Véleményvezér

vv

Gazdaság: ki mondja el a rossz hírt Orbánnak?

2010.11.22. I 98 komment I Címkék: orban matolcsy koltsegvetesi tanacs

A gazdaságpolitikához egy kicsit is konyító állami intézmények kikapcsolásával nem marad más hátra, mint hogy Orbán egyedül Matolcsyékra hagyatkozzon. Nem veszélyes ez? (Fotó: fidesz.hu)

Először még csak az ÁSZ elnöke elmélkedett arról, hogy az ő intézménye milyen jól el tudná látni a Költségvetési Tanács feladatait, most viszont már a selyemzsinór is megérkezett: egy egyéni képviselői indítvánnyal a Fidesz gyakorlatilag megszűnésre ítélné a testületet.

Mire jó a Költségvetési Tanács, és mi a baj vele?

A Költségvetési Tanácsot pontosan azért kellett tavaly létrehozni, mert az ÁSZ semmit nem tudott tenni a Medgyessy-Gyurcsány kormányok költségvetési ámokfutása ellen, sőt, azt még csak felismerni sem nagyon tudta. Mindez részben az ÁSZ igen korlátozott mandátumából, részben profiljából, szakember-ellátottságából adódott. Ezért jött létre 2009-ben a Kopits György vezette Költségvetési Tanács, mely költségvetési ügyekben rövid időn belül igen komoly reputációt épített fel magának. A csapat nagyon is alkalmasnak bizonyult a munkára, és mind a Bajnai, mind a második Orbán-kormány idején megmutatták, hogy nem az aktuális hatalom kiszolgálói.

Éppen ez az, ami most a baj velük: az új kormány ugyanis láthatóan nem tűri, ha nyilvánosan kritizálják. A tőle független intézményeket rendre vagy ostrom alá veszi (Nemzeti Bank), vagy korlátozza beleszólásukat a költségvetési ügyekbe (Alkotmánybíróság), vagy maga alá gyűri (Gazdasági Versenyhivatal, Állami Számvevőszék), végső esetben pedig megszűnésre ítéli (Költségvetési Tanács). Kopitsék bűne ráadásul igen nagy: ők vették észre, hogy a válságadók valójában nem is csak a válság idejére fognak szólni, kínos helyzetbe hozva ezzel a kormányt.

"Az ország hosszabb távú érdekeit, a gazdaság tartós stabilitását, s a következő generációk jólétét szem előtt tartó, felelősségteljes és átlátható költségvetési politikának hazánkban nincsenek hagyományai. A magyar gazdaságpolitikát szélsőséges költségvetési ciklusok – a jelentős túlköltekezések és megszorítások ismétlődései – jellemezték, amelyek, miközben aláásták a gazdálkodás biztonságát, az államadósság fenntarthatatlan növekedéséhez, ezzel pedig egyre súlyosabb állami kamatterhekhez is vezettek. A 2008 őszén kibontakozott, világméretű válság nyomán bizonyossá vált, hogy a múltban folytatott költségvetési politika jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság sérülékenységéhez.

A 2008. évi LXXV. törvénnyel létrehozott Költségvetési Tanács tagjai az új intézmény fő hivatását a hazai állampénzügyek átláthatóságának és fenntarthatóságának előmozdításában látják. A törvény értelmében a Tanács – a Titkárságán dolgozó szakértők segítségével – ezt a célt elemzésekkel, ellenőrzéssel, és tájékoztatással igyekszik elérni. A polgárok érdekeit képviselve, elemzéseivel és előrejelzéseivel igyekszik hozzájárulni a költségvetési politika áttekinthetőségéhez. Emellett nyomon követi, hogy a parlament elé kerülő döntési javaslatok összhangban vannak-e a költségvetési politika fenntarthatóságát biztosító törvényi előírásokkal. Vizsgálatainak eredményeit nyilvánosságra hozza, és széles körben ismertetni kívánja. A Költségvetési Tanács tevékenysége végeredményben arra irányul, hogy Magyarországon létrejöjjön, majd megszilárduljon és hagyománnyá váljon a költségvetési felelősség. Ez – a gazdaságpolitika hitelességét növelve – az államadósság kamatterheiben akár százmilliárdokban mérhető megtakarításokra is vezethet."

Részlet Kopits György köszöntőjéből a Költségvetési Tanács honlapján


Ki mondja el a rossz hírt a miniszterelnöknek?

Az igazi kérdés ezek után az, hogy vajon mit gondol a miniszterelnök: hogyan fog így kormányozni? Honnan fog második véleményt kapni gazdasági ügyekben? A gazdaságpolitikához egy kicsit is konyító állami intézmények kikapcsolásával vagy negligálásával ugyanis nem marad más hátra, mint hogy a miniszterelnök egyetlen forrásra, a Nemzetgazdasági Minisztériumra hagyatkozzon minden gazdasági ügyben.

Ha nem éppen ez a minisztérium halmozott volna hibát hibára a kormány megalakulása óta, akkor is feltennénk a kérdést: nem túl nagy kockázat egy olyan komplexitású és súlyú ügyben, mint a gazdaságpolitika, gyakorlatilag egyetlen intézményre hagyatkozni? Nem fél attól a miniszterelnök, hogy mindenféle kontroll kiiktatásával a minisztérium vezetésének inkompetenciája, vagy neadjisten akár csak egy egyszerű hibája miatt ő maga is rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülhet? Mit gondol, ki meri majd elmondani neki a rossz híreket, ha éppen azok jönnek?

Pedig nem is volt olyan rég, amikor ez a nagyfokú bizalom katasztrofálisnak bizonyult egy kormányfő számára. Orbán Viktornak jó volna emlékeznie Medgyessy Péter teljes hitelvesztésére, arra, amikor Medgyessynek saját minisztere, László Csaba képtelen volt másfél hónapon keresztül elárulni, mekkora is lesz a költségvetési hiány. Hogy László félt vagy taktikázott, nem tudjuk – de azt igen, hogy a végén Medgyessy fázott rá, meg persze az egész ország.

online survey


Mi lesz így?

Sokan úgy gondolják, mivel az első Fidesz-kormány gazdaságpolitikája sikeres volt, most sincs félnivalónk. Azonban 2010 nem 1998. Akkor a Fidesz-kormány egy dinamikus gazdaságot örökölt, és a pénzügyeket ritka szerencsés választással a rendkívül kompetensnek bizonyuló Járai Zsigmondra bízta, aki pedig nem gazdasági szabadságharcot meg forradalmat hirdetett meg, hanem bizony nagyon óvatosan lépkedett. Most gyökeresen más a helyzet: Orbán Viktor másodjára egy válság által sújtott, teljesen szétzilált gazdaságot örökölt a szocialistáktól, és a gazdaságpolitikát is olyasvalakire bízta, aki már az elmúlt hónapokban is az alkalmatlanság számos jelét mutatta.

Ha van intézmény, melyre most óriási szüksége lenne a kormányfőnek és az országnak, az éppen a Költségvetési Tanács.

Fejlemény: Csavar a Költségvetési Tanács ellehetetlenítésének ügyében
 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2010.11.22. 09:27:25

Valaki győzzön már meg arról, hogy amit a Fidesz csinál, az nem idiótaság, hanem tényleg kivezet minket a szarból!

Nekem sem öröm utálni őket, meg baromira nem akarom, hogy igazam legyen velük kapcsolatban...

...sőt! Már fél éve várom, hogy fejet hajthassak a Fidesz-szavazók előtt és elmondhassam: Testvéreim! ÉN tévedtem!

Áhhhh...

Robinzon Kurzor 2010.11.22. 09:27:36

"Azonban 2010 nem 1998. Akkor a Fidesz-kormány egy dinamikus gazdaságot örökölt, és a pénzügyeket ritka szerencsés választással a rendkívül kompetensnek bizonyuló Járai Zsigmondra bízta, aki pedig nem gazdasági szabadságharcot meg forradalmat hirdetett meg, hanem bizony nagyon óvatosan lépkedett"

Zsiga bátyánk annyira "óvatosan lépkedett", hogy 1998-ban egy kb. 1/3 Bokros-csomagnyi megszorítást csinált fű alatt.

Egyébként meg ma már maga a Fidesz-frakció kezdte meg a 2011-es költségvetés módszeres kivégzését.

Mindenféle nemlétező pénzekre bazírozva (pl. adóbevételi előirányzatok megemelése) adják be a módosítókat, a saját városuk/ágazatuk számára több pénzt javasolva.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mi lesz akkor, ha:
- a zemberek nem "lépnek át" tömegesen az állami nyugdíjrendszerbe
- az AB vagy más fórum (pl. Európai Bíróság) elmeszeli ezt az einstandot; utóbbi akár évek múlva, tehát nem is biztos, hogy ennek a ciklusnak kell majd helyt állnia.

Volt már pár olyan költségvetése az országnak, amiről az elfogadása pillanatában tudni lehetett, hogy nem lesz tartható.

Most megint egy ilyen készül.

ősirománszokás 2010.11.22. 09:27:40

Mégis mitől lett volna sikeres az első Fidesz kormány gazdaságpolitikája? Elkezdték az építőipar élénkítését akkor amikor semmi szükség nem volt rá, eszetlen módon fürdőt kellett építeni minden kisvárosba, melyek jó részéről azóta kiderült hogy fenntarthatatlan, érdemben nem változtattak az elosztórendszereken, nem volt strukturális reform, volt viszont kétéves költségvetés és társai. Azért is lenne jó egy költségvetési tanács, mert végre valaki elmagyarázná a fiúknak hogy nem az a gazdaságpolitika hogy kinézem azt az indikátort amiről a világban legtöbbet beszélnek (98-2002-ig az infláció és a deficit, most az államadósság és a deficit) aztán eszetlenül mindent alárendelek. Egy sikeres gazdaságpolitika alapvető feltétele lenne hogy kiszámítható, több évre szól, ágazatokra lebontható, sarokszámokkal rendelkezik, prioritásokkal melyekhez forrásokat allokál. Ezek közül mégis melyik van jelen jelenleg?

butcher__ 2010.11.22. 09:27:48

"az első Fidesz-kormány gazdaságpolitikája sikeres volt"

Az volt? Haha. Soha egyik kormányé se volt az...

Diocles 2010.11.22. 09:28:20

1. Kimaradt, h a KT potom egymilliárdba kerül.
Nem sok az egy kicsit?

2. Ki mondja el a rossz hírt?
Simor MNB-je már smafu?

3. Kopits nem csupán egy "rossz hírt" mondott a múlt héten, hanem bedöntötte a tőzsdét a kritikájával (amely vagy igaz, vagy nem, három-négy évre előre elég necces jósolgatni, pláne, h a bölcsek kövét vindikálja magának...), szerintem érthető, h a kormány nem kívánja attól függővé tenni a gazdpolját, h Kopits milyen lábbal kelt föl.

4. A KT mit tud elérni? Elért valamit 2009 óta, azt leszámítva, h néhányan baromi jól élnek az évi egymilliárdból?

5. Egy KT-féle gittegylet (amely, látjuk, semmit nem tudott elérni sem most, sem az előző kormány idején) helyett szerintem jóval hatékonyabb volna, h az Alkotmányban kerülne rögzítésre az államháztartási hiány és az államadósság maximális mértéke.

Diocles 2010.11.22. 09:28:24

Ja, és azt meg sem említettem, h Kopits az egész életét az IMF szolgálatában töltötte, szóval így kissé pikáns, h épp ő bírálja el az IMF-fel látványosan szakító kormányzat gazdaságpolitikáját...

Cent Rum 2010.11.22. 09:42:34

Az előző Orbán kormány gazdaság politikájából inkább Chikán Attila tevékenységét értékelem. Matolcsy idejében már elindult az osztogatás, amit Medgyessy vitt tökélyre.
Egyébként a KT léte önmagában megtérülő beruházás, a kölcsön kockázatok csökkenése miatt.

mojszipupi 2010.11.22. 09:42:35

Orbán vagy a mennybe megy és az elkövetkező 20 évben ő marad hatalmon vagy hatlmasat bukik mert az ezer buktatóval összeollózott költségvetés borulni fog. Ezzel borul minden. Euró bevezetés, hiány, gdp növekedés stb. Ez viszont az ország tragédiája lenne

Szörny 2010.11.22. 09:49:01

"A Költségvetési Tanácsot pontosan azért kellett tavaly létrehozni, mert az ÁSZ semmit nem tudott tenni a Medgyessy-Gyurcsány kormányok költségvetési ámokfutása ellen, sőt, azt még csak felismerni sem nagyon tudta."
Szerintem meg azért kellett létrehozni, hogy erősítse a Bajnai-kormány "felelős" költségvetési politikájáról felépített mítoszt. Az ÁSZ mindent elmondott,az előző költségvetésekről, csak senki nem hallgatott rájuk, mert nem volt jogkörük. A KT eredetileg pont azért merült fel, hogy valakinek legyen jogköre. Ehelyett jogkör továbbra sincs, viszont van egy teljesen felesleges újabb apprátus, ami már megvan az ÁSZ-nál meg az MNB-nél.

VIII. Nagyapó 2010.11.22. 09:49:37

@Diocles:

"Kimaradt, h a KT potom egymilliárdba kerül."

1 mrd nem tudom, sok-e (és pl. lehet, tavaly a felállás miatt került csak ennyibe és tényleg lehet csökkenteni), 10m viszont biztosan kevés. (A létszám vhol 40 és 70 fő közt volt emlékeim szerint.)

"Kopits nem csupán egy "rossz hírt" mondott a múlt héten, hanem bedöntötte a tőzsdét a kritikájával (amely vagy igaz, vagy nem, három-négy évre előre elég necces jósolgatni"

Mindenesetre a kormányzat maga jósolta a saját előrejelzésében...

"szerintem jóval hatékonyabb volna, h az Alkotmányban kerülne rögzítésre az államháztartási hiány és az államadósság maximális mértéke"

"Jóval hatékonyabb" megoldásokat lehet találni, de láthatóan nem erre haladunk. Első sorban sztem nem az a kérdés, tanács van-e vagy alkotmányos szabály, hanem hogy milyen szankciók járnak hiba esetén.

"Simor MNB-je már smafu?"

Nem, az MNB ezt a szerepet többé-kevésbé betöltötte korábban is - bár lényegesen kevesebb résztételre kapott rálátást. Kérdés, ki hallgat a mindenkori aktuális főellenségre...

+1

Kopits emlékeim szerint nem bírálta keményen az IMF-fel való szakítást. Kb. azt mondta el, amit még sokan: hogy lehet így is, de akkor még fontosabb a felelős fiskális politika.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.11.22. 09:57:04

@Diocles:
valaki csak beletette abba az excelbe a 2014-es válságadós bevételt. valaki olyanra tippelnék, aki ismeri a bölcsek kövét legalább annyira, hogy egymillió munkahelyet vizionáljon;)

theneverlate_Wizard 2010.11.22. 09:58:49

@Diocles:

Az Alkotmányban is hiába van rögzítve bármi, látjuk, mennyit ér. Ennyi erővel szerinted alkotmányra sincs szükség, mert semmi hatása nincs. Ami a politikai kultúra bírálata, azt nem érdemes a KT-nek felróni (vagyis hogy a közvélemény ereje nem elég átütő, és nem érdekli az embereket, ha fenntarthatatlan a költségvetés).

Nem sok az egymilliárd. 100 milliárd sem lenne sok, azért, hogy az országnak átlátható, hosszú távú szemléletben készült költségvetései legyenek. Ennek az évente összevissza változtatgatásnak a nemzetgazdasági költségei ennél lényegesen nagyobbak.

Nincs olyan független intézmény (Magyarországon), ami ilyen komolyan foglalkozna a költségvetéssel, mondhatni főtevékenységként makro modelltt épít és abban lefordítja az aktuális költségvetési javaslatok hatását. Ez nem 5 emberes feladat, komoly stáb kell hozzá. De ez bőven megtérül, ha közvélemény hajlandó erre figyelni.

is 2010.11.22. 11:06:55

@Diocles:

1. a miniszterelnokseg szerinted mennyibe kerul? tizmilliardokba. nem sok az egy kicsit? koztarsasgi elnok is minek? az is milliardokba faj. birosag? hiszen az egy penznyelo, eleg ha a miniszterelnok a parlamentben bemondja, hogy kit fognak letartoztani. a 2008-as hulyenepszavazas 5 milliardba kerult. akkor az nem volt sok? lelegeztetogepes osszehasonlitas hol van?

2. a rendes koltsegvetesi tanacs a partok programjait is bearazza, meg valasztasok elott. meg minden javaslatot elore bearaz. az MNB a tenyleges folyamatokat kepezi le, es a meghozott szabalyokbol kovetkeztet. tenyleg nem art kicsit tajekozodni, ez a Diocles nick is kezd a hulyeseggel parosult szorgalom szinonimajava valni.

3. marmint ha a kormany csal es hazudik a mikrofonba, mert a koltsegvetesi tervben mas van, akkor a rossz hir hozoja a hibas? magyar vagy-e, hogy minden hulyesegedert mas a hibas?

4. ja, ha igy allsz hozza, akkor semmit. akkor legyen megint Kadar-rendszer, azt ismeri amagyar, ott erti, hogy merrol fuj a szel.

5. a becsmerlo szavak teged minositenek. a menekulos jatek (hogy most igaza van a FIDESZnek, de van jo alternativa, aztan a jovo heten a FIDESZ megint rosszat lep, de igaza van, mert majd lehet meg jot lepni) mar eleg unalmas, 10 eve ezt nyogjuk.

ostván 2010.11.22. 11:07:08

Az a baj - szerintem - hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb. Nincs koncepció, csak egyetlen ember (OV), akinek pártja van, és ezáltal elég ereje, hogy a pillanatnyi ötletei alapján megszüntessen minden olyan tényezőt, ahol - szerinte - megnehezítik az ő előrehaladását (ehhez kellett a 2/3, az AB korlátozása, a média pórázra kötése, a köztársasági elnöki hivatal leszorítása egy szolgáltató szintre, stb). Ilyet a diktátorok szoktak csinálni.
Az ilyen vezetési módszer nagyon hatékony, ha van egy világos cél, amit a többség elfogad.
Most nálunk sokan (lehet, hogy akár a többség) elfogadja OV személyét és vezetési módszereit, de - legalábbis én eddig - nem láttam a világos célt. Azt a célt, ami egész Magyarországnak jó.

Táskás Tóni 2010.11.22. 11:07:14

@Diocles: Nem olyan régen még a fidesz fiúk szaladtak lépten-nyomon az EU-hoz ,hogy hazug a kormány , rossz helyen ill jogtalanul számolt el költségeket, maga Szájer mondta , hogy a hazug kormányokat nem szabad segíteni. Ezt hogyan értékeled?

KG2000 2010.11.22. 11:07:30

Én egyes zseni fenti hozzászólókkal szemben nem gondolom, hogy a bölcsek kövének birtokában vagyok költségvetés ügyben (szerintem ők sem).

Egyetértek a VV-rel, hogy Járai lényegesen jobb választás lett volna, még a választások előtt sok fórimban leírtam ezt a vélememet, sőt, úgy emlékszem, el ist küldtem az orbanviktor.hu-ra egy ilyen E-mailt. Sajnos Orbán magára és Matolcsyra úgy tekint, mint Adenauerre és Erhardra, ami inkáb hátráltat minden logikus gondolkodást. Másrész viszont egy megerősített ÁSZ elegendő lenne, nem lenne szükség egy külön szervezetre. CSakhogy az ÁSZ nem erős ilyen szempontból, ha igazak a vélemények.

is 2010.11.22. 11:09:46

@poszt: ez egy igen nagy tabu, de egyszer mar majd le kell donteni: a FIDESZnek nem volt sajat gazdasagpolitikaja 1999-2000-ben (az uj fiuk semmilyen kapcsolot nem ismertek, es nem mertek hozzanyulni), a keteves koltsegvetes viszont pontosan a Medgyessy-fele koltekezes volt egy az egyben, negativ elsodleges egyenleggel, tehat bunrossz gazdasagpolitika volt mar akkor is.

a FIDESZnek sosem volt jo gazdasagpolitikaja.

ostván 2010.11.22. 11:09:53

@Szörny: Elfogadva, hogy igazad van, akkor miért nem azt mondják, hogy a két intézményből összegyúrnak egyet, ahol van elegendő szakértelem, adnak neki szükséges mértékű erőt, hogy a véleményét komolyan kelljen venni és még költséghatékonyabb is lehet az új felállás.
De a törvények szerint erősebb, fajsúlyosabb intézmény kivéreztetése nem az általad feltételezett irány felé mutat. Vagy igen?

Táskás Tóni 2010.11.22. 11:10:10

@ősirománszokás: Se a kormány sem pedig Járai nem volt jó.Járai mindig feleslegesen ugatott főleg kifelé az EU-nak, amivel nehezen lehetett egyet érteni . Ma a kormány válságról és válságadókról beszél ,miközben kidönti a pénzt zsákszámra a ktgvetésből. Nekem ez érthetetlen .

szita szita péntek 2010.11.22. 11:10:20

"Most gyökeresen más a helyzet: Orbán Viktor másodjára egy válság által sújtott, teljesen szétzilált gazdaságot örökölt a szocialistáktól" - Khmm... Sz*rban vagyunk, okés. Node amikor kormányra kerültek, akkor (számomra meglepő módon) azt mondták: nincs csontváz a szekrényben. Komolyan nem vagyok meggyőzve arról, hogy olyan gigantikus lenne a kaki. Meg sem próbálnak mondjuk meggyőzni...

Rive 2010.11.22. 11:13:59

Ha valaki TUD - példákat lehet sorolni nyugatról, keletről, harmadik világból - annak ugyan minek a kritika? Ő maga az etalon, a mérce, a nép szava, az egyetlen - az összes többi csak aggályoskodik, hát kukába velük.

Hiba amúgy a dolgot csupán a KT esetére kihegyezni. Bármiféle, nem max. négy évre szóló demokratikus keretrendszer feltétele erős, meghatározott, jól körülbástyázott jogkörökkel rendelkező független egységek léte lenne: többek között (valóban) független rendőrség, ügyészség, jegybank, és igen: költségvetési felügyelet, a többi mellett. Nomeg országgyűlés és közt. elnök, egyik sem csak a vezér legitimációjának eszközeként.

Más.
"a pénzügyeket ritka szerencsés választással a rendkívül kompetensnek bizonyuló Járai Zsigmondra bízta, aki ... bizony nagyon óvatosan lépkedett"
A töketlenkedés nem óvatosság: amit meg pl. a kétéves költségvetés körül műveltek, az igen nehéz kompetenciaként elismerni.

sztd 2010.11.22. 11:14:08

Nos, Orbán most már maga is elkottyintotta, hogy kísérletezik. Láttunk már sikeres kísérletet? Én már láttam. Láttunk már sikertelen kísérletet? Sajnos azt is.

Ez sikeres lesz? Nem tudjuk. Bár itt mindenki nekiáll tippelgetni, de attól még tény marad, hogy ki kell várni a kísérlet eredményét. Addig csak beszélünk össze-vissza, amit szabad, de nem árt tudni, hogy ezt tesszük.

Orbán pedig észre fogja venni, ha nem lesz sikeres a kísérlet. A kérdés, hogy hogyan fogja kommunikálni. Ha sikeres lesz, akkor is kérdés persze, hogy hogyan kommunikálja, hiszen már bukott bele sikeres kísérletbe.

Azon persze lehet duzzogni, hogy miért kísérletezik, de nem árt tudni, hogy erről is (mint annyi mindenről) előre szólt, csak legfeljebb nem így fogalmazott.

hááááát 2010.11.22. 11:14:14

Szükség van rájuk.Már bocsássson meg minden Viktor rajongó, de már csak ők hitelesek valamennyire.Matolcsy és a többiek csak kutyák akik annyit mernek mondani amennyit a póráz enged.

Az IMF-től való szakadásra meg azt mondta ,lehet csak akkor nagyon a penge élén táncolunk.Most egy gazdasági válság morálisan és gazdaságilag is mattolná Mo.-ot.

Nem is beszélve a viccről , hogy ez a 825 millió forintot inkább a cigányság felzárkoztatására kéne forditani.

MACISAJT 2010.11.22. 11:16:23

Nekem csak két apró kérdésem lenne.
Készséggel elhiszem, hogy a Költségvetési Tanács a legjobb amit valaha is a gyurcsánizmus kiizadott magából.
Elhiszem hogy ezzel kell nekünk kelni és feküdni, vajon ma miért is aggódik Kopits( Simor, Király- hogy a Petschnigeket,Akarokat,Vérteseket se feledjem.)

Azt ugyan már kevésbé hiszem el, hogy Orbán &co.szándékosan akarná tönkretenni Magyarország amúgy a balliberális 8 évnek köszönhetően virágzó gazdaságát, csakhogy ezeket a kiváló közgazdászokat
megregulázhassa, "kontrolljukat" kiiktathassa.
De ezt most tegyük félre.

Hanem. Nézzük az eddig egyetlen konkrét vizsgájukat.
1. Idézné valaki-kötelességtudóan mondjuk a blogíró- hogy mi volt a Költségvetési Tanács (no és a 29 jobboldali közgazdász) véleménye a Bajnai-Oszkó-féle 2010-es költségvetésről?
Amiről mára , november végén világosan kiderült hogy egy szám volt igaz belőle, a címéből a 2010.

Na és? Mi volt erre az MSZP reakciója?
Meggátolta-e a Költségvetési Tanács akkori brekegése
bármiben is ennek a hazug hadiköltségvetésnek az elfogadását? Nem, nem gátolta meg.

2. És akkor mondja meg szintén a blogíró, hogy a/ mire kell évi 900 millió adóforint erre a háromfős sóhivatalra?
Arra kell ez a pénz, hogy három közgazdász egy sóhivatalból néha brekegjen valamit, a politika meg köszönje szépen és kommunikációs stílustól függően durvábban vagy óvatosabban küldje őket a redvásba?
Feladat teljesítve, müködik ademokrácia,az IMF is elégedett lehet, van Költségvetési Tanács, mindenki öhül.

Tényleg erre kell az egész?
Mert akkor mégis inkább a Macika, annak legalább szimpatikus neve van.

Diocles 2010.11.22. 11:16:30

@VIII. Nagyapó:

számomra Kopits ama reggeli nyilatkozata (amelyel, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, bedöntötte a tőzsdét) tipikusan az az állatorvosi ló, ahogy nem lehetne viselkedni egy úgymond független intézménynek.
utálhatja a kormányt, de ilyenkor illik a színfalak mögött jelezni, h uraim, találtam ezt a tervezetben, de lehetőséget adok Önöknek, h előálljanak vele, tájékoztassák a cégeket, pont az ország hitelessége érdekében... DE nem, Kopits volt olyan fasz, h egy reggeli tévéműsorban állt elő vele...

és ezek után elvárja, h meglegyen a bizalom? ki tudja, h mivel áll elő egy holnapi tévéműsorban? mondjuk benyögi, h 2013-ra összeomlik a teljes magyar gazdaság? (nyilván volnának érvek erre is bőséggel, de ezt a melót ne az állam pénzén, KT-elnökként végezze.)

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.11.22. 11:16:43

Nemzeti kormanyunk szereti kiiktatgatni ilyen-olyan eszkozokkel a fuggetlen velemenyezoket. Neha a jogallamisag kereteit feszegeto modszerrel. VV egy fuggetlen velemenyezo. Vajon erre is lesz egy kivalo receptje a kritikat nem tu"ro" kormanynak? ;)

Blogger Géza 2010.11.22. 11:16:48

@Cent Rum: Kopits nyilatkozatai aligha nyugatnak meg bárkit is, inkább mintha élezni akarná a feszültséget. Szerintem még mindig IMF helytartónak képzeli magát, akinek fő feladta, hogy tanár bácsit játsszon a nebulónak tekintett kormány(ok) előtt. Ugyanazt szajkózza, mint az IMF mindig és mindenhol, bármire való tekintet nélkül.

Megfigyelo 2010.11.22. 11:16:49

A címhez: pedig attól tartok, csak rossz hír lesz...

Saga 2010.11.22. 11:17:00

@Diocles:
1. Nem sok. 70-es létszámmal a 860 millió kb 1 millió per fő és ebben benne van a kalap kabát minden. Magasan kvalifikált független SZAKemberekkel.
Bárcsak minden állami szer ennyi agykapacitással rendelkezne.

2. Simorra a kormány nem hallgat, mert lenézni. Presze attól még igaza van, de az érzelemmel töltött hülyeségnek nincsenek határai.

3. Ácsi. Ha szar a gazdaságpolitika, akkor nehogymár azt köpködd aki a rossz hírt elmondja! Esetleg érteni kéne a számokhoz aztán beszólni. Legyen egy jó költségvetés és akkor nem lesz kritika. Vedd már észre, hogy évtizedek óta egyik kormány sem volt képes hiteles, fenntartható gazdaságpolitikai koncepcióval és erre felfűzött költségvetéssel kiállni. Ez a mostani sem...

4. Pl azt, hogy végre van valaki aki képes hiteles költségvetési elemzéseket végezni. Az MNB nem tud lemenni alágazatokig.

5. Az alkotmányban benne van az élet védelme, mégis van gyilkosság. Erre létrehozták a rendőrséget és az igazságszolgáltatást. De még mindig van gyilkosság csak kevesebb.
Az alkotmány egy iránytű, de hajozni a kapitány fog. Azért kell például első tiszt, hogy segítse, de nem ő vezeti a hajót, ellenben elmondja, hogy még mennyi üzemanyag van, hol van zátony és a kapitány tud dönteni.
Aki nem ért valamihez, az előtte tanuljon és utána kommenteljen.

Blogger Géza 2010.11.22. 11:17:04

@Robinzon Kurzor:
"Volt már pár olyan költségvetése az országnak, amiről az elfogadása pillanatában tudni lehetett, hogy nem lesz tartható.

Most megint egy ilyen készül. "

Hát azt még Kopitsnak is el kellett ismernie, hogy ez a költségvetés alapvetően tarthatónak tűnik.

Squid 2010.11.22. 11:17:15

@Diocles: "Kopits nem csupán egy "rossz hírt" mondott a múlt héten, hanem bedöntötte a tőzsdét a kritikájával "

Nem "rossz hírt" mondott Kopits, hanem a rideg tényszerű valóságot és a Matolcsy féle költségvetés hatásait. Az, hogy ez nem fest rózsás képet a gazdaság jövőjéről az nem Kopits hibája, hanem azoké akik a költségvetésért felelősek.

"(amely vagy igaz, vagy nem, három-négy évre előre elég necces jósolgatni, pláne, h a bölcsek kövét vindikálja magának...), szerintem érthető, h a kormány nem kívánja attól függővé tenni a gazdpolját, h Kopits milyen lábbal kelt föl"

Értem! Tehát ha Kopits vizionál valamit ami nem tetszik az "necces", de amikor teszemazt Matolcsy válság végét és 7% gazdasági növekedést lát a varázsgömbben az frankó. Gondolom erre van valami tényeken alapuló magyarázat amit én nem értek...

Tökmindegy milyen lábbal kelt fel Kopits az a dolga, hogy visszajelzést adjon és reflektáljon a kormány tervezeteiről és intézkedéseiről. Ha ő nem is tetszik neked, szerintem érdemes lenne halgatni mondjuk a Moody's,S&P, FT véleményére, melyek teljesen egybevágnak Kopits konklúzióival és nem biztos, hogy a magyar ballib pénzeli őket.

gakken (törölt) 2010.11.22. 11:17:28

Orbánék átvettek egy - jó erőben lévő világban! - Bokros által majdnem helyretett gazdaságú országot, aztán nem csináltak semmit a népért (csak maguknak), a többi meg hülyeség volt (lsd @ősirománszokás).
Medgyessy kénytelen volt "osztogatni", a közszféra már éhkoppon volt (29-34 ezreket kerestek).
Kopits pont, hogy egyetértett az IMF-szakítással, és az utolsó kb független csapat lenne ma.

Artie 2010.11.22. 11:17:38

@Cent Rum: Ó, hogy mit szoktam én azért a fejemre kapni, amikor azt mondom, hogy az elkúrás 2000-ben kezdődött...

Pedig de még mennyire.

Tell Vilmos 2010.11.22. 11:17:55

Nem tudom, hogy kell-e Költségvetési Tanács, de szerintem nem is ez a lényeg. Vitya mindent kézivezérlésbe kapcsolt és ez nem járható út.

Valóban 1 millió új munkahely kellene. Ezen m.helyek járulékbefizetései rendbe hoznák a költségvetés egyensúlyát! Viszont az állami szféra nem tud új munkahelyeket (épp ellenkezőleg, komoly elbocsájtásokra kell számítani) létrehozni, csak a magán. Ehhez a legfontosabb, hogy stabil, kiszámítható szabályok-viszonyok legyenek. A rendszerváltás óta eltelt 20 év alatt több tucatszor változtak az adó és járulék szabályok, van amikor év közben. A tőke a kiszámíthatóságot szereti, és tévedés az, hogy csak az olcsóbb hely a vonzóbb neki.
Az 1kulcsos adó mítosza megdőlt, a legrosszabb döntés született, 2-3 év múlva ismét változtatni fognak, de addig is helyben járás lesz...

Üdv:

Tell.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.22. 11:18:06

@szita szita péntek: "nincs csontváz a szekrényben. Komolyan nem vagyok meggyőzve arról, hogy olyan gigantikus lenne a kaki"

Csontváz nem volt a szekrényben, a szoba közepén volt a kakipiramis.

Melchi Zadok 2010.11.22. 11:18:13

@Diocles:

1. Ha és amennyiben az ország hasznára van még kevés is. minden bizonnyal sokkal jobb befektetés mint több tízmillárdért stadiont ajándékozni kósának nem gondolod?

2. Te most arra Simorra célozgatsz, akinek még az emlékét is sóval akarják behinteni, mert nem azt a mantrát bégeti mint a többi fideszes akolbarát?
szerinted mennyire foglalkozik a viktor azzal, amit a simor mond? orbán viktor bináris világában simor személye és tevékenysége értelmezhetetlen, ergo üldözendő. (négy láb vs két láb)

3. talán Te is egyetértesz azzal, hogy nem a rossz hír hozóját kellene lefejezni ugye? mindemellet, ha és amennyiben ennyire aggódik a kormányunk a tőzsde iránt (valójában le se szarják) akkor talán a két otromba, semmihez nem értő, semmirekellő paprikajancsival lenne elszámolnivalója (a neveket biztosan kitalálod)

4. Na ennél a pontnál kellett volna elolvasnod és megértened a fenti posztot.

5. az, hogy az előző kormánynál semmit nem tudott elérni az egy dolog. erre az lenne szerinted a logikus reakció, hogy akkor a következőnek meg kell szüntetni? fidesz "logika" szertint egyébként igazad van, ők reflexből mindent megszüntetnk amit nem ők találtak ki, de könyörgöm ne ez legyen már az etalon!

VIII. Nagyapó 2010.11.22. 11:18:24

@is:

" a rendes koltsegvetesi tanacs a partok programjait is bearazza"

A magyar nem.

Volt amúgy ilyen beárazási próbálkozás a választások előtt (mitigernek.hu), de nem sok sikerrel. A pártprogramok ugyanis nemigen tartalmaztak pedánsan megfogalmazott, jól számszerűsíthető javaslatokat - talán nem is véletlenül.

Sok esetben nem is várható el tőlük amúgy. A műfajba az még csak belefér(t volna), hogy mondjuk egy párt leírja, hogy 1 millió fős ellátási körzeteket alakítana ki az egészségügyben - de hogy tételesen felsorolja, mi kerül a kiemelt kórházakba, az már nemigen.

hunor76 2010.11.22. 11:18:31

@Diocles: Mert Kopits helyett Farkas Flórira bízni azt a potom egymilliárdot aztán baromira előremutató ötlet:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/19/a_macika_kapna_a_koltsegvetesi_tanacs_penzet/

lajafix 2010.11.22. 11:25:41

@Táskás Tóni:
Tóni JZS nem feleslegesen ugatott, hanem önszorgalomból elláta a KT funkcióját...

@szita szita péntek:
'Komolyan nem vagyok meggyőzve arról, hogy olyan gigantikus lenne a kaki.'
Hol éltél eddig ? Szerinted miért vagyunk IMF zsinóron? A szívlapátból értesz csak?

VIII. Nagyapó 2010.11.22. 11:25:43

"Orbán pedig észre fogja venni, ha nem lesz sikeres a kísérlet. A kérdés, hogy hogyan fogja kommunikálni."

Engem jobban érdekelne, hogyan fogja kezelni... Még bőven hatalmon lesz, mikor kiderül.

Ringlósztár 2010.11.22. 11:25:56

Sikeres volt az előző (utolsó előtti?) fidesz kormány gazdaságpolitikája?
Ezt ki mondta?
Gyakorlatilag a támogatott lakáshitelek mértéktelen alkalmazásával 20-25 évre kódolt a költségvetésbe évi több száz milliárdos kifizetést az általa oly nagy mértékben utált bankoknak, pl. focibarátja bankjának.

pali923 2010.11.22. 11:26:00

Én nem tekintem sikeresnek az 1998-2002 közti gazdaságpolitikát. Uis semmi más nem történt, mint Viktor 2 évig ült a pénzen, aztán 2 év alatt kiosztotta. Azok a komoly reformok, amik mai is aktuálisak, már akkor elkezdhetők lettek volna, akkor volt is pénz a kasszában, de még csak gondolatkísérleteik sem voltak, merre kellene elindulni. Ez mitől siker?

VIII. Nagyapó 2010.11.22. 11:29:59

@MACISAJT:

Ha az a bajunk a KT-val, hoyg nem ér sz*rt sem, az úgy védhető. A probléma az, hogy a kormány problémája láthatóan nem ez vele, hanem hogy éppen hogy túl sokat akadékoskodik...

lajafix 2010.11.22. 11:32:57

@Ringlósztár

A tám lakáshiteleket a megyó gyurcsány kettős kódolta be a kamatpálya elszállásával: ugye ha 4% alatt lenne a kamat, akkor 0 lenne a ktv befizetés. Ezt kellett volna a közgazdász minelnököknek megérteniük hatalomra kerülésükkor.

pali:
'Uis semmi más nem történt, mint Viktor 2 évig ült a pénzen, aztán 2 év alatt kiosztotta.'
Elnézve a rögtön osztogatunk 6 évig című balos programot, ez egy nagy siker volt: úgy hívják, hogy felelős gazdálkodás, lásd a hiány akkori mértéke.

Ja és pénz akkor sem volt...

VIII. Nagyapó 2010.11.22. 11:33:12

@Diocles:

Kopits amennyit tudok róla, nem hiszem, hogy eleve gyűlölte vaolna a kormányt. (Az MKKT-ba Sólyom jelöltje volt, időnként írt a HV-ba és még lehetne találni hasonlókat...)

A kérdéses nyilatkozat hátterét egyelőre nem ismerjük. Amennyit én hallok, az NGM-ben mostanság még a saját stábjuk egy jelentős részének sincs túl sok beleszólása a dolgokba, nemhogy egy külső intézménynek...

AnnaKarenina 2010.11.22. 11:33:18

Hát, ha a kormány gazdaságpolitikája arra épül, hogy főleg a gazdaságot sarcolgatja különböző adók formájában (a bankadó, stb. egyszer elmegy, de rendszeresen?), vagy azt gondolja, hogy az adócsökkentés a vállalkozókat csak fejlesztésre és munkahely teremtésre fogja ösztönözni, akkor ez nem nagyon fog sikerülni.
Hozzáadódik még, hogy kb. ugyanannyi embernek a jövőjét lehetetleníti el a mnypt.-i pénzek elvonásával, mint amennyi az ő szavazótábora, és ráadásul ezt egyszeri bevételként nyeli el a költségvetés. Azt is meg fogják érteni gyorsan, hogy ezek ellen nincs jogorvoslati lehetőség, mert minden kontrollt kiiktat ez a kormány.
Egyre bazírozhatnak, hogy javulni fog a világgazdasági környezet, de hogy ez a cikluson belül meg fog-e történni, nem tudható.

Teljesen jogos az írás abból a szempontból, hogy aki a szakmai kontrollt csak nyűgnek, akadálynak gondolja, az nagyot téved. Ehhez csalhatatlannak kellene lenni, ha valaki(k) ezt elhiszi(k) magáról/magukról, az nagy baj, ha meg pontosan tudják, hogy nem csalhatatlanok, akkor nagy cinizmus.

Ex0dus 2010.11.22. 11:39:13

Még szerencse, hogy az elkövetkező években 10%-os növekedés lesz és 1 millió új munkahely, mert különben nagyot csalódnék. :DDD

guy2 2010.11.22. 11:57:04

Annyira vicces, hogy komoly közgazdászok arról beszélnek, hogy mi lehet sikeres és mi nem, mikor a közgázon is tanítják, hogy nincsenek tuti hosszútávú modellek. A mostani intézkedéseket az MSZP is megtette volna, ha lett volna rá mandátuma. A politikusoknak pénz kell, hát elveszik, mert megtehetik. A mostani többséggel azt is megtehetik, hogy aki sokat bírálja őket, azért jöjjön a fekete autó.

Nádasi Balázs 2010.11.22. 12:26:33

Va banque-játékot játszik Orbán, annyira szeretné, és annyira sokat mondta, hogy 10 év alatt 1 millió új magyar gyerek és 1 millió új munkahely, hogy már azt is elhitte, hogy ez igaz lehet. (A körülmények nagyon szerencsés alakulása folytán egyébként talán tényleg igaz lehet, de egész egyértelműen valószínűtlen.) Olyan ember most a magyar miniszterelnök, ki egyértelműen NEM ÉRT a gazdasághoz, NEM ÉRT a XXI. századi techinikákhoz; csak azért, mert ő annak a pártnak a fővezére, amelyik landslide victoryt aratott, még nem lesz hirtelen kompetens különböző ügyekben. Ez még önmagában nem hiba, de tudni kéne, mihez ért, és mihez nem.

Miért nem pont Kopits György a nemzetgazdasági miniszter inkább? Ja mert nem párttag és nem hisz el mindent a kinyilatkoztatásokból? ... A korábbi miniszterelnöknek vagy pénzügyminiszterének a kisujjában több értelem van, mint Orbán egyész jobbkezében, aki pedig a jelenlegi gazdaságpolitikát irányítja... :(

shm 2010.11.22. 12:26:38

A KT egy sóhivatal, egyetlen funkciója a Bajnai-kormány kompetenciájáról rogyásig szajkózott hazugságok alátámasztása volt "független tekintéllyel". Legfőbb ideje szétkergetni a retekbe.

A költségvetés vélelmezett tarthatatlanságával kapcsolatban pedig furcsállom, hogy a cikkíró nagyvonalúan elfelejti megemlíteni, hogy a 2008-ban létrehozott KT teljes némaságban asszisztálta végig, hogy a 2009-es költségvetés gyakorlatilag még az év elején megbukott, a kezdeti 2,6%-os hiánycélt két lépésben 3,9%-ra emelő Bajnai-kabinet pedig még ez utóbbit is képtelen volt betartani.

Valamiért azt is elfelejti megemlíteni a szerző, hogy a KT tagjait az előző adminisztráció éppúgy kilenc évre nevezte ki, mint ahogyan most a médiatanács kinevezései képezik a balliberális lakájsajtó demokráciaféltő álrettegésének egyik központi elemét.

Ppix 2010.11.22. 12:27:07

"Sokan úgy gondolják, mivel az első Fidesz-kormány gazdaságpolitikája sikeres volt."

Én ennyit mernék állítani:
1. A Fidesz váltig állítja, hogy az első Fidesz kormány gazdaságpolitikája sikeres volt.
2. Az emberek elkezdtek jobban élni, erre volt keret az 1995-2000 között eszközölt megszorításokból (igen, a hülye Bokros csomag miatt)
3. 2001-től elengedték a gyeplőt, állami támogatásokkal, belső fogyasztásösztönzéssel elindították lefelé az országot a hitelspirálba. Évente százmilliárdok mennek el azóta is az államilag támogatott lakáshitelrendszerre.
//@lajafix: Hülyességeket beszélsz, ezt Orbánék kúrták el, mikor volt itt 4% alatt a kamat???
www.otpbank.hu/portal/hu/Kondiciok/JegybankiAlapkamat

4. Mindenki fejébe beleverték azt az ordas hazugságot, hogy 2 gyerek, 3 szoba 4 kerék. Akkor is, ha kurvára nincs rá pénzed.

Van akinek ez siker és ezzel nem is kívánok vitatkozni, az ilyennel úgysem lehet. De amikor a bérszintet nézik a befektetők, vagy az állam helyzetét a hitelezők, azok nem a pártsajtóból fognak tájékozódni és nem a NENYI szintjén előállított "dokumentumok" alapján értékelik majd az országot.

VIII. Nagyapó 2010.11.22. 12:27:13

@guy2:

Hello, a nincs tuti csak arra utal, hogy baromi nagy a zaj - nem azt, hogy bármit benyelünk...

Ráadásul míg a jövőt megmondani nemigen lehet, egy-egy intézkedés addícionális hatásáról már többet sejthetünk...

Értsd: olyat valóban csak extrém esetekben lehet mondani, hogy valami 5 éven belül tuti összeomlás - de olyat, hogy jelentősen növeli az esélyét, ill. hogy rosszabbul járunk vele, mint nélküle, lehet mondani.

(Ez volt a baj a Megyó-csomaggal is: bár voltak, akik mondogatták, sokáig szerencséjük volt & nem lett belőle látványosan nagy baj - de amikor váratlanul beütött a válság, azt jelentősen súlyosbította.)

Rive 2010.11.22. 12:27:26

@guy2: az, hogy nem tudnak egy tuti sikeres modellt - illetve, hogy bizonyos határok között maradva igen változatosan paraméterezhető egy-egy konkrét cselekvési terv, még mindig a valamilyen szempont szerint 'sikeres' jelző megtartása mellett - nem azt jelenti, hogy tuti gázosat ne ismernének fel jónéhányat.

Másrészről meg akkor szerinted az rendben is van, hogy 'a politikusoknak pénz kell, hát elveszik, mert megtehetik'?? A satöbbiről nem is szólván.

Cent Rum 2010.11.22. 12:27:38

Bármilyen (!) rendszer a visszacsatolás révén szabályozza magát. Ha valaki tanult elektronikát az tudja:
negatív visszacsatolás egyensúlyi állapot
pozitív visszacsatolás öngerjesztés
Ha csak a kormánypárti véleményeket halljuk meg, akkor boritékolható a félresiklás. Aztután néhány év múlva nagy munkalesz visszalapátolni a szart a lóba.
Na ezért is kellene KT.

shua55 2010.11.22. 13:53:12

@Ppix:
"2. Az emberek elkezdtek jobban élni, erre volt keret az 1995-2000 között eszközölt megszorításokból (igen, a hülye Bokros csomag miatt)"

Kerlek, ezt tamaszd ala szamokkal, forrassal. Szamszerusitve mekkora bevetele volt a koltsegvetesnek a Bokros-csomag megszoritasaibol, es ebbol mennyi ervenyesult meg a 98-02-es idoszakban?

Esetleg csapd meg melle a 94-98-as privatizacios adatokat, es akkor nagyot koppan majd az all, hogy mi igaz a "bokros talpra allitotta az orszagot" kijelentesbol.

Pikk 2010.11.22. 13:53:25

Kopits lehet, hogy attól keményedett be, mert tudomására jutott az a (egyébként igen hatékonyan működő) egyéni képviselői indítvány miszerint a KT működéséhez biztosított keretet átcsoportosítják.
Gondolom a saját megélhetését nem félti (még) viszont szakmai önbecsülése miatt felszámolta az omertát.

shm 2010.11.22. 13:53:35

"szerintem érdemes lenne halgatni mondjuk a Moody's,S&P, FT véleményére"

Ez a pénzpiaci válság kialakulásában játszott szerepüket tekintve kifejezetten viccesen hangzik.

ostván 2010.11.22. 13:53:41

@Cent Rum: Tökéletesen igazad van a visszacsatolás hatásairól. A természetben (evolúció) és a társadalomban is működik. Akkor is, ha nem esik jól a rövidlátóknak.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.22. 13:53:52

@ostván: "Azért a Bajnai-Oszkó féle költségvetés - változtatás nélkül - még mindig működik!"

Na persze, mert nincs jobb. Ez a kakipiramis.

Robinzon Kurzor 2010.11.22. 13:53:58

@Blogger Géza: "Hát azt még Kopitsnak is el kellett ismernie, hogy ez a költségvetés alapvetően tarthatónak tűnik"

Már el is fogadták volna a költségvetést, amiről Kopits már nyilatkozott is?

Ugye, hogy nem: Kopits a kormány által beterjesztett törvényjavaslatról beszélt.

És pont arról van szó, hogy a most kezdődő parlamenti vitában lesz jó eséllyel még jobban szétcincálva, leginkább az olyan típusú javaslatokkal, mint aminek az apropóján a poszt is íródott.

kisa 2010.11.22. 13:54:15

@Cent Rum: "pozitív visszacsatolás öngerjesztés
Ha csak a kormánypárti véleményeket halljuk meg, akkor boritékolható a félresiklás. "
Erre példa a szocializmus. Nem volt negatív visszacsatolás. Igaz, 40 évig tartott, amíg belebukott, és hol lesz már orbán 40 év múlva? Mit érdekli őt, mi lesz 40 év múlva? 15-20 évben gondolkodik, ha kicsi szerencséje van, addig simán kihúzhatja egy esetleges minimális fellendüléssel és a személyre szabott, unplugged törvénykezéssel.

Squid 2010.11.22. 14:14:12

@shm: ""szerintem érdemes lenne halgatni mondjuk a Moody's,S&P, FT véleményére"

Ez a pénzpiaci válság kialakulásában játszott szerepüket tekintve kifejezetten viccesen hangzik."

Ugye nem vagy annyira mélynarancs színű, hogy nem vagy tudatában annak a pár apró de igen fontos ténynek miszerint:

1. A Pénzpiaci válság fő oka a FED és az amerikai állam pénzügyi szereplőket dereguláló "dobjuk a gyeplőt a lovak közé" intézkedéssorozata volt.

2. Még ha igazad is lenne, a fent említett intézmények alakítják ki a befektetők számára a képet a magyar befektetések kockázatáról, pontosan emiatt nem mindegy ha mondjuk leminősítenek minket (most épp megúsztuk) és beketülünk a hiperbóvli kategóriába.

Az említett kategóriából piaci finanszírozás és IMF megállapodás hiányában csak 1 irányba vezet az út.. (gy.k: nem fölfelé)

Google 2010.11.22. 14:20:41

Amikor kellett volna ilyen Költségvetési Tanács, akkor nem volt, most meg már csak a pénzt viszi.
Nem a kormánnyal szembeni ellenállókat, gerillákat kell itt díjazni, akkor már inkább költsék azt a pénzt felzárkóztatásra. Az talán többet segítene rajtunk, minannyiunkon.
Ilyen nagy szakemberek, mint ez a Kopits is, ingyen is adhatnának jó tanácsokat, még a tévébe sem kellene befáradniuk ehhez. Gondolom, nem népszerűséget hajhásznak, hanem az ország javát akarják ők is.
De itt a cél nem az előrelépés, hanem mintha inkább a szembenállás fenntartása. Arra pedig már tényleg nincs szükség, még ingyen sem.

Rive 2010.11.22. 14:20:43

@kisa: A szoci merőben más helyzetből indult anno, mint ami most leledzik. Ráadásul Mo. jelen állapota erősen hajaz már a rendszerváltás előtti időkre... Ha most elcseszik, akkor néhány éven belül nyakunkon a tiló. Efféle esetben még az sem garantált, hogy a ciklust kihúzzuk balhé nélkül.

Benny sk 2010.11.22. 14:29:03

"mivel az első Fidesz-kormány gazdaságpolitikája sikeres volt"

ha a sikerhez elég nem elkúrni, akkor valóban az volt.

btw tavasszal sokan úgy gondolták, hogy a fideszre szavazni okos dolog...

Google 2010.11.22. 14:35:15

@Squid:

Azt, hogy ilyen-olyan irányban minősítenek minket, azt kiérlelt, biztos adatok alapján teszik? Nem inkább kényük-kedvük, jól felfogott érdekük szerint?
Magyarul: mindig igazuk van? Foghatnak-e néha mellé, manipulálhatnak-e?
És egyébként miért nincs nekünk is jól felfogott saját, egységes nemzeti érdekünk, amit oda tudunk tenni a minősítőké mellé? És ami fontosabb nekünk, mint a minősítöktől való gatyázás.

igényes 2010.11.22. 14:53:56

Szerintem nagyon jól áll az egész ország. Most kell stadion, meg ilyesmik, van pénz! Nyugalom jön a fellendülés!

Gondoljátok, hogy különben a parlamentben nyugodtan viccelne a többség. Szerintem az ellenzék nem látja, minden rendben.

Squid 2010.11.22. 14:53:59

@Google: "Azt, hogy ilyen-olyan irányban minősítenek minket, azt kiérlelt, biztos adatok alapján teszik? Nem inkább kényük-kedvük, jól felfogott érdekük szerint?
Magyarul: mindig igazuk van? Foghatnak-e néha mellé, manipulálhatnak-e?
És egyébként miért nincs nekünk is jól felfogott saját, egységes nemzeti érdekünk, amit oda tudunk tenni a minősítőké mellé? És ami fontosabb nekünk, mint a minősítöktől való gatyázás. "

A végeredmény szempontjából rohandtul mindegy, ezért nem is esek neki a meggyőzésnek mivel tökfölösleges lenne a postjaidból ítélve.

Jelen pillanatban úgy áll a dolog, hogy a piac ami OV & Matolcsy szerint (is) finanszíroz minket (az IMF helyett) ezekre a műintézményekre hallgat. Ergo ha a mostani helyzetből leminősítenek minket akkor nagy baj lesz. Persze most mondhatod "naés", de azt tudni kell , hogy ez kategóriaváltással jár már ez alkalommal.

Mivel nincs se rövid/közép/hosszútávú fenntartható (!!!!) gazdasági reformstratégia, csak a látszatintézkedések, és ezek a ronda minősítő karvalykapitalisták nem olvassák sem a NER-t, sem "A Nyilatkozatot" csak a fránya számokat olvassák, szépen beeshetünk a "senkinek nem ajálott" kategóriába.

Ekkor a piaci finanszírozás mint olyan megszünik létezni és a külföldi tőke kivonja a pénzét, mivel gazdaságilag szabadságharc jelleggel elhajtottuk az IMF-et nem tudjuk majd finanszírozni magyarországot. Ekkor az "Államcsőd" néven emlegetett fenomén realizálódik és akkor aztán majd lehet örülni, mert mi magyarok megmutattuk a tetves külföldnek, hogy velünk ne "gatyázzanak".

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.22. 14:54:06

@poszt: Nem eszik olyan forrón azt a kását.

A KT 2009-ben és 2010-ben 900 millió Ft körüli költségvetéssel rendelkezett, amiből kevesebb mint 200 milliót költött el ténylegesen. Az elmúlt két év költségvetési támogatásának nagy része tartalékba került, amit a kormány nem vonhat el.

Így a Fidesz akár el is veheti a 2011-es támogatásukat, nem fognak bedőlni tőle.

Squid 2010.11.22. 14:54:07

@Google: "Amikor kellett volna ilyen Költségvetési Tanács, akkor nem volt, most meg már csak a pénzt viszi.
Nem a kormánnyal szembeni ellenállókat, gerillákat kell itt díjazni, akkor már inkább költsék azt a pénzt felzárkóztatásra. Az talán többet segítene rajtunk, minannyiunkon.
Ilyen nagy szakemberek, mint ez a Kopits is, ingyen is adhatnának jó tanácsokat, még a tévébe sem kellene befáradniuk ehhez. Gondolom, nem népszerűséget hajhásznak, hanem az ország javát akarják ők is.
De itt a cél nem az előrelépés, hanem mintha inkább a szembenállás fenntartása. Arra pedig már tényleg nincs szükség, még ingyen sem. "

Halkan megjegyezném, hogy a KT ugyanígy véleményezte és kritizálta Bajnai&Oszkó tervezeteit is. A különbség az volt, hogy ők intelligens emberként nem a nyakukat vágták el reflexből forradalmi hevületükben.

DArchAngel 2010.11.22. 15:06:17

@Diocles: Ennyi erővel szüntessük meg a bíróságokat, ügyészségeket. Úgyis évekig húzódik minden valamire való per. Vizsgálati fogság, házi őrizet meg ilyen szarok. Egy gittegylet. Alakítsunk helyette Forradalmi "Kétharmados" Rögtönítélő Bíróságokat! Álljanak kilenc főből, ha ügy kerül eléjük, akkor (szigorúan a Nagy Vezért véve példaképül) bármilyen utánajárás nélkül szavazzanak, bűnös vagy ártatlan. Ha a kétharmad a bűnöst szavazza, az gyanúsítottat lelövik helyben, jöhet a következő ügy! Az Alkotmányba meg majd beleírjuk, hogy Isten majd válogat, ha a bíróság esetlegesen mégsem jól döntött.

DArchAngel 2010.11.22. 15:30:17

@Squid: Naná, hogy megmutatjuk! Mégy ha olyanok leszünk is mint Ukrajna az 1930-as évek elején: termőterület dögivel, de éhínség tombol, viszont a forradalom dübörög előre, és minden házban van egy Sztálin arckép, mert annak ott kell lennie...
Lassan kezdem azt gondolni, hogy inkább olyan fajta forradalmat kellene csinálni, amiben akasztgatnak is...

Cent Rum 2010.11.22. 15:40:32

@kisa: Magánvéleményem, hogy Orbán már a ciklus végén sem lesz miniszterelnök, hanem 15 millió magyar Köztársasági elnöke. Az általa kinevezett felsőházzal bármibe beleszólhat, a mindenkori kormány meg elviszi a balhét. De ez nem tartozik ide, bocsánat.

macca17 2010.11.22. 15:40:45

a kt nem tanácsokat ad, hanem számol és elemez: forintosítja minden intézkedés közvetlen és hosszabb távú hatását. ez nem egy zsíros állás haveroknak, hanem valódi munka, a polgári Magyarországért - amire láthatóan egyre kevesebbeknek van igénye.
a 29 közgazdász 1,5 százalékos visszaesést jövendölt, és emiatt beszélt lyukakról. a kormány -0,9-cel, a kt pedig -0,5-tel számolt. egy százalék körüli növekedést csak a kopint-tárki jósolt.

Megfigyelo 2010.11.22. 21:20:39

Nem látszik kizártnask, hogy a kormányban valakinek még időben leesik a tantusz, és - legalábbis pro forma - egyelőre békén hagyják a KT-t. Ugyanis a felszámolása nagyon rossz üzenet lenne a piacoknak. Abbam a pillanatban, hogy csak egy fokozattal leminősítik Magyarországot, és "bóvli" kategoriába kerülünk, az összes nyugati nyugdíjpénztár és hasonló befektetési alap köteles lesz azonnal eladni a magyar államkötvényeket, mert egy nyugdíjpénztár szigorúan csak befektetési minősítéssel rendelkező papírokat tarthat a portfóliójában. Ha ez bekövetkezik, a magyar államkötvények árfolyama zuhanni fog, a hozamok az égbe szöknek, és még így sem lehet majd eladni a papírokat, ami pedig elengedhetetlen a hitelek megújításához. Akkor vagy sikerül behúzott farokkal visszakullogni az IMF-hez, vagy nem; ha nem, államcsőd lesz, mint volt 1998-ban Oroszországban. Máig nyögi ezt az orosz nép.

DArchAngel 2010.11.22. 21:20:45

@macca17: A Kopint-Tárki fő támogatója a pedig a Kopint-Datorg, ami nem mellesleg most nyert egy halom pénzt a kormánytól: kocka.blog.hu/2010/11/19/a_kopint_datorg_ismet_bizonyithat
Nekik biztosan jó lesz a jövő év.

kisa 2010.11.22. 21:20:48

@Cent Rum: Én is látok rá esélyt, mondjuk 2012 augusztusától...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.22. 21:21:07

Ez a hónap vicce:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/22/csavar_a_koltsegvetesi_tanacs_ellehetetlenitesenek_ugyeben/

Tegye fel a kezét, aki még hiszi, hogy itt valamiféle zseniális kormányzás folyik?

Tímár Mihály 2010.11.22. 21:21:14

A Költségvetési Tanács évi 1 milliárdba kerül, viszont évi 50-100 milliárdot takarít meg csak a léte az államadósság kamatkiadásain. Ha megfogadnák a tanácsait, ennek többszörösét is megtakaríthatná az állam.

nemecsek ernő áruló 2010.11.22. 21:21:15

"Sokan úgy gondolják, mivel az első Fidesz-kormány gazdaságpolitikája sikeres volt"
Melyik univerzumban? Komolyan kérdem, nem emlékszem igazi sikerekre, de emlékszem parasztvakító PR-dumákra.

ostván 2010.11.22. 21:21:25

@atpijkamo: Ez - akárhogy is gondolod! - dícséret a Bajnai kormánynak. És szégyen a mostaninak, ha tényleg nem tudtak javítani rajta 2/3 -dal a hátuk mögött. Mert javítani mindenen lehet, még az egyszerűbb dolgokon is, nemhogy egy ilyen szerteágazó dolgon, mint a költségvetés. Arra nem merek gondolni, hogy nem volt meg a hozzáértés a beleavatkozáshoz.

Blogger Géza 2010.11.22. 21:21:32

@Ppix: 1. Nem a Fidesz állítja, hanem a számok. 2000-ben volt a legmagasabb a gazdasági növekedés (5%felett), és a 2001-ben volt a GDP arányos hiány a minimumon, 52%-on. Se előtte, se utána nem volt ilyen alacsony. Ez sikerült 8 év alatt 82%-ra felvinni.

2. Attól az emberek nem élnek jobban, hogy megszorítás volt. Pont ellenkezőleg, ennek életszínvonal-leszorító hatása szokott lenni. Nevetséges ez az állandó görcsös erőlködés, hogy Magyarországon minden attól működik, hogy Bokros egy bő év alatt csinált pár megszorítást (amelynek jó részét még az a kormány vissza is csinálta kényszerűségből vagy belátásból), és aztán ki is rúgták. Megszorításoktól nem lesz gazdasági növekedés.

3. Az 1. pontból is következik, hogy nem 2001-nen, hanem 2002-től kezdett vészesen fellazulni a költségvetés. De a 2002-es választási év költségvetési hiánya még így is alacsonyabb volt, mint a 2006-osé, annak ellenére, hogy Medgyessy elkezdte két kézzel szórni a pénzt 2002-ben. (19 ezer Ft-ok és társai)

A lakáshitelek kamattámogatása mert azért nőtt meg annyira, mert az után jövő kormányok elengedték a gyeplőt, ezért a jegybank kamatot emelt. Folytatni kellett volna a fegyelmezett gazdálkodást, és nem szaladtak volna el annyira a kamatkiadások. Amúgy a kamattámogatásoknál jóval több áfa és egyéb adó folyt be a megvalósult lakásépítések miatt.

bunkobill 2010.11.22. 21:21:42

@MACISAJT: Nem akarja szándékosan, de tönkreteszi, de nem abból a szempontból, hogy nem lesz pénz az államkasszában, hanem, mint azt korábban tette föléli a jövőt. Én már nyugdíjas vagyok és remélem életem végéig kapom az állami apanázst, hacsak nem mondják, hogy jogosulatlan a nyugdíjam, mert egyetemre jártam, és az új szelek szerint ez nem érvényes.

gipsz1234 2010.11.22. 21:21:45

A rohadt kommunista Financial Times teljes vezérkarát is le kellene váltani. Felhívnám Szalay Annamária figyelmét erre.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.11.22. 21:21:51

A Fidesz addig fogja kikapcsolni a kontroll-intézményeket, amíg az már a frakciónak, vagy a támogató értelmiségnek is kínos lesz. A visszamenőleges jogalkotás nem csapta ki nagyon a biztosítékot a majdnem egyöntetűen jobbos jogászok között, kíváncsi vagyok, a jobbos közgazdászok mikor szólnak be.

tééényleg? 2010.11.22. 21:21:53

Szerintem most már nem a KT-n van a hangsúly, hanem azon, hogy Fidesz szépen lassan lebont minden olyan intézményt ami a legkisebb ellenőrzést gyakorolhatná a kormányon. Amit nem tud megkerülni azt ellehetetleníti vagy egyszerűen új törvényt hoz, alkotmányt módosít. Sokan vártuk, hogy új törvényeket hozzon és alkotmányt módosítson, de nem azért, hogy abszolút kormányozzon. A kormányzás nem önmagáért való, hanem az a célja (állítólag Orbánnak is), hogy az országot felvirágoztassa. Most nem a naivitás beszél belőlem, nyilván komoly érdekek ütköznek a háttérben, de a Fidesz a felhatalmazást arra kapta, hogy (végre valaki) kormányozzon, nem arra, hogy ugyanazt a mutyizást csinálja, mint a T. elődjei. Ez egyenlőre nem látszik. Megint abba a hibába fog esni, mint az első kormányzása alatt: mindent begyűrni maga alá amit lehet és átlépni azt amit nem lehet, a "törvényesség" látszatát megőrizve, de a közerkölcs ellenében. Természetesen az előző kormányoknál még így is lehet jobban kormányozni, csak ahhoz képest amit elvár az aki rájuk szavazott, a különbség erkölcsi szempontból folyamatosan csökken.

Rá Dios 2010.11.22. 21:22:10

Aki dönt, az tájékozódjon. Akit kérdez, arról tudnia kell előre, hogy kb mit mondhat válaszként, mit miért mond és mi annak az alternatívája.

Az első kormányzás alatt az akkori MEH-ben az a módi járta, hogy Orbán világosan megfogalmazta, mit szeretne, erre egy A4-es lapon kapott válaszul két alternatívát a járulékos költségek és hatások felsorolásával. Ebből választott. Lehetett azt válaszolni, hogy amit akar nem megy, de jobb szerette - ki nem? - a "hogyan megy mégis" jellegű válaszokat. Ezeket viszont hozzáértő emberek jegyezték.

Rá Dios 2010.11.22. 21:22:34

@Cent Rum: Persze, ez a francia módi. A német az más, de a francia berendezkedés bizonyára tetszik neki. Az attitűdjük is. Richelieu bíboros összerakta a központosított államszervezetet, az jól, rosszul de azóta működik.

SzaGyu 2010.11.22. 21:22:46

Azt sem kell elfelejteni, hogy a Költségvetési Tanácsot kimondottan az akkori ellenzék, nevezetesen a FIDESZ követelésére hozták létre.

Mivel a FIDESZ kormányra jutott és éppen jogos kritika érte, így már nincs rá szükség.

Orbán Viktor és bandája nem tűr ellentmondást és ha kell, megszünteti még a sarki trafikot is!

De minimum leváltja a trafikost.

szamarhegy 2010.11.22. 21:22:59

@Google: A Fidesz-re szavaztam a 2/3-ad érdekében, hogy ne lehessen hivatkozni semmire, ha a világ egyik legpazarlóbb közigazgatásának, egészségügyének (sokszáz széttagolt intézmény), oktatásának az átalakítására kerül sor, és legyen végre kormány, amely az állami nyugdíjrendszer tarthatatlanságát is felvállalja, azt gondoltam, hogy ellenzék és társadalmi ellenállás hiányában a Fidesz felmutat egy 8-12 éves óvatos, kiszámítható és alapvető strukturális reform programot. Ehhez képest a strukturális problémák megváltoztatása helyett, lapot kértek 19-re és a növekedésre (konstans válság idején könyörgöm...) építve (érdemben) nem nyúltak semmihez, az összeomló állami nyugdíjrendszer óriási mínuszába beöntötték az állami nyugdíj összeomlását túlélő egyéni számlás, EGYÉNI Mnyp pénzeket. Növekedő piacon sem veszélytelenek ezek a lépések, amelyek (ad hoc válságadók, ad hoc határidő módosítás) növelik az ide befektetők bizonytalanságát a mo.-i jogbiztonság és kiszámíthatóságát illetően, de amikor 50-50% (rövidtávon külső körülményektől függ főként a gazdaságunk) bárminek az esélye, az fejlett országok adóssága az egeket veri, az Euró a megszűnés határán, ebben a helyzetben hazardírozni 10 millió emberrel több mint kockázatvállalás.

newcy67 2010.11.22. 21:23:16

Megjegyzem, nyáron a Főszóvivő és Kósa is mondott nagy világvégét, aztán az nem jött el, csak a shortolás ideje a megroggyant tőzsdén. Ja, kicsit sokba került a devizahiteleseknek? Több is veszett Mohácsnál!

Nem hinném, hogy a KT bármely tagját az motiválta volna, hogy mi lesz a tőzsdével, amikor véleményt formált a tervezett büdzséről.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.22. 21:23:22

Nekem van egy olyan álmom, hogy ezt a visszacsatolást a minisztériumokban és háttérszervezeteikben dolgozó rengeteg jól fizetett köztisztviselő jelenti. Elvégre azért is fizetjük őket, hogy például egy költségvetést rendesen előkészítsenek, és hatásait alaposan megvizsgálják. Jó, tudom, bilibe ér a kezem.

Elég szomorú, hogy anno erre külön (közpénznyelő) hivatalt kellett létrehozni, az meg különösen szomorú, hogy ez is jelzi, hogy egy darab állami feladatot több hivatal is végez párhuzamosan, gyakorlatilag feleslegesen. Aztán meg sírunk, hogy sokba kerül az állam működése. De szívesen látnék egy olyan közszférát, ahol világosan meg lenne határozva, hogy pl. költségvetés hosszútávú hatásait vizsgálja - a pénzügyminisztérium mittudoménmelyik osztálya. Pont. És nem finanszírozunk még ki tudja hány szervezetet ugyanebből a célból. Persze ennek alapfeltétele, hogy a minisztériumban olyanok legyenek, akik értenek hozzá, nem pedig a csókosok és a pártemberek.

vakvarju 2010.11.22. 21:24:15

@nevetőharmadik: Én is szeretnék fejet hajtani. Sokat kell még várnom?
@Cent Rum: Chikán Attilával, mint a '98-as Orbán kormány első gazdasági miniszterével az volt a baj, hogy felkészültebb volt a főnökénél és értett ahhoz, amit csinált. És pontosan ez a baj a Költségvetési Tanáccsal is. Meg kell szüntetni, nehogy elrontsa a főnök játékát.
@DArchAngel: én Sztálin arcképét lecseréltem Orbán arcképére. Ugye ebből nem lehet baj?

Squid 2010.11.23. 10:19:50

@newcy67: "Megjegyzem, nyáron a Főszóvivő és Kósa is mondott nagy világvégét, aztán az nem jött el, csak a shortolás ideje a megroggyant tőzsdén. Ja, kicsit sokba került a devizahiteleseknek? Több is veszett Mohácsnál!

Nem hinném, hogy a KT bármely tagját az motiválta volna, hogy mi lesz a tőzsdével, amikor véleményt formált a tervezett büdzséről. "

A Kósa/Szijjártó/Varga féle forintshort (jobbik esetben) tisztán politikai indíttatásból, a nagyobb hiánycél elérésének érdekében történt. Varga pl tökéletesen tisztában volt a költségvetés állapotával, hiszen 10+ éve a Költségvetés minden részletét ismeri forint fillérre.

Ezzel ellentétben Kopits, nem politikai indokból mondta amit mondott, hanem azért mert egyrészt ez a munkája, másrészt szakmailag indokolt volt a sirvaröhögős MAtolcsy féle csomag miatt.

Gerardus A. Lodewijk 2010.11.23. 18:05:37

@Cent Rum: pontosan így van.
Más szóval: a császár új ruhája.

dzsaszper 2010.11.24. 16:12:57

Matolcsy megint nagyot alkotott: inforadio.hu/hir/belfold/hir-395429
Szabad fordításomban a fiataloknak és fiatal-középkorúaknak ez annyit tesz: "El lehet menni Magyarországról!"

Látnok. 2010.12.07. 17:16:08

Ajánlom még a Média Cenzúra Hivatal figyelmébe a Financial Times mellett a Handelsbalatt-ot és a Süddeutsche Zeitung-ot is. Őket is tökön kell rúgni (sőt lassan egész Európát), mert nem látják át a Vezér lépéseit.

Emlékszik még valaki a fél évvel ezelőtti hírekre, híradókra? Nem hangzott el olyan mondat, aminek a második fele így hangzott: a Fidesz szerint...

És a mostani hírekben? Kinyilatkoztat a Magasságos, és kész. Ellenvélemény nem hangzik el.
És még nem is működik az Annamária.

Emberek, nem akarok károgni, de itt nagyon komoly baj lesz.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása