Véleményvezér

vv

Hogyan juthattak el idáig?

2010.11.26. I 159 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok orban matolcsy alkotmanybirosag

Nem volt más lehetőségük? Egyszerűen az ország helyzete, az IMF és az EU rugalmatlansága miatt nem maradt más megoldás? (Fotó: Kovács Attila/Index)

Sokan állnak most meglepetten és kérdezik: hogyan juthattak idáig? Hogyan juthatott el a Fidesz odáig, hogy két hete eltávolítsa a magántulajdon védelmét az Alkotmánybíróság által explicit módon vizsgálható kérdések köréből? Hogyan gondolhatja a kormány, hogy a magánmegtakarítások államosítása nem főbenjáró bűn? Hogyan lehet, hogy van, aki képes védeni ezeket az intézkedéseket?

A régi nóta

Van persze a régi nóta, a Debreczeni József-fémjelezte magyarázat, miszerint a Fidesz mindig is ilyen volt, sőt, igazából ennél is sokkal rosszabbak, és csak várjunk egy kicsit, nemsokára még durvább lesz a helyzet. Mindez természetesen leöntve egy adag fasizmussal és a többi (jobb szó híján) balliberális félelemmel.

A Véleményvezér nemcsak azért nem ért ezzel egyet, mert rettentően érezné magát, ha az elmúlt nyolc évet nemcsak végig asszisztáló, de végig is lihegő, a függetlenség pózában tetszelgő szocialista és szabaddemokrata pártmunkásokkal kerülne egy oldalra. Azért sem gondoljuk, hogy a Debreczeni-típusú gondolatmenet helyes volna, mert szerintünk májusban sem a kormányfő, sem gazdasági minisztere nem gondolta volna, hogy mostanra ezt az utat fogják járni.

Már megint a forradalom elviselhetetlen könnyűsége

Ne felejtsük el, hogy a kormány első nyilatkozataiból az derült ki, hogy az IMF-szerződés meghosszabbításában gondolkodnak, ami pedig (többek között) nyilvánvalóan kizárta volna a magánnyugdíj-megtakarítások államosítását is. De még jóval az IMF-fel való szakítás után, szeptemberben is azért lobbizott a kormány Brüsszelben, hogy ezeket a befizetéseket elszámolhassa költségvetési bevételként. A kormány eredetileg egészen biztosan nem tervezte ezt az államosítást.

Ezek szerint nem volt más lehetőségük? Egyszerűen az ország helyzete, az IMF és az EU rugalmatlansága miatt nem maradt más megoldás? Természesen számos más megoldási lehetőség adódott volna, és természetesen egyik sem járt volna éhséglázadással vagy polgárháborúval (sokan elfelejtik, hogy 1990-ben sokkal, de sokkal rosszabb helyzetben volt a magyar gazdaság).

Az alternatívák azonban a kormánynak – pontosabban: a kormányfőnek – elfogadhatatlanok voltak. Mégpedig azért, mert a fokozatos és kínkeserves kilábalás gondolata szöges ellentétben áll a kétharmad adta történelmi lehetőség elvárásaival. Ez az, amit korábban a forradalom elviselhetetlen könnyűségének neveztünk. A miniszterelnök feltétlenül valami nagyot akar tenni, ehhez pedig mozgástér kell. Az ország gazdasági helyzete azonban csekély mozgásteret ad az államnak. Innen már csak egy lépés a gondolat, hogy akkor fel kellene tőkésíteni az államot – a polgárok megtakarításaiból.

Ehhez jön még a gazdasági miniszter, aki a sajtóhírek szerint képtelen a minisztériumát működtetni és ahelyett, hogy az apparátusa szakértelmét hasznosítaná, csak a saját és nagyon szűk tanácsadói köre által megálmodott ötleteket és elemzéseket osztja meg főnökével. Ez utóbbiak pedig vajmi kevesek a nagy problémák átlátásához.

Mindennek eredőjeként úgy dönt egészen vad dolgokról a kormányfő, hogy közben nem is sejtheti azok gazdasági következményeit.

customer surveys


Kényszerpálya vagy választás?

Bár lesz, aki szerint a fentiek akár kényszerpályaként is értelmezhetők, erről szó sincs. Valójában egyáltalán nem külső tényezők nyomása miatt jutott el idáig a Fidesz, hanem csakis saját maga miatt.

Azért, mert a kormányfőnek nem szent a magántulajdon, mert tűzön-vízen át ragaszkodik egy lojális, de alkalmatlan gazdasági miniszterhez és túlságosan rá hagyatkozik, de elsősorban azért, mert a Fidesz jelenleg egy, a kormányfő akaratának végrehajtására specializálódott gépezet.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M-Cube 2010.11.26. 15:19:06

Nekem van egy megfejtésem a kérdésre:
Lustaság és a szakértők teljes mellőzése a döntéseknél.

MyOpinion 2010.11.26. 15:19:17

Sokáig nem értettem a nyugdíjrulett kifejezést.

Most már értem végre!

Válassz mire teszel tétet: 1) maradsz MNYP, 1/4-hez fizet és talán túlélik a kasszák 2) átmész a közösben 3/4 fizet, de lehet, hogy nem is lesz nyugdíj.

Na ezt hívják nyugdíjrulettnek.

igényes 2010.11.26. 15:19:24

@kadarnepe: nem látod rosszul a dolgokat, szerintem betegek.

radala 2010.11.26. 15:19:33

@kisa: Nem erre a cikkre gondolok, jóval a kormányváltás előtt ecsetelték a lehetőségeket, hogy hol van mozgástér.
Jut eszembe ez amúgy nem egy Jobbikos ötlet volt eredendően?

is 2010.11.26. 15:19:39

@poszt: "elsősorban azért, mert a Fidesz jelenleg egy, a kormányfő akaratának végrehajtására specializálódott gépezet."

es ezt Orban Fodor Gabor kipicsazasa ota epiti. es nem kevesen szolnak es szoltak az elmult 15 evben, hogy ez ehhez fog vezetni. persze, a buszkeseg elnyomja az emlekezetet, mar gyurcsanyozni is kezd ciki lenni, de jo, hogy meg debrecenizni lehet, az meg egy olyan lelkiismeretelnyomo mantra. de jo lenne mar egyszer masra mutogatas NELKUL oszinten a tukorbe nezni: mit is tamogatsz 10 eve? mire is szavaztal a hulyenepszavazason? csak nem az akkori szavazatod egyenes kovetkezmenye ez a mai helyzet? hogy ott senkit nem erdekelt a TE szandekod, csak az, hogy jol fel lehet hasznalni teged a hatalom eleresehez?

legalabb Kaltenbach Jeno lenne, meg Bokros a parlamentben...

is 2010.11.26. 15:19:45

@bernardo80: az allam az elmult 3 evben 15%-kal csokkentette a nyugdijat. az allam mire is vallal garanciat akkor?

fidesz friend 2010.11.26. 15:19:52

lehetett volna másképpen:

1 az adócsökkentés elhagyásával
2 az eget verő újabb gyerekkedvezmények (adóalapban) elhagyásával
3 egyes oktalan juttatások (pl a tömegközlekedés ingyenes részének részben fizetőssé téletével)
4 a gyes 2 éven hagyásával
5 fizetős felsőoktatással
6 a szoc.juttatások megnyirbálásával (mondjuk eu-átlag szintre)
és így tovább.
csak mindez nem fér bele abba a JÓ KIRÁLY imidzsbe, aminek orbán képzeli magát, és aminek a szerepét FETISIZÁLJA. és amiért törni-zúzni is képes.
amíg az övéi hagyják...
a javulásnak jobbról kell jönnie, a józan, a mérsékelt, a hozzáértő, a felelős, az európai és a demokratikus jobbról.

2010.11.26. 15:19:57

Nem az állam feltőkésítése szerintem az egyetlen járható út. De ha már ezt választották, akkor inkább Béke-kölcsönt jegyeznék, minthogy az elmúlt 13 év alatt időskorunkra félretett pénzt 2 év alatt feléljük.

Szimpatikusabb lenne a költségvetés reformja - az állam a legrosszabb gazda. El kell tudni engedni azokat a dolgokat, amiket vállalkozók is tudnak működtetni, és csak a kereteket kell jól megírni. Bár tudom, hogy az is kihívás ennek a bandának...

Lassan már annak is örülni kell, hogy volt egy nap, amikor legalább az Alkotmány nem módosult.

radala 2010.11.26. 15:20:19

@papika: Tök egyetértünk, általában 1-2 nap alatt visszanő a narancshályog a szememre és ez elsősorban az indexnek vv-nek köszönhető.
Mindenki köcsög:-)
A baj az az, hogy, ha a vv szar, akkor nem olvasom, ha az index szar, akkor kevesebbet olvasom. De MGy esetében a helyzet kicsit húsba vágóbb:-)

guvernalista (törölt) 2010.11.26. 15:20:26

-- a társasági adó csökkentést a különadók fedezik
-- az szja csökkentést pedig a magánpénztári befizetések

az első lépéstől befektetések növekedését várja a kormány. ami azért furcsa, mert az intézkedések éppen a kulcs ágazatokban (energetika, távközlés) halasztják a beruházásokat.

a második lépéstól a belső fogyasztás növekedését várja a kormány. ami megint csak érdekes, mert a tehetősebbek inkább luxus cikkeket fogyasztanak, ami zömében tőkés import, hogy ezt az avítt fogalmat használjam. de ez egy (nemzeti) szocialista kormány, szóval a régi terminológia használata egyáltalán indokolatlan.

---

azzal meg messze nem értek egyet, hogy ezek lépések nem voltak várhatóak, hiszen legtöbbről lehetett tudni, legfeljebb nem hitte el senki.

szerintem ma már a napnál is világosabb, hogy az mszmp-nek két utódpártja van. az egyik az mszp, ami a mszmp központi bizottságának (kb) jogutódja. a fidesz pedig a hazafias népfront (hnf) szellemi örököse. személyek sem cserélődtek, ott ülnek a népfront utolsó vezetői (pozsgay, stumpf, mikola), a kormányban ülnek, vagy a közelében a volt mszmp tagok (martonyi, pintér, járai), és a népfront kisz káderei (orbán, kövér). a fidesz mindennapi gyakorlata pedig a pártállamot idézi. az állami-egyházügyi hivatal élén semjén van. a szimbolika változott. a munkásmozgalmi zászlót lecserélték árpád sávosra, a vörös csillagot szent koronára. de az eszme ugyanaz. demokratikus ellenzék pedig nincs, az régen szétszéledt.

szóval a rendszerváltás képlete (a szatellit pártokat nem számoljuk):

HNF ->MDF -> Fidesz
KB -> MSZP
DE -> Ø

is 2010.11.26. 15:20:30

@ismeretlen szerző: "Összességében azt kell látni, hogy itt volt évi ~360 milliárd Ft, ami a felosztó kirovóból hiányzott. Ezt a pénzt az egyéb adóbevételekből/hitelből finanszíroztuk."

Felvettunk 360 milliard hitelt, es csak a kamatat kell fizetni, ami 5 szazalekon evi 18 milliard. es 2013-tol mar csokkenne, hiszen az allamnak nem kell annyi nyugdijat adnia. 2020-tol meg mar nyereseges lenne, ott kapnank vissza, amit eddig ezekre a kamatokra kifizettunk.

Csak beugrottam 2010.11.26. 15:20:33

@BTA: Igazad van ,csak annyit tennék hozzá ,hogy nem kell elhinni hogy 2014-ben lesznek választások.2/3 talán elég arra hogy kijeletsék 8 év egy ciklus vagy 12 vagy 16.
Ééésss máris van idő a "reformokra".

Terézágyú 2010.11.26. 15:20:41

Szerintem sem így tervezték ezt az egészet, de tényleg a személyiségükben volt ez az egész. Mondjam, hogy ez a "nagy magyar dac"? "nagy magyar nyakasság"? Hogy nem engedni egy kicsit se, még akkor sem ha kiderül, hogy hülyeség amit mondtak/csináltak, inkább bevállalni egy mégy nagyobb hülyeséget, de nem hagyni hogy a másiknak egy mákszemnyit is igaza legyen.

És ugyebár azon mondatok egyike, amelyet magyar politikus sosem mond ki, az az, hogy "Bocs, igazatok van, ezt tényleg nem így kellett volna."

Publius Decius Mus 2010.11.26. 15:20:47

Valóban durva sebességgel történnek az események, de én nem értek egyet azzal, hogy kapkodnak, legalábbis nem a nagy dolgokban. Persze több tabut felrúgnak és a ilyesmiben mindig van lehetőség és kockázat is.

A magánnyugdíjpénztári pénzeket viszont senki se képzelje el úgy, hogy egy páncélban félretették neki. Ide-oda befektették és csak szerződéses ígéret van rá, hogy majd visszakapjuk. Az ígéretet a magyar állam garanciája támogatja. Namármost mi szűnhet meg nagyobb eséllyel jogutód nélkül egy állam, vagy egy pénztár? Ugye? Így is a magyar állam adja a garanciát, csak közvetlenül.

Joejszaka 2010.11.26. 15:20:54

"Hogyan lehet, hogy van, aki képes védeni ezeket az intézkedéseket?"

Annyira nem egyértelmű a kép.

Ugyanis a mnyp-ban fekvő pénzről kicsit sem gondoltam eddig, hogy az enyém lenne.

1. Kötelező volt belépnem.
2. Alig volt rá hatásom, mit tesznek vele.
3. Kötelező módon vonják.

Ebből az következik, h. alig különbözteti meg vmi ez a befizetést a többi adótól.

Anyámék korosztálya a mnyp-ak default vesztese.
A mai 20-as, 30-as korosztálynak az lesz idős korára, amit magának félrerak.

Minden más bónusz.

Mit csináltak a mnyp-ak a pénzzel? Állampapírba rakták. Vagyis az állam duplán rosszul járt az egész kócerájjal: jelenlegi nyugdíjat nem tud belőle finanszírozni, cserébe kamatot fizet rá. Mi pedig kezelési költséget.

A mnyp-ak megszűnésével megnyeri az erre kifizetett kamatot, plusz a tudja finanszírozni a nyugdíjakat.

Hogy félre fog-e rakni belőle? Nem fog. Majd én félrerakok magamnak valahogy, eddig se hittem, hogy az államtól kapok egy vasat is.

miért vagyunk vesztesek ilonka néni? 2010.11.26. 15:20:58

Ok@BTA:
Szerintem BTA te valakit idézel, de hogy a forrásod pontosan annyira hiteles, mint a te eszmefuttatásod, az tuti...Az elmúlt nyolc évet is ilyen tutira megjósoltad 7 és fél éve, gondolom...igaz? A sok betű, amit mind leírtál gyenge ollózás, tippmix jellegű vagdalkozás és még nostredamusi babérokra is tör..Szerintem te pontosan annyira vagy tisztában azzal, amit próbálsz itt kinyilatkoztatni, mint azok akiktől ezt mind hallottad. Pl: "Máshol a világban sem jobbak a politikusok, de ott általában van annyi eszük, hogy hagyják dolgozni azokat, akik értenek is a témához..."
Szegény BTA, ne idézz többet ma, kérlek.

Melee 2010.11.26. 15:21:07

Két esemény miatt jutottunk el idáig.
1. A miniszterelnök akkor se veszít amikor veszített, amikor Brüsszel megvétózta a 7%-os hiánnyal járó költésívet, eldöntötte, hogy akkor is végigviszi, kerül amibe kerül.
2. A gazdasági miniszter egy elméleti szakember, aki soha életében nem vezetett egy nagyméretű gazdasági vállalkozást. Valamint ha a gazdasági minisztert most leváltja a miniszterelnök, akkor beismeri, hogy tévedett.

pitty77 2010.11.26. 15:23:13

pont az történik, amitől sajnos tartottam a választások előtt és úgy látszik többen féltünk ettől. nem mernek belekezdeni semmibe, inkább védik a 2/3-ot mindenáron. benne vannak a saját maguk csapdájában, mint ahogy írta is azt itt valaki.
csak közben tönkretesznek mindent. :(

Rotfuchs 2010.11.26. 15:23:50

@Fiasco: annyi a különbség, hogy Argentína kedvező gazdasági helyzetben van (szója, miegymás). Magyarország nincs.

p.bubus 2010.11.26. 15:24:02

"májusban sem a kormányfő, sem gazdasági minisztere nem gondolta volna, hogy mostanra ezt az utat fogják járni"

Ennél sokkal rosszabb a helyzet, bejött az, amire elég sokan gondoltunk: halvány fingjuk sem volt arról, hogy mit fognak csinálni.

72-es 2010.11.26. 15:24:06

A legszomorúbb az, hogy lehet, hogy ma már tudják, hogy nem jó, amit csinálnak, de ennek beismerése nyilvánvalóan lehetetlen.

Egyébként én még el is tudnám fogadni a nyugdíjkasszákba folyt összegek államosítását, ha OV kért volna 10 percet főműsoridőben, és kb. a következőket mondta volna:
1, Bajban vagyunk, megoldást kell keresnünk. A további eladósodás nem opció.
2, Muszáj tovább faragnunk a hiányt és ezzel párhuzamosan az államadósságot, miközben be kellene indítani a növekedést.
3, Kedves polgárok, ezt most csak a Ti félretett pénzetekből tudjuk megtenni, mégpedig oly módon, hogy a kasszáknál lévő állampapírokat egyszerűen kivezetjük a rendszerből, az egyéb eszközöket pedig 2 év alatt, a pénzpiacokra nem túl nagy eladói nyomást gyakorolva eladjuk és a befolyó összegekből a legkedvezőtlenebb hiteleket lezárjuk. Így azonnal hat százalékkal, majd további hattal csökkenthető az államadósság.
4, A csökkenő államadósság, és a csökkenő kamatterhek miatt könnyebben csökkenthető államháztartási hiány elérhető közelségbe hozza a Euro-t és az ezzel járó biztonságot.
5, Felvázol egy hihető forgatókönyvet a most felhasznált összegek pótlására.

Nem mondom, hogy tapsoltam volna (nekem ez a mutatvány majd' 3 milla), de elismerném, hogy tenni akar, és elfogadnám ezt a megoldást, hiszen én se nagyon tudnék jobbat. De az, hogy lenyúlják ezt a pénzt, szétszórják a haverok között (Széchenyi-terv), engem meg még hülyének is néznek azzal, hogy majd az állam vezeti a magánszámlámat a semmiről, mélységesen felháborít és elkeserít. (Dumb és Dumber, cédulák a bőröndben, emlékeztek?)

Kotkodus 2010.11.26. 15:24:11

küldetéstudat + kisebbségi érzés + hatalom = nagyon nagy bajban vagyunk

Igazi 2010.11.26. 15:24:15

A többség itt nem lát az orránál tovább, vagy, és ez a biztosabb: nem akar tovább látni.
Mindenki, de mindenki azzal jött egy fél éve, hogy a költségvetési hiány, meg az államadóság. Ezeket kell csökkenteni. Kérdem én, mivel mással??? Most ne jöjjenek a reformokkal, mert februárban az is bejelentésre fog kerülni, az se fog itt senkinek se tetszeni. Szóval meg kellett ezt sajnos lépni, mert itt Írországhoz hasonló megszorítások már nem működnek.
Amit pedig a mnyp-ket illeti: loptak évekig, örülhetnek ha ennyivel megússzák.
Engem kényszerítettek, hogy belépjek 1998-ban, senki nem hallgatta meg a tiltakozásokat. Most ti ordibálhattok! Egyszer fent, egyszer lent.

amit még megtehetsz 2010.11.26. 15:24:20

Legalább hazudtak volna valami lelkesítő szöveget, amivel ezt az egészet jobban le tudják nyomni a torkunkon. Ebből is látszik, hogy nem adnak az emberek véleményére, vagy a népszerűségre.
12 éve kötelező volt belépni, most meg kötelező kilépni.12 évig elhitted hogy van megtakarításod amivel majd feldobhatod a nyugdíjadat.
Azokat sajnálom, akik maguktól léptek be, mert idősebbek na ők nagyobbat szívnak.
Egyvalami nyugtalanít, ez az ad hoc törvényalkotás, ez a minden-ellenőrző- szervet kinyírunk -attitűd. A magántulajdon el nem ismerése, civil szervezetek jogainak megnyírbálása.
Hovatovább itt az lesz hogy a Terrorellenes szervezet elfoglalja a lakásod, házad mivel az nem a tied hanem állam bácsié. Ha ellenálsz véged.
Félek ez még csak a kezdet, itt még mernek majd még nagyobb (rém)álmokat álmodni.

Squid 2010.11.26. 15:24:27

Nagyon egyszerű mi történik.

A Népszerűség és a 2/3 teljesen elvitte a fókuszukat az uraknak.

Mivel OV valami forradalmit akart alkotni, ezért az adócsökkentés semmi szín alatt nem volt kérdéses.

A Multi/Bankadó karcsú és nem tölti ki a likakat a vállalt hiánycélok elérésének érdekében, valamint mivel OV retteg attól, hogy mibe kerülne szavazatokban az adócsökkentés lefújása, most máshonnan kell a pénz.

Erre kitalálták a 14 hónapos átirányítást, miközben kiderült az sem elég, az adócsökkentéshez való görcsös ragaszkodás miatt ezután bevállalták az államosítást.

A szavazatok és a népszerűség bűvölete miatt nem vették észre, hogy az adócsökkentés által megnyert szimpátia többszörösébe fog kerülni az einstand.

Itt tartunk most, ami fölveti a következő kérdéseket (VV kibonthatná külön postban)

1. Ha mégsem sikerül behúzni a lét mi lesz, hiszen egyértelmű, hogy improvizálank azóta amióta az A Terv (7% hiány) lelövetett Barroso által.

2. Mikor fog valaki a Fideszen belül elgondolkodni, mihez adja a nevét, és kezdi el az oly régóta esedékes aknamunkát OV irányában.

3. Hogyan fogják kommunikálni/feldolgozni, hogy ezzel a mnyp húzással olyan fegyvert adtak az ellenzék kezébe, amit egy megfelelő karizmájú új (!) ember tökéletesen kihasználhat, hogy 2014-es választásokon tönkreverje a Fideszt.

4. Meddig tart ki Orbán, Matolcsy mellett? Hol lesz az a pont amikor, megérezvén az óriási hibát és annak súlyát kidobja a vérbe a programjával együtt a sajátmaga megóvása érdekében.

ivrilider 2010.11.26. 15:24:33

Ez nem mindegy? Debreczeni sem azt írta, hogy Orbánék előre megterveztek minden gaz lépést, hanem hogy ilyenek kitelnek tőlük.

szamarhegy 2010.11.26. 15:24:37

@ismeretlen szerző: A felosztó-kirovóból 900 mrd. hiányzik. Ha az Mnyp tagoknak, akiknek a demográfiai előrejelzések alapján alig lesz állami nyugdíjuk szembe kell nézni azzal, hogy az Mnyp pénz (amit egyénileg termeltünk meg és utaltunk be...) hiányzik a jelenlegi kifizetésekből, akkor a jelenlegi Nyugdíjasoknak miért nem kell ezzel szembenézni, mármint, hogy nemhogy inflációval nem növeljük, hanem 540 mrd.-al csökkentjük a nyugdíjakat, mert hitelből nem lehet egy ilyen rendszert fenntartani. Az egyik oldalon lássuk be MI (akik a jelenlegi nyugdíjak jó ha 50-60%-ra számíthatunk 20 év múlva ) , hogy az Mnyp fenntarthatatlan? A másik oldallal, mármint a jelenlegi Nyugdíjasokkal (akiknek kifizetéseiből még az Mnyp-n felül is 540 mrd. hiányzik) pedig úgy viselkedik és kommunikál a Kormány, mintha nem is ebben a világban élnének, inflációval növelve kapják tovább a nyugdíjukat?! Hogy van ez?

gp 2010.11.26. 15:24:46

@papika: Egyetértek.

@radala: ahogy a tanmesében is, "nem biztos, hogy jót akar, aki kihúz a szarból. És nem biztos, hogy rosszat akar neked az, aki tojik a fejedre." -valahogy így van a mondanivaló. A mondanivaló eleje és vége is igaz lehet a kormányra. Az idő eldönti, mi lesz. Szerintem most tojnak mindenki fejére.

belekotty 2010.11.26. 15:24:50

@Schaf: Hülyegyerek! A szerbeknek kész terveik voltak Magyarország megtámadására ha minden kötél szakad, mert az ütőkártya lett volna a béketárgyalásokban. A helyzet el is jutott odáig 98-ra, csakhogy 97-ben NATO tagok lettünk.
Az EU nélkül pedig már becsődöltünk volna.

sas70 2010.11.26. 15:24:57

Az azért odabasz, hogy egy magát jobboldalinak mondó kormány, a legkorcsabb kommunista demagógiával indokolja a tetteit, és szembe megy mindennel amit OV még mint rendszerváltó képviselt.
Persze az utúbbi évek populizmusának ez tkp. egyenes következménye, most meg már nincs visszaút. A modern európai jobboldali kormányok szinte rendre a fejlődés motorjai voltak. Szégyen, hogy ez ma nálunk nem így van, pedig az emberek erre adták a kétharmadnyi szavazatot, nem visszamenőleges adóra, alkotmánybíróság negligálására, torz, piacellenes állami szerepvállalásokra, demokráci lebontásra stb. Egy kétharmados parlamenti többséggel, igaz kemény munkával, az ország felemelkedésén lehetett volna dolgozni. Persze ez sokkal keményebb feladat, és nagyobb munkát igényel mint a jelenlegi, ráadásul a hatások csak 4-6 év múlva látszódnak. A leszólt Bokros-csomag eredményei is csak a fidesz '98-as kormányzása idején kezdtek igazán mutatkozni, és akkor lett volna az első lehetősége OV-nak, hogy az ország ténylegesen a stabil gazdasági fejlődés útján haladjon. Ehelyett minden fontosabb volt akkor, az országblamázstól, Happy 'endrén, koronaúsztatáson át, csak az nem, hogy igazi, és nem látszat fejlődés legyen. Másodjára mulasztott el történelmi lehetőséget a Orbán és a fidesz!!!

tszelnok 2010.11.26. 15:25:01

Ebből már csak egy kiút van: Matolcsy lemond.

belekotty 2010.11.26. 15:25:07

@foambelly: Megmondom neked mi lesz. Az átlépők pénzét fogja követelni a kormány. Akár simán inkasszózza a számlákról. Állampapírt nem fog elfogadni, mert annk ugye lejárati ideje van, ha mégis akkor kamat nélkül.
Vagyis a manyup a likvid, eladható vagyonát kell hogy mozgósítsa hogy fizetni tudjon, így csak a kétes befektetések maradnak biztosítékként azoknak akik maradnak. A manyupok üzemeltetői pedig már most szerintem karibi számlákra ügyeskedik a pénzt.
Ugye ki tudod találni mi lesz veled ha maradsz?
Jön még esetleg ingatlanadó, meg magánnyugdíjpénztári vagyon adó. Visszamenőleges természetesen, jogállami módon.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.11.26. 15:25:20

Kedves véleményvezér, ez a vélemény eléggé hibásnak tűnik:
1. nem azért kell [vagy lehet] egyetérteni azzal, hogy előre tudtuk a fidesz ilyen lesz, mert mondjuk mszp-s lennék, hanem azért, mert azt gondolom, hogy ez igaz. Elhatárolódni ettől csak azért, mert nem vagyok mszp tag meg enyhén szólva is nem intelligens megoldás.
2. Az meg, hogy májusban nem gondolták azok, hogy novemberben ez lesz pontosan amellett érv, hogy fingjuk nincs mit csinálnak. És ezt is rég tudjuk (pontosabban elég rég óta nem tudjuk, hogy mit akarnak - ők sem).
3. Az országnak nyilvánvalóan volt más lehetősége, például hagyhatta volna az mszp-t (nem állítom, hogy jobb lett volna), és akkor biztosan nem ez történik.

Mystes 2010.11.26. 15:25:32

Gyerekek! Olyan jó lenne, ha az EU-t nem mindig valamiféle summum bonum-ként, feltétlen igazodási pontként állítanátok be! Mi az EU? Többek között, rengeteg hiba. Én biztos vagyok benne, hogy az EU már rég fel fog bomlani, mint szervezet, de minimum radikálisan át fog alakulni, de/és Magyarország még mindig lesz.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2010.11.26. 15:25:42

@borsikm:
Akkor a jelzáloggal terhelt ingatlanod nem magántulajdon? Mert azzal se szabadon rendelkezel....

ThufirHawat 2010.11.26. 15:25:55

Valaki esetleg a Fideszben észrevehetné, hogy hosszútávon két választásuk van:
1.: Eltűnni a politikai klotyóban.
2.: Elzavarni a Kedves Vezért és elkezdeni értelmes dolgokat csinálni.

Sötét korom 2010.11.26. 15:26:17

Van 1-2 gondolatom a MNYP-kkel kapcsolatban. Röviden ezt szeretném leírni.

1. Valóban kérdés, hogy mit is nyúl le Orbán valójában akkor, amikor a MNYP-ak a vagyonuk nagyobbik részét állampapírban tartják, azaz azokat most is az állam használja. Azaz tulajdonképp államosított már.

2. További nagy kérdés, hogy a nem államkötvényben lévő kb. 1000 milliárd forint kivonható-e következmények nélkül a tőzsdéből? Mert ha nem, akkor az veszteségként jelentkezik minden érintett számára.

3. Sokan kapisgálják, hogy a MNYP-k kitalált működési módja nem helyes/értelmes. Szerintem sem. Mit lehet felhozni? A legfontosabb: olyan vagyont akkumulálnak, amire a saját jövőbeni működésükhöz NINCSEN SZÜKSÉG(ÜK)! Ugyanis a folyó kiadásokat a folyó bevételükből fogják fedezni. Mi másból? És az a vagyon, amire nincs szükség, az természetesen előbb-utóbb eltűnik.

4. De mégis akkor. Merre felé lenne az előre? Az orbáni megoldás nyilvánvalóan kétlépés hátra. Az én ötletem/javaslatom a következő. A MNYP-knek részvénytársasággá kellene alakulniuk és ezáltal pénzt kellene HOZNIUK a költségvetésbe. Azonnal kellene kiadásuknak (nyugdíj) és bevételüknek (járulék) lenni.

Talán ennyit gondolatébresztőnek...

Attis62 2010.11.26. 15:26:21

@ursus artos:
De azt azért megengeded, hogy azt gondoljam: ezek ketten olyan impotensek és hozzá nem értők, hogy még annyi eszünk sincs, hogy ezt szándékosan csinálják. Egyszerűen folyamatosan megy az improvizálás, a hazudozás és utána gyártják hozzá az ideológiát, amit aztán a papagáj kommandó megállás nélkül nyomat az emberek agyába. A 2/3-ad meg issza befele gondolkodás nélkül!

hackbard.celine 2010.11.26. 15:26:29

"szerintünk májusban sem a kormányfő, sem gazdasági minisztere nem gondolta volna, hogy mostanra ezt az utat fogják járni"
Pedig de:
www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/oriasi_bakloves_lenne_allamositani_a_magannyugdijpenztarakat.133804.html
2010. május 31:
...forrásunk szerint maga Surányi György tanácsolta a közelmúltban Matolcsy Györgynek, időközben beiktatott gazdasági miniszternek. Más források szerint viszont az ötlet már rég felmerült, és nem egyértelmű, hogy mi a vélekedés a Fidesz berkein belül...

hackbard.celine 2010.11.26. 15:26:32

@Din Serpahis: 47% van államkötvényben, ez a kisebbik gond, az államnak ezt nem kell likvidálnia, az adósságot csökkentő tétel (ugyan csak statisztikailag és az a 2-3% gyakorlatilag nem számít), a nagyobb probléma a részvények és befektetési jegyek ilyen tömegű piacra borítása, ezt a tőzsde két nap alatt 7% körüli zuhanása is mutatja. A CDS felár megugrott, jelenleg a következő kincstárjegy aukcióra nincs élő jelentkező, gyakorlatilag olyan a helyzet állt elő, mint 2008-ban az IMF hitel felvétele előtt. Mindez két nap alatt. Valami nagyon frappánssal kell előállnia Matolcsynak, de a "majd februárban megmondjuk miből lesz 6-800 Mrd megtakarítás) az elég gyenge érvnek tűnik.

serteperte55 (törölt) 2010.11.26. 15:26:36

-------------------------------------------------------------
De még jóval az IMF-fel való szakítás után, szeptemberben is azért lobbizott a kormány Brüsszelben, hogy ezeket a befizetéseket elszámolhassa költségvetési bevételként. A kormány eredetileg egészen biztosan nem tervezte ezt az államosítást.

Ezek szerint nem volt más lehetőségük? Egyszerűen az ország helyzete, az IMF és az EU rugalmatlansága miatt nem maradt más megoldás?
------------------------------------------------------------

Gyurcsányék alatt engedélyezték a leszámítást, most meg nem? Miközben a elvárják azt hogy tartsák a hiánycélt? Nem akarták bevezetni Orbánék az elvárt ingatlanadót, és nem akarták fokozatosan privatizálni a TB-t. Ezért tartanak be, ez nem rugalmatlanság.

Merras · http://miyazakijun.hu 2010.11.26. 15:26:46

"A Véleményvezér nemcsak azért nem ért ezzel egyet, mert rettentően érezné magát, ha az elmúlt nyolc évet nemcsak végig asszisztáló, de végig is lihegő, a függetlenség pózában tetszelgő szocialista és szabaddemokrata pártmunkásokkal kerülne egy oldalra. Azért sem gondoljuk, hogy a Debreczeni-típusú gondolatmenet helyes volna, mert szerintünk májusban sem a kormányfő, sem gazdasági minisztere nem gondolta volna, hogy mostanra ezt az utat fogják járni."

A választások előtt is már rebesgették a magánnyugdíj pénztárak államosítását.

Azt gondolom, hogy a jelen helyzetért felelős a magyar sajtónak, illetve a bloggereknek azon része is, akik kisebbíteni igyekeztek az Orbán jelentette fenyegetést, és vészmadárnak állították be azokat, akik - mint utólag kiderült - teljesen reálisan látták ezt a képet.

Kényelmes dolog volt divatból rugdosni a szocialista kormányt, és azt gondolni, hogy Orbánék jobbak lesznek - hát most ezt a komplett ország szívja meg.

Plusz amúgy köszi, hogy azokat, akik felhívták a figyelmet arra, hogy NEM SZABAD A FIDESZRE SZAVAZNI, azokat egyből szocialista-liberális pártmunkásoknak titulálod.

moncayo 2010.11.26. 15:26:56

Szerintem is van realitása, hogy OV kilépteti az országot az EU-ból, mert ott már nem tud keresztülvinni semmit. Akkor se tudnánk ha jómódunkban akarnánk, azért, mert egyszerűen kicsik vagyunk. A nagy döntések le vannak osztva elsősorban a németeknek és a franciáknak. S az ő világképük, politikai stílusuk (pártfüggetlenül) holdnyi távolságra van Orbánétól.

S, ha kiléptünk, nos akkor itt a vég. Nem csak a gazdasági vég (hiszen azért mert még mindig jobb lesz az életszinvonal, mint Etiópiában), hanem , mert vége a személyes szabadságnak. S Orbán akkor tényleg rendszert vált. Visszavált.

hoesett 2010.11.26. 15:27:00

Megnyeshették volna a 38 éves nyugdíjasok ellátását, de azt inkább emelik 4,4 százalékkal.

kadarnepe 2010.11.26. 15:27:03

@ursus artos: Senki sem mondta, hogy Orbán és Matolcsy azt élveznék, ha az ország csődbe menne. Szerintem ők ketten még el is hiszik, hogy ez a rémálom működni fog, csak még jobban kell akarni. A műtét sikerült, a beteg meghalt.

Tímár Mihály 2010.11.26. 15:27:34

@tölgyes:
Az is sokat segítene, ha nem ész nélkül csökkentenének SZJA-t, hanem legalább valami értelmes elemzés alapján. A Fidesz maga teremtette azt a lyukat, amit az MNYP-k lenyúlásával be akar tömni.

A másik, hogy az MNYP-k a tagok tulajdonában vannak. A működési költségek (jelenleg) az éves tagdíjbefizetések 4,5 %-a, vagyis a teljes kezelt összegre vonatkoztatva (13-szor ennyi tőke) 0,4 %. Ezt a pénztárak működésére fordítják, tehát pl. a dolgozók fizetésére. Ebből külföldre nem megy semmi, mert nem mehet.

Anyámasszony_sanyija 2010.11.26. 15:27:39

Nem kell beszarni attól a fenyegetéstől, hogy aki marad a mnyp-ban, az nem kap majd állami nyugdíjat!
Mennyi időre kapta a fidesz a mandátumát? 4 évre. Mikor mennek nyugdíjba a mnyp tagok? A nagy részük több, mint 20 év múlva. Addig is rendesen fizetik majd a 24%-os munkaadói járulékot.
A mostani ellenzék (Lmp, Mszp) megígérte, hogyha kormányra kerülnek, elismerik a mnyp tagok által fizetett 24%-os munkaadói járulékot. Tehát nincs veszve az állami nyugdíj, mindössze 3,5 évig mást mond a kormány!
Mindenki, aki mnyp tag akar maradni, nyugodtan maradjon!

Tímár Mihály 2010.11.26. 15:27:55

@cornelli:
Ezt mondd egy olyan országban, ahol az emberek jelentős része minimálbérre van bejelentve (az után fizet járulékot és nem fizetett eddig adót), de láthatóan jobban él. Persze, ha nyugdíjba megy, akkor meg majd számít az én befizetéseimre.

Az MNYP-knél legalább az megvan, hogy nyilvántartják a megtakarításod, és minél többet fizetsz be, annál több lesz a nyugdíjad. Az államinál majd annyi nyugdíjat kapsz, amennyi az akkori minimálbéresek befizetéséből jut.

igényes 2010.11.26. 15:28:05

POLT PÉTER = 10 év múlva elévülnek Orbán ügyei, tehát ami a 10 évbe belefér, szabadon vállalható. A baj, hogy nagyobb kedvük lesz a fiúknak, mert tudják, nincs fék!

konfuciuska 2010.11.26. 15:28:08

Cornelli:

A helyzetértékeléssel (külföldön élve 4-5 éve, és kb. látva az itteniek és a hazai emberek közti általános, azaz nagy egyedszámban meglévő különbségeket) kb egyetértek. Azt azért szeretném hozzátenni, hogy szerintem megvan az oka, miért vagyunk ilyenek, szóval én nem "bűnnek", emberi, vagy jellemhibának fognám fel, hogy önzőek vagyunk, hanem egy helyzetre adott kényszerű reakciónak (valamilyen nagyon mély szintű, alapvető, de nem nyilvánvaló, létében való fenyegetettségre adott válasz ez szerintem. Ezért nem lehet addig túllépni rajta, amíg a helyzet meg nem változik.) Abban segít ez persze, hogy ki tudjunk ebből lábalni, mert természetesen ez a megoldás!

A témához annyit szeretnék írni, hogy a hisztériázás, ami az ügy körül folyik, szerintem nem kis részben azért is történik a piac és a politikusok részéről, mert érdekeket sért. Szóval én különválasztanám, hogy minket, magyarokat, a döntésekkel együtt élő, az országot alkotó embereket hogyan érinti ez a döntés, meg hogy a jól ismert rettegő társaság megint ráerősít az ilyen-olyan megalapozottságú félelmeinkre, mindezt azért, hogy látszólag független, objektív okokra hivatkozva "megóvjon" minket, valójában saját előnyükre formálják ezt a kínos helyzetet, mindezt azért, hogy elfelejtsük, miért is tartunk ott, hogy (jól/rosszul) a kormány így vagy úgy dönt. Ha nem tették volna tönkre még azt a keveset is, ami már addig megvolt, ha nem veszélyeztették volna az embereket gazdaságilag és pszicikailag is az elmúlt nyolc évben, akkor akár jogos is lehetne a kritika, de lehet, hogy nem is kellene ilyen döntéseknek születniük! Börtönbe minden olyan felelőtlen emberrel, aki másoknak, pláne ilyen mértékben, és ennyi felelősséggel, kárt okoz (akár polikitus, akár cégvezető, akármi, akár jobbos, akár balos, akár a múltban, akár eztán csinál ilyet)!!

Azt még csöndesen megkérdezném, miért is baj, ha az állam kezeli a nyugdíjpénzeket ilyen-olyan szolgáltatásokat nyújtó, a pénzünket eltapsoló, majd a kezüket széttáró, felelőtlen kasszák helyett...

babajudiit 2010.11.26. 15:28:20

Csak sajnálni tudom azokat, akik még hisznek akármelyik pénzintézetben.Mindig is a maguk pecsenyéjét sütögették, s az ügyfelek érdekei nem érdekelte Őket. Most is fellűzították az egész Uniót, de ez is csak a saját érdekükben tették, nem az úgyfeleikért.
A másik jó példa: ma reggel a TV2-ben nyilatkozott
Bokros, hogy Ő már tegnapi nap folyamán tárgyalt
a befektetőkkel és elmondta a véleményét a magyarországi nyugdíjkérdésről. Meg is van az eredmény, meg lehet nézni a forintot. A pénzpiaac mindig is a saját érdekét nézte, és most is azt teszi.

radír2010 2010.11.26. 15:28:25

Orbán okos ember! Beint a nyugatnak 'oszt jónapot!

bádogos 2010.11.26. 23:26:41

@csorsza: "MDF már rég nem (volt) jobboldali. Csak egy zsákmánypárt."

És elmesélnéd nekünk, hogy mit zsákmányolt ? (Boross Pétert leszámítva, aki egész jó helyre ejtőernyőzött.)

Zozi79 2010.11.26. 23:27:33

És aztán az elemzés végére mégiscsak megszólal a Vv-ben bújkáló Debreczeni József :-))

BTA 2010.11.26. 23:27:40

@miért vagyunk vesztesek ilonka néni?: nem idéztem senkit, talán meglepő, de vannak önálló gondolataim is. Az lehet, hogy esetleg egyetértek mással is, és hasonló a véleményünk... De akkor légyszíves mutasd már meg, hogy honnan ollóztam....
Amit nem értek továbbá: hogy a túróba jön ide az elmúlt 8 év???

choko 2010.11.26. 23:27:44

...a gond az, hogy OV-nek semmilyen forgatókönyve nincs a gazdaságra vonatkozóan...a fidesz-vezetés meg még asszisztál a hülyeségeihez!

BTA 2010.11.26. 23:27:50

@Igazi: azért elég szűklátókörűen gondolkozol... néhány tipp az általad kérdezett csökkentéshez:
- rokkantnyugdíjak felülvizsgálata: a 800.000-es létszám nagyja kamurokkant... ez teljesen egyértelmű. Átlag 55 e ft a havi zsé, ezt szorozd be mondjuk 500.000-rel, az kapásból 27500000000 ft.. havonta...
- a korrupció bevallottan évi 3-400 mrd ft-ot visz el a költségvetésből... talán ezen kellene faragni
- van 700.000 állami alkalmazott... az összes párt elismeri, hogy ez sok... újabb párszáz milliárd....
- máv, bkv teljes átvilágítása... újabb 1-200 millárd

Folytassam??? Mellesleg: az a pénz, amit most el készülnek venni, MAGÁNTULAJDON!!!! ÉRTED??? Az a pénz, ami a mnyp-számlámon van, az ENYÉM!!! Az én fizetésemből lett odautalva... Ennyi erővel bejöhetnének a lakásomba és elvihetnék az értékeimet is, ugyanolyan lopás lenne!!!!

kadarnepe 2010.11.26. 23:27:57

@Squid: dettó mint Gyurcsány és a szocik: belekapaszkodtak a 13. havi nyugdíjba, és ezt semmi szín alatt nem engedték. Ebből lett a számtalan megszorítás, ami taccsra tette a növekedést + a rengeteg adósság.

IHCS 2010.11.26. 23:28:03

Ez a történet a magánnyugdíjakkal maga a Ricardoi ekvivalencia demonstrációs példánya.

Uzi 2010.11.26. 23:28:04

@babajudiit: Gonosz bank, gonosz befektető, gonosz spekuláns, jó és atyáskodó kormány. Így minden olyan egyszerű és jól érthetővé válik. Papírpénz is hülyeség, csak egy ígérvény, nem lehet megenni.

Ugyan ki nem a saját pecsenyéjét sütögeti a néhai Teréz anyán kívül. Megfelelő szabályozók és verseny tartja kordában az élet bármely működő területén a szereplőket. Bankrendszer nélkül a korai középkor szintjén lenne ma is a gazdaság.

H3kt1kuss (törölt) 2010.11.26. 23:28:11

Ami Bokros Lajost illeti, nem véletlen hogy a piacok reagálnak a mondanivalójára. OV(MGY) és BL között van egy alapvető különbség: az utóbbi érti is amit kimond, az előbbi meg csak szeretné.

=nessuno= 2010.11.26. 23:28:17

Nyugdíjat nem adnék 200ezer forint felett egy vasat sem, nem is emelnék egységesen. Felháborító, fenntarthatatlan rendszer. Bérük 80%-át kapják meg emberek nyugdíjként indulásnak...

Squid 2010.11.26. 23:28:32

@babajudiit: "Csak sajnálni tudom azokat, akik még hisznek akármelyik pénzintézetben.Mindig is a maguk pecsenyéjét sütögették, s az ügyfelek érdekei nem érdekelte Őket. Most is fellűzították az egész Uniót, de ez is csak a saját érdekükben tették, nem az úgyfeleikért.
A másik jó példa: ma reggel a TV2-ben nyilatkozott
Bokros, hogy Ő már tegnapi nap folyamán tárgyalt
a befektetőkkel és elmondta a véleményét a magyarországi nyugdíjkérdésről. Meg is van az eredmény, meg lehet nézni a forintot. A pénzpiaac mindig is a saját érdekét nézte, és most is azt teszi. "

Várjál! Te most tényleg Bokrosra akarod ráverni Orbán és Matolcsy Szürreálgazdaságpolitikai lépéseinek piaci visszhangját?

Ezzel fel kéne lépned, le a kalappal!! (-sic-)

DFK 2010.11.26. 23:28:40

Nem tudom, hallottátok-e, Írországban a 3 legnagyobb bank államosítására készülnek, elkerülendő az államcsődöt.

Mindig is reform után sírtak egyesek. Hát most kezdődnek. Olyan dolgokhaz lesz hozzányúlva, amihez eddig senki se mert nyúlni.
Mit mondott OV okt 23-án."jöhetnek még nehéz idők". Hát jönnek, mert a nyugdíjra röbb hitelt felvenni nem lehet, így rövid távon érdekes lépésekkel, hosszútávon nyugdíj átalakítással kell egyensúlyba hozni a nyugdíjkasszát.
Vísíthatunk, de 20 év múlva hálásak leszünk érte.

És akkor arról nem volt szó a mnyp rendszer kemény anomáláiról.

pajzsgenerátor 2010.11.26. 23:35:00

2 pontos javaslat:
első pont: az eddigi "önkéntes" magánynyugdíjpénztár befizetéseket kb. 2500 milliárd forintot adjuk vissza azembereknek. az személyenként kápében 8-900 ezer ft. élje fel vagy fektesse be mindenki saját vérmérséklete szerint. így kell elhallgattatni az államosítás vádját megfogalmazó kritikusokat és a carpe diem életérzést magukénak valló honfitársainkat.

második pont: szüntessük meg a nyugdíjat. így kiküszöböljük a demográfiai változás okozta kockázatot. akol melege? gondoskodó állam? lófaszt!
és ennyi! ezt neveznem előre menekülésnek. ne adjunk esélyt a nyugdíjrendszernek, hogy a jövőben magától összeboruljon. szerkezeti reform? tessék! 75 ezer embert, akik eddig ezeket az ügyeket intézték, kapásból ki lehet rúgni a közszférából. személyi juttatásokon, munkaadói járulékokon, dologi kiadásokon és a folyósítási költségeken máris sporoltunk. 2011-ben kb. 450 milliárddal lett volna deficites a rendszer. ezt mostantól a kormány hozzácsaphatja akár a közszolgálati műsorszórás 210 milliárdjához. ennyi pénzből havonta csinálhatnánk egy avatart.
nézzünk még egy komoly előnyét a javaslatnak. a társadalom adófizető része megszabadul évi 2600-2700 milliárd forint nyugdíjjárulék befizetése alól, így máris tolhatja az egészet vissza a gazdaságba. jöhet a nagy zabálások, az okostelefonok, a plazmatévék és az autóvásárlások aranykorszaka. jó elismerem, ennek a megoldásnak vannak vesztesei. 3 millió jelenlegi nyugdíjas. de nézzük meg az irigyelt kínát. ott sincs nyugdíj, mégis vannak jó sokan.

ha a rendszer beválik teszek javaslatokat a tb rendszer megreformálására is...

morbiczer 2010.11.26. 23:36:36

"@áDám: Azt még csöndesen megkérdezném, miért is baj, ha az állam kezeli a nyugdíjpénzeket ilyen-olyan szolgáltatásokat nyújtó, a pénzünket eltapsoló, majd a kezüket széttáró, felelőtlen kasszák helyett... "

Latszik, hogy nem ertesz semmit.

1. Az allam nem kezeli a nyugdijpenzedet, az allam elkolti. Hetfon befut, kedden kimegy.

2. Mi az a kulonleges tenyezo, ami miatt pont a nyugdijpenzek teren lenne egy olyan hatalmas hatekonysagi elonye az allamnak a maganszferaval szemben?

Miert jobb, ha magankezben van a kereskedelmi bank, mint ha allamiban? Miert van jobb helyen magankezben a biztosito, mint allamiban?

Vagy ezeket is allamositani kellene, hiszen az allam jo, az allam mindig mindent jobban tud, az allam csak a polgarai erdekeit nezi, mig a gaz tokes csak azt figyeli, hogy hogyan tudja kizsigerelni a munkast???

1945/49-1989 kozott azt hirdette a hatalom, hogy allami kezben minden jobb helyen es minden nagyobb biztonsagban van. Szerinted az olyan jo volt?

Link Elek 2010.11.26. 23:36:50

@fantasztikus!:
kell a penz, hogy megvegye a MOL-t. eloszor az allamnak. aztan majd meglatjuk.
a keleti pelda Putin, akinek allitolag 40milliard$-os vagyona van. egyelore kozvetett barati kezekben.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.26. 23:37:10

Csupän annyi törtent, hogy az ällam a "kiszervezett" beveteleit visszaveszi, ezzel az erövel magän-apehet is letre lehetett volna hozni.
Az meg vegkepp nevetseges, hogy a kötelezöen, a munkältato ältal befizetett összeg öngondoskodäs lenne.

Friedman 2010.11.26. 23:37:11

@fantasztikus!: Tagadhatatlan, hogy okos ember, csak kérdés, hogy a mi céljaink egyeznek-e az övével...

Másrészt a közgazdaságtanhoz nem ért, ami nem is baj, mert jogász. A probléma csak az, hogy a közgazdászok közül csak Matolcsyra hallgat, aki pedig finoman szólva is megkérdőjelezhető hozzáértésről tett tanúbizonyságot az elmúlt pár hónap során.

A közgazdászok túlnyomó többsége figyelmeztetett, hogy ez így nem lesz tartható, és hogy a kormány lépései nagyon veszélyesek és meggondolatlanok. Olvassátok csak a makroelemzők véleményét, érdemes. Ez igaz a jobboldali közgazdászokra is (Bod Péter Ákos, stb.).

amanitamuscaria 2010.11.26. 23:37:31

@áDám: Csöndesen megjegyzem az a baj, hogy az állam rossz gazda, emlékszel? ezért volt a rendszerváltás.Szerinted az állam mikor működött eredményesen? Minden évben, már Kádár alatt is folyamatosan hitelfelvételből finanszírozták hazánkat
Az adósságok nem csak az utólsó 8 évben keletkeztek, már 1945-től folyamatosan, minden év deficites volt.

nyünyüge 2010.11.26. 23:37:46

@borsikm:
attól még magánvagyon a nyugdíjpénztári befizetés (egyelőre), még akkor is ha nem rendelkezel vele szabadon.
Nem vagyok jogász, de meglepne hogy a teljesen szabad rendelkezés volna a kritérium. Hiszen simán lehet elidegenítési tilalom egy ingatlanon, van elővásárlási jog is (amikor nem adhatom el "akárkinek"), ...

Számos banki megtakarítási forma esetén sem rendelkezel szabadon a pénzeddel, akár évekig.

igényes 2010.11.26. 23:38:25

@babajudiit: Én sajnálni tudom a Terror elhárító Központot! Megint nem hárítottak el semmit, csak futnak egy ügy után. Ózdon elfogtak egy terroristát, tyúkot lopott, most meg egyet a rendőrök is kilőttek.

Persze a tterroristák által elfogott Papp ezredest nem tudták kiszabadítani, nincs hír az ENSZ alkalmazottról. Hol van Papp ezredes úr?

Az érkező rendőrök hivatalosan nem megerősített információ szerint az egyik támadót lelőtték. Egy másikat elfogtak. A harmadik bankrabló egy panelházba menekült. Az épületet a rendőrök körbevették. Állítólag a helyszínre indultak a Terrorelhárítási Központ kommandósai is.

Jiszajah 2010.11.26. 23:41:16

A MANyUP-pénzek kormányzati úgynevezett lenyúlásával foglalkozó, egyre szaporodó cikkeket, kommenteket olvasva jogi, közgazdasági és politikai érvek sorával találkoztam eddig.
Van viszont egy szempont, amivel igazán nem foglalkoznak: az erkölcsi vonatkozás.
Ezért a 2,7 Md. forintért emberek milliói több mint egy évtizedig tisztességgel megdolgoztak. Ez a pénz az övék, a felette való rendelkezés jogát munkával megszerezték.
Az, hogy ezt a jogot elveszik tőlük - függetlenül az igazi októl, jelesül, hogy politikai tőkét csináljanak belőle - a tételes keresztény erkölcsiség foglalatának, a TIZPARANCSOLAT-nak két parancsával is ellentétes. Azzal, ami így szól: Ne lopj, és azzal ami így hangzik: Ne kívánd el a másét.
A 2/3-os parlamenti többséget egy nevében a 'keresztény' szót is tartalmazó párttal együtt adja a FIDESz. És ez a keresztény párt most szó nélkül szegi meg saját, legősibb törvényét? A KDNP beszél káros erkölcsi relativizmusról, miközben itt és most adja a legékesebb példáját ugyanannak? És az emögött a párt mögött álló egyház, a katolikus például, amely a gyóntatószékben számon kéri a hívőtől azt, ha lopott, itt kimondja az "Ego Te Absolvo"-t, a 'felmentelek a bűneid alól'-t? S ha igen, ugyanez az egyház hogy akarhat majd a reménybeli hívői felé a missziós tevékenysége keretében lépni úgy, hogy bármikor a szemébe vághatják: Te beszélsz az isteni igazságosságról, miközben magad az ellenkezőjét teszed? És hogy, milyen alapon beszélhet ezután a magát keresztény jobboldalinak valló magyar ember erkölcsi válságról és megújulásról?

ÉS MIT KERES A KERESZTÉNYSÉG AZ ALKOTMÁNYBAN, OTT, AHOL A TÖRVÉNYEIT LÁBBAL TIPORJÁK????

Italo Balbo 2010.11.26. 23:41:41

@babajudiit: Sőt, a sarki közértes is csak a saját érdekét nézi, nem a tiédet! A mocsok még az árait is emeli, mindezt a saját érdekében, nem ám érted! Nehogy még egyszer kenyeret vegyél tőle, ne támogasd a mindent leromboló kapzsiságot!

nyergibergi 2010.11.26. 23:42:33

A magánnyugdíjpéztárak ún. lenyúlása egy teljesen logikus lépés! 3000 MILLIÁRD forint van ott, + - 10-30%! Senki nem tudja, csak a pénztárak! Az egyetlen igazi előny, az az örökölhetőség! Ellenben a gazdálkodásuk követhetetlen. A magát Mo. legnagyobb biztosítójának nevező pénztár fő tulajdonosa pl. 2009-2010 ben a tagszervezőinek írd és mond: 38.000Ft. azaz HARMINCNYOL-EZER forint jutalékot fizetett minden egyes máshonnan átléptetett tag után! Na vajon miből és miért? Az ún. növekedési alapokbról mindössze az nyilvános, hogy hány % részvényt tartalmaznak, az nem, hogy ezeket mikor és hogyan cserélik, valamint a "spekuláción" nyert pénz hová került! A recesszió idején mindegyik kivétel nélkül DÖBBENETESEN mínuszos eredményt produkált (volt amelyik a kötelezettsége ellenére nem szolgáltatott adatokat!!! lásd fent) most meg szebbnél szebb számok látnak napvilágot! Az, hogy a "saját" pénzt nyúlja le a Fidesz, színtiszta demagógia! Ez a járulékokból nyűjtött pénz! Apám is fizette 50 évig és nem kapta vissza, mert nem élt addig. Ez a pénz éppen a nyugdíjjasokon fog a legtöbbet segíteni és ha már kissé fellélegezhetünk lehet egy új, szigorúan ellnőrzött, átlátható vegyes rendszert csinálni! Gondolkodjunk már egy kicsit mondjuk családban! Van az egyik fiókomban 3000 Ft., amit "másra" tettem félre. Az ajtón meg kopog anyám a gyerekeimmel, hogy éhesek. Mit tennék én? Biztos nem hitelért kujtorognék valahol, hanem egy könnycseppet elmorzsolva elővenném a félretett pénzemet és megetetném őket!
Igen, ez most rossznak tűnik, még az is lehet, hogy tényleg rossz! És akkor mit kellen csinálnia Orbánnak?
Épkézláb ötletet szerintem szívesen fogadna ő is! Jól teszi, hogy a 90%-ban külföldi multik tulajdonában lévő pénztárakat VERSENYRE kényszeríti! Marad ugyanis az ÖNKÉNTES pénztár! Tessék, lehet bizonyítani!

ojcabojca 2010.11.26. 23:42:41

Mi a különbség a mnyp-ben maradók és az átlépők között? A maradók már most tudják, hogy nem kapnak állami nyugdíjat.

szamarhegy 2010.11.26. 23:42:46

@áDám: "ilyen-olyan szolgáltatásokat nyújtó, a pénzünket eltapsoló, majd a kezüket széttáró, felelőtlen kasszák helyett.." Nem hit kérdés miatt, csak a konkrétumok miatt , melyik kasszák veszteségesek,melyek tapsolták el, melyek tárták szét a kezüket, mit jelent az ilyen-olyan szolgáltatás? Én 1.12% éves költségről (NGM tanulmány, HVG) lehet, hogy sok, de az állami 0,9%-hoz,ha hozzáadjuk a nagyjából 25 mrd.-os (900-340*0,05) -os kamatterhet, akkor az állam drágább. Alapvetően nem baj, ha az állam kezeli, de egy öngondoskodásra, egyéni teljesítményekre épülő kapitalista rendszerben miért nem választhatók, hogy az általam megkeresett pénz egy része ne kerüljön vissza az államhoz, vagy csak akkor maradhat ott (vagy Önyp-ben), ha az általam megkeresett, (35-40 év x 250e. Ft.-nyi) , kb. 8-10 millió Ft. nagyságrendű állami kasszába kerülő pénzről mondjak le?! Megkeresem a pénzt, elég érettnek és felnőttnek tart az állam, hogy havonta befizessek átlag 100e. Ft. klf. adókat, de az Mnyp kapcsán rám tartja a fegyvert, hogy be az Államiba, ez arcátlan egy általam eltartott közszolgától.
A dolog másik része, hogy az Mnyp rendszer előtakarékosságra épül és hoz némi infláció feletti hozamot, míg az Állami nyugdíj ki van téve a demográfiai folyamatoknak, jelenleg is jórészt 540/900 mrd.-os hitelből működik és ezt finoman szólva se tartom jó iránynak. Azt meg pláne nem, hogy a mostani Befizetők a jelenlegi nyugdíjak 50-60%-ra számítanak, a Kormány mégis az ő előtakarékosságot vette el, hogy ki tudja fizetni a jelenlegi nyugdíjakat, míg a jelenlegi nyugdíjasoknak esze ágába sincs megmondani, hogy bocs de nincs pénz, hitelből pedig semmilyen hosszútávú rendszert se működtetünk. Igazságos az lenne, ha már ugrik az Mnyp, hogy a jelenlegi nyugdíjakat a svéd modell alapján üzemeltetik, azaz annyit fizetnek ki ,amennyi befizetés van, tehát azonnali 15-20%-os nyugdíjcsökkentést jelentene. A jelenlegi nyugdíjakat 100 egységnek tekintve, a mostani befizetők 50-60 egységet kapnak majd, amit az Mnyp, ami nem függ a demográfiai helyzettől kompenzálna 20-25%-al. jelenlegi döntéssel az Állam úgy döntött, hogy a mostani Befizetők kapjanak csak 50-60%-nyi nyugdíjat 20 év múlva, de a mostani Nyugdíjak 100%-os értéke marad, még akkor is, ha ez a Befizetőknek, évi 540/900 mrd. hitel felvételébe és kamatokba kerül. Ez a megoldás abszolút csak a mának szól, és pont nem az Mnyp tagok önzőek, hanem az Állam, aki feltehetően politikai, népszerűségi okokból nem akarja megmondani a jelenlegi Nyugdíjasoknak, hogy nincs elég pénz, inkább fenntart egy hitelből, mnyp tartalékokból finanszírozott rendszert, ami évi 540/900 mrd.-os hitellel terheli a jövő generációit, nyugdíjasait.

xylu 2010.11.26. 23:42:53

@Lackó52: Szerintem is, ez egy tipikus hárítás:imádják O.Viktort,és ezért mást hibáztatnak, pedig mindenki tudja, hogy csak ő dönt egyszemélyben.
Sajnos, egyre kevesebb a realitásérzéke, mivel csupa seggnyalóval vette körbe magát.(ez is tipikus az ilyen személyiségeknél)Az EU-t is majd jól megreformálja,már úgy is a végét járja a nyugati világ!

PR-küszöb 2010.11.26. 23:43:02

@áDám:
"Azt még csöndesen megkérdezném, miért is baj, ha az állam kezeli a nyugdíjpénzeket ilyen-olyan szolgáltatásokat nyújtó, a pénzünket eltapsoló, majd a kezüket széttáró, felelőtlen kasszák helyett... "

A higgadságra figyelmeztető szavaival egyetértek.
Az idézett részhez viszont konkrét tényeket kérek, ellenőrizhető adatokat, statisztikákat, kimutatásokat. És nem elsősorban Öntől. De Öntől is, hogy érvekkel állhassak szemben és nem szófordulatokkal, politikai költészettel.
Ez utóbbiből ugyanis tudok szebbet, igazabbat:
"Mert álom a bűn és álom a jóság,
De minden álomnál szebb a valóság." (Jőzsef Attila)
:)

fakopács 2010.11.26. 23:43:12

@fantasztikus!: Ja, Albánia, meg Kína is ezt csinálta először. Meg Kuba is. Venezuela most is ezt csinálja, csak nekik van olajuk. Nem lehetne vezéredet oda exportálni?

nem nemsiker_s 2010.11.26. 23:43:29

Azt ne gondolja senki, hogy egy magánnyugdíj pénztárban nagyobb biztonságban van a pénze, mint az államkasszában.

Csak összehasonlítás képpen a román államadósság pl. (igaz növekszik,) de még mindig csak 30% GDP arányosan. Ennek ellenére sokan a románok esetében mégis az államcsőd kockázatáról beszélnek.
A magyar államadósság gdp-hez viszonyított aránya rendkívül magas, (közel 80 %) .Nálunk tehát van mit tenni, mert hatalmas a költségvetésre nehezedő kamatteher. Köszönhetően az elmúlt 8 év botrányos kormányzati tevékenységének. (M6 os alagutak, nokiás dobozok, meg egyáltalán a felelőtlen osztogatás)
A kormány nagyobb mozgásteret akar, és a szűkös lehetőségekből csak ez jutott neki, ennyi. Én továbbra is tartom a véleményem, a magánnyugdíjas befektetések visszacsoportosítása a költségvetésbe, a legkevésbé fájdalmas lépések közé tartozik.

Ja és még valami, amikor kötelezővé tették a magánnyugdíjas tagságot, engem pl. k..vára nem kérdezett meg senki, hogy akarom e, akkor az EU-nak szeme sem rebbent. Most meg aggódnak .
Hát én leszarom, nekem az a lényeg, hogy ebből a kib.szott kátyúból mozduljunk már ki végre.

Ja és még valami, itt sok vélemény elhangzott, hogy milyen további lehetőségek lettek volna. Nos csak akkor vertétek volna magatokat igazán, hogy hogy merik a nyugdíjakat megnyirbálni, meg hasonlók.

Apropó tud valaki róla valamit, hogy szeretett Biszku elvtársatoknak, meg a többi vérkomcsinak volt e magánnyugdíj számlája ? Mert most k.va jó lét nyalnak fel havonta.

Martian (törölt) 2010.11.26. 23:43:45

@lecsekkoltam: Akkor a jelzáloggal terhelt ingatlanod nem magántulajdon?

Az elzálogosítás (kezdetileg) szabad döntésen alapul és meghatározott időszakra szól, illetve hitelvisszafizetéssel megváltható. A "magánszámla" viszont "be van betonozva"...

Egyébként szerintem az általános ingatlanadó nagyobb merénylet a magántulajdon ellen, mint a mostani lépés. Mert nem a keletkező jövedelmekből fölöz le, sőt, alapvetően a már egyszer leadózott jövedelemből megszerzett ingatlanra vet ki újabb adót, "leszalámizva" annak értékét.

halasi18 2010.11.26. 23:44:05

Orbán Viktor miniszterelnök úr Brüsszelben tett kijelentését, miszerint a nyugati hajónk vitorláit keleti szél
dagasztja, a Népszavában nov. 19-én megjelent térkép alapján, -melyen az európai adórendszerek szerepeltek-
értettem meg.
A politikai irányvonal mellett, mellyel egyes dél-amerikai országokat is megelőzünk, január 1-el sikerül felzárkózni a balti államokhoz, és a balkánhoz, megelőzve a nyugati államokat.
Kormányunk áldásos tevékenysége, -pl. közalkalmazottak indoklás nélküli felmondása- valamint munkahelyek megszünése miatt keletkező talán másfél millió munkanélküli helyett tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt.
A jelenlegi forradalmi tevékenységet töretlenül folytatva, nem csak unokáink hanem talán még én is megérem, hogy utolérjük,talán még túl is szárnyaljuk Észak-Koreát.
Ne adja Isten!

ökörpöröly 2010.11.26. 23:44:14

hvg.hu/itthon/20101126_matolcsy_gyorgy_magannyugdijpenztar_tag

Elég lenne ennyi is. Arról ne is beszéljünk, hogy a FIDESZ-kampány egyik fő témája a MANYUP-ok megvédése volt!:)

Humperdic (törölt) · http://ultimaratio.blog.hu 2010.11.26. 23:44:49

"...elsősorban azért, mert a Fidesz jelenleg egy, a kormányfő akaratának végrehajtására specializálódott gépezet."

Örülök, hogy sikerült eddig eljutnotok. Tényleg. Ezt ugyan már 10-12 éve lehetett sejteni (mármint, hogy ez lesz, pl. a fidesz akkori szerkezeti átalakításából), de tényleg nem volt egyértelmű, mások számára sem. A lényeg, hogy ez után lehet egy közös nevező, amiben "balosok és jobbosok" egyet fognak tudni érteni. (Én mondjuk csak szimplán demokratának tartom magam: hova álljanak a belgák?) Örülök tehát nektek, és egyre szívesebben olvasom a vv-t.

Akkor is, ha tudom, hogy ez a komment sem fog megjelenni. Majd eljuttok addig is, hogy meg meritek tenni, hogy megjelenjen. Én megvárom. Ráérek.

CPL 2010.11.26. 23:45:12

@Melee:
2-es pont: bárcsak elméleti szakember lenne! Manapság a jó elméleti szakember arról ismerszik meg, hogy többet számol, mint egy NASA-szuperszámítógép. Matolcsy meg vizionál, úgy tűnik sajtpapíron számolgat. Anno amikor a kormányállítás folyt talán pont az index fogalmazott meg valami olyat, hogy olyan gazdasági miniszterünk lesz aki nem hisz a számokban...
Sajnos Bokros kivételével az összes pénzügy, gazdasági miniszter eddig olyan módon állt a dolgokhoz, mintha éttermi szalvétán krétával tervezett volna hidat. Amit az alapján meg is építenek. Dehát amilyen a mosdó olyan a törülköző effektussal erre van igény. Én sajnos évek óta szeretnék egy olyan kormányt, mint a németek kaptak Merkellel. Ő megmondta, hogy van egy szaros palacsintánk, aminek x%-át meg kell enni, hogy a maradékba idővel tudjunk lekvárt tölteni. Mifelénk meg mindig kipaszírozzák a szart, megtöltik tecsógazdaságos lekvárral, de a spájzban gyűlik a szar, amit egyszer valakinek meg kell ennie. "Majd a következő kormány elgondolkodik, hogy ki és mikor egye meg azt a szarkupacot."

anton.chigurh 2010.11.27. 00:47:19

@nyergibergi: pont itt van a probléma, ahogy a családi hasonlatodban is leírod: "Van az egyik fiókomban 3000 Ft., amit "másra" tettem félre. Az ajtón meg kopog anyám a gyerekeimmel, hogy éhesek. Mit tennék én? Biztos nem hitelért kujtorognék valahol, hanem egy könnycseppet elmorzsolva elővenném a félretett pénzemet és megetetném őket!"..., de semmiképp nem mondanék le az eddigi pazarló életmódomról. Ez az igazi gulyáskapitalizmus.

teevee 2010.11.27. 09:53:26

Kósa Lajos még júniusban azt mondta, hogy: "bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg"
Most tartunk itt. Úgyhogy az "Előre elterveztek minden"-re kattintottam.

ismeretlen szerző 2010.11.27. 11:29:53

@is: azért ne felejtsük el, hogy 12 éve veszünk fel 360 mrd hitelt minden évben, aminek csak a kamatterhe, ahogy mondtad 216 mrd/év és minden éveben 18 mrd-dal nő, ezen kívül vissza kell fizetni a felvett 4320 mrd-t is (figyelem! nagyon egyszerűsített számítások, csak a nagyságrend érzékeltetésére!)

@szamarhegy: teljesen egyetértek, annyit osszunk csak szét, amennyi van, csak amikor ezzel kapcsolatban a nagyszüleim 50-55 ezer forintos nyugdíjára gondolok, akkor kibújik belőlem a demagóg.

trabant 2010.11.27. 22:40:52

@szamarhegy:
"nem az Mnyp tagok önzőek, hanem az Állam, aki feltehetően politikai, népszerűségi okokból nem akarja megmondani a jelenlegi Nyugdíjasoknak, hogy nincs elég pénz"

A közérdekre tekintettel be kellene szabályozni (fagyasztani?) a legmagasabb havi nyugdíj mértékét, ami nem lehetne magasabb a mindenkori minimálbér háromszorosánál.

Minek kell Meggyessynek, Borossnak, Hornnak, Göncznek, Mádlnak, Sólyomnak stb. havi 1 millió forint feletti összeget nyugdíj címén átutalni? Az évenkénti néhány százalékos nyugdíjemelés ekkora összegnél pl. mekkora plusz terheket ró a munkavállalókra? Sok kicsi sokra megy, havonta is, évente is, évtizedek alatt meg pláne.

A huszonvalahány ezer forintban meghatározott havi nyugdíjakat nem szégyelli közülük egyik se, de a parlamenti képviselôk igazságérzetét sem bántja az ordító különbség?

Milyen alapon gondolják a politikusok, hogy a fent említettek javára kell az életük végéig szóló havi kiadási terheket a munkavállaló befizetôkre hárítani, és ezzel a botrányosan diszkriminatív intézkedéssel jogtalan és aránytalanul kirívó megkülönböztetést tenni a munkájukat korábban tisztességgel ellátó mai nyugdíjasok ellenében?

Attis62 2010.11.27. 22:41:02

@anton.chigurh:
A hasonlat akkor állja meg a helyét, ha így írod:
A gyerekeim félretettek 3000 Ft-ot "másra", majd amikor a szomszéd (mert a nagymutert nem választhatod meg) kopogtat, hogy éhesek a szülei és meglátom a pisztolyt a kezében, akkor valóban egy könnycseppet elmorzsolva kénytelen-kelletlen odaadom neki. Majd pakolok és húzek el abből a kuplerájból!

byrdie11 2010.11.28. 10:37:07

Amikor elhangzott az öszödi beszéd, sok kommer azzal fényezte azt a jóembert, hogy végre kimondta a tutit és most már csak mindenkinek fel kell fognia.

Nem ígytörtént, mert arra nem volt felhatalamazása, hogy szembehazudjon a választóinak.

Miből gondolhatja a tv. javaslat elkészítője, hogy a magánnyugdíj kasszákba felhalmozott vagyon tulajdonosaiban nem merül fel, mi lehet ennek a sietségnek az oka.

Még azt is elfelejtették, hogy aki "önként" odaadja a megtakarítását az fizethet szja-t is utána. Most már csak arra ügyeljen mindenki nehogy idén tegye meg, mert rögtön átlendül a magasabb adósávba.
Na persze addig jöhet még egy mindent megváltó egyéni képviselői indítvány ami legott megold mindent.

bunji jumping 2010.11.28. 12:12:00

@Mystes: Én meg abban vagyok biztos, hogy nem mindegy, hogy milyen Magyarország lesz, ami "még mindig lesz".
@cornelli: Jól vagy? Azt hiszem, hogy 2002-ben már volt templomi szervezett ima OV-ért. Akkor nem jött be a dolog, Isten nem hallgatott az imákra (és Isten a történelem ura). 2010-ben úgy gondolhatta, hogy tesz egy próbát, lehet, hogy bánja? Miért kellene imádkozni azért a kormányért, amelyik az emberek fején szambázik?

S_a_n_y_A 2010.11.28. 22:27:27

@tölgyes:

"AMIKOR DIKTATÓRIKUS ESZKÖZÖKKEL BEVEZETTÉK ÉS KÖTELEZŐVÉ TETTÉK A MÁSODIK PILLÉRT, AMELYIK RÁADÁSUL HIBÁS DÖNTÉS VOLT, ahogy arról bárki olvashat ha átnézegeti a HVG-én az elmúlt 2-3 évben e tárgyban megjelent írásokat.. vagy elolvassa Kopint-Datorg elemzését... "

Elnézést, nem tudnál valami linket tenni ezek mögé? Személy szerint eléggé érdekel, hogy a jelenlegi és eljövendő demográfiai trendek mellett mivel indokolható, hogy ez hibás döntés volt. A szocik sem véletlenül akartak szabadulni hosszabb távon a nyugdíjrendszer miatti kifizetésektől.

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:31:02

@DFK:

Te uram jó Isten, komolyan gondolod amit írsz??????

"Vísíthatunk, de 20 év múlva hálásak leszünk érte." Biztos vagyok benne, nem kell 20 évet várnunk arra, kiderüljön, mennyire helyes az út, amin most vagyunk. Sztem max. 2 év, de lehet, hogy már az is későn lesz.....

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:31:05

Jó cikk. Az utolsó bekezdés pedig tökéletesen igaz.

redriot77 2010.11.29. 22:05:45

"A megoldás szerintem most Orbán és Matolcsy elkergetése lenne, és új miniszterelnököt kellene jelölni. "

:) Orbán nélküli Fidesz? Mint a Pataki Attila nélküli Edda. Elképzelhetetlen.

Táskás Tóni 2010.11.30. 07:47:25

@redriot77: Igazad van , Kádár nélkül sem lehetett elképzelni a szocializmust.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása