Véleményvezér

vv

Gyöngyöspata: de hol a miniszterelnök?

2011.04.29. I 6 komment I Címkék: fidesz orban szelsojobb demokracia ciganysag gyongyospata

A jó vezető elsősorban nem a népszerű, hanem a fontos ügyek mögé áll oda. Orbán Viktornak az eddigieknél sokkal jobban fel kellene személyesen is karolnia a gyöngyöspatai ügyet. (Fotó: Guy Martin/WSJ)

Valószínűleg mindenki egyetért vele, hogy a múlt hét óta a legjelentősebb esemény a gyöngyöspatai balhé volt. Érdekes módon szinte csak egyvalaki nem gondolta ezt így: a miniszterelnök. Vagy ha így is gondolta, Orbán Viktor sokáig valamiért mégsem akarta magát exponálni az ügy kapcsán. Volt ideje és kedve a televízióban elmélkedni a futball-utánpótlásról, a Facebookra húsvéti videóüzenetet készíteni, focizni és dekázni egyet a kamerák előtt, és még egy hosszú cikket is megjelentetni „Az újjászületés dokumentuma” címmel. Gyöngyöspatával kapcsolatos gondolatait, illetve kormányának álláspontját viszont csak tegnap ismertette a szélesebb nyilvánosság előtt személyesen, ráadásul egy interjúrészlet keretében.

Kapcsolódó írásunk: Szebb jövőt a cigányoknak, de milyet?


Mikor nem szólal meg?

Nem először érezzük úgy, mintha a miniszterelnök kínosan ügyelne arra, hogy egy-egy kényesebb témában csak akkor szólaljon meg, amikor már jó néhány kormánytag foglalkozott a kérdéssel, és így nem fenyegeti a veszély, hogy az adott téma "ráéghet". Ezt láthattuk a kormány eddigi két legnagyobb horderejű, a legtöbb állampolgárt érintő intézkedése, a magánnyugdíjpénztári vagyonok államosítása, illetve a Széll Kálmán-terv kapcsán is. Mindkettőben közös volt, hogy alapvetően népszerűtlen, negatív üzenetet tartalmaztak. Úgy tűnik, ebbe a sorba illeszkedik a gyöngyöspatai konfliktus is, ahol bármilyen karatkeres állásfoglalás magában hordozza annak a nagyon is reális veszélyét, hogy a szavazók egy jelentős részének nem fog tetszeni.

Az ilyen fontos, aktuális és bizony nehéz témákban a miniszterelnök szeret inkább Szijjártó Péteren keresztül megszólalni, és az érdemi mondanivalót Matolcsy Györgyre, Navracsics Tiborra vagy éppen Pintér Sándorra hagyni.


Ennél több kell!

Ahogy korábbi cikkünkben is kifejtettük már, a Véleményvezér úgy látja, a miniszterelnök csakis a népszerű, széles támogatottsággal rendelkező ügyekkel kívánja magát összekötni. A már említett, tegnap sugárzott interjúrészletben ezt tulajdonképpen saját maga meg is fogalmazta:

"Az ütemérzék a legfontosabb a magyar politikában. Akkor kell meghozni egy szigorú döntést, amikor már az egész ország úgy gondolja, hogy most már igazán meg kell hozni azt a döntést. De ha egy ütemmel előbb hozod meg, az egész ország azt mondja, 'na de hát azért nem kellene beavatkozni!'. Ezt a pillanatot kell eltalálni, ez teszi művészetté a magyar politika irányítását. (...) Most vagyunk abban a helyzetben, hogy 10 emberből 9 azt mondja, hogy ez így nincsen jól."


Szerintünk azonban nincs igaza Orbán Viktornak. Természetesen értjük a logikáját, hiszen egy demokráciában végső soron a választók támogatása a mérce. Azt gondoljuk azonban, nagyon nem mindegy, hogy milyen időtávon belül próbálja ezt valaki megszerezni. Ahhoz, hogy valaki négy év múlva népszerű legyen, már nem elég csupán ráérezni arra, hogy mit tenne magától egy-egy ügy kapcsán az ország többsége egy adott pillanatban vagy rövid távon. Egy vezetőnek nem elég azt megmutatni, hogy ő pontosan azt teszi, amit a többség éppen akar. Sőt, rendszerint ez kifejezetten önsorsrontó stratégia. A többségi akarat ugyanis rendszerint nagyon egyszerű kérdésekben elfoglalt sarkos pozíciókban merül ki, az ilyenek pedig szinte semmi teret nem adnak a megvalósításhoz szükséges praktikus manőverezésekhez.

online polls


Ki a jó vezető?

A jó vezetők ezzel szemben azt is felismerik, hogy mit is akar az adott társadalom hosszabb távon. És a megvalósítás kapcsán nem a közvéleménykutatásokat használják iránytűként. A célhoz vezető utat ők maguk kell, hogy felfedezzék és kitapossák a kormányzás mindennapi feladatainak sűrűjében, a helyes döntések pedig majd utólag igazolódnak.

A jó vezető tehát elsősorban nem a népszerű, hanem a fontos ügyek mögé áll. Szerintünk a „Gyöngyöspata-jelenség” egy ilyen fontos ügy. A miniszterelnöknek az eddigieknél sokkal jobban fel kellene személyesen is karolnia.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubastis2 2011.04.29. 08:18:24

Ja! Fel kéne karolni az ügyet, és megszüntetni a szegény emberek életét keserítő bűnözést az országban. Javaslom a fegyvertartási engedélyek lazítását. Ja, lenne pár halál. Hát igen. Meg lehet szokni, mint a folyamatos lopkodást és rongálást.

AdamK 2011.04.29. 08:18:36

Azt hiszem, nem teljesen jó az értékelés. A kormány valószínűleg még nem döntötte el egyértelműen, melyik oldalra áll. Elképzelhető, hogy a belügyminiszter, mint az állami erőszak-monopólium megtestesítője valóban szeretné az irregulásris rendfenntartók kiebrudalását, de a most induló titkosszolgálati vizsgálatok inkább azokat a szélsőjobb felől fúvó szeleket próbálják alátámasztani, melyek szerint az egész Gyöngyöspata nemzetközi összeesküvés az új magyar rend ellen.

Giedi 2011.04.29. 08:41:49

Hiába taktikázik Orbán. Van olyan ember Magyarországon, aki pár év múlva Matolcsy-korszakként fog napjainkra hivatkozni? Nincs. Még az sincs kizárva, hogy az 'elqrtuk' címke is átkerül ide.

sárkányfő 2011.04.29. 09:20:52

Érdekes ez a hozzáállás.

Én naiv, azt hittem, a miniszterelnöki munkakör tartalmaz némi felelősséget és kötelezettséget is. Pl. a jogszabályok azonnali és maradéktalan betartását, betartatását, meg az ország problémáinak kezelését még azelőtt, hogy a körmünkre égne. Komolyan, most tudtam meg hogy a támogatottsági adatok egy adott ügy kezelésében előrébb valók.

És ha mondjuk a két nappal ezelőtti verekedésben meghalt volna valaki, akkor lehetett volna arra hivatkozni, hogy bocs, a cselekvéssel vártunk a közvélemény egységes álláspontjának kialakulásáig?

Az is érdekelne, hogy ha ebben az ügyben Orbán megvárta, hogy 10-ből 9 ember ugyanazt gondolja, akkor az alkotmány ügyében hova volt a nagy kapkodás? Ott még a 10-ből 5 sem támogat jó pár tételt, nem hogy 9.

oassasa 2011.05.02. 00:33:13

Én Orbán helyébe a médiát "kötelező önkéntességi " alapon 100 millió ft befizetésére kötelezném, amit Gyöngyöspata és az ott résztvevők kapnának meg. Hoztak nekik annyi hasznot, olvasottságot, hogy megfizessék a szereplőket.
Elvégre a valóvilág le nem szerződött résztvevői is hozzájárultak ehhez a nemzetközi viszonylatban is sikeres és népszerű előadáshoz.

oassasa 2011.05.02. 00:33:17

Eseményeket két részre lehet bontani.
Egy egyesület jogszabályokat, törvényeket nem sértve végezte tevékenységét. Kormány a rendőrségen keresztül próbálta ebben gátolni. Közvélemény szerint az ott kialakult helyzetet, ha volt egyáltalán, a helyieknek és a rendőrségnek kellene rendezni. Valójában itt be is fejeződött volna,
ha nincs második szakasz.
Elkezdődött a hisztériakeltés, uszítás aminek következtében 40-50 fős felfegyverkezett tömeg megvert 4 embert.
Ki a felelős ?
Polgárőrös sétálgatást jogszabályban korlátozták, most már nem lehet ilyen provokatív tevékenységet egyesületileg bárhol , bármikor folytatni.
Tömegverekedés 6 résztvevőjét elfogták , de a felbújtok ismeretlenek.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása