Véleményvezér

vv

Bokros Lajos nyomdokain a Fidesz: egyre drágább a Széll Kálmán-terv

2011.07.29. I 0 komment I Címkék: fidesz hitel munkahely bankado gazdasagi novekedes

A megszorítócsomag a gazdasági növekedést csak a Bokros-csomaghoz hasonlítható mértékben fogja vissza. Ha a német gazdaság nem robogna, egy teljesen stagnáló magyar gazdaságot látnánk.

Tegnap két, a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatos igen érdekes hír is napvilágot látott. Ezek sajnos ismét csak azt bizonyítják, amit a Véleményvezér is már nagyon régóta mond: a gazdaság növekedése és munkahelyteremtési képessége lényegesen alatta fog maradni még a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott ún. konzervatív forgatókönyvben foglaltakhoz képest is. (Hogy az ún. optimista forgatókönyvnek nevezett fantáziálásról ne is beszéljünk.)

Ajánlott írásunk: Leszakadunk? Egy újabb elveszett évtized felé


Csökkenő növekedés

A frissen nyilvánosságra hozott munkavállalási és foglalkoztatási statisztikák azt mutatják, hogy bár az elmúlt egy évben sikerült néhány tízezer új munkahelyet teremteni, ez az ütem bizonyosan nem lenne elegendő a 2020-ra kitűzött egymillió új munkahely megteremtéséhez. Ezzel a problémával még együtt lehetne élni, ha mércének nem a kormányzati kommunikációt, hanem a józanul elvárható eredményeket tekintjük.

Rosszabb hír viszont az, hogy a Világgazdaság meglehetősen mókás nevű gyia-indexe (gyorsulási irányadó), ami a gazdaság növekedési dinamikáját próbálja előrejelezni, kézzelfogható lassulással számol. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a gyia valóban jól jelzi előre a növekedést, akkor még az a munkahelyteremtési lendület sem lesz tartható, amit a magyar gazdaság az elmúlt egy évben produkált.

A Véleményvezérnek márpedig erős a gyanúja, hogy az idézett mutató nem hazudik.

Forrás: Világgazdaság


Miért nem növekedünk eléggé?

Annak ellenére, hogy a kormányzat ezt vehemensen tagadja, az alapvető közgazdasági összefüggések még a szavazófülkés forradalom után is érvényben maradtak. Ez pedig azt jelenti, hogy a Széll Kálmán-tervnek nevezett megszorítócsomag teljesen logikus módon erőteljesen visszafogja a belföldi fogyasztást. Még nagyobb probléma az, hogy a bankokra kivetett különadóknak köszönhetően továbbra is egy helyben topog a hitelezés. A külföldi anyabankok bárhol szívesebben hiteleznek a régióban, mint hazánkban. Emiatt aztán nem épülnek új lakások, és nincsenek jelentős magánberuházások sem. Magyarul: esélye sincs a számottevő növekedésnek.

Úgy tűnik, a kormány csak most kezd majd szembesülni azzal, amit többek közt a Véleményvezér is régóta próbál magyarázni: lehet haragudni a bankokra, de magunk alatt vágjuk a fát, ha agyonadóztatjuk őket. A magyar gazdaság így most szinte csak és kizárólag azért növekszik egyáltalán, mert a német gazdaság úgy robog, mint egy túlfűtött gőzmozdony. Ha utóbbit kivonnánk a képletből, akkor egy teljesen stagnáló és munkahelyteremtésre képtelen magyar gazdaságot látnánk.

survey software


Hol rontották el?

Természetesen a magyar gazdaságot elsősorban Medgyessy Péter vágta haza, hogy aztán Gyurcsány Ferenc is odategye a magáét, de mindez nem változtat azon a tényen, hogy a szocialista elődök által felhalmozott problémákkal a Fidesz még mindig nem tud mit kezdeni. Sőt. Az Orbán Viktor kormánya által nagyon sokáig halogatott és érthetetlen módon mégis kapkodva összerakott Széll Kálmán-terv a legrosszabb helyekre nyúl, és a gazdasági növekedést csak a Bokros-csomaghoz hasonlítható mértékben fogja vissza.

Pedig ez egyáltalán nem volt szükségszerű, és már akkor is és azóta is sokan elmondták (köztük a Véleményvezér is): igenis lehetett volna máshogyan. Például a kiadás oldali vágást az állami nyugdíjakkal kellett volna kezdeni, az adók helyett a járulékokat kellett volna csökkenteni, és semmi esetre sem szabadott volna kialakítani a mostanra általánossá vált bizonytalanságot és kiszámíthatatlanság-érzetet a gazdasági élet szereplőiben.

A Széll-Kálmán-terv borzasztó drága lesz nekünk.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása