Véleményvezér

vv

Az út a Fidesz-kormány bukásához

2010.11.25. I 385 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok gyurcsany matolcsy mnyp

Mifelénk a lopás nem bocsánatos bűn. Még a közösből sem, hát még a középosztály szűkös vagyonkájából: a Fidesz éppen saját leghűségesebb törzsszavazóit kopasztja és bélyegzi meg.

Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd napvilágra kerülésének napján megbukott. Bár még vagy két és fél évig hivatalban volt, visszatekintve világos, hogy onnantól kezdve nem volt már esélye a következő választások megnyerésére. Medgyessy Péterrel ez még előbb, hivatalba lépése után pár héttel, a D-209-es ügy kirobbanásakor történt meg. Ugyan a végletekig opportunista szabaddemokraták megmentették, de ma már látjuk, hogy attól a pillanattól kezdve egyszerűen nem volt más választása, mint őrültséget őrültségre halmozni.

Ha a bejelentett nyugdíjintézkedések megvalósulnak, akkor a tegnapi napra mint a Fidesz-kormány bukásának dátumára fogunk emlékezni.

A Fidesz törzsszavazói

A Fidesz-szavazók gerincét hagyományosan a 25 és 49 közötti, középosztálybeli munkavállalók jelentették. A kétharmadhoz persze kellettek bőven az új szimpatizánsok, de a párt legelkötelezettebb törzsszavazóit, a bázis magját bizony ez a csoport adta.
A magánnyugdíj-megtakarítások erőszakos téeszesítése éppen nekik fáj a leginkább.

Az idősebbek többsége ugyanis vagy nem is volt soha magánnyugdíjpénztári tag, vagy a Bajnai-Oszkó-féle „megnyitás” kapcsán visszalépett az állami rendszerbe. Ráadásul a magánnyugdíjat gyakorlatilag a középosztálybelieknek találták ki: a kevésbé tehetősek így is, úgy is csak az állami minimáljuttatásra számíthatnak, a módosabbaknak pedig maga a kérdés nem annyira fontos.

A kormány tehát elsősorban éppen saját leghűségesebb szavazóit kopasztotta meg.

Kapcsolódó írásunk: Holtzer Péter - Az állam magánnyugdíjasai


A törzsszavazók és a téeszesítés

Ráadásul ezek a szavazók tisztában is vannak ezzel. Amikor az állami rendszerbe való átlépés lehetővé tétele felmerült, és csak úgy ömlött a médiából a kormánynak a tényeket gyakorlatilag figyelmen kívül hagyó propagandája, az egyetlen nyilvánosságra került közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a 3 millió magánnyugdíjpénztári tagnak mindössze kb. 30%-a élne csak a visszalépés lehetőségével. Úgy tűnik, a kormány is hitelt adott ezeknek a számoknak, mert a tegnapi bejelentéssel már semmilyen választási lehetőséget nem hagyott.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a Fidesz törzsszavazóinak többsége nem bízná e pénzt az államra. Nem bízná, mert minden bizonnyal a magáénak érzi a befizetéseket (ezért is hívják MAGÁNnyugdíjrendszernek), mert megdolgozott érte, mert emiatt kevesebb a nettó fizetése, és mert többek között ez különbözteti meg a rokkantnyugdíjas jogosultságot szerző csalók százezreitől. A magáénak érzi és nem hiszi, hogy a magyar állam jó gazdája lenne az ő magánvagyonának.


Mifelénk a lopás nem bocsánatos bűn. Még a közösből sem, hát még a középosztály szűkös vagyonkájából. A kommunistáknak annak idején a magyar paraszt nem a padlás lesöprést, nem a terrort, nem a szabadságjogok lábbal tiprását nem bocsátotta meg soha, hanem a téeszesítést. Amikor az ember a vagyona egy jelentős részét be kellett, hogy vigye a közösbe, ahol aztán rendszerint egy semmirekellő diszponált felette. Ez nem Oroszország, még csak nem is Románia – itt a magántulajdonhoz való ragaszkodásnak évszázados hagyománya van, amit még a Kádár-rendszer sem tudott kitörölni.

A törzsszavazók megbélyegzése

A kormány most bejelentett nyugdíjreformja (copyright by Matolcsy György) azonban nem elégedett meg azzal, hogy egyszerűen elveszi jórészt saját szavazóinak nyugdíjmegtakarításait. Nem, a gazdasági miniszter még fenyegetőzött is. Egészen pontosan azt mondta: „(aki nem lép át az állami rendszerbe)... már nem lesz tagja a közösségnek, az állami nyugdíjrendszer közösségének.”

Mert az állami nyugdíjrendszernek mostantól közössége van. Ez egy olyan közösség, amelynek tagja az, aki nem fizet be semmit, de kivesz onnan, viszont nem tagja, aki úgy fizet be, hogy soha nem lát egy fityinget sem a közösből. Utóbbiak azért szorultak ki a „közösségből”, mert útjában álltak a kormány tervének. Miért nem hívjuk őket egyszerűen kuláknak?

web survey
customer survey


A Fidesz bukása?

A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy ez a lépés elszakítja a Fidesz és törzsszavazói közötti, korábban meglévő nagyon erős köteléket. Egy részük már holnap át fogja látni, hogy a magyar állam megint meglopta őt, egy másik részének ez csak később, baráti és munkahelyi beszélgetések sorozatából válik nyilvánvalóvá. Ezek az emberek nem fognak az utcára vonulni, nem fognak aláírásgyűjtést szervezni, és borzasztóan vigyázni fognak arra, nehogy gyurcsányferencekkel kerüljenek egy hajóba. De a Fidesz többé nem számíthat rájuk biztos támogatóként.

Ők tegnaptól csak a hiteles alternatíva felbukkanására várnak, hogy máshová szavazhassanak. Ahol pedig megvan az igény, ott előbb-utóbb ki is szolgálják azt.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonakovacs 2010.11.25. 08:32:56

Jó reggelt kívánok, kedves mérsékelt konzervatív jobbközép! csak hogy fel tetszettek ébredni. Hogy végre kezditek kapisgálni, hogy a Jobb az Bal, a Nyugat meg Kelet (azért, ha figyeltetek volna mit mondott a Vezér még ellenzékben, talán nem lenne ekkora a meglepi). Akkor hát lehetne elkezdeni a gondolkodni arról, hogyan is lehetne kikerülni ebből a slamasztikából, ahová a Nagy Szavazófülkés Forradalommal jutottunk. Akár még együtt is, azokkal akik nem nem vettek részt a forradalomban...

sárkányfő 2010.11.25. 08:33:38

Nem nagyon van mit hozzátenni a poszthoz. Így van. Talán csak annyit, hogy nem a fideszért kár meg hogy bukni fog, hanem az országért. Ez ugyanis nem jogállam.

Nagyon helyes a poszt analógiája a kommunista időkből. Ez bizony maga a kommunizmus.

Eddig is feltűnő volt a Fidesz ragaszkodása a kommunizmushoz:
- Schmitt, Pozsgay, Mikola, Stumf, Martony, stb...
- Nincs, és nem is lesz lusztrációs törvény
- Nem hozzák nyilvánosságra a III/III-as aktákat (eszük ágában sincs)
- Nepotizmus, saját rokonok, haverok pozícióba emelése
- Független pozíciók betöltése az állampárt embereivel
- Független kontroll (AB) kiiktatása
- És most: államosítás, zsarolás, önkény

Ez bizony mind-mind maga a kommunista logika, gondolkodás, eszköztár és káderállomány.

Sajnálom de Orbán Viktor egyszerűen Kádár és Rákosi utódja.

1kívülálló 2010.11.25. 08:44:23

Ha nyugodtan végiggondoljuk a dolgot, akkor rá kell jönnünk, hogy kizárni csak azt lehet a nyugdjrendszerből, aki benne van, azaz a nyugdíjjasokat.

Hiába akarja a kormány kitagadni a rendszerből a finanszírozókat, aki 2014-ig nem megynyugdíjba, azt semmiből nem lehet kizárni, feltéve, hogy a választók kikényszerítik, hogy a legkésőbb 2014-ben felálló új kormány ezt a tébolyt megszüntesse. Erre pedig lehetőségük lesz, így vagy úgy.

Felmerül még:
1. hogy hajlandó e már most felvállalni az ellenzék, hogy ha hatalomra kerül, érvényesíti a befizetők jogait.

2. hogy hajlandóak e a manyup-ok, a magánvagyonok kezelői arra, hogy a tulajdonos tagok kifosztását megakadályozandó december 31-ig kifizessék/átutalják a tagoknak a saját vagyonukat (aztán utalja mindenki személyesen a költségvetésbe, ha akarja).

Samott 2010.11.25. 08:47:38

Hehe, en eddig az hittem, hogy ez egy fideszes velemenyformalo blog es hogy a mandineres sracok irjak. Bar jobban belegondolva most ott is ilyesmiket irnak. Keseru az ebredes, nekem is csak annyival konnyebb, hogy nem voltak illuzioim, csak egy halvany remeny hogy tanultak valamit az elmult 12 evbol. Tanultak, de nem azt amit kellett volna. Maradt a fideszes arrogancia, minden rosszal amit Gyurcsanytol tanultak.

sárkányfő 2010.11.25. 08:48:56

2010 tavaszi fideszes szórólap, rajta az ígéret:

"A Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi a nyugdíjpénztárakat"

m.blog.hu/ma/mandiner/image/1105/nyd.jpg

Link Elek 2010.11.25. 08:49:25

lesz mas jelolt a 2014-es valasztason, mint a népfront jeloltje?
nem veletlen, hogy pozsgai volt ez egyik elso kommunista, akit orban beszervezett...

szódabár 2010.11.25. 08:53:43

A Fidesz szavazók nem ezért fognak elpártolni, az elpártolás pedig nem jelent feltétlenül átszavazást. Van ugyanis olyan lehetőség is, hogy nem szavazunk senkire... (itt a magukat és pártjukat kereső baloldalra gondoltam)
A fidesz szavazók azért csalódtak, mert az előző polgári kormányhoz a mostani semmiben sem hasonlít sajnos.
A kulcspozíciókban továbbra is elvtársak ülnek, akik persze a saját embereiket tartják meg. Számtalan fideszes, jobboldali került a nyáron így utcára. Ez volt az első pofon a támogatóknak, nem a nyugdíjreform. A nyugdíjra a fiatalok úgy gondolnak, mint távoli, bizonytalan dologra.

dr.kakaósbögre 2010.11.25. 08:54:34

rám ne mutogassatok.én nem rájuk szavaztam.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 08:57:21

a maoista miniszterelnökünk és az udvari bohóc minisztere rástartolt a megtakarításainkra! akinek devizája van stb., annak nagyon ajánlott egy osztrák bankszámlanyitás. ha leminősítik Magyarországot, és zuhan a forint, a kormány le fogja nyúlni a devizánkat is (ezek után ki nem nézi ki belőlük, hogy képesek rá?!).

természetesen a Fideszre szavazó 2,5 millió embert nem lehet hibáztatni, hiszen a szavazások mindig az éppen aktuális kormány lebüntetéséről szólnak, plusz a Fidesz semmit nem mondott arról, hogy milyen tervei vannak valójában. viszont aki még mindig nem látja, hogy ők valójában a szocializmust építik, az vak és hülye.

aki most beszopta azt, hogy az államnál jobb helyen lesz a magánnyugdíj-megtakarítása, az keressen már rá a következő kifejezésekre: felosztó-kirovó rendszer, tőkefedezeti nyugdíjrendszer, többpilléres nyugdíjrendszer..

most derül ki, hogy egy csomó ember nem is érti, mi a magánnyugdíjpénztár és az állami nyugdíjjárulék közötti különbség..

VIII. Nagyapó 2010.11.25. 08:57:38

Buktatnánk mi, de egyelőre nincs hogyan...

Drága politikusok, itt vagyunk mi, a piaci rés, mind értékrendben, mind gazdaságilag jobboldali szavazók, talán vagyunk egypáran, vannak szavazataink - követelünk hozzájuk egy hiteles (!) pártot!

rgqjx 2010.11.25. 08:59:14

Ilyenkor hol vannak azok, akik a 300Ft-os vizitdíjra népszavazást indítottak? Hol vannak azok a békés járókelők, akik a tévészékházat támadták? Hol vannak azok, akik pár éve tapsoltak, mikor az előző kormányok ámokfutásakor az alkotmánybíróság beintett? stb.

VIII. Nagyapó 2010.11.25. 09:00:43

@VIII. Nagyapó: (Eh, már megint előbb írtam, mmint hogy végigolvastam a cikket... Látom, leírtátok Ti is.)

trocadero 2010.11.25. 09:01:59

A törzsszavazók nagy része a családos középosztályból kerül ki, ott a nyugdíjmizériát ellensúlyozza a családi adókedvezmény. Gyerekekre nyugdíjaséveket építeni amúgy sokkal bölcsebb és előrelátóbb dolog, mint félretett pénzre.

Ufóka 2010.11.25. 09:03:45

Fidesz szavazóként állítom a következőket:
Soha többé Fidesz. Lehet, 2014-ben már nem is tartunk választást, mert megválasztja saját magát a Fiatal Kommunista Szövetség. Igen, FIKESZ lesz a nevük, mert Orbán Viktor főtitkár úr átnevezi.

Ha még mindig mindig lesznek demokratikus választások, a fidesz akkorát fog bukni, mint még párt soha. Állítom, a kátharmadukból már egyharmad sincs. Állítom, hogy a népszerűségükkel kapcsolatos felmérések hamisak.

Kobo82 2010.11.25. 09:04:27

"Szeretett" vezérünk, "még jobban szeretett matolcsy "úr"!

Először is szeretném kifejezni hálámat kormányuk eddigi tevékenységéért, és azért, hogy nem csak a 2 millió választójukért, hanem a többi 8 millióért is tevékenykednek meglehetősen aktívan.
Köszönöm, hogy visszahozták a kommunizmus legszebb napjainak nosztalgiáját, és a közintézmények falán olvashatom a Nemzeti Együttműködés nyilatkozatát. Egy-két javaslatom lenne még ezzel kapcsolatban: sokkal hatásosabb lenne, ha szeretett vezérünk képét is láthatnánk a nyilatkozat mellett, illetve Schmidt Pál képét az új alkotmány fedlapján.
Köszönöm, hogy a kizsákmányoló magántőkét megregulázzák, és nem engedik a népre hárítani ennek költségeit.
Köszönöm, hogy a kizsákmányoló magánnyugdíjpénztárak ámokfutását megszüntetik, és végre a megfelelő helyre kerül a pénzünk, a kiválóan működő állami kasszába. Hihetetlen elmés ötlet volt a szabad választás lehetőségét megadni, valójában semmilyen más alternatívát nem nyújtani a nagyszerű állami rendszeren kívül, ezért matolcsy "urat" külön dícséretben részesítem.
Köszönöm, hogy fizetésemet 2011-ben csökkentik, mert magamtól is felajánlottam volna szeretett államunk rendbetételére, de már a gondolatomat is kitalálták.
Köszönöm, hogy visszamenőleges törvényeket hoznak, ezáltal sakkban tartják a burzsoá szoc-lib rezsim tagjait, hiszen nem tudhatják előre, hogy amit jelenleg tesznek, az 5 év múlva bűncselekmény lesz e, vagy sem.
Köszönöm, hogy megszüntetik az Alkotmánybíróságot és ellehetetlenítik a Költségvetési Tanácsot, akik a népnyúzó, kapitalista nagytőke, azaz gyurcsányi és bandája kezébe került, ezáltal akadályozza dicsőséges tevékenységüket.
Köszönöm, hogy végre valódi szakembereket alkalmaznak a közigazgatásban, pl papcsák és vitézy csemeték

1-2 építő javaslatot szeretnék tenni.
- szüntessük meg a választásokat, mert a zemberek úgyis önöket akarták, ezt világosan kinyilatkoztatták, így ilyen fölösleges kiadásokra nincs szükség
- vezessük be újra a békekölcsön rendszerét

Mégyegyszer: KÖSZÖNÖM!

rgqjx 2010.11.25. 09:04:51

@trocadero: Aki meg épp azon gondolkodik, hogy családot alapítson (gyűjti a pénzt), az meg kevesebb pénzt kap ezentúl, hogy eszébe ne jusson, hogy "szerelmének gyümölcse(i)" is lehetne.

2010.11.25. 09:06:04

Maximálisan egyetértek a poszttal.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 09:07:09

@trocadero: ".. Gyerekekre nyugdíjaséveket építeni amúgy sokkal bölcsebb és előrelátóbb dolog, mint félretett pénzre. "

okos. így volt ez több ezer éven keresztül, így van ma is például Kínában. itt Európában az 1800-as évek második felében, a poroszoknál vezették be az első állami öregségi nyugdíjrendszert (akkor 70 éves korhatárral). a nyugati világ állami nyugdíjrendszerei jelenlegi formájukban fenntarthatatlanok. a felosztó-kirovó rendszer egy piramisjáték, ami addig működik, amíg mindig van elég új belépő, új járulékfizető, utána már az Isten pénze sem elég arra, hogy kipótoljuk a keletkező hiányt.

mi tettünk egy lépést '97-ben a diverzifikáció, a kockázatok csökkentése irányába, a hosszútávú fenntarthatóság irányába. 20 év alatt nem sok reform volt Magyaországon, ez egy volt közülük. és most visszacsinálják a maoisták..

Iustizmord 2010.11.25. 09:10:36

álruhás koommenisták, semmi több.

helyesebben bolsevikok, a 2/3-dal.

sztrugackij 2010.11.25. 09:12:04

Mit is mondjak baloldali szavazóként?Hogy meg is érdemelte a kétharmad fideszszavazó?Hogy miért is kellett ennyi embernek bedőlnie a fideszes retorikának?
Megért nekik ennyit,hogy nem a gyűlölt baloldal van hatalmon? 300 ft-ért egész nap vicsorogtak a tereken,nyolcmilliárdos népszavazást hoztak össze ellene,most akkor tessenek fizetni 900 000-et!

sztrugackij 2010.11.25. 09:18:24

@pacman07: Nem lehet hibáztatni?
Büntetésből szavaztak egy olyan pártra,úgy fogalmuk sem volt a terveiről?Így kell felelősen szavazni?Zsigerből?

ursus artos 2010.11.25. 09:19:46

Most a kormánybukás a sláger. Nyáron az önkori választások utáni IMF-hitel és a megszorítások voltak.
A

Kobo82 2010.11.25. 09:20:31

Na megyek is gyorsan, kiveszem a bankból a maradék pénzemet, nehogy holnap kitalálják, hogy azt is az állami alapba helyezik egy egyéni számlára.

sztrugackij 2010.11.25. 09:21:56

egy "hogy" szócska kimaradt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.11.25. 09:22:09

én sose értettem, hogy lehet valaki fideszes: sose mondtak semmit, amihez értelemmel lehetett volna viszonyulni, csak az érzelmekre apelláltak. Még a múltkori kormányzásuk alatt elért viszonylagos gazdasági eredményeiket is fű alatt, sunyiban csinálták.
Most meg... nem akarom elragadtatni magam, elég a poszt szövege. Egy egyébként fideszes blogtól.

ursus artos 2010.11.25. 09:22:34

@trocadero: januártól minden a helyére kerül. A károgók is csihadnak, mikor látják a számlájukon a gyerek után járó plusz lóvét. Az tetszeni fog majd.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 09:22:44

@sztrugackij: szerintem nem az a baj, ha egy szavazó 8 év után változtatni akart a parlament összetételén. a Fidesz gondosan eltitkolt mindent, amit azóta csinált. nem azokkal a Fidesz-szavazókkal van a baj, akik a választások előtt bíztak a Fideszben, hanem azokkal az értelmi fogyatékosokkal, akik még mindig bíznak bennük, és még mindig védik őket.

amikor Gyurcsányról derült ki, hogy gyökeresen eltér a választások előtti ígéreteitől, lángokban állt a belváros. hol vannak most a Kossuth téri csövesek, a gyújtogatók, a "békés tüntetők"? most csöndben vannak?

Moskovita 2010.11.25. 09:24:11

2014-ben és később sem lehet őket megbuktatni. A választási törvényt is maguknak kavarják, nincs ellenzéki média és talán választás sem lesz a korábbi értelemben. Egy jelőlt egy párttól és kijönnek a lakásunkra, hogy húzzuk be, mert kell a 99,9 %.

ursus artos 2010.11.25. 09:25:13

Azt se tudjátok mi az a maoizmus. Mégis úgy dobálóztok vele mint ahogy a szarral szoktatok.
Döntsétel már el, hogy Orbán hitler, cigány szaddam, mao, pol pot, vagy sztális, vagy csak diktátor. És maradjatok annál. De naponta ne váltogassátok, fiúk!

csorsza 2010.11.25. 09:25:14

Azért az nem igaz, hogy megkopasztja szavazóit. Inkább azt lehet mondani, amit egyik kezével ad (azonnali, komoly jövedelemnövelő szja-csökkentés), azt a másik kezével elveszi ( a jelen aktív nemzedékek hosszútávú nyugdíjmegtakarítását).

Persze lehet majd a többletjövedelemből nyugdíjra gyűjteni, de attól még nekem ez az egész aggályos. És nem tetszik.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 09:26:15

@Moskovita: így van. a legnagyobb naivitás azt hinni, hogy ezek 4 év után elküldhetőek, ha nem tetszik, amit csinálnak. akármi történik, ezek most egy ideig, néhány ciklusra maradnak.

7esbusz 2010.11.25. 09:26:16

Nos az látszik, hogy Orbán nem véletlenül ejtette el többször is "úgy mellékesen", hogy a MANYUP-nak vége és meg lesz szüntetve. Csak nem sokan vették komolyan, vagy nem úgy értették, ahogy ő.
Nagyon sokan még mindig nem veszik figyelembe, hogy akár mit is ígér az állam, az se lehet elhinni ha kérdez. Csak az elmúlt 20 év ténykedéseit vegyék számba és vetítsék a köv 20-30 évre. Én azt se hiszem el az államnak, akár ki is vezeti, amit a köv 4 évre mond, nem hogy 20 évre. Szóval ha ebből a szemszögből nézem, lehet, hogy még a 10% manyup-ba fizetéssel is jobban járunk, mint a 34% államiba fizetésével és egy Dumb&Dumber tartozom neked cetlivel. Mert gondoljuk csak végig, hogy ki fogja befizetni a 20-30 év múlva kb 4-5m nyugger nyugdíját? Vagy jön a bögyös svéd modell és csak lesni fog mindenki, hogy a fasza állami nyugdíja kb 30-40% lesz. Szóval lehet, hogy a 10% manyup no állami nem is olyan rossz alternatíva.
Vagy, másik lehetőség, irány az utca. (határ - eu)
Felhívnám a figyelmet a jövő májusban az összes eddig korlátozást alkalmazó EU ország teljes munkaerő piaci nyitására.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2010.11.25. 09:27:07

Ez van, a hülyék országában a hülyék miatt szop majdnem mindenki. A butának a szavazata ugyanannyit ér, mint azé, aki képben volt a választásokkor és nem szopta be a demagóg dumákat. Szomorú dolog ez... :(

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.11.25. 09:27:21

a nyugdij mar eluszott , felesleges ezen kattogni, vajon mi lesz a kovetkezo , a bankszamlank?
nyugatra kell menekiten azt is

csorsza 2010.11.25. 09:27:24

@whale: Te szerencsétlen, nem érted. Olyan lesz a szabályozás, h csak visszalépned lehet/érdemes. Nem kell a választási lehetőségeken gondolkodni.

Moskovita 2010.11.25. 09:30:57

Orbánnak van még jó 20 éve, így addig bizonyosan ő lesz a miniszterelnök. A pártján belül nem enged senkit sem kiemelkedni, ellenzék pedig nincs és nem is lesz. Egyre kevesebben lesznek az évek során, akik nyilvánosan (nem itt) ki mernének állni az ellenzéki véleményük mellett. Etekre az emberekre mindenféle rafinált és nem rafinált eszközzel rá lehet szállni. Pld. felvenni kamerával, hogy ki van egy ellenzéki megmozduláson és utána kirúgni a résztvevőket, apeh, stb. Ki merné ezeket vállalni?

7esbusz 2010.11.25. 09:31:35

Ja még annyit, hogy mindenki gondolkodjon el, hogy ezt a visszalépést már soha nem lehet helyrehozni. 3000 milliárd soha a büdös életben nem lesz többet együtt ebben az országban, amiből vissza lehetne csinálni. Ha most kivégzik, elköltik az összes pénzt kb 2 év alatt, és ágyő nagyő....

KG2000 2010.11.25. 09:32:29

Én Fidesz törzsszavazó vagyok, de csak egyetlenegy fontos dolgot találok igazságtalannak, mégpedig azt, hogy akik maradnak a magánnyugdíjban, nem kapnak állami nyugdíjat az államhoz befizetett 24%-ért cserébe. Ez egyértelműen diszkrimináció. A KÖTELEZŐ magánynyugdíj megszüntetését támogatom.

Egyébként világosan kell látni, hogy ennek az egész államosítása akciónak kb 3-4 alternatívája van, mivel ez az összes hiányzik a költségvetésből, óriási állami eladósodottsághoz vezetett és további eladósodottsághoz vezetne, ha minden változatlanul maradna:
1) Drasztikus adóemelés az élet minden területén. Ez azonban nem működik, eddig sem sikerült adókból annyi pénzt beszedni.
2) Az állam költségeinek drasztikus csökkentése. Jól hangzik, de 100 ezres munkanélküliséggel és/vagy éhséglázadással (nyugdíjak és vagy segélyek megvonása) járna még akkor is, ha az összes korrupció és haveri-rokoni jutatást megszüntetnék.
3) A második pont egy variációja, ha a mostani állami nyugdíjasok által okozott költségvetési problémát (állami nyugdíjtömeg) hitleri módon oldanák meg. Székelyföldön az öregeket elvitték a "büdösbe" (kén-dioxidos mérges gáz), más "kultúrák" is alkalmaztak ilyen megoldást. Gondolom, nem kell magyarázni, mennyire összeegyeztethető ez az emberi jogokkal.
4) További állami eladósodás. Gondolom, nem kell magyarázni, hogy ez is lehetetlen.

Nagyon kíváncsi vagyok, kinek van jobb ötlete, mint a magánnyugdíjak államosítása. Ki akar 2011-től kezdve kétszer, háromszor annyit adózni?????????????????????

ninimimi 2010.11.25. 09:34:31

A "Szomszédok" bejátszás, ahol a szakmunkás oktatja a mérnök kinézetűt - vagy talán szerepe szerint is azt - , meg az idős értelmiségit, nagyon jellemző arra a bolsevik propagandára, amit Horváth Ádám művelt, mert művelhetett éveken át a tévében. Ne felejtsük el, mekkora súlya volt a köz-"szolgálati" tévének 1997-ig, a kereskedelmi tévék indulásáig!

"Ehhez MÉG NEKEM IS ügyvéd kell"- mondja a bölcs szakmunkás. Akivel, akikkel semmi bajom a maguk közéleti helyén. Csak éppen a beteg mentalitás, amit a bolsevik diktatúra adott nekik normális fizetés helyett, majd a "rendszerváltás" után is sokáig fenntartott az ilyen szomszédokos, bolsevik propagandával, az egyik alapvető oka mai bajainknak. Annak, hogy sokan nem hisznek az értelmes érveknek, annak hogy még ki tudja meddig nem fogunk tudni abból a pöcegödörből kimászni, amibe a horváth-féle bolsevik propagandisták taszították az országot a demokrácia elleni médiahadjáratukkal.

Kosinva 2010.11.25. 09:34:38

Hát ha még csak ez lenne baj. A felsőoktatási törvény eddig úgy néz ki, ki fog verni a biztosítékot az egyetemisták körében, ha Pokorni nem ragadja meg a botkormányt. Akkor meg nem csak a jelenlegi középosztálytól búcsúzhat a Fidesz, hanem a jövőbelitől is. Bár egyenlőre az emberek még reménykednek, de ez a remény egyre inkább egy nagy lufi és ha nem állnak le néhol a népbutító intézkedések, akkor nagyon ráfarag a jobboldal (a Jobbik nem jobboldali, hanem valami furcsaság).

Moskovita 2010.11.25. 09:36:12

@KG2000: Egy kérdés: ki mondja, hogy ezek az összegek hiányoznak a költségvetésből? Mert pld. Oszkó nem ezt mondta tegnap és én neki jobban hiszek, mint Matolcsynak.

reeve 2010.11.25. 09:36:36

"Egy részük már holnap át fogja látni, hogy a magyar állam megint meglopta őt, egy másik részének ez csak később"
Szerintem ez kicsit túl optimista meglátás. Sajnos. A zembereknek mindegy mit tesz ez a kormány hiszik, hogy így van jól. Nemá', hogy hiába szavazott volna rájuk. És nem csak a vidéki, gyengén iskolázott parasztbácsira gondolok. A főnököm pl. (aki nem tudom, kire szavazott) AZT SEM TUDJA van-e manyup tagsága vagy nem! És azért azt meg kell hagyni, zseniális húzás volt, hogy a maradásról kell nyilatkozni, nem az átlépésről, mert ezek az emberek simán átléptetődnek. Észbe sem kapnak.

ursus artos 2010.11.25. 09:37:10

@KG2000: ja. a nyáron mindenki tapsolt, hogy brüsszel nem engedte orbánéknak a manyug kiadásokat elszámolni a ktgvben. Tessék. Folytasd a tapsolást.

HUN_Sector 2010.11.25. 09:37:19

újabb egymillió szavazó a Jobbiknak :)

KopaszMercis 2010.11.25. 09:38:59

@ursus artos:

bazd meg, de jo hogy megjott a felmento sereg :)

KG2000 2010.11.25. 09:41:04

@ursus artos: Én nem tapsoltam, éppen ellenkezőleg. Orbánék álamosítását Brüsszelnek köszönhetjük, egy az egyben.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 09:43:30

nem kell egyébként ezt túlragozni, látjuk, milyen a kormányunk, ez van.

megtakarításokat külföldre, ennyit tehetünk..

Kobo82 2010.11.25. 09:43:30

@KG2000:
Én erre azt mondom, ki akar nyugdíjas éveire éhen halni? Mit gondolsz, a befolyt pénz majd egy állami nyuggeralapba megy? Ez naivitás! Már a köv. évi költségvetési tervből is kiderül, hogy egy része a lyukak befoldozására megy! 30-40 év múlva fele ennyi kereső és 2x ennyi nyugdíjas lesz, miből fogja az állam finanszírozni a nyugdíjat? Bár ez őket nem érdekli, mert akkor már a föld alatt lesznek.

KG2000 2010.11.25. 09:44:21

@Moskovita: Maga a Költségvetési Tanács is azt mondta és minden kritikus közgazdás, hogy az alacsonyabb társasági adók és SZJA miatt van lyuk a 2011-es költségvetésben. Ezzel nem érdemes vitatkozni. Tehát az alternatíva jóval magasabb SZJA plusz jóval magasabb társasági adó (amelyet közvetve a munkavállalók is megszívnak) plusz például általános ingatlanadó. Én elfogadom, hogy valaki azt mondja, jöjjenek ezek és maradjon a magánnyugdíj, de akkor mondja ki és álljon ki mellette.

demagofób 2010.11.25. 09:45:50

Kérdés mi megy a hírtévében,. mert az megy a droidok fejében is...

KarbatettKezűZoltán 2010.11.25. 09:46:03

OKÉ! De KI JÖN A FIDESZ UTÁN????????!!!!!!

MI LESZ VELÜNK???

A baloldal már bizonyította, hogy mire képes...

Most a jobb oldalt is kipipáljuk....

reeve 2010.11.25. 09:46:18

@KG2000: Azt mondd meg, miért kell a manyupot megszüntetni?! Miért nem dönthetek úgy, hogy a pénzemet oda teszem? Az én kockázatom, nem? A kötelezőt beadom a közösbe, akkor a sajátomról, miért nem dönthetek? Ha elvész, magamnak köszönhetem. Nem gondolom egyébként, hogy nincs olyan biztonságban, mint a 30-40 év múlva esedékes állami nyugdíjam, amit azt sem tudom, kitől kapok majd!

ursus artos 2010.11.25. 09:46:52

@Kosinva: nagyon jó lenne, ha végre tanulni is kéne az egyetemeken. a faszomat vizsgázgassatok egy tantárgyból hússzor. Ha kétszer két alkalomból nem tudsz levizsgázni akkor alkalmatlan vagy arra a szakmára.

ezequiel.frusciante 2010.11.25. 09:47:08

@Iustizmord: +1

A szó jelentése, ill. az arra való folytonos hivatkozás.

The Bolsheviks, originally also Bolshevists (Russian: большевики, большевик (singular) Russian pronunciation: [bəlʲʂɨˈvʲik], derived from bol'shinstvo, "majority", which comes from bol'she, "more", the comparative form of bol'shoi, "big")

Dracon 2010.11.25. 09:48:09

Szebb reggelt mint ez!

No akkor néhány gondolat.
Azoknak akik szerint itt az idő hogy a manyupok visszafizessék a pénzt a tagoknak így kvázi elszabotálva a törvényt:

Elméleti lehetősége megvan, lehetne vis maior-ra hivatkozni. Miért nem lesz így?
Emlékszik valaki itt a Postabank balhéra?
Amikor egy nap alatt bedőlt a bank mert a zemberek kivették a pénzüket?
A MANYUP-okban sincs benne a 3000mrd forint. A likvid (viszonylag könnyen mozdítható tőke, a kormány szerint valahol 500mrd körül van, amit ők jól be is terveztek a költségvetésbe)

Tehát még ha akarnák se tudnák kifizetni azonnal (1-2 hónap alatt) a pénzt.
DE HA megpróbálnák annak szinte biztos államcsőd lenne a vége. Miért?
Mert ahhoz a kb 80%-i államkötvényt piacra kellene dobni plusz a a szegény tőzsdei céges papírokban lévő 20%-ot is. Ha gyorsan kell a pénz akkor viszont csak nyomott áron lehet eladni, az államkötvények a WC papír bóvli kategóriába kerülnek, erre a tőzsde beindul mindenki elad => a forint és az állam bedől vele együtt a tőzsdén szereplő cégek is.

Ezért nem lesz a vagyon kiosztva.
És ez ami miatt a Pártunk és Kormányunk (abcug pfujjj!) hazaárulóvá lett. Mivel neki is pont ez az út áll rendelkezésre hogy a pénzt megszerezze.
El kell adnia a papírokat. Most azt éri el hogy a saját hitelezőit kivégzi (manyup) elveszi tőlük a saját állampapírjait és itt válaszút elé kerül. Vagy megpróbálja még egyszer eladni ha lesz olyan hülye aki megveszi, vagy pedig a majdan fizetendő adóságszolgálatra félretett pénzből annyit csíp le amit ezekre a papírokra fizetnie kellett volna. Ehhez meg működő gazdaság kell, ezt a pénz meg kell termelni, ergo a hülye kormány CSAK a kamatterheket spórolja meg a tőkét a TI adótokból kell beletolni a rendszerbe. Az a baj a magyar államkötvénnyel hogy azon mindenki jól jár kivéve a kibocsátót mert az állam a saját papírjait csak eladni tudja azon saját magának fizetni nem.

Annak a néhány fideszdroidnak aki ehez tapsol:

Lehet morogni hogy az állam visszaveszi azt ami az ővé, de ez HAZUGSÁG!!!
Ez a pénz sose volt az övé.
13 évvel ezelőtt létre jött egy szerződés az állam és a munkavállalók között, ami szerint az állam engedi hogy a nyugdíjjárulék 25%-a (amit a TI befizetéseidből vonnak el) saját számlára kerüljön és piaci körülmények között fialjon egy kis hozamot. Ennek az ára az hogy mikor nyugdíjba mégy pont 25%-al kevesebb állami nyugdíjat kapsz mint azok akik ezt nem tették.
Tehát amit ad azt el is veszi a túloldalon!!!!

Most az állam ezt a szerződést rúgja fel DE nem ott hogy államosít, hanem ott hogy az eddigi 75%-os állami nyugdíjadat megtagadja. És fenyeget hogy add oda a pénzedet.

Javaslom hogy a 40 év alatt emberek semmiképpen se adják vissza a pénzt, hanem várják meg míg a törvénysértő kormányt a törvényeivel együtt elküldik a picsába és a helyükre lépő ellenzék visszaállítja a jogállamot.

Akik 1-5 éven belül nyugdíjba mennek azoknak csak egy kis része rendelkezik MANYUP tagsággal és számukra igazából mindegy mi fog történni tehát ők tegyenek úgy ahogy pártfelekezeti érzésük ezt diktálja.

Nekem 11 éve van MANYUP tagságom, ezalatt a 11 év alatt a befizetéseim megduplázódtak. 3 milla ment be az egyenlegem hozamokkal együtt 6 milla. ÉS ebben volt egy év válság.
Ki hazudik?

A narancsvörös kommunista kormány!

A KORMÁNY A JAVATOKAT AKARJA NE ADJÁTOK ODA NEKI!!!!!!

KG2000 2010.11.25. 09:48:23

@Kobo82: Eddig mindig fizette az állam a nyugdíjakat. Egyébként pedig az elöregedésért miért az államot teszed felelőssé, talán az állam szexel és az állam szül gyereket? Az elöregedés minden megoldásnál súlyos problémát okoz, a legtisztább magánrendszerben is. A pénz nem egy önmagában létező dolog, hanem egy eszköz. Ha 30 év múlva senki nem dolgozik, akkkor a magánnyugdíjszámlákon levő pénz csak fikció.

ursus artos 2010.11.25. 09:48:57

@Kobo82: ha marad sokáig a 2011-től bevezetésre kerülő adórendszer, akkor az emberek el kezdenek kefélni és szaporodni.

Italo Balbo 2010.11.25. 09:49:03

@KG2000: Tehát azt mondod, hogy minden probléma meg lett oldva és végre lett egy stabil, igazságos, fenntartható nyugdíjrendszerünk? Na ne már...

Beszélsz itt további eladósodás megakadályozásáról, mikor jövőre is 2.9%-os hiány van betervezve.

Vissza kell vonni az irreális adócsökkentést, a debreceni stadionhoz hasonló projekteket, felül kell vizsgálni a rokkantnyugdíjasokat, az alanyi jogon járó családi pótlék rendszert, a 3200 önkormányzatot, a kisiskolákat, kispostákat, a hetvenvalamennyi főiskolát és egyetemet. És lehetne még sorolni

ezequiel.frusciante 2010.11.25. 09:51:05

@csorsza: Ráadásul a vámon sokkal több veszik el, mint ami a réven bejön.

Moskovita 2010.11.25. 09:51:06

@KG2000: Na jó, de ez már a fidesz kormány költségvetése. Miért kell alacsonyabb szja, ha nincs rá vedezet? Én kb. 15 éve azon a véleményen vagyok, hogy inkább be kellene szedni az adókat. Nincs még egy ország a világon, ahol a 10 millióból 1,2 millió adózna+állami alkalmazottak+feketebéresek+minimálbéresek+nyugdíjasok+gyerekek. Ez egy vícc. Megnézném, hogy a II-ik és a XII-ik kerületi villákban hány minimálbéres zember van.

Gandalf(helyett) 2010.11.25. 09:51:08

@KG2000: Az általad felvázolt 1. pont éppen pár év mulva esedékes lesz, mikor a most és közeljövőben elvett pénznek a legvégére érnek. De tömjük csak az alul lyukas zsebet, amiben most is sokan turkálnak.

Más: Szerintem a FIDESZ törzsszavazói éppen az a cikkben emlegetett 30 %, aki átlépett volna a fenyegetés előtt. Éppen az a szavazásra jogosult 1/3-ad, amiből 2/3-ad lett az Országyűlésben (a fennmaradó 70 %, akit most ellehetetlenítéssel szeretnének kényszeríteni, az a többi párt szavazói, és akik nem mentek el szavazni)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.25. 09:51:09

A véleményvezérnek mindenben igaza van, egy dolgot leszámítva. A Fidesznek a törzsbázisát már rég nem a középosztály adja, hanem a kádári kisember. Őket meg nem annyira izgatja, ha minket megszívatnak. Még örül is, ha nem vagyunk sikeresebbek nála.

Viszont ma csütörtök van. Nem biztos, hogy a kormány hétfőn is ezt fogja mondani.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 09:52:54

@Dracon: "El kell adnia a papírokat."

nem kell. az állam az eszközállományt fogja átvenni. az eszközöket nem váltják vissza..

feltéve, hogy az állam nem akarja néhány hét alatt csődbe vinni saját magát + a magánszektort..

vagy túl naiv lennék??

ha visszaváltják, az katasztrófához vezetne, ez egyértelmű..

ursus artos 2010.11.25. 09:53:26

@Italo Balbo: ez mind mind érdekeket sért. tehát rinyát gerjeszt.

KG2000 2010.11.25. 09:54:16

@Italo Balbo: tehát azt mondod, hajlandó vagy jóval több adót fizetni, kb. 3-sor annyit, mint amit eddig fizettél az elmúlt 10 évben, minden hónapban. Ezt dícséretes. Amit a költségcsökkentésrőkl írsz, az jól hangzik, vegyenek el pénzt mindeniki mástól, csak ne tőled, alapvetően irreális, mert nyilvánvalóan nem lehet egyik napról a másikra megtenni, másrészt 100 ezres munkanélküliséget okozna nemcsak rövid távon, hanem hosszú távon. Az oktatás olyan beruházás, amely nélkül senkinek nem lesz nyugdíja 30 év múlva, bármilyen nyugdíjszámlája is van.

snakekiller23 2010.11.25. 09:55:22

@ursus artos:

Beszélgess el erről egy elte-ttk-ssal vagy bme-ssel. Ha szerinted évente 10 villamosmérnököt és 5 progmatost kell képezni, hát te tudod.

PointeDuLac (törölt) 2010.11.25. 09:57:12

Én csak annyit tennék hozzá,hogyha ez a birka nép hagyja amit művel a kormány,akkor meg is érdemli a sorsát.fel kell lázadni!tüntetni kell,el kell zavarni ezt a csőseléket afrikáig! nem kell megvárni a következő választást,csak egységesen kell fellépni a sok szaarágó ellen.a szocializmusnak mi vetett véget?az,hogy elege lett a népnek és volt merszük szembeszegülni!nekünk is ezt kellene tenni.

Dracon 2010.11.25. 09:57:17

@pacman07:
Nincs eszközállomány. Az eszközök 80%-a magyar államkötvény mivel a nyugdíjpénztáraknak kötelezően ezt kell venniük.

El kell adnia a papírokat mivel néhány tonna vízjeles wc papírral nem tudja kitapétázni a költségvetés hiányát.

c 2010.11.25. 10:00:04

Jó írás. Minden sorával egyetértek.

dr. Erika Zangolna 2010.11.25. 10:00:37

Néhány kérdés jogászokhoz, én nem vagyok az:

Állampolgári kötelessége -e minden magyar állampolgárnak, hogy amennyiben bűncselekményről, vagy annak előkészületeiről tudomást szerez, erről a megfelelő hatóságokat tájékoztassa?

Büntetőjogilag felelősségre vonható-e az az állampolgár, aki ezt nem teszi meg?

A magánvagyon kisajátítása, eltulajdonítása, stb. bűncselekmény-e?

Miért nem tesz több százezer, millió felelős állampolgár a törvénytervezetet ismerve feljelentést bűncselekmény előkészülete miatt?

ursus artos 2010.11.25. 10:00:40

@snakekiller23: többet kell, de azért nem minden áron. Amit meg kell tanulni azt meg kell, nincs mese.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 10:00:41

@Dracon: hát, ha ez tényleg így van (én ebben még nem vagyok biztos, bár logikus, amit mondasz), akkor végünk. Mao kicsinál minket..

egyébként én úgy tudom, nem 80%, kb. 60%. vannak részvények és cash is.

egy biztos: magyar államkötvényeknek nincsen olyan másodlagos piaca, amire rá lehetne önteni ekkora mennyiséget. ez öngyilkos lépés lenne, bár Maoékból most már mindent kinézek..

igényes 2010.11.25. 10:00:43

Gyurcsánynak volt egy öszödi beszéde, de Orbánnak van egy magyarországi beszéde! Orbán igért egy sor dolgot és tetteivel vallja be mekkorra hazug ember. Mert ugye bevallja.

papika 2010.11.25. 10:01:07

Hülyeségeket írtok. A saját véleményetek elhomályosítja az ellenérveket.
Ennyi erővel azt is mondhatnátok, hogy az ÁFA is lopás.
A mnyp-i befizetések -legalábbis a kormány ígérete szerint- nyilván lesznek tartva továbbra is, egyéni számlán vezetve, örökölhető is lesz, csak az állam nem fogja őket átutalni egy pénztárba és hitelt venni fel helyette. Ez abszolút racionális döntés. És a kommunizmusnak pont most lett végre, amikor senki nem tudta, hogy az államnak befizetett pénzével mi lesz, mire számíthat, hanem össze-vissza változtattak mindent a politikai és gazdasági helyzettől függően.
Amúgy meg abban hinni, hogy a mnyp-i befizetéseid megvédenek a kormány balfaszságaitól maga a balfaszság. Mindenki emlékezhet, hogy 2008-ban, amikor a legbalfaszabb kormányunk volt, a mnyp-ak befektetései is elértéktelenedtek, -30% volt a hozamuk (arról nem is beszélve, hogy ez csak a leendő nyugdíj 25%-a lett volna, a többi ugyanúgy állami maradt volna, egy tök kiismerhetetlen rendszerben). Ha balfasz lesz a kormány, szívni fogunk ígyis-úgyis, ha meg nem, akkor meg nem biztos. Viszont ha évi 4-500 mrd-ot pluszban a vállára vesz az ország, akkor nagyobb esély van rá, hogy örökre szar ország maradjunk.
Én helyesnek tartom, hogy az állam a továbbiakban nem költ évi 4-500 mrd forintot arra, hogy valakinek az idealista kísérleteit megvalósítsa.
Szóval ez végre egy nagy állami ellátórendszer reformja, én örülök neki és támogatom. Viszont azt is látom, hogy szakértőpopulizmusnak újabb lendületet ad.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.11.25. 10:03:06

@PointeDuLac: a szocit nem ti dontottetek meg hanem ok maguk mentettek at a hatalmat , nagy kulonbseg,
a magyarok tobbsege beszari alak

KarbatettKezűZoltán 2010.11.25. 10:04:38

@Kóser Malac:
Jujj.

Nem arról van szó mindennap, hogy itten már nincsenek kommenisták??
Ha azok nincsen akkor viszont nácik se lehetnek!

Mi lesza Néppel ha Viktorkirály elbukik?
Feri lesz újra a király és lendvai Ildia királyjány'?

Fenehorizont 667 2010.11.25. 10:06:14

a lopás nem bocsánatos bűn, dehogyis az.
ezt mutatja az is, hogy azokat választották a rendszerváltoztatgatás után 4 évvel újra, akik 40 évig loptak, majd ezt a ciklust követően szintén még 8 évig irányíthattak. mindeközben százmilliárdokat tüntettek el úgy, hogy jóformán az összes, valamit is számító magyar médium és 'értelmiségi' vigyorogva kontrázott nekik alá. aki meg szóvá merte ezt tenni, az egyből fideszbérenccé változott.

a lopás nem bocsánatos bűn..ekkora baromságot ezen a blogon még nem láttam leírva.
ha télleg nem lenne bocsánatos bűn, akkor a privatizált szocialista gazdaság majd' összes vezetője az interjúkra nem fizetett sofőrökkel menne, hanem rabláncon, rendőrökkel.

Kobo82 2010.11.25. 10:06:20

@KG2000:
Egy szóval sem írtam, hogy az állam a felelős az elöregedésért, csak az állapotot próbáltam vázolni, ami 30-40 év múlva lesz. Lehet, hogy a magánszámlán lévő pénz fikció, de ami az állami nagy szemetesvörörbe folyik, az mégúgyis fikció. Azzal fölösleges példálózni, hogy eddig is fizetett az állam mindenkinek, mert a jelenlegi és a jövőbeni helyzetet nem lehet összehasonlítani. Gondolj bele, ha az állam folyó költségvetési tételekre költi el a befolyt összeget, mint azt megteszi jövőre, később mi garantálja, hogy nem így lesz továbbra is? Tulajdonképpen most feléli azt a zs-t, amit 30-40 év múlva kellene fizetnie.

tommybravo 2010.11.25. 10:08:12

@papika: Az a baj, hogy ha nem megyek át az államiba, akkor a semmire fizetem ki 24%-ot, vagyis ADÓ lesz. Milyen alapon fizettet velem adót a kormány, ha másokkal nem?

Másrészt a mnyp rendszer lényegében egy befektetés: az elején keletkező deficit miatt hitelt veszünk fel, amit azonban később, a pénztárak kifizetővé válásakor keletkező megtakarításokból visszafizetünk. Ez egy állami beruházás: hosszú futamidejű, de a végén nyereséges.

Te magad nevezed az állami rendszert "tök kiismerhetetlennek", ezek után adjunk mindent nekik? Nem az lenne a logikus, hogy minél kevesebbet?

Az elmúlt 12 éves működés alatt volt egy masszívan veszteséges év, amit azóta ledolgoztak a pénztárak. Hol hozott az állami pénztár 25% feletti hozamot idén?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.11.25. 10:08:39

Engem még ennél is jobban megrémiszt az a mérhetetlen, förtelmes és gátlástalanul nyílt nepotizmus, amit folytat a kormány.

Pedig pontosan tudom, hogy mennyire egészségtelen, amikor nem szakmai, hanem haveri, rokoni alapon adnak embereknek olyan pozíciókat, amelyekben az illető emberek életéért felel, amikor esténként azokkal sörözget, akik felelősségre vonhatnák, ha valamit elszúr..

Éppen, hogy Orbán Viktor szónokolt még pár hónapja arról, hogy a büdös nagy titok az ebben az országban, hogy alkalmatlan, dilettáns és totálisan inkompetens, oda nem való emberek ülnek minden elképzelhető pozícióban (mert a haverok oda tették őket), és energiájuk legnagyobb része arra megy el, hogy hozzá nem értésüket palástolják, ahelyett, hogy a dolgukat végeznék.

Erre tessék, ugyanezt csinálják, és még büszkék is rá, egyfajta szent küldetésnek tartják. Szerintem meg nem jól van ez így. Nagyon nem.

Reményi 2010.11.25. 10:09:45

12 pont.
Mit kíván a magyar nemzet

1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a közmédiumok és a médiahatóság ne álljanak kormányzati irányítás alatt.
2. Stabil alkotmányt, mely a mindenkori kormányt a demokrácia szükséges korlátai közé szorítja.
3. Független Alkotmánybíróságot.
4. Független Köztársasági Elnököt.
5. Független Nemzeti Jegybankot.
6. Független bíráskodást.
7. Független Számvevőszéket, és állami gazdálkodást ellenőrző szerveket.
8. A magánnyugdíjpénztári vagyon államosításának és felélésének azonnali leállítását.
9. Felelős, a jövő nemzedékekre is gondoló gazdálkodást.
10. A pártpénzek forrásainak átláthatóságát.
11. Kölcsönös megértésen alapuló külpolitikát.
12. Az Európai Unió demokratikus normáihoz való közeledést.

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

ezequiel.frusciante 2010.11.25. 10:09:47

@Lord_Valdez: Jogos. Annyi, hogy ezt sokáig többé-kevésbé még tagadta a Fidesz, ill. erőltette a középosztály (már ami van abból Mo-on) felé húzó retorikát.

Ennek mára nyoma se maradt, csak néhány üres frázis, amit a híveken kívül senki nem tud elhinni.

dr. Erika Zangolna 2010.11.25. 10:10:07

papika: az államosítás is az átalakítás egy formája.

Ha holnap a 10 millió fölötti megtakarításokra mondják azt, hogy holnaputántól náluk jobb helye lesz, és einstandolják, akkor mi lesz? Ez is átalakítás.

Vagy a nagy értékű ingatlanokat államosítják, utána életed végéig bérelheted az államtól, ha akarod. Ez is a "rendszer átalakítása".

Egyik fenti "átalakítás" sem különbözik lényegét tekintve az általad ünnepelt "reform"-tól.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.11.25. 10:10:48

A Kommunizmus elkezdődött.
A Fidesz = Kommunista párttal.
Szerintem lesz aki átlép , mert a FÉLELEM már bejött egyszer a fidesznek. Most is ez lesz.
Tök jó elv : Igérj meg mindent, ne tarts be semmit sem!

Gratulálok Matolcsy elvtársnak !!!!
Mostantól Matolcsy wc pappírt használok ..Én így szeretem

KG2000 2010.11.25. 10:11:03

@Moskovita: Legyen, akkor a Fidesz-törzsszavazók, Sólyommal és az összes alkotmánybíróval követeljék a magasabb SZJAt és az ingatlanadót. Csak ez a megoldás.

Faculty 2010.11.25. 10:11:05

ugye azért írnak ezek új alkotmányt, mert állítólag ez a mostani egy régi, és poros szabályhalmaz. mondják ezt a konzervatív, értékmentő politikusok.

hát akkor most hadd említsek egy két szót egy szintén nagyon régi, lejárt és poros szabályhalmazból:"ne lopj!"

reeve 2010.11.25. 10:12:00

@papika: Biztosan igazad van, csak az a baj, hogy ezek fél igazságok. Pl. a a nyugdíjbefizetések örökölhetőek lesznek. Ja, a házastárs örökölhet (ha még él akkor:-) ). De a gyerek nem! És valahogy arról sem beszél senki, hogy hogy lesz egyáltalán nyilvántartva. Persze, ha valaki mindent elhisz egy politikusnak...

Dracon 2010.11.25. 10:12:27

@papika:
No ennek szaladjál még egyszer neki mert most nem sikerült.

A kormány cinikus módon azt mondja hogy örökölhető....
Lófaszt!. Csak a házastárs örökölheti!! ha én nyuggerként feldobom a pacskert akkor az én szintem nyugger asszonyom kaphatja meg DE nem egy összegben mert akkor már járadék ergó ezt hívják özvegyi nyugdíjnak idáig is volt, semmi újdonság.

A MANYUP esetén az örökölhetőség korlátlan a gyerek is tud örökölni!!!. És az egyéni számla feletti rendelkezési jogot örökli! Ha én feldobom a pacskert és a gyerek örököl akkor dönthet úgy hogy a számlán lévő pénzt átutaltatja a saját manyup számlájára és ezzel is hizlalja a saját nyugdíját!

A mi kis kommunista FASZ (Forradalom a Szavazófülkében) által felkent kormányunk semmi ilyesmit nem akar tenni, mert akkor megint bukja a pénzt!!

soskajoska 2010.11.25. 10:13:29

Gyerekek! Nem értem a fanyalgást! Az egész a FIDESZ zsenialitását mutatja. Ekkora lenyúlást még a Kádári rendszer sem volt képes kitalálni. Bár a módszerek azonosak.

KG2000 2010.11.25. 10:13:40

@Reményi: a 13. pont pedig, hogy a költségvetés egyensúlya érdekében és az államadósság csökkentése érdekében követeled a következő adókat: SZJA drasztikus növelése, társasági adó drasztikus növelése, általános ingatlanadó stb. stb. Vagy pedig az összes inaktív hitleri módon való megoldását, csakhogy az nem egyeztethető össze a 12 pontod egyikével sem.

Minfield 2010.11.25. 10:14:08

Címlapon: "A Fidesz-kormány vége"

Ahhoz képest, hogy csak néhány hónapja választottuk őket, ahhoz képest ez szép eredmény..:)

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.11.25. 10:14:15

mar reg nyugatra menekitette a vagyonat az akinek volt egy kis gogyija , es realisan latta az orszag helyzetet
mar nem sok idotok van, a bankszamlatok is eluszik
de megerdemlitek

Fiasco 2010.11.25. 10:14:29

Előhúzták a trambulint Gyzrcsánynak

reeve 2010.11.25. 10:14:42

@Dracon: Úgy látom, egyre gondoltunk. :-)

Gandalf(helyett) 2010.11.25. 10:15:18

@papika: egyéni számlán lesz nyilvántartva és örökölhető lesz, amit már most bevallottan elköltenek? :-)))) ezek szerint a nagy NULLA
Ja úgy, mint ahogy lenullázzák azt a 70 %-ot, ha nem lépek át. Pedig én is fizettem, és fizetett utánam a munkáltatóm 97 előtt is (ja, lehet, egészen a járulékfizetési kötelezettség bevezetésének évéig vezetik be visszamenőleg?)
És sosem voltam feketemunkás (így utólag én marha).
És hogy most az adómat úgy vonják, hogy ezekkel a járulékokkal megemelt után adózom? Az mi?

soskajoska 2010.11.25. 10:16:05

@Reményi: 6. ponthoz: és független Ügyészséget

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 10:17:56

@papika: a pénzügyi-gazdasági témákban való jártasságod sajnos nem éri el azt a szintet, hogy ezekhez a nyugdíj-, meg költségvetési témákhoz értelmesen hozzá tudnál szólni. mindössze sikeresen visszaböfögted Szíjjártó Felszopó Péter és Matolcsy hamis érvelését.

bazmeg, minek szólnak bele olyan emberek, akik azt se tudják, mi a különbség a felosztó-kirovó rendszer és a magánnyugdíjpénztári rendszer között?? olvassál már utána, mielőtt hülyeségeket írsz! a mnyp-i rendszer éppenhogy csökkentette az állami pillértől való függésből fakadó hosszú távú kockázatot! egy felosztó-kirovó állami pillér (ami egy sima adó tul.képpen) mellé beállítottak egy ún. "defined contribution" pillért (persze ha tudnád mi az, nem írnál baromságokat), ami egy egyéni számla, napi szinten követhető nettó eszközértékkel, nagyon (túl) szigorúan szabályozott befektetési politikával. persze, bármi történhet a tőkepiacokon, de az mnyp-knél legalább láthattad, hogy elvileg miből képződik neked a tőke. az állam semmit nem nyújt ehelyett, csak számonkérhetetlen ígéretet, nesze semmi fogd meg jól. ha valami igazi reform volt az elmúlt 20 évben, a 97-es nyugdíjreform az volt. ennek a visszacsinálása egy jelentős lépés vissza a szocializmus felé.

azzal azért biztatnálak, hogy pénzügyi-gazdasági téren megnyilvánuló teljes analfabétizmusod ellenére még bármi lehet belőled a lehetőségek országában, akár nemzetgazdasági csúcsminiszter is.

ebben az országban ugyanis senkit nem diszkriminálnak a szakértelme vagy a tudása alapján, itt csak és kizárólag az elkötelezettség számít. a kormánynak nem szakértők, hanem droidok és felszopók kellenek. akik elhiszik a kormány érvelését a mnyp-akkal kapcsolatban, azok a leghasználhatóbbak..

Mr.Treeger 2010.11.25. 10:19:06

valaki mondja meg, mi lesz a 2700 milliárd forintnyi államkötvénnyel és BUMIX részvényekkel, MNYP-k kinek fogják ezt most eladni?

Különben pedig tessék mosolyogni, elvileg a 2/3 ezt akarta.

Másik kérdés: ugye csak miután mindenki átlépett, februárban jelentik be az nyugdíj számítási modellt.

gansol 2010.11.25. 10:19:43

Szerintem ez ellen egy lépés lehetséges. A pénztárak egy az egyben, egy napon adják el az összes magyar államkötvényt! Az lehet odabaszna kicsit...
www.facebook.com/pages/VuduMatolcsy-Adjuk-el-az-allamkotvenyeket/152107901501431

KopaszMercis 2010.11.25. 10:21:13

Erdekes, hogy orulhet most az, aki a Gyurcsanytol felve nyugatra menekitette a penzet...

Okosnak nem erezheti magat tulzottan, de vegsosoron orulni orulhet :)

soskajoska 2010.11.25. 10:23:14

@papika:
Papika! Nickneved alapján nem vagy már gyerek és mégis hiszel a mesékben???

Fenehorizont 667 2010.11.25. 10:23:33

egyébként is...a szelek már rég nem az állam felől fújnak. a nyolcvanas évek végétől kezdve a lopás az államtól haveroknak szétosztogatott cégeken keresztül történik.
direktbe a zembereket már nem szokás lenyúlni. közpénzekkel felpumpált, majdnem haldokló (azaz kifosztott) cégeket privatizáltak, hogy aztán azt más módszerekkel, MAGÁNúton szedjék véglegesen darabokra. ennek a levét isszuk ma is. a lopás (ami nem bocsánatos bűn, ugye..) az orra előtt zajlik és zajlott mindenkinek.

morbiczer 2010.11.25. 10:24:44

Naiv abrand abban bizni, hogy 2014-ben meg lehet buktatni Orbanekat. Ugyanis ok fogjak ujrairni a valasztas szabalyait, es ok fogjak felugyelni azt.

200 kepviselo, ebbol mondjuk
- 140 egyeni: uj valasztokeruletek olyan hatarokkal meghuzva, hogy az a Fidesznek kedvezzen (lasd "gerrymandering") + meg akar bevezethetik az egyfordulos valasztast is (brit modell), ami egyertelmuen a Fidesznek kedvezne
- 40 listas: hogy legyen valami latszatellenzek
- 20 hatarontuli: ez ugye mind fideszes, remelem nem kell magyarazni, hogy miert.

Es ha ez nem lenne eleg, az allamigazgatas es az igazsagszolgaltatas teljes kontrolljaval, egy megfelemlitett, az allasaert, megelheteseert rettego koztisztviseloi reteggel lehet annyit csalni meg manipulalni, hogy ne legyen gond a tobbseg.

Olyan valasztas itt nem lesz 2014-ben, ahol le lehetne valtani a Fideszt. Plane, hogy ott van a Jobbik tartaleknak.

Raadasul mindent ami nekik fontos 2013 vegen, 2014 elejen be fognak betonozni ketharmaddal, hogy ha ne adj isten megis buknak, akkor ne lehessen valtoztatni semmi erdemit.

lev davidovics 2010.11.25. 10:25:15

@Moskovita:
"2014-ben és később sem lehet őket megbuktatni. A választási törvényt is maguknak kavarják, nincs ellenzéki média és talán választás sem lesz a korábbi értelemben. Egy jelőlt egy párttól és kijönnek a lakásunkra, hogy húzzuk be, mert kell a 99,9 %. "

Had idézzem ide a múlt század legnagyobb filozófusát:

" Az örökkévalóság szörnyű dolog, különösen a vége!"
(W. Allen)

Kobo82 2010.11.25. 10:25:55

@gansol:
Egyetlen gond van ezzel, hogy nem matolcsyval basznál ki, hanem az egész országgal, csak gondolkozz el ezen. Egyértelmű, hogy ez a kancsal törpe max. alapszinten ért a gazdasághoz, de nem ez a megoldás.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2010.11.25. 10:26:29

"Miért nem hívjuk őket egyszerűen kuláknak?"
Mer nők is vannak köztük, azér.

Dracon 2010.11.25. 10:28:19

@gansol:
Ja ahogy írtam.

Másnap már 100k HUF volna egy kiló kenyér a benzinkutak leállnának.
A bankok zárolnák a számlákat amik akkora már nem érnek semmit, a valutaszámlákon levő pénzre az állam ráteszi a kezét.
Beindul a csere kereskedelem, a kelet országrészen először utána pedig nyugaton is éhséglázadások törnek ki (mintha a Sintér Pintér mondott volna valamit hogy jövőre éhséglázadások lehetnek....)
És ezek után a már csak azt kell kivárni hogy valaki a tv székház után a parlamentet is felgyújtsa....

Egy haszna lenne SOHA többé nem lehetne egy pártnak sem 2/3-a ez lenne az új alkotmány első pontja.

sárkányfő 2010.11.25. 10:29:01

Ahogy az várható volt, utolsó érvként pár elvakult fideszfan előhúzta a válsághisztériát.
Ez természetesen nem igaz. 3,8%-os hiány, 3%-os növekedés, ez Európa legjobb harmadában van, az államadósság európai mércével közepes, és, mint eddig is, most is új hitelek felvételéből finanszírozzuk.

Válságban különben som szoktak adót csökkenteni. Igaz, épp azért lett az újonnan keletkező hiány, mert Orbán adót csökkent, főleg a 3+ gyerekesek kieső adója miatt lett óriási lyuk a költségvetésben, ez több száz milliárd ft.
Aztán épp tegnap jött elő matolcsy azzal, hogy tavasszal jönnek a strukturális reformok, amit ő maga 6-800 mrd-ra árazott be.
Csak ez a két tétel több mint 1000 milliárd ft (és vannak kisebbek is bőven).

Szóval ennyit a gazdasági "szükséghelyzetről". Persze könnyebb államosítani, pénzt behajtani, 3 millió embert zsarolni, mint érdemi melót végezni...

bokrif 2010.11.25. 10:29:17

el kell ezeket kergetni már

lev davidovics 2010.11.25. 10:29:37

@gansol: Ne má!!! Én most akarok - dafke - mnyp-tag lenni!

Gandalf(helyett) 2010.11.25. 10:29:54

Én pl. nagyrészt feleslegesnek gondolom, hogy pl. egy férfi a feleségére hagyja a nevezett befizetést.
A férfiak mennek később nyugdíjba, ráadásul ehhez képest korábban halnak.
Én a gyerekemet jelöltem meg a nyugdíjpénztárban (addigra úgy is olyan összegű lesz a befizetés utáni garantált ellátás, amiből éhenhalni tud).

Jódoktorod 2010.11.25. 10:30:15

a véleményvezér ismét sok helyen nem teljesen pontos, de az alapokban igaza van.

pakesz (törölt) 2010.11.25. 10:30:17

@ursus artos: "Ha kétszer két alkalomból nem tudsz levizsgázni akkor alkalmatlan vagy arra a szakmára. "
hulyegyerek a szakmunkas diplomaddal konnyen pofazol mi?
ugassal csak barmi masrol de a felsobb tudomanyokrol kuss a neved

Kata78 2010.11.25. 10:31:14

És mi az, hogy csak a házastárs örökölhet? Aki özvegy, az mit csinál? Gyakorlatilag azt akarják, hogy a gyerekeinket semmizzük ki. Éljen a családbarát kormány!!!!

sztd 2010.11.25. 10:31:38

Szívesen írnám azt, hogy megint igazságtalan a Véleményvezér, de szerintem sajnos nem az.

Néhány dologgal azért kiegészíteném a leírtakat:
A mostani magánnyugdíjrendszernél ugyanúgy "semmirekellők" kezébe került a pénz, ugyanúgy nem kérdezték, hogy be akarom-e fizetni, vagy, hogy oda akarom-e fizetni.

Az állami rendszerben pedig ugyanúgy enyém lesz a befizetés (még számlát is vezetnek), pontosabban ugyanúgy nem lesz enyém. Ugyanis most sem volt enyém. Ha enyém lett volna, akkor eleve bármikor hozzáférhetnék, nem magánnyugdíjpénztárba megy, hanem (ha már nem költhetem most el), valami komolyanvehető hozamot produkáló alapba, befektetési célú életbiztosításba, stb.

Szóval a mostani rendszerben az állam annyival biztosabb, hogy az sokkal nagyobb valószínűséggel fog létezni 30 év múlva (hiszen 1000 éve létezik), mint akármelyik nyugdíjpéztár, amelynek a tulaja esetleg egyszer csak felmarkolja a pénzt (mint a MÁV biztosító egyesületnél), lelép vele bárhova, ahol nincs kiadatás, vagy csak egyszerűen csődbe megy, mint a Lehman Brothers 150 év után, mi meg futhatunk a 25-40 éve gyűlő nyugdíj után.

A lényeg, hogy jobb a tisztán állami rendszer, mint a mostani félmagán, biztonságosabb is, de lehetne jobb kétpilléres rendszert alakítani (vagy lehetne jobb egypillérest, ahol az ember maga dönti el, hogy a teljes utána és általa befizetett összeg hova menjen).
A Véleményvezérnek szerintem két dologban van mindenképpen igaza. Egyrészt tisztességtelen az, hogy aki magánba IS fizet, az nem kap állami pénzt, hiába fizetett oda is. Másrészt tisztességtelen az állam részéről az a kommunikáció, hogy úgy tesznek, mintha lopnának azok, akiket köteleztek arra, hogy magánba fizessenek.

Nem említette a Véleményvezér, de kifejezetten veszélyes, hogy ahelyett, hogy a nyugdíjat kivezetnék az állami rendszerből folyamatosan, inkább visszavezetik oda. Így a jövőbeli nyugdíjas megint az államhoz megy szavazatért kunyerálni. Ráadásul ez nem egészségügyi rendszer, ahol mindenkinek ugyanaz jár, hanem itt a befizetés arányában kellene, hogy járjon a kifizetés.
Lehetne (ill. lehetett volna) olyan rendszer, ahol a magánpénztár csak úgy kaphat új ügyfelet, ha kep mellé nyugdíjast is, hogy ne az államnak termelődjön a hiány.

A lényeg, hogy a mostani rendszer szerintem kicsi javítás a koncepcionális rontásért cserébe, de ettől még nem lesz az MSZP hiteles alternatíva, nem volt jó az 1997-es nyugdíjreform, és komolyabb átgondolás után nem biztos, hogy a Fidesz szavazók átverve érzik majd magukat (végül is most sem verték át jobban őket, csak máshogy).

pancsolt misebor 2010.11.25. 10:31:40

Hát szerintem a mostani történéseket nem teljesen látják át azok akik azt hiszik, hogy a következő választásokon majd kiszavazhatják a rosszul teljesítő fideszt a hatalomból! Addigra már teljesen le lesz zsírozva, hogy a kemény fidesz mag és a határon túli magyarok (+ pontos számítások alapján esetleg még kisebb csoportok -akik érdekből magyarnak vallják magukat ) állampolgárságot és választójogot kapva kormányon tartsák a "legmagyarabb" pártot.
Ezért is éreztem álságosnak annak idején a határon túli magyarokról szóló népszavazást.

pakesz (törölt) 2010.11.25. 10:32:03

amugy a VV nem mondott igazat:
D-209 az tok pozitiv volt...
viszont hozzank is a gimibe bejott a sutyerak dajcs tomika hogy lepjunk be a kiszbe...
meg a rogan is tuggyunk tobbet a szovjetuniorol cimu hoseposza...

eddig megvolt a GYF mint ellensegkep de valahogy uriemberebbnek tunik mint ez az einstandolas

asola 2010.11.25. 10:33:13

"Javaslom hogy a 40 év alatt emberek semmiképpen se adják vissza a pénzt, hanem várják meg míg a törvénysértő kormányt a törvényeivel együtt elküldik a picsába és a helyükre lépő ellenzék visszaállítja a jogállamot."

Abszolúte egyetértek. A Fidesz ezzel úgyis kiírta magát a 2014-es választásból. Hacsak meg nem próbálják Viktort királlyá koronázni, amikor viszont garantáltan kitör a forradalom és fejbelövik a végén.

MINDENKI NYILATKOZZON, HOGY NEM AKAR ÁTLÉPNI AZ ÁLLAMI-BA !!!

soskajoska 2010.11.25. 10:34:52

@pacman07:
Csatlakozva a véleményedhez, nem elhanyagolható tény, hogy a MNyP-k többsége 2009 végére kompenzálta a 2008-as veszteséget, sőt reálhozamot produkált.
Más! Már nem emlékszem, '97-ben végigvitték a nyugdíjreformot, vagy '98-ban az akkori Orbán kormány fejezte be?

papika 2010.11.25. 10:35:25

@reeve: @Dracon:
Amiatt vagytok így felháborodva, hogy csak a házastárs örökölhet?
Nekem amúgy az a tippem, hogy nem így lesz, a gyerek is örökölhet majd, az egyiket úgy hívják, özvegyi nyugdíj, a másikat pedig árvasági ellátásnak.
Ez most is így van csak tök zavaros az egész és a fasz tudja mi alapján számolnak ki mit, az egyéni számlás rendszer ezen segít.

soskajoska 2010.11.25. 10:37:02

@pakesz:
orbán is pártállami támogatásból tanult külföldön emlékeim szerint

Kata78 2010.11.25. 10:38:11

@papika: Az árva ellátás állami juttatás, az apukám is kapta anno! Ez meg az ÉN pénzem, amiről azt akartam (és nyilatkoztam) hogy a gyermekeim örököljék!!!!

Dracon 2010.11.25. 10:39:04

@papika:
Az árvasági ellátás kiskorúra vonatkozik csak édes csillagbogaram és addig jár amíg nem lesz nagykorú, összege pedig nem elég egy kiflire se.
Olvass utána képezd magad és ne beszélj hülyeséget.
ÉS csak az árvák kaphatják meg ahogy ez a nevéből látszik.

Direkt ki van hangsúlyozva a matolcsi-berija által hogy a nyugdíj csak házastársak között öröklődik pont úgy ahogy most az állami özvegyi nyugdíj rendszer.

reeve 2010.11.25. 10:40:01

@papika: Hát én pl. igen. Ezen is. Most a gyerekem a kedvezményezett. Ha meghalok, az árvaellátáson kívül (el sem tudom képzelni az mekkora főnyeremény kurvanagy összeg lehet), a manyupos pénzem is az övé lehet. De jól mondod: tök zavaros az egész!

papika 2010.11.25. 10:42:17

@tommybravo:
De elviekben ez a rendszer pont amiatt jó, hogy a továbbiakban ne legyen az állami rendszer kiismerhetetlen.
Amúgy nyilván lehet érveli a mnyp rendszer mellett is, de én azt kész vagyok elfogadni, hogy jelen helyzetben az állam nem akar erre költeni giga lóvékat.
Viszont az a tippem, hogy egy éven belül a biztosítótársaságok kiváló önkéntes nyugdíjpénztári konstrukciókkal kezdik bombardírozni a lakosságot, és az nagyon helyes fejlemény lesz és akkor lehet majd beszélni öngondoskodásról.

asola 2010.11.25. 10:42:37

Én utálom a Gyurcsányt (elsősorban azért mert gyáva volt és nem csinált semmit), de ehhez a Fidesz rabláshoz képest IGENIS ÚRIEMBER VOLT.

Nagyon nem szeretném hogy GYF visszajöjjön, de azt sem, hogy ez a rablóbanda tovább vezesse az országot.

kalácsking 2010.11.25. 10:42:57

@Moskovita: Kifelejteted, hogy jön a fekete v.narancssárga lefüggönyözött autó és elvihet.
Nem kell sok idő és visszatérnek a "boldog"ötvenes évek

J.W. Booth 2010.11.25. 10:42:59

Nincs még vége a Fidesz-kormányzásnak.

1. nincs olyan ellenzéki párt, amely hitelesen és megfelelő emberrel tudná támadni.

2. "Az emberek barmok" (Phil Connors).
Még mindig szerencsétlen rengeteg birka van, aki nyeli az agitprop-ot. Itt is sokan kommentelnek, nekik mindegy mit csinál a fidesz, nekik az a jó.
Hála nékik!

p.bubus 2010.11.25. 10:45:12

@csorsza: "azonnali, komoly jövedelemnövelő szja-csökkentés" miről beszélsz ember????

Bevetted a maszlagot? Majd nézd meg a bérlapodat február elején!

soskajoska 2010.11.25. 10:45:37

@sztd:
"Az állami rendszerben pedig ugyanúgy enyém lesz a befizetés"
Ebben igazad van! De CSAK a befizetés! Mert hogy nyugdíjat kapsz-e az már egyáltalán nem biztos. Hiszen a visszavenni szándékolt 2700 milliárd megtakarítás nagy részét nem a későbbi nyugdíjakra fordítanák! Az egymillió új munkahely hagymázas ígéretéből pedig egyenlőre még csak a közszférában várható elbocsájtásokat lehet biztosnak venni (Szerkezetátalakítás címén)!

asola 2010.11.25. 10:45:39

@papika:
Azt értsed már meg, hogy az MNYP-kre NEM AZ ÁLLAM költi a pénzt.

Te teszed félre a BRUTTÓ fizetésedből. Az állam szedi be az mnyp-t is a munkáltatódon keresztül, mert te hajlamos lennél nem félretenni. De ettől még a TIÉD és nem az állam pénze.

A nekik odaadott állami nyugdíjjárulék sem szabadna az övéké legyen, nemhogy bármi közük legyen az MNYP lábhoz.

zolij 2010.11.25. 10:46:03

szerencsére nálam nem kérdés, hogy maradjak-e a magánnyugdíjpénztárnál annak ellenére, hogy így a további állami nyugdíjat elveszítem. Mégpedig azért nem, mert mire én nyugdíjas leszek (minimum 40 év), úgyis összeomlik az állami pillér a demográfiai változások miatt.

Seregbontó 2010.11.25. 10:46:39

A VV megint vízionál.

Az elkötelezett Fidesz szavazókat ez aligha fogja eltántorítani, révén, hogy úgy tűnik nem járnak rosszabbul. Más intézkedéseivel pedig a kormány pont a középosztálynak kedvez (pl. 16%-os adó, gyermekek utáni kedvezmény).

Az fiatalok (értsd 18 év feletti de még nem munkavállaló lakosság + néhány éve munkábaállók) valamint a már nyugdíjas korosztály meg konkrétan tesz az egészre, hiszen őket nem érinti.

Az embereket meg úgy általában nem érdekli az egész purparlé. Pontosan úgy, mint a "jogállamisággal kapcsolatos" ügyek esetén. Jó részük nem is érti miről van szó. Nem csoda, hogy a kormányt a szagértők és az értelmiség egy részének a károgása nem hatja meg, négy évig mindent megtehetnek. Ha a gazdaság négy év alatt beindul, és érezhetően jobbá válik széles társadalmi csoportok élethelyzete, az a kormány összes itézkedését (beleértve ezt is) legitimálni fogja a választók szemében. Márpedig a gazdasági fellendülés erősen függ a világgazdaság jövőbeni állapotától.

Kissé sarkítva tehát azt mondhatjuk, hogy a Fidesz 2014-es bukása akkor következhet be nagy valószínűséggel, ha a világon (vagy az EU-ban) egy újabb válság fog végig söpörni.

ursus artos 2010.11.25. 10:47:23

@pakesz: marha répa, ha szakmáról írok, abba a mérnöki szakma is beleértendő. Nehéz a szövegértés tudom, látszik is rajtad. Ahhoz a generációhoz tartozol, akinek semmit sem kellet felmutatni az iskolában, mégis felvettek valamilyen gyógy szakra.

szvsz 2010.11.25. 10:47:34

@Kobo82: "30-40 év múlva fele ennyi kereső és 2x ennyi nyugdíjas lesz"
Kihagytad az 5x ennyi cigányt. Csaxolok.

Dracon 2010.11.25. 10:47:57

@zolij:

Szerintem mire te nyugdíjas leszel addigra már lesz Kárpótlás az Orbán komány üldözöttjei részére és meg lesz az állami nyugdíj.
Orbán is azt fogja kapni valamelyik büntetésvégrehajtási intézetben.
Majd küldök neki szappant.

zolij 2010.11.25. 10:50:24

@ursus artos: akkor te még biztos azelőtt szerezted a papírt, mielőtt bsc képzés címen az 5 éves anyagot belezsúfolták 3 évbe és a tanárok unalmukba kezdtek buktatni (na meg a fejpénzért)

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 10:50:46

@papika: ".. Viszont az a tippem, hogy egy éven belül a biztosítótársaságok kiváló önkéntes nyugdíjpénztári konstrukciókkal kezdik bombardírozni a lakosságot, és az nagyon helyes fejlemény lesz és akkor lehet majd beszélni öngondoskodásról. .."

azt teljesen jól látod, hogy ennek az egyetlen nyertesei a biztosítók lesznek, de nem fognak kifejleszteni "kiváló önkéntes nyugdíjpénztári konstrukciókat", hanem ugyanúgy az átláthatatlan költségszerkezetű "unit-linked" életbiztosításokkal fogják bombázni az ügyfeleket, mint az elmúlt 10 évben. tudod, ezek azok a konstrukciók, ahol az ügynökök (ügynökcégek) az első éves díj 100-150%-át kapják jutalékként a biztosítótól. (az első 2-3 év befizetéseiből vonnak 10-15 évig évi 8-9%-os költségeket meg az 1-2%-os alapkezelési díjakat meg befizetéskor az 5%-os átváltási jutalékokat, de ha 10-15 évnél előbb kiszállsz, egy összegben vonják le.)

na, az ilyen életbiztosításoknál BIZTOSAN kedvezőbb volt a magánnyugdíjpénztárak évi 4,5%-os összköltsége.

de abban igazad van, hogy vannak önkéntes nyugdíjpénztárak, és azok területén lehet verseny, de tudod a pénzügyi szektor mindig azt nyomja, amiben nagyobb a jutaléktartalom. az életbiztosításokat fogják jobban nyomni "hosszútávú öngondoskodás" címén, elhiheted.

hoesett 2010.11.25. 10:51:24

Az idén talán 90 ezer gyerek se születik, míg 1975-ben 194 ezer gyerek született. Teljesen mindegy, milyen papiros-módokat agyalunk ki a nyugdíjrendszer össze fog omlani. Tökmindegy, hogy állami vagy tőkefedezeti. Ez csak az elosztás eszköze és nem bázisa.
Ha pedig omlani fog, omoljon minél hamarabb!

HAJRÁ FIDESZ ! VESSZEN A NYUGDÍJRENDSZER !

Komponista 2010.11.25. 10:51:28

Orbánnak mennie kell. Megjelent az írás a falon.
Ha azonnal kellene dönteni az utódjáról, a leghelyesebb lenne Bajnai Gordont és stábját visszahozni.
Bajnai jobban hasonlított egy államférfira, mint a pszichopata Orbán, aki nem csak a gyülekezetét teszi tönkre, hanem az országot is.

Komponista 2010.11.25. 10:53:39

@Dracon: Orbánnak elmegyógyintézetben van a helye. Börtönbe azok valók, akik jól látják ezt, de mégis segítik az ámokfutását.

igényes 2010.11.25. 10:54:34

Ezt az államot mi tartjuk fenn, mi pénzünkből él, és mi fizetünk azért, hogy a saját pénzünket, saját alkalmazottaink ellopják, feléljék. Baromság. Miért járnak az alkalmazottaim Audikkal, Mercédeszekel, miközben én opellel járok, az is 5 éves.

ursus artos 2010.11.25. 10:54:41

@zolij: az én időmben meg az volt a legenda, hogy az ötéves egyetemi anyagot zsúfolták bele a főiskolai képzésbe.

ursus artos 2010.11.25. 10:56:20

@Komponista: és a "visszahozást" hogyan képzeled?

soskajoska 2010.11.25. 10:56:38

@ó jaj:
"Orbán adót csökkent, főleg a 3+ gyerekesek kieső adója miatt lett óriási lyuk a költségvetésben"
Tőlük igazán nem sajnálom. A felső adókulcs megszüntetése és a családi pótlék jövedelemtől független folyósítása kb. 3-400 milliárd lyukat ütött a költségvetésen

zolij 2010.11.25. 10:56:43

@ursus artos: és melyik oktatási intézményben is végeztél?

KopaszMercis 2010.11.25. 10:57:12

@ursus artos:
oreg vagy.. ez allapot, nem erdem :)

Amugy valoban az embereknek nem szamit semmi csak a szubjektiv megelese a pillanatnyi allapotuknak.

A fidesz ebbe zsenialis.. kezratetellel gyogyit, es megmondja, mit erzel. Mindenkinek elmeseltek, hogy gyurcsany ferenc mekkora valsagot okozott, es mindenki elhitte. Persze nem volt valsag nem volt semmi, csak egy pimasz uzletember a miniszterelnok...

Most meg majd elmeselik nekunk, hogy mennyivel jobban elunk mint 4 eve... hm..

elwood 2010.11.25. 10:58:12

nem szabad visszalépni

a megállapított nyugdíj pedig úgyis minden évben változik, majd 30 év múlva fogják megállapítani ki tudja akkor milyen szabályok szerint

a céges 25%-ot nem gyűjtik semmilyen számlára, így nem kell félni, hogy elvész, elég ha bérpapírok megvannak

négy év múlva ezek mennek a levesbe és az új kormány visszacsinálhatja már akkor, csak az bukta be aki most a négy év alatt megy nyugdíjba, de még azt is kárpótolhtják később

papika 2010.11.25. 10:58:45

@Kata78:
És az állami juttatást miből finanszírozzák?

És ugyan a mnyp-ben lévő az a te pénzed, de egyrészt nem rendelkezhetsz vele szabadon, másrészt cserébe az állam hitelt vesz fel ami viszont a te adósságod is, és ami után súlyos kamatokat fizet az állam, azaz te meg én, meg mindenki az országban.
És ráadásul a jelek szerint az állam magasabb kamatot fizet az adósságért mint amit te kapsz a mnyp pénzed után. Azaz összességében bukunk, csak neked az állam nem küldi meg minden évben, hogy kedves Kati78, ennyivel nőtt az adósságunk csak amiatt hogy a te mnyp-i befizetéseid pótlására pluszban kellett hitelt felvenni és ennyi kamatot fizettünk utána, a mnyp meg megküldi hogy kedves Kati78, ennyi pénzünk van és idén ennyit nyertünk.
Akkor lehetne jó egy ilyen rendszer ha az állam pluszban lenne, mint Norvégia és akkor nem lép fel hiány amiatt hogy az állam lemond a bevételei egy részéről, vagy ha magasabb kamatokat tudna produkálni a mnyp, mint amekkora az emiatti hiányt finanszírozó államkötvények kamata, de ez nehéz dolog mert a mnyp-ak többnyire pont magyar állampapírt vesznek, ha meg részvényekbe fektetik az meg baromira rizikós.

Vanek főfoglár úr. 2010.11.25. 10:59:19

Hallgassatok szavaimra!
Még korai a hír, de hamarosan zászlót, pezsgőt és sört bont a 2014-es váltópárt.
Figyeljétek 2011. Január 1-et.
Az FHP megkezdi fidesz-erodáló tevékenységét!
Ilyet még nem láttál az elmúlt 20 évben.

ursus artos 2010.11.25. 11:01:34

@zolij: egy főiskola és két egyetem

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.11.25. 11:01:38

most látszik igazán, hogy az elmúlt 20 év legfontosabb beszéde az ÖSZÖDI volt. Abban minden benne volt, amit a magyar politikáról tudni érdemes és ami természetesen ugyanúgy érvényes a mostani kormányra is.

soskajoska 2010.11.25. 11:01:45

@Kobo82:
Viszont előnye is volna! Rá tudnák bizonyítani a MNyP-kre a tőkevesztést és szijjártó jóllakott óvodásként nyilatkozhatná, hogy ők megmondták.

KopaszMercis 2010.11.25. 11:02:02

@papika:
mar megbocsass de nem az allam kotelezi a mnyp-akat az allamkotvenyvasarlasra?

dinamo vodka 2010.11.25. 11:02:08

@Erika Zangolna: nem kötelessége, csak különleges esetekben (hazaárulás pld.)

igényes 2010.11.25. 11:02:50

Orbán Viktor éves jövedelme, csak a miniszterelnöki fizetéséről beszélek nőtt 5,6 millió forinttal. Ennek 10 %-át adjuk oda minden magyar állampolgárnak. tehát karácsonykor egységesen kapjon mindenki 560 000Ft-ot.

zolij 2010.11.25. 11:03:27

@ursus artos: úgy látom inkább neked nem megy a szövegértés. Nem a típusát kérdeztem, hanem a nevét.

soskajoska 2010.11.25. 11:05:04

@papika:
"másrészt cserébe az állam hitelt vesz fel ami viszont a te adósságod is, és ami után súlyos kamatokat fizet"
vagyis rosszul gazdálkodik! ERGO: nem odavaló!

tommybravo 2010.11.25. 11:05:32

@papika: "a jelek szerint az állam magasabb kamatot fizet"
Idén a pénztárak 20-25%-os reálhozamot értek el. Ennél többet fizet az állam?

"az állam hitelt vesz fel ami viszont a te adósságod is, és ami után súlyos kamatokat fizet az állam, azaz te meg én, meg mindenki az országban"
Valóban, de amikor a pénztárak kifizetővé válnak, az állam visszafizetheti ezeket a hiteleket. Ez egy BEFEKTETÉS! Az állami rendszer kisebb deficitet okoz rövid távon, viszont hosszú távon sem szűnik meg ez a deficit, szemben a tőkefedezeti rendszerre átállás miatti deficittel.

@pacman07: "edvezőbb volt a magánnyugdíjpénztárak évi 4,5%-os összköltsége"
Érdemes elolvasni a PSZÁF összefoglalóját ( www.pszaf.hu/data/cms2243499/nyptagok_dijterheles_200_2009.pdf ): eszerint "2009-ben egységnyi pénztári vagyonra esően a magán-nyugdíjpénztárak átlagában 1,12%-os, az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagában pedig 0,97%-os volt" a költségterhelés.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:05:54

@KopaszMercis: hagyjad papikát, összevissza fantáziál.. fogalma sincs, hogy hogy néz ki a nyugdíjrendszer vagy az államadósságfinanszírozás, illetve hogyan függ össze a kettő, csak fáradhatatlanul írja a baromságokat..

Fideszman 2010.11.25. 11:06:11

Mennyit kaptok a maszoptól a hangulatkeltésért? Hiteles forrásból kellene tájékozódni, nem pedig agymosott propaganda sajtóból.
Nézzetek HírTv-t, Echo tv-t hallgassatok Lánchíd rádiót. Ezekből hitelesen lehet tájékozódni. Másrészt az államnál sokkal jobb helyen van a pénzed, hiszen most nem a tolvaj gyurcsánykormány van hatalmon, hanem olyan kormány vezeti az országot ami az emberek érdekeit képviseli.
Egyébként meg lehet menni tüntetni, majd megunjátok :-)))))))))

dinamo vodka 2010.11.25. 11:06:23

@morbiczer: ha 20 százalék szavaz majd rájuk, akkor elég nehéz lesz jól meghúzni a határokat :D

soskajoska 2010.11.25. 11:07:07

@papika:
"másrészt cserébe az állam hitelt vesz fel ami viszont a te adósságod is, és ami után súlyos kamatokat fizet"
Vagyis rosszul gazdálkodik! ERGO: nem odavaló!

Igazi 2010.11.25. 11:07:51

@Dracon: Várjuk meg míg az ellenzék visszaállítja a jogállamot???? Úristen!!!
Mégis kire gondolsz??? Mszp????? HAHAHAHA
Én is a 25-49 közötti középosztályhoz tartozom, és eszem ágában sincsen maradni a magánynyugdíj rendszerben.
Értse már meg a sok nagyon okos, hogy nem tudtok annyi embert behülyíteni amennyit akartok.
Maradj csak ott az eddigi rendszerben, és tartsd tiszteletben, hogy más viszont átlép az államiba.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.11.25. 11:08:30

@nagymagyarmagyar: a te agyadbol is csak egy golyo hianyzik
de annyira nyomi vagy hogy meg az is kar beled

soskajoska 2010.11.25. 11:08:55

@nagymagyarmagyar:
Egy pillanatra megijedtem, hogy komolyan is gondolod. ;-)

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:09:10

@tommybravo: 4,5% a lehetséges törvényi maximum, azt hiszem (jövőre ezt is le akarták szorítani 3%-ra). de kösz a korrekciót. így még inkább alátámasztható az, h sokkal kedvezőbbek (voltak) a mnyp-ak, mint a befektetésként eladott életbiztik.

igényes 2010.11.25. 11:09:15

@nagymagyarmagyar: Én a HÍR TV-ben hallottam, hogy az egyik alkalmazottam a Matolcsy (MSZMP) megzsarolt a és megfenyegette a gyermekeimet, akik szintén tulajdonosok, hogy ellopja a pénzüket. Már a HÍR TV-ben sem lehet megbízni?

Terézágyú 2010.11.25. 11:10:09

@egy derék katona:
"Más intézkedéseivel pedig a kormány pont a középosztálynak kedvez"

Hát nekem nem...
Érdekes, hogy az 1998-2002-es fityesz-uralom alatt is folyamatosan azt éreztette velem az állam, hogy diplomás állami alkalmazottként NEM vagyok középosztály...

Ugyebár most sem vagyok a középosztály része... akkor biztosan proli vagyok... ha a fityesznek így jó...

hegyilany 2010.11.25. 11:10:47

@Bisztő Gyalla: Nő nem lehet kulák? Akkor a dédanyám vagy nem volt nő vagy nem volt kulák. :)

Nem vagyok fideszes 2010.11.25. 11:11:13

Nagymagyar kollega ironizált.

Reményi 2010.11.25. 11:11:18

@KG2000: Nagy felelősség ma jobboldalinak lenni, és főleg hozzájuk szólt ez a 12 pont is. Nagy felelősség, mert olyan kormányunk van, aki ellen lassan már nincsenek ellensúlyok, mert bármit megtehet és láthatóan meg is tesz. Csak gondolj bele, ha olyat tenne ez a kormány ami már téged is sértene, várhatnád valakitől hogy megállíthatja őket? Tényleg gondolj bele. Persze hülye Gyurcsány ellen milyen jó volt az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök nagy tömegeket elérő beszédei, és a népszavazás intézménye... És pár hónap alatt mára oda jutottunk, hogy a Fidesz már csak egyetlen dologtól félhet igazán, a saját szavazóbázisától. És ezért nagy felelősség ma jobboldalinak lenni, mert tudni kell, hol van a határa a feltétlen követésnek. És ne haragudj ha ez bántó.

Sieg 2010.11.25. 11:11:40

Többféleképp lehetett volna kezelni a dolgot:
1) Mindenki kötelezően vissza az állami rendszerbe. Szerintem marhaság, a mnyp-ben felhalmozott ellopásával jár, de "korrekt" olyan szempontból, hogy nem sunyi, bevállalja azt, amit tenni akar.
2) Marad a vegyes rendszer. Megadják az embereknek a lehetőséget, hogy visszamenjenek az állami rendszerbe és megpróbálják meggyőzni őket. Ez az állami propaganda miatt kicsit az emberek megvezetése, de továbbra is korrekt.
3) Marad a vegyes rendszer, de vagy csak állami, vagy csak magán. Aki a magánt választja, annak az eddig felhalmozott állami részt is átutalják a magánrendszerbe. Teljesen korrekt.

De nem, a Fidesz olyan módszert választott, aminek hallatán a legnagyobb demagóg diktátorok is csettintenének.
Ízlelgessük: a kormány, ami egy hete még a 2-es pontot próbálta erőltetni, hangsúlyozva, hogy az állami nyugdíj biztonságosabb (lol), most mivel az alattvalók nem elég engedelmesek, az "biztonságos" állami nyugdíj ellopásával fenyeget, ha nem úgy táncolnak a polgárok, ahogy szeretnék. Annyira morbid, hogy már szórakoztató. Különösen úgy, hogy egy hivatalosan konzervatív kormánytól jön.

Vagyis tulajdonképpen az 1-es pontot akarják megvalósítani, valószínűleg mindig is azt akarták, csak kiderült, hogy a "rábeszélős" módon nem megy. A direkt módot nem merik bevállalni, ezért ilyen aljas módszerekkel dolgoznak, mert ezt lehet magyarázgatni a népnek.
Még tovább: vagyis ezt a pénzt mindenképpen meg akarják szerezni, mert az idióta gazdaságpolitikájuk "sikerét" csak úgy lehet majd kimutatni, ha ellopják a jövőt. Hogy majd lehessen mellet verni a virtuális hiánycsökkentéssel.

Hogy ez a törzsszavazók azonnali eltűnését jelenti-e? Nem hiszem, legalábbis nem rögtön. Az igazán elkötelezett droidok ezt is magyarázgatják (lásd kommentek), nekik bármi lemegy a torkukon, mert szurkolók. Az emberek egy jó része nem is érti, mi történik, nekik meg lesz magyarázva, hogy ez miért így jó, a droidok már hozzá is láttak.
Viszont az értelmes törzsszavazók le fognak kopni, ők viszont "véleményvezérek", ezért hosszabb távon komoly hatása lesz. A Fidesz legnagyobb szerencséje, hogy gyenge az ellenzék, ezért nincs hova menni.

soskajoska 2010.11.25. 11:11:46

@Igazi:
És ti is tartsátok tiszteletben azt, aki maradni akar. És NE LOPJÁTOK EL a megtakarítását.
Ezt nevezik demokráciának, ha nem ismernéd a szó jelentését.

ursus artos 2010.11.25. 11:12:56

@zolij: értem én, hogy mit kérdeztél, csak nem akarom nevesíteni. legyen elég annyi, mint amennyit leírtam. De még valamit egy műszaki, egy TTK és egy BTK volt közte.

radír2010 2010.11.25. 11:13:24

"rokkantnyugdíjas jogosultságot szerző csalók százezreitől" És hogyan tudnak vele csalni,ezt írd le nekem mielőtt egy jó nagy baromságot írsz. Aki megkapta a rokkantsági jogosultságot,és a határozatot az nagyon jól tudja hogy min kell keresztülmenni azalatt a 2-3 hónap alatt.Gyurcsány rendszer alatt még jobban megszigorították,és azóta is így működik.Több százezer rokkantnyugdíjas nevében kikérem magamnak ezt a posztot.

Dracon 2010.11.25. 11:14:36

@Igazi:
Nem a maszopra gondoltam. Előbb utóbb lesz itt is egy rendes jobboldali párt mert a jelenlegi pártrendszer igy néz ki:
MSZP- baloldali liberális szocialista
FIDESZ- baloldali antikapitalista kommunista kádárista neopotista
JOBBIK- baloldali nemzeti szocialista
LMP - anarchista

Teljesen hiányzik a jobboldal. az MDFről ne beszéljünk.
Viszont nagy szükség volna egy becsületes keresztény konzervatív és egy liberális demokrata jobboldali pártra hogy ezt a vörös bagázst ellensúlyozza.

És én nem hülyítek be senkit az állam hülyít. vedd elő az egyenlegközlődet, számológépet számolj tervezz vedd számba meddig fogsz élni, dolgozni, kit kell eltartanod. ÉS DÖNTS.

Tegnap ezt a döntési jogot rabolták el tőlünk.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:16:13

@Sieg: ".. 3) Marad a vegyes rendszer, de vagy csak állami, vagy csak magán. Aki a magánt választja, annak az eddig felhalmozott állami részt is átutalják a magánrendszerbe. Teljesen korrekt. .."

WTF?!

na ezt nem értik az emberek. nincs olyan, hogy "az eddig felhalmozott állami rész". az állami pillérben nincsen felhalmozás, nincsen számlavezetés, értitek?? az állami pillér úgynevezett FELOSZTÓ-KIROVÓ jellegű nyugdíjpillér, az a lényege, hogy amit beszednek, azt azonnal utalják is tovább a jelenlegi nyugdíjasoknak. a majdani állami nyugdíjad nincs összefüggésben azzal, hogy mennyi TŐKÉT fizették be az állami nyugdíjkasszába, hanem egy folyamatosan változó képlettel, a munkában eltöltött éveid, az aktuális átlagfizetés, és az állami nyugdíjkassza aktuális helyzete alapján kikalkulálják.

KG2000 2010.11.25. 11:17:01

@Sieg: szerintem csak az 1) es működőképes a súlyos állami eladósodottság, költségvetési hiány és az alacsony adózási hajlandóság miatt.

Egészen konkrétan, a kormány akkor járna el tisztességesen, ha felajánlaná, hogy az összes kötelező magánnyugdíjas az eddig megtakarított összes pénzét az önkéntesbe átkonvertálhatja, de a jövőben mindenki kötelezően fizetne állami nyugdíjat, mégpedig 10%+24%-ot.

Kazi2 2010.11.25. 11:17:51

Igazi!

Ez az "eszem ágában sincsen maradni a magánynyugdíj rendszerben" felütés, olyan mintha te maga szíj gyártó petike lennél..., lebuktál!
Más magyarázat nincs erre az elferdült szösszenetre.

Surko 2010.11.25. 11:18:34

@papika:
" Hülyeségeket írtok. A saját véleményetek elhomályosítja az ellenérveket.
Ennyi erővel azt is mondhatnátok, hogy az ÁFA is lopás.
A mnyp-i befizetések -legalábbis a kormány ígérete szerint- nyilván lesznek tartva továbbra is, egyéni számlán vezetve, örökölhető is lesz, csak az állam nem fogja őket átutalni egy pénztárba és hitelt venni fel helyette. Ez abszolút racionális döntés. "

Tévedsz, Te írzs butaságot.

Miért is vett fel hitelt az állam? Mert a nyugdíjjárulékok egy része nem az azonnali nyugdíjkifizetésekre ment el, hanem félretettük egy magánszámlán az MNYP-ben.

Azaz azért kellett hitelt felvenni, mert a járulék egy részét nem lehetett rögtön kifizetni.

Namármost ha az állam ugyanúgy magánszámlán tartja nyilván ezt a járuléktömeget, akkor azt ugyanúgy nem fordíthatja folyó nyugdíjkiadásokra, azaz a mostani nyugdíjak kifizetéséhez ugyanúgy hitelt kellene felvenni. (vagy más adókból kipótolni az állami nyugdíjkassza hiányát)

A hitel felvétele csak akkor kerülhető el, ha mégsincs egyéni számlán nyilvántartva, hanem prompt kifizetjük a mai nyugdíjasoknak az eddig egyéni számlára fizetett járulékokat.

Ha viszont ezt most kifizetjük, akkor nincs saját számlád, nincs mit örökölni.

Lehet, ugyan, hogy kapsz róla egy levelet, hogy ennyit és ennyit fizettél be, de a pénz nem lesz a te számládon, mert Manyi néninek azt már kifizették...

Innentől kezdve pedig az egyéni számla csupán virtuális, szemfényvesztés. És az örökölhetőség is az...

Gondolkodj még egy kicsit, mielőtt hirtelen felindulásból klaviatúrát ragadsz és hülyét csinálsz magadból ország-világ előtt...

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.11.25. 11:20:02

Mert az állami nyugdíjrendszernek mostantól közössége van. Ez egy olyan közösség, amelynek tagja az, aki nem fizet be semmit, de kivesz onnan, viszont nem tagja, aki úgy fizet be, hogy soha nem lát egy fityinget sem a közösből.

Jajj, ez az igazsag tul fajora sikerult. Szegyenteljes ez az amokfutas, ami itt a gazdasagpolitikaban megy.

Igazi 2010.11.25. 11:21:14

@Reményi: Háát, Öregem ha ezt kívánod, akkor maradunk a langyos szarban. Nem akarjátok megérteni, hogy a 8 év elkúrás után nem maradhat minden a régiben. Olyan dolgokat kell átértékelni, amihez eddig nem lehetett hozzányúlni. Elhiszem, hogy ez egyeseknek sérti az anyagi stb érdekeit, de ez most vajmi kevés ahhoz, hogy szarba maradjunk.

igényes 2010.11.25. 11:21:24

Schmitt új költeménye!

Javaslatok a Magyar Köztársaság Alkotmányának elkészítéséhez

I.
A kereszténységre való utalás az Alkotmányban

Európában az államiság és a kereszténység egymásra hatva alakította ki gondolatrendszereit közösségeik szolgálatára. A legteljesebb értelemben vett magyar államiság a kereszténységnek a világi államra gyakorolt hatása folytán szilárdult meg, s mint erkölcsi útmutató töltött be rendkívül fontos szerepet az évszázadok során.

Áttekintettem az Európai Unió államainak alkotmányait, és azok alapján leginkább a lengyelhez hasonló gondolat beépítését tartanám megfontolandónak az alaptörvény előbeszédébe: „ a Köztársaság valamennyi állampolgára, mindazok, akik hisznek Istenben, mint az igazság, jóság és szépség forrásában, mindazokkal, akik nem osztoznak ebben a hitben, de tiszteletben tartanak más forrásokból származó egyetemes értékeket…”

II.
A magyar nyelvről

A magyar köznyelv nemzeti összetartozásunk elsődleges kifejezőeszköze. Csak az a nemzet képes mások értékeit tisztelni, amely tudatában van saját értékeinek, és azokhoz méltóképpen viszonyul.

Tájékozódva a mai magyar nyelv állapotáról, és szembesülve európai uniós kulturális bizottsági munkám során a nemzeti nyelveket veszélyeztető irányzatokkal, javaslom, hogy fontolják meg annak rögzítését a készülő alaptörvényben, hogy a magyar köznyelv és a tájnyelvi változatok óvása, ápolása, fejlesztése alapvető és elsődleges nemzeti érdek.

III.
A családokról és a gyermekekről

A férfi és nő szeretetén alapuló család a társadalom alapegysége, a gyermek pedig a társadalom különösen védendő tagja, Magyarország és az egységes magyar nemzet jövőjének záloga. Magyarország népessége a hivatalos adatok szerint tíz millió alá csökkent, azonban fontos leszögezni, hogy a demográfiai probléma nem csak gazdasági okokra vezethető vissza. Elveszni látszik ugyanis a családnak, mint alapvető társadalmi közösségnek a kiemelt szerepe közgondolkodásunkban.

A családot mint egységet, a gyermeket mint egyént kell kiemelt védelemben részesíteni. A család elidegeníthetetlen és sérthetetlen jogokkal rendelkező intézmény, mely a társadalom természetes, elsődleges és alapvető közössége.
Az európai alkotmányok jelentős része (pl.: a német, a lengyel, az ír, a portugál, a spanyol, a szlovák és a szlovén alkotmány) ezen az elvi alapon állva nyilvánítja ki a gyermekek és a család védelmével kapcsolatos tételeket.

A Magyar Köztársaság Alkotmányában javaslom megfontolni annak rögzítését, hogy a gyermekek gondozása és nevelése a szülők természetes joga és elsőrendű kötelezettsége, valamint a Magyar Állam szerepe, hogy az anya és apa családalkotó tevékenysége fölött őrködjék, nem sértve ezzel a gyermeknevelés elveinek szabad megválasztásához fűződő, és a gyermek alapvető érdekeivel összhangban gyakorolt jogokat. Különösen védendők az édesanyák és a nagycsaládosok, akiket önként vállalt többletterheik miatt megkülönböztetett erkölcsi és anyagi támogatásban kell részesíteni.

IV.
Az élethosszig tartó tanulás támogatása

A magyar tudományos eredmények, a teremtő elme, a találékonyság és alkotókészség miatt is megbecsült nemzetünk és országunk világszerte. A folyamatos képzés és önképzés nem csupán az egyén boldogulásának és érvényesülésének záloga, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy életünk során megőrizzük szellemi frissességünket, a világ eseményei iránti fogékonyságunkat.
A látókör kiszélesedéséhez vezet, ha az ember iskolás évei után sem zárkózik el az új ismertek befogadásától, és erre irányuló készségeit tudatos fejlesztéssel ébren tartja, így mindenki részese lehet a jövő tudásalapú magyar társadalmának.
Ezen állami szerepvállalás jegyében megfontolásra javaslom rögzíteni Alkotmányunkban, hogy a Magyar Köztársaság minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja állampolgárai élethosszig tartó tanulását.

V.
A sportolásról

A magyar társadalom tagjainak életminősége, az ország és nemzeti közösségünk egészségi állapota számottevő mértékben függ attól, hogy az egyén mennyi időt fordíthat fizikai erőnlétének jobbítására. A sportolás, a munkaerő újratermelésének és az egészség megőrzésének hatékony módja és szociális szempontból oly fontos közösségek megteremtésének színtere, a fiatalok nevelésének hatékony eszköze, mely a mindennapi életben hasznosítható készségek és képességek elsajátítását teszi lehetővé.

Javaslom megfontolásra, hogy készülő Alkotmányunk – a görög és a portugál alkotmányhoz hasonlóan – tegye egyértelművé, hogy „a Magyar Állam minden tőle telhető módon támogatja, elősegíti a sportoláshoz való jog érvényesülését.” E témával a Lisszaboni Szerződés is foglalkozik, mely a sportot nem csupán a nevelés eszközének, hanem a szociális kiegyenlítődés elősegítőjének is tartja.

VI.
A Szent Korona

Az elmúlt, több mint ezer esztendős történelmünk során és ma is, a magyarok jelentős részének lelkében nagy ragaszkodás és szeretet alakult ki a Szent Korona iránt, mely nemzeti összetartozásunk jelképe.

A Szent Korona szerepeltetésének lehetőségére a készülő Alkotmány előbeszédében javaslom megfontolni az egyházi vezetőkkel folytatott megbeszélésen elhangzott megfogalmazást: „A Szent Korona független európai államiságunk történelmileg megszentelt jelképe.”

WNS 2010.11.25. 11:21:58

Szerintem sok a parasztvakítás itt a MANYUP-ügyben.

Külön kellene választani két kérdéskört, a manyupok műkösését és az öngondoskodás kérdéskörét.

Hadd kezdjem az utóbbival. A MANYUP rendszer komoly előrelépés volt abból a szempontból, hogy nyilvánvalóvá tette azt, hogy aki amennyit és ameddig előtakarékoskodik, gyűjt és befizet, azzal arányos juttatásra lesz jogosult. Ezt nevezhetjük akár öngondoskodásnak is.Egy ilyen rendszer hatalmas előnye az, hogy elvi lehetőséget ad arra, hogy időzíthessem azt, mikor megyek nyugdíjba. Egy ilyen MANYUP számlának mutatnia kellen azt, hogy ha az ember egy adott pillanatban úgy dönt, hogy kilép a munkaerőpiacról, akkor mekkora "életjáradékra" nyugdíjra jogosult. Hosszabb távon ez a polgári megoldás.

Az, ahogy a MANYUPokat létrehozták és ahogy azok működnek azt már jogosan illetheti kritika.

A MANYUPokat alapításakor bizonyos korosztályoknak kötelező volt átlépni. Ez kb. annyira aggályos, mint most a "kvázikötelező" visszalépés.

A befektetés évi kb. 1 reálszázalékot gyarapodott (átlagban, itt MANYUPOK között óriási a szórás) ezzel párhuzamosan 4.5 reálszászalékolt költségelt el. Azaz a pénzünk használatából származó profit kb. 8o%-át lenyúlta. (Persze ez nagyban a megfelelő klientúráknál csapódott le "luxusfogyasztásként". (Ez az arány kb. az egész bankszektorra igaz!) Kérdem én, hogy milyen az az állam, amely állampolgárait egy ennyire drága, és számukra előnytelen konsrukcióba kényszeríti?

A második működési probléma a tőzsdézés. Én ellentétben a kormány kommunikációjával egyáltalán nem tartom ördögtől való dolognak azt, hogy a befizetéseket befektessék. De a befektetésekkel a cégek nem gazdálkodtak jól. Sok költséggel kevés profitot csináltak, nem szálltak ki időben a részvényekből. Kérdem én, veszített-e bármit a MANYUPOK menedzsmentje emiatt? Nem! Ráadásul a befizetőknek csak nagyon kicsi és körülményes beleszólási joguk van abba, hogy a MANYUPjuk mikor és mibe fektessen. Kérdem én, hogy racionáis-e egy ilyen konstrukcióban befektetni?

A harmadik probléma az állami garancia kérdésköre. Ha a MANYUPOK tönkremennek, akkor sok ember ottmarad nyugdíj nélkül? Nem, az államnak kell helytállnia. Hogy képviseli az állam az állampolgárainak érdekét, ha az általuk befizetett adót költi magas költséggel működő esetlegesen bedőlő MANYUPOK "konszolidálására".

Egy normális és fenntartható nyugdíjrendszerbe a mostanihoz hasonló MANYUP pillér fölösleges, ezért megszüntetésük indokolt.

Kell egy kirovó-felosztó módon működtetett alapnyugdíj, amely egy nagyon alacsony minimálnyugdíjat biztosít, pontosan annyit, amennyi a befizetésekből bejön. Kb. havi 15oK bruttóig mindenki csak ide fizetné be a 1o % járulékát. Az alapnyugdíjat továbbra is szolgálati időhöz kellene kötni. és a felosztást arányosítani kellene az összes befizetésekkel. Itt is meg kellene oldani azt, hogy aktuálisan látni lehessen, hogy ki mekkora nyugdíjat kapna, ha ezt igénybe venné.

Erre épülne egy Önkéntes nyugdíjpénztár-NYESZ hez hasonló rendszer, amelyben a 15ok fölötti jövedelem nyugdíjjárulékát utalhatnánk. Ezzel aztán ki-ki saját maga belátása szerint játszhatna tőzsdézhetne, vagy rábízhatná befektetési alapokra a befektett pénzt etc. Kamatadó mentes lenne ez a dolog, de egyéb módon nem kellene támogatni. Fontos, hogy elő kellene írni az ilyen rendszert üzemeltető cégeknek azt, hogy a költségeik a realizált haszon egy bizonyos %-át nem haladhatnák meg (öt éves ablakot használva). Akinek így nem éri meg, az nem működtetne ilyet. Ad abszurdum, lehetne állami szervezet egy ilyen rendszer üzemeltetője, így el lehetne azt érni, hogy a megtakarítások csökkenthesség a büdzsé hiányát. Ez a rendszer naprakészen mutatná azt, hogy ki mennyi nyogdíjra lenne jogosult az adott pillanatban.

A nyugdíj tehát a "második pillér" által utalt összegből (tetszőleges munkaviszony után) állna illetve a nyugdíj korhatár elérése után az "első pillér" által utalt összeggel nőne.

Bocs a hosszú hozzászólásért

totya87 2010.11.25. 11:23:15

én közép '40-es vagyok.

A demográfia alapján ígyse-úgyse kapok mérhető mennyiségű állami nyugdíjat (Matolcsy nem lesz ott 25 év múlva, hogy a zsebébe nyúljon), ezért én maradok MNyP tag. Büszkeségből.

És nagyon utánanézek, hogyan tudom az ellopott pénzem "adóoptimalizálás" formájában visszaszedni.

Ha az állam felrúg egy több mint 10 éves szerződést, gondolom nekem is szabad...

Jimbo75 2010.11.25. 11:23:25

Én ezek után soha többet nem fogok szavazni, elmegyek és a Szavazz fasszal mozgalom lelkes híve leszek. Szánalmas, hogy nincs ebben az országban egy olyan párt, amelyik nem hazudott még a választói szemébe...

radír2010 2010.11.25. 11:23:45

Igaza van a Fidesznek! Egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni hogy magánkézbe kerüljön a befizetésem és kész.Ha meg a csőd szélén lesznek majd a magánnyugdíjpénztárak a következő kormányok miatt,akkor meg nézhetitek a pénzeteket.Vissza kell lépni és kész.

Exploiter 2010.11.25. 11:24:06

@papika:

Az ÁFA is lopás, igen.
A többi meg szót sem érdemel.

Reform? Mert a régi rendszer aztán olyan kurva jól működött, hogy vissza kell térni hozzá. Egy nagyszabású reform keretein belül. Nyilván.
Idióták.

mojszipupi 2010.11.25. 11:26:17

A 2700 milliárd a hiány csökkentésre fog elmenni. És az életbe nem lesz visszafizetve az biztos. Mikor és miből? Hol lesz mégegyszer ennyi pénze az államnak?

Nem vagyok fideszes 2010.11.25. 11:27:54

@fantasztikus!:

Üdvözlöm Szíjjártó úr! Beugrott kicsit ide népnevelni K.V. szünetben két tévés szereplés között?

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:28:21

@fantasztikus!: ".. Egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni hogy magánkézbe kerüljön a befizetésem és kész .."

LOL.

a magántulajdont is szüntessük meg :)

Szelid sunmalac 2010.11.25. 11:29:15

@fantasztikus!: Gratulalok! Csakhogy a Mnyp-ak mogott allami garanciaalap all!

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:31:02

@WNS: ".. A befektetés évi kb. 1 reálszázalékot gyarapodott (átlagban, itt MANYUPOK között óriási a szórás) ezzel párhuzamosan 4.5 reálszászalékolt költségelt el. Azaz a pénzünk használatából származó profit kb. 8o%-át lenyúlta. .."

ez simán hülyeség. mivel ezek teljesen publikus adatok, igazán utánanézhettél volna, ahelyett, hogy beszopod a kormány meséit. föntebb még be is linkelte valaki, hogy milyen költségek voltak..

MIÉRT VAN ENNYI HÜLYE BAZMEG?!

gomorra 2010.11.25. 11:31:58

Régen voltam ilyen széles jókedvemben!

Végre valami történik ebben a posványban! Végre nem a sznobizmus kerekedik felül, hanem igazi érdekek ütköznek, a végén tán még vér is folyik! Nem kívánom ugyan, ha valamit igazán nem szeretnék, akkor ezt nem. De igazi dolgokat végezni nem lehet lazán, azt izzadva, komoly munkával lehet. Most ilyen komoly munka lesz a vezető kormányerőnek vagy elmagyarázni sok félrevezetett, a kádárkorszak s az állam emlőjén szocializálódott embernek, hogy két út van, vagy marad a további eladósodás vagy megpróbálunk kitörni belőle s megpróbálunk munkával felemelkedni.
Előre! köszöntünk valamikor úttöróként, odafigyeltem akkor is, odafigyeltem '68-ban gyerekként a kenderfölfön izzadva a prágai kitörési kísérletkor is, ez most legalább akkora kitörési kísérlet, remélem az elindítói is tudják ezt s elég tökösek lesznek végigvinni. Különben nem sok jót jósolok ennek az országnak.

Sieg 2010.11.25. 11:34:21

@pacman07: Az, hogy most szar a rendszer, az nem jelenti azt, hogy annak is kell maradnia. A hármas pont elég elméleti volt, jelezvén, hogy ilyen lépéseket hogy LEHETNE normálisan elvégezni, korrektül elvégezni. Nem ez a lényeg.

Link Elek 2010.11.25. 11:35:14

hat az latszik, hogy ha a szavazati jog IQ arányos lenne, akkot a fidesznek nem lenne 10%-a sem a parlamentben.

Caprica99 2010.11.25. 11:35:21

@p.bubus:
Várjál!
Lehet hogy félmillás havi fizetése és 5 gyereke van!
Akkor tényleg boldogan fogja nézegetni a fizetéspapírját januártól!

Reményi 2010.11.25. 11:36:19

@Igazi: Az alapfelvetéssel, hogy ez az ország, és gazdasága rettenetes állapotban van, nem értek egyet. Pedig láthatóan neked mint jobboldali embernek ez minden döntést legitimál. Ez a tipikus Szíjjártó kommunikáció, ellenzékből így lehet szavazatot szerezni, minden nap ezt hallottad a tvben éveken át és az agyad már valószinűleg az ellenkezőjét képtelen elhinni, szar országban élsz, igy hiszed. Ellenben szerintem vannak a világon "rosszabb helyek", de nagyon kevés olyan van, ahol pont ezért átírták volna a játékszabályokat és bevett demokratikus normát dobtak volna a kukába. Nem pártok sajtótájékoztatóján kellene nevelkedni, az se nem történelemóra, se nem elemzői szakkör, az egy marketing és jó lenne ha végre már ezt sokan megtanulnák. Rossz gazdaság meg anélkül is rendbe rakható, hogy lesöpörjük a demokráciát és korlátait. A 12 pontot tartom, azon belül magam is szurkolnék a kormánynak.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:37:32

@Sieg: a hozzászólásod lényegi része teljesen korrekt, igazad van teljesen, csak abba az egy dologba azért kötöttem bele, mert nehogy azt higyjék az emberek, hogy az állami pillérben halmozódik nekik bármilyen nyugdíj. ott nem halmozódik semmi, sőt, milliárdokkal kell még kipótolni a befizetések mellett, hogy a nyugdíjak egyáltalán kifizethetőek legyenek.

Nem vagyok fideszes 2010.11.25. 11:37:34

@Rob67:

Dehogy vazelint, polírpasztát.

igazi hős 2010.11.25. 11:37:51

@Igazi: Pontosítok: 20 év teszetosza elkúrás után valakinek végre tenni kéne valamit. Kiszámítható és fenntartható nyugdíjrendszert csinálni, kiszámítható és stabil adórendszert csinálni, TB-t rendberakni és más apróságok. Na ezek közül egyik sem jellemzi a jelen kormányt. Vagy te tudsz bármi konkrétat a nyugdíjrendszerről azon kívül, hogy "ide a pénzt"?
Kezdem azt hinni, hogy az egész nyugdíjhumbug 2 dologról szól:
- ha nem sikerül átvinni(Alkotmánybíróság miatt), akkor lesz mire hivatkozni,
- amíg ezzel foglalkozik mindenki, addig sem azt nézik, kinek milyen rokona lett épp vezérigazgató, főosztályvezető, stb.

radír2010 2010.11.25. 11:38:26

Ha a magánnyugdíjak mögött állami garanciaalap van,akkor mi értelme volt az egésznek? Nem vagyok Fideszes,de igazat adok nekik.Jön egy komolyabb válság,és sírhatom a pénzemet.Állam bácsinál biztonságban lesz!

totya87 2010.11.25. 11:39:47

@fantasztikus!: akkor vidd, de engem NE KÉNYSZERÍTS!!!

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:40:12

@pacman07: persze most a Matolcsy azt ígéri, hogy LESZ egyéni számla az állami nyugdíjrendszerben, de ennek a részleteit csak akkor fejti ki (még nincsenek is kidolgozva), ha már átlépett mindenki. most csak a rablás a biztos, a kompenzáció az csak homályos ígéret.

Mondjuk Matolcsy azt is ígéri, hogy 2030-ra lehagyjuk az EU-t életszínvonalban, lol..

Nem vagyok fideszes 2010.11.25. 11:41:11

@fantasztikus!:

Ugyan, Szíjjártó úr, ne mondja már, hogy nem fideszes.

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:41:25

@fantasztikus!: "Állam bácsinál biztonságban lesz! .."

:DD

vettem. király vagy. irónia rulez.

Volbeat 2010.11.25. 11:41:57

fantasztikus! 2010.11.25. 11:23:45

faék

Szelid sunmalac 2010.11.25. 11:43:08

@fantasztikus!: Az hogy a SAJAT szamaladon volt, nyomonkovetheto, befektetik es nem az allam aktualis kiadasaira forditjak amiket reformokkal kene megoldani, de gyavak hozza.

DarthVader 2010.11.25. 11:43:14

Nem tudom, mondták-e már itt, ha igen, elnézést, de Gyurcsány a blogján a Véleményvezér-t linkeli, idézettel, elismerően :) Nemlesz ettől a blognak valami baja? :))

totya87 2010.11.25. 11:43:59

@fantasztikus!: mert a "komolyabb válság" az állami büdzsét békénhagyja!
- csökken a foglalkoztatottság ergo kevesebb SZJA
- kisebb forgalom ergo kisebb nyereségadó
- kisebb forgalom ergo kevesebb ÁFA

Viszont ugyanannyi állami alkalmazott (annak csökkentésében nem jeleskednek a sormányok) és ugyanannyi nyugdíjas.

Te ennyire egyszerű dolgokat sem látsz át?

pacman07 (törölt) 2010.11.25. 11:44:49

@totya87: dehogynem átlátja. nem veszitek észre, hogy csak szórakozik? :))

gomorra 2010.11.25. 11:44:56

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Fenét voltam én bárány, de ez a nép birka és buta, mert különben nem tűrte volna el maga fölött pl. Gyurcsányt, nem szavazott volna Orbánra, mert az látható volt, hogy ellenzékben mennyit hazudott. S érdekes módon most, kormányon sokkal igazibb, mint volt ellenzékben. Hihi, de birka nép is vogymuk! Ám én nem :-)

Caprica99 2010.11.25. 11:46:12

@nagymagyarmagyar:

"....olyan kormány vezeti az országot ami az emberek érdekeit képviseli. "

Na ezen a narancskomcsi szövegtől eldobtam magam!
A te érdekeidet lehet, hogy képviseli, az enyémet - és még nagyon sokunkét ugyan nem!
Neked az az érdeked, ha lenyúlják a megtakarításaidat?
Akkor add nekik a bankszámládat is, ha már eccer ilyen hívő vagy!

pepin_nymburk 2010.11.25. 11:46:20

Lehet kommunizmusról pampogni, de azt érdekes módon senki sem sérelmezi, hogy az igazi kommunisták 25 éven belül másodszor, 2008-ban IMF igába hajtották az országot, amit drágán meg kell fizetnünk a következő években. Kicsit unalmas, hogy ugyanaz a banda keféli a dolgokat, és utána jobbos kormányoknak(1990-Antall, 2010-Orbán) kell a szart valahogy ellapátolni. Amitől persze ők lesznek szarosak, nem az, aki létrehozta a kupacot

totya87 2010.11.25. 11:46:48

@pacman07: akkor jó. Már azt hittem tényleg lehet valaki ennyire sötét...

Caprica99 2010.11.25. 11:47:51

@pepin_nymburk: jobbos?
Hát te aztán nem ismered se ennek a szónak, se a kommunista szónak a jelentését!

papika 2010.11.25. 11:47:52

@Surko:
Így van minden, ahogy írod, az egy virtuális számla, és pontosan, Manyi néninek kifizetik a pénzt amit befizetsz, az állam prompt elkölti. Ez nem arról szól, hogy az állam kezeli a pénzt ezután, hanem hogy nyilvántartja a befizetéseidet, ami most nincs így.

totya87 2010.11.25. 11:48:32

@pepin_nymburk: fontos dolog a hit valóban. Ne hagyd, hogy valami megzavarja a koherens világképed.

radír2010 2010.11.25. 11:50:27

Örüljetek neki,mert ha ezt nem lépi meg a Fidesz,akkor a Jobbik egy tollvonással eltörli az egészet.

Sieg 2010.11.25. 11:51:09

@pacman07: Nyilván a befizetett nyugdíjjárulékokat nem őrizgetik nekem páncélteremben, hanem felhasználják. A 3-as ponthoz az államnak hitelt kellene felvennie: hosszú távú befektetés, most elveszíti a bevételt, de majd ha nyugdíjas leszek, nem kell nekem nyugdíjat fizetnie.

Pontosan így van ez most is a részleges magán-nyugdíjpénztári átállással is: az állami költségvetési hiány nő az elmaradó nyugdíjbevételek miatt, amit majd a jövőben, hosszú távon kompenzál az, hogy nem kell nyugdíjat fizetniük (illetve vegyes rendszerben kevesebbet). Hosszú folyamat, amíg ez beáll. Ezért duplán fájdalmas, hogy szétverik a folyamatot.

Nem vagyok fideszes 2010.11.25. 11:51:16

@pepin_nymburk:

Szíjjártó úr, fölösleges váltogatnia a nickjeit, úgyis lebukik.

totya87 2010.11.25. 11:52:33

@R-l@nch: szerintem az a gond, hogy a fidesz szavazók azért támogatják őket még mindig mert maguknak sem merik beismerni, hogy "ezt nem a mocskos Gyurcsány teszi, hanem a mieink..."

Próbálják magukat is meggyőzni, hogy "jó lesz ez, jó lesz ez, jólesz ez..."

Take-it-Easy 2010.11.25. 11:53:54

@csorsza: kedves csorsza! Abból a kurva nagy szja-csökkentésből én havi mínusz ötezer forint nettóval fogok kijönni. Tehát évente 60 ezer forinttal kevesebbem lesz. Karácsonyi ajándékra, a saját jövőmre, lakásomra, teljesen mindegy.
És most még bele akarnak kényszeríteni egy olyan rendszerbe, ahol nyilvánvaló, hogy egyre kevesebb kereső kell eltartson egyre több nyugdíjast, ergo egyre kisebb az esély a megélhetéshez elég nyugdíjra. Ne mondja nekem senki, hogy ez a csúcsára állított háromszög nem fog felborulni!

Caprica99 2010.11.25. 11:53:57

@Igazi:
"Maradj csak ott az eddigi rendszerben, és tartsd tiszteletben, hogy más viszont átlép az államiba. "

Inkább ti tartanátok tiszteletben, ha valaki maradni akar!
Milyen genyóság és rablás, ha valaki marad, ettől még ugyanúgy levonják tőle és munkáltatójától az állami sarcot, viszont nem kap cserébe semmit érte!

Ja, persze!
Az egyik nyitva hagyott kiskapuba majd betolják, hogy a levont nyugdíjjárulék nem is járulék, hanem valójában adó - akkor nem kell érte adni semmit cserébe!

totya87 2010.11.25. 11:54:42

@fantasztikus!: egyre viccesebb vagy...

"Örülj, hogy csak pofán váglak, le is lőhetnélek..."

Caprica99 2010.11.25. 11:55:24

@fantasztikus!: mit töröl el a Jobbik?
A Fideszt? :DDD
Már látnám...

blah 2010.11.25. 11:55:32

Nekem csak egy kérdésem van a még mindig elvakult fidesz rajongókhoz: mi az ami állami és nyereséges? (esetleg nyereségesebb mint egy versenyszférában szereplő...)

Pepin bácsi 2010.11.25. 11:55:47

Én azt szeretném, hogy a Miniszterelnők Úr & Co. államosítsa a hitelemet, hogy a költségvetést se' terheljem ezzel, a nyugdíjasok (negatív 13. havi nyugdíjként ) fizessék azt be a költségvetésbe.

totya87 2010.11.25. 11:58:52

@Sieg: igazad van sieg. és már eltelt 10+ év a változtatás óta, még 10 év és lenne hatása. Ilyenkor szétbarmolni....

Komoly szakértőktől hallottam, hogy a Matolcsy közgazdaságilag egy nulla, azért van ott mert jól tudja OV mit akar hallani és azt mondja. És erre a fantasztára van bízva minden!

Adenauer és Erhard! Ja! "...Szerénység elvtársak!...Amit én szeretek magamban, az a szerénység!..."

pepin_nymburk 2010.11.25. 12:00:11

@Lófasz Hadnagy: Ugyan, egy agyhalott fidesz-zombi már nem is kommentelhet? Tényleg kommunizmus van, kinézek utcára, szürke ruhás rendőrök indexes kommentelőket ütlegelnek gumibottal, az Auchan-Ikea parkolók üresek, újságpapírt hord a szél...Ugyan uraim, demokrácia van, akinek nem tetszik valami, lehet tüntetni

Pepin bácsi 2010.11.25. 12:00:38

@blah: Szerencsejáték Zrt ?

p.s.: nem vagyok elvakult fidesz rajongó

R-l@nch 2010.11.25. 12:01:18

@totya87: De meddig hitegetik magukat??? Előttünk születik meg egy kifinomult kommunista időket idéző diktatúra, ezek meg tapsolnak nekik mindenre???

A fizetésünket is bízzuk az államra szerintem, majd ők újraosszák kényük kedvük szerint, és segítséget nyújtanak abban is(értsd előírják), hogy mire költsük inkább.
Komolyan mondom hihetetlen mi jön még????

A közmédiumoknál jön a cenzúra, az internet szerintetek meddig maradhat???

pepin_nymburk 2010.11.25. 12:02:00

@totya87: neked is azt mondom, amit már az előbb is: ki lehet menni tüntetni az utcára, senki sem tiltja

totya87 2010.11.25. 12:05:18

@pepin_nymburk: fogok is.

És mint fentebb írtam még egy módon fogok tiltakozni. Ha az állam tollvonással megszüntet 10+ éve fennálló szerződést, akkor én is feljogosítva érzem magam. Eddig mindenről kértem számlát (vízszerelés...), mert az úgy járja. Hát a jövőben megcsináljuk okosba. Minden jövedelmem le is adóztam, mert az úgy járja. Ez is hiba volt.

Nem tetszik? Lehet menni tüntetni.

WNS 2010.11.25. 12:05:37

@pacman07:

Jo, akkor a 8o % 5o % lesz. Akkor mar minden ok????? És a többi érv?

1. A II. pillér szarul és drágán működik. Így nincs értelme. Olyan szerződés született, ahol az állam bukik, az állampolgár esetleg pénzénél marad, ha szerencséje van, a magánpénztár meg költségel és nem visel érdemi kockézatot.

2. A kormány a pénz egy részét aktuálpolitikai megfontolásokkal le akarja nyúlni.

A két dolgot ne mossuk már össze!

Nem vagyok fideszes 2010.11.25. 12:05:42

@pepin_nymburk:

De, kommentelgess csak, hadd lássa mindenki, milyen hülyék vagytok.

igényes 2010.11.25. 12:06:21

@totya87:

Levágták a kezét egy rablónak egy iráni börtönben – jelentette a teheráni Mehr hírügynökségre hivatkozva a Független Hírügynökség. A csak M. betűvel nevezett 32 éves rablót négy rendbeli rablásban találta bűnösnek a bíróság. Az ítéletet Yazd város börtönében hajtották végre a többi rab szeme láttára még pénteken. A hónap elején Meshedben kettő, júniusban Hamedan városában öt rabnak vágták le a kezét hasonló bűncselekmények miatt.

Az iszlám törvénykezés, a saríja alapján kézlevágásra is ítélhetik a visszaeső tolvajokat.

Matolcsy rokona lehetett, nem?

Dohányzó Zsiráf 2010.11.25. 12:06:47

@rgqjx:

rgqjx 2010.11.25. 08:59:14
Ilyenkor hol vannak azok, akik a 300Ft-os vizitdíjra népszavazást indítottak? (...) Hol vannak azok, akik pár éve tapsoltak, mikor az előző kormányok ámokfutásakor az alkotmánybíróság beintett?

A kormányban.

:)

totya87 2010.11.25. 12:08:16

@WNS: szerintem se keverjük össze.

1. Korrigáljuk a hibákat.

2. A folyó kiadások fedezetéül felhasználni a 10+ év alatt felhalmozódott vagyont, az mérhetetlen felelősség.

pepin_nymburk 2010.11.25. 12:08:34

@Lófasz Hadnagy: éljen az óvodás szint, aki mást mond, hülye. Te vagy a hülye, beeeeeee

SzöZö 2010.11.25. 12:12:42

VV gratula! Nagyon jó írás. Minden szavával egyetértek.

igényes 2010.11.25. 12:14:44

Orbán Viktornak üzeni Szent István!

Királyi hatalmunknál fogva elhatároztuk, hogy mindenkinek álljon szabadságában vagyonát felosztani, feleségének, fiainak s leányainak és rokonainak vagy az egyháznak adományozni, és ezt halála után se merje senki érvénytelenné tenni.

17. A hitszegőkről

Ha valaki a hatalmasok közül hitét beszennyezve, szívét bemocskolva, s esküjét megtörve, hitszegés bűnét követi el, az esküszegésért keze elvesztésével fizessen, vagy ötven tinóval váltsa meg a kezét. Ha pedig a népből való ember lesz hitszegő, keze levágásával bűnhődjék, vagy tizenkét tinóval váltsa meg azt, és böjtöljön, ahogy az egyházi törvények rendelik.

Nem vagyok fideszes 2010.11.25. 12:17:29

@pepin_nymburk:

Nem, az a hülye, aki hülye emberek hülye döntéseit védi az utolsó csepp nyáláig.

sárkányfő 2010.11.25. 12:20:05

@igényes:
Ezt már Pokorni és Navra is elsütötte tavasszal: "aki lopni fog, annak levágjuk a kezét!"

Hülyén fog kinézni az egész fidesz-frakció fél kézzel...

Eddie 2010.11.25. 12:22:01

@asola: Én is a kivárásra szavaznék! 1-2 millió embert nem lehet kisemmizni!

igényes 2010.11.25. 12:23:50

Orbán Úrnak! Szent Istvántól!

22. Azokról, akik szabadokat szolgaságba hajtanak

Mivel tehát Istenhez méltó, és az embereknek legjobb, hogy ki-ki életének futását a szabadság serénységével végezze, a királyi végzés szerint elhatároztuk, hogy ezután az ispánok vagy katonák közül senki se merészeljen szabad személyt szolgaságba hajtani. Ha ezt dölyfösségének vakmerőségétől ösztönözve megtenni merészelné, tudja meg, hogy ugyanannyi kártérítést fog fizetni a sajátjából, s ez a kártérítés a király és az ispánok között osztassék szét, mint a többi.

Gandalf(helyett) 2010.11.25. 12:25:36

@fantasztikus!: Állambácsinál?! Biztonságban?!
Ez a kettő jelenleg egymának ellentmondó fogalom.
Persze csak akkor, ha valaki elég épeszű ahhoz, hogy ne higgye el, valamikor a belátható jövőben lehagyjuk fejlődésben az EU-t (ahogy Matolcsy vizionálja)

Ellenben a BUX index máris reagál.

igényes 2010.11.25. 12:26:10

@ó jaj: Felismerjük őket! De talán itt üzen leginkább Szent István Orbánnak az elcsábitott MSZMP-vel kapcsolatban.

23. Azokról, akik más vitézeit magukhoz fogadják

Akarjuk, hogy mindegyik úrnak legyen meg a maga vitéze, és senki se beszélje rá valamelyik vitézt, hogy régi urát elhagyja, és hozzá jöjjön, ebből ugyanis civakodás támad.

Sadist 2010.11.25. 12:26:10

@ursus artos: Szégyelled a diplomádat?

KopaszMercis 2010.11.25. 12:26:18

@Pepin bácsi:
jah, es meg az allamai penzverde zrt is. Nezd meg, kb 200 forintbol nyomtatnak egy 20 000-est... 200 forintonkent 19.800 forint szintiszta nyereseg. Mutassal egy MNYP-at aki ilyet tud

A szerencsejatek zrt nem jo pelda, mert nincsen allami megfeleloje. Siman lehet, ha eladnad sok 100 milliardert a jogokat, es adoztatnad, hogy osszesen tobb penz jutna a kozosbe ha maganositanak, mintha maradna az allam kezeben... legalabb is en viktorka helyeben ezzel a dumaval adnam el a haverjaimnak

bőrpofa 2010.11.25. 12:27:13

Nincs itt semmi para. Ez a szisztem teljesen logikus, és igazságos. Mindenki választhat izlése szerint. Én megyek az államiba, és mellette van teljesen önkéntes magánbiztositásom (Járai Papánál).

igényes 2010.11.25. 12:29:36

@Gandalf(helyett): Persze lehagyjuk az EU-t, de sajnos mi lefelé kerékpározunk az EU meg felfelé. Döngetjük a mellünket, mi egy nap 10 km-t futunk, míg az Eu csak kettőt, na de mi lefelé.

R-l@nch 2010.11.25. 12:33:16

@mirrmurrkandúr: Igazad van! Hagyjon téged mindenki dolgozni, a jó kormány meg megcsinál helyetted mindent. Neked nem kell olvasnod, nem kell gondolkodnod, te csak békében, vakon, átverve, ostobán, és bólogatva akarsz élni.
Itt a helyed!!!

pepin_nymburk 2010.11.25. 12:33:56

@Lófasz Hadnagy: tudod az a baj, hogy 2006-2007-ben minden jelentős fórumon védték a kormány hülyeségeit, és bárki aki mást mondott hülye volt.
2010 elejére pedig belátták, hogy tényleg hibás döntések születtek. Most hülye kormány hülye lépéseiről beszélsz, akkor inkább folytassuk a vitát 2013-ban, majd akkor kiderül kinek volt igaza. Ne lépjünk még egyszer ugyanabba a folyóba

Zoli 29 2010.11.25. 12:38:55

"Az út a Fidesz-kormány bukásához"

(ásít)

radír2010 2010.11.25. 12:40:23

@bierkamp: Nem fogják megbuktatni Birka.mp! És ki jönne szerinted? A Maszopos tolvajbanda,akik csőd szélére vitték az országot?

árnyékgyuri 2010.11.25. 12:42:12

Az egész ott lett elszúrva, hogy a magánnyugdíjpénztárra kötelezték az embereket. Ha akkor nem teszik kötelezővé a belépést, akkor ma semmi gond nem lenne. Akkora lett a hiány, hogy most meg kötelező visszalépni. Aki akkor szólt, most is szólhat. aki akkor nem szólt, most hiteltelen a szava.

KG2000 2010.11.25. 12:43:30

@bierkamp: Hú, de rossz lesz az Orbán-kormánynak. Neked meg milyen jó, mert akkor választhatsz: 3-szor akkora SZJA, mint bármikor az elmúlt 9 évben, 1000 Ft-os Euro vagy mindkettő. Na most jól kicsesztél a Zorbánnal. Nem is vagy birka, á, egyáltalán - vagy inkább nem veszed észre, hogy nincs választásod, vagy ez a karám, vagy az a karám...te azt a karámot választanád.

bőrpofa 2010.11.25. 12:44:15

ha valakinek van itt bejárása a gyáva kukac tóta w-hez, kérdezze már meg tőle, hogy miért csak azokat a kommenteket teszi ki, amik a saját teóriáját támasztják alá? Igy mi értelme az egésznek? tudom az másik blog, de azért ezzel nagyon egy tejen nevelkedett, csak azért gondoltam. esetleg a rettegők főhadiszállásán, kávé szünetben.

radír2010 2010.11.25. 12:49:26

Miért mennének is tüntetni az emberek? Megint saját magukkal ki.asszanak? Újabb megszorítások? Tandíj,vizitdíj? Brutális végkielégítések? Aranybánya BKV? Soroljam még? Végre itt egy lehetőség hogy az ország az élvonalba kerüljön,erre a Birkamp félék tönkre akarják tenni a tudatlanságával.Matolcsinak igaza van,pár év múlva fejet fog hajtani elöttünk Európa! Bankadót mi vezettük be először a térségben,sorra követik az Uniós országok.Ezután majd az lesz hogy mindenki visszaállamosítja a magánnyugdíjpénztárakat,és seggberúgja az Úniót,és az IMF-et! Ők a felelősek amiért itt tartunk.

Mike Patton 2010.11.25. 12:52:37

Csak pár szót, mert sokan már sokmindent leírtak.

Valaki felvetette, hogy az állam jobb "gazda" lesz, mint a mnyp-k. Erről csak annyit, hogy a válság során egyetlen bank sem jelentett csődöt Mo.-n, nem kellett kisegíteni pénzzel, ellentétben a magyar állammal... Sokan elfelejtik amikor a BBC Mo.-ról tudosított.

Én nem örülök az intézkedésnek, mert bukok rajta nagyon sokat, DE! lehet ezt jól csinálni is, hisz ha ezzel rendbe teszik a költségvetést, államadósságot, annak jó következménye lehet.

A félelmem a következő:
Az országban élő középosztály a bérből-fizetésből élők, keményen fizették a sarcot a Bokros csomag idején. Nyeltünk nagyot, azt hittük jobb lesz.
Az amit ott nyert az ország el lett tapsolva, és lehetett megint fizetni a Gyurcsány csomagot a jövekvő szja-t, a növekvő járulékokat.
Most megint fizetünk, az a pénz amiért megdolgoztunk, megint elvész, és semmi garancia nincs arra, hogy ettől megoldódik majd minden, és az állam tényleg betölti a szerepét.
A baj az, hogy nincsenek illúzióim: 10 év múlva megint lesz egy intézkedés, amivel nagyon rendbe lesz téve valami.

A helyzet a következő:
a kormányzatban - néhány üdítő kivételtől eltekintve - csupa dilettáns megmondó-ember ül, akik még nem láttak egy normális szerevezet működni, így kizárt, hogy mélyebb strukturális reformokat végre tudnának hajtani.

Nézzük meg a Fideszt: 2/3-as többségével nem a roszz struktúrák átalakításával foglalkozik, hanem direktívák kiadásával...

Csak egy apró megjegyzés még: azt ugye tudja Mr. Matolcsy, hogy a nyugdíjpénztárak vásárolták meg a magyar államkötvények közel egyharmadát. Ez a kereslet meg fog szűnni...

totya87 2010.11.25. 12:53:01

aki meg akar győzni az állami nyugdíjról, az először legyen szíves mondja el, hogy a megtakarításait miért nem adja át az államnak. A nyugdíj is megtakarítás, csak hosszabb távú. Ha az egyéb megtakarításait bankban (pfuj, pfuj), biztosítónál (!!!) tartka akkor nem konzekvens.

fantasztikus, pepin_nímburk, árnyékgyuri: várom válaszotok!!

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.11.26. 11:51:15

@Mike Patton: Mondták tegnap hogy az átszervezésekről 2011-ben kezdenek el törvéyneket alkotni. Még 2/3-al sem úgy megy hogy hip-hop és már meg is van.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.11.26. 11:51:24

Matolcsy egy szemüveges idióta.
Tulajdonképpen azt mondta, hogy a TB befizetésed elfogadom-sőt kötelező, de nem nem kapsz érte semmit sem----- > Főleg nyugdíjjat nem !
Javaslom, ne fizessünk TB-t. Mindaddig amíg ezt vissza nem vonja.
Egy országban 2-3 ember gyakorlatilag padlóra tud küldeni TÖBB MILLIÓ EMBERT?
Ha igen, akkor megérdemelünk minden szevedést, elnyomást, becsapást, verést, sikkasztást.... Hisz hülye vagy feliratra jogosultságot szerzünk !

Vajon mikor jön el az igazság ideje, mikortól jön el a rendszerváltás ?
Aki lop, lopott eddig is, lop ez után is.
3 milló ember 45 nap alatt eltudja dönteni , hogy mit fog csinálni ?

Szerintem Matolcsy egy piszok disznó, mert kijelentései 3 millió embert fenyeget meg !
Ki ő, Egy isten ?
Mert ha Isten,akkor baj van !
Vajon 3 millió embert ki lehet nyírni a TB Rendszerből !
Vajon aki marad, az kikerül a TB-ből ?

Nem vagyok mszp-s, se ilyen-se olyan. De ember vagyok... És dühös, mert nem tudom elviselni, ha fenyegetnek, readásul így ...

igényes 2010.11.26. 11:51:33

@fantasztikus!: Figyelj egy picit! Orbán Viktor kiutazott Párizsba, de semmi nagy hír nem keletkezett belőle. Kapott egy teát Sárközytől és Sárközy egészen az ajtajáig kisérte. Ott állt a mi szerencsétlen elnökünk a mikrofonokkal egyedül. Nyilatkozott is Horváthországról beszélt Sárközyvel, és a nagy hírt megtudtuk szorgalmazzák majd ketten, hogy felvegyük őket, ami már köztudott mióta beléptünk mi az unióba. Ja, és támogatja Sárközy majd a magyar elnökséget. Hú de eredményes tali volt. Egy megalázott embert láttam kínos mosollya arcán kitántorogni.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.26. 11:51:48

@Caprica99: vannak a sátáni dolgok, a 'kommunista', a 'libsi', esetleg a 'zsidó', meg a 'cigány', meg vannak az isteni dolgok, a 'nemzeti', a 'jobbos', esetleg a 'Fidesz', meg 'Orbán Viktor', ennek Tudásához miért kellene ismerni bármelyik jelentését, kétlem, hogy az átlagrajongó 3-nál többét tudná a 8-ból? Az meg, hogy a jelző passzoljon a jelzetthez... Meglehetősen 'kommunista' elvárás. ;-p

gabriel8 2010.11.26. 11:52:08

@pacman07:
Este én is kiszámoltam (gyakorlati közgazdász vagyok) és valós a kb évi 1% reálhozam.
De ez is ezt támasztja alá:
shp.hu/hpc/web.php?a=vaskonet&o=magannyugdijpenztari_hozamaok
Ezekből ugynais le kell vonni az inflációt !

Úgyhogy idézlek téged:
"Miért van ennyi HÜLYE b.meg ? "

Lacdelo 2010.11.26. 11:52:13

@totya87:

Nem fognak valaszolni, mert nem tudjak ertelmesen, szamokkal, statisztikakkal alatamasztani hogy miert lenne jobb pusztan allami nyugdijat kapnunk.

Remelem racafolnak. De ok a gyurcsanyozason, meg komunista nyuggerezesen tul semmit nem tudnak felmutatni. Max. meg zsidozni tudnak.

soskajoska 2010.11.26. 11:52:15

@KG2000:
És akkor mi lenne a már előre elköltött pénztári vagyonnal? Kétfelé nem lehet odaadni!

sokadszorra 2010.11.26. 11:52:32

@fantasztikus!: Az oktatásba és az eü.-be pénzt kell rakni. Sokat. vagy úgy, hogy azok járulnak többel hozzá, akik igénybe veszik, vagy úgy, hogy mindenki adóját és járulékát emelik.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2010.11.26. 11:52:47

szerintem nem. mármint Gyurcsány bukása nem egyértelműen az őszödi beszéd nyilvánosságra-kerülésekor dőlt el. Medgyessy végképp nem a D-209-es ügy miatt követett rossz költségvetési politikát. És Orbánék sem ezen fognak megbukni. az adóemelést jobban érzi az emberek pénztárcája most, a nyugdíjukkal majd akkor fognak törődni, ha nyugdíjasok lesznek. ne tessék röhögni, ez így van, a többség számára csak akkor válnak kézzelfoghatóvá a dolgok, amikor de facto kézzelfoghatóvá válnak.

ja, és a közösből való lopás igenis bocsánatos bűn mifelénk. no persze nem a közös vagyont kezelő politikusoknak. őket már azelőtt utáljuk a lopásért, hogy ténylegesen loptak volna. de bocsánatos bűn, sőt kifejezett vagányság és siker, ha a "kisember" (szóval mindenki, aki nem politikus), a haverom, meg az ivócimborám teszi ugyanezt.

ivor 2010.11.26. 11:52:54

@fantasztikus!:
Na és mi van, ha ÉN, kisvállalkozó, aki egyszer fizet 24%, és egyszer 10% saját magamnak, - amit TI elloptok most tőlem, - hát holnap azt mondom: VAZE! SEMMIT se fizetek az Államnak! Majd teszek (lopok) félre annyit, amiből megélek öregen is. Akkor mit csinálsz, te okos Állam?

sokadszorra 2010.11.26. 11:53:02

@WNS: Az a 4.5% költség a befizetésekre, és nem a felhalmozott vagyonra értendő - a vagyonra vetítve csak pár tized % a vagyonkezelés és a teljes működés költsége - márpedig nem az aktuális befizetés, hanem a teljes vagyon az, ami a hozamot generálja. 0.2-0.8% költség kontra 1-2% reálhozam (költségek levonása után).

kisa 2010.11.26. 11:53:08

@totya87: Továbbá nevezzen meg egy tetszőleges, nyereséges - de legalább nem veszteséges - állami vállalatot!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.11.26. 11:53:12

erről már sajnos csak egy vicc jut eszembe:
A gyerek nem akarja megenni a levest. Az anya kérlel, fenyegetőzik, semmi. Az apa elunja:
- Ugyan már drágám, hagyd hogy ő döntse el, mit akar.
Odafordul a gyerekhez:
- Marcika, mit kérsz? Levest vagy pofont?

Ufóka 2010.11.26. 11:53:19

@Igazi: Ezt magyarázd el annak, aki vavi 120ezer forintból él egy lakótelepen, központi fűtéssel, 2 gyerekkel és egy munkanélküli feleséggel, esetleg egy 4 millás banki kölcsönnel, amit kényszerből vett fel.

Számoljunk:
+120 ezer
+20 a két gyerekért
+30 munkanélküli segély
-70ezer rezsi
-60ezer törlesztőrészlet
-30ezer kaja
-10ezer egyéb (mondjuk bérlet)

marad kibaszott nulla forintja hó végén.

Most a diktátor és végrehajtói lépéseinek köszönhetően kirúgják a munkahelyéről az egyetlen keresőt, mert:

- Bankadó miatt a munkahelye nem kap megbízásokat
- Telekom adó miatt a munkahelye nem kap megbízásokat
- Állami beruházások teljes leállítása miatt nem kap a munkahelye megbízásokat
- A munkahelye helyett P. Sándor maffiavezér cégei kapják a megbízásokat (sorolhatnám..)

A cégek nem keresnek munkaerőt, mert bizonytalan minden. Erről is írnak mindenhol.

Tehát emberünk mondjuk fél évig nem kap munkát

- Mit eszik?
- Mit eszik a családja?
- Miből fizetik a rezsit?
- Miből fizetik a banki kölcsönt?
- Miből fizeti az álláshirdetésekre járást?

Banki kölcsönből? Ha igen, akkor látjuk végre mire megy ki a játék. Bár látnánk. De nem valószínű hogy erről van szó. Csak kapkodás megy. Amit 5 év alatt kéne megcsinálni, 2 hónap alatt akarják. Csak ez idő alatt virtuális emberünk felhalmoz több-százezer forintnyi újabb adósságot. Itt családok tízezrei fognak hasonlóképpen csődbe menni a Nemzetgazdasági Miniszterünk hülyeségei miatt. Fidesz szavazóként mondom: Soha többet Fidesz.

sokadszorra 2010.11.26. 11:53:25

@Mike Patton: Megszűnik az állampapírok iránt a kereslet egy része, valóban - viszont ami visszakerül a nyp-ok vagyonával az államhoz, azt szépen ki lehet húzni a tartozási oldalról - azaz (most) sem kamatot, sem tőkét nem kell visszafizetni utána. Majd akkor, amikor az adott dolgozó nyugdíjba megy, akkor kell előteremteni a nyugdíjára valót.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.26. 11:53:44

@KG2000: Csak szánni tudom, azokat, akik azt hiszik, hogy egy mérleget csak úgy lehet egyensúlyba hozni, hogy az egyik oldalra lapátoljuk a pénzt... Talán inkább először a másik oldalról kéne elvenni, nem? De valahogy arról nem szólnak a hírek, csak arról, hogy tudnánk még többet fizetni... Az adóemelés nem reform.. Ki is mondta ezt?

bebe tv 2010.11.26. 11:53:45

Kibújt a szög a zsákból. OV 8 éven át gyakorlatilag a 2/3-ra játszott. Akarnok lévén ez idő alatt eldöntötte, hogy sokáig lesz hatalmon. A rá szavazók kb. 30 %-a bekapta a csalit, és most már hiába is veri a fejét a falba. OV olyat igért, aminek nem volt meg a fedezete.
Késő. Naivan, de beágyazott Magyarország II. diktatorikus köztársaságának. Az elsőt Rákosi apánk
neve fémjelzi.
A merjünk nagyokat álmodni mánia következménye:
különböző válságadók, és legújabban a mnyp-ben
felhalmozott közel 3 milliárd megtakarítás ellopása. Minden lépésén látszik a fidesznek ,hogy a hatalom bebetonozására készül. Új alkotmány, örök időkre megválasztott legfőbb ügyész, terrorcselekmény gyanújára hivatkozva nem kell bírósági határozat
a lehallgatásra, emailjeink ellenőrzésére stb. egyértelműen a diktatúra irányába mutat. Az eddig
is pofátlan gátlástalanságra tett most rá Matolcsy
elvtárs. A logika ahogy a fidesz közgazdasági csodá-
ját felvezette jellemző az egész diszes kompániára.
Aki nem nem nyilatkozik hogy marad a mnyp-ben,
az természetesen automatikusan visszakerül az
állami nyugdíjkasszába., holott az átlépésről kéne
nyilatkozni. Aki pedig nem nyilatkozna az úgy dön-
tött, hogy marad az mnyp-ben. Mivel rájöttek, hogy
a kb. 3 millió érintettnek nem nagyon fűlik a foga
a visszalépéshez, jött Matolcsy svéd csavarja. Aki
nem lép át az elveszti az utána a munkáltató által egyébként is járó állami nyugdíját. Ne higgye el sen-
ki, hogy ez Matolcsy találmánya. A forgatókönyvet
a csúcson írják, a szerepek pedig le vannak osztva.
Hol Matolcsy, hol Lázár hol pedig valaki egészen más,
pl. S P. Szomorúan állapítom meg, hogy jobb ha min-
denki lélekben berendezkedik a 20 évig tartó ország-
bitorlásukra. Rákosi Mátyás csak szánalmas kisinas volt. A határon tuli magyarok szavazati jogának meg-
adása lesz a következő lépés a hatalom megtartásá-
hoz. Sajnálom a mostani fiatal generációt akire a jobb
helyett egyre szarabb jövő kacsingat.
Hajrá MAGYARORSZÁG!!!!! CSAK ÍGY TOVÁBB.

ivor 2010.11.26. 11:54:06

Lesz itt még: "O.V. Takarodj!" Csak az a baj, hogy addigra már már kő kövön nem marad, és sípra, meg zászlóra se futja majd senkinek!
Talán macskakő azért marad...

soskajoska 2010.11.26. 11:54:12

@WNS:
"ezzel párhuzamosan 4.5 reálszászalékolt költségelt el."
Lehet, hogy rossz pénztárat választottál!
Jelenleg a teljes befizetésem 1,5%-a megy a működési költségre és a 10 évre kimutatott reálhozam úgy pozitív, hogy azt a teljes befizetésre vetítik. (persze működési költség nélkül magasabb lenne)
Egyébként az "olcsó" állam 2,4% körüli összegért kezelné a befizetéseinket.

Dezső bácsi 2010.11.26. 11:54:36

Lófaszfej Hadnagy úr, ön nem szenved véletlenül üldözési mániában?
Nem értem a pánikot. Senki nem fog rosszabbul járni, ezt kéne megérteni.
Amit az elvtársak elloptak, vhogy vissza kel tenni.

pepin_nymburk 2010.11.26. 11:54:40

@totya87: ez kisstílű vita, hogy állami vagy magánnyugdíj, ehhez nem is szólnék hozzá, mert nem erről van szó. Ha az elkövetkező években nem kellene óriási összegeket kamatként visszafizetnie az országnak, a kutya se nyúlt volna a nyugdíjtémához. A Fidesz már 10 éve is ellenezte, mivel jó a memóriám, emlékszem OV már akkor bírálta ezt a rendszert, mert 2012-re (mondta ezt 2001-ben!) összeomolhat a nyugdíjrendszer.

valasz a KE-nek 2010.11.26. 11:54:46

@Mike Patton:
"Csak egy apró megjegyzés még: azt ugye tudja Mr. Matolcsy, hogy a nyugdíjpénztárak vásárolták meg a magyar államkötvények közel egyharmadát. Ez a kereslet meg fog szűnni... "
Ha eddig nem esett le, akkor elárulom, hogy ez az egyik pozitív eredménye a mostani intézkedésnek. Eddig gyanis az volt, hogy a nyugdíjak kifizetése az államra maradt, de a bevételek meg a mnyp-hoz mentek. Ezzel hiány keletkezett a költségvetésben, amit az állam államkötvények kibocsátásával fedezett. Ezen államkötvényeket aztán megvették a mnyp-ak és kapták utánuk a kamatokat. Magyarán, az állam nemcsakhogy levesztette a korábbi nyugdíjbefizetéseket, hanem még kamatot is volt kénytelen fizetni utána. Ne legyenek illúzióid, mindezt a mi adónkból tette meg. Ezúttal viszont az állam nem fog kénytelen államkötvényt kibocsátani a nyugdíjak fedezetére, miáltal kevesebbet kell költenie kamatokra is. Az így megtakarított pénzt meg használhatja értelmes dolgokra, pl. az adóterhelés csökkentésére, a gazdaság kifehérítésére.

Crimson 2010.11.26. 11:56:44

Nekem az tetszik nagyon, hogy az egyéni számlámon levő pénzt csak a házastárs örökölheti. Ebben az a mesteri átverés, hogy így az államnak sok esetben nem kell majd kifizetnie az egyik házastárs után járó részt.

Tegyük fel, hogy Papa egyéni számláján van 1 millió, és Mama számláján is ugyanennyi. Papa meghal, az 1 milliót Mama örökli, de tegyük fel, hogy 1 év múlva ő is meghal. Papa pénzét valószínűleg nem egy összegben adják oda Mamának, hanem havi járadék formájában, így azt sem kapta meg teljesen. Ráadásul Mama 1 milliója már biztosan az államé, hiszen nincs már másik házastárs, aki örökölhetné.

Ez így kicsit leegyszerűsített dolog, de remélem, érthető a lényeg.

Vagy ez az egész csak az idősebb korosztály újraházasodási kedvét szeretné növelni?

Etniez 2010.11.26. 11:57:19

@Igazi: Te barom. Van 500.000 rokkant, aki csak papíron az. Őket ki kell baszni a rendszerből és akkor nem kell ellopni a nyugdíjamat.
AZT HÍVJÁK REFORMNAK. Ezt meg zsarolásos sikkasztásnak...

Fidesz going down. Csak mire leér, tényleg nem marad semmije az országnak.

rendszerhiba 2010.11.26. 11:59:16

De jó, nálunk mennyi diplomás közgazda van! hihetelen! A focihoz is ért mindenki, mégis úgy sz.r ahogy van:)

1. a jelenlegi kormány nem mutatta be, hogy milyen költségcsökkentéseket tesz a folyó fizetési mérleg hiányának lefaragására, és az államadósság finanszírozására.

2. az új szja rendszer megint a kisembert vámolja. én pl. 60 ezerrel keresek majd többet gyerek nélkül. ennek egy részéről szívesen lemondok egy igazságosabb rendszer érdekében!

Bravó, ez is a szürkegazdaság felé tereli a gazdasági szereplőket!

3. tegnap Matolcsy elvtárs mutogatott a tévében egy grafikont a GDP és az államadósság viszonyáról. 2010 71%, 2000 54%. Egy dolgot kifelejtetett, nevezetesen mindez kizárólag és értelem szerűen a Bokros-csomag intézkedéseinek volt köszönhető, amit még ők 4 évig élveztek!!!!

4. az állam a legrosszabb gazda. ki kellene végre gányolni az állami cégeket: BKV, MÁV, stb. Valamint az egészségügyet és a nyugdíjrendszert. Észre kellene venni már, hogy a szoci rendszernek 20 éve vége!
Ezek a csökevények iszonyat pénzeket emésztenek el.

5. amit a magánnyugdíj pénztárakkal művelnek, az nem más mint parasztvakítás. nincs valós és egységes gazdasági élénkítő csomag, de az legalább nemzeti. hurrá! ebből következik, hogy lenyúlják az emberek megtakarításait.
a magánnyugdíjpénztárak működési kereteit az állam szülte és szabadon alakíthatja. így ha kétség merül/merült fel a működésükkel kapcsolatosan, a megoldás a jogszabályi környezet változtatása, szigorítása. Esetleges pótlólagos biztosítékok bevonása a megoldás. persze ez itt madjarisztán! mit is várhatnék! Élénkítsük a szürkegazdaságot! Hajrá fijjjúúúk! Húzzatok bele!

Dohányzó Zsiráf 2010.11.26. 11:59:24

@bőrpofa:

"bőrpofa 2010.11.25. 12:44:15
ha valakinek van itt bejárása a gyáva kukac tóta w-hez, kérdezze már meg tőle, hogy miért csak azokat a kommenteket teszi ki, amik a saját teóriáját támasztják alá?"

például erre gondolsz?

w.blog.hu/2010/11/25/davaj_csaszi/fullcommentlist/1#c11682062

gC 2010.11.26. 11:59:40

@Mike Patton: Ponsotítás: az OTP 600m EUR-t kapott az államtól ez kb 120mrd Forint. Igaz nem volt nagy dobra verver mert az ilyen dolgokat nem szokás reklámozni.

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2010.11.26. 11:59:56

Én csak jó hosszú egészségügyi sétákat teszek, aztán hazatérve nagyokat röhögök, hogy jó hosszú életű legyek itt a földön:
bagolyfeszek.nolblog.hu/archives/2010/11/25/Maganrohoges_koznyugdij/

Lacdelo 2010.11.26. 12:00:06

Habar nincs magannyugdijpenztari megtakaritasom Mo-on, nagyon ellene vagyok a Fidesz Mnyp-i ellen meginditott politikai tamadasanak. Sajnos a jovoben ha a demografiai trendek nem valtoznak drasztikusan, akkor Mo. veszesen el fog oregedni.

Szerintem felelotlen felelni a jovo nyugdijasainak megtakaritasait (3000 Mrd Ft) most es a koltsegvetesi lyukak betomkodesere hasznalni. Ami rovid tavon jonak tunik (egyeseknek), hosszu tavon nagyon vissza fog utni.

Ez fel fogja boritani a Mo-i nyugdij rendszert. A gyerekeink, unokaink kell hogy majd fizessek a mi nyugdijunkat magasabb adoikbol, ugyanis a mostani elotakarekoskodast fel fogjuk elni a kovetkezo evekben. De az is lehet hogy nagyon alacsony nyugdijak lesznek es/ vagy 70-75 korig kell majd hogy dolgozzunk.

Megoldasok a problemara:
1. Hirtelen mindenki gyereket kezdjen el csinalni - Tobb adofizeto=kisebb atlagos adoteher= magasabb nyugdij
2. hagyni erintetlenul a felretett Mnyp-i penzeket, serkenteni az elotakarekossagot.
3. Kivandorolni (vagy kinnt maradni) nalunk ertelmesebb orszagokba(n).

KG2000 2010.11.26. 12:00:12

@totya87: Én válaszolok. megtakarításaim legnagyobb részét (nem árulom el persze mennyit) közvetlenül az Államkincstárnál, állampapírban tartom. Előnye: ingyenes számlavezetés, van már internetes hozzáférés, az állampapír a legbiztonságosabb befektetés minden tőzsdeguru szerint is. A hozamuk nem olyan alacsonyak, persze nem lehet a tőzsdézéssel összehasonlítani, de a tőzsdézéssel nagyot lehet bukni.

www.allamkincstar.gov.hu/

Jó böngészést!!!!!!!!

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2010.11.26. 12:00:18

Akinek 20-30-40 év van nyugdíjig, annak szvsz. kár visszalépnie. Annyi idő alatt még egy csomó kormány lehet, a szabályozás meg fux, hogy sokféleképpen fog változni (akinek 4-8 évnél kevesebb, az más tészta), elég csak fele időtávra visszatekinteni (10-15-20 évre). Márpedig, ha a "nem jár majd nyugdíj" visszataszító fenyegetését elvesszük (eleve sokan meg se fogjuk élni a nyugdíjas kort, főleg ahogy még emelkedik is), akkor a magánnyugdíjpénztári pénz egy tuti valami (rossz esetben is az örökösöknek), amivel szemben egy 20-30-40 év múlvai esetleges ígérvény áll (plusz halálozás esetén a család eleshet pár milliótól, az időben előre haladva egyre többtől), egy akkor már jó eséllyel nem létező kormánytól. Amúgy érdemes tiltakozni, akár magával a vissza nem lépéssel. Mivel ez a költségvetésben sem kis tétel, így a kormányzat politikája közvetetten ezen - a visszalépések/nem visszalépések számán - keresztül befolyásolható.

Amúgy a Nyenyi, Alkotmánymódosítgatás, Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentése, Visszamenőleges adózás után ez egy olyan újabb dolog, amikre együtt akár tiltakozó tüntetést is lehetne szervezni az ünnepek utánra, mondjuk január végére a magánnyugdíj pénzek lenyúlása (31-e) előtti hétvégére, ha addig nem változik a kormány álláspontja.

fourgee 2010.11.26. 12:00:36

@Dracon: "MSZP- baloldali liberális szocialista"

Az MSZP minden, csak nem liberális... :))) Magyarországon ma sajnos NEM létezik liberális párt. Vannak pártok amik azt sugallják hogy ők azok, de a "nekünk és aki velünk van, azoknak mindent szabad, a többiek meg szemét nácik, nekik mindent tilos". A Fidesznek meg "gratulálok", megvalósították Gyurcsány legmélyebb, legőszintébb álmát, csak nem az ő, hanem Orbán főszereplésével. Ha Gyurcsánynak nem lett volna az az erős KISZ-es múltja, ma a Fideszben ülne :))))

Sir Galahad 2010.11.26. 12:00:42

Lehet azt mondani, hogy helytelen, amit most a kormány tett, de volt-e más választása? Úgy látom, sajnos nem. A probléma ugye az volt, hogy a mnyp-befizetések miatt a nyugdíjkasszából hiányzó pénzt a költségvetésből kellett pótolni, ami drasztikusan növelte a hiányt. A kormány először szerette volna, ha a magasságos EU nagyobb költségvetési hiányt enged - nem engedett. Aztán kérte, hogy ezt a bizonyos pótlást engedje kivenni a költségvetési hiányból - ezt se engedte. Harmadik lehetőség lett volna, hogy megmarad az mnyp, de a továbbiakban nem pótolja a központi költségvetés az emiatt hiányzó részt a nyugdíjkasszából. Ennek annyi előnye lett volna, hogy ezt nem kell engedélyeztetni senkivel, viszont drasztikus nyugdíjcsökkenést, az pedig gyakorlatilag felkelést okozott volna. Maradt a negyedik lehetőség, amit most megléptek. Nekem se tetszik igazán, de a másik három lehetőségből egy még rosszabb lett volna, kettőt meg a külső körülmények nem tettek lehetővé.

ehja 2010.11.26. 12:00:53

És mi lesz ha nem jön össze a hiánycél? Pl. mert nem lendül fel a gazdaság. Akkor befagyasztják a bankbetéteket? Lesz "átmeneti" különszja, mondjuk 50%? Államosítják a magánlakásokat? Mindenki majd az újra létrehozott IKV lakásban fog lakni amit kiutalnak neki? És ha a kiutalt nem tetszik akkor kiírja magát a nemzet közösségéből?

renraku 2010.11.26. 12:01:02

@KG2000: Akkor mondják ki nyíltan: Héló gyerekek! Be kéne csengetni azt a 3000000000000 forintocskát a kasszába, különben gatya nélkül maradunk. Nem szeretik az emberek, ha debileknek nézik őket és ilyen átlátszó trükökkel és ócska fenyegetésekkel akarják megvezetni.

attila1 (törölt) 2010.11.26. 12:01:12

minden jövőbeli választáson az ellenzék legfontosabb kampányígérete az lesz, hogy visszaadják az állami nyugdíjat a magánnyugdíjpénztári tagoknak. Ha marad kábé 2 millió ember a pénztárakban, az 2 millió szavazó, aki semmilyen körülmények között nem szavaz a fideszre, az pedig biztos bukta Orbánéknak. Ettől kezdve OV és Matolcsy szava semmit sem ér, lehet nyugodtan maradni a magánnyugdíjnál.

dr. Trebitsch 2010.11.26. 12:01:28

@árnyékgyuri: azért nem értek Veled egyet, mert ha akkor nem tették volna kötelezővé a magánnyugdíjpénztárat, akkor az a pénz már nem lenne sehol. És a felháborodást értem, de a csodálkozást, megrökönyödést nem. Eddig is minden új kormány annak nézett legelőször utána, mit lehet még lenyúlni. Csak eddig volt egy csomó más lehetőség, most komolyabb összeg már csak itt maradt... ugyan miért hagynák ezt itt?

errrrrrrrrr 2010.11.26. 12:01:35

van 2 elméletem!
1. nem lesz államosítás. másra játszanak a srácok. az EU-IMF dolog is nagy vihart kavart. a forint meg közben gyengült. most is ez a lényeg. január elején visszavonják majd ezt az agyrémet. addig meg shortolnak.

2. ez egyszerű kommunikációs fogás. szép szóval nem menne az átléptetés, ezért most meglebegtetik a kvázi államosítást. a végén lesz szabad választás, de csak a határidő lejárta előtt egy nappal. addigra pedig mindenki átlépett mert megijedt, hogy nyugdíj nélkül maradt.

rafináltak ezek.

ökörpöröly 2010.11.26. 12:03:32

A MANYUP-okban felhalmozott magánvagyon elrablása egyet jelent a demokratikus jogállamiság végével. Ugyanis, a MANYUP-ok tulajdonosai azok a természetes személyek, aki a pénztár tagjai. Most cigány Szaddam és mamelukjai elrabolják az állampolgárok valós megtakarításait egy akár több évtized múlva esetlegesen realizálható ígérvény ellenében. Nem csoda a világ összes demokratikus jogállamának a sajtója bolsevizmust és államosítást említ.
Az egyetlen lehetőség a magyar állampolgárok részére, hogy egyelőre még alkotmányos jogunk van más államban számlát nyitni, ott tartani befektetéseinket! A külföldi számla esetében a cigány Szaddam rezsimje nem rendelkezik betekintési és államosítási lehetőséggel! Minden család mentse ki pénz- és befektetési eszközökben felhalmozott megtakarításait külföldre! Már Magyarországon is lehet nyitni 4-6 euró havidíjárt osztrák számlát, melyet nem rabolhatnak el cigány Szaddamék!
A magyarországi, magyar számlákon elhelyezett pénzeszközök és befektetések veszélyben vannak, bármikor államosíthatók!
Rákosi Mátyásék is hasonlóan kezdték a kollektivizálást, ott is az lett a vége, hogy minden egyes hazai bankban vezetett megtakarítást államosítottak! Minden család mentse régiós jogállamokba a megtakarításait, ha nem akarja elveszíteni azt!
A legnagyobb veszélyben a felhalmozott megtakarítás az OTP-ben, A Takarékpénztárakban, a CIG Pannónia biztosítónál, azaz a magyarországi magyar pénzintézeteknél van! Ezek esetében nincs erős külföldi tulajdonosi háttér!
Valószínűleg a következő cigány Szaddam-akció a lakástakarék pénztári megtakarítások esetében lesz, visszamenőleges hatállyal el fogják törölni a 30%-os állami támogatást, illetve a felvett kedvezményes kamatozású hiteleket piaci kamatozásúra váltják át!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.26. 12:03:41

Jó, most maradok a magánban.

De azért arra kíváncsi lennék, hogy a következő (ha lesz) kormány vajon visszacsinálja-e ezt az egészet.

Én ha most nemfidesz párt lennék, bejelenteném, hogy én úgyis vissza fogom csinálni, mert én tisztelem az öngondoskodást és hosszú távra tervezek.

És már meg is lenne a váltópárt.

Viktus 2010.11.26. 12:03:50

Mondjuk lehet ebben a sakkjátszmában még nem lefutott témakör Orbán nem jelent még meg ... könnyen előfordulhat, ha nagy lesz a morgolódás megválik a jobbkezétől.

dr kíváncsivagyok 2010.11.26. 15:09:58

@fantasztikus!: Ne kérd ki magadnak. Nem rólad szólt . azokról, akik közül Én is sokat ismerek, semmi bajuk, sok-sok éve kapják a rokkant-nyugdíjat és mellette piacozik, maszekol, többet mint amennyit rendes munkaidőben kellene neki dolgoznia ! Akkor most munkaképtelen ...vagy nem !? Sokan vannak sajnos ! Én is sokat ismerek !

borbpet 2010.11.26. 15:10:27

Itt mindenki megfeledkezik két nagyon fontos dologról. Az egyik, hogy 89-ben arról szavaztunk hogy elég abból, hogy "miénk" és lehessen olyan, hogy "enyém". A másik, hogy a magán nyugdíj örökölhető, míg az államinál az esetek döntő többségében csak a "bank" nyer. Gyengébbek kedvéért a bank is az állam.

Teljesen rendben lenne a dolog, ha dönthetnék úgy, hogy nem kell az államtól semmi, de nem is fizetnék neki egy fillért sem.

"Az állam nem a megoldás, a probléma maga"

is 2010.11.26. 15:10:30

@pepin_nymburk: ez melyik mesekonyvbol van es melyik orszagra vonatkozik?

mert Magyarorszagra ebbol egy szo sem igaz. a Bokros csomaggal kellett eltakaritani az Antall-kormany csodjet (1994-ben 84%(!!!) a GDP aranzos allamadossag, azota se sosem), es Gyurcsany maga kezdte el a takaritast 2006-ban a keteves koltsegvetes(!!), Medgyessy es sajat maga utan, csak te ezt a mai napig nem fogod fel, meg a hulyenepszavazassal megakadalyoztad. magad szartal a sajat ajtod ele, es meg masra akarod fogni? mindenesetre 2010-re igy is el lett takaritva a szar 90%-a.

Big-B 2010.11.26. 15:10:38

Tök mindegy hogy átmész-e az államiban vagy maradsz a manyup-ban, sehogy nem fogsz pénzhez jutni. Előbbi elkölti, utóbbinál meg egyáltalán meg csak befizetsz de nem kapsz semmit.

Részemről marad a fekete-gazdaság és a külföldi számlavezetés.
Aki meg politikusnak hisz azzal üdvözöltetem a vasorrú bábát.

egyittlakó (törölt) 2010.11.26. 15:10:40

@fantasztikus!: "És ki jönne szerinted? A Maszopos tolvajbanda,akik csőd szélére vitték az országot?"

Medgyessy 100 lépését megszavazta a narancsos kommunista párt is, Orbán vezérrel az élen. A költségvetés csődje ott kezdődött. Ne erőltesd ezt a vonalat, mert baromi gyenge vagy... egyáltalán fizetnek neked annyit, hogy megérje itt idegesíteni a normális népeket?

is 2010.11.26. 15:10:49

"Ezek az emberek nem fognak az utcára vonulni, nem fognak aláírásgyűjtést szervezni, és borzasztóan vigyázni fognak arra, nehogy gyurcsányferencekkel kerüljenek egy hajóba. De a Fidesz többé nem számíthat rájuk biztos támogatóként."

Meg tart a gyurcsany voodoo babazas. Nem Gyurcsany miatt, hanem a 2006 utani tortenesek miatt. Azokat meg muszaj valami nagyon negativnak leirni, azt meg nem engedi a buszkeseg, hogy kimondjuk: bizony felult nagyon sok ember Orbannak, az egesz hulyenepszavazasi 18 honappal meg az ottani szavazataval. Ami 2006 szeptembere es 2009 tavasza kozott tortent, az nem csak Gyurcsany tevekenysege, hanem Orban sikeres hulyitese is.

Nekem pedig ugyan Bokros Lajos, de ha ott a Lala, akkor miattam lehet barki abban a csonakban, engem nem fog zavarni. Utoljara 11 eves koromban tapasztaltam ezt, amikor valaki mondta, hogy csak akkor jon el a szulinapomra, ha mas nem lesz ott. Jo lenne ennel kicsit felnottebben viselkedni.

vakvarju 2010.11.26. 15:10:49

@Dracon: Önnek szó szerint igaza van.

is 2010.11.26. 15:10:58

@fantasztikus!: "A Maszopos tolvajbanda,akik csőd szélére vitték az országot? "

Bokros Lajos? Bajni, Oszko? kivalik egy ertelmes resz a FIDESZbol (sajnos Rogan ugy latszik elveszett, Navracsics meg mar minden tukrot leszerelt, hogy ne kelljen belenezni)?

az orszagot termeszetesen nem az MSZP vitte a csod szelere, hanem a keteves koltsegvetes+MSZP 2002-2006+hulyenepszavazas+vilagvalsag. ez a negy egyutt, ebbol 1 resz MSZP, 1 resz valsag, es 2 resz Orban Viktor. most ez a ket reszes valsagbataszito van megint a nyakunkba. meg egy vilagvalsag is jobb, mint amit tole varhatunk.

kötözködő 2010.11.26. 15:11:19

Muszáj elvenni a nyugdíjpénztári megtakarításokat, mert a nyugdíjakat emelik januártól, új stadion is kell Debrecenbe, és így a fizetésem is csak havi 4-5000 forinttal fog csökkenni, nem a duplájával. Az egész csak értem, miattam van, tudom én.

is 2010.11.26. 15:11:25

"Akkora lett a hiány, hogy most meg kötelező visszalépni. Aki akkor szólt, most is szólhat. aki akkor nem szólt, most hiteltelen a szava. "

egyreszt a koltsegvetesi hiany nem lett olyan nagy, 10% utan kell fizetni 5%-ot, azaz 0,5%-rol beszelunk evente. ennyit a jovobe befektetni szerintem megeri, ennel minden mas reform csak tobbe kerul (eu, onkormanyzat stb.)

masreszt, ha mar csinaltuk 13 evig, es 15 ev utan elkezdene jobb lenni, hiszen elkezdodnenek a kifizetesek, es mostantol szamitott 10 even belul meg mar nyereseget hozna (nem lenne akkora allami kifizetes!), akkor miert is fordulunk vissza? at akarsz kelni egy folyon, bemesz majdnem a feleig, es visszafordulsz? ugyanannyi ero kijonni belole, mint bemenni volt, es meg csak at se ersz a masik partra! ezt sehogy se tudod megmagyarazni.

mendson 2010.11.26. 15:11:28

@KG2000: Azt hiszem valahogy nem folyamatában látod az eseményeket.Azért kell -többek közt- a manyp pénze mert a kifejezetten gazdagoknak kedvező egy kulcsos adóval (plussz ugyanezen körnek biztosított gyermekkedvezmények) a társasági adó csökkentése, és más adócsökkentő lépésekkel hatalmas lyukat ütött a kltsvetésen.

tszelnok 2010.11.26. 15:11:37

@fantasztikus!:
"Brutális végkielégítések? Aranybánya BKV? Soroljam még? [...] Matolcsinak igaza van,pár év múlva fejet fog hajtani elöttünk Európa! [...] Ezután majd az lesz hogy mindenki visszaállamosítja a magánnyugdíjpénztárakat, [...]"

Ez lesz a magyar modell: ha nem folyik be elég lenyúlható pénz a költségvetésbe, akkor államosítani kell a magánvagyont.

megint 2010.11.26. 15:11:57

Az utolsó rész szerintem csak az író vágya, semmit több.
Mike Patton, máshol nem is éltek ilyen jól a bankok a válság előtt, még az osztrákoknál sem, persze, hogy maradt tartalék, emellett persze ellentétben az amerikai példával talán jobban odafigyeltek arra, hogy kinek adnak hitelt

Winston Smith 2010.11.26. 15:12:00

Én is pont ezen gondolkoztam a napokban.

A Fidesznek kiváló esélya van arra, hogy 2014-ben elbukjon. Ebben elsősorban az akadályozhatja meg, ha 2010-hez hasonlóan nem lesz értelmes alternatíva.

Eltelt fél év, és a Fidesz gyakorlatilag még bele sem kezdett a sürgető reformokba. Ezzel szemben már magára haragította a konzervatív értelmiség jó részét (alkotmánymódosítás), a középosztály jó részét (magánnyugdíj-einstand), és egy csomó, a heti hetesben jól kommunikálható hibát vétett (huszonéves politikus-rokonok fontos állami pozícióba helyezése, stb.).

Ha 2014-ben lesz komolyan vehető ellenfél, akkor bajban a Fidesz, ha így folytatja.

2010.11.26. 15:12:03

szerintetek érdemes az önkéntes magánnyugdijpénztárral bajlódni?

ott a 30% os állami hozzájárulás még dob valamit, de ki tudja, meddig él az is.

amúgy 2007 2008 ban botrányos teljesitményt nyujtottak a pénztárak.

AutosVilli 2010.11.26. 15:12:12

Muhahaha, meg mondtam a választások után, hogy a nagy hangú FIDESZ-t megválasztók, kezdik letagadni hogy kire szavaztak.
Egyétek amire szavaztatok.

ökörpöröly 2010.11.26. 15:12:25

Tegnap megszűnt a magyar jogállamiság, megszűnt a demokratikus jogállam. Voltak jegyek, voltak figyelmeztetések, de tegnaptól Magyarország nem demokratikus jogállam, legalábbis nem európai értelemben.
Ennek következtében minden egyes állampolgárnak természetes joga az ellenállás, így diktatúra által behajtani kívánt adók és járulékok elkerülése. Lehet, hogy ez a jelenlegi diktatúra jogrendje szerint "törvénytelen", de magasabb rendű erkölcs alapján törvényes. Ahogy erkölcsileg jogos volt a Rákosi-rendszerben a feketevágás, a termények eltitkolása a tolvaj rezsim elől, úgy jogos az állampolgárok öngondoskodása az eltitkolt járulékokból és adókból.
Most minden egyes pénztári tagnak elrabolták magántulajdonát. Ugyanis, a felhalmozott 2700 milliárd forint a MANYUP-tagok magántulajdona volt! Ez nyílt államosítás, amire utoljára a Kádár-rendszer téeszesítése esetén volt utoljára -ekkor verték be az utolsó szabad gazdálkodókat a TSZ-be-.
Ezen felül minden egyes józan eszű, családja és saját maga vagyoni biztonságáról gondoskodni akaró magyar állampolgár éljen azzal az egyelőre még szabad jogával, hogy külföldi számlára helyezi át a befektetéseit, mielőtt az enyves kezű cigány Szaddam elrabolja azokat, vagy azok egy részét.
A régiós demokratikus jogállamok bankjaiban garantálják a megtakarításokat, ezeket nem érheti el az enyves kezű kormány! Már Magyarországon is lehet osztrák bankszámlát nyitni -pl. Oberbank-, mely biztosítja, hogy saját magunk rendelkezhessünk családunk és magunk megtakarításai felett!
Az osztrák állam garanciája, a szigorú osztrák banktörvények következtében sokkal biztonságosabb, mint Magyarországon szabad prédára hagyni a bolsevikoknak!
A legbizonytalanabb befektetések a magyarországi és magyar tulajdonú pénzintézetekben és biztosítókban van -OTP,Takarékszövetkezetek, Kinizsi Bank, CIG Pannónia stb.- , az itt tartott befektetéseket és megtakarításokat bármikor el tudja rabolni az állam!
Ne legyenek illúzióink, megtörtént az első nagyarányú államosítás, 2700 milliárd forintnyi megtakarítást raboltak el természetes személyektől!
Egyes hírek szerint a következő lenyúlás a lakástakarék pénztárak esetében fog történni, az állam visszavonja a 30%-os támogatást, illetve az eddig kedvezményes hitelkamatokat piaci kamatokra váltja át, visszamenőleges hatállyal!
Akinek van megtakarítása, az helyezze el biztonságos, külföldi pénzintézeteknél!

Rókakígyó 2010.11.26. 15:12:42

Nem értek hozzá, de a tőzsde mai (holnapi, jövő heti) esése pont azt fogja szolgálni, h a "fölös" pénzt megcsapolja.

A pénz bekerül a rendszerbe, ahol a libsizsidó nagytőke lenyúl amennyit csak tud, továbbgyengítve a gazdaságot. Most nem sok beszéd van róla, de az ország eladósításához nem csak a maszop-szadesz járult hozzá, hanem az önkormányzatok elképesztő nagyságú hitelfelvétele is. Akkor nyilván jó ötlet volt mindenáron gyengíteni a kormányzatot az önkormányzati szférán keresztül, de most az egész szar a komcsi királyság nyakába szakadt. Csoda, h a kötvénykibocsájtást még nem tiltották be.

mrs. white 2010.11.26. 15:12:54

Az utolsó két mondat első része nagyon ott van, a második már nem. Lassan 20 éve vár mindenki erre.

NewWay 2010.11.26. 15:13:01

@fantasztikus!:
"Több százezer rokkantnyugdíjas nevében kikérem magamnak ezt a posztot. "

Aha. Érdekes, hogy az 5 milliós Szlovákiában 27 ezer rokkantnyugdíjas van, Magyarországon meg (10 millió ember) 800 ezer.

Kicsit sem csalás ám!

Az se csalás, hogy 10 autóból 2 rokkantkártyával parkol.

Azok bizonyára tényleg rokkantak!

Fuzzy Logic 2010.11.26. 15:13:20

Hurrá... Megvan hétvégére a program, végig kell nyálazni melyik országban érdemes bankolni. Mielőtt azt hiszi a fidesz, hogy a számlámon nekik gyűjtök meg a haveroknak jó fizetésére a kamupozícióban.

Néhány értelmiségi (akiknek eddig qrvára semmi köze nem volt a narancsokhoz, szegfűkhöz, stb) alakíthatna egy pártot, amolyan szakértőkből - minél kevesebb jogásszal ha kérhetem. Szavaznék rájuk. Komolyan.

Auris 2010.11.26. 15:13:40

@Mike Patton: A félelmedre.

Ha jól emlékszem jövőre 800 milliárd forintot kell törleszteni Gyurcsányék országmentő IMF hiteléből. Rá egy évre 700 milliárdot. Ez cirka 1500 milliárd.

Hagyjuk a nyugdíjpénztári megtakarításokat. DE!
Tandíj, vizitdíj, ingatlanadó, családi pótlék eltörlése, gázártámogatás megszüntetése, nyugdíjcsökkentés, SZJA és más adók további emelése, adókedvezmények teljes eltörlése, gyes, gyed megszüntetése, utazási kedvezmények megszüntetése, járulékemelés.
EZ A MÁSIK ALTERNATÍVA!

JÖHET?

Auris 2010.11.26. 15:13:45

@totya87: Én átadom. A pénzem egy része államkötvényben van.

A nyugdíj rendszer pedig nem megtakarítás, olvass a bismarc-i nyugdíjreformról, ami az addig önkéntesen működő nyugdíj,- és egészségbiztosítási pénztárak állami monopóliumát teremtette meg. Eleve kirovó-felosztó rendszer volt, kezdetektől fogva.

Gerardus A. Lodewijk 2010.11.26. 15:13:51

Mint arra már néhány hozzászóló utalt, az állami nyugdíjrendszer felosztó-kirovó (az éppen beszedett járulékból fizeti az éppen esedékes nyugdíjakat), a magánnyugdíjrendszer pedig tőkefedezeti (a befizetett járulékokat tőkeként befekteti, és ennek hozamát fizeti ki majdan személyre szabottan) módszerrel működik. A két módszer - legalábbis elméletben - igen jól kiegyensúlyozza egymás kockázatait. A felosztó-kirovó módszernek a népességcsökkenés nagy veszélyt jelent, az infláció viszont elhanyagolhatót, mert mindig az adott hónapban járulékot fizetőknek kell biztosítaniuk az adott hónapban nyugdíjat kapók ellátását. A tőkefedezeti módszer számára az infláció a fő veszély, míg a népességcsökkenésre (extrém eseteket kivéve) közömbös. Tehát elméletileg mindkét módszernek megvan a maga előnye és létjogosultsága.

A magyar magánnyugdíjpénztári (mnyp) rendszer szabályozása féloldalasra sikerült: a befizetési időszak alatt számos garancia védi a pénztártagokat, a kifizetési időszakról viszont, azon túl, hogy a kifizetés egy összegben vagy életjáradékban történhet, hallgat a törvény. Ez így lényeges bizonytalansági tényező, sőt visszaélésekre is kiváló alkalom lehet. Ezt a kis hiányosságot gyorsan és egyszerűen pótolni lehetne, ha akarnák. Az államosítás ehhez képest olyan, mintha valakinek a körmét kellene levágni, és ehelyett az egész karját levágják: megold ugyan egy problémát, de helyette létrehoz több ezer másikat.

Az államosítás gyakorlati végrehajtását sem gondolták végig. A mnyp ugyanis nem a széfjében tartja a tagok pénzét (hogy akármikor átadhassa az államnak), hanem befekteti. E befektetések likviditása különböző lehet, de az egész biztos, hogy csak jelentős veszteséggel lehet kiszállni belőlük. Tehát az állam nem számíthat reálisan a mnyp-akban felhalmozott tőke egészére még akkor sem, ha mindenkit sikerülne önkéntes átlépésre kényszerítenie. Ráadásul a mnyp-ak jelentős részben államkötvénybe fektetnek be: hajlandó lesz az állam ezeket soron kívül visszavásárolni tőlük?

Már csak egy kérdésem van: ha ugyanezt GyF merészelte volna bejelenteni, hány percen belül került volna lámpavasra?

antigonosz 2010.11.26. 15:13:57

@WNS: Ekkora sületlenséget. Összemosod a teljes összegre számított reálhozamot és a tárgyévi befizetésből levont 4,5% működési költséget. Ennek tisztázásával az elméleted össze is dőlt.

Tiko 2010.11.26. 15:14:05

@gomorra: Barátom! A jó munkához izzadság kell? Meg a Kádár-korszakban félrevezetettek szemét fel kell nyitni?

Mivel? Kádári módszerekkel? Államosítással? A feleségemet nem akarja Orbán államosítva megdugni az államosított lakásomban? Majd lezuhanyozni az államosított kádamban azzal a tusfürdővel ami a bankszámlámról zárolt pénzen vett????

Nem inkább az volt a szemfelnyitás, hogy az állam nem fog rólad gondoskodni, ezért te magad tegyél a jövődért?

Ne haragudj, de szánalmas amit írtál..

Sompolygok 2010.11.26. 15:14:16

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én április 11 után már szinte gyerekes izgalommal vártam a " megváltást".
Aztán jött az IMF-es akció majd a végkielégítések megadóztatása , most meg a magánnyugdíj pénztárak körüli botrány. Már - már visszagondolva bánom,
hogy nem sikerült a Gyurcsány kormánynak megvalósítani a reformjait.Vegyünk példának egy hétköznapi embert aki jobb esetbe 2 3 havonta elmegy háziorvosához .Most kérdem én mi fáj jobban neki kifizetni 400 forintot vagy bizonytalanná tenni a jővöjét azzal hogy ingatag alapokra helyezi nyugdíj alapját és még rossz esteben eladózza végkielégitésének jó nagy százalékát.Szerintem ezzel nem vagyok egyedül és épp ideje lenne kedves Orbán elvtársnak eldöntenie , hogy mihez is kezd a jövőben , mert ha az emberek nem vakok akkor elég hamar zátonyra futhat ez a hajó.Orbán Viktor egy tipikus példa arra az emberfajtára aki Bort iszik és Vizet prédikál, mert úgy gondolom , hogy a Gyurcsány fajta megszorítások kevésbe fájtak volna az emberejókenek mint a mostaniak és bizony Orbán pajtás nagyba ellenezte azt.

shearer86 2010.11.26. 15:14:17

A poszt címe az út a Fidesz-kormány bukásához. Az a baj hogy nem igaz. A magyar átlagszavazóról (főleg a 2,7 millió hitében megingathatatlan Fidesz szavazóról) mindig egy Kispál idézet ugrik be:
"És egy leszedált ország tapsolgat a szarnak
Boldogan élnek, amíg csak meg nem halnak"

Aki érti, érti...

flippant 2010.11.26. 15:14:23

Mondtam én, hogy keserű lesz a felébredés. Pedig még az elején vagyunk a bulinak. Mi lesz itt mikor elfogy a 900 milliárd deficitpótlás 3 év múlva? Addig is szép álmokat.

PiBá 2010.11.26. 15:14:30

Édes Hazám, okulj és gyönyörködj, ámulj és borzadj el, ha múltadba tekintesz, s olvasd ki belőle azt is, hogy rajtad áll: ha idejében föleszmélsz, zsarnokodat is elkergetheted.

ökörpöröly 2010.11.26. 15:14:37

Egyetlen lehetőség van egyelőre, mindenki mentse ki a pénzügyi megtakarításait a régiós jogállamokba. Ha van osztrák számlád, akkor az osztrák állam vállal rá garanciát, a szigorú osztrák bankszabályok és etikai kódex biztosítja, hogy Orbánc ne tehesse rá enyves kisebbségi kezét a magántulajdonodra -már amit kimentesz-. Havi 4-6 euró a szlavezetési díj, emellett több ezer befektetési lehetőséget biztosítanak -fix kamatozású betét, államkötvények, kötvények, befektetési alapok stb.- .
Elsősorban az OTP-ben, a Takarékpénztárakban, a CIG Pannóniában és az összes magyarországi magyar tulajdonú pénzintézetben és biztosítóban befektetést , pénzügyi eszközöket tartani olyan, mint töltött fegyverrel orosz rulettet játszani.
Most loptak el 2700 milliárdnyi magánvagyont magánszemélyektől. Vannak még terveik, lakástakarék pénztárak, aztán meg jönnek a bankszámlák....
Orbánc úgy véli, hogy az EU és a demokratikus jogállamiság keretei nem engedik kiteljesedni caesaromán, nárcisztikus jellemét, ezért a totális diktatúra kiépítésére tör, persze az EU-n kívül. Már kezdem érteni miért hangoztatta annyiszor, hogy "van út az EU-n kívül".

bgp 2010.11.26. 15:14:44

A Fidesz számomra már 12 éve megbukott, de alternatívát azóta se láttam. Miért pont most tűnne fel.

ayatollah 2010.11.26. 15:14:50

Mindenkinek ki kell menekítenie az összes meglévő megtakarítását egy stabil JOGÁLLAMBA innen. Én így teszek és ezt tanácsolom másoknak is. Ma a nyugdíj, holnap a bankszámla és az értékpapírok, holnapután az ingatlanok lesznek "megvédve"...

ökörpöröly 2010.11.26. 15:15:01

@totya87: A megtakarítások is oda fognak kerülni, nyugodj meg! A cigány Szaddam tegnap elrabolt 2700 milliárdot magyarországi magánszemélyektől. Lesz ennek még folytatása. Aki teheti, az minden pénzügyi megtakarítását vigye ki a régiós jogállamok bankjaiba. Ez egyik legjobb megoldás osztrák számla nyitása. Erre osztrák állami garancia, az osztrák banki törvények és a banki etikai kódex biztosítja, hogy az enyves kezű cigány Szaddam ne tudja ellopni. A határ mentén lévő bankfiókok szinte mindegyikében van magyar nyelvű ügyintézés, de például az Oberbanknál Budapesten is lehet nyitni osztrák számlát! Itt nem csak számlát lehet nyitni természetesen, hanem be is fektetheted a pénzed, több ezer befektetési lehetőség közül lehet választani -fix kamatozású betét és kötvény, takaréklevelek, befektetési alapok, állampapírok, kötvények stb.- .
Magyarországi magyar pénzintézeteknél pénzügyi befektetést tartani ezek után orosz rulett. Az OTP-ben, Takarékpénztárakban, a CIG Pannóniában és egyéb magyarországi magyar pénzintézetekben és biztosítókban a lakosság megtakarítása olyan biztonságban van, mint a cigány Szaddam elődje, Rákosi Mátyás idején -azaz le fogják nyúlni-!
Majd gondol egyet a cigáyn Szaddam, van még pár ezer milliárd lakossági megtakarítás, mit szólnál hozzá Matolcsykám, ha ellopnánk, fele megy a zsebünkbe, fele meg adósságtörlesztésre, na jó, Snitt Pali is kap belőle egy nyelvtani útmutatót!:)

DarthVader 2010.11.26. 15:15:18

Azt nem értem, mi a fenét gondolkodnak a magánnyugdijpénztártagok, hogy menjenek.-e vagy maradjanak. Aki 4 (pesszimista becslések szerint 8 ) évnél messzebb van a nyugdíjtól, annak maradnia KELL. Ez a banda előbb-utóbb úgyis megy a levesbe, és a kövekező kormány pedig - ha esze van, hiszen azzal fog nyerni - visszaállitja az állami nyugdíjjogosultságot.
Ha viszont egyszer kivitted a pénzed, hiába áll fel ismét a manyup, hiába lépnél vissza, a kivitt zsozsó elveszett.

Engem ugyan nem érint, de mindkét gyerekemnek, meg a vőjelöltnek is ezt javasoltam: maradni!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.11.26. 15:15:18

Nem sok blog van ahol van értelme leírni de ennek a döntésnek a jelentőségét meghaladó hangulatkeltés ellenére egyáltalán nincs akkor a tétje mint azt sokan, köztük még az eddig kiemelkedően mértéktartónak és körültekintőnek látszó Véleményvezér hiszik.

"Hála" a holtában is ezerszer elátkozott Fekete Jánosnak és a köpönyegéből kibújt valahány szoci országeladósító csodabankárnak, a költségvetésen tátongó kétezermilliárdos államadósság-törlesztési lukat be kell valamivel tömni.

Az is tény hogy erre a nyolcvanas évektől négyévente (választási éveket követően) a szoci kormányok mindig reflexszerűen ugyanazt a mára jól láthatóan eredménytelen választ adták (eszetlen fűnyíróelvű megszorítás, jellemzően a középosztályt sújtva).

Az is tény hogy a buzi EU nem volt hajlandó elfogadni hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések csökkentik az államháztartási hiányt annak ellenére hogy megtakarítások, nem folyó költések, mert éppen tele volt a tökük a "trükkök százait" bevető korábbi költségvetési mágusokkal.

Ezek után nem volt más hátra mint hogy Orbánék bevezessék a svéd modellt amivel a szocik oly régóta riogatták a bamba szavazóikat, ami pedig valójában a legigazságosabb nyugdíjrendszer a világon.

Ami az inde x hónapok óta tartó hisztihadjáratát illeti: ha naívan nem gondolun kmögé semmi mást akkor is leginkább szűklátókörűség és rendszerben gondolkodásra képtelenség megspékelve a reálértelmiségi digitális kispolgár öntelt magabiztosságával.

Az van, hogy ha nincs fenntartható társadalom, akkor megbaszhatod a nyugdíjadat, akár magán, akár állami a nyugdíjrendszer.
Az van hogy most - húsz év alatt először - a fenntartható társadalom felé megyünk.

Vegyük észre: a magánnyugdíjpénztári befizetés ugyanúgy virtuális pénz mint az egyéni virtuális számlás nyugdíjmegtakarítás, mivel mai nappal egyik sem tehető pénzzé, és mindkettő pusztán jognyilatkozatban megtestesített követelés, és mint ilyen össze sem hasonlítható az aranyrudak sárgán csillogó biztonságával.

El kell fogadni: a mindenkori inaktívakat a mindenkori aktívak tartják el, közvetve vagy közvetlenül.
Minden, ami nem arra irányul hogy a két csoport arányát a jövőben is mindenáron fenntratható értéken tartsa, az bullshit, önámítás, és beképzelt, önhitt hőbörgés.

Lehet nekemjönni. :-)

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.11.26. 15:15:32

„Azért hozták az intézkedéseket, hogy megvédjék a pénztártagok befektetéseit, vagyonát.”

Selmeczi Gabriella a tagdíjak felfüggesztéséről és a kötelező magánnyugdíjpénztári belépés megszüntetéséről.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.11.26. 15:15:37

„A mostani törvényjavaslat azzal lép tovább, hogy kimondja:a magánnyugdíjpénztár-tagok a vagyonukat átvihetik és kezeltethetik az állami pénztárban”

„Az állam a magánpénztáraknál jobb hozamokat tud majd elérni az értékpapírok kezelésével...”

„Egy demokráciában még népszavazással sem lehet elvenni az emberektől a szabad választás jogát”

Selmeczi Gabriella, a saját, visszalépésről szóló törvényjavaslatáról

sztd 2010.11.26. 15:15:49

@soskajoska:
Abban lehet kételkedni, hogy az állam fizet-e majd nyugdíjat, de az nagyjából tudható, hogy fizet, ha lesz miből. Ez a nyugdíjpénztárakra is igaz, de egy nyugdíjpénztár sokkal kérdésesebb képződmény, mint egy állam.
A lényeg, hogy a pénztár kifizetése sem túl biztos. Az államénál szerintem sokkal bizonytalanabb.
De tényleg komoly gáz, hogy elszórják az összegyűjtött pénzt.

ds3 2010.11.26. 15:16:16

Nekem csak egy kérdésem van. Ha a Nyugdíj járulékot átnevezik adónak, hogy ne kelljen azoknak fizetni utána, akik nem lépnek vissza, akkor mi garantálja, hogy a visszalépőknek fizetni fogják a nyugdíjat? Mégpedig teljes értékűt, nem csak a 8.5% után járót. Mert Orbán "sosem hazudok" Viktor becsületszavában valamiért nem tudok megbízni.

2010.11.26. 15:16:25

@Caprica99:
"Az egyik nyitva hagyott kiskapuba majd betolják, hogy a levont nyugdíjjárulék nem is járulék, hanem valójában adó - akkor nem kell érte adni semmit cserébe!"
Öööö...Már betolták:
www.hirado.hu/Hirek/2010/11/25/18/Nyugdijado_lesz_a_munkaltatoi_nyugdijjarulekbol__az_ellenzeki.aspx

onmagam 2010.11.26. 15:16:25

@árnyékgyuri:
én csak most szólok, remélem nem baj.
Az állami nyugdíjjal csak az a baj, hogy a mostani demográfia mellett fenntarthatatlan. Tehát kötelezték az embereket, hogy tegyenek maguknak félre, mert különben nézhetnek egy nagyot.
Nem egészen ugyanaz, ha arra köteleznek, hogy egyek egy tortát, vagy arra, hogy mosogassam el a tányért más után.

Ok, persze mondhatták volna, hogy nem kényszer a magánnyugdíj, csak ez azzal egyenértékű, hogy a gyerekeinket, unokáinkat kényszerítjük rá, hogy fizessen nekünk.

Na most itt nagyon leegyszerűsítettem, de talán átmegy a lényeg.

Ppix 2010.11.26. 15:16:31

A fidesz.hu-n ezt a hazugságot nyomatják, amit Szijjártó vágott a nézők pofájába a TV-ben:

"A helyzet fordított, mint ahogy az ellenzék és a Stabilitás Pénztárszövetség sugallja: eddig volt egy kényszer, miszerint az embereknek a kockázatos nyugdíjtőzsdén spekulánsoknak kellett adniuk a pénzüket, ezzel szemben a kormány visszaadta a választás szabadságát - mondta el a politikus."

Egyébként torzul már az arca, nehéz lehet minden nap kiállni és szemrebbenés nélkül ismételgetni a sok cinikus hazugságot. Hiába a pénz, a rongy emberség nem boldogít..

biohouse 2010.11.26. 15:16:38

Mely személy alkalmas egy tüntetéssorozat hiteles vezetésére?
Gyurcsány, Mesterházy? Nem, nem! Maradok otthon.
Vona? Na ne!
Schiffer? He,he.
Hát akkor ki?
Azon gondolkozom, ha Bokros lenne, mennék-e TV székházat ostromolni, vagy tankot vezetni a Deák térre?
Talán, talán, de még sok feltétel teljesülése esetén. Pl, hogy legyünk 50-100 ezren.

Georgiana (törölt) 2010.11.26. 15:16:45

Nekem elsősorban a módszer ellen van kifogásom. De ezen ne csodálkozzunk, csak urakon lehet úri modort számonkérni.
Viszont: én messze nem vagyok elégedett a magánnyugdíj-pénztárak pénztermelő képességével. Jól megéltek ők belőlünk, rizikó nélkül. Most sem az irgalmas szamaritánus szól belőlük, csak az extraprofitért való remegés.

Egy kis humor: index.hu/belfold/hirek/2010/11/25/a_fidesz_nyugdijas_tagozata_udvozli_a_kormany_donteset/

RÁBA GYÖRGY 2010.11.26. 15:16:49

1949-50 táján az állam megszűntette a nyugdíjalapokat( ellopta), majd azt közölte sokszázezer emberrel, hogy osztályidegenként nekik nem jár nyugdíj.( Biztos loptak eleget a Horthy-rendszerben. Így jártak nagyapáim is, akik akkor pont annyi idősek voltak, mint én ma. ( 50-60 között).
1960-61-ben úgy döntött az állam, hogy elveszi nagyapám házának felét, mert az túl nagynak bizonyult két ember számára., ezért beköltöztetett oda egy felvidéki átdobott családot.
Hogy az Öregemnek ne legyen további gondja az semmi, elvette maradék 5 hektár szőlőjét is, ami addig a megélhetést adta. Nem is élte túl az öregem ezt már, mert 1964-brn elhúnyt.
Tessék mondani: Mi a különbség a most tervezett nyugdíj-reformnak nevezett ámokfutás és a Rűkosi- Kádár - tengely(henger) között?

Kérdés: A ma 55 éves, a számláján 5 milliót tudó polgár eddigi állami nyugdíjjogosultságával mi lesz? Visszamenőleg? Mikortól nem jár neki nyugdíj, ha nem lép vissza? Mától? 1975-től?

onmagam 2010.11.26. 15:16:54

micsoda naivitás!
Fidesznek semmi mást nem kell tennie, mint választás előtt 2 héttel pontos közvélemény kutatást készíttetnie, az eredmények alapján átszabni a választási térképet+szabályokat, és hopplá 5%-nyi Fidesz szavazó 4/5-ös többséget biztosít nekik.
Pl. határontúliak csak akkor szavazhatnak ha a fideszre akarnak szavazni. Ezzel nem lehet veszteni.

onmagam 2010.11.26. 15:16:59

@fantasztikus!:
A te befizetésed kerülhet ahova akarod, lehúzhatod a WC-n, odaadhatod ezeknek a kommunistáknak, mindegy. Az enyémről én szeretnék dönteni.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.11.26. 15:17:01

@Mike Patton:

Mindjárt összecsinálom magam.. komolyan.. nem fognak a NYP-k állampapírt vásárolni? Oda ne rohanjak...

Vannak akik még mindig nem értik, hogy a nyugdíjjárulék effektíve egy adó volt, amiből a jelenlegi nyugdíjakat fizették (Ez nem a FIDESZ miatt van így). Megint mások keverik az ÖNKÉNTES és a KÖTELEZŐ MNY-at. Így megfelelő hisztit lehet kelteni... no meg az állampapír téma... agyrém..
Mint tudjuk az állampapír egyfajta kölcsön az államnak.. Na most azzal jönni, hogy a NYP-ak majd ezentúl nem vásárolnak ilyet... pff...

Szemléltetem neked:

Holnaptól, a fizetésedet nekem utaltatod. Én pedig minden hónapban megfelelő kamat fejében kölcsönadom neked. Sőt.. tovább fokozzuk... A megtakarításaidat is nekem adod.. mondjuk 1 milliót... én azt is visszaadom kamatra... aztán a tőlem kapott pénzt megint odaadod nekem és ezt megcsináljuk 1000x és máris van egymilliárdod. plusz az egészet megspékeljük azzal, hogy kötünk egy külön szerződést arról, hogy ha egyszer csak elfogyna nálam a pénz, akkor te kifizeted magadnak ami papíron nálam van (garanciát vállalsz magadnak) Hmm?

Nehogy már tapsikolni kelljen ahhoz, hogy egy kötelező adót magánszervezetekhez juttattak, akik luxus autókkal, hatalmas apparátussal elvoltak, mint hal a vízben?? Hogy küldtek neked esetleg papírt, hogy 30 év múlva kb. ennyi lesz a nyugdíjad? Ahham... és odaírták mi a biztosíték erre? Megmondjam? Az állam, akire most köpködnek..

Érdekes lesz látni, amikor majd egyszer csak elkezdenek visszalépni az emberek és a luxusköltségek meg megmaradnak. vajon akkor is ilyen vidáman véditek majd a Kötelező MNYP-at, amikor közli, bocs, de a lóvéd elment luxusnyaralásra (meeting), irodára a belváros legdrágább helyén, meg egyéb ilyen finomságokra?

Plusz spékeljük meg mindezt azzal, hogy ez a lépés várható volt, miután az EU elkaszálta a nyugdíjpénztári befizetésekből keletkező költségvetési hiány elszámolásának lehetőségét:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100806-keleteuropat-egyesitheti-a-magannyugdijpenztarak-hianyanak-koltsegvetesbol-valo-kiemelese.html

Szóval had ne keseregjek már azért, mert egy adót magánkézből visszatesznek államiba... és aki annyira fel van háborodva, annak ott az ÖNKÉNTES Magánnyugdíj Pénztár. Befizet és kap valamennyit... más kérdés, hogy azoknál majd minden befektetés nagyságrendekkel jobb hozamot hoz. :-)

kalman.kalman (törölt) 2010.11.26. 15:17:03

Az állami nyugdíj akkor lenne előnyös, ha biztosan tudnánk, hogy 20-30-40 év múlva jóval több lesz az aktív, mint az eltartott személy. Márpedig a mai trendek nem ezt vetítik előre. És nincs semmi a láthatáron, ami ezt biztosítaná.
Ja, hogy Matolcsy beígért 1 millió új munkahelyet, akik majd fizetik a járulékokat. Ezt azért nem nevezném komoly garanciának.

A magánnyugdíjpénztári megtakarítások elvétele pont olyan, mintha a bankszámlánkon lévő pénzt vagy a részvényeinket, kötvényeinek vennék el. A nevemen van, én takarítottam meg a jövőm érdekében, pont azért, hogy ne a 45 éves rendőrök nyugdíjára és a vízfejű közigazgatásra költse a kormány.
Most már megértem azokat, akik Szlovákiában alapítanak céget, ottani rendszámot szereznek az autójukra, és Ukrajnában tankolnak. Most majd jönnek az osztrák bankszámlás megoldások, hogy biztonságban legyen a pénzünk. Egyszerűen rákényszerítik az embereket erre a trükközésre.

onmagam 2010.11.26. 15:17:13

@fantasztikus!:
így van! ne legyenek megszorítások, hiszen mindenki tudja, hogy az állami vagyon az végtelen!legyen 28. havi nyugdíj is! Micsoda megszorítás bakker, hogy nincs!

Mert ha mégis elfogyna a vagyon akkor csak államosítani kell nyugdíjvagyonokat, aztán bankszámlákat, stb. A megszorítás hülyeség!
Adóztassák csak meg a bankokat! A veszteségeseket is! Nehogymá azt hiszi, hogy idejön aztán itt fog nyerészkedni a rohadt kapitalista! Mások vérét szívva. A tisztességes kommunista nem a profitért dolgozik, hanem a kommunizmus építésén, vagyis a közjón. Ezt meg kell tanítani a bankoknak is!

kód 2010.11.26. 15:17:18

nagy a hiszti, hogy ellopták. Mit? Akik a magánnyugdíjpénztárba léptek egész pontosan ugyanannyi járulékot fizettek, mint akik az államiban maradtak. Egy fillérrel se többet, se kevesebbet.

pfekete101 2010.11.26. 15:17:40

Szerintem igy kene lennie, es nem lehetne valasztani:
ma:
24% allamiba, 8% mnyp-ba (az ember majd kap allamit is meg magant is)
20-40 eves atallassal pedig az allami nyugdijat meg kell szuntetni, tehat ~40 eve mulva ez lenne:
0% allamiba, 32 mnyp-ba (az ember nem kap allamit de kap magant)

Wallstreetbull 2010.11.26. 15:17:51

@ursus artos: sajnos ha jártál egyetemre, akkor valószínűleg bölcsész, vagy tanár, vagy jogász lehetsz, ahol nem kunszt levizsgázni semmiből. A baj az, hogy nem lesznek mérnökök, mert a bme-n nem büntetés a bukás, hanem az oktatási gyakorlat bevett része. Szerinted ha az állam rákölt valakire több millió forintot, akkor utána azt dobja ki az ablakon? Ezeken az egyetemeken nehéz dolgokat oktatnak. Komolyan nehéz dolgokat, és ráadásul nem jól. a buktatások kódolva vannak.

De minek magyarázzak egy fideszesnek. Teljesen felesleges.

ökoparazita 2010.11.26. 15:18:23

Tisztelt Véleményvezér!
Már régóta figyelemmel kísérem a munkásságát, és nem volt kétségem affelől, hogy írásának részleteiben kapitális butaságokat rejt el, vagy tévedésből vagy a ferdítés szándékával. Ebben a cikkben sikerült akkora butaságot írni, ami az egész elemzést félre viszi.
A fidesz támogatottságában nincs jelentős változás. A törzsszavazóit ugyanis nem tudja elvelszteni, mivel nem tudnak másra szavazni: nincsen ugyanis másik konzervatív - kis adók, csekély szociális háló - programot hirdető párt. Továbbá nincsen középosztály Mo-n, és soha nem is létezett. A magántulajdonról alkotott véleménye alapján pedig a Fidesz nem is akarja a középréteget építeni, támogatni, létrehozni. Magyarországon sajnos csak az állami/önkormányzati mutyin hízó tehetős vállalkozók, pártközeli pénzemberek, valamint a szociális ígéretekre mindig tapsoló, az újraelosztás növelésében érdekelt alsó réteg van. Attól, hogy létezik egy több tízezres, a Fidesz által helyzetbe hozott jól menő vállalkozói és pénzember kör, akik úgy gondolják, hogy ők a középosztály, még sajnos velük is bármit megtehet az a kormány, aki a fejlesztési pénzeket, a parlament kétharmadát, az adóhatóságot és az ügyészséget irányítja. Ergo egy olyan réteg elfordulását vízionálja, akit a Fidesz a korbács és a kockacukor birtokában kényelmesen tart a kezében.
btw: nyugat-európai körökben nem az a kérdés már, hogy marad-e fidesz uralom ebben az országban évtizedekre, hanem az, hogy lesznek-e szabad választások 2014-ben? és azok az urak, akik ezt megkérdezték egy újságírói fórumon nem az Ön által lenézett és megvetett balliberális pártkutyák közül valók, és nem is az Ön által megtestesített politika által patronált vállalkozók közül.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2010.11.26. 15:18:37

@hegyilany: Eggy nőre nem mongyuk, hogy kula. A nők nem kulák.

halasi18 2010.11.26. 19:57:13

Magyar varázslóiskola.
Néztem a tv-ben a Harri Potter és a tüz serlege c. filmet,
és furca gondolataim támadtak. A varázslásügyi miniszter azt mondta, ha a törvény nem jó, akkor majd megváltoztatjuk. Az oktatásügyi kiküldött új szabályokat vezetett be, amelyek nem a szinvonal emelést, hanem a fegyelmezést szolgálják.
Lázár frakcióvezető úr és társainak annyira megtetszett ez a rész, hogy úgy látszik itt elakadtak a
történet olvasásában, és minden erejüket a megvalósitásra forditják.
Pedig érdemes lenne tovább is olvasni.:
A folytatásban ugyanis egy fiatal varázslótanulónak sikerül maga köré gyüjteni azkat, akik előbb-utóbb rájönnek, hogy a miniszter és társai a főgonosz – akinek nevét nem szabad kimondani – szolgálatában állnak.
A régi jó tanárok,- akiket igazságtalanul félreállitottak,-
segitségével legyőzik a főgonoszt, és elzavarják a megvesztegetett kiszolgálóit.
A történet vége tanulságul szolgálhat mindenkinek, aki a mesében magára ismer, és annak is aki nem akar magára ismerni. Z igazság mindig győz, remélem, nem csak a mesében!
Itt a vége,fuss el véle.

Gerardus A. Lodewijk 2010.11.26. 23:45:01

Úgy látszik, elkallódott a tegnap esti hozzászólásom.

Mint arra már néhány hozzászóló utalt, az állami nyugdíjrendszer felosztó-kirovó (az éppen beszedett járulékból fizeti az éppen esedékes nyugdíjakat), a magánnyugdíjrendszer pedig tőkefedezeti (a befizetett járulékokat tőkeként befekteti, és ennek hozamát fizeti ki majdan személyre szabottan) módszerrel működik. A két módszer - legalábbis elméletben - igen jól kiegyensúlyozza egymás kockázatait. A felosztó-kirovó módszernek a népességcsökkenés nagy veszélyt jelent, az infláció viszont elhanyagolhatót, mert mindig az adott hónapban járulékot fizetőknek kell biztosítaniuk az adott hónapban nyugdíjat kapók ellátását. A tőkefedezeti módszer számára az infláció a fő veszély, míg a népességcsökkenésre (extrém eseteket kivéve) közömbös. Tehát elméletileg mindkét módszernek megvan a maga előnye és létjogosultsága.

A magyar magánnyugdíjpénztári (mnyp) rendszer szabályozása féloldalasra sikerült: a befizetési időszak alatt számos garancia védi a pénztártagokat, a kifizetési időszakról viszont, azon túl, hogy a kifizetés egy összegben vagy életjáradékban történhet, hallgat a törvény. Ez így lényeges bizonytalansági tényező, sőt visszaélésekre is kiváló alkalom lehet. Ezt a kis hiányosságot gyorsan és egyszerűen pótolni lehetne, ha akarnák. Az államosítás ehhez képest olyan, mintha valakinek a körmét kellene levágni, és ehelyett az egész karját levágják: megold ugyan egy problémát, de helyette létrehoz több ezer másikat.

Az államosítás gyakorlati végrehajtását sem gondolták végig. A mnyp ugyanis nem a széfjében tartja a tagok pénzét (hogy akármikor átadhassa az államnak), hanem befekteti. E befektetések likviditása különböző lehet, de az egész biztos, hogy csak jelentős veszteséggel lehet kiszállni belőlük. Tehát az állam nem számíthat reálisan a mnyp-akban felhalmozott tőke egészére még akkor sem, ha mindenkit sikerülne önkéntes átlépésre kényszerítenie. Ráadásul a mnyp-ak jelentős részben államkötvénybe fektetnek be: hajlandó lesz az állam ezeket soron kívül visszavásárolni tőlük?

Már csak egy kérdésem van: ha ugyanezt GyF merészelte volna bejelenteni, hány percen belül került volna lámpavasra?

pucros 2010.11.26. 23:45:17

Kevesen értik miről van szó és blogolnak meg háborodnak fel.

Az átlag Fidesz-szavazó bízik választott pártjában és nem nagyon számolgat. Majd az úgy neki biztos jó lesz, ahogy lennie kell a Fidesz szerint..
És mikor jön rá, ha nem jó? Nyugdíjazáskor, vagyis egyrészt soká, másrészt nem mind egyszerre, hanem havonta pár ezres csoportokban.

Nehogy azt gondoljátok az interneten olvasható véleményekről, hogy az az általános szavazói reakció összképe.

igazi hős 2010.11.26. 23:45:40

@Karmadealer: A nagyfőnök kijelentette, hogy itt nem lesz svéd nyugdíjrendszer, Matolcsy sem mondott semmi hasonlót.
Egy nullszaldós és befizetésarányos nyugdíjkasszához el kéne törölni a nyugdíjminimumot, ez azt jelentené, hogy 20 éven belül újra régi fényében ragyogna az ország. Igen, újra a hárommillió koldus országa lennénk. De ilyen nem lesz, mert ebben az országban mindenki ingyenélésre játszik: fizetik a minimálbér után a járadékot, de ugyanolyan TB ellátást akarnak mint bárki más és persze nyugdíjat is. Pedig pont azt élik fel a feketemunkával.
Ha netán egy nullszaldós, de (mostanihoz hasonló) minimum nyugdíjat adó rendszert akarnának, az azt jelenti, hogy a legálisan jól kereső réteg (azaz a középosztály, név szerint én) járna nagyon rosszul. Hol a legnagyobb a Fidesz stabil támogatottsága? Épp itt. Hát ilyen rendszer sem lesz, mert az arra ösztönöz, hogy amit le tudsz tagadni a fizetésedből, azt tedd meg, úgysem kapsz érte semmit, és inkább vidd el innen, egy biztonságos megtakarításba, amiből lesz valamid öregségedre.

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:31:12

@Lacdelo:

egyre inkább kezdek gondolkodni a 3. megoldáson

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:31:14

@pucros:

ez biztos, hogy így van. De a KT költségvetés miatti ország leminősítés, majd az ebből következő tartós forintgyengülés nekik is fájni fog. Nagyon, és már jövőre, jóval előbb, mint a nyugdíjazás.

NforceR 2010.11.30. 07:57:29

Matolcsi nagyon hülye. Ha maradok MNYP-s (márpedig maradok), akkor ugye nem leszek a közösség tagja. De ha nem vagyok tagja akkor minek fizessek a közösségnek (természtesen muszáj lesz mert a törvény kötelez... )? És gyanítom nem csak én gondolom így. A fidesz csúfosat fog bukni, csak ennek megint mi isszuk meg a levét. Mi becsületes, emberek. Az elején bár nem rájuk szavaztam, bíztam benne, hogy talán-talán lesz annyi eszük, hogy tényleg kihasználva a többséget rendet vágjanak. De nem.... sajnos ugyanaz a régi nóta csak más színben.
Úgy gondolom az egész magyar politika elit megbukott, minden eddigi kormányával együtt. Amí ilyen begyöpösödött emberek vezetik ezt az országot semmi jóra nem számíthatunk. Én komolyan gondolkodom egy új párt alapításán... hátha sikerülne valakinek ezt a mocskot végre kitakarítani...mszp-stől fideszestől, mindenestől.

bunji jumping 2010.11.30. 07:57:34

@KG2000: Az állam valóban nem szexel, de b...ogat.

bunji jumping 2010.11.30. 07:57:53

@papika: Nem vagyok érintett manyup-ban, de...
"...És a kommunizmusnak pont most lett vége, amikor senki nem tudta, hogy az államnak befizetett pénzével mi lesz, mire számíthat, hanem össze-vissza változtattak mindent a politikai és gazdasági helyzettől függően..."
Örülök, hogy te tudod hogy mire számíthatsz, hogy mi lesz a befizetett pénzzel, és már nem változtatnak össze-vissza mindent a politikai és gazdasági helyzettől függően. Szerintem éppen azokat a napokat éljük, amikor mindez megtörténik, és vég nélkül.

felkelőnap 2010.12.15. 08:34:00

A kevesebb több lenne. Csakúg y mint a korábbi években.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása