Véleményvezér

vv

Hatalmas öngól: bukik a legegyszerűbb adó?

2011.11.04. I 0 komment I Címkék: fidesz allam koltsegvetes matolcsy adocsokkentes

Az ötlet néhány Fidesz-képviselőnél is kiverte a biztosítékot, nem véletlenül: az ugyanis a Fideszt hagyományosan támogató kis- és középvállalkozói réteget sújtaná és élesen szembemegy a kormánypárt ígéreteivel. (Fotó: fidesz.hu)

Úgy tűnik, ezt is megértük: a Fidesz-kormány, az egyszerű adórendszer és a söralátét nagyságú adóbevallás egykori bajnoka, le akarja mészárolni az egyetlen valóban egyszerű vállalkozói adófajtát, az evát.

Nem értjük a döntés mögötti gazdasági logikát, de még csak a politikait sem.

Ajánlott írásunk: A Fidesz állama: abszurd adóállam


Az kell, amit a Fidesz ígért…

A Fidesz, mint általában a magukat jobboldalinak tartó pártok, régóta és kitartóan hirdeti, hogy az adóterheket csökkenteni, az adórendszert pedig egyszerűsíteni kell. Ezek szinte mindenhol üdvös célok lennének, de Magyarországon sokszorosan azok. Nálunk ugyanis az elsősorban a munkabérre jutó adó- és járulékteher nagyon régóta nevetségesen magas, és még ennél is kiugróbb a helyzetünk az adórendszer bonyolultságát tekintve.

A magyar vállalkozásokat terhelő adminisztrációs költségek a vonatkozó felmérések szerint közel kettőször akkorák, mint a régió többi országának vonatkozó értékei. Ebből az átláthatatlanságból az is következik, hogy részben az adórendszerünk torzító hatásai miatt a visegrádi országok közül messze nálunk a legmagasabb a feketegazdaság aránya. Ez pedig nem csak és nem elsősorban költségvetési, hanem gazdaságfejlesztési, sőt egyre inkább társadalmi probléma is.

…mégis az ellenkezőjét csinálják

Az egyszerű és elfogadható mértékű adó iránti óriási igény leginkább az eva elképesztő sikerével vált kézzelfoghatóvá: majdnem százezer vállalkozás és vállalkozó döntött a mostanra fix 30%-os adó befizetése mellett az egyszerűség és a tervezhetőség érdekében. Teljesen igaza volt tehát a Fidesznek és Matolcsy Györgynek, amikor az adórendszer egyszerűsítését tűzte a zászlajára 2010-ben. Ha úgy tetszik, a Fidesz az egész adórendszer egyfajta „evásítását” ígérte.

Mindenki tudja, hogy sajnos nem ez történt. Az egykulcsos adóval való büszkélkedés érdekében még tovább bonyolították a személyi jövedelemadózás rendszerét, emelték, és mindenfajta vállalkozói visszatérítéseket ígértek a minimálbér kapcsán, illetve számos új adónemet vezettek be, hogy a 27%-os áfát ne is említsük. Most pedig úgy hírlik, a kormány eldöntötte, az evának is vége lesz.

Nem illeszkedik a logikába

Abban szinte már semmi meglepő sincs, hogy az esetleges átállásra kevesebb, mint két hónapot hagynának a vállalkozások számára – az már annál inkább meghökkentő viszont, hogy mivel indokolják a lépést. A magyarázat szerint ugyanis az eva „nem illeszkedik a magyar adórendszer logikájába”.

Persze, hogy nem illeszkedik: mert a magyar adórendszer logikája köztudottan rossz. Ezért kellett az eva, és ezért ígérték gyakorlatilag azt, hogy az egész rendszer logikáját az eva által képviselt irányba mozgatják. Igen, ha úgy vesszük, sajnos a magyar adórendszer mai logikájába tényleg nem az eva, hanem a félszuperbruttó (még kimondani is szörnyű, nemhogy kiszámolni) meg a minimálbérek kapcsán visszaigényelhető vállalkozói visszatérítések férnek bele.

Nekünk nagyon úgy tűnik, hogy a 2012-es költségvetés körüli kormányzati kapkodás olyan szintre jutott, hogy már arra sincs energiája senkinek, hogy a Fidesz eredeti ígéreteivel való összhangot legalább a kommunikáció szintjén biztosítsák.

customer surveys


Kiverte a biztosítékot

Úgy hírlik, az ötlet néhány Fidesz-képviselőnél is kiverte a biztosítékot. Nem véletlenül. Ez a javaslat ugyanis azt a kis- és középvállalkozói réteget sújtaná, amelyik nemcsak hogy a Fidesz egyik törzsszavazói csoportja, de helyi szinten is a Fidesz egyik legfontosabb gazdasági pillére.

Úgy tűnik, a kormány minden szempontból öngólt készül rúgni.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása