Véleményvezér

vv

Fidesz: tovább dübörög a törvénygyár

2011.07.12. I I Címkék: jog fidesz allam korrupcio

Egy szűk élcsapat senki által nem ismert szempontok mentén mérlegelve közli a gombnyomogatásra használt fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselőkkel, hogy mire kell majd igent mondaniuk. (Fotó: fidesz.hu)

A sarkalatos törvények első nagyobb körén túl van az Országgyűlés. Annak idején már az új alkotmány kapcsán megállapítottuk, az azért tűnik egy annyira neutrális dokumentumnak, mert tervezői szinte minden lényeges kérdést a kétharmados törvények körébe utaltak. Ezek az ún. sarkalatos törvények azok, amelyek a Fidesz szándékai szerint meg fogják határozni a sokat emlegetett szavazófülkés forradalom után felépítendő rendszer kereteit.

A tegnapi törvényhozási dömpinggel egy kis ízelítőt kaptunk abból, hogyan is gondolkodik a Fidesz ezekről a törvényekről.

Kapcsolódó írásunk: Hihetetlen: a dohánylobbi legyőzte az államot?


Először a tartalom

Ami az eddigi sarkalatos törvények, illetve a tegnap elfogadott egyéb jogszabályok esetében szembetűnő, az az, hogy jó részük mennyire a hatalmon lévők kényelmét és védelmét szolgálja.

Amint arra több civil szervezet felhívta a figyelmet, az új közbeszerzési törvénynek köszönhetően például a közbeszerzési eljárások átláthatatlanabbá válnak, és számos új kiskapu nyílik meg az esetleg mutyizni vágyóknak. Ha ez nem lenne elég, az információs önrendelkezési és információszabadság-törvény jelentősen szűkíti a közérdekűnek minősülő adatok körét, és igencsak megkönnyíti bizonyos állami pénzek felhasználásával kapcsolatos információk visszatartását.

Nyilvánvaló, hogy ellenzékben a Fidesz kézzel-lábbal tiltakozna az ilyen javaslatok ellen – és igaza is lenne.

Közbeszerzési törvény

Elfogadta a parlament hétfőn a Széll Kálmán-terv tavaszi bemutatásakor megígért új közbeszerzési törvényt, a jogszabály ősszel lép hatályba. A törvény a kormányzati szándékoknak megfelelően egyszerűsíti, gyorsítja és rugalmasabbá teszi az eljárásokat, sőt, a szakértők szerint túl rugalmassá is, amivel az eddiginél nagyobb teret enged a közbeszerzési korrupciónak. Bár az utolsó pillanatban felülírták azt a sokat kifogásolt javaslatot, hogy a közbeszerzési vitákban első fokon eljáró döntőbizottság tagjai kormányhivatali alkalmazottak legyenek - az újonnan létrejövő Közbeszerzési Hatóság az országgyűlésnek alárendelt intézmény lesz -, a jogszabálynak így is több aggályos pontja maradt.

Ezt jól érzékelteti, hogy az előterjesztéshez száznál több módosító javaslatot nyújtottak be. Ilyen például az, hogy a most megalkotott törvény csak egy keretjogszabály, nagyon fontos részletkérdéseket kormányrendelet szabályoz majd. A törvény értelmében hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást lehet indítani legalább három ajánlattevő meghívásával, ha a beszerzés becsült értéke nem éri el a törvényben meghatározott szintet, miáltal ezekben az eljárásokban lényegében megszűnnek az átlátható közbeszerzések. A törvény feljogosítja uniós értékhatárokat el nem érő beszerzések esetén az ajánlatkérőket önálló eljárási szabályok kialakítására, így négy eljárásból nagyjából háromban az ajánlatkérők kedvük szerint alakíthatnak bizonyos szabályokat. A kkv-k részvételét támogatná, hogy az ajánlatkérő a közbeszerzési eljárásban való részvétel jogát fenntarthatja bizonyos árbevételt el nem ért cégeknek - szakértők szerint ez csak arra jó, hogy ügyeskedésre késztesse a pályázókat.

Információs önrendelkezési és információszabadság-törvény

Az adatkezelésre és az adatnyilvánosságra vonatkozó szabályozás változásai összességükben (...) az állami és az üzleti szféra érdekeit szolgálják az állampolgár és a nyilvánosság rovására. Ez nemcsak abból fakad, hogy a törvény által szabályozott alapjogi védelmet gyengítő jogszabályokat az eddiginél könnyebben lehet megváltoztatni, hanem a jogszabály konkrét rendelkezéseiből is. Változik a közérdekű adatok törvényi definíciója: a nem közvetlenül közfeladatok ellátására fordított közpénzek sorsára vonatkozó információk nem lesznek nyilvánosak. Az átláthatóság csökkenése növeli a korrupció lehetőségét. Az új törvény lehetővé teszi a személyes adatoknak az érintett hozzájárulása nélküli kezelését, ha a hozzájárulás megszerzése lehetetlen vagy aránytalanul sokba kerül. Sőt, a személyes adatot tovább lehet kezelni vagy akár el is lehet adni még akkor is, ha az érintett visszavonta az adat kezeléséhez adott hozzájárulását.

Átírták az országot a nyári szünet előtt (Index)


...aztán a forma

Ráadásul a benyújtott és elfogadott sarkalatos törvények szinte mindegyikére igaz, hogy jelentőségükhöz képest nagyon gyorsan, és elsősorban nagyon átláthatatlanul nyerték el végső formájukat. Több esetben még az utolsó napon is került alapvető fontosságú változás a szövegbe – természetesen, akárcsak a cigaretta jövedéki adójának ügyében, úgy itt sem tudja senki, hogy pontosan ki és miért döntött ezekről a változásokról.

Erre a törvénykezési gyakorlatra feltétlenül illik a Fidesz által valami miatt nagyon szeretett, de a Véleményvezér által nagyon nem kedvelt forradalmi jelző. Egy szűk élcsapat senki által nem ismert szempontok mentén mérlegelve közli a gombnyomogatásra használt fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselőkkel, hogy mire kell majd igent mondaniuk.

feedback surveys


Melyik a zavaróbb?

A két szempont közül talán a forma még zavaróbb is, mint a tartalom. Az ugyanis könnyen megeshet, hogy valaki nem ért egyet egy törvénnyel, vagy azt egyenesen károsnak és rossznak ítéli – ám minden kormánynak szíve joga, hogy olyan intézkedéseket hozzon, melyekben hisz és melyeket ő jónak tart.

Az viszont már nem a kormány meggyőződésének a kérdése, hogy az adott törvény megalkotásához és elfogadásához a megfelelő játékszabályokon keresztül jutnak-e el. Ezen játékszabályok közül pedig az informálisak legalább olyan fontosak, mint a formálisak – az informális szabályok betartása vagy be nem tartása ugyanis nem jogtechnikai, hanem önmagán nagyon is túlmutató civilizációs kérdés.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása