Véleményvezér

vv

Orbán Viktor nagy tévedése

2011.09.13. I 0 komment I Címkék: fidesz nyugat multik orban allam

A fejlődő országok gazdaságtörténetének visszatérő jelensége: időről időre eljön az a politikus, aki azt hiszi, jobban érti a világ nagy összefüggéseit, mint a lassú, elpuhult, dekadens fejlett világ. (Fotó: Pályi Zsófia/origo)

A miniszterelnök tegnapi beszéde komoly bepillantást engedett abba, hogy hogyan is gondolkodik a kormányfő a magyar gazdaságról és annak helyéről a világban. Nem az otthonvédelmi programra meg az új „széncsatákra” gondolunk, hanem arra, ami mindezen intézkedések alapján kirajzolódik.

Szerintünk ugyanis a kormányfő alapvetően félreérti a helyzetet.

Ajánlott írásunk: Leszakadunk? Egy újabb elveszett évtized felé


Az új világ új szabályai

Ahogyan azt már jónéhányszor elmondta, a miniszterelnök úgy véli, a pénzügyi válsággal egy egész világrend bukott meg. Mindez pedig – szerinte – nem fokozatos változásokat indukál, hanem forradalmiakat, szerte a világban. Ami a régi világrendre igaz volt, az most szükségszerűen hamis. Ezen belül kiemelkedő fontosságú, hogy a közgazdaságtan korábbi összefüggései érvényüket vesztették.

Nem csupán arról van szó, hogy a korábbi magyar gazdaságpolitika bukott meg, hanem, hogy az egész nyugati közgazdaságtan. A bankárról kiderült, hogy spekuláns, a magas kamatlábat megállapító hitelezőről meg az, hogy egyenesen uzsorás. A piaci ár nem más, mint a magánérdek győzelme a közérdek felett. A külföldi tőke pedig a nemzeti erő antitézise. Legalábbis a miniszterelnök szerint.De mi a baj ezzel?

Mindezzel azonban van egy igen nagy baj: az, hogy nem igaz. Méghozzá sokszor bizonyítottan, milliószor kipróbált módon nem igaz.

A fejlődő országok gazdaságtörténetének visszatérő jelensége, hogy időről időre eljön az a politikus, aki azt gondolja és állítja, hogy jobban érti a világ nagy összefüggéseit, mint a lassú, elpuhult, dekadens fejlett világ. Ezek a vezetők szinte kivétel nélkül azt gondolták, hogy a magánérdekeken felülemelkedni képes és a gyarmatosító külföldi tőkét kiszorító állam jobban, hatékonyabban, és persze igazságosabban lesz képes csoportosítani az ország erőforrásait, mint a gonosz erők által manipulált piac.

De amint azt Hayek már sok évtizeddel ezelőtt megírta (Út a szolgaságba), majd a kommunista uralom alá került országok évtizedeken keresztül megtapasztalták: az állam erre a valóságban nem alkalmas.

Inkább az állam?

Nem lehet arról vita, hogy a piac mint intézmény millió sebből vérzik – amint a piaci kudarcok könyvtárnyi szakirodalma azt részletesen taglalja is. De legalább ilyen pontosan tudjuk azt is, hogy a feltörekvő országok állami intézményei rendszerint korruptak, alulinformáltak és bizony gyakran inkompetensek.

Nézzük csak a legegyszerűbb összehasonlítást: az elmúlt húsz évben az alapvetően a „piaci erők” (ráadásul külföldi erők) által koordinált szektorok vagy a magyar állam által kontrolláltak muzsikáltak jobban? Vajon melyiknél nagyobb a leszakadásunk a fejlett világhoz képest? Az autóiparban vagy az egészségügyben? A pénzügyi rendszerben vagy az oktatásban? A Véleményvezér nem érti, vajon mit láthatott a miniszterelnök a válságban, ami ezt a tapasztalatot érvénytelenítette volna.

Előző írásunk: A Fidesz-kormány mint a cigány lova


Így nem fog működni

Ennek a félreértésnek pedig rengeteg, napi gazdaságpolitikára lefordítható következménye van. Lehet például maximalizálni a rezsiköltséget, de végül úgyis a fogyasztó fizeti meg mindennek az árát – mondjuk szolgáltatáskimaradások vagy magasabb adók formájában. Lehet kamatplafont bevezetni, de aki rossz adós egy nagyon „meredek” gazdaságpolitikájú országban, az vagy nem jut majd hitelhez, vagy mehet bűnözőkhöz pénzt kérni.

És persze lehet mesterségesen alacsony árfolyamon hiteltörlesztést biztosítani, de így hamarosan nem nagyon marad elérhető hitel az országban (egyáltalán nem lesz vagy túl drága lesz). Igen, a piaci kudarcokat kezelni kellene: de nem fejszével, hanem smirglivel.

customer surveys


Merre tartunk?

A miniszterelnök által bejelentett lépések nagyon gyorsan nagyon sok szándékolatlan következményt fognak eredményezni. A kormány pedig, ha nem akarja saját méretes baklövéseit elismerni, kénytelen lesz még nagyobbat mondani, még kiszámíthatatlanabbá válni, még több dolgot saját hatáskörbe vonni. Az új szakzsargonnal élve: „tovább gyorsítani az ország újjáépítését.”

Olajkutak, gyémántbányák és további magánnyugdíjpénztári tartalékok híján azonban ez a gazdaságpolitika nem tartja el önmagát.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása