Véleményvezér

vv

A Pick szalámi sem elég magyar?

2011.07.06. I I Címkék: nemzet fidesz allam elelmiszer mezogazdasag

Fontos a magyar termelők megsegítése, de ebből egyáltalán nem következik, hogy minden, amit ők állítanak elő, az automatikusan jó is. És az sem igaz, hogy csak az tesz jót a magyar mezőgazdaságnak, aki magyar termelőtől vásárol. (Fotó: Segesvári Csaba/delmagyar.hu)

Tegnapi értesülések szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium egy 150 cégnevet tartalmazó listát állított össze azokról a vállalatokról, melyeket bár a fogyasztók magyarnak gondolnak, de azok mégis „túl sok” import alapanyagot használnak fel termékeik előállításakor. Ha igaz a hír, még az is lehet, hogy a Pick szalámi sem számítana elég magyarnak. Mint már annyiszor tapasztaltuk ezen kormány esetében, egy alapvetően jól felismert problémára ismét katasztrofálisan rossz helyen keresik a megoldást.

Ajánlott írásunk: Leszakadunk? Egy újabb elveszett évtized felé


Minek a lista?

Egyelőre nem tudni, hogy ennek a listának pontosan mi is a célja, de abban biztosak lehetünk, hogy nem készült volna el, ha nem akarnának a segítségével potenciálisan büntetni, de legalábbis fenyegetni. A listázás mögötti elképzelés valószínűleg az, hogy valahogyan rá kellene bírni a hazai élelmiszeripari cégeket arra, hogy minél inkább hagyatkozzanak a magyar termelőkre. Ez a meglátás semmi esetre sem ördögtől való, hiszen a hazai termelők helyzete nemcsak üzleti, hanem bizony kulturális, nemzetstratégiai, sőt biztonsági kérdés is, amit éppen ezért nem lehet szimplán a rövid távú szempontok mentén optimalizáló piaci szempontok kényének-kedvének kitenni.

Ám mindebből egyáltalán nem következik az, hogy minden, amit hazai termelő állít elő, az automatikusan jó is. És különösen az nem következik belőle, hogy csak az tesz jót a magyar mezőgazdaságnak, aki magyar termelőtől vásárol.

Hetek óta Orbán Viktor kormányfő asztalán van az a lista, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkársága állított össze azokról a cégekről, amelyek olyan termékeket állítanak elő, melyeket a fogyasztók széles körben "magyarnak" gondolnak, de valójában a felhasznált alapanyagok egy része importból származik.

A Hírszerző információi szerint gyakorlatilag a hazai élelmiszerpiac minden jelentősebb szereplője megtalálható ezen a listán, a legnagyobb, és politikailag is talán a legpikánsabb név mégis minden bizonnyal a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoporté. (A Bonafarm a tulajdonosa a szegedi Picknek például.)

Kormányzati forrásaink szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy mi legyen a listával - ezt valószínűleg egy személyben Orbán Viktor hozza majd meg. Az "összeírás" hátterében az áll, hogy az agrárkormányzat szeretné jelentősen átrendezni a profitmegoszlást a hazai élelmiszerláncban. Mint egy, az ügyre rálátó kormánytag a Hírszerzőnek elmondta, jelenleg egy termék előállításakor a termelőnek csupán a nyereség öt százaléka jut, a tervezett átrendezés nagyságrendjére jellemző, hogy ezt egyharmadra növelné a kormányzati akarat.

Orbán Viktornál a lista - Csányi Sándort is "kiszerkesztik"? (Hírszerző)


Mit kellene tenni?

Hosszú távon a magyar mezőgazdaság érdeke az, hogy az ország természeti és termelési adottságaira alapozva kialakuljon néhány olyan tevékenységi terület, amelyekben a magyar termelők legalább európai szinten az innovatívnak számító és nem a tömegszerű minőséget előállító szereplők közé tartoznak. Ilyen előny kell ugyanis ahhoz, hogy egy mezőgazdasági vállalkozó gazdasági túlélése ne a terményárak világpiaci mozgása és a kormány támogatási kedvének együtthatásától függjön. És mivel az ország kicsi és tőkeszegény, az is világos, hogy reálisan legfeljebb egy-két termék és termény esetében érhetünk el egy ilyen versenyképesebb pozíciót.

Kell tehát néhány olyan terület, ahol a magyar mezőgazdasági termelés hozzáadott értéke (azaz a GDP-hez való fajlagos hozzájárulása) viszonylag magas, ahogyan a 19. században a magyar búzanemesítés vagy egykor a 20. században a magyar tejtermelés esetében ez megvalósult.

Miért hibás a VM elképzelése?

Ha azonban arra kényszerítjük az élelmiszeripari cégeket, hogy azokon a területeken is elsősorban a magyar termelőktől vásároljanak, ahol utóbbiak jelentősen el vannak maradva az európai színvonaltól, akkor ezzel a magyar élemiszeripari cégek egyébként is meglévő versenyhátrányát betonozzuk be. Mert ha drágább és/vagy rosszabb alapanyagot kell felhasználniuk csak azért, mert a minisztérium szerint csak ettől lesz valami magyar, akkor ezzel értelemszerűen komoly hátrányba fognak kerülni.

Míg azonban egy külföldi élelmiszeripari cég egyszerűen átteheti a termelését egy másik országba, addig egy hazai cégnek ilyen lehetősége tipikusan nincsen. A valószínűleg jó szándék által vezérelt, de meglehetősen átgondolatlan intézkedés következménye így az lehet, hogy hosszú távon a hazai élelmiszeripari vállalatok, majd később a belőlük élő hazai termelők is nehezebb helyzetbe kerülnek.

online polls


Rossz ötlet

Ha a magyar állam továbbra is hagyná, hogy igenis legyenek olyan sikeres hazai élelmiszeripari cégek, melyek a valamilyen szempontból jobb alapanyagot máshonnan szerzik be, az közvetve az egész magyar mezőgazdaságnak hasznára válna. Hiszen ezek az élelmiszeripari vállalatok természetes módon Magyarországon összpontosítják a legfontosabb magas hozzáadott értékű tevékenységeiket, például a kutatás-fejlesztést, ami pedig megannyi pozitív mellékhatással jár – többek közöttt a magyar mezőgazdasági termelőkre nézve.

Például a MOL sem azért lett a legértékesebb magyar termelővállalat, mert csak magyar olajat fúrt. Hanem éppen azért, mert külföldön is fúrt és terjeszkedett – az így megtermelt profitból pedig Magyarországon tart fenn kulcsfontosságú vállalati pozíciókat. A MOL sikerének köszönhetően életben tudott maradni például az olajkitermelést- és szállítást kiszolgáló magyar szektor egy jelentős része is, amelyik azonban már régen eltűnt volna, ha nem tudna egy nemzetközi szinten is viszonylag sikeres magyar cégre támaszkodni.

A fenti szempontok miatt a Véleményvezér határozottan úgy gondolja, hogy a Vidékfejlesztési Minésztérium listája semmilyen olyan pozitív eredménnyel nem bíztat, amit összeállítói esetleg remélnek tőle.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása