Véleményvezér

vv

Leszakadunk? Egy újabb elveszett évtized felé

2011.06.22. I I Címkék: mszp fidesz eu gazdasagi novekedes

Hét év alatt semmivel sem kerültünk közelebb az Európai Unió átlagos életszínvonalához. A történet jelentős részben Medgyessyről és Gyurcsányról szól, de sajnos nem csak róluk. (Fotó: fidesz.hu)

Az Európai Unió statisztikai hivatala által közzé tett és a portfolio.hu által is idézett adatok szerint Magyarországnak az EU-átlaghoz való felzárkózása a 2010 előtti hét évben teljesen megtorpant. Ez a történet jelentős részben Medgyessy Péterről és Gyurcsány Ferencről szól, de sajnos nem csak róluk. Az elmúlt húsz év egész magyar növekedési modellje megfeneklett, és egyelőre nem látszik a kiút.

Ajánlott írásunk: Vezessük be mi is az eurót!


Miféle felzárkózás?

Először vegyük a nyilvánvaló dolgokat: az Eurostat jelentése szerint az egy főre jutó magyar GDP (vásárlóerő-paritáson) 1998-ban az EU-27-ek átlagának 53%-a volt, 2003-ban a 64%-a, és azóta 0,8%-ot növekedve szinte nem is mozdult el onnan. Magyarul az elmúlt nyolc évben megállt az európai gazdasághoz való felzárkózásunk.


Sokszor elmondtuk mi is és mások is: a 2002 és 2008 közötti gazdaságpolitika maga volt a csőd, melyhez képest mindaz, ami 1998 és 2002 között, az első Orbán-kormány idején történt, egyszerűen aranykornak tűnik. Ez most akár megnyugtató is lehetne, hiszen Medgyessy és Gyurcsány minden bizonnyal örökre lekerültek a miniszterelnökként szóba jöhető politikusok listájáról, az utolsó sikeresnek mondható kormányfőnk pedig ismételten miniszterelnök.

Az a helyzet azonban, hogy bár az előbbi két szocialista kormányfő valóban totális őrültséget hajtott végre gazdaságpolitika néven, az a jelenség, amit a számok leírnak, ennél jóval többről szól.


 

Néhány szó a növekedésről

Ahogyan azt Paul Krugman egyszer találóan megfogalmazta, a közgazdaságtan semmit sem mond arról, hogy mi a hosszú távú tartós növekedés titka. Azt jól tudjuk, hogy a növekedést mivel lehet elrontani – a klasszikus magyar példánál maradva: a költségvetési és a folyó fizetési mérleg állandó magas deficitben tartásával nagyon el lehet –, de hogy pontosan mi alapozza meg a növekedést, azt legfeljebb csak sejtjük.

Az egyik ilyen sejtés, hogy a növekedéshez hatékony és világszínvonalon termelni képes vállalatok kellenek. És bizony 1990 és 2000 között Magyarországra az összes többi kelet-közép-európai országnál több külföldi befektető érkezett, és az ő részesedésük a magyar ipar kibocsátásából párját ritkítóan magas volt. Az általuk kiváltott hatékonyság-robbanás a Bokros-csomag negatív növekedési hatásainak elmúltával csúcsra járatta a magyar gazdaságot. Az alternatívák fényében pedig nagy eredmény, hogy az akkor regnáló Orbán-kormány nem engedte, hogy egy felelőtlen költségvetési politika megölje ezt a növekedést. De a növekedés motorját akkor sem a kormányzati politika jelentette.

Mindezt azért fontos látni, hogy tudatosítsuk: a stabilitást előtérbe helyező gazdaságpolitika ismételt előtérbe kerülésével (Bajnai-csomag, Széll Kálmán-terv) nem kerül automatikusan felzárkózási pályára a magyar gazdaság.


 

Még nagyobb a baj

Ennél is nagyobb probléma az, hogy a korábbi sikeres recept ma már egyszerűen nem alkalmazható. Már nincs mit privatizálni, ráadásul Közép-Kelet-Európa relatív tőkevonzó képessége is jelentősen gyengült (például Kínával, Indiával vagy Oroszországgal szemben), miközben a régiót első számú befektetési célpontnak tekintő nyugat-európai vállalatok és bankok tőkehelyzete is sokat romlott a világgazdasági válság hatására.

A korábbi motorok tehát nem fogják beindítani a magyar gazdaság felzárkózását. A kormányzati kommunikációban sokat emlegetett magyar kkv-szektor hatékonysága pedig, nem kis mértékben a magyar állam túlszabályozási kényszerének köszönhetően, elképesztően alacsony. A döntő többségük nem versenyképes és nincs hová nőnie. Ezen pedig az ígért állami támogatások sem változtatnak, vagy ha igen, akkor inkább negatív irányba. A gazdasági modellünk kifutotta magát és egyelőre nincs hiteles válasz arra, hogy hogyan tovább.

free polls


Ötlet: nincs

Oda jutottunk, hogy a magyar gazdaság egy főre jutó GDP-je az EU-átlag kétharmada, miközben a szlováké a háromnegyede. És még csak jó ötlet sincs, hogy hogyan csökkentsük a lemaradásunkat – immár Szlovákiától.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása