Véleményvezér

vv

Fidesz: egyik nap dogmát állítanak, a másik nap eltörlik

2011.09.23. I 0 komment I Címkék: fidesz matolcsy gazdasagi novekedes egykulcsos ado

Mindenből csak az sugárzik, a kormány azt sem tudja, hogy mit fog csinálni két hét múlva. De a végén a szóvivőt tolják le, mert a hibákat nem tudta sikerként, az ellentmondásokat egységes vízióként kommunikálni.

Amit a kormány az elmúlt hetekben az adóemeléssel és az egykulcsos adóval kapcsolatban bemutatott, állatorvosi lova annak, hogy mi is az igazi baj a Fidesz-kormány politikájával. 

Ajánlott írásunk: Hitelvesztés után: mikor megy Matolcsy?


Adórendszer helyett dogmarendszer

Emlékezzünk: a tavalyi választások előtt a Fidesz azt állította, hogy az ország elsőszámú problémáját a gazdaságra nehezedő adóterhek jelentik, amik megfojtják a növekedést. Az új kormány valóban érezhetően csökkentette az adókat, és bevezette az egykulcsos adórendszert, ami a Fidesz szerint az egyszerű, versenyképes és átlátható adórendszer alapköve.

De mind az adócsökkentés, mind pedig az egykulcsos adórendszer több lett, mint egyszerű gazdaságpolitikai intézkedés. Hitvallássá, dogmává emelték, amit az új „adóalkotmányba”, egy kétharmados törvénybe akartak (akarnak?) vésni. Minden makrogazdasági döntést az adócsökkentés és egykulcsos adórendszer szemüvegén keresztül láttak. Ami belefért ebbe a rendszerbe, az mehetett tovább, ami nem, az ment rögtön a kukába. Sőt ennél is több volt: aki nem fogadta el ezeket a dogmákat, az rögtön a múlt embere lett, aki meghaladott tételek rabja és aki nem is érti, hogy a világ merre tart.

Ezért kár volt

Itt jön az első komolyabb probléma. Az, hogy amint a világgazdaságtól megérkezett az első pofon, ugyanez a kormány azonnal adóemeléssel válaszolt, majd pedig ezen a héten gyakorlatilag felszámolta az egykulcsos adórendszert. De akkor mi értelme volt dogmává emelni az adócsökkentést és az egykulcsos adórendszert, ha a kormány képes ilyen gyorsan bedobni a törülközőt ennyire kardinális kérdésekben?

Mostanra mindenkinek kristálytiszta, hogy a kormány egyáltalán nem volt biztos a dolgában ezen a téren sem, és pillanatok alatt megingott még saját alapvető tételeiben is. A Véleményvezérnek nagyon úgy tűnik, hogy a kormány a bizonytalanságát pont ezzel a vehemens, dogmatikus gazdaságpolitikával akarta elfedni, ami mellesleg kártyavárként omlott össze néhány hét alatt.

survey service


Ki a felelős?

És ezzel függ szorosan össze a másik probléma: mindennek a kommunikációs oldala. Érdemes itt is felidézni az eseményeket. Orbán Viktor a múlt héten kiállt az egykulcsos adó mellett, hogy aztán Matolcsy György azt a mostani héten végső soron visszavonja, majd a kormánykommunikáción volt a sor, hogy az pedig a nemzetgazdasági minisztert cáfolja.

Miután pedig a gazdaságpolitika irányítói egymással homlokegyenest ellentétes intézkedéseket vázoltak fel nyilvánosság előtt, jött megint Orbán Viktor, és az [origo] információi szerint megtalálta az egész probléma felelősét: a pár napja kinevezett új kormányszóvivőt. Hogy értsük: nem Orbán Viktor vagy Matolcsy György, illetve munkatársaik hibáztak, hanem a szóvivők, akik a hibákat nem tudták sikerként, az ellentmondásokat pedig egységes vízióként kommunikálni.

Nem kívánunk Giró-Szász Andrásnak rajongói oldalt indítani, de az még nekünk is világos, hogy ebben a történetben ők a legkevésbé felelősek. A Véleményvezér ezt tartja a kormányzati politika másik gyerekbetegségének: a Fidesz vezetése minden politikai problémát kommunikációs problémának lát, ezzel is azt sugallva, hogy az intézkedések jók, ezért csak a kommunikáció hibázhat. Ez azonban alapvető tévedés.

Mindenki látja

A kormányban ráadásul tényleg nem látják, hogy Fidesz politikájában állandósult zavar mennyire „átjön” az egyszerű szavazó számára is, legyen az MSZP-s vagy fideszes. Legyen szó Tibet támogatásáról majd a szoros Kína-barátságról, a megszorítások ellenzéséről majd a megszorítások bevezetéséről, a vehemens adócsökkentésről majd adóemelésről, vagy éppen az offshore-lovagok démonizálását felváltó offshore-amnesztiáról: nincs az a kormánykommunikáció, amelyik ezeket az ellentmondásokat fel tudná oldani. Mindenből csak az sugárzik, a kormány azt sem tudja, hogy mit fog csinálni két hét múlva: egyik nap dogmát állítanak, a másik nap eltörlik.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása