Véleményvezér

vv

Fidesz: durva áfakulcs, kemény behajtás?

2011.09.10. I 0 komment I Címkék: fidesz szavazas afa koltsegvetes matolcsy

Magyarországon már amúgy is elképesztően magas a forgalmi adó, a hatékonyabb behajtás változatlan feltételek mellett pedig nem több egy illúziónál. Heti szavazásunk. 

Hétvégi rovatunkban ismét legérdekesebb heti szavazásaink eredményeit ismertetjük. Ezúttal azt vizsgáljuk meg, mit gondolnak a Véleményvezér olvasói a Fidesznek és Matolcsy Györgynek a luxusáfával, illetve a hatékonyabb áfabehajtással kapcsolatos ötleteiről. 

Szerdai cikkünkben a következőket írtuk Matolcsy György tervéről, miszerint a 100 milliárdos keletkezett hiány 80%-át eszközbeszerzési stoppal és kemény áfabehajtással akarja betömni:

"Az első tétel, az ÁFA hatékonyabb beszedéséből származó 40 milliárd forint egyszerűen egy rossz vicc. Hiszen akkor, ha a NAV valóban képes lenne két hónap alatt ennyivel több áfát behajtani (pluszköltségek nélkül!), akkor az azt jelentené, hogy a lustaságuk vagy gondatlanságuk az elmúlt 12 hónapban 240 milliárdos kárt okozott a magyar államnak. Ha ugyanis pénz és változások nem, csak nagyobb odafigyelés szükséges az adóelkerülés ilyen mértékű csökkentéséhez, akkor a felelős tisztviselők eddig nem végezték rendesen a munkájukat.

Természetesen nem erről van szó. Hanem arról, hogy semmi realitása nincs Matolcsy bejelentésének. Nem is értjük, hogy egy olyan politikus, aki már a harmadik államtitkári vagy miniszteri ciklusát kezdte meg, hogyan engedhet meg magának ilyesmit."

 


Olvasóinknak is feltettük a kérdést: vajon képes lesz-e a NAV arra a bravúrra, hogy mindenféle pluszköltség nélkül még 40 milliárdnyi áfabevételt előteremtsen? Nézzük!

2011. szeptember 7-10. / velemenyvezer.blog.hu


5300-nál is többen szavaztak: a nagy többség, 90% úgy gondolja, a NAV nem lesz képes csak úgy előteremteni még 40 milliárdot. Mindössze 5% reménykedik ebben mégis, a bizonytalanok aránya pedig szintén 5%. 

Ajánló: Hétvégi rovatunk korábbi írásai itt találhatóak.


Ezután pénteki cikkünkben többek között Matolcsy György legújabb ötletéről, az ún. luxusáfáról írtuk a következőket:

"Ne gondolja senki, hogy a „luxusáfa” csak a valódi luxustermékekre és szolgáltatásokra terjedhetne ki! Komolyabb költségvetési lyukakat ugyanis csak olyan termékek vagy szolgáltatások további adóztatásával lehetne betömni, amelyeket sokan is fogyasztanak. Nem a Jaguárokról, a yachtokról vagy éppen az ötcsillagos hotelekről szól ez az ötlet, hanem minden bizonnyal az éttermi fogyasztásról, a moziról, vagy éppen a szórakoztatóelektronikai termékekről. Ez, akárcsak a gázolaj jövedéki adójának növelése (magyarul: az aktív középosztály terheinek további növelése) teljesen egyértelműen szembemegy mindazzal, ami miatt a Fidesz korábban adócsökkentést hirdetett."


Felfordulás a Fideszben: csökkentik vagy emelik az adókat?


Olvasóinkat is megkérdeztük, ők egyetértenek-e a miniszter javaslatával. Íme:

2011. szeptember 9-10. / velemenyvezer.blog.hu


Az eredmény itt is elég egyértelmű: a 3500-nál is több válaszadó 83%-a elveti Matolcsy javaslatát. A támogatók aránya ezúttal 10%.

A két szavazásunk eredménye tehát azt mutatja, hogy olvasóink nem osztják a nemzetgazdasági miniszter álláspontját a forgalmi adó ügyében: változatlan feltételek mellett a hatékonyabb behajtást illúziónak tartják, a luxusáfa javaslatával pedig nem értenek egyet. Minden bizonnyal azért, mert Magyarországon már így is elképesztően magas a forgalmi adó.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása