Véleményvezér

vv

„Jó, hogy meghaltak, a legjobb az lenne, ha mind meghalnának!” – Beteges sovinizmus

2011.08.01. I 0 komment I Címkék: nemzet kina keleti szel

A Párt tudatosan próbál meg a történelmében megalázottnak és a külföldiek által kizsákmányoltnak nevezett nép megváltójaként fellépni és így szerezni hitelességet. A Véleményvezér Kína-hetet tart. (Fotó: asb.dk)

Kína-hetünket az országgal kapcsolatos egyik legfontosabb alapvetéssel kezdjük: a kínai tömegkultúrában az elmúlt két évtizedben egyre fontosabbá kezd válni a beteges sovinizmus.

Példátlan gyalázat

A kommunista ideológiát mint legitimációs eszközt feladó Kínai Kommunista Párt ugyanis a kilencvenes évek elejétől tudatosan próbál az általa a történelmében megalázottnak és a külföldiek által kizsákmányoltnak nevezett kínai nép megváltójaként fellépni és így szerezni hitelességet az egyébként elképesztő nyomorban élő százmilliók közt. Ennek részeként a hivatalos történettudományi munkák, a tankönyvek és a televíziós műsorok szinte tobzódnak abban, hogy micsoda példátlan gyalázat esett a kínai nemzeten a 19. és a 20. században – az európaiak, de elsősorban a japánok által.

Keleti szél: Kína-hét a Véleményvezéren

A magyar miniszterelnök az utóbbi időben nemcsak gazdasági partnerként vagy taktikai szövetségesként beszél Kínáról, hanem mint egy olyan országról, amitől sokat is tanulhatunk. Ahogyan azt már megírtuk, a Véleményvezér szerint ez egy jól ismert nyugati divat: a Nyugat önostorozásának, illetve a Kelet misztifikálásának és nem-ismeretének az eredménye.

Szerencsénkre a kínai és a Kínával foglalkozó blogoszféra rendkívül fejlett, képekkel, videókkal, a cenzúrát kijátszva jelennek meg történetek a kínai mindennapokról. Ezen a héten egy olyan weboldalt (Chinasmack) fogunk szemlézni, mely a kínai internet legnépszerűbb szerzőitől és témáiról, illetve az ezeket kommentálóktól közöl anyagokat, angol nyelven. Az oldal szerkesztője egy Kínában élő külföldi, akinek célja, hogy közelebb hozza mindenkihez a kínai valóságot és azt, ahogyan a kínai internetezők látják saját országukat. Csak olyan bejegyzések (és hozzászólásaik) közül válogat, melyek rendkívül népszerűek Kínában (értsd: százezrek, milliók olvassák).


Bár Kína azon három ázsiai ország egyike, amelyiket ebben a két évszázadban senki nem gyarmatosított, az ottani legendárium szerint egyetlen más néppel sem bántak úgy el a külföldiek, mint velük. Mindennek az ellenpontjaként természetesen a kommunista Kína van bemutatva, amelyik végre szembeszáll a nemzet meggyalázóival.

Jól mutatja ezen propaganda hatását az alábbi, a szokásos érveket és szempontokat meglehetősen hűen tükröző komment-gyűjtemény és vita. A hozzászólások a Tudou-ról (kínai videómegosztó oldal) származnak: a kínai internetezők a japán földrengés és cunami pusztítását bemutató, több millió kínai által megtekintett videót kommentálják.

Nem vagy rá méltó, hogy kínai legyél!

*
„Jó, hogy meghaltak, a legjobb az lenne, ha mind meghalnának!”

*

„Miért nem volt (Richter skála szerinti) 20-asnál erősebb a földrengés? Egek, a földrengés túl gyenge volt, ez így nem elég szórakoztató.”

*

„Mivel Japán(ról van szó), nagyon boldog vagyok!”

*

„Az egész világ a kínai emberek reakciójára fog figyelni, lehetne, hogy ne veszítsük el a tekintélyünket? Ne felejtsd el, hogy mindössze tegnap volt, hogy Jünnant is földrengés sújtotta, azt akarod, hogy a kínai emberek teljesen elveszítsék mások tiszteletét?”

*

„A szecsuáni földrengés idején nagyon sok egyszerű japán ember az utcákon szervezett gyűjtéseket, miközben az éttermek és más üzletek mind adománygyűjtő dobozokat tettek ki. A japánok a lehető leghamarabb mentőcsapatokat küldtek (és vártak a kínai fél beleegyezésére), akik egy egész éjszakán át várták a parancsot a Narita reptéren. A japán kormányon kívül a különböző politikai pártok szintén megtették, amit tudtak, a Liberális Demokrata Párt gépeket szervezett Chengduba a segélyek szállítására. És mint az egyetlen kínai újságíró ennél a vállalatnál (a fenti tudósítást közlő PhoenixTV-nél), mindezt meg tudom erősíteni.”

*

„Ez a földrengés nagyon világosan megmutatja a problémát. Először is, a legjobbakat kell, hogy kívánjuk a japán embereknek! Másodszor, tanulnunk kellene a japán kormánytól, amiért képesek voltak megszervezni és kiképezni a japán embereket, hogy ilyen józanul és felkészülten viselkedjenek. Harmadszor, el lehet gondolkozni a kínai emberek ostoba hiúságán és megvetendő szűklátókörűségén.”

Válasz erre: „Baszd meg! Te még kínai vagy? Biztos külföldi vagy, ugye? Nem vagy rá méltó, hogy kínai legyél! Baszd meg!”

*

„A történelmet nem lehet elfelejteni! Ez az, amiben mi és a japánok különbözünk: mi különbséget tudunk tenni, hogy ki a jó és ki a rossz, mi nem vesszük őket egy kalap alá. Ugyanakkor, ha minél többször posztolunk ilyeneket, annál jobban fogunk arra is emlékezni, hogy a japán fasiszták kegyetlenül meggyilkolták ezer és ezer honfitársunkat!”

*

„Csak miután voltam Japánban, jöttem rá, hogy valójában nem arról van szó, hogy a japánok utálják a kínaiakat, hanem sokkal inkább arról, hogy a kínaiak szeretik átkozni a japánokat. Nagyon szomorú.”

Válasz erre: „Baromságokat beszélsz! Ez olyan, mintha félholtra vernélek, de közben természetesen utálni nem utálnálak! Tudod, hogy mi a nemzet szégyene? Azt sem tudod, hogy mi az a szégyen, és baromságokat beszélsz!”

*

„Megvetem az olyan embereket, akik mások szerencsétlenségének örülnek! Nézzük meg, mit mondasz majd akkor, ha ott sújt majd le egy földrengés, ahol te vagy!”

Válasz erre: Szerintem te egy hátrahagyott kis japán leszármazottja vagy! Menj és csináltass egy DNS-vizsgálatot hogy bizonyítsd, kínai vagy, mielőtt idejössz és hozzám beszélsz, mert jelen pillanatban nem vagy rá méltó!

*

„Azok, akik a háborúban részt vettek, már mind meghaltak! A háborúba nem kellene a leszármazottakat is belekeverni!”

*

„Az országunk lakosainak karaktere (lesújtó, jól lehet itt látni), ahogyan most mindenki röhög a japánokon, ez alapján fognak majd mások a kínaiakra tekinteni.”

*

„Szeretném megkérdezni azokat, akik itt a japánokat átkozzák: ti éltetek már át hasonló földrengést? Azt javaslom, menjetek most rögtön Japánba és tapasztaljátok meg, mielőtt elkezditek átkozni őket! Nem számít, hogy mit tett Japán, ők attól még normális, hétköznapi emberek! A normális, hétköznapi emberek ártatlanok, csak a háborús uszítókat vessétek meg!”

Válasz erre „Ártatlanok? Biztos, hogy ezt a szót használod? Ha azt mondod, hogy ők az ártatlanok, akkor vajon azok a százezrek mennyire voltak ártatlanok, akiket a japánok megöltek?...”


A Véleményvezér kíváncsian várja, hogy Magyarországon ki választaná ezt a kultúrát a nyugatival szemben.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása