Véleményvezér

vv

Baj van: Matolcsy ráolvasással próbálkozik

2011.09.07. I 0 komment I Címkék: fidesz afa gazdasagi valsag koltsegvetes matolcsy

Ha ilyen könnyű 40 milliárdokat nagyobb odafigyeléssel és takarékoskodással előteremteni, akkor eddig valakik óriási kárt okoztak az államnak. Sajnos semmi realitása nincs a miniszter bejelentéseinek. (Fotó: fidesz.hu)

A kormány gazdaságpolitikája lassan a ráolvasás szintjére kerül: a kormányfő és a gazdasági miniszter tegnap egy körülbelül számilliárdosnak nevezett, valójában jó, ha pár tízmilliárdos csomagot jelentett be.

Az biztos, hogy ez nagyon kevés lesz.

Ajánlott írásunk: Matolcsyék hálája: ha megtakarítasz, elvesszük?


Áfabehajtás: hogyan?

Először is: ne tévesszen meg senkit, hogy a gazdasági miniszter egy hosszabb listát sorolt intézkedési terv gyanánt. Valójában ugyanis összesen két tétel hozza az ígért 100 milliárdos deficitcsökkenés 80%-át.

Az első tétel, az ÁFA hatékonyabb beszedéséből származó 40 milliárd forint egyszerűen egy rossz vicc. Hiszen akkor, ha a NAV valóban képes lenne két hónap alatt ennyivel több áfát behajtani (pluszköltségek nélkül!), akkor az azt jelentené, hogy a lustaságuk vagy gondatlanságuk az elmúlt 12 hónapban 240 milliárdos kárt okozott a magyar államnak. Ha ugyanis pénz és változások nem, csak nagyobb odafigyelés szükséges az adóelkerülés ilyen mértékű csökkentéséhez, akkor a felelős tisztviselők eddig nem végezték rendesen a munkájukat.

Természetesen nem erről van szó. Hanem arról, hogy semmi realitása nincs Matolcsy bejelentésének. Nem is értjük, hogy egy olyan politikus, aki már a harmadik államtitkári vagy miniszteri ciklusát kezdte meg, hogyan engedhet meg magának ilyesmit.Beszerzési stop: mit ér?

A másik 40 milliárdos tétel nem más, mint az az azonnali beszerzési stop az államigazgatás területén. Itt ugyanazt mondhatjuk el, mint az áfabehajtás esetében: ha ezt az összeget a magyar államigazgatás ilyen könnyen tudná nélkülözni, akkor az elmúlt 12 hónapban a gazdasági miniszter által felügyelt kincstár vezetői elképesztő gondatlanságról tettek tanúbizonyságot, amikor engedélyezték az előző 40 milliárdos tételek kifizetését.

Nyilván itt sem erről van szó, hanem arról, hogy ezen összeg hiányában az államigazgatás vagy nem megfelelően végzi majd a munkáját, vagy a vonatkozó beszerzéseket januárban fogja majd eszközölni. Utóbbi trükk persze papíron jól néz ki, ha az idei évet nézzük, de jövőre ugyanúgy jelentkezni fog költségként

Elfogytak az ötletek

A Matolcsy által felsorolt megtakarítási tételek arról tanúskodnak, hogy a nemzetgazdasági miniszter teljesen kifogyott az ötletekből. És ez baj. Különösen, hogy itt van még a vasárnapra megoldani ígért 250 milliárdos probléma is. Ennek a keletkezéséről egyértelműen nem a mostani kormány tehet, hiszen ez a lyuk egy több éve húzódó európai uniós vizsgálat eredményeképpen állt elő. De ettől még nekik kellene megoldaniuk a kérdést.

Az igazi gond mégsem ezzel lesz, hiszen ez a 250 milliárdos összeg egyszeri kiadásként jelenik meg. Sokkal inkább a 2012-ben a jelenlegi bázishoz képest elérendő 800 milliárdos további lefaragás miatt fájhat a kormányfő és a gazdasági minisztrer feje.

A tegnapi bejelentések ismét csak azt bizonyítják, hogy szép dolog, ha valakinek szárnyal a képzelete és van egy víziója, mégis, egyetlen kormány sem lehet meg egy határozott és földön járó pénzügyi vezető nélkül. Ebben a kormányban pedig különösen nagy szükség lenne valakire, aki legalább egy adott éven belül képes összhangban tartani az előrejelzéseket és a vonatkozó intézkedéseket. Aki a hiányzó bevételeket nem a csodálatos növekedésről, majd a hatékonyabb áfabehajtásról szőtt álmokkal akarja pótolni.

online survey


Ez bizony nem elég

A miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatóját azzal zárta, hogy elfogadja azt, ha a jövő évi költségvetés csupán két százalékos növekedést feltételez. Majd azt mondta, hogy csak akkor lesz elégedett, ha minisztere megtalálja azokat az eszközöket, melyekkel a lassuló Európában Magyarország mégis gyorsulni lesz képes.

Mi viszont már azzal is elégedettek lennénk, ha a kormányfő és gazdasági minisztere reális célokat, és azokat valóban elérhetővé tevő intézkedéseket sorakoztatna fel.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása