Véleményvezér

vv

Már Pakssal is baj van: imádtuk az atomenergiát, de most félünk tőle

2011.07.01. I I Címkék: atom energia katasztrofa

Az átlag magyar, aki 2011-ig azt hitte, ilyen csak a szovjeteknél történhet, ledöbbent: ha a japánoknál ekkora a baj, milyen katasztrófa lehetne Magyarországon?

A fukusimai katasztrófa után világszerte fordulat állt be az atomenergia megítélésében: az óvatos elfogadást a nagymérvű elutasítás váltotta fel. Ezt pedig a politikusok sem hagyhatták figyelmen kívül, így például a Bundestag tegnapi döntése értelmében Németország 2022-ig bezárja valamennyi atomerőművét. A magyar közvélemény esetében pedig szinte pálfordulásról beszélhetünk - de nem azért, mert a japán katasztrófa minket közvetlenebbül érintett volna, mint a lényegesen stabilabb „nukleáris-hívőnek” bizonyult lengyeleket vagy oroszokat.

Ajánlott írásunk: MOL, oroszok, Fidesz: miért jó üzlet?


A magyarnak atom kell!

Hazai szakmai körökben állandó toposz volt, hogy a magyarok rettenetesen támogatják, szinte imádják az atomenergiát, és Paksot mindenki az okos „atompíár” mintaképének tekintette.

Ám ahogy a közpolitikai kérdésekkel hazánkban általában lenni szokott, a rendkívül népszerű többségi álláspont mögött ebben az esetben is a felületes tudás, még inkább a nemtudás állt. Magyarországon is az a fatalista felfogás uralkodott, hogy Csernobil csak egy egyszeri eset volt, egy olyan hiba, mely csak a Szovjetunióban történhetett meg. Vagy ha meg is történhetne máshol is, velünk, Pakson akkor sem.

De sem az atomenergia veszélyeiről, sem a veszélyek megelőzésére szolgáló eszközökről és technológiákról nem beszélt senki itthon, ezért a hazai közvélemény pozitív attitűdje nem valódi meggyőződésen, hanem sokkal inkább boldog tudatlanságon alapult.

...vagyis mégsem

Mivel ez a szimpátia nagyon is felületes volt, a fukusimai katasztrófa részletei nagyon gyorsan megváltoztatták a magyar közvéleményt. Az átlag magyar, aki 2011-ig azt hitte, hogy ilyen tényleg csak a szovjeteknél történhetett, teljesen ledöbbent: ha a japánoknál ekkora baj történhet, akkor vajon milyen katasztrófa lehetne Magyarországon?

Az Eurobarométer 2005-ös felmérése szerint még Magyarország volt az atomenergia legnagyobb híve az Európai Unióban, a magyarok 65%-a támogatta akkor az atomenergiát. Az Ipsos által 24 országban elvégzett közvélemény-kutatás azonban kimutatta, hogy idén tavaszra hazánkban az atomenergiát támogatók aránya 41%-ra apadt, az ellenzőké pedig 59%-ra nőtt úgy, hogy az erősen ellenzők 19%-a korábban még atomerőmű-párti volt. Az április 6. és 11. között végzett vizsgálatból az is kiderült, hogy a magyarok 62%-a ellenzi további atomerőművek megépítését, 84%-a pedig azt is, hogy az ország elektromos ellátásának modernizációja atomenergia segítségével történjen. Úgy tűnik, már a valamikor oly népszerű Pakssal is baj van.

Forrás: Ipsos Global @dvisor Wave 20: Nuclear


Mert mindenki hülye

Különösen széppé tette ezt a történetet, hogy a fukusimai válság idején a magyar nukleárisenergia-szakértők hozták a szokásos formájukat. Mindenki, aki a japán erőmű kapcsán meltdownról beszélt, azt kvázi lehülyézték és gúnyosan lesajnálták, hiszen „úgysem ért hozzá”. Az események utólagos rekonstrukciójából azonban kiderült, hogy a szóban forgó meltdown bizony már a katasztrófa első napján megtörtént, és igenis csernobili súlyosságú volt a baleset, és igenis azoknak volt igazuk, akik nagyon féltek.

Sajnos a felkent honi szakértőknek rendszerint ez a jellemző hozzáállása: aki megkérdőjelezi, amit ők, a „szakma” állítanak, az komolytalan. Ez a magatartás nagyon eredményes, ameddig nincs semmi gond. A közvélemény hisz az arrogáns szakértőnek, mert végülis ő ért hozzá. Viszont nagyon visszaüt ez a hozzáállás, amikor baj van. Ekkor ugyanis a szakértő tekintélye – ami nem érveken vagy demonstrált tudáson, hanem egészen egyszerűen a szakértői státuszon alapult – egyik pillanatról a másikra összeomlik. Mivel a közvélemény korábban semmit nem tudott a valódi érvekről és ellenérvekről, ezért a véleménye ingaként lendül át a túloldalra. A tekintélyét vesztett szakértő pedig immáron hiába érvel, hitelesség nélkül esélye sincs meggyőzni a hallgatóságát.

Így fordulhatott elő, hogy Magyarországon az atomenergia iránti hagyományosan magas bizalom pár hónap alatt semmivé lett. 

survey software

Mi a gond ezzel?

A valódi probléma az, hogy hazánkban jellemzően minden fontos közéleti kérdés hasonló módon van elintézve: néhány okostojás megmondja, mi az igazság, aki pedig kérdez, az hülye. Egy tekintélykövető társadalomban pedig gyorsan kialakul egy látszatkonszenzus, mely egészen addig erősnek tűnik, amíg a szakértőkbe és az általuk hangoztatott igazságba vetett hit meg nem kérdőjeleződik. De amint megtörténik a baj, a tekintély is azonnal eltűnik. Ugyanez korábban megtörtént már a magyar makróközgazdász szakmával vagy a bankárokkal, most pedig a magyar nukleáris szakma is megélte ezt – és mindannyian csakis magukat hibáztathatják.

A Véleményvezér egyébként határozottan úgy gondolja, hogy Magyarországnak szüksége van a nukleáris energiára. Pontosan ezért fogjuk most a fejünket, látva azt a rombolást, amit az atomenergia önjelölt honi apostolainak gőgje okozott.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása