Véleményvezér

vv

A Fidesz oda betonoz be, ahol éppen vagy

2011.11.09. I 0 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok tarsadalom orban

Aki egyébként is kibírná, segítséget kap, akinek viszont nehéz volt, most még nehezebb lesz. A kormány gazdaságpolitikai intézkedései a társadalmi mobilitás alól húzzák ki a szőnyeget. (Fotó: MTI/hirado.hu)

Mind több jel és konkrét információ mutat arra, hogy a kormány és a kormányfő is megértették: 2012 borzasztóan kemény évnek ígérkezik. Minden mozgósítható politikai tartalékra szükségük lesz, hogy a költségvetés hiánya ne veszélyeztesse az államadósság pályájának fenntarthatóságát. Mi azt gondoljuk, ezek a kiélezett helyzetek ritka jó lehetőséget jelentenek, hogy megtudjuk, milyen is egy adott kormány valódi értékrendje.

Valakit fel kell áldozni

A 2012-es költségvetés az elmúlt három hónapban legalább háromszor került átszabásra, mivel kiderült, a gazdaság várható növekedése kisebb, az államháztartás várható helyzete pedig rosszabb lesz, mint azt korábban gondolták. Ennek nagyobb része puszta önáltatásból és tervezési hibából fakadt, a másik része pedig az eurózóna gyorsan romló növekedési kilátásainak eredménye. Mostanra eljutottunk oda, hogy egyértelművé vált, csakis nagyon kemény intézkedések árán tartható kordában a hiánycél és az államadósság. Ahogy Matolcsy György a költségvetés parlamenti vitájában utalt rá, a legendás nem ortodox elemek kikerültek a tervekből.

Meglehetősen nyilvánvaló tehát, hogy ez egyfajta szükséghelyzet, melyben a kormány egyszerűen nem teheti meg, hogy ne sértse szavazók százezreinek az érdekeit. A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy ilyen helyzetekben mutatkozik meg egy kormányzat igazi arca. Mert értékekről nagyon könnyű szónokolni, de a valódi mérce az, hogy kit és mit védelmez a kormány még a legnehezebb helyzetekben is, és persze, hogy kik és mik kerülnek olyankor feláldozásra.

Nyertesek és vesztesek

Vegyük először számba azokat, akiket az elmúlt két hónapban dobott ki, illetve most készül kidobni a kormány a léghajóból! Először is, ott vannak az evások, magyarul a kisvállalkozók egy széles rétege. Aztán a devizaalapú lakáshitellel rendelkezők többsége, azaz azok, akik nem tudtak élni a végtörlesztés adta lehetőséggel, viszont kénytelenek elszenvedni az annak eredményeképpen jelentősen gyengülő forintárfolyamot. Továbbá a felsőoktatásban tanuló hallgatók is feláldozásra kerülnek, hiszen a terület állami finanszírozása drámaian csökkenni fog.

Most pedig nézzük meg, hogy kik azok, akik egyelőre megúszták a különféle vágásokat és a célcsoportokra szabott adóemeléseket! Itt vannak mindjárt az öregségi nyugdíjasok, akik mára az MSZP és a Fidesz közös szent tehenei lettek: a növekvő terhekből nekik továbbra sem kell kivenniük a részüket (a megnövelt áfa és a gyengülő forint mindenkit érintő hatásain túl). De úgy tűnik, a rokkantnyugdíjasoknak is drámaian kisebb csökkentésekkel kell szembenézniük, mint ahogy az a Széll Kálmán tervben eredetileg szerepelt. És természetesen itt vannak még a végtörlesztési lehetőséggel élni tudók, tehát azok, akiknek volt elegendő megtakarítása ahhoz, hogy ki tudják váltani a devizahiteleiket.

survey solutions


A status quo kormánya

Ha kicsit távolabbról nézzük mindezt, és megpróbálunk valamiféle logikát találni a kormány fenti lépéseiben, akkor azt látjuk, hogy nincs olyan kiemelt társadalmi csoport, amelyet egyértelműen képviselnének. A Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája már csak ezért sem írható le a hagyományos baloldali-jobboldali kategóriák mentén. Nekünk sokkal inkább úgy tűnik, hogy ha a Fidesz képvisel valamit, akkor az leginkább a társadalmi status quo fenntartása. A kormány gazdaságpolitikai intézkedései ugyanis a társadalmi mobilitás alól húzzák ki a szőnyeget, sőt mindenkit megpróbálnak bebetonozni abba a relatív pozícióba, ahol ő éppen van.

A kevésbé tehetős devizahiteles, aki korábban is megszenvedte a svájci frank erősségét, most még jobban meg fogja. Az a devizahiteles viszont, aki megtakarításai miatt nem volt annyira nehéz helyzetben, jól járt. Ugyanígy a felsőoktatás kvázi fizetőssé tétele is ezzel a hatással jár: a jómódú szülők gyermeke eddig is ki tudta fizetni az oktatás költségeit, és a jövőben is ki fogja tudni. Azok viszont, akiknek idáig is nehéz volt a megélhetést biztosítani a tanulmányok folytatása mellett, ezután még nehezebb lesz, sőt nagyon sokan egyszerűen ki fognak szorulni a felsőktatásból. A sikeres középvállalatok, akik eddig is túl tudtak élni, ezután is boldogulni fognak, miközben az eddig is nehéz időket élő kisvállalkozások tömegei kerülnek majd veszélybe és kényszerülnek a feketegazdaságba. A kormány által megkímélt öregségi nyugdíjasok esetében pedig elég triviális, hogy sohasem voltak, és nem is lehetnek a társadalmi mobilitás motorjai – sőt.

Olvasd el ezt is: A Fidesz állama: abszurd adóállam


Miért csinálják?

Nem gondoljuk, hogy mindez egy tudatos stratégia része lenne. Inkább arra gyanakszunk, hogy a status quo fenntartására való törekvés a hatalmi logika mentén meghozott megannyi döntés szándékolatlan eredője. Ám ettől a tény még tény marad: a Fidesz-kormány a társadalmi status quo bebetonozásán és a mobilitás csökkentésén dolgozik.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása