Véleményvezér

vv

Bekeményít a Fidesz: 120 óra őrizetben, kihallgatás védő nélkül

2011.06.15. I I Címkék: jog fidesz korrupcio bunozes

Tény: gyorsabban lehet ítéletet hozni, ha az eljárást nem zavarja holmi védőügyvéd, és terhelő vallomást is könnyebb kicsikarni. (Fotó: hirado.hu)

A tegnapi napon egy újabb igazságszolgáltatási témájú törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek. A kevés figyelmet kapott iromány egy újabb salátatörvény, mely számtalan, az igazságszolgáltatással kapcsolatos szabályt módosít. A törvény egyik fő célja az eljárások gyorsítása, azonban a tervezet tartalmaz egy olyan hajmeresztő passzust is, mely jelentősen túlmegy a perek meggyorsításának kérdéskörén.

Eszerint a kiemelt jelentőségű bűnügyekben a jelenlegi 72 óráról 120 órára, azaz 5 napra emelkedne az őrizetbe vétel ideje. Ráadásul a törvény még azt is kimondja, hogy az első két napban az őrizetbe vett személy nem is találkozhatna jogi képviselőjével, illetve az első kihallgatáson a védője nem lehetne jelen.

Kapcsolódó írásunk: Szima Judit őrizetben - elgurult a gyógyszer


Mi ezzel a baj?

A Véleményvezér nem kíván túlzottan sok figyelmet szentelni annak a kérdésnek, hogyan is definiálja a „kimelt jelentőségű ügy” fogalmát a törvény, mégis sokat elárul az előterjesztők gondolkodásáról, hogy szinte csak közélettel kapcsolatos és vagyoni bűncselekmények kerültek ebbe a körbe. Ez alapján úgy tűnik, a Parlamentből nézve a legsúlyosabb bűncselekmények nem is az emberölés vagy akár a kábítószerkereskedelem, hanem az olyan ügyek, melyek adott esetben alkalmat adhatnak bizonyos rivális politikusok bekasztnizására. Valószínűleg nemcsak a Véleményvezérnek van egy olyan félelme, hogy a kormány ezzel a törvénnyel a döcögősen haladó elszámoltatási ügyeket akarja megolajozni.

Jelenleg csak a kiskorúak ellen elkövetett egyes bűncselekményeknél van lehetőség soron kívüli eljárásra, a módosítás ezt kötelezővé lenné a kiemelt ügyek társadalmi jelentősége miatt is. Egy másik helyen fel is sorolják, mik tartoznak a kiemelt ügyek közé: a hivatali visszaélés, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények (főleg ha azt városi, megyei, vagy országgyűlési képviselő követte el), továbbá a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, a gazdasági életben súlyos következményekkel járó csődbűncselekmény, a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban, a pénzmosás, a nagy értékű adócsalás és a különösen nagy értékű vagyon elleni bűncselekmények.

Poligráffal is vizsgálhatnák a kiemelt ügyeket (Index)


A legnagyobb baj a törvénnyel az, hogy az említett passzus gyakorlatilag minden elemében ellentmond annak, amit az elmúlt évszázadokban a büntetőeljárásról és az alkotmányos jogokról a nyugati demokráciák gondoltak. Tény: gyorsabban lehet ítéletet hozni akkor, ha az eljárást nem zavarja holmi védőügyvéd. És szintén tény, hogy könnyebb terhelő vallomást kicsikarni akkor, ha az eljárás alá vont személy öt napig be van zárva, nem láthatja védőjét, sőt amikor először kihallgatják, jogi képviselője még akkor sem lehet jelen, hogy elmagyarázza neki és képviselje jogait.

Az őrizetbe vétel
554/H. § Kiemelt jelentőségű ügyben elrendelt őrizet legfeljebb százhúsz óráig tarthat. Az őrizet első negyvennyolc órájában a terhelt nem találkozhat védőjével.

A gyanúsított kihallgatása
554/L. § Kiemelt jelentő ségű ügyben fogva lévő gyanúsítottat hetvenkét órán belül ki kell hallgatni. Ha a kihallgatásra az őrizet első negyvennyolc óráján belül kerül sor, a gyanúsított kihallgatásán nem vehet részt védő. Ebben az esetben a nyomozást a gyanúsított folytatólagos kihallgatása nélkül nem lehet befejezni.


Minek azok a fránya jogok a bűnözőnek?

Csakhogy látnunk kell, hogy nem minden eljárás alá vont személy bűnös. A vádlottat már a középkorban is többek között azért ruházták fel jogokkal, mert már akkor is tudták, hogy az igazságszolgáltatás – mint minden emberek által működtetett rendszer – bizony hibázik. A történelem során még demokratikus rendszerekben is rengeteg embert vontak teljesen alaptalanul eljárás alá, és sokukat tévesen el is ítélték.
 
Az eljárás alá vont személynek tehát már csak azért is meg kell adni bizonyos alapvető jogokat, hogy a lehető legnagyobb eséllyel biztosítsuk azt, hogy alaptalanul és igazságtalanul senki ellen ne járhassanak el. Nem kell hozzá ugyanis nagy fantázia, hogy az ember elképzelje, milyen vallomások tudnak úgy születni, hogy az eljárás alá vont azt sem tudja, milyen jogai vannak, csak azt, hogy napokon keresztül bírói határozat nélkül bezárva tarthatják.

survey solutions


Szégyen

Az egészen hajmeresztő javaslatot ráadásul az a Balsai István jegyzi, aki szintén a tegnapi hírek szerint hamarosan alkotmánybíró lesz.
 
A kormány folyamatosan azt állítja, hogy nem pártkatonák, hanem magasan kvalifikált szakemberek fognak őrködni az állampolgárok jogai felett az Alkotmánybíróságon. Nehéz azonban elképzelni, hogy hogyan teheti meg ezt az a Balsai István, aki olyan jogaitól fosztaná meg az eljárás alá vont személyeket, melyeket már a 19. században is megadtak a törvények. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.