Véleményvezér

vv

Hihetetlen: a dohánylobbi legyőzte az államot?

2011.07.08. I I Címkék: fidesz dohanyzas korrupcio egeszsegugy

Magyarországon olcsó a cigi és rosszak a tüdőrák-statisztikák, ráadásul a költségvetés is bajban van: a dohány adójának emelését mégis megfúrták. Balsai István beismerte, hogy „a dohánylobbi erősebb volt”. (Fotó: MTI)

Nagyon úgy tűnik, a magyar kormány nem minden multival egyformán szigorú. Tegnap kiderült, hogy bár a költségvetés igen nehéz helyzetben van, a korábbi tervekkel ellentétben (és a dohányipari cégek nagy örömére) mégsem emelik a dohánytermékek jövedéki adóját – ezzel a nemes gesztussal a magyar állam úgy 22 milliárd forint többletjövedelmről mond le. A vonatkozó módosítót benyújtó Balsai István ráadásul saját bevallása szerint nem tudja, ki és miért változtatta meg az eredeti javaslatot, csak annyit, hogy „a dohánylobbi erősebb volt”.

Mindez rendkívül mulatságos lenne, ha nem velünk történne.

Kell a pénz

Matolcsy György igyekszik a közvéleményt megnyugtatni, hogy a magyar költségvetéssel minden rendben van, és a Nemzetgazdasági Minisztérium által most kiadott gyorstájékoztató is kedvező képet fest a költségvetés állapotáról, amikor azt állítja, hogy az időarányos költségvetési hiány mindössze az előirányzat 87%-a.

Van azonban egy apró gond ezzel: az, hogy a viszonyítási alapként hivatkozott előirányzatot másfél hete átírták. Ha ezt nem tették volna meg, akkor az időarányos költségvetési hiány az eredeti előirányzatnak nem kevesebb, mint a 150%-a lenne! Vagyis a Széll Kálmán-terv minden szigora ellenére egyelőre nem pont úgy alakul a költségvetés, ahogyan azt a minisztérium eltervezte. Pontosan ez az a helyzet, amikor minden forintra óriási szükség van.

A júniusi deficittel együtt az év elejétől felhalmozódott hiány ezermilliárd forint fölé került, 1034 milliárd forintnyi hiányt termelt az állam fél év alatt. Ez az előirányzat 87 százaléka - emeli ki az NGM. A kormány kezdeményezésére azonban a parlament másfél hete emelte meg 687 milliárdról 1184 milliárdra az előirányzatot a Mol-részesedés megvásárlása miatt. A tranzakciót augusztus végéig kell lebonyolítani. Az eredeti előirányzathoz képest azonban a fél év alatt felhalmozódott hiány 150 százalékon áll.

Az NGM hangsúlyozza, hogy nincs veszélyben az uniós módszertan szerinti, 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél. Ez döntő részben a nyugdíjpénztári vagyon átvételének köszönhető, amely önmagában a GDP közel 10 százalékát teszi ki.

Válságadókkal együtt is 310 milliárd forintos hiány a költségvetésben júniusban (origo)


Mi az a potom 22 milliárd?

A dohány jövedéki adójának emelése remek bevételi forrás lehetne, ráadásul a jövedéki adó növelésének a szükségességét istenigazából senki sem meri vitatni, legalábbis nem publikusan. Magyarországon uniós összehasonlításban a cigaretta olcsó, miközben a tüdőrák okozta elhalálozások tekintetében az EU egyik legrosszabb statisztikáját hozzuk. Közben a rákkezelés költségei rendkívül magasak, és az egész aktív népesség fizeti meg a magas járulékokon keresztül. Így aztán minden olyan kísérlet, mely a költségek egy részének fedezését a dohányosokra hárítja át, egyértelműen üdvözlendő.

Forrás: Index
 

Arról már nem is beszélve, hogy a jövedéki adó emelése meglehetősen gyors és könnyen behajtható bevételt jelentene a magyar állam számára. Az Index számításai szerint azonban a jövedéki adó emelésének megfúrása változatlan fogyasztás mellett 22 milliárd forinttól fosztja meg a költségvetést.

Változott bármi is?

Ha nyilvánosan nem is támadták a javaslatot, úgy tűnik, a színfalak mögött valakik nagyon ügyesen dolgoztak. Hogy a jövedéki adó emelésének megfúrása kiknek áll érdekében, eléggé egyértelmű. Ahogyan az is, hogy miféle lobbimódszereik lehetnek.

feedback surveys


Ennél viszont sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy hogyan lehet Magyarországon úgy megváltoztatni egy törvényjavaslatot, hogy a módosítás mind népegészségügyi, mind fiskális szempontból látványosan káros hatással jár. S mindezt úgy, hogy a törvénycsomagért felelős képviselő még be is ismeri, hogy valakik odaadták a kezébe a javaslatot anélkül, hogy a módosításról korábban bármit is hallott volna.

Nem akarunk álnaivak lenni: ahogyan az olvasók, úgy mi is pontosan tudjuk, miről van szó. Úgy tűnik, a kétharmados forradalom bizonyos dolgokban nem hozott semmiféle változást, sőt. Csak legalább ne ennyire nyíltan csinálnák!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása