Véleményvezér

vv

Új világot hoz-e a Fidesz új alkotmánya?

2011.04.19. I 67 komment I Címkék: jog fidesz allam posztkommunizmus alkotmany

Ez az alkotmány a Fidesznek sem éri meg azt a rengeteg konfliktust, amit felvállaltak miatta. Nem teljesíti ugyanis a célokat, melyek miatt belevágtak: a posztkommunizmus lezárását, egy új rend megteremtését és a restauráció megakadályozását. (Fotó: Index)

A Véleményvezér nem tartozik azok közé, akik halálra vannak rémülve az új alkotmánytól. De azok közé sem, akik történelmi jelentőséget tulajdonítanak az új alaptörvénynek. A Fidesz vezetése pontosan tudta, hogy akad majd bőven az előbbiekből. De valószínűleg nem gondolták, hogy ilyen kevesen lesznek az utóbbiakból.

Ez az alkotmány a Fidesznek sem éri meg azt a rengeteg konfliktust, amit felvállaltak miatta. Nem éri meg, mert nem teljesíti azokat a célokat, melyek miatt belevágtak.

Új alkotmány: de minek?

A Véleményvezér szerint a Fidesznek alapvetően három célja volt az új alkotmánnyal.

Az új alaptörvényt elsősorban egy szimbolikus vízválasztónak szánták, a posztkommunista múlt és a remélhetőleg dicső jövő közé. A kormányfő nagyon helyesen mérte fel, hogy a magyar rendszerváltozásból fájóan hiányzott valamiféle érzelmi magaslat, szimbolikus kiindulási pont. Valami, ami mindenki számára világossá tette volna, hogy más világ jön. A cseheknek ott volt a Vencel téri tüntetés, vagy a szlovákoknak az önálló, független állam kikiáltása. A Fidesz valami hasonló történelmi pillanatot szeretett volna megteremteni, hogy ezzel mindenkiben rögzíthessék a múlttal való szakítást. Az előző rezsimhez oly sok kulturális és egyéb szállal kötődő Gyurcsány Ferenc katasztrofális választási veresége megteremthette volna az ideális alkalmat – a kommunizmussal való szimbolikus szakítás nagy éjszakáját, de a volt miniszterelnök lemondása keresztülhúzta ezt a számítást.

A Fidesz második aspirációja, hogy az új alkotmánnyal letegye az alapjait annak az új rendnek, annak az új országnak, amit saját bevallása szerint fel akar építeni kormányzása során.

A harmadik cél pedig az esetleges restauráció megakadályozása (ez egy másik olvasatban természetesen a Fidesznek a hatalomba való bebetonozását jelenti). Mivel ez jellegénél fogva elsősorban hatalmi, nem pedig jogi kérdés, ezért ennek a célnak az elérésére egy új alkotmány kevésbé alkalmas, mint az esetleg elsőre tűnik.

Kapcsolódó írásunk: Új alkotmány: nem jobboldali, hanem fideszes


Miért nem sikeres?

A Véleményvezér szerint nem a célokkal volt a baj. Érzelmi vízválasztóra, szimbolikus újrakezdésre valóban szükség van. És igen, a Fidesz megkapta a felhatalmazást, hogy egy új rend alapjait rakja le. Aki pedig nem felejtette el Horn Gyula, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc országlását, pontosan tudja, hogy valóban fontos a restauráció megakadályozása. Ezen célok megvalósítása azonban nagyon félrement. Az első kettőt szinte egyáltalán nem, a harmadikat pedig csak nagyon sajátosan tudták megvalósítani.

Először is: az új alkotmány nem jelent semmiféle érzelmi magaslatot, nem zárja le a posztkommunista átmenetet. Elsősorban azért, mert néhány stilisztikai és ízlésbeli kérdésen kívül sehol nem is próbálja a posztkommunista átmenet nagy és rendezetlen problémáit megoldani. Szó nincs az ügynökmúltról, szó nincs a szocializmus előtti tulajdonviszonyok kérdéséről és a jóvátételről, sőt még a kommunista múlt örökségétől való megszabaduláshoz – lásd még: igazságtétel és lusztráció – sem járul hozzá érdemben. Az új alkotmány nem kilépés a posztkommunista átmenet történetéből, hanem annak generáció-specifikus belharcaiban való állásfoglalás.

Ami pedig az esetleges új rend alapjainak letételét illeti: ebben a tekintetben sem ad szinte semmit az új alkotmány az 1989-eshez képest. Nem látszik, mitől válhatna ez az alaptörvény egy más, normálisabb társadalmi szabály- és normarendszer alapjává. Az egyetlen valódi előrelépést néhány, a '90-es évek alkotmánybíráskodása által megteremtett szociális jognak, magyarul: az állami kebleken való vegetálás támogatásának a visszanyesése jelenti. Ez azonban édeskevés, sőt, a régiek helyett megjelentek az alkotmányban más sokadik generációs jogok is.

survey hosting


De bebetonoz-e?

Az egyetlen terület, amiben az új alkotmány láthatóan eltér elődjétől, az az, hogy a megalkotása pillanatában érvényes politikai erőviszonyokat sikeresebben írja bele az egész magyar állam szerkezetébe, mint elődje. Ebben a tekintetben pedig a már beharangozott sarkalatos törvények minden bizonnyal további meglepetéseket fognak tartogatni. Azonban szinte mindegy, hogy mennyire értünk vagy nem értünk egyet ezekkel a változtatásokkal. Ahogyan ugyanis ez a kormány megteremtette a visszamenőleges hatályú törvényhozás precedensét, ugyanúgy valószínűleg a majdan őt leváltó is mindent el fog követni azért, hogy a Fidesz keze nyomát a magyar államszervezetről eltüntesse. S minden bizonnyal ők sem fognak válogatni az eszközökben.

A Véleményvezér szerint az új alkotmány alig-alig teljesít valamit abból, amit a Fidesz eredetileg remélt. Sok hűhó, szinte semmiért.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2011.04.19. 08:42:39

Ez az alkotmány valóban nem szakít a posztkommunizmussal, és sajnos nem csak azért, mert Orbán sem hajlandó a lusztrációra. A helyzet ennél is rosszabb: nem távolodás van a múlttól, hanem annak rehabilitációja. Ez az alkotmány hozta vissza Pozsgay Imrét, a diktatúra egyik volt vezérét a politika fősodrába, gyakoraltilag politikai rehabilitációt kapott. (Így kissé hiteltelen a nagy elhatárolódás a kommunista alkotmánytól.) Ő maga is írta, Pozsgay-Orbán -féle alkotmányunk van.

Persze ez Schmitt, Martonyi, Matolcsy, Mikola, stb. ex-kommunisták után már fel sem tűnik.

Sok nagy hibája van az alkotmánynak az abortusz és a melegházasság tiltásán át a fidesz embereinek bebetonozásáig, és addig, hogy nyilvánvalóan pártalkotmány született, de csak egyet emelnék még ki: Ha valamiben 21 évig összpárti és valódi nemzeti konszenzus volt, az az, hogy az alkotmány legitim. Nem volt benne szent korona, de nem volt benne melegházasság sem. Nem volt benne isten, de darwin sem. Semmi megosztó. Maga Orbán is nagy híve volt az alkotmány védelmének, amit amúgy részben ő maga is írt. Ennek a valódi nemzeti konszenzusnak vége. Az ellenzék egyik pártja sem fogadja el az alkotmányt, most már az alaptörvény is a pártpolitikai harcok színtere lett. A nemzet megosztottsága tovább fokozódott.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.04.19. 09:06:11

„Az előző rezsimhez oly sok kulturális és egyéb szállal kötődő Gyurcsány Ferenc katasztrofális választási veresége megteremthette volna az ideális alkalmat – a kommunizmussal való szimbolikus szakítás nagy éjszakáját”

Gyurcsány nem sokkal kommunistább, mint amennyire én vagyok óriás zsibbasztó rája. Gyurcsány éppen hogy a vadkapitalizmus azon változatát erőltette, amely már nektek nem (sem?) szimpatikus.

Ezt még mondogassátok magatoknak jó sokat, mert látom, hogy állandóan visszatérő (mondhatni kötelező) motívum a jobboldali blogokon.

quendelapo 2011.04.19. 09:06:16

Van itt valaki, aki még emlékszik 1989-ből egy szakállas, farmeres, nagypofájú, radikális szónokra?

Na az már börtönben van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.19. 09:12:19

Ez mind nagyon szép és jó, de a Fidesz magát a restaurációt képviseli. Az más kérdés, hogy nem tisztán szocialista, hanem keresztény elemeket is kevert bele.

@sárkányfő:
"Maga Orbán is nagy híve volt az alkotmány védelmének, amit amúgy részben ő maga is írt."
Amíg érdekei úgy kívánták.

Pajtás 2011.04.19. 09:28:38

Én sajnálom hogy véget ért az alkotmányozás. kajakra javultak az ország mutatói, meg erősödött a forint, míg ezek nem ugattak bele:D

radala 2011.04.19. 09:35:43

Teljesen egyetértek minden szavával az irománynak. Csak azt hiszem nehezen, hogy ezt legalább OV meg Kövér meg Navracsics meg tudomisén ki nem látja.
Persze szerintem igazából az egész alkotmányon semmi nem múlik, még egy köteles beszédnyi hatása sincs, mert roppant messze van még 14. Amin az egész áll vagy bukik az nem az alkotmány, hanem a Wirtschaftswunder. Ha 14-ben nyer a Fidesz és nem csupán az ellenzék gyengesége miatt, hanem mondjuk 2,5 milla szavazóval, akkor az alkotmány tartós lesz, a restauráció megnehezedik és még az is lehet, hogy megnő azok aránya, akik szerint 2010 valóban nagy változás már-már forradalom volt:-)

Joooe 2011.04.19. 09:37:54

Egyetértek azzal, hogy a fidesz rövidtávú népszerűségét kockáztatja egy ilyen konfliktusos kérdés mint az alkotmányozás felvállalásával.

Ugyanakkor "A húsz év" kormányai mind próbálkoztak alkotmányozni, mert a jelenlegi alkotmány ideiglenes, demokratikus felhatalmazással nem rendelkezők írták és fogadták el, és nagyon minimalista-"technokarata" jellegű, nem jelöl ki korlátokat, irányvonalakat, "csak" a demokrácia szabályait rögzíti. Így a fidesz hosszabb távon pont hiteltelenítené magát ha amikor lehetősége és felhatalmazása van lezárni az átmenetet és megalkotni a kommunizmus utáni köztársaság alkotmányát, nem tenné ezt meg.

A cél tehát jó, és szerintem nagyon sok olyan plusz szerepel benne, amik hosszú távon hasznosak, ide értve az eladósodás korlátozását, az országgyűléstől eltérő mandátumidőre konszenzussal választható fontos tisztségek, az alkotmánybíróság működésképtelenségének felszámolása (még ha kis súlyú és remélhetőleg tényleg ideiglenes korlátozás maradt is sajnos a tervezetben), és még sok mást.

Úgy gondolom a Meggyesi-Gyurcsány ámokfutás nem ismétlődhetne meg a mostani alkotmánnyal, és pont ez volt az eddigi alkotmány hibája, hogy túl nagy hatalmat adott az épphogy csak 50% feletti felhatalmazással rendelkező kormányoknak és akár 4 évente tök más irányba indulhattunk el... aminek az az eredménye hogy 20 év után még mindig a béka segge alatt vagyunk és nem látszik a felzárkózás ütemterve az 5x ekkora gdp-jű nyugat eu országokhoz, pedig ez a felzárkózás a magyar választópolgárok elég egyértelmű és jogos igénye. (Többek között ennek köszönhető a lakossági és a közösségi eladósodás is, mert az a jobb élet, a fejlődés illúzióját adta)

Nagyon is helyes ha az elmúlt húsz év tapasztalatából születik egy erős alkotmány, ami irányt jelöl ki... ez későbbiekben is nemzeti konszenzussal korrigálható, de egy miniszterelnöki székbe lökött kretén (lásd az elmúlt pár év miniszterelnök-dömpingjét) az egyszerű többségével be kell hogy tartsa a játékszabályokat.

Mondjuk a preambulum fura történelemórájával kicsit túlzásba estek, maximum 5-8 sor elég lett volna. Nem vallásosként is belefér a kereszténység méltatása, kell a történelemre hivatkozás, de azért mértékkel kéne...

cogito verus 2011.04.19. 10:22:22

Nem értek egyet az íróval: ez az alkotmány egy autoriter állam alapjait teremti meg. (persze, ez tetszhet a cikk írójának, nekem nem).
Megszünteti az ellensúlyok lehetőségét és rendszerét,
csorbítja a bíróságnak, mint hatalmi ágnak a súlyát.
Csorbitja az állampolgárok jogait egy sor kérdésben.
Általában nem felel meg egy szabad polgári jogállam
alkotmányának.
Múltba néző, a szomszédos államokkal és az EU-val konfliktust teremtő balgaság.
Ezt csak elitélni lehet, nem pedig helyeselni.

cogito verus 2011.04.19. 10:26:44

@Joooe: azt hiszem, hogy tévedsz a felhatalmazás erősségét illetően. A Fidesz 8 éven keresztül c sak és kizárólag populista szólamokat hangoztatott.
Még az önkormányzati választás előtt sem mert kijönni a farbával.
Orbán jobban félrevezette az embereket, mint Gyurcsány! Új alkotmányról szó sem volt. A közigazgatás lefejezéséről sem!
Hazug Orbán, hazug kormány, hazug alkotmány ( magyar szó, alaptörvény=Grundgesetz germanista tükörfordítás)

wondering42 2011.04.19. 10:59:31

@Joooe:

Nem értem milyen módon gátolhat meg bármilyen ámokfutást az új alkotmány.
Amíg az 50%-os hiány alá nem megyünk minden költségvetést érintő döntés felülbírálhatatlan, tehát semmilyen kontroll sincs.
Ugyanakkor minden fontos, vafy fontosnak vélt pozícióba a következő kormányok akadályoztatása céljából is bebetonoznak egy- egy FIDESZ bábot. Ami nyilvánvalóan állandó harci helyzetet teremt majd.

7esbusz 2011.04.19. 10:59:38

"Ahogyan ugyanis ez a kormány megteremtette a visszamenőleges hatályú törvényhozás precedensét, ugyanúgy valószínűleg a majdan őt leváltó is mindent el fog követni azért, hogy a Fidesz keze nyomát a magyar államszervezetről eltüntesse. S minden bizonnyal ők sem fognak válogatni az eszközökben."
Na ez az. Ezt nem fogják fel talán a fidesznél, hogy egyszer csak, talán a nem túl távoli jövőben bizony vissza fog nyalni a fagyi.

Joooe 2011.04.19. 11:11:42

@wondering42: "Amíg az 50%-os hiány alá nem megyünk minden költségvetést érintő döntés felülbírálhatatlan, tehát semmilyen kontroll sincs."
Ehh... látom olvastad... az adósságnak abban az esetben gdp arányosan csökkennie kell, és még erre garancia is van: ellenkező esetben a KT és előzetes indítvány alapján az AB is elmeszelheti a költségvetést.

@cogito verus: szó volt a 2/3-ról és hogy a fidesznek szüksége van erre a felhatalmazásra. És a második forduló már csak erről szólt és a választók el is mentek még1x AZÉRT, hogy meglegyen a 2/3. A felhatalmazás megvan.

Irigyellek titeket, kényelmes lehet csak ilyen lózungokban gondolkodni...

Ianas 2011.04.19. 11:37:47

A Fidesz egy dolgot nem tanult meg. A történelmi folyamatok nem felülről indulnak el. Nem lehet Orbán Viktor forradalmár, mert része, sőt mozgatója a rendszernek, amit meg akar változtatni. Ő a posztkommunizmus egyik kulcsfigurája, és egy "új rendben" neki sincs helye.

Ahogy senki másnak sem a politikai elitből.

Ez az egész alkoholmányozás értelmetlen volt.

flamer 2011.04.19. 11:37:51

@Joooe: Te tényleg az utolsó betűig elhiszed ezt a rengeteg marhaságot?....

wondering42 2011.04.19. 11:37:53

@Joooe:
Mi köze ennek a válasznak ahhoz, hogy az AB nem vizsgálhatja költségvetést érintő törvényeket vagy döntéseket.
Az azért már igen jelentős demagógia ha valaki erre a KT-ra hivatkozik, lehetne azt is mondani még, hogy a köztársasági elnök nem írja alá.

jamal_ 2011.04.19. 11:37:54

@Joooe: .....

Nagyon sajnálom, hogy ilyen vakok az országban élő emberek....

Legelsőnek is szügezzük, le hogy a mostani kormány a Medgyessy éra krémét hozza vissza. Át kellett vernie, egy olyan igéretet amit semmilyen előkészület nem előzött meg. Névszerint az SZJA csökkentést. Be vezethette volna ütemesen (2014-16-ra ki lehetett volna vezetni lassan a felsőhatárt.) Addig meg apránként megreformálta volna a nagy elosztó rendszereket, de nem...

De nem kellett egy órási lyuk a költségvetésbe, amit a különféle módokon lehetett csak (részint fedezni).. De sajnos ennek a növekedésünk látja kárát amit már feb. hónapban látott is a kormány és kapkodó kiigazgatásba kellett kezdeni..

Pedig 2010-ig nagyon tudták, hogy milyen lenne a jó korház reform, nyugdijj és a többi. De ezekre csak 2333-as kidolgozási hatűridők vannak a Szél Kálmán nevő kommédia kötetben.
Addig megy a látványormányozás.

Sajnálom, hogy megannyi helyen leírják, de még mindig nem érti senki, hogy az első 100 száz nap ámokfutásának megismétlését duplézta most a Nemzet Kormánya....

Sajnos ezért nem haladunk sehova, egyik megszorít (most a Bajnainak kellett ezt játszani) aztán a másik elveri, nem hogy új ötletekkel folytatná.
Csak most már nem volt olyan so elverhető, így kellett hát erősebb eszközökkel operálni...

Talán egyszer lesz jobb léte ennek az országnak is, talán...

J.W. Booth 2011.04.19. 11:38:00

@kesztió: Igazad van, de sajnos a Véleményvezér még mindig néha felriad álmából, amikor Gyurcsánnyal álmodik.
Az egész tábor gyurcsány-fóbiától szenved, ezzel a Viktor oltotta be őket.

Gyurcsány meg röhög a markába, hogy szerencsétlenek mennyire be vannak tőle tojva.

nemezisazis 2011.04.19. 11:38:07

az a fő probléma, hogy a népek nem tudják mit akarnak, viszont ha tudnák se vennék észre ha megkapják..

nem tűnik fel senkinek (beleértve az érintetteket magukat is), hogy a hangoskodók a marxi kommunizmusra vágynak mégis az ávo ávh és a 48as (ami ugye 1948 és nem 1848) alkotmány véreskezű terrorista megalkotóinak hatalmi örököseit követik akik szinte ragyogva harsongják az egyébként még a kommunizmusnál is megvalósíthatatlanabb és elvontabb demokratikus eszméket...

az ilyen mondatokat pedig nem is értik. nem is tudom minek írtam meg.

Jenyei 2011.04.19. 12:00:51

Sokan írtak az új kotmány ellenében, de számomra Sólyom László hasonlata a legplasztikusabb: olyan, mint az új Nemzeti Színház. Ebben annyi, de annyi minden benne van. Nem csoda, hogy nem ő már a köztársasági elnök :)

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.04.19. 12:00:55

@Joooe:
"szó volt a 2/3-ról és hogy a fidesznek szüksége van erre a felhatalmazásra. És a második forduló már csak erről szólt és a választók el is mentek még1x AZÉRT, hogy meglegyen a 2/3. A felhatalmazás megvan."
A második fordulóban a választók 31%-a szavazhatott, mert a többi választókerületben a szavazás már az első fordulóban eldőlt. Azaz 69% nem szavazhatott. Persze a második forduló is az országgyűlési képviselőválasztásról szólt, nem az alkotmányozásról.

Transylvanianmixedgrill 2011.04.19. 12:00:59

Célok, melyek miatt belevágtak: a posztkommunizmus lezárását, egy új rend megteremtését és a restauráció megakadályozását?

Milyen célok? Ezek max. azon naivak agyában voltak célok, akik azt hitték, jójó, az Orbán majd kormányon mást csinál mint ellenzékben.
Sose voltak ezek célok. Itt egy cél volt: a hatalom megszerzése, de elsőként a hitelezők kifizetése, akik 8 évnyi bukta után most már gigauzsorakamatot kértek Orbán választási győzelméért cserébe.

nagy vonalakban 2011.04.19. 12:01:04

Ha az új alkotmánnyal sikerül az állami kebleken való vegetálást megszüntetni, már megérte.

cogito verus 2011.04.19. 12:01:06

@Joooe: persze, szó volt róla, sőt még a "baloldali" értelmiség egy kis része is arra gondolt, hogy majd a 2/3 birtokában tényleges strukturális változásokat is végrehajt az Orbán. A lakosság zöme nem ezért szavazott rá, hanem azért mrt megszorítás nélküli kánaánt igért. Ami persze minde racionálisan gondolkodó ember számára képtelenség volt.
A tömeg beszopta. Én pontosan azért szavaztam ellenük, mert világos volt számomra, hogy ha m,egkapják ezt a 2/3-ot akkor Orbán a saját hatalmi törekvését mindene keresztül tudja vinni, hisz minden képviselő-jelölt csak az ő főpapi áldásával kerülhetett a szavazólapra.
Szó sincs arról, amit állítasz ettől még Orbán megkapta a 2/3-ot, a nemzet kárára. Hazudott, mert nem vallotta be, hogy mit kíván tenni. Persze lehet, hogy még maga sem tudta. A kormányzása igen improvizált, ami a szakmai szempontokat illeti.
A hatalom koncentráció tekintetében viszont kiérlelt, az érdekegyeztetést zugügyvédi machinációval kikerülő politikát folytatott és folytat.
Állítsátok meg Viktorio Uit.

Joooe 2011.04.19. 12:01:21

@wondering42: "Mi köze ennek a válasznak ahhoz, hogy az AB nem vizsgálhatja költségvetést érintő törvényeket vagy döntéseket."
Ez nem igaz, előzetes kontroll során vizsgálhatja, csak utólag nem. A költségvetés elfogadásának módját is vizsgálhatja.
Egyedül a költségvetés tartalmát nem változtathatja még pár évig (egyébként ez szerintem is gáz, de azért mást ne magyarázzunk bele)

@jamal_: a száz nap puszta pénzosztás volt, most azért történtek jelentős reformok, adócsökkentés, adóátrendezés. manyupba öntött állami pénzek elzárása, a reformok előkészítése folyamatos, alkotmányozás + sok elvi lépés, ezek közül sok népszerűtlen egyes körökben, de összeségében fontos. Ezt nem lehet összehasonlítani a medgyesi féle "senki se adózzon és minden ingyen lesz" programmal...

kubatov_kommunista 2011.04.19. 12:01:29

"Érdekes" egy poszt...

"hogy a magyar rendszerváltozásból fájóan hiányzott valamiféle érzelmi magaslat, szimbolikus kiindulási pont."
??? Mi van ???
legfeljebb a pénz ami hiányozhatott. az mai is hiányzik. ahhoz meg termelni kellene / kellett volna.
nem ideák mentén mozog az ember...

"Gyurcsány Ferenc katasztrofális választási veresége megteremthette volna az ideális alkalmat..."

Orbán és Gyurcsány egy generáció! Annyira komcsi Orbán is mint Gyurcsány! Ez nem bemondásos alapon van, hogy ő kommunista, bezzeg én nem.

Az hogy a következő baloldali vagy ha úgy tetszik nem nemzeti húrokon játszó kormány nem fogja a kezét megköttetni az Orbán alkotmánnyal abban egyetértünk. Logikusan - miért is tenné?

Ezek után felmerül a kérdés - mi végre is volt ez az egész bohóckodás?

ZOH 2011.04.19. 12:01:38

Borzasztó gyenge írás.

1.) egyszerűen nem igaz, hogy nincs vele nagy baj meg "sok hűhó semmiért"; ez az "alkotmány" teljhatalmat ad a Fidesznek és a saját keretein belül örökre a hatalomba betonozza

2.) nem értem, miért kellene alkotmánnyal lezárni Gyurcsány stb. korszakát; ez nem az alkotmány, hanem a VÁLASZTÓPOLGÁROK feladata és felelőssége; régen rossz, ha a polgárok teszem azt Gyurcsányt szeretnék és ebben majd Orbán Viktor alkotmánya akadályozza meg őket; nonszensz (ha meg a Véleményvezérnek 2011-ben még mindig Gyurcsány-fóbiája van, az pszichiátriai szakkérdés, nem pedig politikai állásfoglalás)

3.) a fenti pont következményeképpen Viktor és vele a tákolmány nem választáson fog bukni, így viszont hatalomtechnikailag stb. tök lényegtelen, mi van beleírva, a következő (a romok eltakarítása után felálló) kormány úgyis kukázza az egészet a történelem szemétdombjára

commando 2011.04.19. 12:01:40

@jamal_: maximálisan egyetértek!

csabakirályfi 2011.04.19. 12:01:46

"Aki pedig nem felejtette el Horn Gyula, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc országlását, pontosan tudja, hogy valóban fontos a restauráció megakadályozása."

Khm. Én nem feledtem el, de nem tudom, miféle restauráció megakadályozása fontos? És minek a restaurációjával próbál ijesztgetni a Vv ezen urak emlegetésével? Esetleg kifejtetnék?!

MACISAJT 2011.04.19. 12:01:53

Én ilyen kérdések eldöntése elött mindig megnézem, kik és mit hörögnek.

Most is ez történt.
Megnéztem a bal és/vagy hiszteroliberális mindenfelé őrjöngöket.
Aztán elolvastam az új alkotmány szövegét.
Végül összevetettem a hisztériájukat a szöveggel.

Így aztán világos: bár mint mindenben, ebben is lehetne jobb/tökéletesebb.
De ez az új alkotmány bizonyosan jó lesz Magyarországnak.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.19. 12:02:19

A baj akkor történt, amikor Orbán a választási sikertől megrészegülve tollat ragadott, és megírta a NENYI-t. Lássuk be, a dokumentum - ami azt bizonygatja, hogy a képviselők (esküjük szerint) dolgozni fognak -, túl gyorsan, felkészületlenül és felelőrlenül készült. Kellett valami lelkesítő izé, amit ki lehet függeszteni. Más szavakkal: a szerencsétlen (és viccesen ostoba) NENYI lett az, aminek a Preambulumot (Nemzeti hitvallást) szánták.

A régi Alkotmány elé oda lehetett volna szövegezni azt, hogy kire-mire vagyunk mi magyarok büszkék, és hogy a jog- és érdekfolytonosságot az államalapítástól számítjuk (amit a Szent Korona szimbolizál), meg olyan patetikus izéket is, amiért a Függetlenségi Nyilatkozat szerzői bátran nyújthatnának be plágium-keresetet - de hát nem szégyen a jobbaktól tanulni.

Meg lehetett volna azt írni a jelenkor nyelvén is, nem feltétlenül múlt századi nyelvhasználat szerint (és persze növöthütünk szümüinkkel, hogy legalább nem a Halotti beszéd stílusát tartották használhatónak a szerzők (iPaden, ugye)).

Szóval, ha Orbán nem borul el, és nem írja meg a NENYI-t, akkor lehet, hogy egy normális Preambulum bőven elég lett volna. Minden feladatot teljesít, amire való: ki lehet függeszteni nemzeti színekben, és melengeti a lelket. De ez a hajó elment, a kapkodás vége az új Alkotmány.

Az új Alkotmányban engem egy dolog foglalkoztat: szépen ki lett mondva, hogy aki öregebb 65 évesnél, (az vén hülye is, hiszen) bírónak nem alkalmas. Némi koherenciazavart érzek én, ha arra gondolok, hogy ha egy 66 éves valaki képtelen abban dönteni, hogy valaki tényleg megölt-e másvalakit, akkor vajon a vén csontok miért lehetnek orvosok, mérnökök, akadémikusok, miniszterek, köztársasági- és miniszterelnökök ugyanilyen korú emberek, hogy csak a hirtelen eszembe jutó szakmákat említsem.

Joooe 2011.04.19. 12:02:20

@nemezisazis: "az a fő probléma, hogy a népek nem tudják mit akarnak, viszont ha tudnák se vennék észre ha megkapják"
Ebben sok igazság van...
Mindig mást akar az ember, örökké elégedetlen, ami jó is lehet, de nagy probléma, hogy ebből következően a jó kormányzás vagy a jó ellenzékiség nem hoz kellő elismerést, a politikusok sikerét főleg az határozza meg, mennyire jók a populista lózungokban, és nagyon laza a politika kapcsolata a valósággal.

Már 2006-ban látszott mennyire elkúrta az addigi kormány, mégis "a nép" ezt nem akarta látni mert még a hatása nem volt érezhető, és elsöprő szoci győzelmet hozott a rossz kormányzás... ennek ellenkezőjéről még választottuk szavai (lásd öszödi beszéd) sem tudták meggyőzni azokat akik hinni akartak benne. Aztán szépen beérett a rossz kormányzás hatása, a saját bőrükön érezték hogy gáz van, és hiába történtek utána már egyes lépések jó irányba (nem vagyok igazán bajnai-párti de volt ilyen) óriási bukta volt a jutalom.

fvipera 2011.04.19. 12:05:33

alkotmányos szintre emeli a focista a válságot. olyan helyzetet teremt, hogy muszáj legyünk (érts. a zemberek) az okos kis tarkójára kiosztani egy pacsit. Asimov regényeibe illő helyzet: a cselekvési szabadságunkat végletesen redukálja a kisember, és az adekvát (egyetlen lehetséges) válasz elsősorban neki fog fájni (a sleppje csak értetlenül áll majd). mehet megint a pszichiátriára; de one way ticket-tel

csabakirályfi 2011.04.19. 12:14:38

@Joooe: "Aztán szépen beérett a rossz kormányzás hatása, ..."
Ó, egyszer már úgy szeretném látni ezt a rossz kormányzást együtt emlegetni az ö rossz ellenzékével, mert a kettö együtt fejtette ki érlelö hatását.

carlo68 2011.04.19. 12:14:47

A fidesznek óriási szerencséje volt,hogy az mszp ámokfutását megelégelő választók protest szavazásából ilyen erősen jöhetett ki.Ez a protest szavazás az mszp ellen történt és nem a fideszbe vetet mérhetetlen bizalom miatt . Ők rendkívül jól meglovagolták ezt a helyzetet és kétharmados magasságokba röpítették magukat.De ezután jön a feketeleves,amire mindig is készült a fidesz.Sokáig váltogatták az ideológiát, a kommunikációs hangot, igérgettek mindent, mindenkinek.Az előző ciklusukban ,főleg a végén már kezdték kimutatni a fogukfehérjét,de most kétharmaddal beindulhat a henger,amire 20 éve várnak és készülnek.Uralmuk lényege a totalitárius hatalom,a tekintélyelvűség,az elitista egzisztencializmus,a felsőbrendűség tudat.Csak az a baj,hogy ez már nem nagyon divat a 21. században.

gorcsev54 2011.04.19. 12:14:44

@jamal_: Igazából erről van szó amit írtál, de azt sokan nem akarják tudomásul venni." Abszurdisztán az Abszurdisztán" marad akár milyen szín alatt vezetik. Az első 100 nap hatalmas hibáinak az utólagos foltozgatása az egész ténykedés. Orbán és csapata a gazdasághoz még annyit sem ért (nem is készült rá)mint a legutolsó" paraszt "bácsika -tudom a Fideszesek most előjönnek a" libsi szoci 8 év meg Gyurcsány" (patkányok nyüvek jelzőket talán elkerülik) tehát jönnek eladósodás megállításával (ami nem igaz) költségvetés rendbetételével ami szintén nem igaz (108% ,600 milliárd hiány súlyos 10-20 milliárdok kidobása semmit nem érő célokra csak a legfontosabbak) munkahelyteremtéssel -94 ezer munkába való visszatereléssel (3 hó ) 100-150 e közmunkás (söprögető az adófizetők pénzén) minimál bér 50% . Tehát kb 1,5 -2 millió (jól jártunk jövedelmű )+ 800 +150 ezer minimál bér 50% 500 ezer szuper gazdag, 500 valóban jobban jártunk ettől aztán pörögni fog a fogyasztás a gazdaság.És még nem számoltam hozzá a következő kirúgottakat , nyugdíjasokat a növekvő fekete munkásokat , kivándorlókat stb.Hát ez szép új világ lesz ! Olyan mint Románia a forradalom előtt, már amúgy se kell sokat tenni, hogy a színvonal olyan legyen.

Joooe 2011.04.19. 12:14:49

@cogito verus: "Hazudott, mert nem vallotta be, hogy mit kíván tenni. "
Nem látom ellentétesnek a cselekvést a korábban képviselt elvekkel, talán egy kicsit bátrabb mint reméltem és hozzá mer nyúlni szent tehenekhez.
A képviseleti demokrácia nem úgy működik, hogy előre benyújtja a részletes programot és csak azt csinálhatja, irányelvek mentén kap bizalmat.

(Mielőtt összehasonlítanád a gyurcsányi hazugsággal: ott hivatalban lévő miniszterelnökként konkrétan hazudott és félretájékoztatott az ország állapotáról, kormánya teljesítményéről, és ezt álintézkedésekkel súlyosbította... fényévekkel más kategória)

Joooe 2011.04.19. 12:20:43

@NaP: nem azt mondom, hogy az emberek 2/3-a egy emberként áll vagy állt a fidesz mögött, csak azt hogy a felhatalmazás nem gyenge, nem véletlenszerű, nem esetleges.
Eddig nyakig ültünk a langyos szarban, most hogy kezd kihűlni elég nagy egyetértés alakult ki abban hogy most a fidesz kötelét ragadjuk meg.

Joooe 2011.04.19. 12:20:45

@csabakirályfi: bocsánat persze, a kormány általában nem dönt és nem felelős, csak ártatlan áldozata az ellenzéki elnyomásnak.
Igazából tudom én hogy a fidesz olyan mélyen gonosz és aljas, hogy még ellenzékből is többet árt az országnak mint amit akár a legerősebb szoci hősi kormány kezelni képes, csak próbálom eltussolni.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.04.19. 12:26:48

@Joooe: Nem tudom, milyen irányelvekről beszélsz, elvégre Viktor azon kívül, hogy "mindenkinek jó lesz" és "ne a zemberekkel fizettessék meg" nemigen mondott semmit. De vegyünk azért egy konkrétumot. Orbán konkrétan megígérte, hogy Gyurcsány gyakorlatával ellentétben ő az összes szakmával, széles körben egyeztetni fog mindenről. Ez a kevés teljesen megfogható ígéretek egyike volt. Mi lett ehelyett? Nulla kommunikáció, még a parlamentben, a saját cimboráival sem egyeztet, konspiratív alapon, egyéni képviselői indítványként terjeszt be fontos törvényeket folyamatosan, amiket korábban senki se látott. Pont az ellenkezőjét teszi annak, amit ígért. Hazudott. Ezt nem lehet szépíteni.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.19. 12:29:11

szerintem az alkotmány akkor lenne legitim,
ha kiirtanák belőle a pártokat, elvégre az emberek élni akarnak, nem pártoskodni...

quendelapo 2011.04.19. 13:26:07

Vicces egy írás ez. Azon gondolkodtam, hogy a szerző minket néz-e teljesen hülyének vagy tényleg ő maga pszichiátriai eset.

Érdemes vajon erre érvekkel válaszolni? Gyurcsányozásra válaszként orbánozni?

Abban persze van igazság, hogy az "alapító atyák" a 89-es alkotmányt elkúrták, mert ha tökéletes lett volna akkor most nem tartanánk itt. Nem kerülhetett volna szabad választások révén egy diktátor az ország élére. Ez volt egyébként Tölgyessy legnagyobb félelme 89-ben, és tessék....
A 89-es alkotmány legfőbb hibája tehát az volt, hogy az alapján lehetőség volt arra, hogy egy politikai erő megszerezze a kétharmados többséget és ráadásul ez elegendő az alkotmány módosításához. Ezek közül az egyiket nem kellett volna megengedni. A másik nagy hibája volt, hogy lehetővé tette a 300 ft-os népszavazást. A harmadik pedig az adatvédelmi szabályozás, ami az adócsalás és a fekete gazdaság éltető ereje. Ha jobb az adómorál, magasabb szintű az adótudatosság most nem itt tartanánk.
Ha ismét lesz Magyarországnak Alkotmánya - kérdés, hogyan jutunk el odáig - ezekre a kérdésekre majd oda kell figyelni.
Az Alkotmánynak nem a "restaurációt" kell megakadályoznia, hanem a zsarnokságot, a többség diktatúráját.

Joooe 2011.04.19. 13:26:09

@Zigomer Trubahin: Én úgy gondolom a fidesz első kormányzásából és azóta is millió nyilatkozatból tudható a fidesz álláspontja család/állam/egyén, rend/szabadság, nemzeti/nemzetközi, kkv/multi, pénzügyi spekuláció/reálgazdaság stb, stb, stb krédésekben, és az intézkedéseik és az új alkormány is ezt az értékrendet tükrözik, számomra nincs meglepetés.

hardenberg 2011.04.19. 13:26:15

Eredetileg magam is tákolmánynak neveztem és elutasítottam az új alkotmányt, ( a történeti alkotmány híve lévén, amelyből igen kevés jelenik meg ebben, gyakorlatilag semmi) de látva, hogy a ballibsi nemzetellenes erők mennyire támadják idehaza és külföldön (azoknak végképp mi közük hozzá?!) mennyire gyűlölködnek és vizionálnak holokauszttól elkezdve "vesszentrianonig" inkább mellette állok ki, mint a nemzetgyilkos szemétláda fröcskölődők mellett. Érzelmi kérdés, és érzelmi válasz, igen. Ha pl. egy pedofil anarchista senkiházinak nem tetszik, akkor nekem tetszeni kell! Mert a legvégső esetben sem állok ugyanarra a platformra.
Véleményem szerint az új alkotmánnyal semmi nem változik. Az alap, a válság, változatlan marad. De ha mégis melléállok, az a Preambulumban megjelenő, mégoly csekély pozitívum.

akimellon 2011.04.19. 13:26:30

@Joooe:
"ellenzékből is többet árt az országnak mint amit akár a legerősebb szoci hősi kormány kezelni képes"
A mostani tákolmány/ és Esztergom/ pont ezt leplezi le: 2002től az ugyan így bebetonozott emberek blokkoltak, hisztiztek országosan, mint most Esztergomban!!!!!! Szóval szomorú, de mivel belátás nincs a fideszben, ezért vagy elmenekül aki tud, vagy.....

Táskás Tóni 2011.04.19. 13:26:32

@Joooe: A legmegfelelőbb jelzőket használtad a fideszre és a focistára. Pontosan ilyenek. Egy pár jelző még hiányzik, pl álszent, hazug , ósdi, populista, erőszakos.

hosiminy 2011.04.19. 13:26:34

A magyar ember szkeptikus a politikai frázisokat és a lelkesítőnek javasolt pillanatokat illetően. Talán egy területi revízió után....lelkesednének némelyek. A nép ítélete szocializmust illetően az, hogy távolról nem volt ideális, de kibírható rendszer volt, az ettől eltérő nézet egyrészt generációs (a fiatalokat ez nem érdekli, nem is tudják miről van szó) , másrészt nem általános. Az alaptörvény egy tutyi-mutyi szöveg, érdemben nem alakítja át a közjogi rendszert, a történelmi kontinuitást sem állítja helyre, csak történelem filozófiai nézőpontokat propagál lényegében a 44ezés-fasisztázás/avósozás-kérdésében foglal állást. Az 1947. évi .XVIII tv. lenyelette velünk a keserű pirulát szuverenitás és felelősség ügyében, az a szomorú valóság (pl. 3 falu a fasiszta Szlovákiának/ antifasiszta Csehszlovákiának), a többi a múlt hasztalan magyarázgatása (beszólás Bauernek, Hellernek és Bolgárnak), a II.VH-t is megszívtuk ebben ellenérdekelt nagyhatalmak hiányában. Az alkotmányban egyértelműen kellene állást foglalni alapvető kérdésekben: abortusz, poligámia, melegházasság, euthanázia, holokauszt-tagadás vs vélemény szabadság stb. A történelmi kontinuitást a 48-as április törvények hatályba léptetésével kellett volna visszaállítani. A történelmi alkotmány fogalmából egyebekben következne, hogy nemcsak a 45 előtti jogfejlődés annak a része, de a 45 utáni is, amennyiben tartósan kihatott az alkotmányos életre, ilyen jogszabályok pedig 45 után bőven születtek.

fvipera 2011.04.19. 13:26:36

@csabakirályfi: ha a közönség értené a jelenlegi horty restauráció lényegét, akkor tudná, hogy abban és így a mostani rendszerben a zemberek senkik és semmik. az elvek szintjén ez nehezen érthető, majd a kasszánál jön a megvilágosodás.

sisszi 2011.04.19. 13:26:38

@nexialista: ez sérti a pártok érdekeit. a pártoknak szuper a pártoskodás. a társadalom meg ugrik rá mint a cukorra. alanyi jogon internetet az alkotmányba és egy facebook profil legyen az elnök.

homo apolitikus 2011.04.19. 13:26:40

@RAMBO: 10-15 évig ítélkeznek a bíróságok piti ügyekben is. Ideje, hogy ezt rakás szerencsétlen vén trottyot, akik csigatempóval dolgoznak, megszégyenítve azzal csak az igazságszolgáltatást, elhajtsák végre a vérbe. Nyugdíjas se kéne nekik adni, töketlen bandájának! Dolgoztak volna tempósan ...

nélkülözhetetlen kézikönyv 2011.04.19. 13:26:45

Gondolom sokan emlékeznek arra, hogy még a választások előtt többször hallani lehetett: "Ha nyer a Fidesz, akkor megváltoztatják az alkotmányt"
Erre igen frappáns válasz adódott anno: "Miért? Nem kéne?"
Abban a posvány gyurcsányista miliőben gyakorlatilag arra várt az ember, hogy mindegy mi, de ezt tovább képtelenség elviselni. (persze ez túlzás...) Egyszerűen légüres volt a tér, hogy végre mit tudna a jobb oldal csinálni.
Hát én ennél többet vártam. Nem a véresszájú, populista intézkedésből, nem... Inkább arra fájt a fogam, hogy tényleg történjen valami.... Az emberek érezzék jobban magukat. Tudják, hogy nem csak az változott, hogy más került a kondér mellé....
Egy ilyen jelentőségű aktusnál, mint (alkotmány/alaptörvény) minimum látható lehetne, hogy egy szép tiszta lélegzetvétellel megszabadultunk valamitől. Erreföl valami gyenge utánérzésnek is alig nevezhető valamiről szavaztak tegnap, amit PR-al próbálnak lenyeletni.....
De most tényleg... Ennél többre nem futotta azoktól, akikben egy ország bíz/ott???

fedkvas 2011.04.19. 13:26:48

@Joooe: ha a Medgyessy pénzosztást csinált, akkor az Orbán pénzbeszedést, ha az egyik a reform, az ellentettje is az.
az adócsökkentés 32%-os, nyugdíjra nem jogosultakkal is 75%-ban fizettetett nyugdíjjárulékkal (részben nyugdíjadóval, ugye, az alkotmányos elvek kikerülésére), TB-járulékkal (azaz még mindig iszonyatos elvonással) lepkefing, egyszerűen súlytalan, hogy beindítsa azt a belső fogyasztás gerjesztette növekedést, amiről Matolcsy álmodik éjjelente. pláne a családi adózás nevű baromsággal még azt a relatíve picinyke hatást is részben erodálták, eltompították.
az észérvek helyett, az adócsökkentés bevezetésének non plus ultra oka a puszta választási ígéret volt. olyan játék ez, mint Antall esete a bős-nagymarosi erőművel, eltekintve attól, hogy Orbánék az értelmesebb utat választották, amikor beléjük hasított a felismerés, hogy a szép terv bizony rendkívül költséges, míg Antallék a zöldhisztit kihasználva, azt részben interiorizálva - pókeres hasonlattal élve - bedobták a lapot, pedig már csinos vagyonkát toltak be az asztalra. Orbánék azonban, ugyanezen a ponton, megadták és mutattak - de hiába mutatják, ha egyszer nem nyernek vele, azaz a GDP növekedés nem fedezi (vagy szárnyalja túl) a "mutatás", azaz az intézkedés bevezetésének árát.

tehát ha összegezzük, oda jutunk, hogy mindkettő zászlóshajó intézkedés (száz napos program vs. egykulcsos, csökkentett kulcsokkal dolgozó adórendszer) pusztán ad-hoc, az irracionális választási ígéret önbeteljesítő igénye miatt létrejövő, átgondolatlan lázálom csupán. ezt ugyanígy le lehet vezetni a magánnyugdíjak teljes abszurd államosításával (lehetett volna ezt finomabban csinálni, 4-8 évre elnyújtva, közben létrehozva az állami, tőkefedezeti nyugdíjrendszer alapjait, mely a felosztó-kirovó rendszerrel párhuzamosan működne és azzal szemben évről-évre növekvő súlyt képviselne, de persze meg lehetett volna oldani alkotmányossági aggályok nélkül is, csak akkor konszolidált gazdálkodást kellett volna felmutatni, nem lett volna a puha pénztakaró, hogy elfedje a Matolcsy-féle bugyuta, "különutas" idealizmussal áthatott gazdasági kormányzás pénzpazarló voltát), vagy a szponzorcégeket helyzetbe hozó, valószínűleg európai szinten részben tarthatatlan, tehát ideiglenes, multiadóztatásnak tűnő versenymanipulálással (hiszen a CBA is multi, az OTP pedig hiába fizet, ha egyszer a nyereséget még nem termelő, de mérlegfőösszegük alapján adóztatott feltörekvő bankok csődbe mennek, ami nekik - felvásárlóként, és piaci vetélytársként egyaránt - jó) kapcsolatban is.

sajnos ez is csak ugyanaz a dilettáns szar, mint amit Medgyessy csinált.
ami tetszetős eddig, az az egyik EU-s, központi büntetéssel operáló versenyképességi paktum tető alá hozatala (bár talán nem kellett volna hinteni a hülyeséget ennek elfogadása napján, azaz március idusán), ellenben az európaktum elodázása, emellett a devizahitelesek megsegítésének költséghatékony és sokoldalú, pozitív hatásokat (amennyiben enyhíti a bankadó negatív hatásait) is kiváltani képes, profi megoldása, illetve, bár nem gazdasági intézkedés, de az önvédelem jogának törvényi rendezése. a többi ad-hoc szar, meg fogolydilemma.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.04.19. 13:26:51

@Zigomer Trubahin:

Az alkotmányt többször kitárgyalta a MOGY nemzetgyűléseken Bösztörpusztán...

Orbánék ezt az alkotmánytervezetet vették át!

Úgyhogy senki ne mondja azt, hogy nem lettek szakértők megkérdezve, vagy nem volt előkészítve a dolog...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.19. 13:45:02

@homo apolitikus: a te gondolatmenetedet követve a kórház várólisták meg a hülye vén trotty orvosok miatt alakultak ki. Régen meg a hülye vén trotty Merkúr ügyintézők miatt kellett hat évet várni egy Ladára. Valószínűleg a rák gyógyszere és a fúziós rektor is azért várat még magára, mert hülye vén trotty tudósok tökölnek vele.

Igazad lehet. Ezeknek se adjunk nyugdíjat.

csabakirályfi 2011.04.23. 19:39:14

@Joooe: Valamit a szokásaitokhoz híven félremagyarázol. A kormány kormányoz, de MO parlamenti demokrácia, törvényeket a parlament gyárt. El szoktátok mesélni Megyó száz napját. Melyik parlamenti pártok szavazták meg a kívánatos törvényeket? Hányszor mondta a Fidesz ellenzékben, hogy nem kellene költeni? Most az utcai politizálásra nem térnék ki részletesen, csak olvasgasd el a tudósításokat a népszavazás estéjéröl, igen tanulságos. Akkor is elindultak a nemtudomkik a zászlóikkal, nem lett semmi, mert nem kaptak bíztatást. Honnan is?

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.23. 19:45:45

Sztem a Fidesznek megéri a sok konfliktust az új alkotmány. mert kivel van konfliktusa? saját szavazóikkal nem. csak az ellenzékkel, de az jelentős kisebbségben van. meg a külföldi sajtóval. viszont saját alkotmányuk van, amit nem is nagyon lehet majd megváltoztatni vagy lecserélni, sztem ez megéri nekik.

mréveiller 2011.04.23. 19:53:23

@cogito verus: linkeld már be hol csorbítja az állampolgári jogokat. képzeld én elolvastam és semmi változás nincs a '89-eshez képest. lehet nem a nepszava.hu meg klubrádióból kéne informálódnod!

fvipera 2011.04.23. 19:53:29

smittpali büntetésből igazán leírhatná a hitvallás első sorát. ezúttal helyesen

Feri nagyapa 2011.04.23. 19:53:42

Ez az új Alkotmány komolyabban veszi a hatlami ágak elválasztását, mint a jelenleg hatályos. Ez utóbbi a legfőbb államhatalmi szervnek nevezi az országgyűlést, ezáltal a másik két hatalmi ág fölé helyezi. Ezzel szemben az új Alkotmányban ilyen kitétel nincs! Tetszik vagy sem, de ebben a vonatkozásban az eddigi komcsi beágyazottságot liberálisra (!) sikerült cserélni. Persze sok hibája van az újnak - hát még az előkészítés és az elfogadás folyamatának -, de szerintem az eddigi Alkotmány nem érdemelte meg a védelmet. Azt a védelmet, amit most olyanoktól kap, akik soha nem olvasták, akik nem látják - még halványan sem - annak szellemiségét és veszélyeit.

vomit 2011.04.23. 19:53:54

mirol is van szo, amikor uj vilagrol meg uj rendrol beszelnek
The Complete Idiot's Guide to the New World Order
www.youtube.com/watch?v=XRLPG_HplrA#t=2m10s

Peripetia 2011.04.23. 19:54:30

"posztkommunizmus lezárását, egy új rend megteremtését és a restauráció megakadályozását. " Éppen, hogy a horthy-rendszert hozza vissza, akkor mi ez, ha nem restauráció?

Motorman 2011.04.23. 19:54:36

Magasról teszek én az alkotmányra!!! Mikor lesz már jobb világ gyerekek? Ezért szavaztam rátok! Már egy éve csak a t*k*töket vakarjátok, nekem meg egyre kevesebb van a borítékomban!

Tower13 2011.04.23. 19:54:42

@Joooe: A cél tehát jó, és szerintem nagyon sok olyan plusz szerepel benne, amik hosszú távon hasznosak, ide értve az eladósodás korlátozását, az országgyűléstől eltérő mandátumidőre konszenzussal választható fontos tisztségek, az alkotmánybíróság működésképtelenségének felszámolása (még ha kis súlyú és remélhetőleg tényleg ideiglenes korlátozás maradt is sajnos a tervezetben), és még sok mást.

Na igen. egyetlen tényleg pozitív gondolatot megtaláltad. Az államadosság nem növelhető a végtelenbe.
Viszont A 6-9-12 éves bebetonozás már nem tartozik ide. Semmilyen konszenzusos választhatóság nincs. A fidesz bebetonozta azokat akiket akart. Másnak beleszólása nincs. Ezzel elérte, hogy ha neadjisten nem nyer, akkor a költségvetés el nem fogadásával.
Alkotmánybíróság működésképtelenség? Mostantól az alkotmánybíróság csak egy csökevény.
Én remélem, benne maradt az önvédelem. Ránk fér.
Viszont makovecz (direkt írom kicsivel) akadámai alkotmányban való kiemelése kifejezetten sértő és undírító. Ahogy az kitétel is még az alkotmány elején, hogy az eddigi elkotmányt nem fogadja el mint jogfolytonost.

cogito verus 2011.04.23. 19:54:53

@Joooe:
Azt hiszem jogos elvárás, hogy egy politikus felelős módon nyilatkozzon:
1. Orbán a manyupok védelmét igérte (erre konfiskálta)
2. Orbán megszorítások nélküli kormányzást igért, erre csak nézd meg, hogy milyen konvergencia kötelezéttséget vállalt.
3. Orbán esküt tett a hatályos alkotmányra illetve annak védelmére erre azzal sok szempontból szöges ellentétben cselekszik.
Nenm sorolom tovább.
Gyurcsány őszintén megmondta, hogy mit nem lehet tovább tenni. Szó sincs arról, amit írsz. Vagy nem ugyanarra a beszédre emlékszünk.
Az egyik őszinte volt (nem csak magukra értette a hazugaságot, hanem az egész megelőző időszakra), Orbán félrevezette az embereket, hazudott.
Ezt kár védeni. A képviseleti demokrácia lényege, hogy a pártok programjaival mérkőznek és mérettettnek meg. Orbán is megmérettetett és könnyűnek találtatik.
Kár, hogy ilyen megbocsátó vagy az Orbánnal, amikor minden demokratikus állam alapját, a hatalmak szétválasztását, az érdekegyeztetést semmibe veszi. Diktatórikus módszerekkel uralkodik a mameluk kézzel, általa kiválogatott "képviselőkön" ill. rajtuk keresztük bármilyen disznóságot megcsinál, vissza él jogaival.
Beteg hatalmi mániában szenvedő személy.
Veszélyes.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.04.23. 19:54:57

"A kormányfő nagyon helyesen mérte fel, hogy a magyar rendszerváltozásból fájóan hiányzott valamiféle érzelmi magaslat, szimbolikus kiindulási pont. Valami, ami mindenki számára világossá tette volna, hogy más világ jön. A cseheknek ott volt a Vencel téri tüntetés, vagy a szlovákoknak az önálló, független állam kikiáltása. "

Nem tudom, a szerző, nyilván Csehszlovákiában nőtt fel, de nekünk is voltak meghatározó pillanataink, sőt majd' az egész 1989-es év ilyen volt (így utólag vissza nézve): hogy csak néhány momentumot mondjak: Négy igen, Köztársaság kikiáltása, Kádár temetése, és igen, ott volt Nagy Imre újratemetése is, ahol egy "szakállas , farmeres, nagypofájú szónok" a fiatalság nevében mondott nagy hatású beszédet...

cogito verus 2011.04.25. 11:08:52

@mréveiller:
Drága egyetlen barátom: ne csak olvass, hanem érts is.
Teljesség igénye nélkül: a bírók és ügyészek 62 éves korban történő kötelező nyugdíjazása sérti a törvény előtti egyenlőséget. Más állampolgároknál nincs ilyen.........
Az alkotmány tákolmány valóban link.
Egyébként magyarázd meg, hogy miért kell kontinuitást vállalni az 1944. márc. 19. elötti rendszerrel?
Miért aggódnak a Fidesz politikai csoportjába tartozó pártok is. Talán ők se tudnak olvasni?
Miért kell a pártszolgáló költségvetési tanácsot, a szép magyar nyelvet védő "álamelnökkel" együtt a parlament feloszlatására felhatalmazni?
Miért kell a főügyészt több ciklusra bebetonozni?
soroljam még?
Válaszolj.
Tényeket, ha szabad kérnem.

Joooe 2011.04.25. 11:08:55

@cogito verus:
1. Nézd meg mit idézel... Azt ígérte a fidesz, megvédi a privatizációtól. Ezzel egyáltalán nem ellentétes az államosítás.
2. Szerintem a megszorítás egyenletes kiadáscsökkentést, jogos járandóságok elvonását, csökkentését jelenti, és adóemelést. A többségében adócsökkentésnek tekinthető adóátszervezés és az ésszerűtlen kiadások megszüntetése az reform, nem fér bele a "megszorítás" kategóriába. A megszorítás az amit az ésszerű elképzelések és tervek nélküli, csak a kiadás-bevétel matematikáját néző retardáltak csinálnak. Pl. ha egy család pénzügyi gondjaira az a megoldás, hogy visszaveszünk a kosztpénzből, zsebpénzből, és csak minden második nap fürdünk, az megszorítás, ha ehelyett nem veszünk cigit és nem játékgépezünk, az reform.
3. A törvények megtartására is esküt tesznek... ez nem jelenti azt hogy megváltoztathatatlanok, csak a mindenkor hatályosat kell betartaniuk.

Szerintem nem lehet egyetlen egy konkrét hazugságot sem idézni orbántól... Tedd meg ha igen. Nem a hagyományos politikai ferdítésekről, kettős beszédekről beszélek, hanem amikor olyan gyurcsányista módon belenéz a kamerába és félreérthetetlenül, szemrebbenés nélkül üvölti a hazugságot, és egy undorító kis féregként próbál beállítani ha te úgy mellékesen megjegyeznéd, hogy ez igazából nem úgy van. Gyurcsány a hagyományos, bármelyik politikai oldallal szemben elnézhető politikai ferdítéseknél két lépéssel tovább ment. 1: nem ferdített, félremagyarázott, hanem nyíltan hazudott 2: nem csak megmagyarázni próbálta az intézkedéseit, hanem az intézkedéseket is a hazugságok alátámasztása érdekében hozta... ez a demokrácia lényegének (azaz a választások alkalmával leginkább az addigi kormányzást értékeli a nép) a semmibevétele. 2006-ban ezért nem volt demokratikus a választás, mert a nép nem az addigi kormányzásról, hanem egy törvénytelen, hivatali visszaélésekkel teli illúzióról mondott véleményt, abban a hiszemben, hogy az a valós helyzet.

Ez azért még nagyságrendileg sem mérhető az Orbánra ráhúzott, belemagyarázós "hazugságokhoz", azaz hogy valamit nem mondott el előre vagy nem utalt rá elég egyértelműen...

cogito verus 2011.04.25. 11:09:06

@mréveiller:
hadd idézzek neked egy részt a 89-es ill. az orbáni "alkotmányból":
2§. A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenűl gyakorolja"
orbáni változat:
B. cikk (3) A hatalom forrása a nép. (4) A nép hatalmát választott képviselői útján. kivételesen közvetlenűl gyakorolja".
Hogy mi a kivételes, azt meg a fideszes többség dönti el.
A választási bizottsá jogkörét is csorbítoták.
Beteg Orbán, beteg kormány!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása