Véleményvezér

vv

Első harmad: Bajnai Gordonnál az esély

2011.09.29. I 0 komment I Címkék: mszp fidesz jobbik bajnai orban lmp

A Fidesz kormányzásának első harmada után úgy néz ki, az a politikai erő lehet majd kihívóként esélyes, amelyik leigazolja Bajnait. (Fotó: Huszti István/Index)

A négyéves ciklus egyharmadához közelít a Fidesz-kormány. A Medián szerint a kormánypárt támogatottsága tavaly május óta a teljes népesség körében 50-ről 31%-ra csökkent, a Tárkinál pedig 45-ről 24%-ra, miközben kiemelkedően magas azok aránya Magyarországon, akik nem tudnának pártot választani. Ebből is az következik, hogy a Fidesz legnagyobb ereje jelen pillanatban az, hogy még nincs valódi politikai alternatívája.

Sejtésünk szerint egészen addig, amíg vissza nem tér a politikába az előző kormányfő.

Ajánlott írásunk: Gyurcsánytól Vonáig: mit csinált a magyar ellenzék?


Mi a baj a parlamenti ellenzékkel?

Olcsó húzás lenne, ha most az ellenzéki pártok gyenge teljesítményét kezdenénk el boncolgatni – elég talán annyi, hogy a Jobbik egy kifulladóban lévő heccpárt, az LMP egy pártnak álcázott erőtlen civil mozgalom, az MSZP pedig már évek óta saját belső harcaival, hiteltelenségével és víziótlanságával van elfoglalva. Ám a legnagyobb probléma a jelenlegi parlamenti ellenzékkel, hogy soraikban is jobbára ugyanolyan „vegytiszta” politikusok ülnek, mint a Fideszben.

A Fidesz büszkén vállalja krédóját, hogy a kormányzás során elsősorban pártpolitikai érdek, világnézet, ideológia alapján kell a fontos kérdéseket eldönteni. Ennek megfelelően a Fidesz felhagyott a megszokott társadalmi és iparági egyeztetésekkel, sőt már a látszatát sem tartják fenn, hogy nem totálisan pártpolitikai alapon hoznak döntéseket. És ez az, amiben egyelőre láthatóan az ellenzék sem képes valós vagy életképes alternatívát felmutatni.

A Véleményvezér úgy látja, hogy azoknak, akik kiábrándultak a kormányból, nagyrészt pontosan azzal a politikával van bajuk, mely nem elemez, nem készít elő, nem hallgat másokra, hanem kardcsapásszerűen vág mindenhova (ha kell, visszamenőleges hatállyal). Így aztán valószínűsíthető, hogy a Fidesz valódi kihívója pont egy olyan erő lesz, mely hitelesen tudja állítani, hogy a döntéseket megalapozottan és óvatosan, kielemezve, megfelelő egyeztetések után hozza meg. És ahogy mondtuk, nem látszik, hogy a jelenlegi parlamentben lenne most ilyen erő.

Miért pont Bajnai Gordon?

Tisztázzuk: nem a „szakértő-mítoszra” gondolunk, erre a százezerszer lejáratott szocialista frázisra, ahol a szakértés valójában nem volt más, mint ötlettelenség, sodródás és amatőrizmus. Amiről mi beszélünk, az egyszerűen csak a Fidesz jelenlegi politikájának az ellentettje.

Ha végignézünk a jelenlegi magyar közéleten, azt látni, hogy ehhez a képhez Bajnai Gordon áll a legközelebb. A Bajnai-kormány távolról sem volt a Véleményvezér kedvence, és a volt kormányfő szerintünk eddig nem bizonyította, hogy kiemelkedő vezető lenne. Mégis el kell ismernünk, hogy Bajnainak sikerült felépítenie egy olyan tekintélyt, ami a kormányzása után is megmaradt. A volt kormányfőnek egy olyan politikai üzenettel sikerült magát asszociálnia, miszerint a lényeges döntéseket meg lehet hozni korrekt szakmai előkészítés mellett, a kisstílű pártpolitikai érdekeket háttérbe szorítva. Bár ez sokkal inkább egy ügyes politikai kommunikációnak az eredménye, mint amennyire valóság, de el kell ismernünk azt is, hogy ezt a képet semelyik más eddigi kormányfő nem tudta volna magáról kialakítani.

Egy biztos: ennek a politikai háttérnek és imázsnak egyre nagyobb értéke van, különösen a mostani kormányzásból kiábrándult tömegek szemében.

survey tools


Kell egy arc

Lehet azon vitatkozni, hogy egy politikus mennyire döntsön szigorúan a politikai hitvallása alapján, de a Véleményvezérnek meggyőződése, hogy a jelenlegi viszonyok mellett az a politikai erő lesz sikeres, amelyik hitelesen tudja magát a Fidesz politikájának ellenpólusaként felmutatni. Tömegdemokrácia pedig nincs politikusi személyiségek nélkül, ezért ehhez nem elég egy program vagy egy párt, hanem kell egy arc is.

Most, a kormányzás első harmada után úgy néz ki, az a politikai erő lehet majd kihívóként esélyes, amelyik le tudja igazolni, maga elé tudja majd állítani Bajnai Gordont.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása