Véleményvezér

vv

A forradalom elviselhetetlen könnyűsége

2010.11.16. I 132 komment I Címkék: fidesz orban demokracia

A kétharmados felhatalmazás ritka lehetőségével nem élni történelmi felelőtlenség. Úgy tűnik, mintha ez a feladat agyonnyomná Orbán Viktort: nem mer az ország legnagyobb problémáinak nekiugrani. (Fotó: fidesz.hu)

Rendkívül elgondolkodtató volt tegnap hallgatni Orbán Viktort, amikor megnyitotta a költségvetés vitáját: hogy egy ilyen, hogyan is fogalmazzunk, kevéssé fajsúlyos költségvetésről ismét egy ennyire emelkedett és magasröptű beszédet volt képes mondani. A miniszterelnök mindig hangsúlyozza, miként tegnap is, hogy a kétharmados felhatalmazás egy olyan ritka lehetőség, mellyel nem élni történelmi felelőtlenség volna. De számunkra úgy tűnik, mintha ez a feladat bizony agyonnyomná Orbán Viktort – mind a kommunikáció, mind a tettek szintjén.

Kapcsolódó írásunk: Költségvetés - nincs se forradalom, se fordulat


A kommunikáció

Egy kétharmados kormány láthatóan nem engedheti meg magának, hogy ugyanolyan módon beszéljen, mint elődei. Ennek megfelelően a valaha lendületes, szellemes, friss és fiatalos miniszterelnök rettentő modorossá vált, és hihetetlen szellemtelen címkéket kezdett el használni, kezdve a szavazófülkés forradalommal, folytatva a Nemzeti Együttműködés Rendszerével és Nyilatkozatával, no és persze a legújabbal, a Nemzeti Intézkedési Tervvel.

Sehol egy kis humor vagy intellektuális frissesség, csak a görcsös és fene nagy erőlködés, meg a dohos komolykodás. A kormány egy olyan párhuzamos valóságot épített fel magának kommunikációs panelekből, melyben valószínűleg nincs ember, aki hinne. Mindez még azokkal a szimpatizánsokkal sem rezonál, akiket korábban nagyon sikeresen tudott a Fidesz hívószavakkal lelkesíteni: hallottunk például bárkit is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szókapcsolatát nem gúnyosan vagy ironikusan kiejteni?

A hiányzó tettek

A kommunikáció nyilván csak egy tünet, még ha fontos tünet is. Az igazi kérdés az, hogy a tettek mezején mit kezd a kormány a kétharmaddal: sajnos nem sokat.

Nem látjuk ugyanis, hogy a pátoszos beszédeket és eszmefuttatásokat a miniszterelnök le tudná fordítani hasonlóan nagy szabású, építő tettekre. Hiszen milyen olyan átfogó tervek körvonalai jelentek meg, melyek tovább mennek a múlt egyszerű tagadásán, és valóban felérnek a forradalmi retorikához? Az effektív másfél százalékos adócsökkentést ugyanis nem tekintjük forradalmi lépésnek. Az egészségügyben, a felsőoktatásban vagy éppen a MÁV környékén – hogy csak a miniszterelnök által tegnap kiemelt területeket vegyük számba – egyszerű bürokratikus átalakítások és kisebb korrekciók terveit látni csak, nem pedig "szerkezeti reformot". Vagyis semmi olyasmit, ami valóban új életet lehelhetne beléjük.

Nem látjuk a Fidesztől azt a megalapozottságot, átgondoltságot és előkészítettséget, amit teljes joggal kértek számon az előző kormányokon. De ami a legfontosabb: nap mint nap halljuk, hogy forradalom van, mégsem látjuk azt a paradigmatikus változást, amelyik Magyarországot lerántaná a posztkommunizmus útjáról.

Mi történik?

Amit viszont látunk, az az árnyékbox: elzavarjuk az IMF-et, miután megtartani nem tudjuk, és hirtelen ők lesznek az ország eddigi függetlenségét megbéklyózó gonosz hatalom, miközben a 2008-at megelőző évtizedben még csak jelen sem nagyon voltak hazánkban. Teljes joggal szétcsapunk a Mal Zrt. elképesztően arrogáns tulajdonosai között, majd úgy teszünk, mintha ők lettek volna Magyarország legnagyobb oligarchái, akiknek a bukásával meg is szűntek az ezzel kapcsolatos problémák. Megsarcoljuk a külföldi vállalatokat és kijelentjük, hogy ezzel a magyar kkv-kat támogatjuk – mintha a magyar kkv-szektor legnagyobb sarcolója nem a magyar állam lenne, és mintha a sikeres magyar kkv-k jelentős része nem ezektől a csúnya multiktól tanult volna, vagy nem ezeknek a beszállítója lenne. Arról beszélünk, hogy az „1949-es alkotmányunk” és az elmúlt húsz év egésze „zavaros” és a kommunizmus továbbélését jelenti, miközben az új alkotmányt Pozsgay Imre írja, és Biszku Bélának még mindig nem kell semmiféle igazságtételtől félnie.

survey tools


Mindeközben a kormány még csak véletlenül se próbál meg a rendszerváltozás óta eltelt húsz év legnagyobb problémáinak nekiugrani, pedig kétharmados felhatalmazása miatt ez a kormány tehetné meg az eddigi kormányok közül ezt a legkönnyebben. Orbán Viktor nem igazán beszél arról, hogy ebben az országban 10 millió embert 3 millió tart el, hogy a több mint félmilliós cigányság teljesen underclass-szá vált, vagy éppen, hogy a népességünk gyorsuló ütemben öregszik el. Nem beszél róluk, mert fél ezektől a kihívásoktól. Fél tőlük, mert szemben a multi- és bankárvesszőzéssel, ezekre a problémákra csak népszerűtlen megoldások kínálkoznak – legalábbis rövid távon. Orbán Viktor a kétharmados parlamenti többséget egyelőre csak a hatalom további növelésére meri és/vagy tudja használni, nem pedig a legégetőbb problémák megoldására.

Ameddig ez így marad, addig magasztos retorika ide vagy oda, az ország helyzetének lényegi javulására ne számítsunk.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wiseguy 2010.11.16. 15:07:03

Pedig zajlik a forradalom, csak nem az amire vártatok.
Államosítanak, visszarendeznek, demokratikus intézményeket korlátoznak.

Csak nekem "déja vu" érzésem?!

theof 2010.11.16. 15:07:11

Bár még sosem jelent meg a kommentem de próbát teszek:
Az írás mint mindig manipulatív és féligazságokra épül. Az oktatási közlekedési és bürokratikus rendszert egyik pillanatról a másikra nem lehet megváltoztatni. Az államadósság csökkentése mindennél fontosabb, ugyanis előrejelzések azt mutatják a világ pénzemberei nem tanultak a válságból, és ugyanott folytatják ahol abbahagyták. Tehát ismételt válságra lehet számítani. Ha még 1x megkapjuk a 2008-as recessziót ilyen mértékű államadósság mellett, nem sok jóra számíthatunk.

gyilkos fűegér 2010.11.16. 15:07:18

@belekotty:

Nincs a világon olyan téma, amiről ne tudnál legalább két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó Orbán-mondatot kiguglizni.

Igaz Magyar 2010.11.16. 15:07:22

Jó poszt. Kicsit ál-naiv.

"Sehol egy kis humor vagy intellektuális frissesség, csak a görcsös és fene nagy erőlködés"

2002-óta ez megy, csak most tűnt fel? Lassan de biztosan végre észre veszi a jó nép, hogy egy bomlott elméjű ember diktál olyasmiben amihez végképp nem ért.

Világos, hogy a '98-2002-ig tartó uralkodásának egyetlen pozitívuma volt, hogy összességében nem csinált semmit, nem nyúlt semmihez. (minek, volt előtte egy Bokros csomag, volt mit eltapsolni) Most viszont nincs mit eltapsolni: előbb el kell lopni - pl. nyugdíjmegtakarítások, iszapkatasztrófa adományok, stb. ..És még azt sem lehet megcsinálni, hogy néhány "csúnya " önkormányzat majd nem kap a "szépek" meg igen, mert sajnos mindenhol a saját emberei vannak.
Egymást kell kigolyózniuk, saját magukat kell szétmarni a kevés koncért. Ezek és a tudat, hogy mindenre alkalmatlan, leszámítva a prédikációt, tényleg megterhelő.

Igaz Magyar 2010.11.16. 15:07:35

@Vérszegény éjszakai dúvad: én meg tömeges maradásra számítok. Kevesebb utána járással és vívódással jár. Na és a pénztárak még mindíg mehetnek offshore-ba, ha ellehetetlenítik idehaza. Mindjárt itt van mondjuk Szlovákia. Valahogy mindíg meg lehet oldani, hogy kivonják magukat a tolvaj-törvényhozók hatásköréből, mert már évtizedek óta olyan törvényeket hoznak, hogy a sógorság-komaság a pereputty kivétel legyen. Ez folytatják most.

biobender 2010.11.16. 15:07:53

@tothh: "azért a Fidesz meg a holdudvara nem azokból az agyatlan zombikból áll, amilyennek az ellenfél akarja őket mutatni. Én azt gondolom, hogy lesz egy olyan csapat aki azt mondja, nem ez a jobboldali kormányzás,"

A tortenelem arra tanit, hogy minden diktatorikus partnak volt egy ilyen csapata - es altalaban az elso korben oket nyirtak ki a hatalomatvetel utan. Ne legyen igazam, de abban a hiszterikus kornyezetben amit a fidesz felepitett a racionalisan gondolkodok nem nyerhetnek - pontosan azert mert racionalisak es mert a puszta hatalom helyett az orszag javat is akarjak.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.11.16. 15:08:13

Az biztos, hogy ketyeg az óra! tik-tak-tik-tak..... a következő két évben sok minden eldől a magyar ugaron, ami a következő 20-30 évet meghatározza!

:) vagy inkább :( ?

Rémisztően érdekes, hogy mennyire nem képes saját - 20 évvel ezelőtti játékterét - átlépni sem a jobb sem a bal oldal.

3 milla ember nem tud eltartani 7 millát. hányszor kell ezt még leírni...?????

Mindenki nagy reformokban gondolkodik itt. Ez tartja gúzsban az elméteket. A nagy reformhoz valóban sok pénz kell. Nekünk ez nincs. El kell kezdeni kicsikkel. És abba nem hagyni vagy 50 évig.

A rokonok országában ez lehetséges lesz?

Ki ad választ erre?

Anti Anyag (törölt) 2010.11.16. 15:08:26

A negyedéves GDP 1.8 lett, az ellenzéket nem verik, nyugodtan kimehetsz tüntetni, mi itt a gond?

Ráadásul nincs antiszemitázás, nácizás, otthonról eltévedt gyereket sem talál Orbán nyilván, ezekre nincs is szüksége.

egy maréknyi dollár 2010.11.16. 15:08:40

@agyvihar: Mi lesz, ha a a várt többség nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe?Ti azt nem olvastátok, hogy a magán-nyugdíjpénztárak m e g s z ü n t e tését tervezik/drága jó Matolcsynk jelentette be/?
Nem lesz választási lehetőség.

piszok alfréd 2010.11.16. 15:08:52

@Zigomer Trubahin:

nem mozoghat a színpadon, mert akkor le kellene vennie egy pillanatra a szemét a papírjáról, ahova leírták neki a véleményét... anélkül még köszönni se tudna.

Robinzon Kurzor 2010.11.16. 15:09:02

Orbán történelmi lehetősége, hogy az egyes területeket elakadt (vagy el sem kezdődött) rendszerváltozást sínre tegye (vagy elindítsa).

Meghallgathatnának mindenkit, aztán egyedül megcsinálhatnák az összegyűlt javaslatok, elképzelések
legjavát.

Háta mögött a "forradalmi" kétharmaddal nem kellene a hosszútávon egyértelmű előnyöket hozó megoldásokat a mindenkori ("örökös") ellenzékkel és a status quo fenntartásában érdekelt lobbikkal kötött elvtelen kompromisszumokkal felvizezni.

Erről azonban szó sincs.

Orbán a 2008-as népszavazással végleg elintézte Gyurcsányt, de a fényes győzelemmel saját későbbi kormányzása számára is eleve lezárta a szükséges és eredményes intézkedések elől a politikai mozgásteret.

Orbán a saját maga által teremtett csapdahelyzet foglya: a racionális, a közösség (Magyarország) számára hasznos és eredményes intézkedések és az utóbbi 8 éves politikája alapján hitelesen képviselhető kormányzati politika metszete: üres halmaz.

Ennek elkendőzésére kellenek a nagy szavak, a Nemzeti Izék és a többi nagyotmondás.

Ehhez képest már csak ráadás, pótcselekvés, politikai onanizálás az alkotmány állandó módosítgatása és a jogállam (mint totális hatalmuk korláta) egyéb eszközökkel való izélgetése.

stratez 2010.11.16. 15:09:10

Hogy Orbán sikeres lesz-e, azt egyelőre senki nem tudja, nagyrészt az elkövetkező évek világgazdasági környezetétől függ, mindenesetre volt bátorsága szakítani elődei kudarcot-kudarcra halmozó gyakorlatával, a kommunikálni pedig úgy kommunikál, ahogy egy a baloldal által hátrahagyott Himalája méretű trágyadomb eltakarítása közben lehet egyáltalán kommunikálni.

Robinzon Kurzor 2010.11.16. 15:09:16

Ja, és a lényeget pont kihagytam.

Fejlődés ("forradalom") csak a komfort zónán kívül lehetséges.

A kormány, bármennyire is az ellenkezőjét mondja a Kádár-rendszer komfort zónájába akarja visszavinni az országot.

Ha Orbán kategóriáit akarjuk használni, akkor ez bizony "ellenforradalom", tisztelt hölgyeim és uraim.

"Forradalom" az lenne, csak egy példát említve, ha megbarátkoznánk a gondolattal: a nem piaci elven működő magántulajdonon kívül nem csak egyetlen kategória, az állami (tulajdonú) "hivatal" létezhet.

A közösségi tulajdon és úgy általában a közösségi kontroll letéteményese nem kizárólag az állam lehet.

Ha valami, akkor ez a komfort zónán kívül van ... nincs is rá igény a zemberek körében.

mindenOK (törölt) 2010.11.16. 15:09:32

Ez egy kalap sz...

Az ország a csőd szélén áll, és már csak a szentlélek tartja életben, egyesek meg azon morfondíroznak, hogy honnan lehetne még pénzt lehúzni a zemberekről.

Addig tőlem egy fillért se vegyen el senki, amíg valaki helyre nem tette a privatizációnak becézett szabadrablást, és az elmúlt 20 év elsikkasztott kormányzását. Az államadósságot ezekkel a kondíciókkal soha nem tudjuk majd visszafizetni, el kell kezdeni alkudozni.

Itt az ideje, hogy átgondoljátok ezt az egészet, mielőtt ilyen békésen a vágóhídra sétálnátok!

www.youtube.com/watch?v=O7bN2AZvvVo

Squid 2010.11.16. 15:09:39

@Vérszegény éjszakai dúvad: "hát szerintem inkább az mnyp-kről lesz az a bizalmi szavazás, és tudjuk jól, hogy az elmúlt évben - rajtuk kívülálló okok miatt ugyan - nem jól teljesítettek. Szóval én tömeges átlépésre számítok, méghozzá kritikus tömegűre, ami után már senkinek nem lesz érdemes sem mnyp-ben maradni, sem üzemeltetni azt.
De mondjuk az mnyp rendszer lebontása nem feltétlenül ördögtől való gondolat, csak megint fel kellene mutatni valami minimum középtávú tervet, hogy akkor mi lesz utána. "

Én nem! legalábbis aki nem akar totálisan ovágni saját magának..

Olvass picit:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/16/cafolja_matolcsyt_az_ngm_nyugdijtanulmanya/

Ez nem Ballibkommerpropaganda hanem az NGM tanulmánya tényekre alapozva.

Namost akkor kérdem én mitől is hiteles ez a kormány?

Mr.Treeger 2010.11.16. 15:09:50

továbbra is azt tudom mondani, hogy rég szórakoztatott ennyire a politikai helyzet. Régen csak "Gyurcsány monnyon le!" volt, most viszont bambán néző elégedetlenkedőket látok, a kormány bénább és őrültebb ötletekkel áll elő, az ellenzék sután nézi. Ha valóban 2/3 támogatja, akkor szeretném itt is látni a 2/3 támogató szavait. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan magyarázzák meg, hogy azért majd jó lesz.
Én nem vártam semmit, vagyis inkább kb ezt ami most történik. Egyedül az lep meg, hogy a KDNP-nek mennyi szabadságot adtak (azért az vicces hogy egy önmagában 1% támogatottságot sem elérő párt írja az oktatás ügyet).
Tényleg valaki elkezdhetne politikai kabarét készíteni és pár új politikai vicc is jól jönne.
Ezen csak nevetni szabad, különben borzongató rémálomnak tűnhet.

Balek 2010.11.16. 15:09:57

Az MNYP-ben felhalmozott 2.5 ezer milliárd nagy része bekerül a költségvetésbe, amit elköltünk folyó kiadásokra. Ez három évig biztosan elég a hiány finanszírozásához, aztán választások lesznek és majd kampányolunk.

Szerintem ennyi a terv.

tizen9 2010.11.16. 15:10:13

@tothh:
Miért ne zárnának össze. Megvan a bársonyszék, az audikulcs, költségtérítés, lé a zsebbe 4 évig. Ha elkezdenek pattogni, még mindezt elveszíthetik.
A holdudvar majd jól lefényképezi az országot, felépíti a gátakat, megírja a szoftvereket megfelelően túlárazva, és az ő szájuk is be lett fogva.
Alkotmánypárt majd kívülről jöhetne, de erre esély sincs, amíg az LMP és az MSZP van csak helyzetben.

sztd 2010.11.16. 15:10:39

Szerintem most kissé igazságtalan a Véleményvezér. Mégis mire számított? 3 hónap alatt átrajzolják a MÁV-ot, a teljes közigazgatást, 6 hónap alatt az egészségügyet stb?

Elég ijesztő lenne, ha konkrét intézkedésekkel rukkolt volna már most elő mondjuk az egészségügy területén, és jövő áprilisra keresztül is verné azokat. Ilyet már láttunk. Molnár Lajos, majd Horváth Ágnes csinálta, és totális káoszt okozott.
Mikola István akkor a brit példát említette, ami (addig) az egyetlen sikeres volt, és 10 évig tartott. Ide is 15 évet jósolt, ha sikeres/eredményes reformot akarunk káosz helyett.
A közigazgatási reform folyamatáról és elképzeléseiről mindenki hallott, aki odafigyel, és érdeklődik a téma iránt.
A 3 millió ember tart el 10 milliót, és a nyugdíj témája konkrétan elhangzott, csak nem úgy fogalmaztak, hanem Matolcsy György 900 milliós nyugdíjhiányról beszélt, és ő és Orbán Viktor is említette, hogy 1 millió új munkahely kell, mert...

Lehet mondani, hogy a kormány elmismásolja a problémákat, hogy álmegoldásokat talál ki, még azt is, hogy igazából egész nap alszanak, és ezek a megnyilvánulások csak dublőrök művei, de szerencsés lenne, ha mondjuk a létező dologra reagálna a poszt, és nem lenne az az érzésem, hogy ezúttal a VV stábja aludt egyet a jól sikerült múlt hét után.
(Egyébként én is úgy érzem, hogy a legfontosabb kérdésekről nem volt szó, de azokról, amit én annak tartok, VV se tett említést. ;) )

Manatwork (törölt) 2010.11.16. 15:10:45

@Vérszegény éjszakai dúvad: pedig egész jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak. Csak a kormány kommunikáció állítja az ellenkezőjét - épp azért mert annyira kell a 3000 milliárd forint. Olvasd el ezt a cikket + letöltheted a minisztérium lapjáról azt a tanulmányt ami cáfolja a vészharangokat:
"Cáfolja Matolcsyt az NGM nyugdíjtanulmánya"
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/16/cafolja_matolcsyt_az_ngm_nyugdijtanulmanya
Fel lehet tenni a kérdést? Ki hazudik éjjel és nappal?

tizen9 2010.11.16. 15:10:50

@Lófasz Hadnagy:
Nincs beszarva. Csak vannak fontosabb dolgok is.
Nagyon jól mondta, egy év van rá, hogy olyan környezetet tudjanak kialakítani, hogy a Fidesz és a holdudvar a következő évtizedben mindent vihessen. Ehhez képest a struktúrális reformok jelentősége eltörpül.

Balek 2010.11.16. 15:10:51

Kedves Véleményvezér! Márciusban ezt írtad:

"Nagyon hamar ki fog derülni, hogy a Fidesz képes-e a megfelelő lépések meghozatalára és végigvitelére. Ha nem, akkor Bajnai Gordon utólag jó eséllyel meg fog dicsőülni. Ha viszont igen, akkor a Bajnai-kormány egykori szükségességéről szóló utolsó érvek is ellehetetlenülnek. "

Most hogy látod ezt a kérdést?

pakesz (törölt) 2010.11.16. 15:10:57

nekem az tetszett, amikor az ingatlanadot vezette volna be Bajnai...
rogton megakadt a fideszen es az ABn, erre ok feltettek a kezuket, hogy hat akkor majd a Viktor...
volt a 26 Mrd a korhazaknak is, csak ment a viktorianus gepezet, hat odaadtak
ez volt a gazaremelessel is
szoltatok, hogy ne legyen? hat nem lett, azaz nem aprilisban lett a gazaremeles :)

ezekben a kerdesekben talan kussolni kellett volna... fokent amikor mar az is egyertelmu volt hogy ok lesznek 2/3 on...

andzsin 2010.11.16. 15:11:10

az a baj emberek és látom ide értelmes honpolgárok írnak, hogy tessék felnyitni az emberek szemét:

az új AB-t korlátozó törvényjavaslatban a fidesz tételesen felsorolta milyen alapjogok sérelme esetén lehet az AB-hoz fordulni, ebben a magántulajdon nincsen benne.

ergo az állam védelmében (hol hallottam én ezt már?) bármikor rátenyerelhetnek bárki magánvagyonára, bankszámlájára bármilyére, mert az AB ez esetben inkompetens testületté vált.

pali923 2010.11.16. 15:11:18

Én csak azt nem értem, hogy miért mondják még most is fideszfanok (nem fizetettek!), hogy végre jó irányba megyünk.
Nekem az a meggyőződésem, hogy még Viktor sem tudja,mi az az irány, amerre megyünk...

mojszipupi 2010.11.16. 15:11:39

Nem véletlenül írták le anno politikai elemzők, hogy orbánt mérhetetlen hatlomvágy élteti. Bármi áron. Még olyan áron is ha orosz rulettet játszik az ország jövőjével. Nem hiszem h erre szavaztak az emberek. Ő meg így tesz és teljes meggyőződéssel állítja. És demokratikus módon biztos h egyhamar nem lehet tőlük megszabadulni.

Egészen elképesztőnek tartom h meghatározó jobboldali értlemiségek nem mernek kiállni és nyíltan petíciót intézni a kormányhoz (ne adj Isten közösen baloldali értelmiséggel) Mert ez az ad hoc politizálás csúnyán vissza fog ütni.

ludaskása 2010.11.16. 15:11:48

Remek írás. Tökéletesen egyetértek.
Csak nem értem, miért gyáva. Kétharmaddal megcsinálhat mindent (minden reformot) és még a hatalmát is megtarthatja 2014-ben (lásd önk-i választások előtti választójogi manőverek). Nem értem miért finomkodik. Lehet, hogy tényleg fél? Vagy csak alkalmatlan? Vagy annyira bepörgött a forradalmába meg az utópiáiba, hogy nem tud lejönni a szerről.

KG2000 2010.11.16. 15:12:09

"Orbán Viktor nem igazán beszél arról, hogy ebben az országban 10 millió embert 3 millió tart el, hogy a több mint félmilliós cigányság teljesen underclass-szá vált, vagy éppen, hogy a népességünk gyorsuló ütemben öregszik el."

Ez így egyáltalán nem igaz.
1) Gyakran beszél az 1 millió új munkahely teremtéséről
2) A cigánysággal kapcsolatban még az EUnál is hangsúlyozza, hogy az EUnak foglalkoznia kell a problémával, sőt, a magyar elnökség idején ezt az ügyet hangsúlyosan akarja képviselni
3) Öregedés: családi adózás pl.

Tehát azt lehet mondani, hogy a VV véleménye szerint a kormány intézkedései ill. tervezett intézkedései nem megfelelőek, de azt semmiképpen nem mondhatja, hogy nem beszélnek róla. Nem vagyunk óvodában, a beszéd nem azt jelenti, hogy Orbán Viktornak kellene ébresztenie a Kossuthban minden reggel a "zembereket" a cigányok foglalkoztatásával, vagy hogy szüljünk több gyereket.

dzsugasvili 2010.11.16. 15:12:13

Hát igazából nekem ez nem annyira csalódás sajnos. Amennyire színtelen szarok voltak 2002-2010 között, pont annyira azok kormányon is Fideszék. Akkorára nőtt a tábor, de a párt is, hogy már nincsen közös nevező, bármerre mozdulnak, valakinek szar lenne. Nyilván előbb-utóbb ez a tehetetlenkedés is szar lesz, de azt azért kivárják. Szerintem viszonylag gyorsan, januártól visszapotyognak a korábbi "sima" nagypárti szintjükre, 40% környékére az 53-ról, és aztán szépen lassan onnan ereszkednek alá, ha tényleg nem csinálnak azután se semmit (amire persze jó esély van). Összességében elég szar 3.5 év néz ki itt. Amit el tudok képzelni, hogy Lázár John közreműködésével rugnak még 1-2-t az alkotmányos rendszeren, illetve csak nekik jó újat fogadnak el. Vagy valami trükkel biztosítják a győzelmüket 2014-re. Egyik se túl bíztató kilátás.

Viszont nekem rajtuk kívül az egész parlament csalódás. A szocik mondjuk nem, ugyanolyan mocskok, mint mindig voltak, de azt már nem lehet alulmúlni. A Jobbik szerintem béna, nem ezt vártam. Rossz irányba mentek ezzel a "bármit csinál a Fidesz, mi a kétszeresét akarjuk" dologgal. Meg puhulni is elkezdtek, ami nem válik előnyükre. Az LMP pedig csalódás, mert nem bújt ki belőle az a gusztustalan vadlib SZDSZ, amit gondoltam, hanem megmaradtak ugyannak a szürke, jellegtelen, unalmas, tehetetlen és életképtelen kispártnak, törpepártnak, amelyek kezdettől voltak. Na ők tuti kihullanak 2014-ben.

Rá Dios 2010.11.16. 15:12:14

Látványpolitizálás folyik olyanok kedvére, akik maguk az államtól függenek. Mások eredményét osztják, amíg azok tűrik.

Lásd Ayn Rand: Atlas Shrugged c. könyvét.
Ha az alkotó emberek besokallnak, megáll tőle a világ.

Rá Dios 2010.11.16. 15:12:30

@Squid:
Már írják a felmondást az elkövető szakembernek, gondolom.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.11.16. 15:12:35

miért menő olyat leírni, hogy "a több mint félmilliós cigányság teljesen underclass-szá vált", amikor ez tényszerűen nem igaz?

ostván 2010.11.16. 15:26:30

@TallérossyZebulon: Tényleg nem kell kétharmad egy komoly átalakításhoz. Viszont az feltétlenül kell, hogy ne legyen a jó szándék útjában egy korlátlanul gáncsoskodó ellenzék. Korábban volt, most már nincs.
Tehát valóban el lehetne kezdeni a reformokat. De minden reform nagyon mély társadalmi átalakítással jár (sokaknak fáj), ezért ódzkodik tőle minden kormány. A helyes eljárás az lenne, hogy megalkotni és közzétenni egy reformtervet (még nincs!), megbeszélni az állampolgárokkal (ha kell, akkor elfogadni az indokolt módosítási javaslatokat), és ha kialakult a társadalmi egyetértés, akkor bevezetni. Sajnos, a FIDESZ eddigi ténykedése egy ilyen folyamat minden lépésével ellentétes:
- nincs terv (ha valaki tud arról, hogy van, szóljon)
- eddigi működésük során mindig kihagyták az egyeztetést (az elkészített törvények annyi hibát tartalmaznak, amennyit csak egy szobatudós tud elkövetni, és a hibák következményei majd később jelentkeznek!).
- nem tartanak igényt az érintettek egyetértésére (az, hogy a polgárok egy része egyirányba szavazott, nem azonos azzal, hogy a kormány minden intézkedésével egyetértenek)
- nem mernek semmi rázósabb dolgot még felvetni sem, nemhogy bevezetni.

Balek 2010.11.16. 15:30:36

@Rá Dios: még szerencse, hogy indoklással se kell fáradozni :-)

kisa 2010.11.16. 19:36:05

@miért vagyunk vesztesek ilonka néni?: Te kettő vagy? A kommentjeid ellentmondanak egymásnak...

somogg (törölt) 2010.11.16. 19:36:28

a reformokhoz hozzaerto emberek is kellenenk, viki csapataban viszont ilyen embernek nincs hely, mert aki ert valamihez, az nem nyal segget, mert meg tud elni a tudasabol is. ez a mutatvany ugy tunik behalt, ha majd az also ketharmadnak sem lesz eleg a jelszo tuzijatek, akkor majd elzavarjak oket.

TechMon 2010.11.16. 19:39:18

Jó a cikk, elgondolkodtató !
Valaki írhatna egy cikket a szegedi lézerközpont projektről is !
Viktor megígérte szegednek, hogy lessz pénz a lézerközpontra, még az önkorm. választások előtt !
A polgármester nem Fideszes lett, most a Fidesz húzza halasztja az ügyet, de nem írja alá a támogatásról szóló papírokat ! A magyart tudományos élet , a demokrácia és a tisztesség teljes megcsúfolása ez, kicsinyes politikai bosszúállás miatt !

Iustizmord 2010.11.16. 19:39:45

@calam: a szám vagy az underclass jelző nem igaz? már x évvel ezelőtt kb 600e roma élt itt, ha megnézel egy borsodi vagy hajsúbihari cigánytelepet, akkor meg érted h mi az underclass.

carlo74 2010.11.16. 19:39:59

@stratez: köszönöm, az egyetlen normális reakciót erre a töketlen írásra.

lassan végképp kitiltom a szerzőt az internetrül.

Sanyi 2010.11.16. 19:40:18

A jogallamisagnak annyi. Ez volt az utolso, hogy magyar hireket olvastam es kommenteltem. Szamomra Mo-nak vege. Tudom, nem fogok hianyozni.

bandos 2010.11.16. 19:41:42

Az igazi vicc az, hogy ma is fennáll az az alapvető tény, hogy a Fidesznek vagy bejönnek ezek a változtatások, és tényleg jobb lesz, vagy a helyzet romlik.
Ha a helyzet romlik, (főleg, ha megint válságba kerül a fejlett világ) akkor itt úgyis előbb utóbb nyer egy radikális párt, aki szétrombol mindent, ami még megmaradt.
Persze nem gondolom, hogy ebben mi lennénk az előljárók, de sok minden dől el a következő évtizedben. Nem tartom elképzelhetetlennek egy sajnálatos világháború kitörését sem (ami csak egészen máshogy képzelhető el, mint közel 1 évszázaddal ezelőtt.)

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.11.16. 19:41:49

@mojszipupi: Ezek a jobboldali értelmiségiek a múlt héten pontosan kifejtették negatív véleményüket a kormány politikájával szemben, legalábbis, ami az alkotmányt és alkotmányosságot illeti. És pont arról beszéltem, hogy ennek a magván jöhet létre egy komoly alkotmánypárti csoport akár a Fideszen belül is.

Nyolc év hosszú idő volt, és ellenzékben könnyű is volt összezárni, viszont kormányon már nem lehet ugyanazon vállalhatatlan dolgokat csak szó nélkül elfogadni.

Most ezeknek a hangja még kicsi, de én biztos vagyok benne, hogy lesz erősebb is, ha úgy alakulnak a dolgok, hogy ez egyre égetőbbé válik.

Az, hogy miért nem a baloldali-liberális értelmiséggel közösen állnak össze? Egyszerűen azért, mert amazok - tisztelet a nagyon ritka kivételeknek - egyszer sem álltak ki és mondták azt, hogy amit az ő oldaluk csinál, az nem helyes, sőt, mindig egy emberként álltak ki - még Gyurcsány mellett is.
A ballib értelmiség egészen nyilvánvaló módon akkor félti a demokráciát, akkor tiltakozik, amikor az ellenfelekről van szó. Saját oldal esetén erről megfeledkeznek, sőt, ekkor is a másik lesz a hibás...
Ezért nem lehet velük közösen kiállni, hanem a saját táboron belül keresni a megoldásokat.

bandos 2010.11.16. 19:44:06

Kicsit paradoxnak érzem a baloldalhoz közelebb álló médiumok hozzáállását a dolgokhoz.
Egyrészt beszól, hogy kevés "1,5% effektív adócsökkentés" (...), másrészt számonkéri, hogy miért nem lépi meg azokat a fontos lépéseket, melyek lehetővé tennék, hogy a GDP kb. 48%-a (?) nemújraelosztásra menjen, tehát a szociális rendszert kicsit kévésbé jóvá kéne tenni.
Namost, pontosan ezek a médiumok támadnák a legnagyobb örömmel, és habzó szájjal a kormányt, ha az kijelentené, hogy nem fenntartható az, hogy 3 millió ember tart el 10 milliót, és emiatt bizonyos megszorításokat vezetne be.
Ha létezne egy olyan nemzeti együttműködés, amely kimondja, hogy igenis le kell számolni a 3 millió/10 millió aránnyal, és munkahelyet kell csinálni kifejezetten a cigányoknak, és ott el is várni tőlük a munkát, akkor ezt könnyen meg lehetne oldani.
Azonban nincs együttműködés, mert ma a baloldal érdeke, hogy mindez ne sikerüljön.
Azt gondolom, hogy nyerni szeretne a Fidesz 4 év múlva is, és akkor is megtud sima többséggel hozni olyan törvényeket, amikre szükség van, azonban most nem mer a jóléti kiadásokhoz nyúlni, mert akkor lecsapna a szennymédia. :)

Zoli 29 2010.11.16. 19:44:26

"Sehol egy kis humor vagy intellektuális frissesség, csak a görcsös és fene nagy erőlködés, meg a dohos komolykodás."

Tisztelt VV! Eddig tartott az objektív, elfogulatlan, szigorúan a tényekre alapozott véleményalkotás látszata?
Merthogy ez nem más, mint az Ön személyes benyomásainak (talán érzelmektől sem mentes) közlése, amihez persze joga van.

nemecsek ernő áruló 2010.11.16. 19:44:32

@TallérossyZebulon: Igaz. Jó lett volna arra a vizitdíj, és az általános felsőoktatási tandíj is, nem lett volna pénzügyi gond egyiknél sem.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.11.16. 19:44:38

csak a lényegről nem beszél senki: 9,9 M gazdasági analfabétával akarunk GDPt termelni, ami lehetetlen, önellentmondás. gyászos, hogy még mindig nem ismerték fel ezek a dilettáns barmok, hogy az elsődleges nemzetGAZDASÁGI prioritás az OKTATÁS, illetve ezen belül az állampolgári nevelés gazdasági moduljai. talán mert csak politikai szólamokban és szavazóbázisokban tudnak gondolkodni. jelenleg a készülő NAT-ban a gazdasági ismeretek a népitánccal azonos prioritáson szerepelnek (nem vicc, láttam egy októberi státuszriport prezit).

Squid 2010.11.16. 19:45:02

@sztd: "Szerintem most kissé igazságtalan a Véleményvezér. Mégis mire számított? 3 hónap alatt átrajzolják a MÁV-ot, a teljes közigazgatást, 6 hónap alatt az egészségügyet stb?

Elég ijesztő lenne, ha konkrét intézkedésekkel rukkolt volna már most elő mondjuk az egészségügy területén, és jövő áprilisra keresztül is verné azokat. Ilyet már láttunk. Molnár Lajos, majd Horváth Ágnes csinálta, és totális káoszt okozott.
Mikola István akkor a brit példát említette, ami (addig) az egyetlen sikeres volt, és 10 évig tartott. Ide is 15 évet jósolt, ha sikeres/eredményes reformot akarunk káosz helyett.
A közigazgatási reform folyamatáról és elképzeléseiről mindenki hallott, aki odafigyel, és érdeklődik a téma iránt.
A 3 millió ember tart el 10 milliót, és a nyugdíj témája konkrétan elhangzott, csak nem úgy fogalmaztak, hanem Matolcsy György 900 milliós nyugdíjhiányról beszélt, és ő és Orbán Viktor is említette, hogy 1 millió új munkahely kell, mert...

Lehet mondani, hogy a kormány elmismásolja a problémákat, hogy álmegoldásokat talál ki, még azt is, hogy igazából egész nap alszanak, és ezek a megnyilvánulások csak dublőrök művei, de szerencsés lenne, ha mondjuk a létező dologra reagálna a poszt, és nem lenne az az érzésem, hogy ezúttal a VV stábja aludt egyet a jól sikerült múlt hét után.
(Egyébként én is úgy érzem, hogy a legfontosabb kérdésekről nem volt szó, de azokról, amit én annak tartok, VV se tett említést. ;) ) "

Valóban?

Érdekes módon egy normális felnőtt demokráciában pont ezzel kezdik. Ajánlom figyelmedbe George Osbourne pár hetes bejelentését, hogyan szedik rendbe Angliát.

Némi olvasmány: www.bbc.co.uk/news/uk-politics-11579979

Ettől lesz egy politikus faszagyerek, nem forradalmi vízióktól, kifüggesztendő baromságoktól stb stb. Az ember kiállt és elmondta, hogy hol és mit fognak tenni és ez milyen megtakarításokkal jár, rövid és hosszútávon.

Nem azzal foglalkozott, mit akar hallani a nép és nem azzal van elfoglalva, hogyan fogja megnyerni a választásokat 4 év múlva mint OV.

Emlegethetsz te Matolcsy féle 900Milliárdos nyugdíjhiányt és 1millió teremtendő munkahelyet.

A nyugdíjhiány problémája cirka 20 éve ismert tény, nem most találta a forradalmi kormány. Ez az átkosból örökölt probléma amivel azóta senki nem tudott mit kezdeni, Orbánnak most lenne rá lehetősége. Erre mit csinál? Megszünteti azt az egyetlen pillért ami tehermentesíti a nyugdíjproblémát közép és hosszútávon, ezzel mégnagyobb katasztrófát generálva. Persze addigra ő már sehol nem lesz, ergo ez másvalakiproblémája.

Ha igazán forradalmi európai politikus lenne akkor azt csinálná mint Osbourne. Nem bullshitet generálna hanem tételesen elmagyarázná mit miért kell megtenni és ennek mi lenne a pozitív következmánye és mikor. Ha mindezek után betartaná és végigjárná a kijelelölt utat az eredmények gondoskodnának az újraválasztásról több terminusra. Nem a népsötétító frázisok a "fülkeforradalomról" a "rendszerváltásról" a "NER"-ről stb stb..

Persze ez sci-fi mára, én speciel visszasírom Oszkót és Bajnait, ők nem a népszerűséggel foglalkoztak hanem az eredményekkel 20 év alatt először és valószinűleg az elkövetkezendő 20 évben utoljára.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.11.16. 19:45:13

"...mindezek ellenére folytatni kell az elkezdett munkát. Nem meggondolatlanul, nem elhamarkodva, hanem megfontoltan, mindent átgondolva, világos stratégiák mentén. Sok mindent fel lehet építeni, de sok mindent le is lehet rombolni; nagyok a kockázatok, de kecsegtetők a várható eredmények is. Józan magyar paraszti észre, kíméletlen, kristálytiszta logikára és erkölcsre van szükség. Ezt a harcot nem hadvezérek, hanem szürke kis közlegények vívják. Nem önjelölt hadnagyokra, hanem szakértő harcosokra van szükség. Nem számít, hogy ki rúgja be a labdát, csak a gól számít. Nincs "mindent vagy semmit" - kompromisszumok és megbecsült részsikerek vannak, akár apró kudarcokkal is. Nem öncélúan, nem önzően, hanem tudva azt, hogy az emberiség javát szolgálja, ha minden nép békében, szabadságban, tisztességben, a fejlődést szolgáló munka megbecsülése és a bűnözés elutasítása szellemében él és tevékenykedik."

nemecsek ernő áruló 2010.11.16. 19:46:15

@triumphator: Lennének rá ötletek, nagyon sokszor el volt már mondva több fórumon is, hogy mit kellenbe csinálni. Csak az első két-három évben fájna. Nagyon fájna! Mert a szociális kiadások lefaragásával járna, és bizonyos esetekben önrész bevezetésével. A hazugság elhagyásával, hogy BÁRMI is ingyen van, mert semmi sincs ingyen. Se az egyetem (akármilyen hazugság ellenére sem, a docenseket fizetni kell, mondd, iből, ha nem tandíjból). Se a kórházi kezelés (minimum 10 év tanulás után az orvosok bérigénye óriási - pont akkora, amit a kórházi napidíj kényelmesen ki tudna termelni, mint ahogy az 1 évig érvényben lévő törvény jól rá is mutatott - akkoriban egyetlen olyan hír sem volt, hogy bármelyik kórház is bajban lenne anyagilag).

Az állami szerepvállalást tetszik, nem tetszik le KELL építeni! Mert nincs rá pénz. Inkább úgy tedd fel a kérdést: miből fizessük a jelenlegi struktúrát? Az IMF már nem ad pénzt, menjünk kuncsorogni Kínához, hátha kisegít uzsora-kamattal? Jó vicc.

Mondjuk magánbiztosítók opcionális választása, és a TB-kassza fokozatos leépítése, hogy az állam csak ellenőrző hatóság legyen?

Mondjuk általános tandíj az egyetemeken/főiskolákon, hogy ne fogyjunk ki asztalosokból, és legyen miből fizetni a professzorokat?

Mondjuk vizitdíjjal, hogy a háziorvosi praxisok ne az állami pénzre tartsák a markukat, hanem ki tudják termelni legalább az alapvető fenntartásukat akkor is, ha az állam nem tud adni? (Járulékos eredmény: néhány éven belül nagy arányú TB-járulék csökkentés, ami már is könnyíti a KKV-k helyzetét.)

Olyan ez, mint a vesekő, amíg nem jön ki, addig piszkosul rossz, amikor elindul, még rosszabb, de amikor már kint van, az ember érzi, hogy na ez tényleg kellett. Ezt a történelmi lehetőséget szalasztja el orbán, mert egy UNDORÍTÓ GYÁVA NYÚL, mert be kellene vallania, hogy az elmúlt években bizony hazudott reggel, délben, este, és teljesen nyílvánvaló volt, hogy amit mond, az nem igaz!! Akkor már ezerszer inkább Gyurcsány kapna kétharmadot.

nemecsek ernő áruló 2010.11.16. 19:46:20

@KG2000: Miből lesz 1 millió munkahely, ha a multik kivonulnak, vagy ne is ezzel foglalkozzunk, hanem azzal, hogy simán nem fejlesztenek, mert nem marad rá pénzük? Ezt megmondanád nekem? Vagy te is beszoptad a nyilvánvaló hazugságot? 2006-ban GyF téged is átvert a palánkon, mi?

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.11.16. 19:46:28

Ez a cikk ez most kurvára találó volt. Régóta nem fogalmaztál meg ennyire releváns gondolatokat :)

KG2000 2010.11.16. 19:47:40

Ugyanazok, akik egyébként, mint a VV kategorikusan azt mondják, hogy semmit sem csinál a kormány, másik mondatukban azt mondják, hogy fel kell lázadni a kormány ellen, nehogy végre tudja hajtani a törvényeit és rendelkezéseit, mert demokrácia meg magántulajdon, meg minden.... Vagyis egyik félmondatukban a feladatok összenyomják Orbánt, a másik félmondatukban pedig mindent meg kell akadályozni, amit Orbán csinál. Erre mondta Besenyő Pista bácsi, hogy Normális?

belekotty 2010.11.16. 19:48:03

@ostván: "De minden reform nagyon mély társadalmi átalakítással jár (sokaknak fáj),"

- Az egészségügy átalakítása a jól élő főorvosi karnak fájna csak, a felsőoktatás pedig a dolgozni még nem akaró alibi egyetemistáknak.

hunyuan 2010.11.16. 19:48:06

@Balek: így van jól látod, erről szól, sőt, csak erről
tolvaj senkiháziak csak azért nyúlják a lét mindenhonnan, hogy ki tudják húzni 2013-2014-ig
3ezer mrd+a válság adók is pár száz mrd+egyebek..
erre hajtanak ezek az alakok és a kredit meg is lesz nekik rá, hogy más is, meglátjuk

tolsztoj 2010.11.16. 19:48:22

Én meg csendesen csak azt mondom:
nem 20, nem is 8 év múlt el a választások óta, hanem csak egy pár hónap: egyes észkombájnok már kongatják a vészharangokat - az igazság az, hogy a nagyokosok mindig csak a felületen mozognak, a lényegtelen dolgokat kiáltják ki fontosnak, a valóban fontosakról még csak említést sem tesznek - én nehogy mások sértsek meg magamból indulok ki - a lelátóról nagyon tudtam mit kell csinálni a csapatnak, ordítottam , szidtam őket - aztán egyszer valóban lehetőséget kaptam, hogy játsszak - mennyire más lett hirtelen minden - a labda sosem oda ment ahová akartam a pálya irdatlan nagy lett, a kapu rettentően pici, a tüdő meg valahogyan nem bírt, a gyors oldallefutás valahogyan nem ment, az ellenfél játékosai túl gyorsak voltak...

Valahogy így van ez a politikában is - sok a kibic, csak nem tudnak focizni.
Annyi biztos az utóbbi 8 évnél rosszabb kormányzást akkor sem tud produkálni Orbán, ha ebbéli igyekezetében megszakad....

Kotkodus 2010.11.16. 19:48:49

én azom gondolkodtam, hogy mit csinálnak majd a ciklus végén, amikor látják, hogy a következő ciklusban nem lesz (abszolút) többségük???

alkotmány-visszamódosításra tippelek...
persze csak a szemét liberál-komcsik miatt lesz így akikben nem lehet megbízni...

nemecsek ernő áruló 2010.11.16. 19:48:50

@mojszipupi: "ne adj Isten közösen baloldali értelmiséggel"
Amíg ez nem történik meg, ez az ország halálra van ítélve. :(

Presszós Laci 2010.11.16. 19:48:53

Orbán gyáva. Az előző kormányzása idején sem az intézkedései, hanem a személye vált népszerűtlenné. Most is így lesz. Egy kis ember nagy pofával.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.16. 19:49:08

@dzsugasvili:
Van annak valami diszkrét bája, ahogy ma az MSZP-s Bárándy a múlt század diktatórikus rezsimjeiről beszél. :-)

Az mondjuk biztos, hogy jobban értenek ehhez, bárki másnál.

KG2000 2010.11.16. 19:49:09

@ostván:
"Viszont az feltétlenül kell, hogy ne legyen a jó szándék útjában egy korlátlanul gáncsoskodó ellenzék. Korábban volt, most már nincs. "
EZ EGÉSZ EGYSZERŰEN NEM IGAZ. A mostani ellenzék pontosan ugyanúgy gáncsoskodik, mint 1990 óta bármelyik ellenzék. És van, amiben igaza van, mint 1990 óta bármelyik ellenzéknek. A különbség az, hogy parlamenti aránya kicsi, és pillanatnyilag (igen, csak pillanatnyilag) kicsi a tömegbázisa és megmondóemberbázisa (ők magukat "értelmiségnek" hívják, de az kevéssé igaz) összevetve az eddigi ellenzékekkel.

Várúr 2010.11.16. 19:49:12

@sztd:
Eddig a "törvénydömping" miatt ment a sivalkodás. Előtte a "nincs programjuk" mantra. Most a "nem alakítanak át" (fél év alatt). Nehéz a ballib hangzavarban eligazodni.

vakvarju 2010.11.16. 19:49:43

@Lófasz Hadnagy: Orbán úr nem csak félelemből, hanem hozzá nem értésből nem tud reformokat csinálni. Képzetlen az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás területén. Is.

Én is meghallgattam az expozéját. Nem tudom, hogy ki vagy kik a beszéd írói, de ezért fizetni valakit, vagy valakiket........... Mert az csak legenda, hogy ő írja a beszédeit. De ha igen, az még rosszabb. Azt nem értem, ha a Fidesz 2/3-dal nyert a választásokon (mert ugye 8 milliónak 2,8 millió a 2/3-da), Orbán úr miért olyan feszült, erőltetett a mosolya, barázdált az arca. Még elég fiatal ahhoz, hogy ilyen leharcolt állapotban nézzen ki. És ha úgy érzi, hogy a miniszterelnöki feladat agyon nyomja őt, le kell mondani. Ez sem ördögtől való. Többet tudna foglalkozni a gyerekeivel, a családjával, a vagyona gyarapításával és legalább megnyugodna egy kicsit. Úgy látszik az ellenzékben eltöltött nyolc év kevés volt ahhoz, hogy kipihenje a négy évig tartó kormányzása fáradalmait. És talán a társadalom is többet nyert volna egy kipihent miniszterelnökkel. De ezt már sohasem tudjuk meg. Sajnos.

Igaz Magyar 2010.11.16. 20:00:56

@Robinzon Kurzor: Ez a hibás nézet.
Nem Orbán intézte el Gyurcsányit.
Elintézték ők magukat szokás szerint.

Igaz Magyar 2010.11.16. 20:01:12

@stratez: LOL!
"Hogy Orbán sikeres lesz-e, azt egyelőre senki nem tudja, nagyrészt az elkövetkező évek világgazdasági környezetétől függ"

Fordítom: ha az ország túléli ezt az ámokfutást akkor orbán sikeres vezetőkként pöffeszkedhet tovább.

"mindenesetre volt bátorsága szakítani elődei kudarcot-kudarcra halmozó gyakorlatával"

Hja, ezt világosan láttuk is az elmúlt néhány hónapban.
Hahó! Hol élsz Ausztráliában?

ÖREG 2010.11.16. 20:02:37

A forradalmi retorikát tényleg felválthatná végre a forradalmi tettek sora. Félek, ez már nem fog bekövetkezni. Nem tudom elhinni, hogy ezek a fiúk ne hallanák a jó szót. Nem igaz, hogy nem tudják mit kellene tenni. Pedig nagyon úgy néz ki. Hogyan lesz egymillió munkahely, ha a meglévőket sem becsülik. Miért kell agyon adóztatni a munkát végző embert? Miért kell a vállalkozásokról mindent lenyúzni? Nem kell a támogatás, csak hagynának végre talpra állni. Most a remény megint megmozgatta az embereket, ezt sem látják? Azt kívánom, bár csak megjönne az eszük, de ebben egyre kevésbé bízom. Már-már undorodom, ahogy a sok hablatyolást hallom!

Eltona 2010.11.16. 20:02:37

Én jobboldal párti vagyok, de:

Tényleg, a néphülyítés ideje lejárt, el kellene kezdeni valamit. A spórolási szándék, de még annak sikeres végrehajtása sem helyettesíti a strukturális reformokat.
Márpedig anélkül, illetve az azzal együtt járó népszerűtlen intézkedések nélkül csak tovább süllyedünk lefelé.
Igen, meg kell állítani a lopásokat is, de a pénznyelő rendszereket is át kell alakítani. Az pedig a felesleges helyen lévő emberek kirúgását is magával hozza, aztán majd remélhetőleg hasznosítják magukat ott, ahol szükség van rájuk és értéket termelnek.
Ha ennek nem áll neki a FIDESZ, akkor ez az ország menthetetlen. Ez már talán az utolsó esély.

Öreg Sam 2010.11.16. 20:02:44

Nem olvastam el minden kommentet,sajnálom...
Valami nagy baj az alapokkal van.
Mi magyarok,még a 21.szd-ban is valamiféle forradalmi hevülttől fűtve,kurucos virtussal ugrunk neki mindennek és mindenkinek.
Észrevettétek már a szóhasználatot?
Mindenki HATALOMRÓL beszél,nem szolgálatról,ami a "miniszter" szó alapjelentése.
Amig itt permanens forradalom,öngyötrő ellenségkeresés lesz,addig semmi jó nem várható.
Turáni átok...
De ennyire?????

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.16. 20:03:00

Véleményvezér, teljesen igazad van, de megnézném azt a kormányt, amelyik rövidtávon nekivágna egy nagyobb súlyú reformnak.

Pl. nyugdíjhelyzet: 3000 milliárd Ft nyugdíjat fizetünk ki jövőre, és a nyugdíjkasszának 900 milliárdos hiánya lenne (30%!), ha nem tennénk semmit. Miről szólna itt a reform? Persze, ne legyen hiánya a nyugdíjkasszának, annyit költsünk, amennyit "megtermelünk". Kétféleképpen lehet rövidtávon elérni (tessék, itt egy nyugdíjreform!):
- Csökkentjük a nyugdíjakat 30%-kal
- növeljük a nyugdíjjárulékot 30 %-kal (munkavállalóit és munkáltatóit is!) - magyarul drasztikus adóemelés

Erre szoktam azt mondani, hogy amelyik kormány ezt megtenné, forradalmi kormány lenne, mert forradalom zavarná el két napon belül... Ehelyett megy a "kapirgálás", hogy hiányt majd betömjük a magánnyugdíjpénzekkel (szocik idején erre hitelt vettünk fel), aztán meg majdcsak kinőjük, vagy sikerül addig emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy kevesen élik meg, és a nyugdíjkassza egyensúlyba kerül.

Erre a "soft" megoldásra kapott Orbán felhatalmazást... ne felejtsétek el: 3 millió ember tart el 10 milliót: ez azt is jelenti, hogy a 7 millió eltartott nem akar húsbavágó reformokat!

Igaz Magyar 2010.11.16. 20:18:49

@tizen9: Az a gondjuk, hogy mindenhol ők vannak. Ergo saját maguktól kell elhappolni a zsíros állami megrendeléseket. Így ha valaki alul marad az is fidesz közeli lesz. Sakk-Matt. Bomlik A párt.

asola 2010.11.16. 20:19:13

Az írás teljesen megáll.

Az Orbán folyamatosan fosik, egyenesen bele a gatyájába.

Itt áll 2/3-al és nem mer csinálni SEMMIT.

Értem én, hogy szembe kellene köpnie a Fidesz utolsó 8 évében orditozott összes állítását és véleményét, de legalább az országnak jó lenne.

Azzal, amit most csinál, 2014-ben mindenképpen megbukik, ugyanezzel a töketlenkedéssel buktak meg az szocik is.

Ha a szocik át tudták volna vinni csak az egészségügyi reformot, akkor könnyen lehet, hogy nem buknak meg.

megmondomdom 2010.11.16. 20:19:19

Orbán 1998-ban még alkalmas volt valamennyire a kormányzásra. Az első 2,5 évben szigorú gazdaságpolitikát vitt. Igaz, hogy nem hozott átfogó reformokat az egészségügy, oktatás terén, nem esett neki a bürokrácia leépítésének, nem volt kiemelkedő gazdaságélénkítő programja addig se, de az ország működött, az államháztartási hiány nem szaladt el. Az utolsó másfél éve azonban már a választási osztogatás jegyében telt el. A bukásához elsősorban kiteljesedő caesaromániája és egyéb lelki zavarai járultak hozzá. A liberálbolsevikoknak nem volt nehéz személyiségjegyei következtében Orbánt felruházni az őrült diktátor szerepkörével.
Az azóta beszerzett kétszeres bukás viszont teljesen megviselte. Az egykor még talán-talán működő fékeket is kiiktatta. Nem hagyott maga mellett egyetlen egy nagyobb formátumú politikust se, diktatórikus irányítása és küldetéstudatos jellemzavara miatt nem fogad el egyetlen érvet, kritikát se. Hatalma mindenáron megőrzése érdekében kiiktatta jobb képességű potenciális ellenfeleit, a párt vezetői, a parlamenti képviselők mind-mind az ő mamelukjai, akik robot módjára végrehajtják az őrült vezér terveit.
Jelenleg abban a szerencsétlen helyzetben van az ország, hogy egy pszichésen és mentálisan teljesen beteg ember kénye-kedve irányítja 10.000.000 állampolgár életét és jövőjét.
Én végighallgattam a választások előtt a jobboldali közgazdászok érveit -tetszettek-, láttam, hogy a magyar gazdasági elit is mellette áll. Azt hittem, hogy szokásos beteges demagógiája csak a szavazatszerzésre szolgál, utána viszont nekikezd a kemény munkának az ország hosszútávú, kiszámítható fejlődése érdekében. Nem ez történt. Talán most szakadunk le véglegesen Európától, minden értelemben, jogbiztonság, gazdaság ..........
Én még mindig reménykedek, hogy a magyar gazdasági elit -elsősorban saját hosszútávú érdekeik miatt- kivásárolja Orbánc mamelukjait, és a jobboldalról hoz hiteles, jó képességű közgazdászt miniszterelnöknek a strukturális reformok kialakítására, a hosszútávú, kiszámítható gazdasági növekedés megteremtésére, az államháztartási hiány letörése céljából.

mrs. white 2010.11.16. 20:19:26

Sajnos jó az írás.
Azon gondolkodom, hogy egy szavazáson miért nem lehet az igen vagy nemet kiegészíteni. A törvényszerűen bekövetkező népszerűségvesztésben vajon felmerül-e az az ok hogy nem az a baj amit csináltak, hanem az amit nem. Az, hogy nem mnyp-ak megsarcolása (jóindulattal az emberek pénzének kölcsönvétele a kölcsönszerződés részleteinek ismerete nélkül) a fő gond, hanem a hozzá kapcsolodó alkotmányos problémák és az, hogy ezzel párhuzamosan a pénznyelőket (MÁV stb) nem alakítják át, a kiadásokat nem csökkentik ezért a népesség "áldozatvállalása" ismét teljesen értelmetlen lesz ahogy eddig is . Így lehet, hogy megint téves következtetésre jutnak mint már oly sokszor mások is a húsz év során.

Táskás Tóni 2010.11.16. 20:19:30

@tothh: A mai szavazás alapján ne nagyon vizionálj semmilyen alkotmányvédő fidesz csoportosulást, a vezérrel senki sem mer szembe menni , főleg hogy már megvan a tízmilliárdos magánhadserege. Nem túl nagy összeg ez egy ilyen sz.r ember védelmére?

Mpatikus Eszetlenellenes 2010.11.16. 20:19:39

Elgondolkodtató írás.
A Fidesz marketing és PR gépezete nagyüzemi módon működik, sajnos a tömegre szabott kommunikáció itt a neten másképpen jön át, valszeg az IQ és tájékozottsági szint különbsége miatt.

Ez az igénytelenség és hatásvesztés látszatát kelti, a kérdés csupán az, hogy mikor hisz már jobban anyu, apu, nagyi, keresztke, stb már inkább a tájékozottabb gyerekének és unokájának vagy akár ismerőseinek szomszédjának, mint a leigázott médiának.

Ha a közvélekedés átcsap, akkor jönnek a vészforgatókönyvek, addig viszont a talmi, s az azonosulni akaróknak befogadható lózunghegy, a háttérben meg az "expertek" kaszálása.

Konkrétan legalábbis ez történik pl. felénk is...

Táskás Tóni 2010.11.16. 20:19:43

@Vérszegény éjszakai dúvad: Az ilyen seggek miatt írják a magyarokról a külföldi hírekben , hogy a kormány kihasználja az emberek tudatlanságát és félretájékoztatja őket a mnyp -akkal kapcsolatban. Az ilyen segg nemzeti magyarok miatt kell itt mindenkinek égni? Meg az ilyen nyersen primitív miniszterelnök és udvartartása miatt?

2010.11.16. 20:19:45

Forradalom ide vagy oda,a választási ciklusokra jellemző "politikai hátszéllel lopjunk,csaljunk,harácsoljunk amíg lehet,és ha bukunk,ebből húzzuk ki a következő választásig" gondolkodásmód kiirtása nélkül,és a felelősök elítélése nélkül esélyünk sem lehet a változásra.
Miért?
Mert az emberek tisztán látják,hogy ki az aki bort iszik és vizet prédikál,és azt fogják cselekedni,amit "vezetőik"

Mpatikus Eszetlenellenes 2010.11.16. 20:19:46

@tolsztoj:
Alapgondolatoddal egyetértve az utolsó mondatod sajnos nem feltétlenül állja meg a helyét.
Ugyanis ha a fogcsattogtató együgyüség (mindenki ellenünk van ha nincs velünk) küldetéstudattal fűszerezett "csakazértisszorgalommal" párosul az meglepően elkeserítő végeredményt hozhat már akár 2014-re is.

bioLarzen 2010.11.16. 20:31:53

@triumphator: "csak egy kérdés: a legnagyobb problémákhoz való nekiugrás árát ki fizesse és főleg miből? "

Szia,
hát, ha a Fidesz nem azzal kampányolt volna egész végig, nagyon hangsúlyozva, hogy az ország anélkül is rendbe tehető, hogy az emebereknek akárcsak átmenetileg is rosszabb legyen, most nem lenne akkora gond, hogy ezt esetleg mégsem tudják megcsinálni...
Ja, hogy akkor nem lett volna kétharmad? Róka fogta csuka...

Mindegy, most egy dolgot nem mondhat senki: hogy nincs meg a hatalmuk a szükséges változtatások véghezviteléhez. Egyszerűen nincs, amit ne tehetnének meg. Sőt, minimum egy évük volt a választás előtt hogy mindent a legapróbb részletekig kidolgozzanak, mert már akkor tuzti volt, hogy ők nyernek. Persze, a 2/3 nem volt tuti, de minimum snaszos, és bőven lett volna idő két párhuzamos stratégia (megvan/nincs meg a 2/3) kidolgozására is.

Na mindegy, meglátjuk...

bio

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.17. 10:19:18

Fidesz, Nemzeti Ügyek Politikája, 2010...
"a Fidesz képes lesz visszaadni a demokrácia iránti bizalmat, a törvényeknek járó tiszteletet és a tekintélyt az államnak. (...) A Fidesz által kínált válasz a joguralomra, a kiszámíthatóságra, az elszámoltathatóságra, a felelősségre, az írott jogszabályok és az íratlan erkölcsi parancsok mindenkori tiszteletben tartására, a felelősségteljes politizálásra és az emberek iránt érzett felelősségtudatra épül. A jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy parlamenti többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét."

Táskás Tóni 2010.11.17. 10:19:22

@asola: Hogyan lehetett volna a szociknak átvinni az eü-i reformot Orbánék ellenzékisége mellett, emlékszel biztosan a 300 ft-os népszavazásra és a többi fidesz és Orbán által szervezett városromboló tüntetésre. A csehek most akarják bevezetni a mnyp-i rendszert nálunk pedig azért dobják be 3 millió ember megtakarítását a közösbe ,mert ez lesz a 16 %-os szja fedezete úgy ,hogy nagyon sokan még mindig nem fizetnek adót. A 16 %-os adót úgy lehetett volna a mnyp-i pénzek lenyúlása nélkül bevezetni , hogy például vagyonadókat vetnek ki , ami a közteherviselés megfelelő formája lett volna. De ehhez túlságosan populisták , inkább végképp elkúrják Mo-ot.

ludaskása 2010.11.17. 10:19:40

@bioLarzen: "Sőt, minimum egy évük volt a választás előtt hogy mindent a legapróbb részletekig kidolgozzanak, mert már akkor tuzti volt, hogy ők nyernek. Persze, a 2/3 nem volt tuti, de minimum snaszos, és bőven lett volna idő két párhuzamos stratégia (megvan/nincs meg a 2/3) kidolgozására is."
Jár a pont. Pont ezért nincs igazuk azoknak, akik azt harsogják, "még csak fél év telt el", "Várjuk ki a végét". Rengeteg idejük volt, szakértők hadával dolgozhattak, még nemzeti konzultációt is tarthattak volna, ha akarnak. Minden, de mindent lemodellezhettek volna és annak ellenkezőjét is. De nem. Egyszerűen eljátszották ezt az esélyt. Most meg már nem mernek. Vagy ha mernek, akkor komoly gátakat kell emelniük, hogy 2014-ben is ők nyerjenek. Már elkezdték? Talán, de nem igazán hiszek benne. Félek, hogy folyik tovább az elmúlt 20+40+sokszáz év szarpofozgatása a kárpát-medencei posványban. Sajnálom Magyarországot.

Spekuláns 2010.11.17. 10:20:00

Ahhoz a főnökhöz hasonlít mos Orbán, aki sem a saját főnökeink, sem a beosztottainak nem mer nemet mondani.

Nem vezet, megvezetik.

Valaha messiásnak tűnt, most egy szottyadt öregember.
Szenvedélyes szónokból beszari, robotbeszédű demagóg...

belekotty 2010.11.17. 10:20:06

@Droli: "Erre a "soft" megoldásra kapott Orbán felhatalmazást... ne felejtsétek el: 3 millió ember tart el 10 milliót: ez azt is jelenti, hogy a 7 millió eltartott nem akar húsbavágó reformokat!" - Messze nincs 3 millió ember aki ÁFA köteles tevékenységet végez. Jóval kevesebb a valóságban termelő.

ostván 2010.11.17. 10:20:19

@belekotty: Pontosan. Így van, ahogy mondod. De ez a főorvosi csoport hihetetlenül erős érdekérvényesítő képességgel rendelkezik (szinte korlátlan mennyiségű készpénzzel rendelkeznek, aminek sem az eredetével nem kell elszámolniuk, sem a felhasználásával. Nem csekély olyan további lehetőség van a kezükben, hogy gyakorlatilag minden fontos embert (és azok hozzátartozóját) kezelték már, illetve kezelni fogják (=kapcsolati tőke).
A felsőoktatás átalakítása könnyebb lenne.
Ezen kívül is van néhány (viszonylag) könnyebben megvalósítható téma. De lát-e már valaki csak egyetlen előremutató jelet is?

belekotty 2010.11.17. 10:20:24

@tolsztoj: "nem 20, nem is 8 év múlt el a választások óta, hanem csak egy pár hónap: egyes észkombájnok már kongatják a vészharangokat - az igazság az, hogy a nagyokosok mindig csak a felületen mozognak, a lényegtelen dolgokat kiáltják ki fontosnak"
- Mi lenne a fontos? Az mnyp-k államosítása? Isten az Alkotmányban? Az AB korlátozása?
Mi lenne a fontos amit a Fidesz eddig csinált az elfogadott demokratikus elvek felrúgásán kívül?

sztd 2010.11.17. 10:20:40

@Squid:
Vicces, hogy az angolokkal példálózol. Nekik az alkotmányos rendszerük 1215 óta folyamatosan fejlődött, míg nálunk bár volt egy 1222-1944-ig tartó fejlődés, de nyilván nem mondok újat azzal, hogy ez kissé megszakadt, és ebben a formában visszafordíthatatlanul.
Ott a választási rendszert 5 év alatt akarják kissé átalakítani, itt 2 alatt.
Ott a nyugdíjrendszerben az a kiindulás, hogy lesz elég bevándorló, itt ez nem túl valószínű. Mégis mit gondolsz, amikor a magánpillér összeomlik az emberek kb 30%-ánál, akkor azok hova fognak beállni pénzt kunyerálni? A biztosítóhoz? Vagy arra gondoltál, hogy a magyar állam tétlenül nézi, hogy (ideális esetben) a befizetett tőke tömegesen megy külföldre befektetési célból (csak, mert a másik esetben ugyanúgy összeomlik, mint az állami, ha a demográfiai folyamatok így maradnak)?

Ettől függetlenül a saját (ittenihez képest minimális) váltásukat is forradalomnak nevezték még májusban. Értékelheted, Bajnait és Oszkót, de előremutató koncepciójuk nekik nem volt, és nem is nem kellett. Más dolog egy év alatt eredményt elérni, és más 4-8 vagy 20 év alatt. Utóbbihoz többet kell (és egyébként lehet is) gondolkodni.

ostván 2010.11.17. 10:20:44

@KG2000: Azért nem gondolod komolyan, hogy össze lehet hasonlítani a mai ellenzéket az előző 8 név kormányainak az ellenzékével. Nincsenek egy súlycsoportban.
Az elmúlt 8 év hibáiért a Fidesz legalább annyira hibás, mint az akkor éppen uralkodó pártok. Most ennek az ellenzékiségnek (és az akkor képviselt elveiknek) a csapdájában vergődnek.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.11.17. 10:20:49

Azért van egy olyan felvetés is, hogy a magyar politikusok és az államigazgatás képtelen egyszerre nagy reformokat véghez vinni/rendszerváltani és egyszerre sikeres EU elnökséget levezényelni.

Ha a gyors és teljes foglalás volt a cél 2010 áprilisától kezdve, akkor nyilván a jól megcsapott állami intézmények és új irányítóik éppen hogy kezdenek képbe kerülni októberre, a kapacitás egy - nyilván gyengébb, pl. nyelveket beszélő - részét meg leköti az EU elnökségre készülődés. Pusztán a helytálláshoz is meg kell ismerni az EU szakpolitikákat. Pláne az újaknak, pláne ha a régiek se voltak teljesen képben.

misc · http://misc.blog.hu 2010.11.17. 10:21:11

mi az, hogy Magyarország letérne a posztkommunizmus útjáról? Magyarország a szocialista tervgazdálkodáshoz tér vissza szélsebesen.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.17. 10:21:15

@Squid: @Manatwork:
Valóban, 2008 az a tavalyi év, ti. én eddig még csak 2008-as egyenlegközlőket láttam, legjobb emlékezetem szerint 2009-es még nem került a kezembe.
Ellenben nem csak én nem olvastam még ezeket a híreket, hanem pl. az ügyfelek és az ismerőseim közül még sokan nem, ti. eddig kb. mindenkitől azt hallottam, hogy visszalép. És ha a kormány a továbbiakban is ellenségként fogja kezelni a mnyp-ket, akkor meg fog indulni a visszaáramlás, ti. az emberek jelentős része NEM tájékozódik. Sőt, meg sem nézik a rohadt egyenlegközlőjüket.

@Táskás Tóni:
Konkrétan egy fasz vagy. a saját komplexusaidat belevetíted a kommentembe. Nem miattam égsz te kisbarátom, hanem a saját faszságod miatt. köszönöm.

Squid 2010.11.17. 12:40:16

@sztd: Nem az angolokkal példálózom, hanem Osbourne-al és azzal ahogy (!!) nem populista bullshittel és látszatintézkedésekkel probálják megúszni a dolgot. Az hogy angliának mik a problémái és a megoldásai nem ide tartozik, én azt próbálom veled megértetni, hogy mi a különbség egy politikus és egy populista konfliktuskerülő politikus közt.

"Mégis mit gondolsz, amikor a magánpillér összeomlik az emberek kb 30%-ánál, akkor azok hova fognak beállni pénzt kunyerálni? A biztosítóhoz?"

Mivan? Összeomlik? Miért tenné? Tudod the egyáltalán miről beszélsz? Olvass te is egy kicsit: index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/16/cafolja_matolcsyt_az_ngm_nyugdijtanulmanya

Ha ez neked úgy néz ki ami összeomlik akkor nem tudom mit mondjak. Mellékesen megjegyzem hogy a nyugdírendszer hosszutávú összeomlásának az egyik féke a mnyp rendszer ami csökkenti az állam ezirányú kiadásait. Na ezt rombolják le most...

" Vagy arra gondoltál, hogy a magyar állam tétlenül nézi, hogy (ideális esetben) a befizetett tőke tömegesen megy külföldre befektetési célból (csak, mert a másik esetben ugyanúgy összeomlik, mint az állami, ha a demográfiai folyamatok így maradnak)?""

Mielőtt ezt leírtad azért el kellett volna olvasni milyen összetételű portfóliókkal dolgoznak a mnyp cégek. Támpontként 70% fölötti mennyiségben magyar államkötvényt jegyeznek és a fennmaradó részt "viszik külföldre". Ergo a mynp rendszer csak és kizárólag akkor omlik össze, ha a magyar állam beborul proper államcsőddel. Másrészről ajánlom figyelmedbe az apró de fontos tényt, hogy a mnyp és köztem fennálló jogi viszony, szent és sérthetetlen a magántulajdon védelme ügyén.

"Ettől függetlenül a saját (ittenihez képest minimális) váltásukat is forradalomnak nevezték még májusban. "

Ittenihez képes minimális???? 150 milliárd font megtakarítást eredményező államigazgatási és közszféra reform szerinted minimális, a mnyp pénzek és a multiadókból 2 évre finanszirozott szjacsökkentéshez képest? Ezt ugye nem gondolod komolyan?

"Értékelheted, Bajnait és Oszkót, de előremutató koncepciójuk nekik nem volt, és nem is nem kellett. Más dolog egy év alatt eredményt elérni, és más 4-8 vagy 20 év alatt. Utóbbihoz többet kell (és egyébként lehet is) gondolkodni."

Érdekes! Gondolom olvastad Orbán német lapnak tett nyilatkozatát, de ha nem akkor idézek:

""A válságra adott megkésett válaszként Magyarország két egymást követő kormánya egy éven belül az alábbi határozatokat hajtotta végre: a nyugdíjasok elveszítettek egy havi járandóságot, az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedett, a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre nőtt, az államháztartás kiadási oldalát pedig erőteljesen lefaragták. Ezek a lépések összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott - mégpedig sztrájkok és tiltakozások nélkül. Tulajdonképpen ezért kijárna, hogy a külföld kalapot emeljen" - fogalmazott Orbán Viktor."

Ha utánanézel ezt mind Oszkó csinálta, jóval előbb mint külföldön bárki. Ha ez nem előremutató akkor kérlek magyarázd el mi az, mert amit most Matocsy csinál az nem az. Az Oszkó féle pénzügyi politika arról szólt, hogy először rendbe kell tenni amit muszály és uátna lehet engedni, ezzel szemben most semmit nem tesz rendbe Matolcsy csak feléli a jövő tartalékait.

Gondolom ezt hívod the előremutatónak..

sztd 2010.11.17. 15:02:16

@Squid:
"Nem az angolokkal példálózom, hanem Osbourne-al és azzal ahogy (!!) nem populista bullshittel és látszatintézkedésekkel probálják megúszni a dolgot. Az hogy angliának mik a problémái és a megoldásai nem ide tartozik, én azt próbálom veled megértetni, hogy mi a különbség egy politikus és egy populista konfliktuskerülő politikus közt."

Amiről te szerintem beszélsz, az a politikai kommunikációk közötti különbség. Arra a Jaques Chirac mondásra hívnám fel a figyelmed, amely szerint a politika annak művészete, hogy megtegyük azt, ami szükséges.
Azon sz.v.sz. nem érdemes vitatkoznunk, hogy most a Fidesz azt teszi-e ami szükséges, mert sajnos nem igazán tudjuk, hogy mit tesz. Néhány dolgot tudunk, amiből lehet arra következtetni, hogy lehet, hogy azt teszi hogy...
Az viszont nyilvánvaló, hogy Mo-n nem lehet olyan kommunikációt folytatni, mint a briteknél, mert más a fogadó közeg, és a fogadtatása is más lenne.

"Mivan? Összeomlik [a nyugdíjrendszer]? Miért tenné?
Tudod the egyáltalán miről beszélsz? "

Egyrészt erről beszélek:
velemenyvezer.blog.hu/2010/10/18/az_allam_magannyugdijasai
A lényeg az, hogy profitot csak dolgozó ember ér el. Ha nem élnek emberek (mert most nem születnek gyerekek), akkor nincs profit, gazdaság... így részvényárfolyam sem.
Másrészt arról beszélek, hogy az emberek egy (szerintem jelentős) részének el fog szállni a nyugdíjbefektésének egy része legalább az élete egy szakaszában, és utána már bottal ütheti a pénze nyomát.
Nyáron a Porfolio.hu közölt egy cikket, amiben kimutatta, hogy a pénztárak ADDIG nem hozták az inflációs átlagot. Néhány hét múlva pedig azt közölték, hogy mégis hozták, de csak picit. Az előbbi esetben kb. mindenki rosszul járt, az utóbbiban csak sokan.
Szóval ezekről beszélek.

"150 milliárd font megtakarítást eredményező államigazgatási..."

Mindketten tudjuk, hogy nem az aktuális költségvetési babrálás jelent egy rendszerben forradalmat. Ők sem azt nevezték annak, hanem a politikai változásokat.

"Ha utánanézel ezt mind Oszkó csinálta, jóval előbb mint külföldön bárki. Ha ez nem előremutató akkor kérlek magyarázd el mi az"

Előremutató az, ha pl. megjelenik valamilyen vízió, hogy milyen országot szeretnénk, és annak az irányában lépéseket teszünk. A Bajnai kormánynak annyi volt a víziója, hogy legyen kisebb a hiány 2009-ben és ne legyenek előrehozott választások. A mostani kormány elmondta, hogy mit szeretne 10 év múlva látni (1 millió új munkahely, energiastratégia, megújult jól működő egészségügy, jól működő oktatás, több gyerek...).

"Matolcsy csak feléli a jövő tartalékait.
Gondolom ezt hívod the előremutatónak.."

OV mondta 2006 nyarán, hogy a reform az egy drága dolog. Ha a(z akkori) kormány reformokat akar, akkor nem kivonni kell a pénzeket a rendszerből, hanem az átszervezések miatt átmenetileg beletenni.
Nos, most az átalakításról szóló törvényeket tavaszra ígérik. Én akkor sem sírok, ha 2011 őszre lesznek csak meg.

Squid 2010.11.18. 10:52:42

@sztd: "Amiről te szerintem beszélsz, az a politikai kommunikációk közötti különbség. Arra a Jaques Chirac mondásra hívnám fel a figyelmed, amely szerint a politika annak művészete, hogy megtegyük azt, ami szükséges. "

Nem nem a kommunikációról, pont ez a lényeg! Osbourne megtesz amit kell és nem azon lázálmozik, hogy megnyeri a választást 2014-ben. Gondolom így már érted mire gondolok, a Chirac mondás pont jól paszol ide...

"Azon sz.v.sz. nem érdemes vitatkoznunk, hogy most a Fidesz azt teszi-e ami szükséges, mert sajnos nem igazán tudjuk, hogy mit tesz. Néhány dolgot tudunk, amiből lehet arra következtetni, hogy lehet, hogy azt teszi hogy..."

Ha nem látod mit tesz, akkor az azért van mert nem tesz semmi érdemit, ez ennyire egyszerű bocsi. Lehet belegondolni nagyszabású koncepciókat és bármi mást is, de elég megnézni Matolcsy programját és fájdalmasan egyértelmű mi a helyzet.

"Az viszont nyilvánvaló, hogy Mo-n nem lehet olyan kommunikációt folytatni, mint a briteknél, mert más a fogadó közeg, és a fogadtatása is más lenne"

2/3-al ez miért probléma? Szerinted ha valaki végre kiállna és a ködösítés helyett tényekről, dátumokról és számonkérhetőségről beszélne, majd betartaná mit történne? Felkelnének a Zemberek, hogy "mi demagógiát és parasztvakítást akarunk"?

Orbán számára a legjobb az lenne ha a sikerein keresztül biztosítaná be a 2014-es választást, nem pedig alkotmánybolgárkertészettel és 9 évre káderlebetonozással. Persze a sikerekhez értelmes koncepció kellene és hát ugye az nem nagyon van, ergo marad az opportunizmus és a mának élés.

"Egyrészt erről beszélek:
velemenyvezer.blog.hu/2010/10/18/az_allam_magannyugdijasai
A lényeg az, hogy profitot csak dolgozó ember ér el. Ha nem élnek emberek (mert most nem születnek gyerekek), akkor nincs profit, gazdaság... így részvényárfolyam sem."

Az állam számára "profitot" az adózó ember ér el, ebből (a nem minimálbér+zseb típusúból) cirka 1,5 millió él ma magyarországon. Nem az a horror hányan dolgoznak, hanem az, hogy hányan adóznak a teljes (!!!) jövedelmük után. Mivel itthon turbómagyarkodni és szuperszittyánaklenni a patriotizmus, miközben az emberek nagy része adó és járulékcsaló esetleg "rokkantnyugdíjas" (tisztelet a kivételnek), ne várj nagy változást még ha 1 millió új munkahely is lesz (honnan azt senki sem tudja). Itt nem több gyerekre, vagy munkahelyre van szükség elsősorban, hanem kevesebb adóelkerülőre és nagyobb adófegylemre.

"Másrészt arról beszélek, hogy az emberek egy (szerintem jelentős) részének el fog szállni a nyugdíjbefektésének egy része legalább az élete egy szakaszában, és utána már bottal ütheti a pénze nyomát.
Nyáron a Porfolio.hu közölt egy cikket, amiben kimutatta, hogy a pénztárak ADDIG nem hozták az inflációs átlagot. Néhány hét múlva pedig azt közölték, hogy mégis hozták, de csak picit. Az előbbi esetben kb. mindenki rosszul járt, az utóbbiban csak sokan.
Szóval ezekről beszélek."

Szerinted el fog szállni... Értem, ez szubjektív vélemény amit alátámasztani nem tudsz, nézd meg a nemzetgazdasági minisztérium (tuti nem ballib főhadiszállás) jelentését amit idéztem föntebb. Nem úgy néz ki mint ami be akar dőlni egyhamar, vagy ha igen az azért lesz mert az állam effektíve növeli (!!!!) az államadósságot azzal az összeggel amit most "privatizálnak" a mnyp rendszer megszüntetésévell.

Az a kb 3000Milliárd forint mnyp vagyon lenyúlás és elköltés után effektíve államadóssággá válik, hiszen vissza kell fizetni majd. Miből és hogyan az már nem a Fidesz problémája, mert 30 év múlva ők már sehol sem lesznek.

"Mindketten tudjuk, hogy nem az aktuális költségvetési babrálás jelent egy rendszerben forradalmat. Ők sem azt nevezték annak, hanem a politikai változásokat."

Várjálvárjál egy pillanatra! Akkor most a te definíciód szerint Matolcsy mit csinál az extraadókkal és a nyugdíjpénztárakkal? Lehet, hogy itt most mégsincs forradalom v rendszerváltás csak "költségvetési babrálás"???!!

Az Angoloknál kőkemény struktúrális változtatások vannak az államigazgatés terén, majd minden fronton. Csökkentik az állam költségeit és racionalizálják a kiadásokat, ezt kéne itt is csinálni nem "rendszert váltani".

"Előremutató az, ha pl. megjelenik valamilyen vízió, hogy milyen országot szeretnénk, és annak az irányában lépéseket teszünk. A Bajnai kormánynak annyi volt a víziója, hogy legyen kisebb a hiány 2009-ben és ne legyenek előrehozott választások. A mostani kormány elmondta, hogy mit szeretne 10 év múlva látni (1 millió új munkahely, energiastratégia, megújult jól működő egészségügy, jól működő oktatás, több gyerek...)."

Nekem elég előremutató vízió az, hogy Oszkó & co próbálta növekedési pályára állítani a gazdaságot és megfelelni az euro bevezetési kritériumoknak. Rövid,közép és hosszútávon jelenleg ez tenné a legjobbat a gazdasággal, gondolom van tipped miért.

Az hogy a Fidesz elmondja mit szeretne 10 év múlva látni dícséretes, már csak dolgozni kellen rajta amihez igazi reformok kellenének és nem az amit most csinálnak.

Neolibsi (törölt) 2010.11.18. 10:52:46

A zemberek 90 százaléka pénzügy analfabéta ebben az országban,vagy egyszerúbben:hülye mint a seggem.Van néhány hozzászóló,aki megpróbálja ezeket a Mélymagyarokat ész érvekkel meggyőzni!De olyan embert számokkal traktálni fölösleges,aki inkább hisz egy jogásznak mint egy közgazdásznak.Aki nem tudná:a jogász a felcsúti parasztgyerek,a közgazdász pl:Bajnai.Mivel alapvető pénzügyi fogalmakkal nincsenek ezek az egyének tisztában,nem várhatjuk el tőlük ,hogy logikusan lássák át az olyan dolgokat mint államadóság,nyugdíj,állampapír,a piac bizalma az ország iránt(az alkotmányt már meg sem merem említeni).Azt hangoztatni ezeknek hogy 3 millió tart el 10 milliót,az falra hányt borsó.Minden társadalomban általában van egy kissebb réteg aki mindig alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz.Ez persze áldozattal jár számukra.Ők azok akik adóznak és ez mellett igyekeznek megtakarítani, alkalmazkodnak a világhoz.A többi az mindig is a panaszkodók táborában marad.Állami segítség nélkül képtelenek felnevelni a gyereküket és elvárják hogy az a kevés adózó támogassa ezt sőt elvárja hogy tiszteljem azért mert gyereket nevel.Csak az a baj hogy azt a kölköt én etetem iskoláztatom,stb.Erre a tömegre támaszkodik ez a dilettáns kormány.Az a kissebbik baj hogy a magyar lakosság finoman szólva is tájékozatlan,a tradédia az hogy ezt gátlástalanul kihasználják.Ha az iskolában tanítanának pénzügyí alapismereteket akkor ez a hulladék banda nem hogy kormányozni nem tudna de még a parlamentbe sem jutna be.Nagy hirtelen most ennyit.

sztd 2010.11.18. 18:19:17

@Squid:
"Nem nem a kommunikációról, pont ez a lényeg! Osbourne megtesz amit kell és nem azon lázálmozik, hogy megnyeri a választást 2014-ben. "

Ez is egy kommunikációs forma is. Ha nem szólna egy szót sem, akkor nem linkeltél volna be egy teljes cikket!
No mindegy szerintem kezdünk elbeszélni egymás mellett.

"Ha nem látod mit tesz, akkor az azért van mert nem tesz semmi érdemit"

Nem feltétlenül. Nem vagyok a minisztériumokban, sem a fejekben. Amit látunk azok hírek, és tippeljük, hogy mi áll mögötte. Vagy szerinted csak az akcióterveknél akkor született meg a döntés, amikor felolvasták? Szerintem csak akkor ismertették. Nem láttam, hogy leírták volna. Akkor nem is írták le?
Szerintem a dolgok akkor is létezhetnek, ha még nem látjuk őket.

"Szerinted ha valaki végre kiállna és a ködösítés helyett tényekről, dátumokról és számonkérhetőségről beszélne, majd betartaná mit történne?"

Az, ami 2002-ben. Előtte a Fidesz úgy kormányzott 4 évig, hogy minden évben kiálltak, elmondták, hogy mit csinálnának abban az évben, az év végén pedig azt, hogy ebből mi valósult meg. Az eredményét pedig tapasztalták. Ezért próbálkoznak most mással.

"ne várj nagy változást még ha 1 millió új munkahely is lesz"
Ha ezek az emberek magukat tartják majd el, és nem őket kell eltartani, akkor az már egy nagy változás! Adó és járulék pedig a minimálbérből is folyik be.
Szóval igenis várok nagy változást (ha megtörténik)!

"Szerinted el fog szállni... Értem, ez szubjektív vélemény amit alátámasztani nem tudsz"
Bárki alátámasztja, hogy jövedelem végső soron energiából és munkából van. Nem biztos, hogy annak jövedelmez aki dolgozik, sokszor gépek dolgoznak, de biztos, hogy munka kell hozzá. Ha nincs aki dolgozzon, akkor nincs jövedelem, nincs hozam... Ehhez nem kell hosszan gondolkodni. Ez egy alapigazság.

"Akkor most a te definíciód szerint Matolcsy mit csinál az extraadókkal és a nyugdíjpénztárakkal?"

Pénzt próbál szerezni. :) Hogy átalakítanak belőle, vagy csak felélik, az ki fog derülni.

"Nekem elég előremutató vízió az, hogy Oszkó & co próbálta növekedési pályára állítani a gazdaságot"

A gazdaság gyökerei nem alapvetően a pénzben vannak, így pénzügyi műveletekkel önmagában nem lehet gazdaságot növekedési pályára állítani. Ha folytatják kormányzásukat, akkor sajnos ez ki is derült volna. Szerencsére nem folytatták.
Szerinted hányan tudják, hogy ki volt a Bajnai kormány gazdasági minisztere?

@Türelmes:
Oszkó jogász, és Matolcsy közgazdász. ;)

Neolibsi (törölt) 2010.11.18. 21:38:24

@sztd: Hmmm...Be kell vallanom nem jutott az eszembe Oszkó ebből a szempontból.De szerintem ezzel nem cáfoltál meg teljesen.Nem a jogászok értelmi képességeit vonom kétségbe,hanem arra a tulajdonságra gondoltam amivel a kedves Viktorunk rendelkezik.Ez pedig a szónoki képessége amivel az olyan embereket képes a hatása alá vonni aki nem foglalkozik napi szinten gazdasági kérdésekkel és könnyen manipulálható.Nekem Oszkó teljesítménye,az előtte lévőkhöz képest kifejezetten tetszett de itt jön ki az is hogy ő nem tudja olyan jól eladni magát mint O.V.
Más:Ha már így reagáltál az írásomra. érdekelne a véleményed más dologban.Nálam a cérna a mnyp-nál szakadt el.Én szerintem a nyugdíj egy olyan dolog ,amit a társadalom egészének kellene állnia.Van még 1-2 ilyen téma de maradjunk ennél.Én két pillérre bontanám.Lenne egy meghatározott állami nyugdíj minden ember számára és lenne egy önkéntes.Hogy a társadalom minden tagja kivegye belőle a részét azt kb két féle képpen lehet megoldani;pláfa, ingatlanadó.Játszunk kicsit a számokkal( persze most erősen sarkítok).Ha mindenki fizetne 100FT/m2-t évente.M.o-on van mondjuk 80000km2 magántulajdon.Ez évente( 80000*1000000)*100=8000.000.000.000Ft.Ez azért elég sok,nem?Ebből simán lehetne nyugdíjat és egészségügyet is finanszírozni.És el lehetne hagyni a nyugdíjjárulékot,ez cirka 10% járulékcsökkentés a munkavállalónak és már nem is kell ellopni a saját megtakarításomat.Még tudnám folytatni csak közbejött valami!Majd legközelebb!

Squid 2010.11.19. 09:53:39

@sztd: Tökéletesen kikerülted a mondanivalóm lényegi pontjait, és általánosságokkal és feltételezésekkel válaszolsz, az általam feltett összes kérdés kényes pontjait kerülve.

Ez nekem elég is..

sztd 2010.11.19. 09:53:50

@Türelmes:
Nem akartalak cáfolni. Részben egyetértek azzal amit írtál (szerintem is probléma, hogy Mo-n alacsony a pénzügyi műveltség), részben nem.
Szerintem Oszkó is jól adta el magát, szimpatikus is volt, de vert helyzetben volt politikailag.

Nyugdíj:
Az önkéntes pillérrel egyetértek, az államival is, de az ingatlanadóval nem. Én még betennék egy olyan pillért, hogy az ember gyermekének az adójának egy részét közvetlenül a szülő kapja, mint nyugdíjat. Ezzel sokan rosszul járnának, néhányan jól, de legalább mindenkiben tudatosulna, hogy miből lesz a nyugdíj.
Az ingatlanadó számomra azt jelenti, hogy az ember, ha már gyűjtött (esetleg generációkon át) és nem elitta a pénzét, akkor most vegyük el tőle egy részét. Ezért nem szimpatikus gondolat.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.11.19. 14:59:54

Eleve hibás a koncepció, hogy a kétharmad birtokában egyedül, huszárvágással kéne megoldani a problémákat. A kétharmados törvények arra lettek kitalálva, hogy konszenzust csikarjanak ki a parlamenti pártokból. Persze a pártok pillanatnyi politikai haszonért többnyire még a jó kompromisszumokba sem mennek bele (ha belemennek, azt csak azért teszik, mert olyan súlytalan a probléma, hogy nem zavar sok vizet a népszerűségi mutatókban, pártpreferenciáékban).
Ha bárkinek bármiben történelmi felelőssége van az az, hogy ezzel a hagyománnyal szakítson, a választóknak meg az lenne, hogy aki ezt nem teszi, azt a választásokon megbüntesse. Persze jogosan merül fel az kérdés, hogy kire szavazzon az, aki nem rájuk, minthogy a konstruktív ellenzékiség fogalma nálunk inkább csak szavakban létezik.

Neolibsi (törölt) 2010.12.15. 08:41:41

@sztd: Én is ellenzem azt amikor leadózott jövedelmet megsarcolnak,de az ingatlanadó válójában nem ilyen kategória véleményem szerint.Nem az ingatlanba fektetett tőkét adóztatják,hanem az ingatlan értéknövekedéséből adódó jövedelmet.Mert általánosságban elmondhatjuk hogy jól működő államban minden jövedelem adóköteles.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása