Véleményvezér

vv

Felfordulás a Fideszben: csökkentik vagy emelik az adókat?

2011.09.09. I 0 komment I Címkék: fidesz afa koltsegvetes matolcsy adocsokkentes

Nem Jaguárokról, ötcsillagos hotelekről szól a luxusáfa, hanem minden bizonnyal az éttermi fogyasztásról, a moziról, a szórakoztató elektronikai termékekről. A Fidesz a gyurcsányi adóemelés útján? (Fotó: Kovács Attila/Index)

Miután a kormány által korábban prognosztizált gazdasági növekedés gyakorlatilag megfeleződött (tudjuk persze, hogy az előrejelzés hivatalosan „csak” 2%-ig csökkent, de az ezzel foglalkozók közül szinte mindenki tudja, hogy sokkal valószínűbb az 1,5%), az idei és a jövő évi költségvetésben így keletkezett lyukat a kormány részben adóemeléssel próbálja meg betömni. A gazdasági miniszter az ún. luxusáfa bevezetésében reménykedik, illetve biztosan növekedni fog a gázolaj, bizonyos szeszes italok és a dohánytermékek jövedéki adója.

Nem is lenne ezzel baj, ha korábban nem az adócsökkentés új hajnaláról lett volna szó. Most akkor az adócsökkentés ígérete volt rossz ötlet, vagy a mostani emeléseké az?

Ajánlott írásunk: Baj van: Matolcsy ráolvasással próbálkozik


Az adóemelés rossz!

A Fidesz ellenzéki éveiben határozott kampányt folytatott az állandóan adóemelésekkel operáló szocialista gazdaságpolitika ellen. A Gyurcsány-kormány periodikusan visszatérő adóemelései kapcsán mindig arról beszéltek, hogy azért nem indul be a magyar gazdaság, mert a magas adóterhek elnyomják a munkavállalási és fogyasztási kedvet. Magyarul: a magas adók megfojtják a gazdaságot. És igazuk is volt.

A Fidesz gazdaságélénkítő hatásúnak szánt egykulcsos adója azonban messze nem hozta meg a várt eredményt. Egyrészt a kormány várakozásaival ellentétben ez önmagában nem volt elegendő a gazdaság felpörgetéséhez, másrészt pedig a megnövekedett fogyasztásból remélt költségvetési bevételek is elmaradtak.

Most pedig mintha csak egy időgépbe ültünk volna: a magyar kormány ismét növelni kezdi a fogyasztási és forgalmi adókat.

"Egyértelmű, hogy a kormány megint nem találta el az európai irányt - fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: az európai kormányok folyamatosan adót csökkentenek, ezzel szemben a Gyurcsány-kormány újabb adóemelési döntéseket akar meghozni. Ez az út azonban kudarcokkal teli, ráadásul a reménytelenséget jelenti Magyarország számára, mert a családok jelentős része már most is rendkívül nehéz helyzetben van, és most azok a költségek fognak megint emelkedni, amelyek a mindennapi fogyasztás szempontjából kihagyhatatlanok - jegyezte meg, hozzáfűzve: az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag a családok fogyasztási kosarában az első helyeken szerepelnek.

A Fidesz azonban egy másik utat képzel el Magyarországnak - mutatott rá, hozzátéve: 'mi nem az adóemelés útjára kívánunk lépni, hanem az adócsökkentés útjára'. A kormány adót emel, a Fidesz szerint adót kellene csökkenteni - szögezte le Szijjártó Péter.

(...) A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány - fejtette ki Szijjártó Péter. Ennek kapcsán kiemelte: a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni. Ezért, amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását."

Szijjártó Péter 2009. március 12-én (via Képviselő Funky)


Az adóemelés jó!

Az európai uniós szabályok az áfára egy rendkívül magas, 25%-os plafont határoznak meg, melyet Magyarország azonban már régen elért. Ám a korábban az adók ellenségeként ismertté vált Matolcsy György szerint ezt is lehetne még tovább növelni – nem is kicsit! Azzal a javaslattal fordult ugyanis a miniszter az Európai Unióhoz, hogy az tegye lehetővé, hogy luxustermékek esetében a plafon 35% legyen. Tehát az, aki luxusterméket merészel fogyasztani, az a nettó ár további egyharmadát fizesse szépen be az államkasszába!

"Matolcsy György levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására. Mint írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget adnának. Az NGM közleményében azt írják, Matolcsy meggyőződése szerint az uniós pénzügyminiszterek tanácsa kedvezően fogadná a javaslatot, mert a tagállamok többsége nehéz költségvetési konszolidációval néz szembe.

A nemzetgazdasági miniszter szerint meghatározott luxuscikkek körére a normál kulcsúnál magasabb – 35 százalékos - forgalmi adó közös szabályok mentén történő kivetése nem lenne káros az egységes európai piac eddigi vívmányara, hiszen a tagállamoknak bizonyos termékeket és szolgáltatásokat ma is van lehetősége a normáltól eltérő, alacsonyabb mértékben adóztatni."

Luxusáfát akar Matolcsy (Index)


Ne gondolja senki, hogy a „luxusáfa” csak a valódi luxustermékekre és szolgáltatásokra terjedhetne ki! Komolyabb költségvetési lyukakat ugyanis csak olyan termékek vagy szolgáltatások további adóztatásával lehetne betömni, amelyeket sokan is fogyasztanak. Nem a Jaguárokról, a yachtokról vagy éppen az ötcsillagos hotelekről szól ez az ötlet, hanem minden bizonnyal az éttermi fogyasztásról, a moziról, vagy éppen a szórakoztatóelektronikai termékekről.

Ez, akárcsak a gázolaj jövedéki adójának növelése (magyarul: az aktív középosztály terheinek további növelése) teljesen egyértelműen szembemegy mindazzal, ami miatt a Fidesz korábban adócsökkentést hirdetett.

polls & surveys


Mikor rontották el?

Ironizálhatnánk, hogy a miniszterelnök már egyébként is kérte, hogy ne azt nézzük, amit mond, hanem, hogy mit tesz. De ennél érdekesebb az a kérdés, hogy vajon mikor hibázott a Fidesz? Amikor a magas adókat támadta, vagy most, amikor adókat akar emelni? A rövid válasz az, hogy valahol közben rontották el.

Hazánkban vita nélkül túl magas az adók és egyéb állami terhek szintje. Ezeket csökkenteni kell, az viszont közel sem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ha az adócsökkentés tényleg csak akarat kérdése lenne, akkor bizony még Gyurcsány Ferenc is megtette volna.

A valóban sikeres adócsökkentéshez viszont azt is meg kell tudni mondani, hogy kin és hogyan spórolom meg az egyik oldalon azt, amit a másik oldalon nem szedek be adóban. Ez a kérdés azonban lényegesen könnyebben kezelhető erős növekedés mellett, mint stagnálás közeli állapotban. Az utóbbi esetében ugyanis vagy mindent elsöprő politikai bátorsággal kell nyírbálni a kiadásokat, vagy óvatosabban kell bánni a bevételekről való lemondással. Ellenkező esetben legfeljebb úgy csökkentheti az adókat az ember, hogy közben emeli is.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása