Véleményvezér

vv

Aki elintézi: nem a kormány, Orbán Viktor

2011.05.19. I 24 komment I Címkék: fidesz orban demokracia

Orbán Viktor nem egy intézmény vagy egy párt népszerűségét akarja építeni, hanem a személyes reputációját. Bár a piszkos munka a miniszterekre hárul, a dicsőséget nem tarthatják meg maguknak.

Valószínűleg a héten mindenkihez eljutott, vagy el fog jutni a Szociális Konzultáció kérdőíve és a miniszterelnök - a miniszterelnök, és nem a kormány! - „Hallgassuk meg egymást!” című kísérőlevele, Orbán Viktor fotójával. A Véleményvezér már korábban is írt róla, de most még látványosabb a jelenség: óriási az ellentét a Fidesz-kormány intézkedéseinek keménysége, az ellenvélemények lesöprése, a tiltakozások, tüntetések figyelmen kívül hagyása, illetve Orbán Viktor atyai odafigyelése között.

Kapcsolódó írásaink:
De hol a miniszterelnök?
Szociális konzultáció: de minek?


Munkamegosztás

Az elmúlt egy évben a kormányfő és miniszterei közötti munkamegosztás egyik sarokpontjává vált, hogy a rossz hírek bejelentését és a népszerűtlen ügyek kommunikálását Orbán Viktor mindig Matolcsy Györgyre, Navracsics Tiborra, Pintér Sándorra vagy egy másik kormánytagra hagyja.

Amikor például a tiltakozó szakszervezetek követeléseit a pénzhiány miatt el kell utasítani, akkor a kellemetlen feladat egészen biztosan egy miniszterre hárul. Ha viszont a szakszervezetek követelései meghallgatásra találnak, tehát a kormány szijjártópéteri értelemben „az emberek oldalára” áll, az adott miniszter a dicsőséget már nem tarthatja meg magának: az ugyanis a miniszterelnököt illeti. Remek példa volt erre egy hónapja a Gaskó Istvánnal és a VDSZSZ-szel való tárgyalás, mellyel mindkét vezető jól járt. Gaskó úgy tudott megjelenni, mint az az ember, aki el tudja intézni, Orbán Viktor pedig - aki maga ment el a szakszervezethez! - úgy, mint akinél el lehet intézni az ilyen ügyeket. Mindennél többet mond a szakszervezeti újság legújabb számának címlapja.

A miniszterelnök aspirációja, hogy állandóan úgy legyen jelen, mint az igazi „emberek embere”, aki meghallgatja őket, ad a véleményükre, sőt velük közösen hozza meg a döntéseket. Ennek megfelelően a miniszterelnök beszédeiben drámaian megugrottak az egyes szám első személyben tett kijelentések (szeretném, megígérem, garantálom, támogatom). A többes szám első személyek pedig már jellemzően nem Orbán Viktorra és a kormányra vonatkoznak, hanem Orbán Viktorra és a "magyarokra", az "emberekre".

HALLGASSUK MEG EGYMÁST!

Tisztelt Magyar Polgár!

Azért fordulok Önhöz levelemmel, mert arra szeretném kérni, vegyen részt a most induló Szociális Konzultációban. A Szociális Konzultáció célja, hogy mi, magyarok közösen találjuk meg a válaszokat mindennapi életünk fontos kérdéseire.

Vannak dolgok, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. Magyarok millióinak közösek a mindennapi gondjai, problémái - legyen szó a munkáról, a családfenntartásról, a megélhetés költségeiről vagy gyermekeink oktatásáról. Azt szeretném, ha a közös gondokra közös válaszokat találnánk.

A jó válaszokat eddig is együtt találtuk meg.

Hallgassuk meg egymást, hiszen ki érthetne meg jobban egy magyar embert, mint egy másik magyar?

Önt is tisztelettel arra kérem, töltse ki és küldje vissza a kérdőívet.

Számítok a véleményére.

Üdvözlettel:
Orbán Viktor


Nem mindenkinek jó

Ez a “munkamegosztás” természetesen előnyös Orban Viktor számára – nem véletlenül ő jelen pillanatban az ország legnépszerűbb politikusa. Azonban a Fidesznek mint pártnak, a kormánynak, illetve a többi fideszes politikusnak értelemszerűen előnytelen. A piszkos munkát elvégző kormánytagok folyamatosan kopnak el és veszítenek arcukból, adott esetben pedig egy mozdulattal lecserélhetőek lesznek. Nem mellékesen ezzel a munkamegosztással könnyen meg lehet akadályozni, hogy bármelyik miniszter olyannyira meg tudjon erősödni, hogy esetleg elkezdhessen feljebb is tekintgetni.

Orbán Viktor ezzel a stratégiájával nem egy intézmény vagy egy párt népszerűségét akarja építeni, hanem a személyes reputációját. Mindez persze nem ördögtől való, sőt, meg csak nem is helyi sajátosság: a prezidenciális rendszerekben ez a bevett leosztás.

online polls


Működik?

Igen, ez a stratégia egy bizonyos szintig nagyon is működik. Ugyanakkor bár lehet vele árnyalatokat színezni, de a fő kontúrokat mégiscsak a kormány azon intézkedései húzzák meg, melyek az állampolgárok mindennapi életét befolyásolják. A mindenkori miniszterelnök, legyen bármennyire is ügyes kommunikátor, hosszú távon nem menekülhet el saját kormánya intézkedéseinek a felvállalása elől.

Amint azt a kilencvenes évek végének nagy balközep médiamágus vezetőinek példáján (Clinton, Blair, Schröder) megtanulhattuk, végső soron mindig a kormányzati teljesítmény, azon belül is a munkahelyek és a jövedelmek alakulása számít.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2011.05.19. 18:57:38

Lehet, hogy a kormányzati teljesítmény számít, de kisebb kilengések esetén nagyban számít a kormányzati teljesítmény kommunikációja is. Sőt!

Az emberek a saját életüket valamilyen szinten átlátják, de a legritkábban látják a kormány hatását az életükre úgy, ahogy tényleg hat. Ennek következtében bármit bárkinek el lehet magyarázni. Ebben a tekintetben az értelmiség a legvédtelenebb (a többi csoport sem immunis), hiszen neki csak kitalálni, és nem végrehajtani kell a gondolatokat, és míg a valóság rangsorolhat, a gondolatok önmagukban egyenrangúak.

Végső soron abszolút mérce hiányában még azt sem lehet tudni, hogy az adott (kormányzati)teljesítmény jó, vagy rossz, ebben a társadalomban pedig nem hajlandóak elfogadni abszolút mércét, szóval a kommunikációnak nagyon tág tere nyílik.

kadarnepe 2011.05.19. 18:57:39

Úgy látszik nagy igény van a jóságos cár atyuskára nálunk is. Az egész kormány szerkezet olyan (helyettesek az alájuk beosztott miniszterekkel), hogy ezt a jó rendőr-rossz rendőr játékot el lehessen játszani.

Persze a történelemből már tudhatnánk, hogy se Rákosi se Sztálin elvtárs nem tudott a visszaélésekről és túlkapásokról, ezt mindíg a beosztottak követték el. Ők természetesen csak a népüknek éltek, értük dolgoztak.

A gazdasági dolgokat megnézve szerintem még Matolcsy sem lehet ennyire debil magától, itt várhatóan 0. Viktor királyunk bábozik mindenkivel.

Joooe 2011.05.19. 18:57:41

Nem akarok nagyon negatív lenni, de szerintem tök érdektelen hogy a kormányon belül hogy osztja le a fidesz a munkát, választók a fidesznek adtak felhatalmazást, a fideszt fogják felelősségre vonni a következő választásokon (hacsak nem térnek át a gyurcsányi útra és a kormányzás megítélésben fontos részleteket jogtalan eszközökkel elrejtik a választásokig - megtehetik, sajnos ők is, csak remélni tudom hogy nem teszik)
Amúgy meg szerintem az, hogy OV mint a kormámy vezetője a nevét adta a konzultációhoz és személyesen ő szól a választóhoz nem jelenti a kormánytól való függetlenedést, sőt...

Apafarkas 2011.05.19. 18:57:48

Előbb-utóbb mindenki megmérettetik... A Zembereket egy ideig érdekli a jópofaság, meg beveszik a jó-zsaru-rossza-zsaru játékot, de aztán egyszer, legkésőbb a Tesco pénztár előtt és huszadika után, leesik majd, hogy mi a valóság.

subtotal 2011.05.19. 18:59:09

Látszik a kedveltségi indexén, mennyire jó a stratégia. Semennyire.
Csak arra lesz jó, hogy beszarinak tartsák. Mert az is. Meg sunyi, meg képmutató. Ja, és látszik, ha olyat hazudik, ami semmilyen kifacsart logika szerint sem lehet igaz.
Azonkívül bár kicsit off, de megjegyezném, hogy nagyon nem tetszik, hogy a média Sz.Pétert önálló entitásként értelmezi. Ő csak az a droid, aki átviszi a hangját a nagy embernek a médiába, önálló véleménye nem lehet a titulusából fakadóan. Annyira így jelenik meg a médiában, hogy már Peti is kezdi elhinni, ilyeneket nyilatkozgat, hogy "Azt gondolom", meg "A személyes véleményem". Már elnézést, de senkit nem érdekel az ő véleménye és gondolatai.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2011.05.19. 18:59:13

Annyit kell csak változtatni, hogy a népszerütlen dolgokat a Mesterházy, esetleg a Schiffer jelentse be. :D

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2011.05.19. 18:59:18

Nem töltöm ki, mert nem kívánok hozzájárulni adataim politikai direktmarketing-célú használatához.

Egyébként pedig:

11. Vannak, akik szerint egy ilyen kérdőívvel bármilyen, előre eldöntött kormányintézkedés legitimálható. Mások úgy vélik, hogy ez csak egy DM-levélbe csomagolt népbutítás. Ön mit gondol?

vic 2011.05.19. 18:59:35

a cikk érdekes, csak szerintem van egy jóval fontosabb téma is a szociális kérdőívvel kapcsolatban, mégpedig, hogy hogyan fordulhat elő, hogy magán a kitöltendő kérdőíven a címzett neve neve és címe alatt van egy (számomra a feldolgozást elősegítendő) vonalkód. Hol vannak az adatvédelmi megmondóemberek? lehet túlzottan szeretem az összeesküvés elméleteket, de nekem nem tetszik a lehetősége sem egy olyan nyilvántartás felállításának ahol név és cím alapján lehet látni pontosan ki és milyen válasszal küldte vissza a semlegesnek egyáltalán nem mondható kérdőíveket, és ebből akár lehet őket lojalitásuk és mozgósíthatóságuk alapján csoportosítani, később megszólítani...

mzoltán · www.szuveren.hu 2011.05.19. 18:59:55

Érdekes elemzés, de szerintem némileg aláássa, hogy csak az egyes politikusok támogatottságának aktuális szintjét veszi figyelembe, a változás mértékét nem. Igaz, hogy még mindig Orbán a legelfogadottabb politikus, de a támogatottsága többet csökkent, mint a többieké, igaz, magasabb szintről indult. Az Ipsos szerint az elmúlt évben Orbán támogatottsága 15 százalékpontot csökkent, míg Pintéré 8-at, Matolcsyé 11-et, Navracsicsé 8-at, Semjéné 6-ot, Schmitté 12-t. Tehát a stratégia nem igazán hatásos.

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2011.05.19. 19:00:13

Elmondhatatlanul elfogult cikk, bár nem meglepő, a Véleményvezér már jó ideje nem rejti véka alá ballibszimpátiával súlyosbított Orbán-fóbiáját. A szerzőnek egyszerűen nem jutott volna eszébe az a lehetőség, hogy Orbán Viktor pont hogy a nehezebb feladatokat vállalja magára, és mit tesz isten, amikor ő kézbe vesz valamit, akkor az meg lesz oldva? A Gaskóval folytatott tárgyalás sem lehetett éppen fáklyásmenet: Viktor nem a diadal kedvéért ment oda, hanem azért, mert ennek a konfliktusnak a rendezésére ő volt az egyetlen alkalmas ember ebben az országban. Ennyi.

lajafix 2011.05.19. 19:00:17

Nem a duma, hanem a TETTEK!
Lassan meg ekellene a többségnek is tanulnia.

goumideaumineaux 2011.05.19. 20:33:09

@troll ellenpólus: "amikor ő kézbe vesz valamit, akkor az meg lesz oldva" :)))))))))))))))))))))))) Ez kész.

kvasztics47 2011.05.19. 20:36:27

@troll ellenpólus:" ő volt az egyetlen alkalmas ember ebben az országban. Ennyi."
Hogy mire alkalmas az embered az látszik: Európában és Amerikában és Moszkvában, már szarba se nézik a MAGYART , és Orbánt.
A gazdaság meredeken csúszik lefelé. Az árak meredeken kúsznak fölfelé.
Mi tesz boldoggá abból amit Orbán csinált?
Egyébként Gaskó annyira lejáratta magát, hogy a vele való tárgyalás nem jelent semmit. Legfeljebb újabb bizonyítékát, hogy Orbán vazullusa.

funfun 2011.05.19. 20:39:38

Két megjegyzés a küldeményhez: 1.) az OV képes levélben vannak vesszőhibák. Azért ha x millió példányban ír a miniszterelnök, csak átnézetném egy írástudóval, mielőtt nyomdába adom. 2.) A válaszboríték bélyegének helyén ez áll: "az esedékes díjat a címzett fizeti" - vagyis Orbán Viktor személyesen, hiszen ő a címzett! Na, azért megnézném, ahogy Vityusz személyesen kiegyenlíti a számlát...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.05.19. 20:56:48

@troll ellenpólus: "A Gaskóval folytatott tárgyalás sem lehetett éppen fáklyásmenet: Viktor nem a diadal kedvéért ment oda, hanem azért, mert ennek a konfliktusnak a rendezésére ő volt az egyetlen alkalmas ember ebben az országban."
Ez az a Gaskó, aki 8 évig Orbán egyetlen füttyszavára megbénította minden karácsonykor az országot? Szegény Orbán... :-)

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2011.05.19. 20:57:04

Az egyes szám első személyben történő megszólalás szerintem korántsem most ugrott meg drámaian. Nekem már közvetlenül a kormány megalakulása utáni időkben feltűnt, milyen gyakran beszél interjúkban egyes szám első személyben. És nem ilyen piszlicsáré ügyekről, mint ez a levél, hanem kormánydöntésekről.

Ugyanez a stratégia egyébként a követőinél is rendszeres. Rogán Tóni például minden nőnap alkalmából teleplakátolja az V. kerületet valami olyasmi szöveggel, hogy "szeretettel köszöntöm a hölgyeket". Ő személyesen, nem a képviselőtesület vagy az önkormányzat. Nyilván saját zsebből.

OkoskaTo:rp 2011.05.19. 20:57:51

Nem tudom, alaposan megnéztétek-e a válaszborítékot. Azt írja: "az esedékes díjat a címzett fizeti". És ki a címzett? Orbán Viktor. Hmm, szerintetek ő fogja személyesen becsengetni a Postának ezt a száz misit? Vagy igazából a címzett helyett a feladó fizeti - az adójából?

Bergeroth 2011.05.19. 21:17:13

Megkaptam a levelet, és ugyanazzal a mozdulattal ahogy kivettem a postaládából, egy félbetépés után, ment is a kukába.
Évek óta azt hallgatjuk, hogy a fidesz felkészült a kormányzásra.
Úgyhogy ezúton is megkérném a jelenlegi kormányunkat, hogy ne ilyenekre szórják a pénzünket (vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is).
Nem kell semmilyen levelet küldözgetni. Főleg nem úgy, hogy majd utólag kijelentik azt, hogy "dehát a zemberek ezt akarták", és ezáltal máris elhárítanák magukról a felelősséget. Nem tudom ki hogy van vele, de én senki kedvéért nem vagyok hajlandó bűnbakot játszani.
Kormányozzanak, hiszen azt mondták, felkészültek rá. Éveken keresztül ezt harsogták.
Mi pedig majd 3 év múlva eldöntjük, hogy elégedettek voltunk-e az eddigi munkájukkal.

Napkutya 2011.05.19. 21:24:23

Pintér becsülete -a tárgyalásokon...

Van egy kis gondom ezzel a Pintér dologgal.

Egyrészt, még a legvadabb lázadozók is elismerik, hogy egyrészt, van vér a pucájában, -másrészt benne talán még dolgoznak azok a hagyományos értékek, hogy az ember csak szent célokért csinál segget a szájából, - és azt is csak végszükség esetén.

Úgy látszik, az elvárások azonban NEM ezek vele szemben. Az elvárás a határtalan szervilizmus, és erről csakis úgy tehet tanúbizonyságot, mint a FIDESZ más képviselői, igen, azok, akiknek bizony ki kell állni azzal a dumával, hogy: "-igaz, hogy a Főnök kirúgta anyád alól a mankót, de ez csak a közlekedés gyorsítása miatt történt!"

A magam részéről, kíváncsi vagyok, meddig csinálja.

Biztos, van az a motiváció, aminek okán BÁRKI megenne egy tányér szart a Hősök terén, de ennek talán a vége felé járhat.

Lassan kezdenek Orbán elvárásai túlzóak lenni azok irányába, akik még a régi, nem FIDESZ-es módon gondolhatnak a becsületre...

moncayo 2011.05.19. 21:34:27

Kádár is "jóságos atya" volt a Híradókban. Mindig nyájasan mosolygott. Sőt, néha írta az újság ha egy szövőnő írt neki, akkor elintézte, hogy kapjon SZOT beutalót. Deja vue.

is 2011.05.19. 21:37:52

@troll ellenpólus: azért született ez a cikk, hogy elmagyarázza, miért nem igaz a gondolatmeneted. mintha a falnak beszéltek volna, kapásból megint felmondtad a brossurát, mindenféle indoklás nélkül, személyeskedve, és feltételezésekre építve. neked írták ezt a cikket, olvasgasd, láthatóan van miért.

Pistie 2011.05.19. 21:38:46

@troll ellenpólus: hosszan leírtam hogy miért baromság amit írtál, de inkább nem vitatkozom. Egyszerűen hangosan nevetek rajta, hogy valaki ilyet önszántából leír. :DDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.20. 09:20:39

98-02 között pont ugyanez volt. nem véletlen, hogy az akkori csudijó kormányból kevesen kerültek be az újba.

gemini62 2011.05.29. 10:46:55

Abban az "átkos" rendszerben is, akinek panasza volt,
a Kádár-titkárságnak írt, sokszor el is intézték a gondját.
Mindíg kell egy "jóságos Apánk".





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása