Véleményvezér

vv

Adók személyre szabva

2010.11.17. I 53 komment I Címkék: fidesz otp matolcsy bankado szasz karoly

Vajon tényleg komolyan gondolja a kormány, hogy minden jelentős ügyben ő fogja egyenként eldönteni, hogy ki fizet és ki nem?

Lassan hozzászokik az ember, hogy a költségvetéssel kapcsolatos törvényjavaslatok minden egyeztetés nélkül, látszólag a semmiből bukkanak elő. Végülis minek is ilyesmivel pepecselni, ha egyszer a miniszterelnök szerint is csak a következő évtized múlik rajta.

Tegnap azonban sikerült a Matolcsy-minisztériumtól megszokott rögtönzések háttérzajából is kicsúcsosodót alkotni. Történt ugyanis, hogy a kormány gyakorlatilag elkezdett személyre és vállalatra szabott adókat, illetve kivételeket alkotni. Persze, ez sem teljesen nóvum, mert az azóta tőzsdére ment CIG Pannónia kapcsán már tettek ilyesmire kísérletet, de akkor ez a közfelháborodáson még elbukott.

Egy érdekes kivétel

A bankadó eredeti szövege alapján a fizetendő adó a bankok által kezelt eszközökkel arányos. Ez azt jelenti, hogy az adó megállapításánál nem az számít, ki milyen nyereséges, hanem, hogy ki mekkora. Véletlenül úgy alakult, hogy az OTP Bank lett volna ennek az igazi nyertese, ugyanis magas nyereségarányának köszönhetően profitjának lényegesen kisebb részét kellett volna különadó formájában befizetnie, mint a kevésbé nyereséges többi nagybanknak.

Azonban az OTP mellett voltak mások is, akik relatív haszonélvezői lettek volna ezen elvnek, és úgy tűnik, a többi haszonélvező valamiért nem tetszett a kormánynak. Egy tegnapi törvényjavaslat alapján ugyanis az, aki túl jól járt az előző szabályok alapján, vagyis nyereségarányosan „túl” keveset adózott volna, annak jövő évtől a profit 30%-át egy újfajta különadó formájában kell majd befizetnie.

Persze nem mindenkinek! Van ugyanis egy további passzus is, mely kimondja, ha egy magyarországi banknak EU-s leánybankjai vannak, akkor az azokkal lebonyolított tranzakciók csökkenthetik a szóban forgó új adó alapját. Nem tudjuk pontosan, mire is gondol itt a jogalkotó, de ez eléggé úgy néz ki, mint egy szándékosan nyitva hagyott kiskapu. Nekünk úgy tűnik, hogy az új típusú adó áldozatai közül valahogy éppen az OTP Bank tudja majd ezt a leginkább kihasználni – ez azonban nyilván ismét csak a véletlen műve.

És még egy érdekes kivétel

Ennél is látványosabb, hogy egy szintén tegnapi törvényjavaslat alapján Szász Károlyra nem vonatkozna a 98%-os különadó. Ugyanis azokat a végkielégítéseket és felmondási időre járó béreket, amelyeket 2005. január elseje előtt megszűnt munkaviszony miatt a bíróság ítélete alapján csak később fizettek ki, nem terheli a különadó.

A módosító pontosan ráillik Szász Károlyra és Sáray Évára, a pénzügyi felügyelet 2004-ben elmozdított elnökére és elnökhelyettesére, akiket a második Orbán-kormány helyezett vissza a PSZÁF élére. Szász Károly 2000 és 2004 között vezette a pénzügyi felügyeletet, de 2002-ben összetűzésekbe keveredett az MSZP-SZDSZ kormánykoalícióval. Azzal vádolták Szászt, hogy a Fidesz befolyása alatt áll. A viszony 2003 nyarán, a brókerbotrány kitörése után mérgesedett el (a botrány kirobbanása után Szászt gyanús körülmények között megverték), és végül a kormány a lex Szász néven elhíresült törvényjavaslattal 2004. május 18-án a PSZÁF átszervezésével leváltotta Szász Károlyt és Sáray Évát.

(Forrás: Hírszerző)


A Véleményvezér úgy gondolja, hogy Szász Károly végkielégítése teljesen jogos és megérdemelt volt – de ugyanígy könnyen lehet, hogy számos más személyé is. Ők azonban Szász Károllyal ellentétben nem olyan szerencsések, hogy külön paragrafust szenteljenek a problémájuknak, így aztán az ő pénzüket az állam most egész egyszerűen ellopja.

polls & surveys


Kormányzás kivételezésekkel

A kiskereskedelmi láncokra kivetett különadó még nagyjából valamennyi hazai kiskereskedőnek kedvezett, és az energiaipari különadó kapcsán kiadott utólagos felmentések is egyszerre több hazai vállalkozásnak adtak versenyelőnyt. A mostani, új szabályok azonban már konkrétan csak egy-egy intézményre és személyre vannak szabva.

Vajon tényleg komolyan gondolja a kormány, hogy minden jelentős ügyben ő fogja egyenként eldönteni, hogy ki fizet és ki nem? Tényleg elhiszi, hogy a gazdaságpolitika, vagy éppenséggel bármilyen szakpolitika végső soron csak egyszerű személyzeti döntések összesége? Tényleg azt hiszik, hogy a világgazdasági válsággal a nyugati piacgazdaság elmúlt kétszáz évének minden tanulsága érvényét veszítette?

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2010.11.17. 09:53:47

első-e? :)

Egyetértek teljesen az írással. Kicsit nevetséges, hogy meghoznak egy törvényt, és akkor odaszól valaki hátulról, hogy "hé, ez azért nem teljesen jó, mert a cimbinket is negatívan érinti...." és akkor beleerőltetnek különféle módosításokat, hogy nagyon kilógjon a lóláb.
Ez SZÁNALMAS és KICSINYES. Méltatlan.
Egyébként jó példa még a lex Borkai is, amit eredetileg a Jobbikosok ellen hoztak, aztán módosítást javasoltak, mert kiderült, hogy a győri fidezses polgármester is érintett. Röhej.

csoko20 2010.11.17. 09:54:08

Kérhetnék egy olyan módosítást is, hogy aki 178 cm magas, barna szemű és anyajegy van a jobb lapockáján az mentesüljön minden adó, járulék és illeték alól?

Ha túl sokan felelnénk meg, akkor vegyék bele a 43-as lábméretet és a B Rh+ vércsoport kitételeket.

Éljen a forradalom!!!

VIII. Nagyapó 2010.11.17. 09:54:11

Nem tudom, eddig miért vonatkozott volna rá a törvény, mindenesetre Szász NEM végkielégítést kapott.

Róla a bíróság állapította meg, hogy jogtalanul távolították el, ezért kapta meg kárpótlásul az elmaradt bérét. (Nem mellesleg a K&H ügy utáűn elég rosszízű is volt az eltávolítása...)

VIII. Nagyapó 2010.11.17. 09:54:26

(Bocs, gyorsan írtam, részben benne van. Mindenesetre továbbra sem értem, az eddigi javaslat m itől vonatkozott volna rá is - sztem ez nem "felmondási időre" vonatkozó bér.)

leone13 2010.11.17. 09:54:34

Tetszett a cikk! A kormány : röhejes...

KG2000 2010.11.17. 09:54:37

Na már megint beledobott az internetes közvélemény közepébe egy demagóg gumicsontot a VV. Sajnos.

Kivételezés.
Színtiszta demagógia, mert a világ minden kormánya összes törvényével nem tesz mást, mint kivételez. Minden egyes törvény kivételez, minden. Nincs olyan törvény, rendelet, legyen az Németországban, az USÁban vagy Franciaországban vagy bárhol, amelyről nem lehetne kimutatni, hogy kivételez.

A kérdés tehát az, hogy 1) az alapvető emberi jogoknak megfelel-e a "kivételezés" és hogy 2) értelmes-e.

1) Megfelel az alapvető emberi jogoknak, legaklábbis egy laikus számára, mert egyik törvény sem nevesíti azokat a személyeket ill. cégeket, amelyekkel "kivételez". Olyan szabályokat ír le, amely mindenkire igaz, aki-amely a feltételeket teljesíti.
2) Értelmes-e. Szász Károly esetében még a VV is elismerte, hogy értelmes. A nyereségadók tekintetében azt lehet értelmes célnak nevezni szerintem, hogy a még gyenge cégek alacsonyabb nyereségadót fizessenek - mondom én ezt laikusként.

További jó gumicsontrágást kívánok az MSZP itt fórumozó szavazóinak, sokat fogunk tőlük látni (sok=max. 100 különböző MSZPs fórumozó).

radala 2010.11.17. 09:55:07

Kicsike bajok ezek, ráadásul alapvetően támogatható célok érdekében. Nem tudom ki miért szavazott a Fideszre, de az, hogy a Fidesz kreatívan tud törvénykezni ismert volt. Az OV 1.0 volt minden idők legalkotmánytisztelöbb kormánya, ami nem jelent mást csak annyit, hogy tudnak okosan törvénykezni.
Szóval szerintem álságos azt számon kérni rajtuk, hogy a céljaikat ügyes törvényekkel elérik, pláne, hogy a céljaik támogathatók.
A baj szerintem nem ez a Fidesszel, hanem az, hogy immáron nem szeretne azzal vesződni, hogy szép szabályos törvényeket hoz.
Szerintem nagyon fölösleges minden nap valami szálkát keresni a kormány szemében, főképp mert van benne ugye gerenda is.
Nem tudom az átlagpolgár mit gondol, én szeretem a VV-t. De roppant ciki kezd lenni a folyamatos rinyálás.
Nem rettentő gáz-e ha az ember folyton az mszp-vel a jobbikkal meg az LMP-vel kerül egy platformra. Mert azért be kell látni, az Fidesz hihetetlen gáz egy párt. De az mszp jobbik még vércikibb és az LMP sem olyan nagy durranás már.

guderian 2010.11.17. 10:13:58

A sok negatívuma ellenére inkább pozitív ez az egész.
Akinek 2 gyereke van és normálisan keres érdemes bevállalnia egy harmadikat. Jó, hogy a dolgozó réteget ösztönzik erre. Az, hogy több tízezer küszködő kisvállalkozásnak megemelik a terheit pár ezer forinttal az gáz, igaz büntetnek egy két igen jól menő adócsalót is , de nekik ez nem tétel.
Mondjuk ma minden adott a diktatúrához Magyarországon.

kozlekedesmernok 2010.11.17. 10:14:35

@KG2000: Érdekes látni, hogy az elmúlt félév eseményei után még mindig akad olyan elvakult fórumozó, aki gondolkodás helyett a mantrát nyomja...

Caprica99 2010.11.17. 10:18:41

@radala:
"Szóval szerintem álságos azt számon kérni rajtuk, hogy a céljaikat ügyes törvényekkel elérik, pláne, hogy a céljaik támogathatók."

Akkor is ezt állítod, ha jövőre sokkal kevesebb marad a zsebedben?
Vagy te a "sokgyerekes, átlag felett keresők" csoportjába tartozol?
Akkor bocs, nem szóltam....

Iustizmord 2010.11.17. 10:18:49

akkor ide is:

a munkaügyi törvények szerin ha vaakit jogellenesen rúgnak ki és ezt a munkaügyi bíróság perben megállapítja, úgy (visszahelyezés mellőzése esetén) a jogerős ítélet napjával szűnik meg a munkaviszony, adig jár (visszamenőleg!) a fizu, tehát munkajogilag ez a barbatrükk értelmezhetetlen. ugnis a jövedelem megszerzése így az ítélet időpontja, nem a kirúgás napja.

bevallani is akkor kell, a járulékokat is akkor vonják beőle, az adót is akkor fizeti meg a munkavállaló (köztsztviselő).

ha 1 db munkaügíi bírót mmegkérdeztek volna, 1 kávé áráét a büfében megmondja.

Iustizmord 2010.11.17. 10:24:57

@KG2000: kedves Kampfgruppe, a törvény attól törvény hogy normatív, és nem kivételez, nem ad egyéni elbírálást személyre szabva.

ezt ún. törvény előtti egyenlőségnek hívják, és a feudális jogi partikularizmus, nyílt jogenyegnlőtlenség vs modern polgári demokrácia, moderrn polgári jog ellentétpárban nyer értelmet.

KG2000 2010.11.17. 10:26:44

@kozlekedesmernok: Sajnos egyértelműen bizonyítást nyert, hogy te vagy az, aki a mantrát nyomod. Én részletes érvelést írtam le, amellyel persze lehet vitatkozni, akár minden egyes pontjával, de te meg sem próbáltad. Tipikus szoci (LMP-SZDSZ) szavazó.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.17. 10:28:52

@VIII. Nagyapó: A törvényt úgy fogalmazták meg, hogy minden, a jogviszony megszűnésével összefüggésben szerzett jövedelemre vonatkozzon. (A végkielégítés szó konkrétan elő sem fordul a törvényszövegben). Egy tételes felsorolás alól ki lehet bújni, de egy általános definíció alól nem.

Így aztán, ha mégis csak ki kell bújni alóla, muszáj körülményes kivételeket beépíteni.

igyugyaz 2010.11.17. 12:32:31

@KG2000: Te csak szándékosan tetteted a hülyét, ugye? Ha holnap olyan törvényt hoznak, hogy akinek KG-vel kezdődik a nickje és utána egy számmal folytatódik ami 1999 és 2001 közé esik azt ki kell herélni az szerinted ezek szerint megfelelne az alapvető emberi jogoknak mert nem nevesíti azokat a személyeket ill. cégeket, amelyekkel "kivételez". Olyan szabályokat ír le, amely mindenkire igaz, aki-amely a feltételeket teljesíti.

KG2000 2010.11.17. 12:32:42

@Iustizmord: nagyon szép, amit leírsz, csak éppen sem te, sem pedig a VV nem bizonytotta, hogy igazad van. A törvényekben nincs semmiféle személyi kör, sem pedig vállalati nevek leírva, HANEM SZABÁLYOK, vagyis "nem ad egyéni elbírálást személyre szabva". Minden kormánynak joga van szabályokkal leírni, kiket részesít előnyben. A sávos adózás is egy ilyen szabály, vagy annak a hiánya. Ha pl. egy sávos adózás havi 10 millió forintnál ugrik, akkor lehet, hogy csak 3 embert érint. Na és, a lényeg az, hogy objektív szabály.

ati27 2010.11.17. 12:32:55

@radala:

Én nem ezért szavaztam volna a fideszre! Miért csak volna? Mert nem volt kedvem bumlizni 1200 km-ert bumlizni 2 kisgyerekkel a követségig, mert igen, 4 éve külföldön vagyok... Ja akkor tudom ne is szavazzak! De tudod én hallgattam arra, hogyha "nem tetszik". Reménykedtem, hogy elzavarják azt a bandát végre, és Viktorék rendet tesznek. Rendes, normális úton. Majd mikor láttam meglesz a megfelelő felhatalmazás, örültem is. "Nem hiányzott" a szavazatom.. Gondoltam, ezzel már nekiállnak a "reformoknak" mert ugye 4 évig nem lesz szavazás. Aztán leszarom, ha legközelebb nem lesz meg a 2/3. Azt még megértettem, hogy az önko választásig még csak tökölnek "kirakat" törvényekkel. De bazd meg (már bocs és nem is igazán neked szól, hanem egyfajta indulat szó) ez kritikán aluli. Nem demokratikus! Kurvára a komcsi kádár rendszerre emlékeztet minden, Elég csak a hirportálok címeit elolvasni. És most nem az "ötletes" címekre gondolok. "Okosan" hoznak törvényeket, hát bazd meg (bocs 2.) Nekem ez az "oldjuk meg okosban" szinonímájának tűnik! Ugye tudod mire célzok? Na ezért tart itt az ország ahol.. De van egy rossz hírem, lesz ez még sokkal rosszabb is! És nehogy azt hidd hogy legszebb öröm a káröröm! Mert hidd el rohadtul sajnálom. De van egy mondás: "amelyik nép nem tanul a hibáiból kénytelen újra élni azokat" a "kádár rendszer " miatt tartunk ott ahol? IGEN! Akkor csináljuk meg még egyszer, hátha úgy jobb lesz! Tudod a két éves lányomnak több esze van. Magyaráztam neki többször, amikor főzetem, nem szabad hozzányúlni, mert forró. Egyszer nem figyeltem, csak kipróbálta... Láttam hogy fáj neki, de nem bömbölt. Elég volt csak kérdőn ránéznem. Na azóta ha szólok "vigyázz forró" még el is ismétli utánam hangosan!

ati27 2010.11.17. 12:33:02

@guderian:
aha, és ha a sok töketlenkedés miatt 4 év mulva elzavarják, vikiéket és azt mondják, bocs megszűnik a családi adózás, ja és visszamenőleg tessék csak bejattolni a felvett adókedvezményt akkor beesik az eső? És ugyan ne hivatkozz az alkotmányra, mert már új van.. Ez csak egy igen sarkos példa akar lenni. Remélem ezt is megeszi a blogmotor..

zszimeis 2010.11.17. 12:33:12

Én nem vonom kétségbe a jelenlegi intézkedések irányának pozitív szándékát, nem értek egyet a tegnapi blogban leírt összes kritikával sem, szerintem Orbánnak van víziója, amerre halad. De... a jelenlegi ámokfutást már közép távon is csak a siker igazolhatja, azaz ha a társadalom meghatározó részeinek a helyzete, kilátásai érezhetően javulnak. Ellenkező esetben az, ami most történik, visszanézve még rosszabbul fog festeni, és előbb, utóbb összeáll az Orbán ellenes koalíció.

Orbán biztosította, hogy minden meghatározó fideszes szereplő vele dicsőüljön, vagy bukjon. Navracsics, Kósa, Lázár, Rogán, mind tettestárs lett. Ezért mikor az inga majd elkezd visszalendülni (és ismét a 150 Ft-os szlovák tejet vszik a 300-as magyar zászlós helyett), akkor kell hogy legyen még valaki a másik oldalon a jelenlegi választékon kívül. Az igazi katasztrófa ugyanis az lenne, ha onnan kerülne hatalomra egy, vagy több szereplő.

Ezért tisztelt VV-s srácok ideje a blogolásból lassan, de eltökélten a tettek mezejére lépni, és megformálni azt a politikai erőt akinél otthonra találnak, az általatok politikai hontalannak tituláltak. Ha elhatároztátok magatokat, szóljatok!

Neoprimitív 2010.11.17. 12:34:15

Ezt a "gyermektelen" kitételt jó lenne ha végre elfelejtené már mindenki. A törvénnyel a a kiskorú (tanuló) gyermeket már nem nevelő családok is rosszul járnak. Lehet valakinek három, már iskolát elvégzett csak éppen elhelyezkedni nem tudó gyereke (akiket persze ő támogat), akkor is a nemzet szégyene kategóriába esik.

Terézágyú 2010.11.17. 12:34:18

@KG2000:
"Színtiszta demagógia, mert a világ minden kormánya összes törvényével nem tesz mást, mint kivételez. Minden egyes törvény kivételez, minden. Nincs olyan törvény, rendelet, legyen az Németországban, az USÁban vagy Franciaországban vagy bárhol, amelyről nem lehetne kimutatni, hogy kivételez."

Értem. Ezért nem volt baj szerinted, hogy gyurcsány hazudott, hiszen a világon minden politikus folyamatosan hazudik... ("Honnan tudjuk, hogy hazudik? - Mozog a szája.")
És ezért nem baj, ha egy kormány lop, hiszen a világon minden kormány lop. Németországban, az USÁban vagy Franciaországban, ugyebár.

Dankesőn 2010.11.17. 12:34:24

Nem lehet számonkérni a rossznak tűnő jogaszabályokat olyan embereken akik soha nem csináltak még egyet sem. Majd belejönnek. Talán eljön az idő amikor zugügyvédek helyett valódi szakemberek végzik a törvényalkotást.

Devil 2010.11.17. 12:34:28

@KG2000: Eleve az adoztatasi torveny ertelmetlen es alkotmanyellenes. Az hogy tettek egy olyan egyebkent ertelmes kitetelt ami pont az egyik olebuknek (is) kedvezett azt persze lehet sokfelekeppen magyarazni de miutan nem ez az elso pont az egyik olebuknek kedvezo egyebkent ertelmes kivetel egy ertelmetlen es alkotmanyellenes torveny alol ezert lassuk meg benne azt a tendenciat hogy az Nep es Isten akaratabol kormanyzo Vezerunk a haverjaihoz alakitja a torvenykezest, gyakorlatilag elismeri, torvenyesiti, sot alkotmanyositja a mutyizast es a korrupciot, Amen.

Igazi 2010.11.17. 12:34:46

@kozlekedesmernok: Miért, mit gondolsz?? Egy Fidesz szavazó csakis azt mondhatja fél év után, hogy Jézusom, mekkora idióta voltam, hogy a Fideszre szavaztam?!
Jaj, mégis az Mszp-re kellett volna, hisz ők a demokrácia védelmezői! Hihihi!
Ha nehezedre esik is, fogadd el, van olyan, aki egyetért az elmúlt fél év eddigi intézkedéseivel, és nem Fidesz párttag, vagy rokon, ismerős.
Jogotok van siránkozni, hogy diktatúra jön, de ezt nem mindenki eszi ám meg.

Murderface 2010.11.17. 12:35:33

"Vajon tényleg komolyan gondolja a kormány, hogy minden jelentős ügyben ő fogja egyenként eldönteni, hogy ki fizet és ki nem?"

Tényleg. Komolyan gondolja. Mi ebben a meglepő?

Gandalf(helyett) 2010.11.17. 12:35:37

@Kettes: Épp ezt akartam mondani én is.
Nem kell még a nyomaték kedvéért sem CSUPA NAGYBETŰVEL írni, hogy NEM végkielégítést kapott. Ugyanis sem a felmentés, sem a végkielégítés szó nem szerepel a törvénymódosítás szövegében, amit amúgy jelenleg még hatályos jogtárban sem lehet látni, ugyanis jelenleg még érvényben van az AB hatályon kívül helyező határozata.
Persze lehet, mire leírom, addigra kihírdetik a tegnapi AB jogait csorbító módosításokat.

radala 2010.11.17. 12:35:54

@Caprica99: Akkor is ezt állítanám, de nem erről volt szó. Nem maradna kevesebb a zsebemben sok gyerekes nem az átlag alatt kereső volnék.
Arról akartam beszélni ( a cikk is erről szólt), hogy a Fidesz (épp véletlenül talán még a törvényes kereteket is betartva) támogat magyar vállalkozásokat, akik persze nagy valószínűséggel ennek hatására is támogatni fogják öt. Meg támogatja Szász Károlyt egy törvénnyel, aki egy maximálisan támogatható ember ebben a helyzetben és a törvény is tök logikusnak tűnik.
Azokat kicsit sem tudom sajnálni, akiket az bosszant, hogy a fidesz a gyereket nevelő középosztályt támogatja, aki mást várt tőlük, az hülye. Azon lehet vitázni, hogy ez helyes-e, de, hogy ezt épp véletlenül lehetett előre tudni, azon nem lehet vitázni. Én konkrétan sokkal jobban föl lennék háborodva, ha a családi adókedvezmény nem lenne, mint amennyire azon föl vagyok háborodva, hogy milyen gátlástalan a Fidesz.

Terézágyú 2010.11.17. 12:36:38

@KG2000:
"Tipikus szoci (LMP-SZDSZ)"

Tehát ez a három párt szerinted egy.
És azzal mi van, hogy a Jobbik is ellenzi ezeket a törvényeket? Mi van, ha az itt hozzászólók is jobbikosok, ezért szidják ezeket? :)

Nem beszélve arról, hogy milyen éleslátásra vall simán összemosni három pártot... :)

guderian 2010.11.17. 12:36:52

Móra Ferenc , A gyevi törvény
- Csárda ez, atyafiak?
- Az ez.
- Van-e benne fehér cipó?
- A váci püspök se eszik olyant.
- Kivéve a gyevi bírót - mondták ketten is egyszerre.
- Hát piros bor?
- A török császár se iszik olyant.
- Kivéve a gyevi bírót - kapkodták le a népek a fejrevalójukat.

Gandalf(helyett) 2010.11.17. 12:38:43

Ja bocsánat, a felmentés, mint szó szerepel, de nem olyan kitétellel, hogy csak arra vetik ki az adót, akinek ilyen jogcímen szűnt meg a jogviszonya.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.11.17. 12:38:50

Egyre jobb ez a blog. Eleinte nem voltam oda érte, csak olvasgattam, mára azonban egyre többször értek egyet a postokkal. (Nem mintha ez bármit is jelentene :D)

MEDVE1978 2010.11.17. 12:38:51

Arra az egyre azért kíváncsi lennék, hogy az EU mit fog szólni ehhez a kis OTP mentő kivételhez. Ugyanis, ha jól értelmezem ez egy magyarországi székhelyű bankot részesít előnyben az EU-ban rezidens más bankokkal szemben.
Ha van egy csepp esze a bankszövetségnek szépen beperli a magyar kormányt az Európai Bíróságon (vagy ami viccesebb, úgy négyszemközt, egy kávé mellett megzsarolják Matolcsy Gyurkát, aki kiszedeti ezt a passzust).

Betelgeuse-2 2010.11.17. 12:39:04

@KG2000: Sajnos az a színtiszta demagógia, amit te írsz. Az, hogy minden kormány minden törvényével kivételez valakiknek, egyrészt egyszerűen nem igaz, másrészt pedig ez a demagógia, hogy ezzel indoklod meg, miért lehet szemérmetlen módon kivételezni. Meglehet, te követelted volna leginkább habzó szájjal az igazságot, ha mondjuk Fletó olyan törvényt hozatott volna, amely az ő Multus Zrt-jére lett volna szabva...
A másik demagógiád az "értelmes" kategória. Attól még, hogy valami esetleg jogos, az önmagában nem jelentheti azt, hogy kivételezni lehet vele. Ilyen alapon meg kellett volna egyenként vizsgálni az elmúlt 5 év összes 2 illetve 3,5 millió feletti végkielégítését, és egyenként eldönteni (ránézésre persze, ez a fidesznél így működik...), hogy amelyik jogos és értelmes, az maradhat, ami meg nem, az mehet a levesbe. Egyébként ez a Szász-féle kitétel szembe megy az SZJA törvénnyel, ott ugyanis világosan le van írva, hogy a jövedelem megszerzésének időpontja az, amikor a jövedelem a számládra befolyt. Nem az, amikor megítélték, hanem amikor megkaptad! Tehát a különadó ezen kitétele üti az SZJA törvény alapvető kitételét. Persze ezt már megszokhattuk a Fidesztől, hogy az összevissza kapkodásban hibát hibára halmoznak...
És azért is nagyon veszélyes az "értelmes" alapon eldöntögetni dolgokat, mert ez a színtiszta ideológia: ha ideológialiag helyes (szerinted persze), akkor más nem számít: az ideológiai cél szentesíti az eszközt. (Így lépegetünk a diktatúra felé: a cél szentesíti az eszközt...)

Big-B 2010.11.17. 12:39:13

Arra leszek már csak kíváncsi, hogy a jövőre a párom minimálbére után mennyi marad a zsebében. Viktor szerint jól fog járni... bár vannak kétségeim.

Oleg Gontar 2010.11.17. 12:39:16

Alig varom, hogy peldastatualaskent hazank legyen az elso orszag amit az europa unio kitesz az uniobol.

Publius Decius Mus 2010.11.17. 12:39:19

Orbánnak igaza van abban, hogy egy év van az alapok lerakására. Most van egy pártnak 2/3-a, később már csak a szokásos alkudozgatás, tötyörgés lesz, a rendszer megint sodródik amerre be lett lőve. Ezért van most időnként kapkodás. Nem szép látvány a barkácsolás, de nagyon is szükséges. A feladat több mint komplex, szarban is vagyunk és az egész életünk a tét.

szemi90 2010.11.17. 12:39:38

- Medve, rajta vagyok a halállistán?
- Igen Nyuszika.
- Nem lehetne lehúzni róla?
- Dehogynem.

A'la kormány:
- Viktor, rajta vagyok a 98%-os listán?
- Igen Károlyom.
- Nem lehetne lehúzni róla?
- Dehogynem.

Ugye ez komoly, mert viccnek nagyon durva lenne.

campobaszo 2010.11.17. 12:39:38

Szerintem rossz a kérdés.Nem a kormány dönti el,hogy ki fizet és ki nem.Az oligarchák döntik el,hogy szeretnének-e fizetni és ha igen,akkor mennyit nem.A kormány meg végrehajt.Ezért végrehajtó hatalom :)

seekthedragon 2010.11.17. 12:39:50

@KG2000:

Ha nyilvánvaló volt, hogy Szász kapcsán a törvény nem megfelelő, hisz jogos pénzeket vett volna el, akkor miért nem lehetett egy olyan törvényt alkotni, ahol ezt a hibát kikerülik? Helyette kimentették a saját hívüket és szarban hagytak ki tudja, mennyi embert, akitől szintén becsülettel megszerzett pénzt vennének el.
Ha pedig van vagy lesz erre megoldás, az miért nem volt elég Szásznak?

Kicsit naiv (esetleg buta) dolog egy mindenkire vonatkozó törvényt egy eset hasznossága alapján megítélni.

Cpt. Flint 2010.11.17. 12:39:54

@KG2000:
Nem, te nem érveltél.
1. Demagógia: "Színtiszta demagógia, mert a világ minden kormánya összes törvényével nem tesz mást, mint kivételez. Minden egyes törvény kivételez, minden. Nincs olyan törvény, rendelet, legyen az Németországban, az USÁban vagy Franciaországban vagy bárhol, amelyről nem lehetne kimutatni, hogy kivételez."
No ez a demagógia inkább, azt próbálni benyomni az emberek fejébe, hogy minden törvény kivételez... ha nincs benne az, hogy "kivéve", akkor biza minden(ki)re érvényes pl.
2. "Megfelel az alapvető emberi jogoknak, legaklábbis egy laikus számára,"
De nem (csak) a laikusok számára kell megfelelnie, hanem kicsit megkapargatva sem kellene előbukkannia a (nem név szerinti, de meglehetőst egyértelműen mikutyánk személyére/esetére szabott) orbitális (nem, vagy nem meggyőzően indokolt, magyarázott) kivételeknek.
3. "a még gyenge cégek alacsonyabb nyereségadót fizessenek " szerinted az a bank a gyenge, amelyiknek leányvállalatai vannak az EU-ban? Mer' pont erről volt szó.
4. "Értelmes-e." Azt mantrázza mindenki hetek-hónapok óta, hogy esetlegesen értelmes célokat sem szabadna értelmetlen vagy jogellenes lépésekkel elérni.

kisvakondcica 2010.11.17. 12:40:00

Az egész adókoncepció ott van elcseszva, soha nem fog növekedni az adfózók száma. Sajnos, mi egymillióan osztozunk ebben ! Hiába csökken le 16%-ra asz SZJA,
ettől még senki olyan nem fog adózni, aki eddig ne tette volna. Egyetlen megoldás: a vagyon megadóztatása. De narancsos elvtársaink ettől nagyon félnek. Az más kérdés, hogy utána pl. le lehetne írni az SZJA-ból.
Balkán vagyunk és az is maradunk örökre.

fvipera 2010.11.17. 12:40:06

@VIII. Nagyapó: nyilván tudod, hogy a vonatkozó törvény nem kizárólag végkielégítésről rendelkezik. éppen ezért kellett szászt külön is kimenteni.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.11.17. 12:43:35

legegyszerűbb az lenne, ha tételesen felsorolnák, ki mennyit fizessen be... az legalább tiszta sor, nem kellene megerőszakolni a törvényeket és az alkotmányt.

radala 2010.11.17. 13:03:46

@ati27: Maximálisan egyetértünk. Én a konkrét esetekre mondom, hogy "okosan hoznak törvényeket"
Pontosan Szászra, meg az OTP-re. Ez belefér.
Az nem fér bele, amit az AB-vel csinálnak, a mnyp nem tudom belefér-e az is messze több, mint okos törvénykezés. Azt próbáltam ecsetelni, hogy kár ilyen apróságokon rugózni, mert vannak nagyobb dolgok is. Amúgy a nagy dolgokon is kár nagyon hosszan rugózni, mert annál is vannak nagyobb dolgok. Az AB korlátozás iszonyú gáz, de az is igaz, hogy ha meg nincs adócsökkentés, meg családi adókedvezmény, akkor az legalább ekkora gáz lenne.
Nekem is csalódás ez, ami van, én is egy nyugodt békés kompromisszumkész (legalább LMP, jobbik esetében) kormányt szerettem volna. Fogalmam sincs, hogy bármi, amit tesznek jó-e.
De az, hogy az OTP-t/CBA-t Szászt nyomják egy kicsit, vagy nagyon és ezt a meglévö keretek feszegetése nélkül teszik, ez nekem rendben van éppen.

Világszám 2010.11.17. 13:03:57

Ne legyünk ennyire slendriánok. Mivel a Gyurcsny-kormány évekig nem emelte a benzin jövedéki adóját és ezzel is kilátástalan helyzetbe hozta az országot ezért javaslom, hogy azt visszamenőleg emeljék meg a mostani szintre. Azaz minde autós 2005 január elsejétől ezt fizesse meg. Éves átlagban 80000 Ft-ot. Ez 400000 Ft. Amennyiben még ezt idén nem teljesíti, akkor automatikusan Apeh-tartozás keletkezzen, és foglalni is lehessen, amely elsőrorban a használt gépjárműre vonatkozzék. Ez nem megszorítás, hiszen nincs előírva, hogy az autó a személyes boldogulásunk elengedhetetlen eszköze. A törvény alól a Fidesz elnöksége, mint fontos feladatokat ellátó személyek mentesüljenek.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.17. 13:26:48

@kisvakondcica: ezt kérdezem én már mióta, hogy ezt mi a f@sznak nem akarják megcsinálni?! A vagyonadó lenne a tényleg igazságos, pont ahogy írod, SZJA-ból leírhatóan. Azt elég nehéz lenne a maffiózóknak, bűnözőknek, bodzásoknak, költségtérítéses politikusoknak, stb. kikerülni. Én azt nem tartom valószínűnek, hogy a felsorolt csoport egyetlen tagja is önként és dalolva fog beállna 16%-os adót fizetni. Mikor eddig 0%-ot fizetett, ugye. Ja, mielőtt irigy liberálbolsevik g.cizne bárki: Gyurcsányék f@szságait nagyon utáltam, emellett engem is érintene a vagyonadó, és igenis jól fogok járni a 16%-os adókulccsal. De akkor sem ezt tartom jó iránynak. Nagyon nem.

sirsteve 2010.11.17. 14:54:50

Azt nem tudja esetleg valaki, hogy a bankadónál benne volt-e már az eddigi szabályozásban is valami a külföldi bankok magyarországi leánybankjai közötti tranzakciókról?

lesiorac 2010.11.18. 09:08:04

A különadó, visszamenőlegesen vérlázító, még ha értem is, mit szeretnének ezzel üzenni. Inkább az egyes szerződéseket kellene megtámadni, és a jövőre vonatkozóan törvényt hozni. DE az túlzás, hogy a Szász Károlyra élezték ki, valószínű inkább az adótörvényekkel próbálták összhangba hozni, ezért az öt év. Mindez nem mentesít semmi alól, csak egy apróság.

kozlekedesmernok 2010.11.18. 09:08:07

@Igazi: A Fidesz szavazók tulajdonképpen bianko csekket írtak alá. Ha az lett volna rajta, hogy korlátozzuk az AB hatáskörét, a kormány alá rendeljük a Köztársasági Elnököt, elvonjuk a nyugdíjmegtakarításokat, már lehet hogy többen elgondolkodtak volna, hova tegyék az X-et.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.18. 09:08:30

@radala: "Meg támogatja Szász Károlyt egy törvénnyel, aki egy maximálisan támogatható ember ebben a helyzetben és a törvény is tök logikusnak tűnik. "

Lázárék kirúgott pedagógusok, orvosok, hivatalnokok ezreitől akartak elvenni párszázezer-pármillió forintokat, akiknek ez lett volna az utolsó pénz, amit egyben látnak nyugdíjig, és közben megállás nélkül hajtogatták, hogy pofátlan végkielégítést kaptak.

Szász már hat éve is havi hétmilliót (7.000.000 Ft) keresett a semmiért, és amikor kirúgták, Csányi azonnal a szárnyai alá vette és egy szerény bankelnöki poszttal jutalmazta, és most visszakapta az állását. Az elmúlt hat évben egy percig sem voltak megélhetési gondjai, hála a networknek.

Ha lenne rá pár perced, ülj le közénk és meséld el, hol van rendben Szász háromszázmilliós kártérítése.

Iustizmord 2010.11.22. 11:47:31

@KG2000: na ugorjunk neki, kedves majdnemkönyvcíműnick.

nagyon szép, amit leírsz, csak éppen sem te, sem pedig a VV nem bizonytotta, hogy igazad van.

nem is törekszem ilyenre, elég hogy tudom. :o)

A törvényekben nincs semmiféle személyi kör, sem pedig vállalati nevek leírva, HANEM SZABÁLYOK, vagyis "nem ad egyéni elbírálást személyre szabva".

igaz példát mondok, megtörtént. valamikor a 90-es éveknben kiírtak közbeszerzést személyautók beszerzésére. a tech. specifikációk egyike volt hogy a tengelytávnak legalább x és a nyomtávnak legalább y cm-nek kellett lennie. mit ad isten, sok autó volt aminek tengelytávja legalább x centi volt és sok olyan is aminek a nyomtávja legalább y, de olyan, ami mindkét feltételnek megfelelt, csak 1 talán a 7-es bmw.

na a közbeszerzési döntőbizottság el is kaszálta a tendert, mondván nem volt a kiírásban hogy CSAK a 7-es bmw nyerhet, de a tech paramétereket erre a kocsira írták ki.

személyre volt hát szabva a közbeszerzés, peig a BMW AG neve nem volt leírva. hát így van ez a lex szász-szal is.

Minden kormánynak joga van szabályokkal leírni, kiket részesít előnyben.

ez így nem igaz, mert a szabályok nem lehetnek önkényesek, nem lehetnek indokolatlanok, tehát ha pl a szőkés személyi jövedelemadója 3%-kal magasabb lenne, az alkotmányellenes (LETT VOLNA EDDIG DE MÁR NEM AZ).

A sávos adózás is egy ilyen szabály, vagy annak a hiánya. Ha pl. egy sávos adózás havi 10 millió forintnál ugrik, akkor lehet, hogy csak 3 embert érint. Na és, a lényeg az, hogy objektív szabály.

objektív és immorális.

áh, bazdmeg, ez ab baj ha az ember műkedvelőkkel vitatkozik. tudomásul éne venni hogy ajogász az egy szakma, nem pedig vélemény. próbálj egy kémikust meggyőzni hogy a víz molekulájában van szén is, meg hogy a kénsav lúgos kémhatású. továbbá hogy 2+2 tetszőleges összeg 1 és 8 között, és tört is lehet.

Iustizmord 2010.11.22. 11:47:37

@lesiorac: nem vérlázító.

érdemben jogszerűtlen, amennyiben a jogot nem pusztán leírt szabályok aktuális halmazának fogjuk fel.

Iustizmord 2010.11.22. 11:47:43

@radala: Én a konkrét esetekre mondom, hogy "okosan hoznak törvényeket"
Pontosan Szászra, meg az OTP-re. Ez belefér.

ez nem "okos" törvényhozás, max annyiban hogy ha nem kérsz számlát a vállakozótól "okosba' " akkorneked olcsóbb, ős se adózik, mindenki nyer, kivéve a költségvetést.

hát így van ez szásszal meg 1-2 bankkal is.

(persze hogy ebből a döntéshozók, ill pártjuk "hálából" mit kap az más tészta)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása