Véleményvezér

vv

Fidesz-tempó: megment az államcsődtől vagy veszélybe sodor?

2011.07.18. I 0 komment I Címkék: fidesz parlament orban lazar janos

Lázár János azt állítja, hogy a görög út elkerülése miatt volt szükség a feszített törvénydömpingre. Csak éppen a rohamtempóban elfogadott törvények jó részének nem volt köze a gazdasághoz. (Fotó: Segesvári Csaba/delmagyar.hu)

Az elmúlt időszakban a kormány politikáját érő bírálatokban fordulat állt be: először hallhattuk azt, hogy a Fidesz belső körei is komolyabban kritizálják az elmúlt év “forradalmi” törvényhozását: azt, hogy a parlamenti képviselőknek átolvasni sincs idejük a törvényjavaslatokat, melyek egyik pillanatról a másikra, különösebb közigazgatási és szakmai előkészítés nélkül kerülnek a Parlament elé. Pokorni Zoltán például a Fidesz-kongresszuson mértéktartásra intette pártját és arról beszélt, hogy „amit ma kitalálunk, az holnap törvényjavaslat, holnapután mindenkire kötelező viselkedési norma”. Kövér László pedig a múlt héten sokak meglepetésére jogosnak nevezte a törvényhozási gyakorlatot érő ellenzéki bírálatokat. Kár, hogy a kormány, a párt és a frakció legfelsőbb vezetése nem akarja meghallani a kritikákat.

Ajánlott írásunk: A dohánylobbi legyőzte az államot?


Különben jön az államcsőd?

Az immár belülről is érkező kritikákat ugyanis Orbán Viktor rögtön lesöpörte, kijelentve, hogy az eddigi gyakorlat a jövőben sem fog változni, mégpedig azért, mert az ország érdeke ezt kívánja. Lázár János a kormányfő érvelését azzal tromfolta, hogy ennek a törvényhozási metódusnak köszönhetjük azt, hogy Magyarország nincs abban a helyzetben, mint Görögország vagy a többi dél-európai állam.

Mostanra ki lehet jelenteni, hogy a magyar államcsődnek nincs reális veszélye. Lehet, hogy Európa több állama óriási bajban van, de a jelenlegi magyarországi gazdasági helyzet egészen biztosan nem indokolja, hogy a "forradalmi" (értsd ezalatt: gyors, előkészítetlen és gyakran a jogállami normákat is semmibe vevő) törvényhozást a magyar kormány tovább folytassa. Bár ebben nyilván a Bajnai-kormánynak is van szerepe, azt nem lehet elvitatni a Fidesztől, hogy valóban sokat tett az elmúlt egy év során azért, hogy az ország helyezte stabilizálódjon. Ez viszont megtörtént. Éppen ezért, ha Lázár János továbbra is arra hivatkozik, hogy a jövőben is a görög út elkerülése miatt van szükség a feszített tempóra, azzal egyúttal saját kormánya eredményeit is kétségbe vonja.

Nem a gazdaságról szól

De akárhogyan is látjuk az ország gazdasági helyzetét, a görög út elkerülése nem magyarázza, hogy olyan ügyekben, melyeknek nincs vagy csak elenyésző költségvetési hatása van, miért volt szükség szintén ugyanerre a törvényhozási rohamtempóra?

Gondoljunk csak több igazságszolgáltatási kérdésre, a médiatörvényre, vagy fussunk végig az elmúlt fél év 226 elfogadott törvényén: látni fogjuk, annak csak igen kis része volt gazdasági jellegű. Mégis, ezek legtöbbjét ugyanúgy a benyújtásától fogva néhány napon belül, különösebb vita nélkül fogadták el, és szintén nem, vagy alig mentek át az államigazgatási szűrőkön.

A kormányfő és a frakcióvezető magyarázata éppen azért nem állja meg a helyét, mert a törvények jó részének alig volt köze az ország gazdasági helyzetéhez.

online survey


Megment vagy veszélybe sodor?

Ráadásul a forradalmi törvénydömping, ami teljesen kiiktatja a szakmai, társadalmi és politikai konzultációt, és a színfalak mögött, a külső szemlélőnek teljesen átláthatatlan szempontok alapján alkotja meg a jogszabályokat, pont hogy nem segít, hanem árt a gazdaságnak. Hiszen teljesen kiszámíthatatlan helyzetet eredményez, melyben a külföldi és a hazai vállalkozás is kétszer meggondolja, hogy befektessen-e. A gazdasági fejlődésnek ugyanis pontosan a kiszámíthatatlanság a legnagyobb ellensége.

És ha a kormánynak valamit számba kellene vennie, az pont az, hogy éppen ez a fajta politika jelentheti a magyar állam újabb nagy gazdasági kockázatát. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása