Véleményvezér

vv

Top5: 2010 legrosszabb világpolitikai fejleményei, magyar szemmel

2010.12.17. I 11 komment I Címkék: usa lengyel toplista eu gorog korrupcio kulpol

Az EU ötlettelen, Törökország távolodik, az USA nem akarja megvédeni régiónkat, hazánk egy barátjának politikai karrierje dicstelen véget ért, a lengyeleket pedig óriási veszteség érte. Számunkra is rossz dolgok, melyek a világban történtek.

Folytatjuk toplistánkat, a magánnyugdíjpéztárak elleni érvek, a legnagyobb belpolitikai csalódások és a legpofátlanabb mondatok után ezúttal megpróbáltuk összeszedni azt az öt világpolitikai eseményt, mely a Véleményvezér megítélése szerint 2010-ben a legnagyobb csalódást jelentette magyar szemmel. Tessék szavazni és vitatkozni!

5. Az amerikai rakétavédelmi rendszerek lengyelországi és csehországi telepítésének meghiúsulása

A rakétavédelmi rendszer lényege természetesen nem elsősorban a rakétavédelem lett volna, hanem, hogy kézzelfogható amerikai katonai jelenlétet biztosított volna a két közép-európai országban. Varsó és Prága azért kívánta ezt, mert azt gondolták, hogy így újra meg tudják erősíteni az Egyesült Államok egyébként egyre csökkenő elkötelezettségét régiónk védelme iránt. A mi szempontunkból azonban nem ez volt a fontos fejlemény, hanem az, hogy az oroszokkal a konfliktusokat kerülni akaró Washington visszalépett. Ez ugyanis kifejezetten rossz üzenet a régió minden országa, és így hazánk számára is.

4. Az EU és Törökország gyors távolodása

Az elmúlt évtized Törökország gyors megerősödését és stratégiai felemelkedését hozta el. Az EU-csatlakozás reményében számos olyan reformot vezettek be, amelyek egyrészt lehetővé tették az ország robbanásszerű gazdasági növekedését, másrészt kulturálisan is közelebb hozták az országot a Nyugathoz. Azzal azonban, hogy Merkel és Sarkozy elutasították, hogy tagjelöltnek tekintsék Ankarát, mesterségesen elfordították Törökországot Európától. Hazánknak ez különösen káros, mert egy esetleges török EU-tagság rengeteg gazdasági lehetőséget tartogatna számunkra.

3. Ivo Sanader összeomlása

Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök a magyar-horvát stratégiai együttgondolkodás egyik kulcsfigurája volt. Nemcsak rendkívül jó viszonyt ápolt számos magyar politikussal, hanem híján volt bármilyen magyarfóbiának is. Részben neki is köszönhető, hogy a horvát-magyar viszony a magyar szomszédságpolitika kősziklája lett. Alig egy hete a horvát parlament korrupciós ügye miatt megfosztotta mentelmi jogától, az azonnali letartóztatás elől Ausztriába menekült, ahol másnap nemzetközi elfogatóparanccsal letartóztatták. Most egy cellában várja a kiadatási kérelem elbírálását. Nagyon dicstelen és szomorú vége ez egy szövetségesünk és barátunk politikai karrierjének.

2. Az EU ötlettelensége Görögország kapcsán

A görög sztori az EU tehetetlenségének eddigi legjobb illusztrációja. Ez az ország deklaráltan csalással jutott be az eurózónába, hogy ott aztán éveken át olyan trükkökkel manipulálja költségvetési számait, amelyekről Gyurcsány Ferenc nemhogy őszödi beszédet, de négy felvonásos korhatáros káromkodós előadást tudott volna készíteni. Az Unió mindezt némán tűrte, annak ellenére, hogy az árat a többi ország fizette. Majd amikor eljött a szembenézés ideje, még Athénnak állt feljebb. Először kiosztották Brüsszelt és Berlint, Kínához szaladtak, mondván, hogy az stratégiai okokból olcsóbban ad majd pénzt, mint a Nyugat. (Biztos volt ott is nyugati zászlós, keleti szeles beszéd.) Amikor azonban a derék pekingi kommunisták viszonzásként a legnagyobb kikötőt, a legnagyobb bankot és a legnagyobb hajózási céget kérték, a görögök rájöttek, hogy mégiscsak kénytelenek lesznek az EU és az IMF által diktált szabályokhoz igazodni. Látszólag célba ért az EU, de valójában mindenki tudja, hogy 2-3 éven belül elkerülhetetlen a görög államcsőd, aminek kezeléséről ötlete sincs senkinek az Unióban. Mindez azért nagyon rossz hír nekünk, mert rontja az EU gazdaságának kilábalási esélyét, valamint az Unió és a közös valuta hosszú távú fenntarthatóságába vetett hitet. Sajnos éppen ezek a tényezők lennének azok, amelyek miatt egy külföldi befektető adott esetben tőkét és know-how-t hozna Magyarországra.

1. A lengyel vezetőket szállító repülőgép katasztrófája

Nem is lehet kérdéses, hogy a legrosszabb világpolitikai hírt 2010-ben magyar szemmel nézve is a lengyel vezetőket szállító repülőgép katasztrófája jelentette. Április 10-én olyan emberek haltak meg, akik Magyarország barátai voltak, hazánkra partnerként és szövetségesként tekintettek, és akik kérlelhetetlen ellenségei voltak a kommunizmusnak és a kommunizmus továbbélő hatalmi hálózatának. A lengyel nemzetet és elitjét óriási veszteség érte: a katyni mészárlás áldozatainak hozzátartozóit is szállító gépen utazott többek között a lengyel elnök és felesége, a vezérkari főnök és még számtalan magas rangú állami és katonai vezető is. Egyáltalán nem véletlen, hogy aznap estére Budapesten rögtön gyertyagyújtás és megemlékezés szerveződött: ami a lengyeleknek fáj, az nekünk is fáj.

Szerinted mi volt 2010-ben a legrosszabb, leginkább csalódást keltő világpolitikai esemény egy magyar számára?

surveys & polls


Hétfőn 2010 legelképesztőbb hazai politikai karrierjeit szedjük listába!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezekiel 25,17 2010.12.17. 14:03:13

Nem értem ezt a nagy Törökország mániát. Törökország kulturálisan nem illik az EU-ba. Minek még egy problémát importálni? Ráadásul még a kurdokat ist? Mikor a sokkal kisebb lélekszámú magyar kisebbség ügyében sem tud és akar odahatni az EU.

Másrészt badarság ez badarság: "egy esetleges török EU-tagság rengeteg gazdasági lehetőséget tartogatna számunkra." Ugyan milyen gazdasági lehetőségeket rejt Magyarország számára Törökország? Milyen termékeket tudnánk mi oda exportálni, amit eddig azért nem tehettünk meg, mert Töröko. nem az EU tagja? Semmilyet!

Vagy esetleg a török befektetők után vágyakozunk annyira? Kötve hiszem, hogy pont rájuk lenne most szükségünk. Amúgy meg, ha egy török cég itt akar befektetni, most sincs semmi akadálya!

Gazdasági szempontból Magyarország száméra semmiféle előnyt nem jelentene a török csatlakozás. Hátrányt annál inkább: egy rakás fejlesztési pénztől esne el az ország, mert a fejletlen anatóliai régiókat kellene támogassa az EU. Törökország nem egy Bulgária vagy Románia, , hanem a kettőnél 2-2,5-ször nagyobb ország, amelynek a felvétele nagyságrendileg jobban megterhelné az Uniót.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.12.17. 14:03:18

A legelső ponttal nem értek egyet, Közép-Európában érezhetően keresik az oroszországi kapcsolatokat, hiszen láthatóan az amerikai oldal nem jött be túlságosan a régiónak. Ráadásul az oroszokat az amerikai, new yorki "üzleti körök" legerősebb ellenpólusának tekintik.

sztd 2010.12.17. 14:31:44

Valahogy Törökország távolodását nem érzem tragédiának. Valószínűleg Berlinben és Párizsban már tapasztalják, de szerintem mindenki ösztönösen érzi, hogy Törökország (és Izrael) egyszerűen nem ide valók. Kultúrálisan egy másik világ, Több közük van egymáshoz (továbbá Szíriához, Jordániához, Libanonhoz, Palesztínához és Egyiptomhoz, mint normális esetben Európához valaha is lesz.
Nem kell utálni őket, lehetnek jó gazdasági kapcsolataink velük, de ők egy másik világ. Nem tartozhat mindenki ide! Szerintem ők sem.

Görögország esete valóban kijózanító, mint ahogy az EU töketlenkedése a Szlovák nyelvtörvény esetében is az volt. Akkor azt hittem, hogy ez azért van, mert az EU csak gazdaságilag potens, de úgy tűnik, hogy pénzen kívül semmire nem számíthatunk ettől a szervezettől. Legalább a Schengeni kérdést és a vámuniót megoldották!

bulvárcsávó az rtlklub sztárja 2010.12.17. 16:16:39

Számunkra bármi, ami a világban történik, rossz. A múltkor pl. azért esett a forint mert é-korea ágyúzta d-koreát. Az agyam eldobom. Történjen akármi, 1: a forint romlani fog, 2: az üzemanyagárak emelkednek, 3: a munkanélküliség emelkedik, 4: úgy általánosságban morálisan, gazdaságilag, társadalmilag minden egyre sokkal szarabb lesz. Ja, hogy ez máshol is így van? Persze, node egy osztrákot nemigen vág mellbe egy benzináremelés az 5X-ös fizujához képest nemde? Magyarország amig létezik, az itt élőkkel együtt szív és szívni is fog mindig is. Amen.

Italo Balbo 2010.12.17. 16:50:51

A lista lapján nyugodt évet zárunk. Ettől függetlenül is úgy gondolom, Magyarország történelmének legszebb korszakát éli most, csak nem tudjuk értékelni. Sebaj, majd ha jönnek a rosszabb idők...

asola 2010.12.17. 16:56:27

Szerintem ezek a külpolitikai események ugyan aggasztóak, de nincsenek egy kategóriában azzal, ami idehaza történik.

A Fidesz szépen visszaalakítja az országot a kommunizmusba és ez SOKKAL de SOKKAL nagyobb károkat okoz nem csak a gazdaságban hanem elsősorban a fejekben.

Egy ilyen magánnyugdíj-einstand után ki fog tisztességesen adót fizetni ha megteheti, hogy ne fizessen?

Ki akar egy olyan országban élni, ahol egy csak kormányoldalból álló cenzor-médiahatóság óriási összegeket róhat ki büntetésként a neki nem tetsző médiumokra és hiába pereled be, addigra tönkremész (nincs halasztó hatály) ???

Ki akar egy olyan országban élni, ahol nyíltan alkotmányellenes, visszamenőleges törvényeket lehet hozni és még az alkotmánybíróság sem tud megvédeni, mert egy másodperc alatt levágják kezét-lábát???

Amíg itthon ilyen elképesztő ámokfutás folyik, addig kis túlzással világháborúnál kissebb külpolitikai dologgal nincs értelme foglalkozni.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.12.17. 18:01:23

@Szekuriti Blogger: Az elsővel én sem értek egyet. Látni kell, hogy ma már (de legalábbis egyelőre), bármennyire is szeretnék sokan, Oroszország nem az ellenségünk. Sokkal inkább a szövetségesünk kellene legyen.
Ezért örültem, amikor a hidegháborús logikájú amerikai védelmi politika (egyelőre) megbukott, nem kell feleslegesen élezni Oroszországgal az amúgy is komplikált viszonyt. Különösen nekünk nem itt mellette, akik részben tőlük is függünk.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.20. 09:56:54

Lám-lám.

Nagyon szeretjük a katonai jelenlétet az országban. Ó, a régi szép idők! A szovjet tankokkal és laktanyákkal. Miért is kellett elkergetni őket? Most lenne katonai jelenlét rakátapajzs nélkül is…

És a régiót is meg kell védeni, persze. Csak találjuk már ki, gyorsan, hogy kiktől.

Na meg milyen felháborító, hogy kerülni akarják a konfliktust Oroszországgal. Igen, a komcsikkal feltétlenül kell konfliktus. Akkor is, ha épp nincs. Ha Amerika nem akar, akarunk mi, nemdebár?

CRP_nulla 2010.12.21. 09:04:34

A németek törökellenességét teljes mértékben meg tudom érteni. Itt kinn igen sok gondot okoznak. Én látva, hogy mennyire nem képesek beilleszkedni a német társadalomba (persze itt is vannak kivételek), simán ellene voksolok. Itt kinnt felnőtt egy generáció, akik beszélnek ugyan németül, de ezen kívül sem mentalitásban, sem pedig szorgalomban semmi közük egy normális életvitelt élő némethez vagy más európai bevándorlóhoz (Pl. lengyelekkel semmi bajuk a németeknek). Érdekes módon, viselkedésük kissé hasonlít az egyik otthoni kisebbséghez.

gt_ 2010.12.23. 19:56:48

@Sawyer_: Na ebben nincs igazad. Törökország tényleg sok gazdasági előnyt jelentene. Már most is jelentős az exportunk oda. A EU biztosította szabad áru-mozgással ez jelentősen növekedne az amúgy átlag 6%-os GDP növekedést produkáló országba.
Lehet sokaknak furcsán hangzik, de a törökök testvérnépként tekintenek a magyarokra, belépés esetén kézenfekvő startégiai partnerek lennénk az EU-ban. Ilyen tekintetben simán lehetne egy lapon említeni őket a lengyelekkel.

A Törökországnak adandó esetleges EU-s pénzekkel kapcsolatos hozzáállásod meg annyira tipikus és számító. Ha nyugatabbra így álltak volna hozzá a magyarokhoz, akkor mi sem lennénk EU tagok, és egy fillér EU-s pénz sem lenne itt. Amúgy meg miért akarsz ítélkezni mások pénze fölött? Magyarország még mindig többet kap mint betesz. Hogy Németország meg a többi nettó befizető hova teszi, az az ő dolguk. Eddig elég jó döntéseket hoztak ezzel kapcsolatban. A te elég csőlátású logikáddal szemben nekik komolyabb számításaik vannak.

Törökország elutasítása szerintem leginkább vallási alapú. Vagy legalábbis közvetetten (a politikusok a népszerűségük érdekében félnek támogatni felvételt). És ezt bizony nagyon szomorúnak tartom.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása