Véleményvezér

vv

Orbán Viktor nem Winston Churchill

2011.03.01. I 43 komment I Címkék: media orban demokracia matolcsy

Képzeljük el, ahogyan Churchill kizárólag arról beszél, milyen jó lesz a megnyert háború után, majd a mikrofont átadja valamelyik miniszterének, hogy akkor szóljon ő néhány szót a vérről és a könnyekről. (Fotó: fidesz.hu)

A legutóbbi ígéretek szerint a mai napon kerülnek bejelentésre a márciusra átcsúszott februári átfogó gazdasági átalakítások. Ám meglepő módon nem a miniszterelnök, hanem két minisztere részletezi majd az intézkedéseket.

Miről beszél és miről nem?

Pontosítunk: nincs ebben semmi meglepő. Sokaknak feltűnt már, hogy Orbán Viktor sosem jelent be rossz híreket. Kínosan ügyel rá, hogy semmi olyanról ne beszéljen, ami a „zembereknek” fájhat, és amit ellenfelei fel tudnak használni ellene. A Véleményvezér szerint ez akkor megfelelő taktika, ha valaki elsősorban népszerű politikus akar lenni. Így azonban még senkiből nem lett nagy vezető.

Orbán Viktor szeret szónokolni, ezt mindenki jól láthatja. Szereti a fontos alkalmakat és a nagy ívű beszédeket, és amint azt már néhányszor elmondtuk, szerintünk egy kicsit túlzásba is viszi őket. Amit azonban feltűnően nem szeret: negatív intézkedésekről beszélni. Sem a Fidesz ellenzéki éveiből, sem a választási kampányból, sem az elmúlt kilenc hónapból nemigen tudunk felidézni olyan alkalmat, amikor Orbán Viktor egy népszerűtlen intézkedés szükségességéről vagy bevezetéséről beszélt volna. S mit tesz Isten, az általa januárban a Wall Street Journalban beharangozott, de nem konkretizált intézkedéseket ismét nem ő, hanem Matolcsy György és Navracsics Tibor fogják ismertetni.

Ha egy politikus hétről hétre, hónapról hónapra csak a saját népszerűségét és imázsát tartja a legfontosabbnak, akkor akár logikus lépésnek is nevezhetnénk ezt. De az a helyzet, hogy Orbán Viktor saját bevallása szerint sokkal többre vállalkozik, mintsem hogy megelégedjen ezzel a nagyon olcsó és államférfihoz nem igazán méltó politikai stratégiával.

Milyen vezető kell?

Ha nem is hiszünk a fülkeforradalomban, azzal egyetértünk, hogy a kétharmad óriási változtatásokra adna lehetőséget. Ennek a kormánynak valóban lehetősége van (vagyis egyre inkább csak volt), hogy szakítson az elmúlt húsz évet meghatározó politizálással, és Magyarországot egy üdvösebb pályára helyezze. Ehhez viszont többek között egy újfajta, a változtatásokat megszemélyesítő, államférfiúi kvalitásokkal rendelkező vezetőre is szükség van.

Egy ilyen sikeres vezetőnek azonban elsősorban nem népszerűnek, hanem hitelesnek és bátornak kell lennie. Aki a többség számára hitelesen tud beszélni nemcsak arról, hogy tíz-húsz év múlva egy milyen fantasztikus országban fogunk élni, de arról is, hogy min kell ehhez változtatni, és hogy ez kiknek és mennyire fog fájni. Képzeljük például el, ahogyan Winston Churchill kizárólag arról beszél, milyen jó lesz a megnyert háború után, majd a mikrofont átadja valamelyik miniszterének, hogy akkor szóljon ő néhány szót a vérről és a könnyekről…

És hát a Véleményvezér határozottan úgy emlékszik, 1998 és 2002 között Orbán Viktornak jóval kevésbé voltak averziói azzal kapcsolatban, hogy egy értelmes terv érdekében áldozatokat kérjen. (Gondoljunk csak az 1998-2000 közötti csendes nadrágszíj-meghúzásra.)

feedback surveys


Mi lehet a baj?

Attól tartunk azonban, jelen esetben a hallgatás nem csupán Orbán Viktorról szól, és a miniszterelnök nem csak taktikai okokból nem adja nevét és arcát a mostani intézkedések bejelentéséhez. Mi van például, ha mostanra ő is belátta, hogy a Matolcsy-féle intézkedések nem állnak össze semmilyen újfajta gazdaságpolitikává, és nem jelentenek semmiféle szakítást a korábbi kormányokra jellemző fűnyírószerű, a hosszú távú szempontokat figyelmen kívül hagyó megszorításokkal? A választ nyilván nem tudjuk, de ma legalább egy fokkal okosabbak leszünk.

Mindenesetre biztató lenne, ha a gazdasági átalakítások bejelentésekor Orbán Viktor mégis odaállna saját miniszterei mellé, és ő is arcát adná az intézkedésekhez.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2011.03.01. 11:51:31

Szerintem az öszödi beszéd most is simán, ugyanabban a formában ráhúzható a FIDESZ-re is. 5 év telt el, de semmi sem változott.

Secnir 2011.03.01. 11:52:24

több oka van, hogy nem ő jelenti be.
1. ne Orbán-csomagnak hívják a zemberek
2. ha gáz van, legyen kit elővenni (Matolcsy + Navracsics jelen esetben), és legyen kire ujjal mutogatni
3. tudjon arra hivatkozni, hogy Ő nem tudott erről a megszorításról, arról a büdzsémegvágásról stb.

J.W. Booth 2011.03.01. 11:52:32

Naivitás azt várni, hogy vállalaja a bejelentés felelősségét. Ahhoz gerincre lenne szükség és már csak a legostobább fideszesek hiszik, hogy van még neki olyan.

Sajnos, ez utóbbiakból még elég sok van. És ők a Viktor görbe tükrei.

VIII. Nagyapó 2011.03.01. 11:52:37

Szép és igaz, de azért nagy államférfiakkal is előfordult már, hogy mással akarták elvitetni a balhét.

Bethlen sem véletlen' (és nem is a végleges visszavonulás szándéjkával) mondott le '31-ben...

Iustizmord 2011.03.01. 11:52:41

Nemzeti Együttműködés ez, nem is megszorítás.

sztd 2011.03.01. 11:52:44

Nos, szerintem a Véleményvezér kicsit téved.
- Először is lehet, hogy úgy emlékszik, hogy OV előző kormányzása idején nem félt árat kérni az eredményekért, de pl. Török Gábor nem így emlékezett néhány éve, hanem pont fordítva. A Fidesz már akkor sem arról beszélt, hogy most milyen rossz lesz nekünk.
- Churchill katona volt, katonai végzettséggel, katonai múlttal, és így lett politikus. OV viszont nem közgazdászként lett politikus, így az ő szájából a gazdasági bevezetés nem lehet elég hiteles. Szerintem sokkal jobban teszi (őszintébb is lesz, és jobban demonstrálja a tényleges helyzetet), ha nem játssza el a közgazdászt.
- Személy szerint nem hiszem, hogy a Zemberek elhinnék akárkinek, ha az illető a helyzet súlyosságát akarná bemutatni. Ha mégis megtenné, akkor neki sem mernének állni a feladatnak.
Szóval kétlem, hogy országállapot-bemutatásra sor fog kerülni, és azt sem hiszem, hogy az intézkedéseket a teljes mélységükben be fogják mutatni.

nevetőharmadik 2011.03.01. 11:52:48

A Churchill hasonlat akkorát üt, hogy poszt nélkül is megállná a helyét.

Orbán Viktor egy felfújt lufi. Vagy felfuvalkodott hólyag, egyre megy. Van neki egy fellépése, temperamentuma, karizmája, amivel sokakat magával ragad. Ezek persze kellenek egy vezetőnek.

De olyasmije, amitől jó vezető lenne, olyanja nincs. Mondjuk valódi bátorsága. Mondjuk jelleme.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.03.01. 11:53:00

Az is biztató, ha nem áll oda, mert ez arra utal, hogy komolyabb intézkedések is várhatók végre, amik sajnos fájni fognak bizonyos csoportoknak, de nincs más út. Engem nem zavar, ha mást tesz oda bűnbaknak, ha ez az ára, hogy meglépjenek keményebb dolgokat is.

Az viszont nehezen érthető, hogy miért gondolja, hogy ha nem ő áll oda, akkor az emberek azt fogják hinni, hogy nem ő adta az áldását a döntésekre. Ennyire nem kellene butának gondolni az istenadta népet.

zsg? 2011.03.01. 11:53:05

"....Orbán Viktor mégis odaállna saját miniszterei mellé, és ő is arcát adná az intézkedésekhez."

Miért, még van neki??????? Szerintem - a lényegi szempontból fontos réteg előtt - már rég elvesztette.

Picurigor 2011.03.01. 11:53:10

Orbán ezek szerint ahhoz is gyáva, hogy maga mondja el a saját őszödi beszédét.
Emlékezzünk, hogy korábban a Fidesz arról beszélt, hogy a megszorítások útján járó balliberális/neoliberális politika nem vezet sehová, ez a nemzet ellen való és a növekedésre kell fektetni a hangsúlyt. A választások egyik nagy tétje is az volt szerintük, hogy lesz-e kétharmados felhatalmazás, hogy szakíthassanak az elődök népnyúzó politikájával, stb.
Érdekes, hogy egyébként a Bajnai-kormány munkáját még Orbán is világbajnoknak minősítette, de mégis szakítani akart azzal a megfontolt és óvatosan előre haladó politikával, amit a Bajnai-Oszkó páros képviselt.

Most tehát Orbán és a Fidesz bejelentik a saját megszorító csomagjukat. A magam részéről azért nem reformokat említek, mert mindössze pár területen vezetnek be megszorításokat, de átfogó, koherens strukturális reformot én még mindig nem látok. Remélem, idővel ezek sem maradnak el.
Mindenesetre a Fidesz a mai bejelentéssel szépen kimegy a mezőre, keres egy nagy adag tehénszart, hasra fekszik mellette, az arcát pedig szépen belenyomja - önként.
Persze mindez elkerülhető lett volna, ha a Fidesz le tudja vetkőzni a hazai politikai elit évszázados hiányosságát: a rövidlátó provincializmust. Így most azonban majdnem egy évet elvesztegettünk, és nem csak a Fidesz van kellemetlen helyzetben, hanem az ország is. Rengeteg idő ment kárba.
Reméljünk, 2014-ig most már rendesen végzik a dolgukat, utánuk pedig egy olyan párt jön majd, amelyik nem fél őszintén beszélni a választókkal, és valódi alternatívát jelent majd a Fidesz-MSZP tandemhez képest.

eremita 2011.03.01. 11:53:17

Orbán isten-királyi magasságokból néz le népére. Egy Isten-király nem ereszkedik le a napi politika szintjére. Őneki rangon aluli a mindennapok gyakorlatában parlamenti pártokkal vitatkozni, érvelni.

Ő csak akkor érzi jól magát, ha sajátjai körében dicsőül. Ha magasztos eszmékkel teletűzdelt beszédeket mondhat hozsannázó hívei előtt.

Tehetségét nem a jó ügy oldalára állította.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.03.01. 11:53:30

Sajnos az van, hogy baromira mindegy ki mondja, nekünk már akkor is "fájni fog".

Az volt hülye, aki elhitte, hogy ezek lehetnek mások, hogy majd magukon kezdik. Dehogy kezdik, ugyan-ugyan...

Ezek a nyilvánvaló bukókat sem vállalják fel (egykulcsos adó, közmunkaprogram eltörlése/megváltoztatása, stb.), akkor majd nagy gazdasági átalakítások szükségességét fogják? Pl. azt, hogy a közszférát nem kárpótolni kell, meg bérüket szinten tartani, és létszámilag felduzzasztani, hanem úgy ahogy van félbe vágni?

Álom, álom édes álom.

Anno volt egy olyan meredek elképzelés, hogy meg kéne próbálni külföldről egy miniszterelnököt hozni. Akkor röhögtem rajta de ma már látom, nem lett volna hülyeség. Itt csak egy teljesen kívülálló segíthet, hisz ezek közül (sem a jobb, sem a bal oldaról) egyik sem fog a saját fészkébe sz@rani.

Ez van kedves barátaim, megint bejött, vághatjuk a centit!!!

Terézágyú 2011.03.01. 11:53:41

Ez a churchilli párhuzam/ellentét nagyon találó!!! :)

Deneware. 2011.03.01. 11:53:45

Mondjuk az angol népnek el is lehetett mondani azt, és úgy ahogy Churchill tette. Picit érettebb demokrácia a mienknél...

kirsten 2011.03.01. 11:53:49

Hát igen ahhoz egy kis gerinc is kéne, hogy ő odaálljon és az általa hozott megszorító intézkedéseket bejelentse. Gyáva alak. Nem való miniszterelnöknek. Ellenzékben bezzeg tud dumálni a reformok ellen, és népszavazásokkal minden reformtörekvést megakadályozni. Ehhez viszont nem kell bátorság, csak pofátlanság. Bajnainak kellett volna tovább vinni a stabilitási programot, nem egy pojácának fejre állítani az országot.

blueskycoffee 2011.03.01. 11:53:52

Ahol nagy fényt vetítenek, ott nagy az árnyék is - ez már csak így van.

aeidennis 2011.03.01. 11:53:59

Ha hadban állnánk Orbán és bejelentené a vért meg a könnyeket, nem hiszem, hogy a Véleményvezér szerkesztőségét megvigasztalná abban a helyzetben. :)

brlv24 2011.03.01. 11:54:05

Kivancsian varom...nyilvanvaloan az orszagnak az a jo, hogyha nem bukik bele ebbe a kormany. :)

Kis ember 2011.03.01. 11:54:09

Én egy kisember vagyok. Lassan húsz éve dolgozom.
MINDENT mindig én fogok megfizetni, mert én termelek.
Aki ezt kisemberként nem látja be, az ostoba.

Sir Galahad 2011.03.01. 11:54:14

Teljesen felesleges Orbán Viktornak is odaállnia a miniszterei elé. Két eset van. 1: Ha csoda történik, a Fidesz-kormány valahogy kihúzza az országot abból a gazdasági csapdahelyzetből, amibe az elmúlt 20 évben került. Erre nincs sok esély, ez lényegében lehetetlen. 2: Nem sikerül a csoda, összeomlik minden. Egyébként is összeomlott volna, bárki kormányoz... Na most az első esetben Orbán ráér learatni a babérokat a végén, a második esetben meg úgyis eltűnik a komplett politikai elit Fidesszel, Mszp-vel együtt és jönnek a radikálisok. Miért kellene hát most kiállnia?

Krujs 2011.03.01. 11:54:30

Nyilvánvalóan politikai lépés, és nyilvánvalóan azt a széles réteget célozza, akin egy választás Magyarországon áll vagy bukik, vagyis a tájékozatlan, kevésbé gondolkozó, iskolázatlan, vagyis manipulálható réteget. Azokat meg GDP-vel meg hiánycsökkentéssel nem lehet egyik/másik útra átterelni.

Nincs ezen mit csodálkozni...

Nazarin 2011.03.01. 11:54:32

Churchillt nem is választották újra a háború után. :)

Vanek B. Eduard 2011.03.01. 11:54:56

"Ha egy politikus hétről hétre, hónapról hónapra csak a saját népszerűségét és imázsát tartja a legfontosabbnak..." Itt vana kutya elásva, kedves barátaim, magyarok.
Politikusnak nem szabadna olyat engedni, akinek a hatalom egyfajta kábítószer. Ez függőség, ami meggátolja az értelmes cselekvésben.

Most vagy a népszerűségi grafikonon függy fél szemünk és féleszünk, vagy a súlyos feladatokra koncentrálunk.

talicskás munkásember 2011.03.01. 11:54:59

Viktor olyan, mint az okos lány: beszél is, nem is, ad is ajándékot, nem is, intézkedik is, nem is. A következmények pedig kicsinységek, ilyenekkel nem vesződik. A népszerűség pedig marad szimpátia alapon, hiszen a homályban mindenki a saját fantáziavilágát látja a köd fodraiban.

Vanek B. Eduard 2011.03.01. 12:42:22

@norbert79: "az öszödi beszéd most is simán, ugyanabban a formában..." Akkor legalább megígérte az előadó, hogy így tovább nem politizál. Igaz, ekkor is hazudott...

raszt@ · http://stoppolas.blog.hu/ 2011.03.01. 12:42:27

ennek az országnak gerinccel rendelkező politikusokra vagy legalábbis vezetőkre lenne szükség, de mit várunk ha a (mélyenlenézett) miniszterelnök úrnak sincs....

salamander 2011.03.01. 12:42:29

@norbert79:

Őszödi beszéd? Minek kell azt olyanokra oktrojálni, akiknek ehhez semmi köze nincs?
Szerintem kapcsold be az agyadat, mert ha nem teszed, továbbra ökörségeket fogsz tátogni.

Elstron 2011.03.01. 12:42:39

Pont kettész*rom, hogy ki jelenti be, csak csinálják meg ezeket a terveket.

Aki meg azon jajong, hogy miért nem követ el valaki politikai öngyilkosságot, azt csak csókoltatni tudom, mert a való élethez nem sok köze van.

Churchillt belekeverni meg nagyon demagóg duma, teljesen más szitu, más társadalom. Jah, és nem is választották újra... ;)

@Kis ember: modoros.blog.hu/2011/02/10/a_kisember

hotelalfa 2011.03.01. 12:42:48

"Mindenesetre biztató lenne, ha a gazdasági átalakítások bejelentésekor Orbán Viktor mégis odaállna saját miniszterei mellé, és ő is arcát adná az intézkedésekhez."

Ehhez stilus, es egyeniseg, hitelesseg kellene ami sajnos Orban Viktorbol hianyzik. Attol mert valaki egy allam miniszterelnoke meg nem biztos, hogy ert is az orszag iranyitasahoz. igaza van VV-nek amit ellenzekben kritizalt most ugyan azt lepik meg. Sajnos ez a kepmutats a mai poltika elet egyik fo ismerve. Van egy kozmondas: "Aki tul sokat tekintget hatra seggel megy a jovobe". ´Nem az ellenzeket kelleneszidni habzo szajjal amikor eppen azokat a lepeseket, megszoritasokat keszitik amiert Bajnaiekat szidtak. Sajnos Orbanekra ez a hatramutogatosdi jellemzo, kiveve Martonyi Janost. Egy kicsit a sajat haztajukon kellene korulnezni, hogy vannak olyan allami cegek amiket mar egy eve szerveznek at es semmilyen erdemi tevekenyseget nem folytatnak azonkivul, hogy partharc szinterei, az adofizetok penzebol. Sajnalom azokat a fideszes es nem fideszes politikusokat akik ennek a jellemtelen stilusnak , bolha cirukusznak az aldozatai es nem tudnak kibontakozni es megmutatni politikai es emberi nagysagukat.

mandro 2011.03.01. 12:42:58

Hát nem!
Orbán nem egy Churcill, valóban nem az, de egyáltalán milyen kicsavart agyament észjárásra utal az, ha valaki össze akarja hasonlítani a két embert. Milyen alapon: Egyáltalán, még csak nem is hasonló a történelmi helyzet. Egyébként, ha nagyon össze akarod hasonlítani kedves cikkíró a két embert, akkor figyelmedbe ajánlom: Orbán nem bombáztatta porig Drezdát, azt a Drezdát, ahol semmilyen katonai jellegű objektum nem üzemelt, csak civil menekültek lakták. Orbán nem fordíttatta vissza az izraeli menekülteket szállító hajót, ezzel további szenvedésre ítélve azokat, akik addig is már éppen elég borzalmat átéltek. Orbán nem antiszemita..., és még lehetne folytatni az összehasonlítást, érdemes? Persze, hogy nem! Nagy butaság az egész!

KG2000 2011.03.01. 12:43:22

Gyakran olvasgatom (majdnem mindig) a VV írásait. Egy vagy két héttel ezelőtt azonban számomra megdöbbentő felfedezésre tettem szert: egy MNO vagy gondola kommentár alapján világossá vált, hogy a VVt gyakran (vagy mindig) szocialista politikusok írják: ugyanazt mondta nyilatkozta a szoci politikus szinte szó szerint, mint a VV. Euek után azt kell mondanom, hogy bizony tisztességtelen, hogy a VV cimke mögé bújtat az index (?) biztosan nem független politikusokat. Ez majdnem rosszabb, mint a Tóta (csak azért nem, mert a trgárkodó mocskolódás akkor is rosszabb, ha látjuk a valódi nevet).

Nem beszélve a cenzúráról (a VV nem jeleníti meg azonnal a kommnteket, mint mások, sőt gyakran egyáltalán nem).

Ez a cikk is kőkemény szoci propaganda, lehet, hogy ezúttal Gyurcsány tollából.

ob.szerver 2011.03.01. 12:43:24

Mikor jelentik be a strukturális reformokat? Ezek ugyanis nem azok. Ezek :
1. Az ellopott nyugdíjvagyon felélése
2. Vágyálmok a foglalkoztatottság növeléséből befolyt százmilliárdokról
3. Vágyálmok százmilliárdos megszorításokról olyan területekről, ahonnan ennyit nem lehet: nyugdíj, közlekedés, felsőoktatás stb.

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek. A fideszbanda képességeihez méltót. A forintban már kereskedik is le a "csomagot". Reggel óta -2,50.

salamander 2011.03.01. 12:43:38

Persze könnyebb a bolsevista maszatolást nyomni - amit Gyurcsányék is tettek.

- Nos elbaszni valamit könnyű, helyre hozni kurva nehéz ilyen egyszerűen foglalható össze a elmúlt néhány év.

- Még problémásabb a helyzet, ha valaki úgy basz el mindent, hogy közben azt hajtogatja hogy ő most jól rendbe rak mindent.

- Amikor már legnagyobb ökörnek is nyilvánvalóvá válik hogy ezt jól elkúrta akkor a nagy REPARÁTOR megsértődve duzzogni kezd és orrát felhúzva távozik. (No nem nagyon messzire és nem a rács mögé csak úgy egy kicsit félre és onnan óbégat tovább).

- Ezt láthatjuk most, s a nagyobb baj nem az, hogy eladósodott az ország, és valójában külső érdekek mondják meg mikor mit tehetünk: hanem az a gond, hogy Magyarországon valahogy nem szeretjük kimondani és megbüntetni azokat akik erre rászolgáltak. Mert az boszorkányüldözés, mert az nem ízléses, mert az nem európai, mert az valahogy olyan fárasztó, és mert bizony akiknek ez dolga lenne maguk is nagy hatalmú bűnözők jórészt. Minden posztkomcsi bűnözőt ugyanaz a jogászi kör képvisel.

Nem is szólva arról a példátlan esetről, hogy a Biszku ügyben Alkotmánybírósághoz fordult maga a jogalkalmazó! Hát ez nem jelent mást, minthogy a fagyi visszanyalt. Ez nem is lenne olyan hatalmas probléma, - mert a fagyi vissza szokott nyalni, ha ő jónak látja - az viszont már kérdéseket vet fel, hogy pont egy ebben az ügyben történik.

- Amikor a piaci erőfölényükkel jócskán visszaélő bankok érvényesítik az árverezéseket , sokszor opciós szerződésekkel állami ellenjegyzéssel tartozáselismerő nyilatkozat alapján családokat raknak utcára az nem alkotmányellenes. Egy mocskos bíró sem gondolt arra, hogy a pénzintézeti törvény mintha féloldalas lenne. Mert könyvből tanulta mindegyik mi a kapitalizmus.
- Persze az állam eladósítása, az nem alkotmányellenes, mert nincs tételesen benne a közpénzelésről semmi a jelenlegi alkotmányban.
- No és hát Biszku elvtársat sem lehet csakúgy vegzálni hát micsoda dolog az!

Ebben a felemás környezetben bizony még szerencse, hogy a Fidesznek van terve és elszántsága a kivergődésre - legalább államdósság szempontjából.

Deneware. 2011.03.01. 12:43:39

@Nazarin: Valóban közvetlenül a háború után tényleg nem választották újra Churchillt, de később még egyszer ő lett a miniszterelnök. Azt már nem tudom hogy az a ciklus hogy végződött. Talán az egészsége megromlása miatti lemondással.

Nem vagyok fideszes 2011.03.01. 12:43:55

Churchill elmondta beszédét, hősiesen küzdve, mint az oroszlán megnyerte a háborút - majd közvetlenül utána a választásokon megbukott.

Orbán gyáva, ez nem először és nem utoljára mutatkozik meg tisztán és világosan. Halálosan be van tojva attól, hogy elolvad a népszerűsége. Az ilyen pedig nem államférfi, hanem beszari pojáca, nárcisztikus kalandor.

Dzurinda for president!

kewcheg 2011.03.01. 12:43:55

Énszámomra nagyon sérelmes, hogy a korengedményes nyugdíjas rendőrök nem kaphatnak gyermekek utáni adókedvezményt.itt van pl. a barátom, aki negyvenéves nyugd. rendőr 250 nyugdíjjal, és visszavette a rendőrség 200-ért tovább dolgozni.Így ő pl elesik a gyerekek utáni adókedvezménytől, plusz csökkent is a nettója az idén a kormány elhibázott adópolitikája miatt. Múltkor is panaszkodott a társaságban, mikor chivas regalozott, hogy már az idén pl. nem is tudott elmenni csak kétszer síelni, szerintem egyértelmű kitolás ez vele....

dfactor 2011.03.01. 12:43:57

@Secnir: jól mondod, de a legszomorúbb az egészben az, hogy él ebben az országban egy csomó olyan ember, aki nem tudja felfogni, hogy amit matolcsy meg navracsics mond, azt valójában viktor mondja. Ezért működhet az, hogy ha borul a bili, rájuk fognak mutogatni. Két-harmadnyi ostoba országa vagyunk.

dfactor 2011.03.01. 12:44:13

@Nazarin: Churchill ragyogó háborús vezető volt, de békében vezetni más...
Van itt egy elég jó analógia, ha azt nézitek, hogy Viktor is mindig harcról beszél...

Pistabácsi 2011.03.01. 12:44:19

@Picurigor: "Persze mindez elkerülhető lett volna, ha a Fidesz le tudja vetkőzni a hazai politikai elit évszázados hiányosságát: a rövidlátó provincializmust"

Az nem megy nekik. Az elmúlt 20 évben Elég intenzíven alakították ők is a politikai gondolkodásmódot. Még ellenzékben is erősen meghatározó szerepük volt a politika jelenlegi helyzetének kialakulásában. Mitől változnának meg. Ők (is) teremtették ezt a helyzetet.
Azonkívül, ha megfigyeljük az eddigi miniszterelnökök, akik kiálltak, és saját maguk jelentették be a rossz híreket, mind megbuktak. Ha most megbukik egy-egy ötlet, akkor OV nagy kegyesen kiáll, és leváltja az illetékes minisztert, aki a rossz hírekhez a nevét adta. OV keze tiszta marad, sőt még szimpatikus is lesz, mert volt "bátorsága" leválltani a rossz embereket.

szlem 2011.03.01. 12:54:15

@KG2000: Igen, ez teljességgel valószínű, hogy szocialista politikusok írják ezt a blogot. Teljesen kizárható az a feltevés, hogy csak idéznek innen. Hiszen kinek jutna eszébe idézni bárhonnan is, ami nem a saját tollából származik.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása