Véleményvezér

vv

Fidesz: médiatörvény 1996-ra szabva

2010.12.02. I 60 komment I Címkék: jog fidesz media radio tavkozles

Ezt a törvénytervezetet úgy írták, mintha az ország többsége kutyájukkal és tévéjükkel a lakásukba zárkózva élné az életét. 

Az Fidesz médiatörvény-tervezete jobb esetben fanyalgást, rosszabb esetben felháborodást váltott ki az összes, magára valamelyest adó sajtóorgánumnál. A teljesen egyszínű Médiahatóság és kilenc évre kinevezett elnöke az agyonszabályozással olyan jogköröket kapna és extrém esetben olyan nagyságrendű pénzbüntetéseket érvényesíthetne, amelyekkel könnyedén el tudnának egyes médiumokat lehetetleníteni – egy módosító nagyvonalúan annyi engedményt adna, hogy lehetne kérni a bírság előzetes befizetésének felfüggesztését... Hogy az eredeti szándék az elrettentés, az öncenzúrára való kényszerítés, annyira nyilvánvaló, hogy nem is nagyon érdemes ragozni.

Jóval tanulságosabb azonban abban az ügyben kutakodni, hogy milyen világlátást, milyen kormányzati filozófiát is tükröz ez a törvénytervezet. Az új médiatörvényt ugyanis azzal indokolják, hogy a világ és Magyarország rengeteget változott, ezért búcsút kell venni a '90-es évek viszonyaira szabott törvénytől. Utóbbi mégsem sikerült.

Ajánlott írásunk: Elfoglalni a köztévét - de minek?


A média különös fontossága

Először is egyértelmű, hogy a kormány rettentő fontosnak tartja a médiát. Mint minden politikus, a kormány médiáért felelős tagjai, hogy az ilyen ügyekbe rendszeresen beleszóló kommunikációs tanácsadókról már ne is beszéljünk, hisznek a tömegkommunikáció mindent elsöprő erejében. Az ő világukban szinte minden csak kommunikációs probléma: jó döntés nincs, csak jól kommunikált és vice versa. Ezt a meggyőződést legjobban talán az a végtelenül egyszerű, néhányszáz szóra és ijesztően sematikus összefüggésekre korlátozott kifejezésvilág jellemzi a legjobban, amit a kormányfő kommunikációs stábja az elmúlt hónapokban megvalósított.

A (tömeg)kommunikáció sikerét pedig alapvetően befolyásolja, hogy a közvetítő médium milyen környezetben jeleníti ezt meg. A jóindulatú olvasatban a kormány célja nem más, mint hogy biztosítsa, hogy üzenetei ne kerülhessenek különösen méltatlan vagy rosszindulatú közegbe, hisz azzal zuhanna annak esélye, hogy a vonatkozó befogadó megértse a kormány szándékait.

Fontos észrevenni, hogy a fenti gondolatmenet lelke az a hit, hogy a tömegkommunikáció valami olyan különlegesen fontos dolog, ami önmagában meghatározhatja egy kormány sikerét vagy kudarcát.

A központosított média illúziója

A tömegkommunikációs csatornákat néhány évvel ezelőttig minden országban csak néhány cég kontrollálta – ennek egészen egyszerű költségokai (magas fix költségek) voltak. Magyarországon a gazdasági racionalitás mellett a pártállam logikája is azt követelte, hogy a sajtó néhány szervezet és ebben az esetben néhány ember kontrollja alatt működjön. Miután a rendszerváltozás során politikai okokból ezen a területen szinte senki nem veszítette el állását, a magyar média világát a kilencvenes években is behálózták az egykori rendszerhez, annak gondolkodásához vagy bizonyos vezetőihez hű újságírók. Kétségtelen, hogy ők valóban mindent megtettek, ami szerény képességeikből telt, hogy aláássák a mindenkori jobboldal hitelét.

De 2010-ben már közel sem ez a helyzet. Egyfelől a médiában dolgozók egy része, különösen a kereskedelmi csatornáknál tevékenykedők egyszerűen nem is dolgoztak a pártállami időszakban, míg az idősebbek esetében is egyre kevesebben vannak, akiknek még mindig a húsz-harminc évvel ezelőtti helyzete határozná meg a véleményét. Ennél is fontosabb azonban az a tény, hogy a technológiai változásoknak köszönhetően a média koncentrálódása rohamosan csökken. A nagyszámú rádió és tévéadó, a gombamód szaporodó internetes híroldalak és blogok a média atomizálódása felé mutatnak.

Ezeket szabályozni, követni és szankcionálni pedig egyre reménytelenebb vállalkozás. Meg lehet próbálni persze kipécézni valamelyiket, de amint a kuruc.info vagy az excsajok.hu példái mutatják, valószínűleg felesleges.

surveys & polls


Kik is élnek ebben az országban?

A médiatörvény jelenlegi formájában arról tanúskodik, hogy a kormány néhány meghatározó embere egyszerűen nem érti, hogy hogyan működik ez az ország – legalábbis a nyugdíjtól távolabb lévő fele. Mert egyrészt a tömegkommunikáció persze fontos, de az emberek nagy része legfeljebb az első impulzusait kapja ezen keresztül. Ezt követően már az ismerőseik véleménye, valamint a saját tapasztalataik alapján alakítják ki a hosszú távú meggyőződésüket. Ráadásul már azt sem tudja kontrollálni senki, hogy az a bizonyos első impluzus honnan jön majd: valamelyik híradóból vagy esetleg egy blogból.

Vannak persze olyanok, akik a kutyájukkal és a tévéjükkel a lakásukba zárkózva élik életüket. Ezt a törvénytervezetet úgy írták, mintha ők lennének az ország többsége. A Véleményvezérnek azonban meggyőződése, hogy ez nem így van.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.12.02. 11:56:15

Azt kell hogy mondjam, ma a televízió és a papír alapú újság szinte semmit sem ér. A dolog több szempontból is érdekes.

Egyrészt ezek a médiumok lassúak, s ez a mai világban megengedhetetlen. Ilyen tekintetben a hírportálok sokkal gyorsabbak, pl. Origo, Index, de a leggyorsabbak itt is a web 2.0-ás megoldások, pl. a BKV Figyelő! Twitter-falán folyamatosan jelenik meg a látogatók bejegyzése, így ha valahol lezártak egy BKV-útvonalat, azt nem este 6-kor tudom meg a Tényekből, hanem 1 perc múlva az arra haladó BKV-figyelős látogató twitjéből.

A másik pedig a tartalom. A hagyományos médiát nem lehet befolyásolni, így nem csoda, ha a fiatalok többségének már tévéje sincs, vagy ha van, akkor azért, mert arra van kötve a házimozi. Engem nem érdekel a Való Világ, a kétszázadszor leadott sorozat, a gagyi házi kabarék, ezzel szemben az interneten célzottan tudom olvasni a nekem érdekes tartalmat, legyen az Véleményvezér, Vastagbőr, Katonatörténetek, Tékozló Homár, Szekuriti Blog, vagy bármi, határ szinte nincs. Ráadásul még ott van a Youtube és társai is, így nincs olyan zeneszám, amit ne tudnék meghallgatni, vagy szórakoztató videó, amit ne tudnék megtekinteni, és akkor még a torrentről nem is beszéltem.

A hagyományos média korszaka leáldozóban van, az idős és középkorú korosztály használja még, meg azon fiatalok, akik kimaradtak az IT forradalomból. És a mérleg folyamatosan az online média felé billen!

Fiasco 2010.12.02. 11:57:08

"az eredeti szándék az elrettentés, az öncenzúrára való kényszerítés"

Ez a legszörnyűbb, mert igaz.

Rive 2010.12.02. 11:57:13

Jelen pillanatban a kurmányzati kommunikáció fő célpontjai a droidok (nekik mindegy, máshonnan mi jön) és a nyugdijasok (ők meg jórészt burokban élnek).
Szóval ez a médiatörvény pont eleget tesz annak a kivánalomnak, hogy a célcsoportokat ki kell elégiteni, az akadékoskodókat meg meg kell b@szni.

A két kedvenc csoport együtt pedig bőven elég megnyerni egy választást. Sajna, VV, jó eséllyel többen vannak.

Petrovai 2010.12.02. 11:57:18

"Ezt a törvénytervezetet úgy írták, mintha ők lennének az ország többsége. A Véleményvezérnek azonban meggyőződése, hogy ez nem így van."

Hát...? Kedves Véleményvezér!
Azért az ajánlószelvények gyűjtése idején meglehetősen lehangoló volt megtapasztalni ahogy a választási kerületem kiürült este 6 után. Élet csak a játszótereken volt, amíg be nem sötétedett, a bevásárlóközpontokban, amíg volt egy kis pénz a pénztárcában, de amúgy maradt az elfüggönyözött szobákból kiszivárgó kékes derengés ...
Az tény, hogy a belváros másképp működik, de ha kizárólag a belvárosi identitáshoz akarjuk meghatározni magunkat - ahhoz igazítani a véleményünket -, akkor nem jutunk messzire. Nézz körül a külvárosokban, az agglomerációban, községekben, falvakban, de akár a nem megyeszékhely szintű városainkban, és csodálkozz!
Ezzel nem akarom azt mondani hogy akár a helyzet, akár a törvénytervezet kielégítő lenne, csak ne kerüljünk abba a helyzetbe, amikor "nem zavarnak a tények". Nagyon is jól tudják, kikre szabják a törvényt ...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.02. 11:57:22

Én mire este eljutok a híradóig, már mindent tudok az aznapi eseményekről a wikileaks újabb botrányaitól damuroland letartóztatásnak apróbb részleteiig. Bármennyire is titkos nagy szerelmem ez a détótkriszta, én bizony óvasok vagy a gyerekkel játszok inkább este... És, gondolom, nem vagyok egyedül.

DArchAngel 2010.12.02. 13:31:43

Ők sem tuszkolhatják vissza a palackba a szellemet. Nagyon jól tudhatnák, emlékezhetnének a rendszerváltás előtti évekre. Egyre több az olyan magyar, aki több forrásból, alaposabb utánajárással tájékozódik, nem eszi meg, amit a kontrollált csatornákon keresztül próbálnak beletömni.
Persze ezt is csak maguknak köszönhetik, hiszen a fél ország tudja már, mikor hazudik egy politikus: ha mozog a szája.

Secnir 2010.12.02. 17:03:30

hááát
nekem a net az első.
egyetértek @DArchAngel: kollégával - otthon már csak azért nézem a TV-t, hátha a pár órás késéssel kiérkezett rtltv2mtv stb. tud KÉPEKET is mutatni az internet esetleges száraz szövegéhez képest. vagy esetleg tud mutatni olyan videót, ami élőben is mutatja, hogy X.Y. mit mondott SZÓ szerint.
erre mi van?
ugyanazt (általában kevesebbet) elmondják 3*.
példa

Bemondó:
Gyöngyösön elöntötte a víz a lakóházakat. Ketten meghaltak.
snitt
Riporter Gyöngyösről:
Üdvözlök mindenkit. A nagy esőzések miatt Gyöngyösön elöntötte a víz a lakóházakat. ketten meghaltak, megfulladtak. Ilona néni, mi történt?
Ilona néni:
Hát kedveském, este lefeküdtünk aludni, és éjjel arra ébredtem, hogy áll a víz a szobámban (a kép Ilona néni farokcsóváló kutyáját mutatja). Kimegyek oszt' mit látok? Gyöngyöst elöntötte a víz...
Riporter Gyöngyösről:
És igaz, hogy ketten meghaltak?
Ilona néni:
Hát aztat nem tudom
snitt
Riporter Budapesten:
Mi igaz abból, hogy ketten meghaltak Gyöngyösön?
Katasztrófavédelmi szóvivő:
Khm. Hát kéremszépen. Gyöngyöst elöntötte a víz ugye este. És ketten belefulladtak ugye. Ez kérem katasztrófa, akárhonan nézzük.
snitt
Bemondó:
Ketten haltak meg a Gyöngyöst elöntő vízben. És most sport. Kérdezzük meg a sportriporterünket: 5:0 lett a Barcelona REal Madrid végeredménye?

na ezt büntetném kétmarékkal.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.02. 17:03:48

Én azt mondom, hogy egyrészt egy irracionális félelemből táplálkozik a kormány lépése. Pontosan a "mértékadó újságírás", amely egyébként a posztkommunista erők támogatását jelentette, az, amitől nagyon félnek. Mert bár lehet a jobboldalnak "saját" médiuma, arról egyértelműen lehet tudni, hova húz.

A "mértékadó" újságírás azért veszélyes, mert nem fedi föl magát, hogy a balliberális-posztkommunista erők híve, hanem az objektivitást próbálja meg magáról elhitetni.

A másik félelem, ami őket motíválja - szerintem - az, hogy nem akarnak még egyszer köznevetség tárgya lenni. A Heti Hetesre mindenki emlékszik. Ott nem a kormány valódi tevékenysége, eredményei, vagy hibái voltak lényegesek, hanem, hogy nevetség tárgya legyen.

A probléma, amit részben a VV is felismert, hogy sok víz lefolyt már azóta a Dunán. És pontosan az internethasználók közösségének a jó része, akik már nem vevők a régi "mértékadó" dumákra, mert a mi orrunk már messziről kiszagolja belőlük a posztkommunizmus illatát.
Viszont, - és ebben az egyik hozzászólónak adok igazat - nagyon fontos passzív választói réteg van, amely nem olvas nemhogy blogot, még rendes közéleti újságot sem. Csak a bulvárt, meg a tévét. Őket pedig - mivel egy csatornán jutnak csak információhoz - könnyebb befolyásolni. Ebből a szempontból tehát érthető a kormány elgondolása.

A másik viszont, hogy pont azt az internetes szférát szívatnák, ami egyébként - szvsz - a többi szférához képest messze pozitívabban viszonyul hozzájuk....
És főleg igen negatívan a "fő ellenséghez".

Ideggyógyközpont 2010.12.02. 17:04:05

Üdv Mindenkinek!

Az elmúlt hónapok alapvetően változást hoztak a vizuális médiacsatornák tartalmát illetően.
A köztévében alapvetően megváltozott a hírműsorok szerkesztése, a kereskedelmi csatornák pedig mintha letiltották volna a gazdasági vagy politikai riportok közlését.
Felértékelődtek a különböző alternatív hírforrások - bár ez a folyamat alapvetően az előzőtől függetlenül is végbemegy, az csak maximum gyorsítja. Ezek a csatornák a blogok, a külföldi internetes oldalak, esetleg televíziós hírműsorok.
Az új médiatörvény rájuk vonatkozó részében (176§-180§) érdekes részeket találunk. Ilyen például a fogyasztók és befektetők védelme.
A jogalkotó ezen részeknél nem tér ki rá, mit is ért a befektetők védelme alatt és ezáltal ezek a pontok gumiszabállyá válnak, melyeket csak a későbbi joggyakorlat tud kialakítani.
De vajon milyen irányban? Mi számít a befektető védelmének? Ha valaki rosszindulatúan kiszivárogtat belső vállalati információkat, vagy ha egy adott médiacsatornán egy szakértő nem ért egyet a kormányzat gazdaságpolitikájával?
Kérdéses a szankciók megvalósítása is, hiszen a törvény 186§ d bekezdésében szereplő felfüggesztéssel egy külföldi médiaszolgáltató esetében élni nemcsak belföldön de az adott szolgáltató környezetében is visszásságokat okozhat, a technikai megvalósítás mikéntjének bonyolultságáról nem is beszélve.
A probléma a törvénytervezet szempontjából tehát nemcsak abban rejlik, hogy a belföldi médiát miképpen szabályozza, hanem abban is, hogy a külföldi források ellehetetlenítésére is lehetőséget ad.

Ideggyógyközpont 2010.12.02. 17:17:20

Elnézést kiigazítanám:
A vonatkozó részénél: 186§ 3. bek. d-pont

Thresher 2010.12.02. 18:47:27

@Secnir: Ez legjobban a kertévéket írja le, ahol annyira bulvárosra ment a forma, hogy konkrétan így konferálnak fel:
"Gera Zoltán antilopot evett a Marson...Ha kíváncsi a részletekre, maradjon velünk"
Aztán kiderült hogy karikatúra kiállítás nyílt meg valahol...
Illetve:
"Ha kíváncsi a videofelvételre, akkor látogassa meg internetes hírportálunkat"

De tényleg agyfaszt lehet kapni: Mond XY dolgot a bemondó, snitt és a riporter elmondja ugyanazt, csak más szórenddel...

Azonkívül nem tudom hogy vagytok vele, de a halott kisgyerekek, a kutyatámadások és a 50 kilós sárgadinnyék baromira nem érdekelnek. Nem azért mert nincs információ értékük, de ne ezek legyen a nap összefoglalói.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.12.02. 18:54:31

márpedig ez az ország a teszkós bevásárlás és a kocsma után konkrétan a tévék előtt bambulva éli mindennapjait. még ha ez az értelmiségi elefántcsonttoronyból nem is látszik. a bloggerek és kommenterek az össztársadalom igen kis szeletét reprezentálják és így egymás között még el is hisszük, hogy más is úgy gondolkodik, ahogy mi. menjen ki a véleményvezér a madarasteszkó parkolójába és kérdezze meg az első random felé tartó arcot, mit gondol a fenti témáról. borítékolom, k*rvára semmit, míg a napi barátokköztötöt és megasztártot megkapja.

Dr. Cica75 2010.12.02. 18:54:39

Sajnos az egyik legnagyobb probléma merült fel a bejegyzés kapcsán: a jelenlegi kormánynak fogalma sincs, hogy hogyan működik valójában ez az ország, illetve hogy hogyan működik a világ.
Ennek megfelelően nem alkalmasak arra, hogy eldöntsék, hogy merre fog mozdulni a világ, és hogy abban merre kellene mozdulnia Magyarországnak.
A kormány párhuzamos valóságban él és párhuzamos valóságot épít egy, a külvilághoz ezer szállal kötődő országban.Így a bukás biztos, csak az időpontja kérdéses.

Khayness 2010.12.02. 18:54:46

Pedig sokat segítenének a politikai rekrutációban/politikára nevelésben színvonalas, pártfüggetlen, könnyen értelmezhető műsorok.

Itt nem lesz The Daily Show vagy The Colbert Report szerű, élvezhető politikai talkshow. Nagy Pocsolyán túl hihetetlen hatásuk van.

is 2010.12.02. 18:54:51

@tothh: "A másik félelem, ami őket motíválja - szerintem - az, hogy nem akarnak még egyszer köznevetség tárgya lenni. A Heti Hetesre mindenki emlékszik. Ott nem a kormány valódi tevékenysége, eredményei, vagy hibái voltak lényegesek, hanem, hogy nevetség tárgya legyen."

Tan az ellenzek valasztotta meg Grespik Laszlot, Torgyan Jozsefet, mint most Semjent, Matolcsyt meg Szalai Annamariat, meg Schmitt Palt? Te tenyleg elhiszed, amit leirtal, vagy muszaj volt idemasolni? Ilyen hulyeket komolyan venni nem lehet, ezzel ne is kiserletezz. Akkor legalabb hadd rohogjon rajtuk az ember.

globglob 2010.12.02. 19:14:36

@Thresher: "a kereskedelmi csatornák pedig mintha letiltották volna a gazdasági vagy politikai riportok közlését".

Pont ugyanez tűnt fel nekem is. Hónapok óta a tegnapi volt az első híradó, amit megnéztem (TV2). Témák: hó esett, ónos eső esett, sok volt a baleset, elfogtak egy bankrablót, meghalt egy nő szülés közben.
A legfrissebb fejleményekről nyugdíjpénztár ügyben, vagy arról, hogy a parlament most tárgyalja az új médiatörvény tervezetét, egy szót sem ejtettek.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.02. 19:14:38

@is: Nem is ezzel van a probléma, nevezett személyeken szerintem csak a legelvakultabb fanok nem röhögnek. A kettős mércével van a probléma. Illetve arról, hogy csak ez volt.
Persze nyilván a "baloldal" makulátlan, csak remek emberekből áll, és amúgy is mindenről a fidesz tehet....

Én pont azt mondom, lehessen kritizálni, keményen is kritizálni, csak akkor objektíven, mindenkit, és nem csak a bornírt dolgokról beszélni.

perikles2K 2010.12.02. 19:14:45

sztem a választók 90% nem lép ki a hírtv - rtlklub -tv2 - köztévé - megyei újság médiatérből. Bőven elég ezeket kontrollálni.

Lacdelo 2010.12.02. 19:14:59

Kedves szlovak barataink tisztabban latjak a magyar media viszonyokat, mint sok magyar "szakerto".
Melysegesen szomoru es elgondolkodtato. :(

"A Magyar Televízió hírműsorai ma csak annak érdekesek, aki a politikai propaganda és manipuláció árnyalatait kívánja tanulmányozni" - vélekedik Morvay. Hozzáteszi: el kell azonban ismerni, hogy a Magyar Televízió ezt magasabb szakmai színvonalon teszi, mint a Fico-televízió amatőrjei.

"És a média maradék része, beleértve a nagy kereskedelmi televíziókat is? Az egyszerűen nagyon meg van ijedve, s az ellenállás helyett keresi azokat a módokat, hogyan tudna megegyezni a mindenható kormánnyal és túlélni azokat a körülményeket, amelyek lassan Belorussziára kezdenek hasonlítani" - zárja jegyzetét a Sme.

atv.hu/kulfold/20101202_mar_szlovakiaban_is_tema_a_magyar_mediatorveny

kubatov_kommunista 2010.12.02. 19:29:51

1996-ban is már volt e-mail címem és neteztem. (egyetemen)

A véleményem pedig:
Hír az index.hu-n du. 4-kor (már tudtam)
index.hu/tudomany/2010/12/02/uj_tipusu_letformat_talalt_a_nasa/

A hír: www.nasa.gov/home/hqnews/2010/nov/HQ_M10-167_Astrobiology.html

A 20 órai közvetítés: www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html
állítólag itt lesz magyarul is:
www.galileowebcast.hu/kozvetites.html

mindezt blogokból és a netról összeszedve.
Mindjárt 1/2 8. nem tudom mi lesz a híradóban. Nem is érdekel. ami érdekes volt ma már összegyűjtöttem és leszűrtem. Egy ilyen fajta kommunikációt nem lehet szabályozni. És az benne a szép.
Szóval inkább '86 lesz az a '96. Már ami a szemléletet illeti.

musi 2010.12.02. 20:02:22

Azért még mindig jelentős tömegeket irányít (és butít) a TV például... legfőképp a vidéki emberek tartoznak ide, akik számára tényleg SEMMI más nem létezik (még ha be van kötve az internet, akkor is a TV van első helyen) Sajnos. Ha jól tudom kb 2 millióan neteznek az országban, ennek valamivel több, mint a fele fővárosi...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.02. 20:02:24

A híradóba a képekért néha belenézek, de nem élőben, hanem este 9 táján elmegyek ide:

www.hirado.hu/

Aztán a fél 8-as videót 5 perc alatt végigkattintgatom átugorva minden érdektelen dolgot. Így látok némi képanyagot is a napi hírekhez.

A fidesz valószínűleg úgy van ezzel, hogy a nyugdíjasokat elég jól le lehet fedni a hagyományos médiákkal, és úgysem kerül semmibe elfoglalni azokat, ezért megéri, és így legalább a nyugdíjasokat (akik nem kevesen vannak) lehet terelgetni a helyes vélemény felé.

hunyuan 2010.12.02. 20:02:30

@kubatov_kommunista: "...Szóval inkább '86 lesz az a '96. Már ami a szemléletet illeti. "

igaz
de inkább inkább '26-'36, szemléletileg

mréveiller 2010.12.02. 20:02:38

gondolom az összes itt szavazó elolvasta a törvénycsomagot és nem csak az itt leírtak ás az indexes blogok után szavaz. persze

Bergeroth 2010.12.02. 20:02:43

Ebből is látszik, hogy a fidesz, orbán vezetésével, még véletlenül sem akarnak lejönni a felhőkről, és kicsit sem akarnak tájékozódni a nagy magyar valóságban. Azt tippelem, hogy a fidesz gondolkodásmódja egyszerűen fizikailag képtelen kilépni, az 1970-1990 környéki időszakból. Más módon egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy tényleg miért hiszik azt, hogy a média befolyásolásával elérhetik a céljaikat. Ez csak egy újabb marhaság, amit már megint ránk akarnak erőltetni és erőszakkal akarják lenyomni a torkunkon.
Komolyan azt gondolják, hogy van a tévé meg a rádió, és ha az már az övék, akkor nyert ügyük van és csókolom?
Annyira látszik, hogy fogalmuk sincsen a 21.-ik századról. Semmi. Egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy 21.-ik századi emberként gondolkozzanak.
Ugyanis blogot lehet regisztrálni a határokon kívül is, netezni lehet netkávézókból is, és egy mai akármelyik okostelefonról, bármikor felmehet az ember a netre.

Tényleg azt hiszik, hogyha elfoglalják a médiát, akkor az már elég ahhoz, hogy vegytisztára tudják mosni az emberek agyát? Egyszerűen ciki amit művelnek, ciki, azt hiszem ez rá a jó szó.

jónévez 2010.12.02. 20:14:05

Miért lenne az baj, hogy el lehet lehetetleníteni magas bírságokkal egyes (akár országos) TV-ket? Az netán jobb volt/(van), hogy a nyilvánvaló hazugságaikat, ünnepeink le_sem_szarását, gyerekek fejének hülyeségekkel tömését számon sem lehet rajtuk kérni?
Hogy a legbrutálisabb ocsmányságokért is csak 20 perc elsötítés jár?

Csak hadd tanuljanak, ha másként nem, akkor a pénztárcájukon. Nem csak mi, átlagemberek kell, hogy minden hülye húzásunkért zsebbenyúlással vezekeljünk (a TV-k hallelujázása közepette), ők is fizessék meg ugyanolyan jogosan az árát a köz elleni vétségeiknek.

jónévez 2010.12.03. 08:35:16

@M.Trezeguet: Miért gondolod? Félreértés esete forog itten fenn :) .
A Véleményvezér előadja a véleményét, és ARRA vár (persze, lehetőleg megerősítő) választ, nem a törvénycsomagra. De ő/ők véleményvezér néven teszi/teszik. A TV-k, rádiók a megfellebbezhetetlen hozzáértők maszkájában adják elő ezt.
Persze, pont a médiatörvény ezt kívánja visszaszorítani, a vélemény tényként való előadását, ez fájhat is sokaknak, értem én...

igényes 2010.12.03. 08:35:27

Nem szoktam ilyet írni:

Nagy szar ez a Magyar Telvizió, de a Duna Televizió is.

Vajon miért nem adnak 17-00-tól képviselőként 1'-et az ellenzéknek, hogy kifejthető legyen véleményük. Persze a percek összeadódhatóak is lehetnének egy véleményvezér részére. Nos, aki röviden nem tudja elmondani a lényeget, az más gazemberségre is képes. Valószínűleg a FIDESZ nem fogadja engedni, hogy 2/3 baromságot 1/3-ad harmad idő alatt semmisé tegyen. Fiatal Demokraták vagytok, vagy FASZ-ok harcosai.

Calwer 2010.12.03. 08:35:28

"legalábbis a nyugdíjtól távolabb lévő fele"
És talán nincs épp elegendő nyugdíjas ahhoz, hogy rájuk ne érje meg koncentrálni? Ez a réteg eldöntheti a választásokat.

dr kíváncsivagyok 2010.12.03. 08:35:36

És még Mi döbbentünk meg és tiltakoztunk a Szlovák nyelvtörvény ellen ?! - Ugyanaz pepitában !

Jofiu 2010.12.03. 08:35:46

@triumphator: azert ez a kocsma es Teszko ez ugyanolyan sztereotipia am mint amit te kritizalsz.
Mellesleg a csalad nem ertelmisegi reszet nezve az autoszerelo tesom inkabb kedvenc hiroldalakat es blogokat olvas. Nyugdijas edesanyam szinten. Apu tv-zik csak. Erdekes, hogy abbol is hasonlo kovetkeztetesekre jut mint sokan masok akik nem csak a tv-re tamaszkodnak. Ugy latszik ki lehet szurni a bikaszart igy is, nem kell hozza kulon kozponti vedelem. Persze ezt mar tudjuk, a torvenytervezet nem az allampolgart igyekszik vedeni. Tegye fel a kezet aki ezt elhitte.

Mike36 2010.12.03. 08:35:56

tudomásom szerint 800 ezren néznek még mindig csak analóg adást - vagyis 3 adót: m1, rtl, tv2
ezeknek internet hozzáférésük sincs jó eséllyel

Mike36 2010.12.03. 08:36:03

mondjuk a korábbi médiatörvény is egy rakás szarkupac volt, a mostani sem lesz jobb
kár, hogy nem kötik regisztrációhoz a blogolást, mert akkor tudnám mondani hogy nyasgem, de hát így..

Jofiu 2010.12.03. 08:36:07

@musi: meglehet, de szuk koru videki, nem ertelmisegi koromben mar en is ugy latom, a net eleg fontos alternativ informacioforras. Akinek nincs, azzal is megbeszelik mit olvasott mas - latsd tesom a muhelyben - a kulonfele oldalakon - amibe sajna a kurucinfo is beletartozik. Ne is beszeljunk arrol, apu, aki onalloan csak tv-zik es radiozik, o is azt mondja, hazudnak. Hozza is eljut info ugy hogy szobaall masokkal - nem beszelve arrol ha amit mondanak a tv-ben nem egyezik azzal amit tapasztal az idok folyaman. Nehez megvezetni azt aki nem bujik el kutyaval a lakasaban es csak a TV-n keresztul ismeri a vilagot. Mar ha a boltba vagy a kocsmaba kimegy eljut hozza ez az egyeb forrasbol is, nem is beszelve arrol, ha munkaba jar, emberek koze. Azert eleg sokan vannak meg ilyenek videken is. : )

Netuddki. 2010.12.03. 08:36:29

Minden törvény annyit ér amennyit be tudnak belőle tartatni. Namost ezek a töketlenek még az adókat se tudják beszedni...

igenember 2010.12.03. 08:36:35

@globglob: Na igen, a legtöbb tévénézővel az a gond mint veled. RTL klub meg a TV2.

Nem. Ezeket. Kell. Nézni.

Már ha hírekre vagy elemzésekre vágysz. Ezek bulváros adók, ennek megfelelő műsorszerkezettel. Napi fél órás bulvár szerű "híradóval".

Azt javallom nézzél szét a csatornák között. Meg fogsz lepődni. Ha az ATV-t vagy Hírtv-t látod, időzz ott el egy pillanatra.

The Opinion 2010.12.03. 08:36:45

@jónévez:
Mindenki dönthesse el, mit akar nézni!
Az mi, hogy te mondd meg én mit szeressek, s ha nem szeretem is nézzem mint egy agyhalott.
Te kedves jónévez hány éves vagy?
Tudatodnál voltál már amikor ez a felfogás volt a mainstream? Akkor azt szocializmusnak hívták!

Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy lett ebben az országban hirtelen ennyi kommunista!
Valaki adjon már erre választ, mert nekem a hajam is égnek áll, hogy itt a nyakunkon a KOMMUNIZMUS LEHELETE!!!!!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.12.03. 08:36:48

Az emberek többsége tényleg kutyájával bezártan TV-ből tájékozódik: nyugdíjas ország lennénk, szavazatuk ugyanannyit ér.

igenember 2010.12.03. 08:36:51

Egyébként meg egyetértek a bloggal. A Fidesz mindent kontroll alatt akar tartani. Vagy ellehetetlenítik, vagy a 2/3-ukkal szimplán overpowerezik.

kacsalekvár 2010.12.03. 08:36:59

60 éves apámnak egy egyszerű fájl áthelyezés is gondot okoz a számítógépen. A netezésről ne is beszéljünk.

A jelenlegi képviselők között is akad jó pár az ő korosztályából, bele sem merek gondolni, hogy ők is ilyen gondokkal küzdhetnek. Vajon mit fognak fel a világból?

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 08:37:00

Az a baj kedves cikkíró, hogy tévedsz! Mivel az emberek nagy többsége mtv, tv2, rtl néző! Ez abból is látszik, hogy egy felmérés szerint a megkérdezettek 60% azt mondta, hogy romlott hazánkban a közbiztonság! Holott javult csak nem látnak mást a híradóban csak megölte, kirabolta stb.....! Internet! Ugyan már! Jó ha 1000000 ember olvas politikai napilapot!! De szerintem nem!!

szerjóska 2010.12.03. 08:37:21

@jónévez: brutális ocsmányság azért van, mert sokan kíváncsiak rá. aki az ocsmányságra ugrik, abban keresve a gonoszt, az sokszor a saját kíváncsiságától fél, ill. képtelen szembesülni azzal. szóval aki segíti a közt a vétkezésben, azt megbünteti a köz? letöltöd a filmet, aztán beperled a torrentoldalt?

ha meg annyira belemélyedünk abba, hogy a gyerekek utánozzák (utánoznak egyes) a tv-ben látható cselekvéseket, hangsorokat, akkor arra is rá kell döbbennünk, hogy ha a hazudozó balfaszokat nézi a gyerek a tv-ben, akkor majd azok válnak mintává számára, azokat fogja utánozni, aztán ha a hazudós balfaszok kizárólagossá válnak, majd esetleg tényleg szembesülhetünk azzal, hogy a rohadtmocskos média hazudós balfaszokká silányítja a majdan felnövő csemetéinket.

sztd 2010.12.03. 08:37:33

"Vannak persze olyanok, akik a kutyájukkal és a tévéjükkel a lakásukba zárkózva élik életüket. Ezt a törvénytervezetet úgy írták, mintha ők lennének az ország többsége. A Véleményvezérnek azonban meggyőződése, hogy ez nem így van."

A szavazók többségénél sem így van? Csak azért kérdezem, mert a többiek értelemszerűen nem érdeklik a politikusokat.
Ráadásul pont a kérdéses korosztály az, akit meg kell hódítani, mert a többiek már megvannak. Ebből inkább az látszik, hogy a kormány szerint vagy a fiatalabb korosztályokat meghódító Jobbik és LMP nem ellenfél, vagy ezeket a médiumokat egyszerűen fölösleges szabályozni, mert csak baj származik belőle.

döncike1 2010.12.03. 08:37:49

@M.Trezeguet: bakker 170 oldal és egy jogász is azt nyilatkozta, hogy rengeteg atmutatás van benne ami anyag után tovább kellene kutakodni, egyébként te gondolom akkor elolvastad és mindent megértettél.

Italo Balbo 2010.12.03. 08:38:15

@jónévez: Ja, mert ez majd a jó erkölcsről fog szólni. Nem is arról, hogy melyik tv mennyit tesz be a pártkasszába

Balek 2010.12.03. 08:38:24

Kedves Véleményvezér! Precíz levezetés, de a végső következtetést egy kis kanyarral módosítanám: igaz, hogy nem az ország többsége a lakásba bezárkózó, csak TVt néző emberek, de a jelenlegi kormány számára fontos szavazók többsége ilyen. Az eddigi intézkedésekből is az látszik, hogy a kormány az inaktívok szavazataira épít, ebbe a sorba illeszkedik a médiatörvény is.

Almaspite 2010.12.03. 09:04:05

Én attól félek, hogy akár azt is megtehetik, hogy a külföldi szerverre helyezett blogokat az összes hazai internetszolgáltatónál hatóságilag tiltólistára rakatják - lásd Nagy Kínai Tűzfal...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.12.03. 09:07:39

@Jofiu:
örülök, hogy szűkebb családod a magyar átlag feletti nívón fogyaszt infót és alakítja ki a véleményét. ugyanakkor, meggyőződésem (aka véleményem), hogy az "átlagmagyar" nem ilyen.
és emellett az is tény szerintem, hogy a mainstream internetes portálok - elsősorban a piacvezető index - mindent elkövet, hogy a kormányellenes kritikákat és nézeteket megfogalmazó blogokat a lehető legszélesebb körben, mindenféle tartalmi és színvonalbeli szűrő nélkül megjelenítse. elég ránézni a blogketrecre, hetek óta csak orbán-ekéző posztok jelennek meg. azaz átteszik az ideológiai harc terepét a tévéről az internetre. a nagy kérdés, hogy a négymillió iwiw-felhasználó országában ez mennyire hatékony.

Terézágyú 2010.12.03. 09:15:56

@triumphator:
"elég ránézni a blogketrecre, hetek óta csak orbán-ekéző posztok jelennek meg"

Pl. a Véleményvezér emlékeim szerint a választások előtt is naponta kiemelt helyen volt stb.
Akkoriban rengeteg maszop-ekéző blog jelent meg... Ma ugyenezek a blogok orbánt ekézik - nyilván nem véletlenül.

Mellesleg az Index sosem tagadta, hogy inkább liberális mint konzervatív - ugyebár nem kötelező ezt olvasni...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 12:19:08

"A médiatörvény jelenlegi formájában arról tanúskodik, hogy a kormány néhány meghatározó embere egyszerűen nem érti, hogy hogyan működik ez az ország"

Az a baj, hogy nem csak ez a törvény tanúskodik erről, és nem csak ez a kúrmány nem érti, hanem az előzőek sem értették. És nem csak média téren.

fidesz friend 2010.12.03. 12:19:13

@Fiasco:
ELRETTENTÉS mellett BOSSZÚ is, mert a független sajtó sosem szerette, nem tisztelte és (amíg arra alapot nem szolgáltat a szeretett vezér) nem is fogja tisztelni Orbánt.

aki ezért képes arra, hogy FELNŐTT EMBEREK ÖNÁLLÓ GONDOLKODÁSÁT ÉS VÉLEMÉNYFORÁLÁSÁT korlátozza. Anti-Európa modorban

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 12:19:16

@Spiritualiqus: "Az azért nonszensz ami a mónikashowban meg a balázsshowban ment évekig."
Nonszensz is, de a módszerek is, amivel korlátozni akarja. És azok ráadásul nem is ezek ellen a szarok ellen irányulnak.

Rive 2010.12.03. 12:19:17

@triumphator: Nomost.

- egyrészt szólok, hogy szabad fidesznyik portált inditani és versenybe szállni a piaci poziciókért.
- Mondjuk összehasonlitva az online lapokat akkor azt találjuk, hogy mondjuk a NOL rendszeresen közöl mindkét oldalról publicisztikákat: a 'jobber' lapok meg cirka annyira szeretik a 'balos' cuccot, mint a Népszava a 'jobbereket'.
- Szóval mennyire is valósul meg a médiaegyensúly a jobber portálokon, lapokban? Hol a heti rendszeres TGM publicisztika a MNO cimlapjáról?
- Az, hogy pillanatnyilag a Fidesz tisztán kihivta maga ellen Mo. munka- és piacképes lakosságának nagyobbik részét fel se merül benned, mint a jelen állapotok oka?

Bergeroth 2010.12.03. 14:44:46

@Spiritualiqus:
Nem tudom feltűnt-e, de szeretett vezénylő tábornokod, soha nem volt egyenes ember. Mindig az aktuális széljárás határozta meg, hogy épp melyik oldalhoz tartozik. És mivel ebből kifolyólag nincsenek elvei, csak céljai, ezért ő az egyik legrosszabb, ami történhet ezzel az országgal.

globglob 2010.12.03. 22:03:28

@igenember: Kissé félreérthetően fogalmaztam.
Nem azért néztem meg hónapok után a TV2-n egy híradót, mert egyébként a híradón kívül nézek rajta mindent. Ellenkezőleg, nem nézem a csatornát egyáltalán.
Az előttem szóló "kereskedelmi csatornák" megnevezésére jöttem a TV2-vel, mert az RTL Klub mellett az az egyetlen kereskedelmi csatorna, ami kódolatlanul eljut szinte minden tévével rendelkező háztartásba. A HírTV-t nézem rendszeresebben, arra nem is panaszkodtam, hogy nincsenek rajta politikai hírek.
Most mindjárt letesztelem az RTL KLub híradóját, hátha ott jobb a helyzet, mint a TV2-n.

globglob 2010.12.03. 22:03:31

Megnéztem a híradót az RTL Klubon. Ez sem jobb a TV2-nél:

Halálos közlekedési baleset Algyőnél
Csúszós utak, balesetek országszerte
Áramszünet Szablocsban
100 ezer forintos bírság, ha sózzák az utat
Gázömlés az idősek otthona mellett
Feljelentették a BRFK vezetőjét szabálytalan közlekedés miatt
Váci ékszerboltot raboltak ki
XI. kerületben bankot raboltak
Vádemelés a bozótvágóval gyilkoló férfi ellen
Kulcsár Attila vallomást tett
Nyomoznak az Álomsziget ügyében
Tartanak a orvosok a kártérítési perektől
Felmérés a szegény gyerekekről
Megváltozott munkaképességűek termékeinek piacra jutása
Ottfelejtett kuka Pécs belvárosában
Újra jár a karácsonyi villamos Budapesten
Megérkezett Budapestre az igazi Mikulás
Megérkezett a Vatikánba a karácsonyfának szánt fenyő
Magyarországgal kapcsolatos információkat jelentetett meg Wikileaks
Arzénos baktériumok
Tűzvész Izraelben
Szükségállapot a Balkánon árvíz miatt
Focivébé rendezésének eredményhirdetése
Időjárás
Pandabocs az atlantai állatkertben

Az álomszigettel kapcsolatban volt egy kis gyurcsányozás, meg maximum a Wikileaks, egyébként semmilyen aktuális politikai-gazdasági hír nem volt.

trendo+ 2010.12.05. 14:27:16

@ColT: Tipikus fideszes módszer. Felbőszítik az embereket néhány polgárjogi szerződés alapján (jogosan) felvett, kirívóan magas végkielégítéssel, aztán erre való hivatkozással lenyúlják a 30-40 éves munka után kollektív szerződésben rögzített, megszolgált pénzeket. Felbőszítik a pornográf műsorokra való hívatkozással a nézőket és aztán a meghozott jogszabályok alapján ellehetetlenítik az ellenzéki sajtót...

trendo+ 2010.12.05. 14:27:26

@globglob: Beindult az öncenzúra! A ker.tévék már nem is mernek politikai hírt leadni. A legutóbb szinte vezető hír lett valami kínai kisgyerek, aki beleszorult a mosógépbe... Bravó! Jön a színtelen, szagtalan, kormánypárti sikerpropaganda, agymosás betetőzése, előbb-utóbb Szabad Nép félórával megfejelve. Kár volt a 89-es cirkuszt megcsinálni.

gt_ 2010.12.22. 16:27:25

@Szekuriti Blogger: Szerintem a nyomtatott és az egyén nem-online média távolról sincs leáldozóban.
Te valószínűleg saját magadból indulsz ki, amikor a tájékoztatás sebességét mondod egyetlen, mindent kizáró kritériumnak / mércének. Ez nálam nem a legfontosabb tényező... sokkal inkább a minőség, ebben értem mondjuk az objektivitást, utánajárást, és a többit. Ehhez bizony idő kell. Nem mondom, hogy az interneten nincs minőségi tartalom, viszont az sem pillanatok alatt jön létre.
A magyarországi internet penetrációról meg nem is írtam semmit....





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása