesz 2013 után a válságadókkal? Vagyis hiteltelen a kormány, de azt elhiszik hogy mi lesz 3 év múlva, nem túl logikus...

A kiadáscsökkentés (inkább szerkezeti racionalizálás) valóban hiányzik, de azt érdemes előkészíteni, ellentétben egy új adónem bevezetésével (hogy lehessen tartani a hiánycélt). Az, hogy lesz e szerkezeti átalakítás, az jövőre kiderül, esetleg 2012-ben, mert utána lassan ott a választás...

A címadást meg nem teljesen értem, mert az irány nem egy személyhez köthető (ha igen akkor máshoz), egyértelműen feljebbről jön az ukáz...

Zoli 29 2010.11.11. 15:24:58

@Hugo2010:

Ahogy mondod. A lényeg: a vélemények megoszalanak. Békesi ezt mondja, Heim Péter amazt, Palócz Éva megint mást.

Agyalap 2010.11.11. 15:25:03

@MACISAJT:
Nagyon szépen leírtad a választási ígéreteket.
Nagyon szép volt, hogy egyáltalán kitalálták őket.

Már csak pár egyszerű kérdés maradt...
- A nők nyugdíjazása volt az egyik legfontosabb? Hol vannak inkább a fiatalokat segítő bölcsődék-óvodák?
- Hol van az ígért egymillió (most már csak 400 000) munkahely? Az adó átszervezéséből nem indul meg a gazdaság...
- Mi lesz a segélyekkel, a leszázalékoltakkal? Továbbra is hányjuk ki a pénzt az ablakon?

A fölényeskedést, dilettantizmust, magánnyugdíjat már nem is említem.

Kicsit vegyél vissza a lelkesedésedből légyszíves, nem áll jól.

elfelejtette 2010.11.11. 15:25:15

@Zoli 29: "Fél év után sikerült megállapítani, hogy a mostani kormány gazdaságpolitikája zsákutca, és biztos lecsúszás lesz a vége."

A blogoszferan a szakertok kozott elvetve talalni kozgazdaszokat, legtobbjuk onjelolt szakerto, aki a HVG-bol, meg a Portfoliobol szedte ossze tudasat, az alapjan probal josolni. Ezert van az, hogy olyanok, mint a tozsdeindex, ahogy valtozik a hangulat, ugy valtozik a velemenyuk a realgazdasagai folyamatokrol.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.11.11. 15:25:19

@Gery.Greyhound: A tesco azért árulja, mert veszik. Ha veszik, akkor kívánatos. Ha nem veszik, nem fogja árulni.

Zoli 29 2010.11.11. 15:25:25

@DArchAngel:

:D

Mondtam én! Palócz Évának volt mersze valami mást mondani a mainstream Orbán-fikázókhoz képest, máris megkapta, hogy a kormány pénzeli.

Annyira kiszámíthatóak vagytok, gyerekek! :)

Archer76 2010.11.11. 15:25:31

@Dö nekszt sztop iz nyugati rélvéj sztésön.: hát inkább a magyar mezőgazdaság versenyképtelenségét kéne fokozni valahogy és nem a multikra kenni. ezen ötletelnének inkább.

turulpina 2010.11.11. 17:38:04

@Gery.Greyhound: "Ósan-teszkó mit állít elő a silány minőségű, emberi fogyasztásra alkalmatlan gazdaságos szarokon kívül?"

Pont ugyanazt állítják elő, mint amit a Gój Motorosok Válságadómentes Bolthálózata is.

rgqjx 2010.11.11. 17:38:14

Bummer 2010.11.11. 14:09:53
@Squid: "a multiknál dolgozó emberek adják az ország adózóinak azt az icipici százalékát akik rendesen adóznak"

Ez nem igaz. A multik a legjobbak az adóoptimalizálásban. Ld. Tesco és társai (névhasználati díj az anyavállalatnak), offshore-cégek tömkelege stb.
-------
A multiknál dolgozó zemberekről volt szó! Jelen esetben pl rólam. Megsúgom neked, hogy rendesen adózom a jövedelmem után és nem minimálbéresnek vagyok bejelentve, mint ahogy az bizonyos vállalkozói rétegben divat. Azt is mondhatnám, hogy az én/mi (rendesen bejelentettek) adóforintjairól van szó, ami valljuk be nem kis összeg. Nagyon nem tudok tapsolni annak sem, hogy az eddig magánnyugdíjpénztárba befizetett pénzemet is lenyúlja az állam, persze jött az ígéret, hogy visszakapjuk, majd a hír, hogy megszüntetik a magánnyugdíjpénztárakat. Hazudtunk éjjel-nappal...

Decsibácsi 2010.11.11. 17:38:33

Féloff:
40 év után nyugdíjba mehetnek a nők - ez kérem diszkrimináció. Ha már emancipáció, legyen kövér. Vagy dolgoznak rendesen, vagy kérem vissza a szavazati jogukat! Bocs hölgyeim, így igazságos.
Nem mintha olyan sok embert érintene, az én generációmból már nem sokan mennek majd nyugdíjba...

Zb74 2010.11.11. 17:38:47

Érdekes, hogy a multi szó hallatán multiellenesek és multiféltők egyaránt a teszkóra, osanra meg ezek versenytársaira gondolnak - ez most leginkább @Őrnagy Őrnagy: , @Dö nekszt sztop iz nyugati rélvéj sztésön.: és @Gery.Greyhound: hozzászólásaiban érhető tetten, akik@ThufirHawat: megjegyzésére reagáltak, pedig ő általánosságban beszélt multikról -, miközben multi az Audi, a Bosch, az Electrolux, a Heineken, a Mercedes, a Nokia, a Suzuki stb. is multicég; és ezek a multik tényleg nyugati gyártási, minőségbiztosítási, termelésirányítási kultúrát hoznak az országba, tényleg normálisan fizetnek járulékot a dolgozóik után, és tényleg sok magyar cég dolgozik be nekik.

Persze lehet mondani, hogy rájuk nem is vonatkozik semmilyen különadó. Valószínűleg a kormány nem is akarja ezeket az iparvállalatokat elüldözni az országból - de az eddigi intézkedések meghozatalának a módja bizony őket (és a hozzájuk hasonló, Magyarországon még meg nem telepedett cégeket) is gondolkodóba ejtheti. Ezen az sem segít sokat, ha Matolcsy végigturnézza az összeset, és mindenhol elmondja, hogy kisdobosbecsszóra nem fogja őket b@sztatni - mert egy multi számára, legyen bár termelő vagy szolgáltató, az egyik legfontosabb kritérium a jogi környezet és a gazdaságpolitika átláthatósága, kiszámíthatósága, stabilitása.

Az eddigi intézkedések - főleg pedig az a mód, ahogy bevezették őket - pont az ezekbe vetett hitet ássák alá.

lofej11 2010.11.11. 17:39:04

Tisztelt Szerző(k)!

A válságadók meghosszabbítása valóban nem túl növekedésbarát (létük sem az).

A költségcsökkentés (szerkezeti átalakítás) fontos lenne, de azt érdemes nem fűnyíróelven véghez vinni. Egy új adónem bevezetésének lejátszása rövid idő, az átgondolt és hatékony kiadáscsökkentéshez képest, főként a tűzoltás időszakában. Érdemes várni azzal, hogy lesz e kiadáscsökkentés (2011-ben, legkésőbb 2012-ben kiderül).

Azt értem, hogy most nem így néz ki és el is tudom fogadni az érveket, de azt írják, hogy : "ebben az országban a rendszerváltozás utáni egy-két év némiképpen szükségszerű káosza óta nem láttunk ilyen hihetetlenül kapkodó, és az intézkedések előkészítésének a legalapvetőbb lépéseit sem betartó gazdasági kormányzatot." Ezek szerint a kormány hiteltelen az új adók feldobása és a döntéshozatali mechanizmusa miatt, de azt Önök is elhiszik, hogy az adók meg lesznek hosszabbítva? Logikai bukfenc- vagy csak a negatívumokat hiszik el...

A címadás meg nem világos: Az irány vélhetően nem egyemberes dolog, ha viszont igen, akkor feljebb keresgetnék...

Várom válaszukat!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.11. 17:39:13

Azért ne felejtsük el, hogy kényszerpályán mozog a kormány, mivel 2011-ben és 2012-ben is két-háromezermilliárdot kellene törleszteni az elődök által összehozott hitelekből. A szoci megoldást ismerjük: nyaljunk be egy kicsit az IMF-nek, ők adnak hitelt, és akkor hitelből törlesszük a hitelt - ez szerintem nem jó megoldás. A Fidesz az állami bevételeket próbálja átstrukturálni, úgy, hogy a multik, a bankok és a mi magánnyugdíjunkból fedezze ezt - ez sem igazán jó megoldás, de aki tud jobbat, szóljon. Az igazán jó megoldás az lenne, ha az állam vágna a kiadási oldalon, ezt részben meg is teszik (lásd a közalkalmazotti szférában a várható elbocsátásokat), de megnézném én azt, melyik kormány merne itt drasztikus lépéseket tenni. (A "forradalmi" kormány, mert forradalom űzné el azt a kormányt, ezt garantálom. )

lofej11 2010.11.11. 17:39:32

Az kimaradt, hogy lehetséges e, hogy politika-vezérelt gazdasági erőtér átrendezés folyik ( a kiszemelt piacokon)? or not

Mérges 1234 2010.11.11. 17:39:38

"Ami meg a mnypénztárat illeti... rohadtul mindegy, hogy mnyp vagy állami az ember nyugdjbefizetése. Ha lesz népszaporulat megkeresni a nyugdíjunkat 20-40 év múlva, akkor lesz nyugdíj, ha nem, akkor nem.
Az a lufizás, hogy majd mi a maga kis pénzecskéjét jól megforgatjuk, és akkor maga majd tejjel-mézzel folyó kánaánban nyuggerkedik... maradj már.
A vezetés most hozott össze egy gyerekvállalás-barát adórendszert.

Nagyon remélem, hogy ha ez nem elég, határozottabb lépések is jönnek a demográfiai trend megfordítására... és akkor lesz nyugdíj. Hogy milyen rendszerben, az tökmindegy. Ez vihar a biliben."

A KSH adatai szerint 2050-re 8.5 millió lakosa lesz Magyarországnak, ebből 2-2.5 millió a kisebbség tagja. 4 millió ember lesz nyugdíjas.

Ezt persze a Viktor is tudja, és nyilván te is, így szerintem nagyon nem mindegy, hogy az általam megkeresett pénzt, most elkültjük hülyeségekre, vagy esetleg félretehetjük, és akkor használhtom fel, amikor az állam már egyáltalán nem lesz képes nyugdíjat fizetni.

Azért ezeket a tényeklet egyszerű mantrázással nehéz felülírni.

Arról ne is beszéljünk, hogy abszolut támogatandó, hogy amit megkeressel abból legyen nyugdíjad (legalább részben), így a munkakerülök, a 36 éves kommandósok, és a többi söpredék, legalább azt kapná, amit érdemel.

De nem, igazad van jobb nekünk a kommunizmus.....

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.11.11. 17:39:44

@MACISAJT: csak nem gondolod, hogy a kűlönadókat nem fogják a lakosságra áthárítani? Mert ha igen, nagyon naív vagy.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.11. 17:39:56

@Napkutya: Piac elvtársak, piac. Olcsóbb és jobb. És prolik helyett nyugdíjasokkal állsz sorba.

turulpina 2010.11.11. 17:40:02

Amúgy az egymillijó új munkahely még összejöhet. Ha ilyen tempóban haladunk. tönkretesznek legalább ennyit, és akkor lehet azokat újra megteremteni.

Mérges 1234 2010.11.11. 17:40:10

@bandos:

"Amúgy egyik barátom a Lidl-nél dolgozik, és a multiadó miatt csak pár évvel később kapja meg az új Audit. Pedig jövőre kapta volna"

Nem értem, hogy ez most érv vagy ellenérv a Multik mellett??????

De most komolyan?

Nem nagyon ismerek olyan kisboltost, aki nem BMW-vel vagy Audival járna. Ja nekik szabad, mert Magyarok.....

Ok tényleg van egy kis zűr a Multikkal ez nem is vitatta senki, csak az ő megsarcolásuk, kurávra nem elegendő.

Az egész kurva országot kellene rendbetenni. De ahhoz hozzá sem kezdtek, nem bonyoult a képlet, sokan leírták már (többnyire olyanaok, akik átlátna a narancs szemüvegen), van nekünk egy lyukas vödrünk, nem több vízet kellene beleönteni, hanem betömni a lyukakat.

De ez útóbbival senki nem foglalakozik, és miért nem mert mi zemberek állítólag nem szeretnénk. Pedig de.

Szívesen fizetnek én vizitdíjat, meg mindefajta díjakat, csak végre működne már a közszolgáltatás.

Nekem semmi nem kell ingyen, álltalában cak azoknak kell, akik nem fizetnek adót. 10 éve dolgozom kb. 20-30 millió Forintot fozettem be adóba, 1 napot voltam betegszabadságon és kb. 3x voltam orvosnál.

Elegem van abból, hogy finanszírozom a hülyéket, tőlem jöhet a megszorítás, alig várom.....

KG2000 2010.11.11. 17:40:22

Tehát akkor
- Minden nyugdíjat csökkentsünk 5%-kal (vagy 15%-kal)
- Az SZJAt emeljük (mondjuk 40%ra)
- Rúgjuk ki az összes állami cég, minisztérium alkalmazottjainak felét. Azok szépen majd munkanélkülin lesznek, amit további SZJA-emeléssel meg lehet oldani. Illetve, nem, van egy sokkal jobb megoldás, egyetlenegy munkanélküli se kapjon munkanélküli segélyt. Azzal spórolunk.
- Ceausescu irigykedni fog ránk sírjából.

Dr. No 2010.11.11. 17:40:56

A cikk címe ebben a formában: "Matolcsy gázt ad" nem elég lényegretörő, helyette ez áll közelebb a valós helyzethez: "Matolcsy gáz"

2010.11.11. 17:41:00

Ha a kormány vagy bárki fejre is áll, akkor sem lesz itt hirtelen sok munkahely. Pénz az kell, ahhoz adó kell. Max a struktúrát kicsit kevésbé fájdalmasra lehet alakítani. Az új adók szerintem ebben valamelyest segítenek, mert az is tény, hogy az adó 100%-át elég nehezen hárítják át a cégek, valamennyit biztosan, de nem mindet. A kirúgások - hát, költségcsökkenés az kulcsszó mindenhol. Egy kicsit sarkítva, a válságok arra jók, hogy a túlhízott, pazarló cégek is kicsit körülnézzenek a házuk tájékán, és húzzák meg a nadrágszíjat. Ezzel elvileg semmi baj, hogy gyakorlatban a költségcsökkenésből mennyi lesz célszerű optimizálás és mennyi a fejlesztések, befektetések elmaradása, az cégtől függ, majd kiderül...
Az állami intézmények is folyamataikon kellene javítsanak, hatékonyságot növeljenek, így építsenek le. Ez, ha kellemetlen is, de logikus, szerintem.
Hogy munkahelyek miből lesznek? Na, azt nem tudom... az a terv még várat magára...

Dr. No 2010.11.11. 17:41:09

@Zoli 29: "A lényeg: a vélemények megoszalanak. Békesi ezt mondja, Heim Péter amazt, Palócz Éva megint mást."

Így igaz, és közülünk meg az egyik ennek hisz, a másik annak, a harmadik amannak. A kormány meg reménykedik, hogy a valóságot sikerül kihagyni a játékból.

DArchAngel 2010.11.11. 17:41:13

@nemacsuka: Leülni vele tárgyalni? Nem tárgyalnak senkivel...
@Zoli 29: Nézd meg a Kopint-Tárki mögött álló alapítványok működési kivonatait, érdeklődj Google barátunknál a Kopint és Tárki névsémára passzoló gazdasági szervezetekről...

xylu 2010.11.11. 17:41:20

Ez történik, ha valakik egymást erősítve éveken át hazugságba ringatják magukat,és ráadásul még jó gátlástalanok is.
Láttatok már olyat, hogy valakinek megváltozik az alapszemélyisége?Ezért nincs remény, rohanunk a végzetünkbe.

AnnaKarenina 2010.11.11. 17:41:24

@szamarhegy: Igazad van. Én csak a kormányzat szemszögéből és inkább csak pl. az élelmiszerláncokra vonatkozóan közelítettem a kérdést. Hogy így gondolhatják. Ld. még sfi kommentje.
@agentT: A népszaporulat nem fogja megoldani a nyugdíj-problémát, mert az csak a teljes foglalkoztatottság esetén működhetett úgy, hogy a befizetésekből finanszírozni lehetett a nyugdíjakat, de az sem végig, hiszen a népességcsökkenés már akkor is elindult.
És jó sokáig nem fog változni az, hogy kevesebb a befizető, mint a nyugdíjas.
Azt sem kalkulálod, hogy a megszületendő gyermekek egy része biztosan munkanélküli lesz, nem befizető. A népszaporulat fetisizálása nem javít a gazdaságon. Ez egy álérv a mnypt.-ak ellen.
@szomorutojas: @melchi zadok: Transzferár: elindult az APEH-nél egy nagy vizsgálat ez ügyben, eredményéről azonban semmi infóm nem volt, de most melchi zadoktól megtudtam.:) Egyébként ha maradt volna, szerintem ezt áthidalta volna némileg a kormány, mert nem a nyereséget, hanem az árbevételt adóztatja, ha jól tudom.
@midnight coder: A kisbolt drága,néha csak nézek, honnan szerezték be az árut (megbízhatóság).
@lofej11: Az, hogy továbbra is "tervezik" a válságadókat, csak azt jelenti, hogy megjött az étvágy; hogy az ára mi lesz, nem érdekes, mi fizetjük a cechet.
@elfelejtette: Azért lássuk be, nem kell nagy közgazdasági tudomány ahhoz, hogy megértsék az emberek, gazdasági (sarcolás) és politikai (alkotmányos mizériák) túlélésre hajt a kormány, az egyetlen nagyobb volumenű kijelentés a gazd.pol. irányából a keleti szél felemlegetése volt.

KG2000 2010.11.11. 17:41:33

@DArchAngel: Volt merszem rákattintani a megadott linkre. Csak úgy érdekességképpen. Idézet:
"Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a globális pénzügyi krízis fő okát abban látja, hogy a pénzpiac elszakadt a reálgazdaságtól és egyfajta pilótajátékká fajult."
Érdekes, mintha nem mondtál volna igazat.

t a m á s 2010.11.11. 17:41:50

Sokan írtak itt és sokat. Teljese rossz irányból közelítik a kérdést.
Nézzék és olvassák a Köztársasági Elnök Úr Jogi, Alkotmányossági és Közigazgatási Hivatalvezetőjének Dr.Cservák Csabának 2010 novemberében (nem 1010-i zsinathoz írott) iránymutató és nem a perc emberkék pillanat vezérelte indulati böffeneteit hanem magát az Alkotmányt megalapozó - természetesen ide is vonatkoztatható - premisszáit; 14.old.Utószó 2.bek.
..."az alkotmányozó hatalom is Istentől való.A világi hatalomnak korlátai vannak mert csak materiális (azaz Matolcsy) szinten tud gondolkodni...a világi hatalom birtokosai hatalmukat Istentől kapták"...(ezt javasolja betenni az új készülő alkotmányba!)
És ha Matolcsy netán elb...a a 2012-13-14-es költségvetést - a jó istenke majd jól se...be rúgja, oszt jó napot!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.11. 17:41:59

Én tudok olyan multit, ami még beljebb jött.

Csak az a baj, hogy az Opelt ezért csúnyán le kellett fizetni.

Aki követ nemzetközi eseményeket is, nemcsak a belföldi kabarét, az tudja, hogy a GM (az Opel tulaja, még mindig) megmondta, azoknak az európai országokban nem épít le, amelyek fizetnek súlyos euró milliárdokat. Konkrét összeg is volt mellette.

Ilyen új beruházással én nem hencegnék.

Bambulka 2010.11.11. 17:42:07

Kiváncsi vagyok sikerül e a Fidesznek ez a nagy mutatvány. Remélem nem derül ki, hogy nagy marhaság volt az egész. A Bajnai kormány idején nem voltak ilyen kételyeim.

nemecsek ernő áruló 2010.11.11. 17:42:13

@MACISAJT:
"1. Államháztartási hiány 3% alá vitele( amire "ezek"egyszer sem voltak képesek nyolc éven át.)"
Ha tartották volna Bajnaiék konvergencia-programját, akkor sikerült volna bankadó nélkül is. Ráadásul úgy sarcolták meg a bankokat, hogy itthon egyiknek sem kellett állami pénz az életben maradáshoz.

"2. Államadósság törlesztése( a GDP 82%-a, amit 2011-től megfejeltek az "ezek" által felvett IMF hitel visszafizetéseivel.)"
Az államadósság lényegéről láthatóan fogalmad sincs. Olvasgass egy kicsit állampapírokról, pénz-kibocsájtásról, és csak azután ostorozd az IMF-et, mert ha lenne a leghalványabb fogalmad az alapvető működési struktúrájáról a gazdaságnak, ezt nem írtad volna le.

"3. Munkanélküliség csökkentése( amit "ezek" rekordmagasságba 11% felé vittek)"
Te bizonyára vállalkozó vagy. Bizonyára örömmel veszed, ha szeptemberben azt mondják neked, hogy januárig visszamenőleg még egy rakás pénzt kell befizetned. Bizonyára erre az az első reakciód, hogy felveszel még néhány embert.

"4.Devizahitelesek megsegítése( akiket "ezek" belevittek tudatosan az erdőbe)."
Már ne is haragudj, de a hitelt mindenki maga vette fel. Kik azok az "ezek"? A családfő, aki döntött? Vagy Gyurcsány fegyvert fogott mindenkinek a fejéhez, hogy "most azonnal hitelre vásárolsz tévét, x-boxot, lakást, mert különben megöllek"?
Másfelől a deviza-hitelek törlesztői éppen a választások után indultak meredeken felfelé. Kicsit kinyithatnád a szemed, pontosan te vagy az, aki hülyének van nézve. És nem véletlenül, mert egyszerű komcsizással el lehet előled fedni a tényeket, amik innen téged nem is érdekelnek a legkevésbé sem.

"5. Egészségügy, önkormányzatok, oktatás, hadügy, kultúra stb. helyzeteinek, adósságainak rendezése- amit "ezek" sokezermilliárdos hiánnyal hagytak örökségül."
Lett volna koncepció az egészségügyre, de 3 igennel leszavazták. Lett volna általános tandíj a felsőoktatásban, amit azoknak kellett volna fizetnie, akik nem, vagy rosszul tanulnak, és mellesleg az összege alacsonyabb lett volna, mint ma a legolcsóbb költségtérítés. És nem mellesleg könnyítette volna a terheket az állam vállán.

"6. PPP konstrukciók rendezése-amivel "ezek" évizedekre százmilliárdokkal adósitották a magyar államot.(csak az M6 végül háromezer milliárdba kerülne -nem elírás)."
Nézz körül. A Pannon Egyetem Veszprémben kapott egy gyönyörű 800 férőhelyes diákszállót PPP konstrukció alapján, ami azt jelenti, hogy a vállalkozó felépítette, cserébe a szobák egy részét 20 éven át kiadhatja a kihasználtság függvényében. Így a szálló nyáron megtelhet balatoni túristákkal, akiknek lesz hol aludniuk. Miért is baj ez? Komolyan kérdem.

"7.Euró bevezetése- amihez "ezek" egyetlen egy maastrichti kritériumot sem teljesítettek."
De úton voltak. Ismét Bajnaira tudok hivatkozni. Mellesleg tudod, hány euro-zónás ország teljesíti MA maradéktalanul a maastrichti kritériumokat? Egy sem! Még Németország sem.

"8. A gazdaság felpörgetése- ugyanis évek óta folyamatosan recesszióban volt, nemcsak a válság idején, hanem jóval korábban is."
Nyilván, mert folyamatos hisztivel a legkisebb reform is meg lett torpedózva. (3 IGEN - önsors-rontó népszavazás. Nekem NINCS amnéziám Veled ellentétben!)

vénkujon 2010.11.11. 17:42:19

@malacz69 rettegéselemző:
"Miért olyan szürreális ez?
Volt olyan év, amikor Szlovákia 14%-kal nőtt (miközben persze mi csak 1% körül, de mindegy)

Nem értem."

...íme egy pálinkaforradalmár hagymázas látomása. persze az is lehet, hogy máris megártott a cefregöz.:))

Kalmár 2010.11.11. 17:42:33

@asola: Végül is ha mindent megoldanánk gépekkel senki nem kellene.
Végre jól élhetnének a gépek tulajdonosai, te meg éhenhalhatnál, mert ugye nem akarjuk rosszul zervezni az életet.
Egyébként pont a Tesco-t nem fogja bántani ez az adó.
Kifizeti kényelmesen.
A nálunk valamiért esztelenül túlzásba vitt multi láncok közül leghet, hogy 1-2 kiesik, de annak a piacát szépen átveszik a többiek. Ezen kívűl az új szja törvény nöcelni fogja a költekezési kedvet. Mivel nem váható, hogy egyből házat telket vegynek a plussz pénzből, így kézenfekvő, hogy a folyamatosan csökkenő fogyasztásban lesz végre egy kis növekedés.
Ezek együtt a Tesco-nak 0 szaldósra hozza ki a dolgot.
A beszállítóktól esetleg kihajtott + pénz meg tuti elsimítja a mínuszt.
Nem az az egyedüli gazdaságpolitika, hogy bevezetnek egy új adót, hanem az, hogy amikre költik azok beindíthatják a gazdaságot.
Eddig abból próbáltunk pénzt csinálni, hogy adót emeltünk és azt elköltöttük nyugdíjra, alagutakra az alföldön, völgyhídra a dombok közt meg elb. gigaberuházásokra. Elég jól ment....nem?
Most talán a belső fogyasztás növelésével munkahelyek jönnek létre, a dolgozó gyereknevelők támogatásával lassan a demográfiai kérdés is javul stb.

Persze lehet, hogy rosszul látom és az elmúlt 8 év gazdaságpolitikája volt a jó és a zsenialiása ellenére csak a válság miatt vagyunk bajban.
Én örülök, hogy új irányt próbálnak.

Seregbontó 2010.11.11. 17:42:41

Kedves VV!
"lassú növekedés, kevesebb munkahely, még több eltartott." mondád.

Ne felejtsd el, hogy az elmúlt két ciklusra pontosan ez volt jellemző. Akármit is csinál a Fidesz, ennél rosszabb nem lesz. Úgyhogy hajrá!

Rókakígyó 2010.11.11. 17:43:37

Én nem értem ezt a sok hozzászólót. Néhány hete még a skatulyaforradalmárok nemes tetteitől volt hangos az összes blog, mostmeg mintha mindenki ellenzéki lenne. Ne vicceljetek már, h nem tetszik nektek pl az mnyp lenyúlása, hiszen ez a jövőnk záloga. A fellendülés következik, hiszen megmondták a kormányzók is, hogy átszervezik az országot. Jövőre minden közhivatalnokot kirúgnak, 4 év múlva meg csak fele akkora lesz a parlament. Megy ez simán és most már aztán dicsérni a rendszert!

Mezei Júzer 2010.11.11. 17:43:52

@MACISAJT: "Hogy a multi- és bankadó nélkül HOGYAN MÁSKÉPP lehetne, legalább megpróbálni az alábbi gazdasági szükségállapotból kikecmeregni??"
Például nem kellett volna eltörölni a 32%-os adókulcsot, s nincs az az orbitális lyuk amit be kellene tömni...

orient 2010.11.11. 17:44:18

szoft verzió :)))

Orbán és csapata egy hülye. Érdekes más országokban hosszútávon meg tudják oldani az ország gazdaságát extra kivetett adók nélkül is. Érdekes minden környező országban megy(szlovák,lengyel,cseh..).

Ok Gyurcsány elcseszte? Igen.

Beszednek 400 milliárdot extra adókból 3 évig és ez nem elég arra hogy helyrehozzák a gyurcsányék hibáit? 1200 milliárd plusz és más extra bevételek + 4 év 2/3-d nem elég erre?? Akkor mit akarnak még? Válságadókat 2210-ig? Nevettséges amit művelnek. Elég szomorú, és az magánnyugdíjpénztári rablásról nem is beszéltem még. Ennyi pénzből lehetne 5% egykulcsos adó is mivel már jövőre 3% lesz a hiány és lesz gazd. Növekedés is csak szinten kéne tartani, de még az sem megy...
Mennyit akarnak ezek szétlopni a 4 év alatt ha ennyi pénz nem elég? Miért nem csinálnak egy rohadt államigazgatási, önkormányzati reformot ahol a többszörösét spórolnák meg? Járt a pofájuk 8 évig hogy meg kéne csinálni, most itt a kétharmad de senki sem akar hozzányúlni semmihez sem ami égető, és fontos. Nem baj építsünk szar gazdaságot, de tartsunk fent egy olyan államot amiből Franciaországot is ki lehetne szolgálni, vagy Németországot, és közben etessük a hülye népet hogy a multi tehet róla ám. Kínában meg Szlovákiában is a multi tehet róla hogy minden évben rekordokat döntöget a gazd. növekedés. Szlovákiában úgy, hogy már előttünk vannak, tehát nem a szarból másznak ki, hanem köröket vernek ránk, és szétröhögik magukat a szar dilettáns politikusainkon. Tudod mit? Trianon a legjobb döntés volt a határon túli magyaroknak. Lehet ott ragadtak, de legalább nincsenek ilyen pöcs politikusaik és jól élnek...sokkal jobban jártak mintha itt szívnának velünk.

MEDVE1978 2010.11.11. 17:44:24

Hát, én egyre inkább csak a csőd lehetőségét látom...

Ezt a katyvaszt, amit Matolcsy előad gazdaságpolitika címen egy elsőéves közgazdász is meg tudná csinálni :o(

igényes 2010.11.11. 17:44:36

Amennyiben lenne egy bátor újságíró, megbízható jogi háttérrel, egy az embereket érdeklő és tájékozottságukat elősegítő riprtot írhatna.

Mibe kerül ma egy miniszterelnök, és egy köztársasági elnök. Valahogyan csak megszerezhető mennyi pénzt adok ruhára, utazásaikra, étkeztetésükre, bérezésükre, védelmükre, cselédségükre, mennyi a reprezentációs költségük, jutalmazási keretük. Kiket jutalmaznak, mert ugye nem a nép azon tagjait, akik ellenzékben vannak, de az ellenzék pénzéből is teszik.

Most ugye, ha a vezér jutalmaz, akkor egy eredményt értek el a jutalmazottak, de aki irányít az a vezér, ő kitől kapja a meg nem érdemelt, vagy megérdemelt jutalmát.

Orbán nem jutalmazta meg Bajnait, pedig azt mondta ennyire jó senki nem volt jó mint Bajnai, mert ugye Bajnai mérhetően teljesített, fogta a pénzt, de most viszont lopják, és egyben költik a pénzt.

Robinzon Kurzor 2010.11.11. 17:44:43

@VIII. Nagyapó:

Hogy mit gondoltál, meg mit szerettél volna írni, azt nem tudom.

De ha elolvashatnád, hogy ténylegesen mit írtál: mert pont hogy nem írtál olyat, hogy "rájuk épülő", és kifejezetten szembeállítottad a multit meg a magyar kkv-t.

Ha máson nem, hát azon elgondolkodhatnál, hogy hányan korrigálták, amit írtál.

Tudod, ha mindenki szembejön az autópályán ...

Ezen egyébként a Fidesz is elgondolkodhatna ... de velük kapcsolatban nem is voltak illúzióim.

orient 2010.11.11. 17:47:44

@egy derék katona: attól mert valamit nem lehet alulmúlni szarságban attól még ez lehet éppen elég nagy fos. Lehet kisebb fos lesz, de így is elég nagy. A cél nem az lenne hogy kisebb szart csináljanak, mint az előzők, hanem hogy ne csináljanak szart egyáltalán, csak értelmes dolgokat.

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 18:43:51

Szíjjártó úgy reagált a MNB költségvetési kritikájára : megsértődött Simor , mert 2 millára akarják csökkenteni a fizetését . Mit képzel magáról ez az ingyenélő, dilettáns senkiházi ? Azt a retorikát , politikai kultúrát képzeli el a bankelnökről , amit Ők képviselnek ?

Don_Pipita 2010.11.12. 18:44:07

Sajnos a cikk író egy hatalmasat hibázott mikor azt írta a különadó meghosszabítása révén, hogy ez a kormány fejetlen, kapkod és nem egyeztet... azon kívül, hogy osztom ne legyünk már hülyék, a plusz adó bevezetésről TÁRGYALNI fognak 2012-ben tehát még az sem biztos, hogy bevezetik...
A szavazásból meg az látszik, hogy az emberek nem értik a különadó lényegét... kérem szépen itt most lehet választani mit akartok, olyan megszorítás amely a te adód és járulékod növelésével, juttatásaid leccsökentésével jár, vagy, pedig itt a különadó, amit még, ha át is hárítanak a a vásárlókra akkor sem tudják az egészet, tehát ergó máris nyertünk valamit...(itt jegyezendő meg, hogy eddig csak nagyokosoktól láttam, olyan hozzászólást, hogy áthárítják, az adott szektorok vezetői folyamatosan hangoztatják, hogy a nagy verseny miatt ezt nem tudják megoldani... de amúgy is ez egy meddő vita, majd 2011 végén szépen meg kell nzni az adott multik,bankok adózott utáni nyereségét és, ha annyi,mint 2009-ben akkor áthárították...

Az a legszomorúbb, hogy most összefogás helyett vagdalózás van... az, hogy sikerüljön ez az adóreform(mert ez tényleg az), ahhoz együtt kéne dolgozni... mi lesz itt 2011 január végén amikor az emberek látják, hogy egy kicsit kevesebb lesz a pénze(nekem is...) és elkezdenek kárrogni... azok az emberek nem fogják érteni, hogy ez a pont az ő érdekükbn van, hogy később jó legyen nekik...

Don_Pipita 2010.11.12. 18:44:11

@orient: "Kínában meg Szlovákiában is a multi tehet róla hogy minden évben rekordokat döntöget a gazd. növekedés. Szlovákiában úgy, hogy már előttünk vannak, tehát nem a szarból másznak ki, hanem köröket vernek ránk, és szétröhögik magukat a szar dilettáns politikusainkon."

A szlovákok versenyelőnye az 1százalékos adókulcsból ered. Mikor ott bevezették az is hatalmas lyukat ütött a költségvetésen. és tudod mit tettek? úgy visszavágták a különböző jutatásokat, hogy éhséglázadás tört ki... de végül bejött nekik és ez a lényeg. Szóval, ha az nagyon tetszik akkor inkább dolgozz te is azon, hogy ez nekünk is sikerüljön és örülj annak, hogy nem azt az utat követték, amit északi szomszádjaink

Don_Pipita 2010.11.12. 18:44:16

@MEDVE1978: "Hát, én egyre inkább csak a csőd lehetőségét látom...

Ezt a katyvaszt, amit Matolcsy előad gazdaságpolitika címen egy elsőéves közgazdász is meg tudná csinálni :o( "

és akkor te mit javasolsz mit kéne csinálni?

Kalmár 2010.11.12. 18:44:32

@orient:
Szóval szerinted:
A Szocik és a gazdasági szakembereik hülyék.
A Fideszesek és a gazdasági szakemberei is hülyék.
Akkor ki tudja az értelemes dolgokat??
Te?
Áruld el a tikot...
Szerintem nem lenne hülyeség pár évet hagyni egy új gazdaságpolitikának és csak egy kicsit később dönteni el, hogy "szar" -e?

CubE 2010.11.12. 18:44:38

Itt mindenki qva okos, mindenki a médiákban hallott látott hírek után ítél, ba. .ogattja a másikat. Nem forintokat kell osztani/szorozni, mert az eredmények mindkinél mást mutat. 20 éve egyik párt sem volt képes olyan törvényeket átírni, meghozni ami gyökeresen megváltoztatná a TB-t , egészségügyet, nyugdijrendszert, mert félnek. Orbán is csak a falak között lavíroz, igaz elég szarul!! Ennek nem lesz jó vége!

tölgyes 2010.11.12. 18:44:46

@Archer76:

A gond forrása az, hogy a multik így-úgy nagyon sok pénzt kivisznek az országból..Mi sem természetesebb ennél mondja Ön, hiszen a nyereségével mindenki azt csinál amit akar.. Igen ám, de a multik több állami támogatást kaptak, mint a hazai vállalkozók.. Amire Ön szintén azt mondja majd, hogy természetes.. csakhogy így nem maradt pénz arra, hogy a magyar mezőgazdaságot az állam támogassa.. és a mezőgazdaságunk évekig csak az eus támogatások negyedét kapták, mint a fejlettebb nyugati versenytársak..hiába harcoltuk ki a jogot, hogy a hiányzó részt saját forrásból kipótoljuk

Most tehát nem multiellenességet lát, HANEM A TÁMOGATÁSOK, LEHETŐSÉGEK, ELVONÁSOK KIEGYENLÍTŐDÉSÉT.. a MULTI VOLT, HOGY ÉVEKIG NEM FIZETETT ADÓT... MOST A KORÁBBI KEDVEZMÉNYEK EGY RÉSZÉT VISSZAFIZETI.. VOLT HOGY OFFSHOR CÉGEKEN KERESZTÜL VITTE KI A PÉNZT.. MOST FIZET EGY KIS TÖBBLETADÓT...) Ha a Tesco elfogadja azt, hogy Koreában csak úgy működhet, hogy az árusított termékeinek 95 %-a koreai.. akkor miért gondolja, hogy itt sérelem érné, ha köteleznénk a magyar mezőgazdasági termékek árusítására... méghozzá polcdíj nélkül.. normális áron.. Igaz cserébe a minőséget is garantálnia kéne az államnak.. MERT MINT LÁTTUK A PIAC EZT NEM TELJESÍTI AUTOMATIKUSAN.. AHOGY LIBERÁLIS BARÁTAINK HIRDETTÉK.

VIII. Nagyapó 2010.11.12. 18:44:57

@Robinzon Kurzor:

Egész pontosan ezt írtam:

"„Alapként” nagyon is szükségesek (…) a tömeges foglalkoztatást viszont a rájuk és az ennek révén beinduló (fenntartható!) fogyasztásra épülő hazai vállalkozások tudják csak biztosítani."

Eh, mindegy. Úgy látszik, blogok alatt le kell szoknom az összetett mondatokról…

(És hogy ez miért fontos különbség? Hát csak, mert hogy idejön a multi, az _önmagában_ még nem feltétlenül elég – kell a beszállítónak is alkalmas magyar vállalkozói szektor is. Ha ilyenünk nincs, hoz mindent külföldről.)

McDobbent 2010.11.12. 18:45:13

Aha... Szerintem is az lenne a jó megoldás, hogy emeljük az ÁFA-t, emeljünk adókat, vonjunk el nyugdíjakat, vonjunk el családtámogatást. Fizessenek a gyerekesek az iskolába járásért, legyen fizetős az orvos, ne legyen senkinek ingyen gyógyszer. Helyette, ne sírjon az Erste, legyen multiknak extra nyereség.

Hülyékmarhák. Persze, persze. Majd most a komcsiközgazdászmegmondó jól megmondja, hogy a Fidesznél minden közgazdász hülye. Meg hogy most látják az excel táblát.

Szánalmas a poszt, meg aki állva tapsol annak, hogy előre örülnek egyesek hogy a fidesz majd jól elcseszi a dolgokat. Ahelyett, hogy annak drukkolnátok, hogy sikerüljön amit akarnak és végre jól élhessünk, lehessen gyereket nevelni.

LOL. Hajrá MSZP, Merjünk törpék és lúzerek lenni! Az a fő, hogy kisbajtársaknak meglegyenek a csilliárdjai!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.11.12. 18:45:20

Óriási, lényegi különbség van egy erős állam és egy ellenséges állam között. Úgy látom, ezzel a Fidesznek mindig is komoly gondja volt, de azért nagyon szurkolok nekik, mert akárhogy nézzük, az elmúlt 8 év katasztrófálisan gyenge és dilettáns, ráadásul züllött kormányzati ámokfutása után már nagyon ideje volt a változásnak.

belekotty 2010.11.12. 18:45:23

@Kalmár: "Persze lehet, hogy rosszul látom és az elmúlt 8 év gazdaságpolitikája volt a jó és a zsenialiása ellenére "

- Az "gazdaság politika" arról szól hogy az elosztó rendszerekhez nem nyúltak hozzá, csak öntötték a pénzt a jóléti rendszerbe. Hagyták a lakosság eszement költekezését, így a belső megtakarítás eltünt, vagyis külső hitelekből fedeztük a gazdaságot és nem a belsőből.
Ez nemzetgazdasági szinten óriási veszteség. Ezért cikibb a GDP arányos 80 százalékos magyar adósság mert azzal a külföldnek tartozunk, mint a japán 180 százalék, ott a polgárainak tartozik, mert nagy a belső megtakarítás.

2+2=5 2010.11.12. 18:45:29

Már többen megjegyezték, hogy egy-egy adónem bevezetését egyszerűbb megtenni, mint a reformokét. Nem vagyok egy fidesz fan, de mintha már vitatkoznának az oktatási reformról (Hoffmann - Pokorni), és mintha azt is olvastam volna, hogy előkészítés alatt áll az egészségügyi reform. Azokkal a hozzászólókkal értek egyet, akik azt mondják, hogy várjuk ki a végét. Az biztos, hogy a jövő évi elbocsátások (közszféra) rengeteg munkanélkülit és nyugdíjast fognak generálni szaporítva a meglévőket. DE!! Azt is vegyük figyelembe, hogy aki nem akar dolgozni az nem is fog. Úgy látom, az egész társadalom kib...ul tud sírni, és legalább az 50 %-a mástól várja a boldogulást ahelyett, hogy tenne érte valamit.
ÉS!! Abban igaza van a kormánynak, hogyha kivet egy adót, azt a magyar megkerüli (legalábbis jó része). Viszont, ha különadót vet ki pl. az energiaiparra, és az átterheli a lakosságra, azt mindenki kifizeti, mert senki sem szeretné, ha kikapcsolnák a gázt meg a villanyt. Ezt a többletet kifizeti a segélyen élő ugyanúgy, mint a magas keresetű. A pénzt meg befolyik a büdzsébe és nem kerüli ki senki. Itt a pont.

Ui: januártól 10%-os áremelés várható (villany - gáz)

offshoreceg 2010.11.12. 18:45:34

Az mért van, hogy az angoloknál meg tudták 1xrűen oldani a Tesco problémát? Csak korlátozni kell az üzlet nagyságát és máris ott a versenyhelyzet, meg mindenki jól meggondolja, hogy kiautózik a tecskóba, vagy lemegy a sarki közértbe. A tesco ettől még ugyanúgy sok pénzt keres majd, de megmarad az esély a kisebbeknek is. Csak olyan kézenfekvő kapkodni, ahelyett hogy megnéznénk mit hogy csinálnak ott, ahol jól élnek az emberek. Jaj, de demagóg voltam!

Kalmár 2010.11.12. 18:45:40

@igényes: "Bajnai mérhetően teljesített"
Vérlázító ahogy egy ilyen faszit ajnároztok.
Nem tűnt fel, hogy a miniszterelnöksége előtt is már Gyurcsány gazdaságpolitikáját alakítota??
Pont olyan felelős a csődért, mint Fletó. A csődben úgyis van rutinja. Megáll az eszem az ilyen amnéziától!
Totális homály....

Tanyasi Jóska 2010.11.12. 18:45:46

@AnnaKarenina:
"a 16 %-os adóval az átlag fölött keresők fognak jól járni, akiknek egy része köztisztviselő, esetleg közalkalmazott, vagy multi-alkalmazott, akik egyáltalán nem fognak munkahelyet létrehozni."
A köztisztviselők max. 5%-a, a közalkalmazottak közül pedig a felsőoktatás krémje keres annyit, hogy jól járhasson a 16% (~20%)-os kulccsal. A munkahelyteremtésről meg annyit, hogy a közszféra dolgozóinak összessége egy 600 ezer körüli fogyasztói réteg, amelynek az elmúlt három évben folyamatosan esett vissza 20-30%-kal a vásárlóereje. Ennek következtében a fogyasztását annyira vissza kellett fognia, hogy annak következménye közvetetten a versenyszférában munkahelycsökkenés lett.
Ahol a kormányok fogni tudnának a kiadásokon az a szociális jellegű kifizetések. Egy nem hivatásos nevelőszülő két-három kiskorú gondozott után 100-120 ezer nettót kap az államtól havonta, miközben nem kell a pénz felhasználásáról semmilyen formában elszámolnia!!! Ennyit az átlagember sem tud költeni a saját gyerekeire, az állam (=politikai döntéshozók) azonban ész nélkül nagyvonalúak!!!

@NewWay:
Szerintem Vámosi-Nagy Szabolcs a Kassza című műsorban már szépen helyre tette a "multi - adókedvezmény - magyar vállalkozók" témakört! Érdemes megnézni:

videotar.mtv.hu/Videok/2010/03/18/21/Kassza_2010_marcius_18__Nyugdijrendszer.aspx

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.12. 18:46:29

Megy a dáridó még 2012-ig. Aztán a kormány leszartja. Elkölti a 3000 milliárdot és megint szarba leszünk. Maradnak az "átmeneti" adók és még így is becsődöl a rendszer.

Inner Circle 2010.11.12. 18:46:34

@szomorutojas: ez igen messzire vezet. Lényegében azt mondod, hogy a nagy kereskedelmi lánc hatékonyabban értékesít (a saját szegmensében), vagyis az értékesítési láncban hasznot termel. Ez igaz is lehet, az állam szempontjából viszont az az érdekes, hogy mi lesz a haszonnal. Először is a gyártónak biztos jobb, ha te a Media Marktban vásárolsz, de mivel ezt a Media Markt is tudja, a gyártóval ki is fizetteti, és - legalább részben - ő teszi zsebre. (Polcpénz, nagybani olcsóbb vásárlás stb. Nem lehet jelentős különbség az értékesítési csatornák költsége között a gyártó számára, mert a drágább előbb-utóbb alkalmazkodik, vagy otthagyják.) Na, ebből kér most az állam.
Másodszor, nem vagyok meggyőződve arról, hogy az állam nem azzal jár-e jobban, ha relatív drága értékesítési láncok működnek. A piac helyhez kötött (korlátozottak a lehetőségek arra, hogy más országban vásárolj, vagy Neten, vagy ilyesmi), versenyezni tehát nem kell, és az állam a láncon is keres, minden tranzakciónál tartja a markát. Továbbá munkahelyek maradnak meg a kiskereskedelemben. Mondjuk egy cégnél persze rossz, ha nem hatékony munkahelyeket finanszírozunk, de az államnak, sajnos, rengeteg "fölösleges" munkavállalója van... nem tartunk még ott (sajnos), hogy a munkaerőre vadászni kelljen.
Harmadszor, még ha profitálnak is a kereskedelmi láncokból a beszállítóik, igen alacsony az értékesített áruk között a hazaiak aránya. Nemrég lett volna erre egy szabályozás, de az EU szétlőtte (némi joggal). Vagyis az ilyen profit nagy része nem hozzánk jön. Ráadásul igen rosszul bánik egy nagy kereskedelmi lánc a kis beszállítóival, hatalmi pozícióból diktál (180 napos fizetési határidő, polcpénz, kötelező mellékszerződések, nemfizetés stb.). Nem hiszem, hogy emellett még fejlesztené őket. (Ez pl. tipikusan egy olyan hely, ahol az államnak be kell avatkoznia a "versenybe", mert ez nem verseny, hanem éhendöglesztés.)
Végül és legfontosabban, ha a cikkben ugyanazt leírták volna, amit te hozzáfűztél, akkor én nem is szóltam volna semmit, mert láttam volna, hogy gondolkoztak a kérdésen :-)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.11.12. 18:46:39

8 év után nem szűk 8 hónap után kell vinnyogni... Leghamarabb 4 év múlva lehet megmondani hogy haladt e valamire ez kormány.
ÉS akik szerint ami most van az rosszabb mint 8 évnyi MSZP-s marhaság hát azok Fletóval együtt pályázhatnak a legnagyobb pofátlanság címére.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.11.14. 13:06:10

@Inner Circle: Sosem vizsgáltam az állam szempontjából az ellátási láncot, de ökölszabályként feltételezem, hogy minél nagyobb az összességében mozgó pénzmennyiség, az állam számára annál jobb.

Azt hiszem érdemes elválasztani a polcpénzt szedô élelmiszerkereskedelmi egységeket, illetve háztartásigép piacon valós vásárlóként megjelenô MediaMarktot.
Utóbbi többszázezer darabos megrendelése az egész láncban munkahelyeket teremt, mi egy középvállalkozás vagyunk, de amikor a MediaMarkt a vevônktôl lekötött egy modellt három évre, az 10 munkahelyet teremtett nálunk. Fejleszteni pedig fejlesztett, mert amikor kapacitásproblémánk lépett fel, a vevônk és az MM közös csapata szállt meg minket, hogy az elvi és ténybeli kapacitáskülönbségünket feloldják. Nekünk egyértelmûen nincs meg a keretünk arra, hogy 10 fô akár csak két hétig kizárólag egyetlen termék kapacitásfejlesztésére koncentráljon (arról nem is beszélve, hogy ilyen kulcslyukszakembereket nem engedhetünk meg magunknak). A fejlesztés eredményeképp azonban mi is nagyon sokat tanultunk, illetve az adott termék termelékenysége is elérte a szükséges szintet.
Ezt a sarki hûtôbolt nem tette volna meg, mi maradtunk volna alacsonyabb kapacitáson, vagy erônk felett beruháztunk volna, az áru ára pedig nem tudott volna lemenni MediaMarktos szintre, nem gonoszságból, hanem a folyamatok tehetetlenségébôl fakadóan.

Feltehetô a kérdés, hogy az államnak nem lenne -e jobb, ha mi rosszabb hatékonysággal mûködünk (plusz munkahely), az áru meg drágább (magasabb adótartalom), de mint az elején is mondtam, nem tudok az állam fejével gondolkodni.

A fizetési határidôk kérdésénél pedig általában az a cél, hogy a láncban kizárólag a vásárló pénze mozogjon, tehát a bauxitbánya akkor lát pénzt a bauxitból, amikor te megveszed a dobozos kólát.

A pénz- és árumozgást nagyon nehéz földrajzi határok között értelmezni, csak én tudok példát arra, hogy a litván MediaMarkt piaci döntése profitot hoz egy soproni tisztítóberendezés-kereskedô cégnek, egy dunaföldvári szerszámgyártónak, egy szerb alumíniumöntödének, egy olasz rézipari cégnek és egy lengyel komponensgyártónak. Pedig szerintem a litvánok meg vannak gyôzôdve róla, hogy a litván hûtôgépgyártó (100% litván tulajdon) az bizony saját termék, és most jól ottmarad a pénz. Ehelyett jut még sopronba is...

Nem tudom van -e ennek párja az élelmiszeriparban, de felteszem, hogy van.

fonó 2011.02.26. 17:19:24

Megrendülten tudatom hogy 9 hó kormányzás ? után egyre inkább felértékelődik Gyurcsány, BajnI, Oszkó.
Mennyivel előrébb lennénk ha megvalósul a tb részhozzájárulás, MÁV átvilágitás, egyetem kórház összevonás (súlyponti kórház helyett nagytérségi, dacból). Már kijavithattuk volna a gyakorlatban felmerülő visszásságaikat.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása