Véleményvezér

vv

Kemény lesz: mi várhat a Fideszre 2012-ben?

2011.10.21. I 0 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok demokracia gazdasagi valsag

2011-ben még a könnyen jött pénz mámorában úszva úgy gondolták, megúszhatják a valódi takarékoskodást. 2012-ben viszont már kénytelenek lesznek egy-két szélesebb társadalmi csoporton elverni a port. (Fotó: Index)

Nem sok jót vetít előre a Fidesz szempontjából a Medián most nyilvánosságra hozott októberi közvélemény-kutatása. Bár a kormánypárt népszerűsége az összes megkérdezett körében nem változott, a mögöttes számok mégis a bázis további lassú, de folyamatos erózióját mutatják. Pedig a neheze még csak most jön.

Ajánlott írásunk: Gazdasági realitások – Fidesz-kormány: 2-0


Elégedetlenek vagyunk

Az általunk leginkább elfogulatlannak és tényszerűnek tekintett közvélemény-kutató, a Medián minapi felmérése szerint a Fideszre az összes megkérdezett 31%-a szavazna most vasárnap. A párt támogatottsága április óta többé-kevésbé ezen a szinten mozog, ha úgy tetszik, stabilizálta a népszerűségét az év eleji hirtelen és meredek zuhanás után.


 

Ha azonban azt nézzük, hogy mennyire elégedettek a kormány teljesítményével a választók, akkor azt látjuk, hogy immáron legalább egy éve szinte minden egyes hónappal romlik a kormány teljesítményének a megítélése. Ebben a tekintetben az elmúlt négy hónap semmivel nem volt jobb a párt szempontjából, mint az előző egy év bármelyik hasonló időszaka.


 

Ezzel párhuzamosan hasonlóan egyértelmű csökkenő trendet mutat annak a megítélése is, hogy milyen irányba mennek a dolgok az országban. Mostanra a válaszadók közel 70%-a érzi úgy, hogy rossz irányba, holott ugyanez az érték 12 hónapja még 39%, és négy hónapja is még mindig „csak” 60% volt. Úgy tűnik, nemcsak az Orbán-kormány munkájának megítélése romlik folyamatosan, de a szavazók (még a Fidesz-szavazók is) egyre kevésbé gondolják úgy, hogy a kormány képes a megfelelő irányba vinni az országot.

Forrás: Medián

Miért megdöbbentő?

Mindez valójában annak fényében megdöbbentő, hogy a 2011-es év folyamán a legnagyobb, hagyományosan homogénnek tekintett politikai csoportok közül egyiknek sem romlott jelentősebb mértékben a helyzete. A nyugdíjasok továbbra is érinthetetlenek maradtak, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatáról egyelőre csak a szöveg megy, az állami alkalmazottak körében pedig semmilyen nagyobb hatású intézkedésre nem került sor, míg a segélyezési időszak korlátozását csak fokozatosan kezdik majd el érezni az érintettek. Van természetesen egy-két kisebb érdekcsoport, mint például a korengedményes nyugdíjas rendvédelmisek, akik minden bizonnyal számottevően rosszabbul jártak a kormány intézkedéseinek hatására, de a nagy többség esetében ilyesmire egyelőre még nem került sor.

De nem lesz ez így sokáig. 2011-ben a kormány még a könnyen jött pénz (értsd: magánnyugdíjpénztárak einstandja) mámorában úszva úgy gondolta, hogy megúszhatja a valódi takarékoskodást. Mára viszont a Fidesz számára is világos, hogy ez csak egy könnyelmű, de annál drágább álom volt. Ha 2012-re nem akarják, hogy a forint drámai gyengülése miatt szinte az egész ország azonnal rosszabbul járjon, akkor kénytelenek lesznek már egy-két szélesebb társadalmi csoporton elverni a port.

feedback surveys


Mi lesz itt 2012-ben?

Azt gondoljuk, a már most előre jelezhető gazdasági folyamatokból látható, hogy 2012-ben még többen fogják úgy érezni, hogy a dolgok rossz irányba mennek, és ezzel párhuzamosan a kormánnyal szembeni elégedetlenség is növekedni fog. Éppen ezért rendkívül csodálkoznánk, hogy a Fidesz jelenlegi támogatottsági szintje sokáig kitartana. Azon viszont nem lennénk meglepődve, ha az egy év múlva már a húszas régió alsó felében járna.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása