Véleményvezér

vv

Trianon-emléknap: de mi az üzenet?

2011.06.06. I I Címkék: trianon nemzet kulpol

Ha nem tudjuk megfogalmazni nemhogy a külvilágnak, de még magunknak sem, hogy az emlékezéssel mit is akarunk elérni, akkor ne várjuk, hogy ez a nap fontos legyen tíz vagy húsz év múlva bárkinek is. (Fotó: Simó Endre/MTI/origo)

Szombaton, június 4-én ünnepeltük először a Nemzeti Összetartozás Napját, melyet az új kormány vezetett be a választások után. A Véleményvezér tavaly határozottan üdvözölte, hogy a trianoni tragédiának legyen egy emléknapja, a magyarság egységének pedig egy ünnepe. A mostani Nemzeti Összetartozás Napja azonban sajnos megmutatta, hogy ha nem tudjuk megfelelő tartalommal megtölteni, ez is könnyen egy B-kategóriás nemzeti ünneppé degradálódhat.

Kapcsolódó írásunk: Trianon-emléknap: határozott igen


Miért fontos?

Először is érdemes tisztázni, hogy a magyar állam számára az elszakadt nemzetrészek egységének hangsúlyozása nemcsak morális kötelesség, hanem egy óriási gazdasági és politikai lehetőség is, hogy egy 10 milliós államból 15 milliós nemzetet és piacot csináljunk. Ehhez azonban meg kellene találnunk azokat az érveket, melyek segítségével az egész Trianon-probléma és a kulturális nemzetben gondolkodás nyugaton is „eladható” lehet. Magyarországon évtizedek óta várat magára ez a munka: lefordítani a nyugati országok és az USA politikai nyelvére, hogy Magyarország miért kardoskodik például a székelyföldi autonómia mellett, vagy miért áll ki a felvidéki magyarok jogaiért. Vagyis a megfelelő történelmi párhuzamokkal és a megfelelő emberi jogi vívmányokra való hivatkozással kellene elmagyarázni, miért nincs semmi kifogásolható abban, ha a magyar állam tenni akar a határon túli magyarokért. Tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, különösen nem egy olyan Európában, ahol a területi autonómiáért való fellépést a legtöbben valamiféle szeparatista mozgalomnak tartják.

Biztosnak látszik, hogy a célra vezető út az, ha a magyar állam az emberi jogok és különösen a kisebbségi jogok egyfajta őrzőjévé válik a régióban: például hogy mi legyünk azok, akik számon kérjük mondjuk Csehországon a romák diszkriminációját ahelyett, hogy ők teszik meg velünk ugyanezt – és sorolhatnánk. Be kell látni, ha nem ezt az utat választjuk, nemzetközi porondon gyanús nacionalistaként mindig csak defenzívában leszünk, és ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindig nekünk kell majd magyarázkodnunk.

customer surveys


Mi az üzenet?

Hatékony külpolitikához, nemzetpolitikai érdekérvényesítéshez azonban elsőként idehaza kellene tisztázni a dolgokat. És pontosan ebben lehetne fontos szerepe a Nemzeti Összetartozás Napjának: elhelyezni Trianont a történelemben, felfedni az okokat és következményeket, és ami a legfontosabb, megtalálni mindennek az aktualitását.

A 2011-es, első Nemzeti Összetartozás Napja azonban világosan megmutatta, hogy ez a munka sem nagyon folyik: az iskoláknak eljuttatott, az emléknapra felkészítő összefoglaló segédanyag például tanulmányok kivonatait, szemelvényeket és rengeteg tényadatot zúdított a pedagógusokra és a diákokra, de sem Trianon történelmi helyét és okait nem mutatta be meggyőzően, sem pedig azt, hogy mi ennek a jelentősége és miért lehet egyáltalán érdekes ez egy mai iskolás gyerek számára. Félő, hogy amennyiben nem töltik meg valódi és minőségi tartalommal a Nemzeti Összetartozás Napját, ez az amúgy kiváló kezdeményezés egy másodrendű nemzeti ünneppé, egy újabb unalmas és érdektelen iskolai megemlékezéssé degradálja június 4-ét.


Komolyan kellene venni

Ha nem tudjuk megfogalmazni nemhogy a külvilágnak, de még magunknak sem, hogy miért kell emlékeznünk Trianonra és hogy az emlékezéssel mit is akarunk elérni, akkor ne várjuk, hogy ez a nap fontos legyen tíz vagy húsz év múlva bárkinek is. Fel kellene hagyni Trianon igazságtalanságainak búsongó, artikulálatlan, kocsmai színvonalú ismételgetésével, hiszen egyrészt a történelem megannyiszor megmutatta, ez sehová sem vezet, másrészt a fiatal generációk érdeklődésének a fenntartásához ez ma már kevés. Ehelyett meg kellene találni azokat az üzeneteket, melyek a mai világban nemcsak vállalhatóak, hanem hatékonyak is, és melyek alapján senki sem kérdőjelezheti meg a jogunkat, hogy tegyünk a határon túli magyarokért. Itt volna az ideje hozzákezdeni ehhez a munkához.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása