Véleményvezér

vv

Nő a nyomás: Orbán Viktor erejét fitogtatja

2011.06.14. I I Címkék: fidesz orban demokracia

Miért kockáztatja saját hitelességét egy ilyen bombasztikus, de üres kijelentéssel? A hivatalos sikerpropaganda ellenére a miniszterelnök nagyon is érzi a nyomást. (Fotó: Burger Barna/fidesz.hu)

Orbán Viktor a napokban egy osztrák bulvárlapnak adott interjújában jó nagyot mondott: „Egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét”.

Annyi finomság van ebben a történetben! De hagyjuk most azt a részt, hogy a miniszterelnökkel valaki elhitette, hogy neki bulvárlapokban a helye; és azt is, hogy már megint úgy csinál, mintha csakis az ő akarata („terjesztem ki”) kellene mondjuk egy kétharmados törvény elfogadásához. Ezeket kezdjük megszokni, ha megszeretni nem is. A fenti mondatok azonban ahelyett, hogy okos stratégiáról vagy ravasz taktikáról tanúskodnának – vagy valami olyasmiről, amit a miniszterelnöktől hallani szeretnénk – egészen egyszerűen üres nagyotmondásnak tűnnek. És mint ilyenek, csak rombolják a hitelességét: nekünk úgy tűnik, az utóbbi időben mintha szokatlanul sűrűn követne el ilyen ki nem kényszerített hibákat Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásunk: Aki elintézi: nem a kormány, Orbán Viktor


Tíz kormány keze megkötve?

Szögezzük le, hogy természetesen a jelenlegi kormány nem fogja megkötni a magyar gazdaságpolitika kezét 30-40 évre. Lehet, hogy szeretné, de bizonyosan nem tudja. Gondoljunk csak bele abba, hogy mi is volt Magyarországon negyven éve: 1971 elején Vályi Péter, a közepétől pedig Faluvégi Lajos volt a pénzügyminiszter. Nemcsak a problémáikra, az intézkedéseikre, de a nevükre se nagyon emlékszünk. De kiválaszthatunk az elmúlt 150 év magyar történelméből bármilyen időszakot és ugyanezt fogjuk látni: a 30-40 évvel korábban lefektetett szabályok soha nem kötötték gúzsba a gazdaságpolitikát.

Arról van szó ugyanis, hogy ennyi idő alatt kezelhetetlenül sok minden változik. Sőt már tíz év alatt is túl sok minden változik ahhoz, hogy előre meg lehessen mondani, mi is lesz az üdvözítő gazdasági stratégia. A közgazdaságtannak ugyanis nincsenek nagy, állandó igazságai. Néhány fontos összefüggése van, de ezek mindig csak adott körülmények között igazak.

Lajárt szavatosságú bölcsességek

Itt van például a munkákat terhelő adók és járulékok kérdése. Három évvel ezelőtt ez volt a magyar gazdaságot visszafogó legfontosabb fék, elsősorban emiatt nem született több munkahely az országban. 2010-ben azonban ez már nem volt igaz. Nem mintha nem lett volna nagyon magas továbbra is ezek szintje, de felbukkant egy még fontosabb akadály: a termékek és szolgáltatások iránti kereslet (az ún. összkereslet) stagnálása. Magyarul nem azért nincs több munkahely, mert drága a magyar embert alkalmazni, hanem azért, mert nem éri meg új dolgokat gyártani, hiszen úgysem nagyon veszik őket. Ha pedig egy ilyen helyzetben, mint ahogyan a kormány teszi, a munkakínálatot ösztönözzük, abból nem lesz több munkahely, legfeljebb több álláskereső.

Meg lehet próbálni sarkalatos törvényekkel kőbe vésni az aktuális gazdasági bölcsességet, de a változó környezet úgyis kikényszeríti az eltérést – hiszen itt a kormányzás egyik legfontosabb részéről, a mindenkori kormány népszerűségének alapjairól is szó van. Nem gondoljuk, hogy ezt a kormányfő ne tudná.

feedback surveys


Felesleges erőfitogtatás

Akkor viszont miért kockáztatja saját hitelességét egy ilyen bombasztikusan üres kijelentéssel? Ráadásul nem egyedi példáról van szó. Alig két hete azt találta mondani egy szakszervezeti vezetőnek, hogy a tüntetőkhöz maga helyett bohócügyi államtitkárát küldi. Az ilyen otrombaság egyáltalán nem volt eddig Orbán Viktorra jellemző. Ugyanebben az időszakban egyik miniszterét is nyilvános földbe döngöléssel leckéztette meg – pusztán azért, mert az Operaház élére a kiírt pályázat toronymagas nyertesét merte kinevezni főigazgatónak. A fentiek mindegyike felesleges erőfitogtatás volt, melyek ráadásul visszafelé is sültek el, vagy fognak várhatóan elsülni.

Szerintünk egyszerűen arról van szó, hogy a hivatalos sikerpropaganda ellenére a miniszterelnök nagyon is érzi a csökkenő népszerűség, a folyamatos gazdaságpolitikai rögtönzési kényszer és a kedvezőtlen nemzetközi reputáció okozta nyomást.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása