Véleményvezér

vv

Eljött a pillanat: a Fidesznél beismerték!

2011.10.28. I 0 komment I Címkék: fidesz orban gazdasagi valsag koltsegvetes matolcsy jarai

Orbán Viktor hajlandó volt szembenézni a ténnyel: a nagy trükk nem sikerült. Az államtitkár lemondott, Matolcsy, Járai és Varga Mihály pesszimista. A hátralévő két és fél évet a kármentés fogja kitölteni. (Fotó: Kovács Attila/MTI)

Az elmúlt napokban csak úgy kapkodtuk a fejünket, hiszen a korábban olyannyira magabiztos és optimista kormánypárti gazdaságpolitikusok egyre-másra elképesztően negatív kicsengésű nyilatkozatokkal lepték meg a közvéleményt. Ezek alapján a Véleményvezérnek úgy tűnik, mára a miniszterelnökségi boszorkánykonyhában is kénytelenek voltak elfogadni, hogy a 2012-es év sokkal csúnyább lesz, mint azt eddig gondolták.

Ajánlott írásunk: Így szenved vereséget Orbán gyorsnaszádja


Járai szerint megbukott, Kármán lemondott

A sort kedden Járai Zsigmond nyitotta. A kormányzati kommunikációval való összhangra az elmúlt másfél évben rendkívül kényesen ügyelő volt jegybankelnök igen élesen fogalmazott: többek között azt mondta, hogy a kormány terve a gazdaság élénkítésére egyetlen hét alatt megbukott, illetve, hogy a jövő évi költségvetésben újabb kiigazítást kell végrehajtania a kormánynak, még akár az idén. Vagyis Járai Zsigmond nem hisz a 2012-es költségvetés megalapozottságában.

Nem csak Járai van ezzel így. Lemondott ugyanis a Széll Kálmán-terv egyik atyja és arca, a jövő évi költségvetés egyik fő felelőse, Kármán András államtitkár. Az ő távozását pedig nem lehet máshogyan értékelni, mint úgy, hogy már ő sem bízott a korábban saját maga által is fémjelzett gazdaságpolitikában.

Járai szerint a magyar gazdaság mozgástere „rendkívül szűk”, ami a rajtunk kívül álló, külső tényezőkön túl két belső tényezővel is magyarázható. Egyrészt szűkíti a mozgásteret az a mód, ahogy a kormány elérte a viszonylagos stabilitási mutatókat. A nem hagyományos intézkedések (bankadó, különadók, végtörlesztés) olyan bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot kreáltak a gazdasági szereplőkben, ami csökkenti a pozitív üzenetét a stabil makrómutatóknak.

(...) [A]z intézkedések között nem látszanak a szerkezeti reformok. Járai ezt részben a költségvetés korábbi évekre is jellemző belső előkészítetlenségével magyarázta. Bár a tervezet elkészült, az abban szereplő számok teljesítéséhez még vagy 30-40 törvényt kellene módosítania a kormánynak. Ez ugyan még orvosolható, tehát év végéig el lehet fogadni minden a büdzsé teljesüléséhez szükséges változtatást, de a "strukturális reformok jó része akkor is hiányzik".

(...) Járai szerint a közmunkaprogram a növekedéshez nem járul hozzá, a kormány a magánszektort kellene olyan helyzetbe hozza, hogy az munkahelyeket teremtsen. A vállalati munkahelyteremtéshez ugyanakkor kiszámíthatóság és biztos környezet kell, ezek jövőre még hiányozni fognak – fogalmazott. (...) Járai szerint tartós növekedést csak hosszan tartó és aprólékos munkával lehet elérni, akkor, ha tartósan javul a versenyképességünk. „Vannak kínai álmok, de az a baj, hogy nagyjából minden kormánynak ez az álma az EU-ban”.


Járai: Újabb kiigazítás kell (Index)


Varga és Matolcsy borúlátó

Ezután jött tegnap Varga Mihály, aki kijelentette, hogy a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó másfél százalékos előrejelzés szerinte „optimista”. Utóbbi kifejezést a kormány akkor szokta használni, ha valaminek a megvalósulására nulla esélyt látnak. (A pesszimista forgatókönyv pedig az, aminek az elérésére egy minimális esély azért még mutatkozik.) A gond Varga jóslatával az, hogy az egész 2012-es költségvetést erre a másfél százalékos GDP-növekedésre tervezték. Ha ehhez képest valóban recesszió jön, mint ahogy azt egyre többen gondolják, akkor a költségvetés sarokszámait tényleg ki lehet dobni az ablakon.

Ezt a már ömagában is meglepő nyílt pesszimizmust azt tette még meghökkentőbbé, hogy az egészet maga Matolcsy György koronázta meg, aki a tegnapi Heti Válaszban megjelent interjújában Magyarországot a térség legsebezhetőbb államának nevezte. Sőt még saját nem ortodox gazdaságpolitikájáról is elismerte, hogy annak a sikere nem garantált. Ugyancsak ő jósolta azt is, hogy legalább az egyik nagy hitelminősítő a bóvli kategóriába fogja sorolni a magyar államkötvényeket.

A nemzetgazdasági miniszter később arra a kérdésre, hogy van-e a kormánynak vészforgatókönyve elmondta: "sem az euró, sem az eurózóna nem fog szétesni." "Ha az unió szétesne, Európa háborúba sodródna" - vizionálta Matolcsy, aki szerint az eurózóna déli sávjából néhány tagországnak nincs helye az euróövezetben. "Hazánk a magas államadósság, a jelentős külső pénzügyi függés, az egymillió emberre kiterjedő devizahitel-állomány, a duális gazdaság és még más ok miatt a legsebezhetőbb a térségben" - vélekedett. A tárcavezető újra elutasította egy esetleges új IMF-hitelcsomagról szóló megállapodást, mert megítélése szerint "az IMF-hez való visszatérés a gyengeség jele".

Matolcsy György az interjúban később arról is beszél, hogy a gazdasági növekedés Magyarország leggyengébb pontja. "A gazdaságnak új ösztönzőket kell adni, a meglévők ugyanis már kimerültek" - mondta. "Az általam képviselt, nem ortodox közgazdasági eszközöket bevető gazdaságpolitika egyszer már történelmileg bevált. A második világháború utáni újjáépítés ilyen gazdaságpolitikára épült, de Kelet-Ázsia sikerének is ez az alappillére" - magyarázta Matolcsy, aki elismerte azt is: "az még nem dőlt el, hogy ez Magyarország esetében is sikeres lesz-e".


Háborút vizionál és megahurrikánról beszél Matolcsy (portfolio.hu)


De hát mi történt?

A fenti nyilatkozatokra két lehetséges magyarázatunk van.

Az egyik, hogy gazdaságpolitikai vonatkozásban egyszerűen akkora a hitelvesztés, hogy már a kormány legfontosabb támaszai sem hajlandóak tartani magukat az eddigi hivatalos állásponthoz. Nem kizárt ez sem, de a vonatkozó üzenetek szinte teljes időbeli és tartalmi összecsengése, illetve a kormány jól ismert működési mechanizmusa nem ezt valószínűsítik.

Sokkal elképzelhetőbb az, hogy a miniszterelnök úgy döntött, itt az ideje változtatni a gazdasággal kapcsolatos kommunikációs stratégián: a „legjobbak vagyunk, tőlünk tanul Európa, sereghajtóból éllovasok leszünk, a keleti szél kifúj minket a válságból” után jöjjön inkább a „katasztrofális a helyzet, az is nagy szó, ha túléljük”.

survey software


Itt a vége

Ez persze azt is jelenti, hogy mostanra a miniszterelnök hajlandó volt szembenézni a ténnyel: a nagy trükk nem sikerült, a Matolcsy-féle formabontó gazdaságpolitika nem tette kedvezőbb pályára a magyar gazdaságot. Tehát valószínűleg azt is felmérték, hogy a kormányzásból hátralévő két és fél évet minden bizonnyal a kármentés fogja kitölteni.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása