Véleményvezér

vv

Szilvásy és Laborc őrizetben: miért üthet vissza a fideszes elszámoltatás?

2011.07.04. I komment I Címkék: jog fidesz gyurcsany korrupcio szilvasy

Az igazságszolgáltatás felforgatása után még a valódi "politikusbűnözők" is koncepciós pert emlegethetnek. Sőt abban is reménykedhetnek, hogy egy következő kormány ugyanazt fogja csinálni az ő ítéleteikkel, amit a Fidesz a 2006-os őszi ügyekkel. (Fotó: MTI)

Galambos Lajos után a hétvégén Szilvásy György volt titokminisztert és Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét is őrizetbe vették. A nem hivatalos értesülések valamilyen államellenes bűncselekményről szólnak, ám túl kevés ahhoz a publikus információ, hogy az ügyet megítéljük. Az viszont az első reakciókból is világos, hogy most nagyon könnyen visszaüthet mindaz, amit a kormány az elmúlt időszakban az igazságszolgáltatással művelt.

Kapcsolódó írásunk: Lázár János nem érti: védőügyvéd minek van?


Mit csináltak a joggal?

A Fidesz-kormány a magyar jogrend megváltoztatását legfelülről kezdte: miután tavaly korlátozta az Alkotmánybíróság jogkörét, idén úgy alakította át az intézményt, hogy az a Fidesz számára megbízható alkotmánybírák többségével működjön. A legfőbb ügyész hivatali idejét pedig 6-ról 9 évre emelte, Polt Pétert megválasztva a pozícióba.

Ezt követően a többi nyugdíjintézkedéssel teljesen ellentétesen lefelé módosította a bírák nyugdíjkorhatárát, kényszernyugdíjazva ezzel az idősebb, a Fidesz által nem megbízhatónak tartott bírákat. A 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatos bírói ítéleteket utólag hatálytalanították, a sort pedig – legalábbis egyelőre – az az intézkedéscsomag zárta, mely lehetővé teszi a védő nélküli kihallgatást és azt is, hogy az ügyészség válassza ki az ítélkező bíróságot.

Ezek a változások egyértelműen csorbították az igazságszolgáltatás függetlenségét és komoly problémákat vetettek fel ezen szabályok igazságosságát illetően.

Miért üthet vissza?

Ahogyan Lázár János nemrég elismerte, a legutóbbi intézkedésekre azért volt szükség, hogy a „politikusbűnözők” ezentúl ne tudják „megúszni”. Azonban a közvélemény Lázár vallomása nélkül is tisztában volt vele, hogy a Fidesz többek között éppen azért alakítja át a magyar igazságszolgáltatást, hogy a szocialista politikusok elszámoltatása végre lendületet kapjon. A mostani kormánypárt ugyanis 2010-ben azt ígérte, hogy keményen el fogják számoltatni a szocialistákat, amiből egy év alatt szinte semmit nem láttunk megvalósulni.

Most viszont, hogy végre beindulni látszanak ezek az ügyek, nagyon sokan – és nem csak Gyurcsány Ferenc és köre – arról beszélnek és úgy gondolják, hogy a Fidesz politikai ellenfeleit akarja kivonni a forgalomból koncepciós perek segítségével. A kormánypárt ugyanis a magyar jogrend durva megváltoztatásával gyakorlatilag azt is elérte, hogy bárki bármikor azt állíthassa magáról, hogy ő csupán egy koncepciós per áldozata, hiszen az ellenük folytatott eljárások olyan szabályokon alapulnak, melyek eltérnek a nyugat-európai és korábbi magyar jogállami normáktól.

És ez az egészben a legszomorúbb: a valódi „politikusbűnözők”, akiket bizony tényleg komolyan el kellene számoltatni, óriási lehetőséget kapnak azzal, hogy jogállami szempontból megkérdőjelezhető lett az ellenük folytatott eljárás, illetve a majdani ítélet. Félő, hogy adott esetben egy következő kormány ezeket a szabályokat visszaváltoztatva utólagosan akár új eljárásra is kényszerítheti majd a bíróságokat. Így pedig azok, akiknek az elszámoltatásáért a Fidesz teljesen felforgatta a magyar igazságszolgáltatást, akár pontosan emiatt úszhatják majd meg. Ugyanis a bizonyítékok alapján helyesen, de vitatható eljárás és jogi szabályok alapján elítélt igazi bűnösöknek is lehetőséget teremtenek arra, hogy az eljárásokat jogi és politikai alapon is újrajátsszák.

survey tools


Nagy hiba

A Fidesz nagy hibát követett el: a kormány számára politikailag is sokkal jobban megérte volna, ha a rivális szocialisták korrupt politikusait vitathatatlanul jogszerű és teljesen korrekt eljárás keretében ítélik el. Így azonban a „politikusbűnözők” könnyen az áldozat szerepében tetszeleghetnek majd, mutogatva különféle jogelvekre, és reménykedhetnek abban, hogy egy következő kormány majd ugyanazt fogja csinálni az ő ítéleteikkel, amit a Fidesz tett a 2006-os őszi ügyekkel.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása