Véleményvezér

vv

Miért szúrja el a Fidesz a gazdaságpolitikát?

2011.09.28. I 0 komment I Címkék: fidesz matolcsy gazdasagi novekedes egykulcsos ado

Nagy terveket gyártanak egymás után, anélkül, hogy a problémákat és a vonatkozó nemzetközi tapasztalatokat igazán megértenék. (Fotó: fidesz.hu)

A Véleményvezér sokat feszegette már azt a kérdést az elmúlt évben, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy a második Orbán-kormány gazdaságpolitikája folyamatosan akkora csalódást okoz. Egészen pontosan, hogy mi magyarázza a deklarált szándékok és a végeredmények közötti óriási szakadékot.

Tegnap az Indexen egy remek írás jelent meg a magyar egykulcsos adó megannyi átgondolatlanságáról, megerősítve a Véleményvezér azon meggyőződését, hogy a megvalósítási képesség hiánya a kormány gazdaságpolitikájának az igazi rákfenéje.

Ajánlott írásunk: Fidesz: dogmát állítanak, másnap eltörlik


Egykulcsos adó: nem jött be

Ha van emblematikus gazdasági intézkedése a második Orbán-kormánynak, akkor az minden bizonnyal az egykulcsos adó. Mind a miniszterelnök, mind a nemzetgazdasági miniszter láthatóan nagyon büszke rá, hogy, még ha akadozva is, de egy ilyen új adórendszer irányába tartunk.

Büszkék rá, mert azt gondolják, hogy ez a hosszú távú versenyképességünk egyik pillére lesz, hiszen miközben a munkaerő költségének csökkentésével rábírják a vállalkozásokat az újabb munkahelyek teremtésére, ezzel párhuzamosan gyengítik az adóelkerülés ösztönzőit is. Bármennyire is jól hangzik mindez, annyi már az idén nyilvánvalóvá vált, hogy ez a fecske nem fog nyarat csinálni. Vagyis az egykulcsos adóként aposztrofált adózási rendszer egyelőre nem indította be a magyar gazdaság motorját.

Az alaposabb vizsgálat ráadásul még azt is kimutatja, hogy ez a fecske még csak nem is fecske, hanem legfeljebb veréb. És mint ilyennek, egyébként sem sok köze van a nyárhoz.

…de miért nem?

Ez az egykulcsos adórendszer ugyanis nem az lett, mint aminek eredetileg ígérték. Először is: továbbra is a fejlett világ legmagasabb adó- és járulékterhét szabja ki a minimálbér körüli fizetésekre, illetve az átlagbér felét keresőkre. Szemben azzal, amit a 16%-osnak kommunikált adókulcs sugall, a kapcsolódó járulékterhek és a megszűnő adójóváírások miatt továbbra is borzasztóan magas az elvonás mértéke. A most kiemelt két fizetési kategória adóterhelése pedig azért különösen fontos kérdés, mert a magyarországi alulfoglalkoztatottság döntő többsége ezekben a bérkategóriákban jelentkezik. Magyarul: az adórendszer továbbra is ott büntet, ahol a legkevésbé kellene.

Az egykulcsos adót sikerre vinni képes országokban ezt a problémát úgy oldották meg, hogy különféle kedvezményeket vezettek be a minimálbér körül keresők számára. Ha úgy tetszik, egykulcsos adó néven valójában több kulcsot alkalmaztak – csakhogy azok a kulcsok mind alacsonyak voltak.

"A létező egykulcsos adórendszerek szinte mindegyike progresszív –vagyis a szó eredeti értelmében nem igazi egykulcsos adó. Egy-két kivétellel, Európában pedig mindenhol létezik ugyanis valamiféle adójóváírás vagy adókedvezmény, ami az alacsony jövedelműek tényleges adóterhelését érdemben – nem ritkán, például Szlovákia és Csehország esetében nullára, gyermekkedvezmény esetén akár nulla alá! – csökkenti. Az adókedvezmény csökkenése következtében az adóráta jellemzően fokozatosan nő a jövedelemmel, amíg el nem éri az egyetlen kulcs szintjét. Az egykulcsos jövedelemadó reformok tekintélyes részében az alacsony jövedelműek adóterhelése nem hogy nőtt, hanem egyenesen csökkent, Szlovákiában például jelentősen.

A szolidaritási és méltányossági elvek mellett ezt az a számtalan becsléssel alátámasztott felismerés támogatta, hogy az alacsony jövedelmi szegmensben a magas adóráta különösen negatívan hat a foglalkoztatottságra. Ez az elgondolás kiváltképpen fontos kellene, hogy legyen egy olyan országban, amelynek kirívóan nagy a lemaradása a képzetlenek foglalkoztatása terén – még akkor is, ha e probléma nem elsősorban az adórendszerrel orvosolható kérdés."


Krekó Judit: Európa legversenyképesebb adórendszere? (Index)


És persze folytathatnánk a sort az elhibázott minimálbér-emeléssel, az erőltetett béremelési kísérletekkel, az egészségügyi járulék emelésével vagy éppen az ÁFA 27%-ra tornászásával.

customer surveys


Kormányzás helyett álmodozás

A jó intézkedésekhez nem elegendő egy könnyen kommunikálható üzenet, hanem bizony a problémák, illetve a javasolt intézkedések hatásmechanizmusának részletes elemzésére is szükség van. Minden vonatkozó sajtóértesülés azt sugallja, hogy a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai döntéshozatala rendszerint ezt a lépést spórolja meg. Nagy terveket, stratégiákat gyártanak egymás után, anélkül, hogy a problémákat és a vonatkozó nemzetközi tapasztalatokat igazán megértenék.

Ezt követően pedig a jelenlegi rendszert teljesen felforgatni hivatott intézkedéseket jelentenek be – úgy, hogy legjobb esetben is csak az elsődleges hatásokkal számolnak, a milliónyi visszacsatolással, a rendszer komplexitásából eredő torzításokkal nem. Ez így pedig inkább álmodozásnak, semmint kormányzásnak tűnik.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása