Véleményvezér

vv

Fidesz vs. baloldal: és a belgák hová álljanak?

2011.01.17. I 91 komment I Címkék: mszp fidesz media jobbik lmp

Sokan érzik úgy, hogy elítélik a médiatörvényt és a Fidesz más intézkedéseit, de a bukott baloldali elitet is. Minél többen lesznek azok, akik így gondolkodnak,  annál előbb jelenik majd meg egy olyan politikai erő, mely őket kívánja megszólítani. (Fotó: Huszti István/Index)

Pénteken a Parlament épülete előtt sokezres tömeg tüntetett a médiatörvény ellen és a sajtószabadság ügye mellett. A civil megmozdulás a Facebookon szerveződött. A felhívás szerint a szervezők nem látták szívesen azokat, akik „pártszínekbe burkolva akarnak véleményt nyilvánítani”. A tüntetésen mégis rengeteg olyan arc tűnt fel, akiket az elmúlt húsz évből nagyon is jól ismerünk, és akik mindig is előszeretettel hangoztatták az MSZP vagy az SZDSZ iránti szimpátiájukat. A rendezvény egyik konferansziéja például az a Bakáts Tibor volt, aki néhány éve még a Fiatal Baloldal Che Guevara Magazinjához adta nevét, a „hangulatról” pedig a mindig az SZDSZ mellett kampányoló Bródy János gondoskodott. (És a tömegben ott mosolygott Horváth Csaba is.)

De mi ezzel a baj?

Belgák

A médiatörvénnyel már mi is sokat foglalkoztunk: írtunk róla, hogy koncepcionálisan rossznak és veszélyesnek tartjuk, és hogy a kormány nem csak a médiatörvény kommunikációját, hanem magát a törvényt is alapjaiban elszúrta. Ráadásul a Fidesz-kormány sem ideahaza, sem külföldön nem hallgatott senkire, még a jóindulatú és diplomatikus bírálatokat is lesöpörte az asztalról, és így menetelt előre, bele az egyre nagyobb pofonokba. Nehezen lehetne tehát minket azzal vádolni, hogy a médiatörvény hívei volnánk. De látva azt, hogy kik próbálják meg kihasználni a médiatörvény elleni tiltakozást arra, hogy kitörjenek a politikai karanténból, valószínűleg nem csak bennünk fogalmazódott meg a gondolat: bármi is történjék, mi ezekkel sem vagyunk.


Az MSZP és az SZDSZ egykori holdudvara ugyanis egyre látványosabban próbál meg rátelepedni még a civil és interneten szerveződő tiltakozó akciókra is. Azok az emberek, akik az elmúlt húsz évben teljesen lejáratták magukat azzal, hogy a balkáni amatörizmust, korrupciót és hiteltelenséget képviselő MSZP-SZDSZ-hez dörgölőztek, most úgy gondolják, kaptak még egy esélyt. Azok pedig, akiknek sem ez a társaság, sem a Fidesz mostani intézkedései nem tetszenek, kicsit úgy érezhetik magukat, mint a viccbeli belga, aki nem találja a helyét a sok vallon és flamand között.

Mit csinálhat az, aki egyik társasággal sem akar egy platformra kerülni?

Várni

Magyarországon a modern tömegdemokráciának mindössze húsz éves hagyománya van. Számtalan magatartásminta még nem alakult ki, és rengeteg régi reflex él tovább. Ilyen például az is, hogy sok tisztességes honpolgár úgy érzi, hogy az egyik politikai táborba mindenképpen be kell állnia. Nyugati demokráciákban az emberek jól tudják, hogy ez nincs mindig így: a politikai párt- és értékválasztás valóban választás kérdése, és az is egy legitim döntés, ha valaki éppen nem tud választani. Vagy mert nem érdekli a politika, vagy mert az aktuális választékból egyik párt sem tetszik neki. Ráadásul ott, ahol nem csak két évtizede váltogatják egymást demokratikus kormányok, az állampolgárok azt is tudják, hogy előbb-utóbb úgyis megjelenik majd egy nekik tetsző politikai erő vagy politikus. Mert ahol van kereslet, ott előbb-utóbb kínálat is lesz.

A Fidesszel kritikus jobboldaliak végső érve, amikor szembesítik őket „pártjuk” hibáival, mindenkinek ismerős: „Miért, az MSZP jobb? Akkor jöjjön vissza Gyurcsány? Vagy az LMP?” Ugyanez a mentalitás jellemző azokra is, akik hasonló érvek miatt tartanak ki a végsőkig az MSZP mellett. Pedig egy valódi demokráciában igenis létezik olyan, hogy éppen senki sem jó, amikor az ember senki mellett nem tudja jó szívvel letenni a garast. Csak éppen ki kellene nőni abból a tipikus magyar betegségből, hogy mindig aktuális pártokban gondolkozunk, és ha nem „A”-t választjuk, akkor feltétlenül „B” mellé kell állnunk.

online polls


Fordulópont?

A médiatörvény talán végre fordulópontot jelenthet. Hiszen valószínűleg nem kevesen érzik úgy, hogy miközben elítélik a Fidesz lépését, ugyanígy elítélik azt a bukott elitet is, mely az elmúlt évtizedekben szinte az egész ország számára bebizonyította, hogy mindenre alkalmatlan.

És ezzel az érzéssel nincsen semmi baj. Hiszen lehet az ember úgy is kritikusa a kormánynak, hogy nem válik sem jobbikossá, sem szocialistává, sem LMP- szimpatizánssá. És minél többen lesznek azok, akik ezt így gondolják, annál előbb jelenik majd meg egy olyan politikai erő is, mely őket kívánja megszólítani.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ftk 2011.01.17. 08:44:29

Telitalálat, nagyon kellett már egy ilyen poszt!
Én is rettentően unom már, hogy ha valaki bármilyen kritikát fogalmaz meg, akkor azonnal megkapja, hogy "ellentábor". Ezért nem is nagyon szólogatok hozzá mostanában... vérbeli belga vagyok :)

BISMARCK 2011.01.17. 08:44:47

"És minél többen lesznek azok, akik ezt így gondolják, annál előbb jelenik majd meg egy olyan politikai erő is, mely őket kívánja megszólítani."

Persze, de egyelőre abból kell főzni ami van.
Egyelőre a fidesznek nincs kormányzóképes alternatívája.
A szocikról kár beszélni. LMP? Most komolyan, milyen problémára - itt nem a médiatörvényre gondolok, mert az csak lufi, nem komoly probléma, hanem pl. demográfia, cigányok, gazdaság - tudnak ők olyan megoldást ami a többség számára elfogadható?

csirkeGL 2011.01.17. 08:44:51

Az illúzió, hogy ez a "se nem mszp, se nem fidesz"-réteg egységes: ezek között vannak ultraliberális kapitalisták, kommunisták, szélsőséges nacionalisták, abortusz-pártiak, abortusz-ellenesek, EU-pártiak, EU-ellenesek, stb stb.

Képtelenség tehát, hogy erre a rétegre lehetne pártot építeni. Illetve lehet, kb. egy tucatnyit. Ezzel próbálkozott az LMP legutóbb, látjuk milyen sikerrel. Egyszerűen túl heterogén ez a pártrendszeren kívüli massza ahhoz, hogy lehessen velük akármit is kezdeni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.17. 08:53:44

@csirkeGL:
Semmi baj nincs azzal, hogy legyen egy csomó rétegpárt. A bejutási küszöböt leszámítva.

csirkeGL 2011.01.17. 09:00:08

@Lord_Valdez:

Van is. Kb. 250 rétegpárt van Magyarországon:) Csak sok értelme nagyon nincsen, mert úgyse jutnak be.

Jenyei 2011.01.17. 10:00:15

Van olyan komoly tőkével bíró vállalkozás, amelyik még nem sorolt bele valamelyik csoport mögé? Erősen kétlem.

shinichi 2011.01.17. 10:06:51

Nem biztos hogy bármi eredménye is lesz az ilyen mozgalmaknak. Az hogy a Gyurcsány megjelenik - magánemberként - pl. egy sajtószabadság melletti tüntetésen, szerintem nem nagyobb disznóság mint hogy a Pozsgay írja a Szent Korona Alkotmányt.
Ebből látszik milyen sikeres volt a Fidesz lejárató kampánya. Elhitették mindenkivel hogy nem szabad pártok mellé állni, mert bemocskolódunk, mert disznó mind. Ugyanmár. Ötezer pártsemleges hippi hogy akarja megfékezni a Fideszt? Virágot dugtok a koronaőrség puskáinak a csövébe?
Az "útáljuk az MSZP-t, mert loptak, hazudztak, amatőrök voltak" dogma mintha kezdene kiüresedni nem? Minden diszciplinában lekörözte őket a Fidesz. Ez persze nem kissebbíti a másik banda bűnét, de el fog jönni az idő amikor két rossz közül kell választani. Mert olyan választói törvény lesz, hogy csak egy demagóg tömegpártnak lesz esélye - nemhogy nyerni - de egyáltalán a parlamentbe kerülni.
Az ötezer lájkolással bíró "Nem-Vagyunk-Párt-De-Útáljuk-Gyurcsanyt-Párt" nem alternatíva a Fidesz ellen.

Mire, vagy kire várunk?
A baloldaliság, a liberalizmus szitokszó lett. Klasszikus konzervatív, jobboldali erőre vártok? Honnan? Mindet megemésztette már a Fidesz, van amelyiket fel is böfögte.

BenőBá 2011.01.17. 10:10:51

Jó, jó, várjunk várjunk. Csak a nagy várakozásban az idő múlása nehogy elhomályosítsa a balliberálisok 8 éves ámokfutását. És aztán egyszercsak nehogy azt gondoljuk, hogy jé, pont rájuk vártunk, úgysincs rajtuk kívül senki, aki demokratikus, progresszív stb. stb lenne.

Dracon 2011.01.17. 10:25:03

Tökéletesen így van. Én sem vagyok balliberális cionista terrorista mert utálom a fennálló rezsimet.
Kéne már egy igazi vállalható jobboldali párt mert ezek a kommunista utódpártok (a fideszt is beleértve) csak tragédiába viszik a z országot.

commando 2011.01.17. 10:25:06

@shinichi: Teljes mértékben igazad van. Sajnos!!!

Kürüsüly 2011.01.17. 10:25:15

A videón lévő tiltakozást azért nem sorolnám a Belga életérzéshez.Az ott lévők többsége nagyon is tudja, hogy hol áll.
A videón nem szerepelt(köszönhetően az index függetlenségének)az a tény hogy nagyon nagyon sok olyan idős ember volt kinn akiket a klubrádió irányított oda.
Nem ízléses függetlennek, vagy éppen hontalannak nevezni azokat akik a színpadon szerepeltek, mert ők nagyon is tudják hol állnak, ők a volt SZDSZ őszinte támogatói voltak, és alig egy éve az SZDSZ zöld utódszervezete az LMP .Azok közül akik ott voltak, csak a legfiatalabb tapasztalan naivák gondolták, hogy ez egy független rendezvény.

Rive 2011.01.17. 10:25:19

@shinichi: "Mire, vagy kire várunk? "
Valami hiteles, de legalábbis nem totál hiteltelen pofára. Mesterházy csak egy kis p*cs - ha meg is nő, nagy f* lesz belőle, nem más. A többi még rosszabb. Ha kinövik, jó. Ha nem, akkor marad a Fidesz, az is biztos jó lesz valakinek.

Amúgy: nem gáz, ha egy tüntetés civil. Az se gáz, ha egy civil tüntetésen feltűnnek politikusok. Az se gáz, ha egy civil tüntetés vezéralakjai voltak már támogatói valami pártnak. Nem ezen múlik, hogy egy tüntetés civil-e vagy sem.

Az, hogy a 'nép' szemében valami ellen tüntetni egyből a másik oldal pártjára állást jelenti, sokkal nagyobb gáz. Ezen már a ruszkik is túltették magukat Brezsnyev idejében, bakker.

elwood 2011.01.17. 10:25:28

nem azért kellett volna az LMP-re szavazni mert egyetértünk vele

hanem azért mert a boltba is akkor hoznak friss árut, ha rohadtat nem hajlandó megvenni senki

az LMP deklarált egy-két dolgot (kampányszámla, kampányköltség limit fenntarthatatlansága etc.) amire nagy szükség lenne

ha a nagyokra nem szavazott volna senki akkor ők is elmentek volna ilyen irányba

egyelőre megveszik a rohadt gyümölcsöt is, vagyis nem hoznak újat

is 2011.01.17. 10:29:49

a más szemében a szálkát...

pártatlan ember tudja, hogy a baloldal Horváth Csabája az a jobboldal Lázár Jánosa, a baloldal Szanyi Tiborja a jobboldal Semjén Zsoltja, és a sort tetszőlegesen lehet folytatni. aki szerint bármelyik oldal a másik felett van átlagos szellemi és erkölcsi színvonalban, az már eltévedt. aki ráadásul ezek alapján szavazott tavaly a FIDESZre, az nemcsak, hogy eltévedt, de még hibát is követett el.

értelmes ember elvekre és programra szavaz, nem személyre. nálunk azért nincs a pártoknak programja, mert nem az alapján szavazol. a hülyenépszavazás 2008-ban örök tanulság, hogy a legnagyobb hülyeségre a legegyszerűbb bepalizni 85%-ot. miért viselkednének másképp a pártok, mint ahogy a választó azt visszaigazolja?

mire tetszik várni? programra? ott volt, tavaly tavasszal. úgy hívták: Bokros Lajos. ott volt 2006-ban, úgy hívták Molnár Lajos. úgy kergetted el mindkettőt, mint annak a rendje. az eszed megjön-e valaha? megfogadod-e, hogy 2014-ben rászavazol Bokrosra, akárki is áll mellette? és ha Bajnai visszajönne, akkor nem lájkolsz olyan barom videokat, amikben Gyurcsány arcát próbálják az övével összemosni? mikor lépsz már túl ezen a barom jobb-bal faszságon? legyenek saját elveid, és ha egyetértesz, akkor szard le, hogy ki volt ott, és ki áll még melletted. és főleg ne te döntsd el, hogy más miért áll ott. senkivel nem szégyen együtt ott állni (szintén az elmúlt évek szellemi ferdülése, ne karaktergyilkolásszunk már!), ha az elv miatt vagy ott, és az elv jó.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.01.17. 10:29:58

nem értem, akkor ezek szerint az LMP baloldali, felelős a korábbiakért és ezért már lejáratódott? vagy hogy van ez?

nemecsek ernő áruló 2011.01.17. 10:30:00

@csirkeGL: Ezért lenne jó a bejutási küszöb eltörlése. Tök fölösleges, csak a nagy pártoknak kedvez, és lehetetlenné teszi új erők indulását. Egyébként ha nem lenne bejutási korlát, a kompenzációs lista miatt 2/3-ot se nagyon tudna egyetlen párt sem egyedül szerezni.

@BenőBá: Most rohadtul nem erről van szó, ne kezdd már megint. Vagy 8 év tutyimutyi, kormányzásnak csúfolt izé feljogosít egy másik szervezetet nyílt bolsevik kormányzására? Ha szerinted ez rendben van, sürgősen nézz magadba!

Ringlósztár 2011.01.17. 11:22:48

Ma Magyarországon értelmes ember csak belga lehet.

is 2011.01.17. 11:22:51

@BenőBá: "Csak a nagy várakozásban az idő múlása nehogy elhomályosítsa a balliberálisok 8 éves ámokfutását."

várjunk, várjunk. nehogy az idő elhomályosítsa, hogy a FIDESZ megszavazta Medgyessy 100 napos programját, a saját kétéves költségvetési ámokfutása után, annak folytatásaként; és hogy 2008-ban volt egy hülyenépszavazás, amit 18 hónapig(!) tartó őrültekháza vezetett be, majd egy világválság kopogott be az ajtón. ezek nélkül természetesen csak és kizárólag az MSZP a hibás. hát, akinek az idő elhomyálosította a fentieket, annak természetesen a te állításod világos. akinek nem homályosította el, annak a tied sem egészen világos.

Ringlósztár 2011.01.17. 11:22:54

@elwood:
Én ezért szavaztam rájuk, de siralmas, hogy pl. Szegeden mennyire nem láthatóak.
Azt hiszem, nem vagyok azzal vádolható, hogy nem érdeklődöm a közélet iránt, de azon kívül, hogy az LMP nem fidesz és nem maszop, egyéb érvem nem volt rájuk adni a szavazatomat, hiszen fogalmam nincs arról, mi lehet az LMP átfogó programja, célja, esetleges eszmerendszere.

Paradoxon88 2011.01.17. 11:22:58

csirkeGL, BISMARCK egyetértek.

1) A "belgák" nagyon nagyon heterogén tábort alkotnak. Szerintem képtelen olyan politikai erőt még csak elképzelni is (nemhogy létrehozni) ami hosszú távon, mondjuk egy választáson egységbe tudná kovácsolni a belgákat. Egy - egy konkrét cél érdekében (pl. tüntetés, népszavazás) esetleg. De, hogy egy választáson... szinte minimális esélyt látok erre.

2) Miből? Tényleg nehéz látni olyan tőké(s)t, aki még nem elkötelezett és lenne akarata és elég pénze.
Pénz nélkül pedig, még egy valóban létező keresletre (liberalizmus, ökocucc) is csak egy igencsak esetleges kínálatot lehet alkotni. (lásd. LMP vidéki bázis 0, politikai erő szinte 0).

3) A volt ballib elit úgysem bír ülni és várni. Ezt már most nagyon jól látható. Minden civil és álcivil megmozduláson ott vannak / lesznek, sajtótájékoztatót tartanak, látványosan csatlakoznak (pl. közleményben) még akkor is, ha nem mennek el . . . ez pedig (e volt elit teljes vállalhatatlansága miatt) csirájukban megöli a civil kezdeményezéseket.

BenőBá 2011.01.17. 11:23:01

@Gerzsonka: Valószínűleg félreértettél. Pontosabban fogalmazva: Nem látom sok esélyét annak, hogy az elkövetkező pár évben megjelenjen a tuti harmadik erő, aki majd mindent faszán, demokratikusan mindent elintéz, és a haza fényre derül.

Sokkal inkább annak van realitása, hogy a komcsikra, fideszre vagy az otthonmaradásra szavazhatsz majd 3 év múlva.

Természetesen senki nincs bolsevik kormányzásra feljogosítva.

fg56 2011.01.17. 11:23:06

Nem tudom, miért nem megfelelő az LMP, hisz semmi köze a régi pártokhoz és a Fideszt sem szívlelik. Még mindig működik az a reflex az országban, hogy aki szidja a kormányt, az a régieket szereti. Még a cikk írója is beleesett ebbe a hibába - hisz mi a franc baja van pl. az LMP-vel? Most még gyengék, de bejutottak egy olyan névvel a parlementbe, amely más politikát hirdetett meg. Nem látom, hogy ez a párt egyenlő lenne az SZDSZ-el, vagy az MSZP-vel. Szerintem a jelenlegi diktatórikus választási törvényekkel SOHA SENKI nem juthat be a parlamentbe a jelenlegi pártokon kívül. Ezért igenis az LMP mellé kell állni. Ők még nem járatták még le magukat. Aki ezt mondja, hazudik. Azt pedig, hogy egy civil tüntetésen a régi nomenklatúra támogatói is időnként megjelenjenek, egyszerűen nem lehet megakadályozni, hisz akkor éppen mi válunk kirekesztővé. Szóval más híján az LMP-t kéne felemelni a méltó helyére - szerintem

N_Gabber 2011.01.17. 11:23:21

Végre egy értelmes cikk!

A lényeg itt van elásva: " Azok az emberek, akik az elmúlt húsz évben teljesen lejáratták magukat azzal, hogy a balkáni amatörizmust, korrupciót és hiteltelenséget képviselő MSZP-SZDSZ-hez dörgölőztek, most úgy gondolják, kaptak még egy esélyt."

Szerintem a civil szerveződéseknek ezért kellene látványosan elhatárolódniuk az előző érától is, mivel ők - akaratukon kívűl - pont az ő malmukra hajtják a vizet.

Kb ugyanez az érzésem volt a decemberi közszféra demonstráción is. Elmentem rá, mert totál nem értek egyett a közszféra évek óta tartó sanyargatásával, de rögtön az első felszólaló " ugye mennyivel jobb volt a 2002-2009-es időszakban " szintű beszéde után otthagytam az egészet...

Egyszerűen felfoghatatlannak tartom, hogy hogy láthatja bárki a problémák megoldására alkalmasnak azokat, akik fő felelősei a jelenlegi helyzetnek...

zszimeis 2011.01.17. 11:23:31

Jó jó srácok, de akkor most már tessék elkezdeni dolgozni iazon a politikai erőn, ha máshogy nem tessék itt ötleteket adni azz irányokra, a kommunikációs lehetőségekre stb.

Egyébként engem mostanában az foglalkoztat, hogy a magyar választási rendszer mennyiben felelős a kialakult helyzetért, a szekértáborokért és a politikai zsákmányszerzésért. Én azt gondolom, hogy nagyon. Ha nincs a győztes mindent visz lehetősége az egyéni körzetek miatt, akkor egy arányos-listás rendszerben könnyebb lenne beszállni új pártoknak, és általában csak koalíciós kormányok lennének. Erre azt szokták mondani, hogy akkor viszont nem lenne eléggé stabil a rendszer. Én viszont azt gondolom, hogy a konszenzuskényszer, és az új belépők fenyegetése egy olyan politikai légkört teremtene (teremtett volna) ahol a polgárok számára világosabbak a valós trade-offok, és talán kevésbé korrupt.

A cseheknél rendszeresek a korményválságok, mégis jobban működnek mint mi, a szlovákoknál pedig Ricahrd Sulik egy év alatt gründolt olyan pártot ami a 3. legerősebb erő lett. Érdekelne, hogy a VV mit gondol erről.

Link Elek 2011.01.17. 11:23:34

forradalom kellene, es a teljes magyar politikai elitet elzavarni a picsaba.

Terézágyú 2011.01.17. 11:23:56

@Kürüsüly:
"Nem ízléses függetlennek, vagy éppen hontalannak nevezni azokat akik a színpadon szerepeltek, mert ők nagyon is tudják hol állnak, ők a volt SZDSZ őszinte támogatói voltak"

Na jó, de akkor az az ismertember, aki
korábban az szdsz-nél is feltűnt, az most már nem mehet el sehova, mert egyből rásütik az egészre, hogy az szdsz irányítja hátulról???

Mellesleg ugyanez van a jobboldalon: mit tesz isten, a minap a brüsszelben panaszkodó multik ellen nyílt levelet író "független értelmiségiek" között, hány olyan van, aki korábban nyíltan a fideszt támogatta...
Tehát akkor ez se független. Meg az se. Nem is független senkise, ugyebár.
:(

tarackos 2011.01.17. 11:24:00

Igaza van a vezérnek, a neten legalább is egyre több a belga. Az is szembeötlő, hogy többnyire fiatalokról van szó. Akiknek nem harcaik vannak hanem problémáik. Amit megoldani szeretnének nem pedig egymás ellen harcolni közben lerombolni mindazt ami az elmúlt 20 évben élhetővé tette az országot. Remélem egyre többen lesznek és végre örökre eltűnnek az irányításból a komcsi korszakban szocializálódott, más gondolkodásra képtelen egyének!

Hoppázó Beléndek 2011.01.17. 11:24:09

végre egy írás, amivel maradéktalanul egyet tudok érteni. hasonló okokból nem voltam szavazni 12 éve.
nincs ugyanis kire. és csak dafke szavazni nem fogok, mint 3 millió droid.

egy belga.

olduser 2011.01.17. 11:24:20

Szerintem most nem azt kell nézni, hogy ki konferál, ki zenél, hanem össze kell fogni. Nekem nost nem számít, hogy az aki ott áll mellettem a tüntetésen áprilisban esetlg még a Jobbikra vagy netán, urambocsá' az MDF-re, esetleg a Fideszre szavazott. Nekem most az a fontos, hogy ott van, tüntet a sajtótörvény ellen. Majd ha már nem lesz ilyen sajtótörvény, akkor megint utálhatom. Szerbiában is csak akkor sikerült Szlobodan Milosevicset megdönteni, amikor összefogtak. A polgári erők azt mondták a híveiknek, hogy fogják be az orruk és szavazzanak arra a Kostunicára, mert csak együttesen van módjuk megszabadulni Milosevicstől. Ezért kedves Véleményvezér teljesen elhibázottnak tartom ezt a posztot, sőt igencsak destruktívnak, összefogás ellenesnek és végső soron sajtótörvény pártinak. Ön egy agent provocateur?

abaka 2011.01.17. 12:34:26

"hogy mindig aktuális pártokban gondolkozunk, és ha nem „A”-t választjuk, akkor feltétlenül „B” mellé kell állnunk."

Ha valaki esetleg ugy gondolna, ez az allitas nem allja meg a helyet, eleg elolvasni a kommenteket. A VV tokeletesen latja a dolgot.

tcom 2011.01.17. 12:34:33

A posttal az a probléma, hogy egy kalap alá veszi a Jobbikot, az LMP-t a két nagy ultra populista MSZP, Fidesszel.

Miért is? Az LMP, Jobbik már bizonyított? Ők ott voltak az elmúlt 8 évben a parlamentben? Ők ott voltak 2002-ben, amikor az országgyűlés a Fidesz és az MSZP teljes igenjével megszavazta Medgyessy ámokfutását?

Akkor mi ez az önkényes besorolás?

Mintha maga post írója érdekelt lenne egy új párt indulásában? Ami tényleg üdvözölendő lenne, ha az MSZP-t és a Fideszt söpörné le a színről!

sárkányfő 2011.01.17. 12:34:57

Hát ez szerintem naivitás és/vagy wishful. A politika nem közgazdaságtan, más a természete. Ebben az országban egyébként is 20 éve van tömeges igény komoly, potens, tisztességes, profi pártra. Igény volt, kínálat nem lett. Ha lett volna ilyen, hiteles vezetőkkel, milliók szavaztak volna rá, még olyanok is, akik eddig jobb híján ida-oda szavaztak. Nincsenek csodák. Ha pl. jobbról akar egy új párt belépni, számíthat arra is, hogy Orbán gyomrában végzi.

Aztán a poszt mintha önmagát a belgák közé sorolná, de a hagyományos szekértábor logika alapján jól megemlíti, hogy Horváth Csaba ott volt. Milyen korrekt. Erről tán tehetnek a szervezők? Erővel kellett volna kidobniuk? A szervezők százszor elmondták, hogy ne menjen oda politikus. Horn Gábort pl. sikerült is távol tartaniuk. Ha a kedves posztírónak lesz valaha egy kedves párt, akkor elég elmennie HCs-nek az egyik gyűlésükre, és akkor a posztíró kiábrándul majd abból a pártból? Akkor HCs nagyon ügyes, hogy ilyen könnyen kinyírja a konkurenciát.
Bakáts meg Bródy nem politikusok, és azért mert Bródy szdsz-es volt, akkor most már rajta van a billog? Minden jó ügy rosszá válik, ha szimpatizál vele? Pária lett örök életére? Ez erősen széljobbos mentalitás. Elég kiszúrni 1-2 embert, még csak nem is politikusokat, akire lehet valamit mondani, és ezzel le lehet írni egy igaz ügy mellett kiálló kezdeményezést? Tényleg nagy károkat okozott, hogy a pártok erőltetik a népre saját logikájukat és világlátásukat...
Ez a demonstráció az elmúlt 10 év legnagyobb független civil megmozdulása volt, amit illene elismerni.

Terézágyú 2011.01.17. 12:35:03

@Paradoxon88:
"A volt ballib elit úgysem bír ülni és várni. Minden civil és álcivil megmozduláson ott vannak / lesznek, sajtótájékoztatót tartanak, látványosan csatlakoznak (pl. közleményben) ... csirájukban megöli a civil kezdeményezéseket. "

De akkor most mit tegyenek? Komolyan kérdezem.
Tehát pl. Bródy ne menjen sehová?

Kotkodus 2011.01.17. 12:35:07

@BenőBá: én pont így voltam a fidesszel...
8 év után azt gondoltam, ha nyernek lesz esélyük bizonyítani, hogy megváltoztak, tanultak hibáikból...

eddig számomra egyet bizonyítottak: tényleg változtak, rosszabbak mint 8 éve...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.17. 12:35:46

Hova álljanak a belgák? Bazmeg, üres az egész placc középen....

stav79 2011.01.17. 12:35:49

Jogosnak tartom a kritikákat az LMP-vel szemben, hisz valóban nehezen kivehető, hogy milyen irányt szeretne képviselni. Az biztos, h nem mszp és nem is fidesz, valamint minden olyan ember számára, aki nem korlátolt kiderült az is, hogy más mint a korábbi szdsz és nincs is semmi köze hozzá.
Viszont úgy érzem, hogy túlságosan türelmetlenek velük szemben az emberek. Nem vesznek figyelembe olyan nem elhanyagolható dolgokat, mint a kialakulatlan szervezeti rendszerük, nem létező média és anyagi támogatói háttér. Ezek nélkül nehéz is kommunikálni a meglévő programokat, eredményeket.
Szerintem ha vennék a fáradságot sokan, hogy utánajárjanak (mondjuk a honlapjukon), hogy mik azok az alapértékek, mik azok a programok amiket képviselnek, mik azok az eredmények amiket már a parlamentben, önkormányzatokban elértek, akkor sokaknak megszűnne az az érzése, hogy nincs kit választani...
Azt ne várjuk, hogy a Magyar Nemzetben, vagy a Népszabiban majd ezekről fognak ódákat zengeni...

nevetőharmadik 2011.01.17. 12:35:57

@is: Nagyrészt egyetértek.

Nekem is tököm tele van azzal, hogy itt mindenki új erőért sír, de az új erőt mégis ilyen érvekkel söprik le, hogy SZDSZ2 meg komolyanvehetetlen. Vagy hogy még gyenge. Meg hogy sötétzöldek, meg hogy faszomtudjami.

Miközben a legkonkrétabb programot ők csinálták meg (Bokros sajnos az MDF-fel rossz lóra tett), teljes alternatív költségvetéssel állnak elő, alternatív javaslatokkal, módosítókkal.

Persze ah valaki azt mondja, hogy neki ezek tételes nem tetszenek, oké. De csak csípőből elutasítani oszt ríni?

Persze, pártot ma nem divat szeretni. De akkor ne is hisztizzünk, hogy nincs megfelelő párt. Olyanok vagytok mint a hülye kényeskedő tinipicsák. Azt, hogy mit akartok, nem tudjátok, de ha jön valami, az biztos nem jó.

Nem lesz itt fasz sem nektek.

Kürüsüly 2011.01.17. 12:36:00

@Terézágyú:

Jól látod, akik a Fidesszel koszolták össze magukat azok sem függetlenek.

Az hogy egy volt SZDSZ/MSZP/FIDESZ/MIÉP szimpatizáns ki tud e mosakodni ez egyéni értékrend, és megítélés kérdése.Én nem állítottam olyat, hogy az SZDSZ bárkit irányítana, és nem is gondolom így. Én ennél sokkal veszélyesebbnek látom, hogy az a kultúrkör hangoskodik aki őszinte lelkesedéssel állt ki azok mellett az "értékek" mellett amit az SZDSZ képviselt.Nem szép látni, hogy az SZDSZ szellemisége akar túlélni.

A szombati rendezvényből számomra egy dolog következett, hogy a Fidesznek nincs mitől félni.Egy hónapos szervezés után sikerült kivinni a térre 10.000 olyan embert aki a médiatörvény nélkül is zsigerből gyűlölik a Fideszt.Ha én lennék Orbán akkor ezt a rendezvényt látva mély megnyugvással feküdtem volna le aludni, hiszen a 20 éves demokrácia legdurvább fél éve után ennyi tiltakozást kiváltani semmi mást nem jelent, csak azt, hogy baromi jól dolgoztam:)

nevetőharmadik 2011.01.17. 12:36:03

@Ringlósztár: esetleg olvasd el akkor a programjukat, az alternatív költségvetésüket, stb. Az segíthet. Persze, nem két mondatban fogalmazzák meg, mint például "NE a zemberekkel fizettessék meg".

Jó, tudom, a kommunikációjuk nem túl tömegkompatibilis. De ha téged érdekel, elolvasod.

OkoskaTo:rp 2011.01.17. 12:36:06

"Szavazz fasszal!" Vagy "Egyikre sem" kört a szavazólapokra! Stb.

gy46 2011.01.17. 12:36:11

@Hoppázó Beléndek: Gratulálok, bár erre nem lennék büszke, mivel az ilyenek miatt irányítanak minket úgy, mintha droidok lennénk.
@olduser: Tökéletesen egyet értek, csak a hogyan-t nem látom.

ökoparazita 2011.01.17. 12:36:18

még két tüntetés, és ezek az emberek is Kossuth téri főparancsnokot, meg szóvivőt, meg belügyminisztert választanak maguknak, mint a többi hülye 2006-ban.
a politikában uraim nincs kereslet kínálat elve, az emberek azt eszik, amit kapnak. három szabadon fogható tévé adó van az ország nagy részén, választhatsz hogy hitoktatást nézel az m1en, sorozatot a tévékettőn, vagy kokós kurvák csöcslengetését az rtl-n. ugyanez van a pártokkal.
aki nem szavaz, az meg kussoljon, vagy legalább ne legyen büszke rá, hogy nem tud választani.
ha ez igaz lenne, amit a véleményvezér írt, nyugaton nem lennének száz éves pártok és hatvan százalék fölöti részvétel... teccikérteni?

ekat 2011.01.17. 12:36:25

Sosem értettem, miért gondolják a legtöbben úgy, hogy az embernek nem lehet saját véleménye valamiről, és ha az történetesen megegyezik egy párt álláspontjával, akkor miért veszik automatikusan odatartozónak... Logikai szempontból teljesen érthetetlen, meg az is, amit írt is valaki, hogy ha az cél jó, akkor nem mindegy, hogy ki áll ki érte vagy mellette, a cél akkor is ugyanaz, és jó marad?

Squid 2011.01.17. 12:36:30

Annyira vicces, hogy mindenki a médiatörvénnyel van elfoglalva.

Január végén úgyis módosítják, mert addigra eléri a célját amiért ilyenre sikerült kihozni. Nevezetesen az egész célja az volt, hogy a sajtószabadság stb stb foglalja le az embereket, nem pedig a MNYP államosítás.

Amíg a jobb kezet nézzük amiben a sajtószabadság és a többi ehhez kapcsolódó jog van, addig a ballal szépen bezsebelik a MNYP lét mindenféle nagyobb ellenállás vagy médiavihar nélkül.

Aztán január végén, eljátszák az europééert és glóriával a fejükön nagykegyesen "a nép akaratából" civilizálják a médiatörvényt. (miközben pacsiznak a szép csöndben behúzott MNYP persely felett)

Hát kb ennyi.

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.01.17. 12:36:44

@Paradoxon88: "A "belgák" nagyon nagyon heterogén tábort alkotnak."
De legalább meghallgatják a "másik belga" véleményét, így van esély a kompromisszumra.
Ha az egyik oldalról levágjuk az MSZP-t (SZDSZ-t) a bukott politikusaival és a vállalhatatlan múltjával, a másik oldalról pedig a Jobbikot a sovinizmusával és a "fülkeforradalmi fideszt" az autokráciájával együtt, akkor megmarad az LMP és a "polgári Fidesz". Szerintem az utóbbi 2 pártban a belgák is megtalálnák a helyüket, talán még egy koalíció is elképzelhető lenne. Nagyon naiv vagyok?

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.01.17. 12:37:03

Voltunk pénteken.
Tele volt a Kossuth tér. Ha akkoriban egymillióan voltak a téren, akkor most is voltunk vagy 500 ezren .
Ha az M1-et valaki este bekapcsolta valahol vidéken, az egészről semmit meg nem tudhatott.
Illetve képek nélkül annyi volt a kommentár hozzá, hogy néhány ezer "szenilis" tüntetett a sajtószabadságért. Ballibsi oldalhoz köthető művészekkel. Gryllus Dorka, Settenkedő, Bródy!
Lassan le lesznek kommunistázva. De mindenki, akinek más a véleménye, mint a kormánynak.

Táskás Tóni 2011.01.17. 12:37:05

@N_Gabber: Minimum 50%-ban , de lehet, hogy 2/3-al a fidesz is benne volt a mostani helyzet kialakulásában. Semmi értelmeset nem tettek amióta kormányon vannak , pedig 8 évig ment q gyalázás és a hitegetés. Most pedig államosítás és igazságtalan irányba menő megszorítás következhet. Nem kellett a vizitdíj nem kellett a vagyonadó nem lehetett önkormányzati reformot csinálni. Az igazságos közteherviselés minden elemét elvetette a fidesz. Hol van most a benzinár hol van az árfolyam. Következik a haveroknak az osztogatás/7000 milliárd az életképtelen kis és középvállalkozásoknak/, felélik 13 év mnyp-i megtakarítást, Mo-ot program híján kénytelenek a piacról finanszírozni. Minden képzeletet felül múlt ez a nyolc hónap és a kormány dilettantizmusa, hozzá nem értése.

shinichi 2011.01.17. 12:37:14

@Rive: "Valami hiteles, de legalábbis nem totál hiteltelen pofára."
Soha nem fog eljönni, mert bárkit húzol elő, azonnal hiteltelennek bélyegzi a Fidesz propagandagépezet, kihasználva a közhangulatot. Nézd meg mi történt Kopits Györggyel. Nem politikus, hanem kiváló - konzervatívnak mondott - közgazdász. De amint ellenvéleményt merészelt megfogalmazni, úgy alárúgtak, hogy átlépte a hangsebességet, még most sem esett le.
Megjelenik valahol Gyurcsány Ferenc, azonnal felharsan a "Fletó takarodj!" kórus. Szerintem sok külföldi már azt hiszi, hogy ez a neve. Mr. Fleto Takarody, former Prime Minister of Hungary.
Ilyen közegben hogy veszel elő hiteles figurát? Aki nem Fideszes, az már a fogantatásakor hazug, ballib, multibérenc, 3/3-as nemzetsorsrontó söpredék.

@Hoppázó Beléndek:
"végre egy írás, amivel maradéktalanul egyet tudok érteni. hasonló okokból nem voltam szavazni 12 éve.
nincs ugyanis kire. és csak dafke szavazni nem fogok, mint 3 millió droid.
egy belga."

Dehogynem voltál szavazni. El sem tudod képzelni milyen hálás neked a Fidesz. Miattad, és a hasonlók miatt van kétharmaduk. Többet tettél értük mint a 3 millió "droidjuk".

varvizib 2011.01.17. 12:37:30

Modern demokrácia, hahaha...

Bármelyik párt is kormányoz, nyilván lesznek olyan intézkedéseik, melyek tetszenek, és nyilván lesznek olyanok is, melyekkel nem értünk egyet (és ettől még az sem jó megoldás, ha nem választunk, mert akkor választ helyettünk más). A választói akarat soha nem tud normálisan megnyilvánulni egy olyan környezetben, ami ezt nem teszi lehetővé. Ez a jelenlegi választási rendszer újragondolása nélkül elképzelhetetlen.

Azzal kezdeném, hogy eleve pártokra sincs szükség. Azok csak arra jók, hogy megosszák az embereket, így elnyomásban lehet őket tartani, és el lehet terelni a figyelmet a valódi problémákról. (Oszd meg és uralkodj.)

És képviselőkre sincs szükség. Legalábbis a mai formában biztosan nem. Meg 4 évenkénti választás valakikre, akikről alig tudunk valamit... Nevetséges.

Ha itt valaki tényleg demokráciát akarna bevezetni, akkor az úgy kezdődne, hogy csinálnának egy nemzeti fórumrendszert, ahol minden lényeges kérdést meg lehetne vitatni pro és kontra, és a kormányzás az alulról jövő javaslatokat (és megoldásokat) használná fel az ország sikeressé tételéhez, a legjobbnak látszó elképzelések alapján.

A megvalósításra kerülő projektekhez rendelnének képviselőket (akik vezetőként viszik előre a megszavazott ügyeket) és akik felelnek a projekt sikerességéért. Azaz mindenkiről tudni lehetne hogy milyen ügyért felel, és el is kellene számolniuk a teljesítményükkel.

Ettől úgy érzem nagyon messze vagyunk.

rockjano_ 2011.01.17. 12:37:39

Kedves fiatal konzervatívok!!!!

Akkor tessék csinálni egy normális jobboldali piacbarát konzervatív pártot, olyan nyugatkonformot vagy mit :-).

Tessék megcsinálni, üzemeltetni és szavazni rá, én magam nagyon támogatnám.

A gond az hogy pont a mai fidesznek nem érdeke hogy új szereplők jelenjenek meg a politikai piacon és mindent meg is tesz azért hogy ez ne következzen be.

Ahogy ma állunk (sajnos) csak az mszp-nek (vagy az ő általuk vezetett koalíciónak) lesz egyszer (valamikor) lehetősége levéltani a mostani rezsimet.

Ez ilyen egyszerű és szomorú!!!

Dr. No 2011.01.17. 12:37:43

@BISMARCK: Látom, már a második kommentben sikerült megragadni a cikk lényegét. Ahogy mondani szokás: szarva közt a tőgyét.

Dr. No 2011.01.17. 12:38:45

@Terézágyú: Ne menjen sehová, élvezze az eddig fölhalmozott vagyonát. Vagy pihenjen, alkosson...

Rive 2011.01.17. 12:49:47

@shinichi: "Soha nem fog eljönni, mert bárkit húzol elő, azonnal hiteltelennek bélyegzi a Fidesz propagandagépezet..."
A Fidesz-propagandagépezet direktben csak azokra tud hatni, akiket a Fidesz még nem idegenitett el magától. Hitelesnek lenni viszont nem a Fidesznél kell, hanem a saját választóidnál/pártodban.

Terézágyú 2011.01.17. 12:49:52

@Kürüsüly:
"Én ennél sokkal veszélyesebbnek látom, hogy az a kultúrkör hangoskodik"

"hangoskodik". Szóval ők csak "hangoskodnak". Akkor nem kell többet mondanod a pártállásodról...

"... aki őszinte lelkesedéssel állt ki azok mellett az "értékek" mellett amit az SZDSZ képviselt.Nem szép látni, hogy az SZDSZ szellemisége akar túlélni."

Milyen szellemiségre gondolsz??? Liberális emberek továbbra is vannak Magyarországon. Remélhetőleg.

"A szombati rendezvényből számomra egy dolog következett, hogy a Fidesznek nincs mitől félni.Egy hónapos szervezés után sikerült kivinni a térre 10.000"

éppen itt írta valaki, hogy félmillióan voltak :)

"... olyan embert aki a médiatörvény nélkül is zsigerből gyűlölik a Fideszt."

Stimmt. Az őszödi beszéd után is olyanok mentek ki tüntetni, aki enélkül is zsigerből gyűlölték gyurcsányt...

"Ha én lennék Orbán..."

ja, nem te vagy? Egy pillanatra azt hittem :)

@Dr. No:
"Ne menjen sehová, élvezze az eddig fölhalmozott vagyonát. Vagy pihenjen, alkosson..."

Szóval ne politizáljon. Értem.

abaka 2011.01.18. 14:13:48

@sárkányfő: "Ebben az országban egyébként is 20 éve van tömeges igény komoly, potens, tisztességes, profi pártra."

Komolyan? Akkor miert van, hogy az elmult 12 evben a legdemagogabb igergetes volt mindig a nyero kampanystrategia. Itt aki nagyobbat tud fapofaval igerni, az lesz a nyero, az eszervek semmit nem szamitanak.

kotyomfitty 2011.01.18. 14:13:53

Azert annyira nem nehez olyan szabalyozasi kornyezetet, valasztasi mechanizmust csinalni, ami ketpartrendszerhez vezet (lasd USA)
Ez mindenkinek kedvezo, aki mar most a hatalom kozeleben van, a tobbi kilencmillio kilenszazezer hulye meg ugysem tehet ellene semmit.

Amint kialakulnak azok a gazdasagi szereplok, akik mindket nagyparttal jo viszonyt apolnak, es nem kell cserelodniuk negyevente, mar nincs visszaut a valodi tobbpartrendszerbe.

Ennel jobb mar csak az egypartrendszer lehetne nekik, de az tul atlatszo, nem elegans, erezze csak a bohoc politikus, hogy csak idenymunkas.

Kürüsüly 2011.01.18. 14:13:58

@Terézágyú:

Nem állt szándékomban takargatni semmit, úgyhogy nem volt mit leleplezni:)
Az SZDSZ sosem volt liberális, talán csak a rendszerváltáskor egy pici ideig.
Az Szdsz szellemiség pont attól veszélyes, hogy liberális jelszavak,és zászlók mögül valami egészen mást csináltak.Jellemző, hogy a liberális eszmék mögül valami olyan elképesztő intoleranciát és kirekesztést eszközöltek ami még Semélyén Zsoltnak sem menne.
A liberalizmussal semmi bajom, kár hogy ebben országban csak kevesen űzik.

A 2006os csürhéről legalább lehetett tudni, hogy mit is akarnak:)A pénteki csürhének meg az egész balos sajtó kellett , hogy elmagyarázza hogy minek is ácsorogtak ott párezren:) Néhány konkrétum jól jönne egy ilyen tüntetésen.

BenőBá 2011.01.18. 14:14:09

@Kotkodus: Pont így voltam a komcsikkal: Feltörlik velük a padlót, lesz idejük megváltozni. Na most igaz, csak egy év telt el, de rosszabbak, mint voltak.

Avatar 2011.01.18. 14:14:16

@Terézágyú: "Tehát akkor ez se független. Meg az se. Nem is független senkise, ugyebár."

Mindenki függ valamitől... :)
www.youtube.com/watch?v=9EUa5Kgt8Nc

@Kürüsüly: "Az hogy egy volt SZDSZ/MSZP/FIDESZ/MIÉP szimpatizáns ki tud e mosakodni ez egyéni értékrend, és megítélés kérdése."

Hát azért láttunk már néhány pálfordulást a magyar politikában... Pl. liberális pártból lett itt már konzervatív néppárt, meg lett szoci-utánfutó is. Szocialista utódpártból meg lett demokrata "védőbástya".
A volt kommunista fejesek is megtalálták a számításaikat az új piacon is, néhányan ehhez narancsosra cserélték a vörös köpenyüket.
A liberális jogvédőnőből meg nemzeti radikális EP listavezető lett.

Pont a Bródy meg a Settenkedő ne húzhatna magára új gúnyát?

shinichi 2011.01.18. 14:14:19

@Rive: "A Fidesz-propagandagépezet direktben csak azokra tud hatni, akiket a Fidesz még nem idegenitett el magától. Hitelesnek lenni viszont nem a Fidesznél kell, hanem a saját választóidnál/pártodban."

Akkor miért hiteltelen mindenki akinek a neve nem O-val kezdődik és rbán Viktorral folytatódik?
A saját szimpatizánsai között hiteles mindeki. Ez nem újdonság. A baj az hogy azokat a szimpatizánsokat is megbélyegzik. Hülye agymosott nyuggerek mind. Ennyi.
Sokan mondják hogy el vannak idegenedve a fidesztől, de szerintük a ballib oldal korrupt, hiteltelen, amatőr, lejáratódott. Most akkor melyik? Ráadásul ezt a véleményt a fidesz fogalmazta meg. A fideszből kiábrándultak pedig szajkózzák azóta is. Mert divat. Még most sem sikerült leszakadni a fidesz propagandagépezetéről. Reflex, mert tudja mindenki, ha kiáll és azt modja hogy mocskos tolvaj baloldal, akkor elnyeri 3 millió szavazó tetszését.
De hiába tetszel nekik, azok attól még Orbán szavazói.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.01.18. 14:14:26

@Kürüsüly: "Azok közül akik ott voltak, csak a legfiatalabb tapasztalan naivák gondolták, hogy ez egy független rendezvény."
De jó hogy legalább te tudod, mit gondoltak akik ott voltak :-)

szeretném_érteni 2011.01.18. 14:14:28

@BISMARCK:
Tényleg látszik, mennyire kormányképes a a jelenlegi kormányzó párt. Persze 8 év kemény, kitartó munkája után ez el is várható, bár, valamiért enyhe hiányérzet gyötör, kevés még a kolbászból készült kerítés. Igaz, Matolcsyt hallgatva már ez is küszöbön áll, némi képzavarral.
El tudnám képzelni, hogy valami más mentén is kommunikál, és cselekszik Bányász Győzike alias OV, mint a "minden hatalmat a szovjeteknek". Ennyire bárki, bármelyik párt képes. Ha már alternatívákról beszélünk.

benko100 2011.01.18. 14:14:32

Már megjelent az említett politikai erő: Jobbik

Várúr 2011.01.18. 14:14:34

@Kürüsüly:
"Független rendezvény" a vérliberális gitárzúzó trafós Bakáccsal, az évek óta Berlinben élő Gryllus Dorkával, az ős-szdsz-es Bródyval, Klubrádiós toborzással, a Facebook monitorarcaival... Tisztelet a kivételeknek, de azon a tüntin nem sokkal voltak többen, mint egy tömeges diszkóbulin (Isten nyugosztalja az áldozatokat). Aki ezekből a happeningekből jövendő pártot vízionál, az menjen politológusnak bruhahaaaa.

Diocles 2011.01.18. 14:14:36

A Fidesz kontra MSZP-(SZDSZ-értelmiség) pártbajából nincs kitörés, ha netán születne egy szűz párt, az is azzal találná magát szembe, h melyik pólusképző erőt választja, akár jobb híján.
El lehet mismásolni a választást, de egyszer dönteni kell.

Ahogy a most a sajtószabadságért aggódó "civil" mozgalmaknak is (nem véletlen az idézőjel, ugyanis a mozgatók nagy része, mint Babarczy, Andressew, Bakáts, nem is oly régen, mint Gyurcsány feltétlen híveinek számítottak, és részben máig azok.) állást kell majd foglalniuk, h hogyan, kivel tudják majd leváltani a "sajtószabadságot tipró, diktatórikus kormányt".

Diocles 2011.01.18. 14:14:38

folyt köv.:

Megjegyzem, a kitörést én abban látnám, ha megszerveződne egy olyan jobbközép párt, amely a Fideszt korrigálva, annak akár koalíciót ajánlva volna hajlandó módosítani az Orbán-kormány/jobboldal politikáján. Egy ilyen párt kínálhatna az elégedetlenkedő nagyvárosi rétegeknek alternatívát.

Ezt eddig még senki nem próbálta, ez volt Tölgyessy javaslata még az SZDSZ-nek, 1992-ben. Óvakodni a szocialistáktól. Persze a Fidesz is "megette" a partnereit, tehát ez sem életbiztosítás.

Két pártot már szétvetett az, h választania kellett a két pólus között (Centrum, MDF), és most már a harmadik is erősen az SZDSZ-esedés tüneteit mutatja, az LMP-re gondolok. Csak idő kérdése, h az LMP is a szocialisták karjaiban találja magát, hiszen ha komolyan gondolja a kormányzattal szembeni kritikáit, akkor elég vicces volna visszautasítania az együttműködést velük.

Egy jobbliberális párt viszont hiányzik a térképről, ezt az LMP sem teremtette meg, az LMP csupán az SZDSZ fodorista irányvonalának (jogvédelem, kisebbségvédelem, taktikázgatás a két oldal között) folytatása.

Őszinte Őrült 2011.01.18. 14:14:42

ez a "belgásodás" jelenti azt az esélyt, hogy majdan normális politikai elit fogja irányítani ezt az országot. elkezdett felhalmozódni a pozitiv energia, egyre többen tanulnak pl külföldön, amikor ők hazajönnek magukkal hozzák a kint rájuk tapadt fejlettebb viselkedési és gondolkodási kereteket. ebből lesz az igazi forradalom, ami majd elsöpri a rendszerváltó elitet. ez persze se nem gyors, se nem hangos nem lesz, de az úton már elindultunk, az mdf és az szdsz már elsüllyedt. most már csak az mszp és a fidesz maradt - de az mszp is már kapálózik, most (azaz 2014-ben) nem szabad értük nyújtanunk a kezünket, még egy nagy pofontól szét fognak szakadni. na de jobb ha felébredek, ezeket a változásokat max unokáink fogják látni.

Paradoxon88 2011.01.18. 14:14:44

@Terézágyú: Nem azt írtam, hogy a volt ballib elit tagjai ne menjenek el, vagy ne álljanak egy - egy számukra szimpatikus civil kezdeményezés mögé.

Én azt írtam, hogy ha elmennek, ha mögé állnak, akkor az a civil kezdeményezés kihal illetve egy igen minimális szinten megreked.

Ugyanis ha egy valóban "belga" kimegy egy valóban civil kezdeményezésű megmozdulásra, és ott meglátja Szanyit, Mesterházyt, Gyurcsányt vagy Kunczét, akkor elfordul és hazamegy, de semmiképpen nem megy a következő civil megmozdulásra.

nevetőharmadik 2011.01.18. 14:14:47

@Squid: Gáz, de ha nem is ez volt a cél, pontosan így történik :(

sztd 2011.01.18. 14:14:49

Nos, szerintem a Véleményvezér téved. Egyrészt ilyen kialakulatlan viszonyok között annál gyilkosabb ötletet, minthogy sehova nem állunk, elképzelni is nehéz. Ez pont azt a hozzáállást erősíti, hogy az összes politikus hülye, és inkább otthon maradok. Ezeknek az embereknek viszont nem alakul ki párt.

Másrészt olyan politikai párt, amelyiknek minden döntésével egyetértünk, később sem lesz. Pártból lesz maximum 6-7, aktív választópolgárból pedig minimum 4-5 millió. Ehhez jobb hozzászokni.

Amiben a Fideszt szerintem jogos kritika éri, az a stílusa. Lehet kritizálni még a hatékonyságát, de szerintem az annyira nem jogos, úgyis fog fejlődni, és a filozófiáját, de az meg korai és fölösleges.
Lehet kritizálni az intézkedések egy részét is, de az megint hatékonysági, filozófiai és stíluskérdés.

Szerintem valami ilyen a helyzet a Jobbikkal, és az LMP-vel is. A Jobbik szemmel láthatóan kezd lehiggadni, és ezért nem találja a helyét, aminek két kimenete lehet, vagy egy normális alternatív jobbos párt lesz, vagy egy tök hülye csőcselék, de az LMP-nél azt sem látom, hogy miért radikalizálódna. Így az a véleményem, hogy az átlagmagyar a mostani pártok közül is tud nagyjából tiszta lelkiismerettel választani, ha akar.

Azt kell elfogadni, hogy akárkire szavazunk, az nem lesz tökéletes, sőt, lehet, hogy bunkó lesz, és személyesen utáljuk. Ez nem szeretem- nem szeretem kérdés.

Hoppázó Beléndek 2011.01.18. 14:14:51

@shinichi: és @gy46:

tehát szerintetek a protestszavazat a követendő út? függetlenül elvektől, meggyőződéstől, tapasztalattól, mindentől? csak a patás ördög ne jöjjön?

ha így gondolkodtok, egy fikarcnyit sem vagytok jobbak, többek a droidoknál, hiába hiszitek.

gondoljátok ezt végig mégegyszer szerintem. ez nem óvoda, skacok.

zszimeis 2011.01.18. 14:14:55

Aki szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy lehet-e új pártot csinálni, az gondolja végig az LMP esetét. Ezt a pártot viszonylag kevés pénzből csinálták, nem kellett hozzá a fél magyar gazdasági elit, egyértelműen fiataloknak szólt, és a szavazói bázisának az értékrendszere meglehetősen vegyes ( a szociális státusza vélhetően nem).

Az egyetlen oka annak, hogy bejutottak, az a "nem tudok másra szavazni" hatás volt, és a zöld maszlag - legyünk őszinték- keveseket érintett meg. Ezeket a szavazatokat elvihette volna az MDF is, csak a sok kavarás elerodálta a hitelét.

3 év múlva még több "nem tudok másra szavazni" választó lesz. A lényeg, hogy nem ideológiai pártot kell szervezni, hanem érdekképviseletit.

Dr. No 2011.01.18. 14:15:00

@Terézágyú: Neki is, mint minden magyar állampolgárnak - egyelőre - szabadságában áll politikai véleményének kinyilvánítása.

Viszont az is tény, hogy ő, mondjuk így, másodlagos frissességű a politikai piacon. Az pedig önmagában nem szép dolog, ha a maga részéről nem szervez semmit, nem hívják oda, viszontag rárepül a mások által megszervezett eseményre.

nápolyi maszti 2011.01.18. 14:15:04

Érdekes, hogy a fidesz csak a médiatörvénnyel húzta ki sokaknál a gyufát. Pedig amit korábban csinált az alkotmánybírósággal,a nyugdíjakkal, S.Pállal, a forinttal stb. , az se volt piskóta. Nem is beszélve az ellenzéki ténykedésükről -- ha valaki egyetlen épkézláb mondatot képes idézni a párt szóvivőjének, Szíjjártónak a dumájából, vagy egyetlen értelmes kezdeményezést az ellenzéki fidesz házatájáról, annak benyalok. Amit pedig a fidesz a sajtóval most csinálni akar (illetve amit a közmédiumokkal már meg is csinált), semmiben nem különbözik attól, ahogy korábban pártpropaganda-kiadványokká züllesztett nagymúltú ujságokat, úgyhogy meglepetésre túl sok ok itt sincs. Szóval nem értem a felháborodást: a jobboldali szavazók azt kapják, amire befizettek. (Meg persze én is.) A szerző egy új politikai erőre vágyik, de én a magam részéről már annak örülnék, Bajnai-Oszkó folytathatnák -- csendben, szelíden, alázattal -- azt, amit elkezdtek.

fidesz friend 2011.01.18. 14:15:09

@is: NAGYON RENDBEN. nem a mesterségesen sulykolt oldalakat kell nézni, hanem azt, hogy mi magunk mit akarunk. mert elvszerűség is van a világon. nem diktátumok és "ítéletek" hanem ésszerű kompromisszumok kellenek: megegyezés, vagy akár deáki KIEGYEZÉS normális gazdálkodákodásról, normális közteherviselésről, európai normákról, működő demokráciáról. kulturálisan is. a szitkozódás nem vezet sehová, míg Bajnai, Oszkó, Bokros és Heim Péter EGYÜTTESE például vezetne. higgadt, mérsékelt, jó modorú, művelt, jól nevelt, széles látokörű, együttműködésre képes politikusok kellenének. és vannak - csak helyzetbe kell őket hozni: higgadtan, jól nevelten, széles látókürűen és kompromisszumkészen, de a diktátumok és az antidemokratikus gyakorlat egyértelmű elutasításával. és bizony, már erről szólnak a civil tüntetések is.

Panko 2011.01.18. 14:32:23

@is:
emlékszel (ha már tegeződünk) a Gyalog Galopp azon jelenetére, ahol a násznépet leölő Lancelot ölelgető apa azt mondja, hogy "ugyan már, hagyjuk ezt, hogy ki ölt meg kit"?
Na, EZ a ballib rablóbanda legnagyobb kommunikációs trükkje, amit 20 éve nyom: nem tagadják, hogy ők lopnak, csalnak - de állítják, hogy a másik oldal pontosan ugyan ilyen. (Mert ugye az első állítás igaz, akkor biztos a második is.)
Hát nem.
Lehetetlen, és bűnös egyenlőségjelet tenni a két oldal közé. A politika (by definition) korrupt a világon mindenütt. Amióta még a nagy (és tényleg nagy) Kohl kancellárról is kiderült, hogy 2 millió márkát a saját pártjának játszott át, azóta végképp nem lehetnek illúzióink. De!
Nem mindegy, hogy egy kormányzat dolgozik, javítja az ország helyzetét, és közben rak valamennyit a saját zsebébe is, vagy a kormányzati munkát a lopással azonosítva semmi mást nem tesz! A grafikonok nem hazudnak. tessék megnézni, hogy kivétel nélkül minden makrogazdasági mutatónk 2002-ben volt a csúcson: előtte, és utána is lefelé mutató görbék.
A Fidesz arrogáns, Orbán akarnok, sokuk igen tenyérbemászó. De ez nem szépségverseny, se nem etikett bajnokság. Az az érdekes, hogy az országért mit tesznek. Azt tessél összehasonlítani.

Egyébként meg a cikk úgy marhaság, ahogy van, legalábbis a történelmi tényekhez, tapasztalathoz semmi köze: merthogy a világ vezető demokráciáiban pont azt láthatjuk, hogy egy di- (vagy tri-) pólus után már iszonyú nehezen történik érdemi változás. Vagy azt hisszük, hogy az USA-ban nem így néznek a demokrata vs republikánus, Angliában a munkáspárti vs tory, Franciaországban a szocialista vs néppárti demarkációs vonalakra? Ennek ellenére mindenhol csak nekik van esélyük, és még ha rosszul dolgoznak is hatalomban sem változik drasztikusan a kép.

Az más kérdés, hogy akkora böszmeséget, mint a magyar ballib pártszövetség még nemigen követtek el.

wip 2011.01.18. 14:32:24

Azért annyit hozzátennék, hogy nem nevezném sem az MSZP-t, sem pedig az SZDSZ-t baloldali pártnak. Az első tipikusan kapitalista , a második meg meg inkább liberálkapitalista párt, nem lehet egyiket sem baloldalisággal vádolni.
A civil, alulról jövő kezdeményezést tartom jó megoldásnak, de sajnos nincs egy olyan egyéniség, aki mögé bátran oda tudnék állni.
Egyértelmű, hogy aki az utolsó 20 évben ill. előtte meggazdagodott, ne kerüljön vezető szerepbe nálunk.

Panko 2011.01.18. 14:46:15

@nápolyi maszti:

az tényleg jó lenne, ha Bajnai-Oszkó folytathatnák, és csendben, szelíden, alázattal adósítanák el végképp az országot a végsőkig, és lopnának el mindent, amit lehet. Hej, de jó lenne!
Bocsáss meg, de te tényleg azt gondolod, hogy a Bajnai, és a Gyurcsány éra bármiben is különbözött? Hogy mások voltak a mögöttük álló érdekcsoportok, máshonnan kapták a pénzt? Komolyan?

BISMARCK 2011.01.18. 14:57:09

@szeretném_érteni:

Meg akartam nézni, hogy az elmúlt 8 évben is ilyen éles nyelvvel bíráltad-e az MSZP-SZDSZ koalíció munkáját. De sajnos csak 4 hozzászólást találtam.
Erről ennyit.

Squid 2011.01.18. 14:57:12

@fidesz friend: "nem a mesterségesen sulykolt oldalakat kell nézni, hanem azt, hogy mi magunk mit akarunk. mert elvszerűség is van a világon. nem diktátumok és "ítéletek" hanem ésszerű kompromisszumok kellenek: megegyezés, vagy akár deáki KIEGYEZÉS normális gazdálkodákodásról, normális közteherviselésről, európai normákról, működő demokráciáról. kulturálisan is. a szitkozódás nem vezet sehová, míg Bajnai, Oszkó, Bokros és Heim Péter EGYÜTTESE például vezetne. higgadt, mérsékelt, jó modorú, művelt, jól nevelt, széles látokörű, együttműködésre képes politikusok kellenének. és vannak - csak helyzetbe kell őket hozni: higgadtan, jól nevelten, széles látókürűen és kompromisszumkészen, de a diktátumok és az antidemokratikus gyakorlat egyértelmű elutasításával. és bizony, már erről szólnak a civil tüntetések is"

Az a baj, hogy az emberekbe 8-10 éven át sulykolt, "aki magyar velünk van" és az ehhez hasonló, a "magyarország visszakapta fővárosát"--ban kicsúcsosodó, megosztó és fanatizáló vérprosztó kommunikáció miatt ez nem fog menni. Semmiféle esélye nincsen egy Bajnai/Oszkó típusú emberekre alapuló szakértői és szakpolitikusi kormánynak, amíg lehet a zembereket üvöltve fanatizálni "velünk"-re és "ellenünk"-re .

Amík ki lehet állni és a feketét fehérnek, a megszorítást "magyarország újragondolásának" a nyugdíjvagyon lenyúlását "nyugdíjmentésnek" aposztrofálni (stb stb) és ezt a zemberek beveszik és nem is gondolkodnak rajta amíg OV mondja itt nem lesz nagy sansz populizmuson kívül bármire.

Ez van, aki nagyobbat ígér az nyer, a megvalósíthatóság a logika v a ráció itthon nem számít.

Squid 2011.01.18. 14:57:28

@Panko: "
emlékszel (ha már tegeződünk) a Gyalog Galopp azon jelenetére, ahol a násznépet leölő Lancelot ölelgető apa azt mondja, hogy "ugyan már, hagyjuk ezt, hogy ki ölt meg kit"?
Na, EZ a ballib rablóbanda legnagyobb kommunikációs trükkje, amit 20 éve nyom: nem tagadják, hogy ők lopnak, csalnak - de állítják, hogy a másik oldal pontosan ugyan ilyen. (Mert ugye az első állítás igaz, akkor biztos a második is.)
Hát nem.
Lehetetlen, és bűnös egyenlőségjelet tenni a két oldal közé. A politika (by definition) korrupt a világon mindenütt. Amióta még a nagy (és tényleg nagy) Kohl kancellárról is kiderült, hogy 2 millió márkát a saját pártjának játszott át, azóta végképp nem lehetnek illúzióink. De!
Nem mindegy, hogy egy kormányzat dolgozik, javítja az ország helyzetét, és közben rak valamennyit a saját zsebébe is, vagy a kormányzati munkát a lopással azonosítva semmi mást nem tesz! A grafikonok nem hazudnak. tessék megnézni, hogy kivétel nélkül minden makrogazdasági mutatónk 2002-ben volt a csúcson: előtte, és utána is lefelé mutató görbék.
A Fidesz arrogáns, Orbán akarnok, sokuk igen tenyérbemászó. De ez nem szépségverseny, se nem etikett bajnokság. Az az érdekes, hogy az országért mit tesznek. Azt tessél összehasonlítani.

Egyébként meg a cikk úgy marhaság, ahogy van, legalábbis a történelmi tényekhez, tapasztalathoz semmi köze: merthogy a világ vezető demokráciáiban pont azt láthatjuk, hogy egy di- (vagy tri-) pólus után már iszonyú nehezen történik érdemi változás. Vagy azt hisszük, hogy az USA-ban nem így néznek a demokrata vs republikánus, Angliában a munkáspárti vs tory, Franciaországban a szocialista vs néppárti demarkációs vonalakra? Ennek ellenére mindenhol csak nekik van esélyük, és még ha rosszul dolgoznak is hatalomban sem változik drasztikusan a kép.

Az más kérdés, hogy akkora böszmeséget, mint a magyar ballib pártszövetség még nemigen követtek el. "

Azért ezt a dumát benyomni apám amikor 13 nap múlva a Fidesz-KDNP lenyúlja a legnagyobb lóvét az elmúlt 15-20 évben, kizárólag a politikai ígérgetéseinek finanszírozására, nem kis pofátlanságra vall..

Gratula!

Panko 2011.01.18. 14:57:32

@fidesz friend:

Az a baj ezzel, hogy a politika egy külön szakma (tudomány). És ugyanúgy, ahogy nem a legjobb zenészből lesz a stadionokat megtöltő pop sztár, hanem abból, akiben megvan az a bizonyos valami, egy ország vezetésének iszonyúan összetett munkáját sem biztosan a legjobb szakember képes elvégezni.
Ráadásul már egy nagyobb társasház lakógyűlését sem egyszerű kulturáltan konszenzusra hozni, nemhogy egy egész nemzet ügyeit, amibe még a külső erők is beleszólnak...
Nem kell bedőlni a sok uszításnak: Magyarországon semmilyen komoly társadalmi megosztottsági probléma nincsen. Magyarországon egyedül gazdasági probléma van. Ha valakinek a vezetésével (és tényleg mindegy, hogy kiével) sikerülne itt osztrák jólétet és rendezettséget teremteni, ez az egész mostani állapot megszűnne azonnal.
De sajnos 50 elherdált évet nem lehet könnyedén behozni. Ez nem csak elhatározás, és még csak nem is pénz kérdése. Még ha korlátlan forrásai is lennének valakinek, akkor sem tudná azonnal létrehozni mondjuk a világ legnagyobb autógyárát. Mert ahhoz a Toyotának is 70 év kellett. Max le tudná rövidíteni 15-20 évre.

De nekünk nincsenek korlátlan forrásaink. Sőt...

Gunboat Diplomat 2011.01.18. 14:57:46

"Ilyen például az is, hogy sok tisztességes honpolgár úgy érzi, hogy az egyik politikai táborba mindenképpen be kell állnia. Nyugati demokráciákban az emberek jól tudják, hogy ez nincs mindig így: a politikai párt- és értékválasztás valóban választás kérdése, és az is egy legitim döntés, ha valaki éppen nem tud választani."

Nem értem, ez Magyaroszágon is legitim döntés, áprilisban 35,8% nem választott. Ettől még jogos a kérdés, hogy ha a választani nem tudó leváltaná a kormányt, akkor mégis kire? Mert attól, hogy a nem-választás legitim opció, olyan nincs, hogy senki sem kormányoz.

"Hiszen lehet az ember úgy is kritikusa a kormánynak, hogy nem válik sem jobbikossá, sem szocialistává, sem LMP- szimpatizánssá."

Bizony sőt úgy is, hogy azzá válik, sőt akár még úgy is, hogy Fidesz-szimpatizáns lesz/marad. Viszont ha a szocialisták propagandalózungjait ismételgeti, és közben csodálkozik, ha a szocialista táborhoz sorolják, akkor képmutatás azon sírni, hogy nem ismerik el belgának.

Mert ugyan vlóban sok az egész poltikai kínálattól elfordult/elforduló, de még több a szocialista pártszimpátiáját vállalni kínosnak érző újdonsült "független".

a nagy levin 2011.01.18. 16:50:05

@Squid:
"Egyébként meg a cikk úgy marhaság, ahogy van, legalábbis a történelmi tényekhez, tapasztalathoz semmi köze: merthogy a világ vezető demokráciáiban pont azt láthatjuk, hogy egy di- (vagy tri-) pólus után már iszonyú nehezen történik érdemi változás. Vagy azt hisszük, hogy az USA-ban nem így néznek a demokrata vs republikánus, Angliában a munkáspárti vs tory, Franciaországban a szocialista vs néppárti demarkációs vonalakra? Ennek ellenére mindenhol csak nekik van esélyük, és még ha rosszul dolgoznak is hatalomban sem változik drasztikusan a kép."

Ez felszinesen igy latszik, de az igazsag a partszerkezetekkel kapcsolatban osszetettebb.

Ugyanis a ketpolusu rendszerekben az egyszer leszerepelt vezetoket a part belso mechanizmusa es bazisa kritizalja, adott esetben teljesen levaltja es megujitja. A leszerepelt vezetoket menesztik, uj miniszterek es uj partelnokok es miniszterlenokok (jeloltek) jelennek meg. A tobb part hianyat a partok platformjai es belso csatai potoljak, ezt a szelekciot raadasul a kozvelemeny elott es tobbnyire demokratikus modon bonyolitjak le (USA jeloltallitas, UK partkonferenciak es vezetok valasztasa, Fr.o hasonlo belso vitai es csatai, stb.)

Erdekes meg egyebkent, hogy a hasonloan magas belepesi kuszob ellenere milyen drasztikusan valtozott peldaul a litvan parlament osszetetele valasztasrol valasztasra. Uj partok jonnek, mennek, szervezodnek, regiek sullyednek el.

a nagy levin 2011.01.18. 16:53:13

@Panko:
"De nekünk nincsenek korlátlan forrásaink. Sőt..."

A kozgazdasagtan is egy tudomany. Arrol szol, hogyan gazdalkodjunk a szukos eroforrasokkal, lehetoleg a kozjo erdekeben. Elvileg...

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.01.19. 12:41:25

@ökoparazita: "aki nem szavaz, az meg kussoljon, vagy legalább ne legyen büszke rá, hogy nem tud választani."

Aha, akkor mond, te miként választottál?

- hitoktatást nézel az m1-en?
- sorozatot a tévékettőn?
- kokós kurvák csöcslengetését az rtl-n?

Gratula az izlésedhez, most ki is a normális? Aki nézi vagy aki nem?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.01.19. 12:41:28

@Táskás Tóni: "Minden képzeletet felül múlt ez a nyolc hónap és a kormány dilettantizmusa, hozzá nem értése."

Valamint nagyon ideje lenne elismerni, hogy a korábbi 8 évnek összesen sikerült annyi gazdasági/jogi/demokráciahiány/stb. kárt okozni, mint nekik 8 hónap alatt. Tényleg nagyon hatékonyak!

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.01.19. 12:41:30

@varvizib: "eleve pártokra sincs szükség"

Hát néppártokra, tömegpártokra nemis. Azok valóban SEMMIT sem képviselnek, csak magukat.

Kis elvi(!) alapokon álló pártok kellenek, koalíciós kényszerrel, kompromisszumokkal.

Még a mai internetes korszakban sem lehet kiváltani a pártokat, mint egy-egy irányzat mellett kardoskodó professzionális politikai csoportokat.
Persze ehhez gondolkodó választók is kellenek (nem terelhető barmok) és teljes választójogi hátraarc.

Pl. a területi képviselet eleve marhaság, mert az 51% képviselőjének kellene a 49%-ot is képviselni (miközben valójában egyiket sem képviseli csak a pártját, rossz esetben saját magát).

Széles pártpaletta összessége, mint elvi platformok képesek képviselni a lakosság összességét.
Vagyis küszöb nélküli, lineáris parlamenti képviselet.
Ha van 200 képviselő, akkor az összes leadott szavazat 1/200-ad része egy képviselői helyet ér. Oszt annyi.

Aztán a parlamentben vagy képesek együtt működni, vagy el kell csapni mindannyit és új választások.
Eleinte szokatlan lenne, de több benne a tartalék, mint a jelenlegi kifulladt rendszerben valaha.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.01.19. 12:41:33

@a nagy levin: "A leszerepelt vezetoket menesztik"

És még egy nagy különbség.
Erős civil szféra és szervezettség.
Nem kell ahhoz pártot alakítani, ha valaki valamilyen társadalmi célt el akar érni.
Ha pl. a "Fekete Zöldek" képviselője összeállít egy környezetvédelmi csomagot, akkor elmeg a nagy pártokhoz és egyezkedik velük.
Hogyha beépítik ezt az anyagot a kormányprogramjukba, akkor a vezetőség tájékoztatja erről a tagságot és kéri, hogy X pártra szavazzanak, mert az képviseli őket igazán.
A pártok meg igyekeznek a többszázezres táborral rendelkező civil szervezetek szakértőit, tisztségviselőit meghallgatni, elfogadni.

Ez is egy út.

sga 2011.01.20. 11:00:04

Igen-Igen! Éljenek a kétfarkú kutyák! Remélem előbb-utóbb másra is érdemes lesz szavazni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása