Véleményvezér

vv

Lázár a Fideszre szabja a választási rendszert

2011.11.23. I 0 komment I Címkék: fidesz allam demokracia valasztasi torveny

Ahol a média és a bíróságok kellően függetlenek a kormánytól, ahol erős a civil szféra és stabil a jogrend, bárkinek nyugodtan adhatunk kétharmadot, úgysem tud a hatalmával visszaélni. Magyarország nem ilyen hely. (Fotó: Index)

Lázár János benyújtotta a Fidesz új választójogi törvénytervezetét. Sajnos a nyári hónapokban már napvilágot látott javaslatok semmit nem puhultak, sőt ellenkezőleg, egy még inkább a Fideszre szabott változat kerül a parlament elé.

Úgy látszik, a kormánypárt tényleg nem érzi, hogy egy ilyen törvény a jövőben mennyire kétélű fegyvernek bizonyulhat.

Ajánlott írásunk: Mi a baj a Fidesz választási rendszerével?


Nálunk nincs értelme

Az új választási rendszer legfontosabb elemeit szinte mindenki ismerheti már a híradásokból: lényegében a győztes tényleg mindent visz. Akinek sikerül megnyernie a választást, az valószínűleg nemcsak többséget, hanem azonnal abszolút többséget is kap majd a parlamentben.

Ezzel a többségi modell felé elmozduló rendszerrel számos probléma van. Elsőként az, hogy ez a rendszer legfeljebb egy olyan országban lehetne csak igazságos, ahol óriásiak a regionális különbségek, amit csak hasonló választási szabályokkal lehetne kiegyensúlyozni. Jól ismert példa erre az angol választási rendszer; Magyarországon azonban ezek a regionális eltérések a valóságban eléggé jelentéktelenek.

Ezért aztán sajnos a Véleményvezér sem tud egy ilyen javaslat mögött más logikát látni, mint azt, hogy a Fidesz saját magára kívánja szabni a választási rendszert: hogy amennyiben sikerül megnyerniük a következő választást, újra kétharmaduk legyen és továbbra is bármit megtehessenek az országban.

Lázár törvénytervezetében (...) a töredékszavazat meghatározása szerint a győztes jelöltre leadott, mandátumot nem eredményező szavazatok is töredékszavazatok, és minden olyan szavazatot mandátumot nem eredményezőnek tekintenek, amely felette van a második helyen végzett jelölt összes szavazata + egy szavazatnak.

Ez nem is olyan extrém esetben akár azt is jelentheti, hogy a győztes jelölt egymaga több töredékszavazatot visz az országos listára, mint amennyit a vesztes jelöltek összesen. (...)

A 2010-es választásokon az első fordulós adatokat összesítve a Fidesz az új szabályok szerint összesen 1 561 503 töredékszavazatot szerzett volna, másfélszeresét az MSZP országos listájára leadott 990 428 szavazatnak. (...)

93 listás mandátummal számolva a Fidesznek így 46, a szocialistáknak 22, a Jobbiknak 18, az LMP-nek pedig 7 képviselője jutna be listáról. A parlamentben így a Fidesznek 151, az MSZP-nek 23, a Jobbiknak 18, az LMP-nek 7 fős frakciója lenne, tehát a Fidesz egymaga birtokolná a parlamenti mandátumok 75,9 százalékát, másképpen háromnegyedét.


A győztes tényleg mindent visz (Index)


Visszaüthet a Fideszre...

A Fideszt nemcsak az nem zavarja, hogy ez a rendszer nyilvánvalóan részrehajló, hanem az sem, hogy adott esetben keményen vissza is üthet. Ugyanis akkor, ha a Fidesz nem nyerné meg a következő választást, a győztes ellenzéki formáció egy pillanat alatt olyan hatalomhoz juthatna, amivel a Nemzeti Együttműködés Rendszerét azonnal lebonthatná. Hatályon kívül helyezhetné a Fidesz megannyi emblematikus és megosztó intézkedését, nem is beszélve az új alkotmányról.

A mostani kormánytöbbség ráadásul azt is képtelen belátni, hogy minden olyan intézkedés, mint amilyen ez az új választójogi törvénytervezet is, csak egy újabb indok arra, hogy valamennyi nem-fideszes erő választási szövetséget hozzon létre Orbán Viktor és kormánya leváltására. Ahogy azt a nyáron az LMP már fölvetette, egy közös ellenzéki győzelem után a Fidesz intézkedéseit eltörölnék, majd pedig akár rögtön egy új választást írhatnának ki – immár ismét a régi szabályok szerint.

survey solutions


...és az egész országra is visszaüt

De talán nagyobb probléma, hogy a Fidesz választási rendszere nemcsak a pártra üthetne vissza, hanem az egész ország számára hatalmas kockázatot jelentene. Egy ilyen többségi választási modell ugyanis csak az olyan országokban tud jól működni, ahol a politika nem ural mindent: ahol a média és a bíróságok kellően függetlenek a kormánytól, ahol erős a civil szféra és stabil a jogrend. Egy ilyen országban ugyanis bárkinek nyugodtan adhatunk kétharmadot, úgysem fog, mert úgysem tud a hatalmával visszaélni.

Az elmúlt másfél év világosan bebizonyította, hogy Magyarország sajnos nem ilyen hely, és a kétharmados hatalommal a legkülönbözőbb módokon tud visszaélni a kormánypárt. Ezért mi sem tudunk egy olyan választási rendszert támogatni, mely ilyen aránytalan mértékben adna még nagyobb hatalmat a mindenkori győztes kezébe.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.