Véleményvezér

vv

Összeomlás: Magyarországnak nincs segítség

2011.11.30. I 0 komment I Címkék: fidesz eu nemet euro gazdasagi valsag

Miközben a többi visegrádi ország tagja lehetne az európai elitklubnak, nekünk még csak nem is segítenének a bajban, a Fidesz-kormány ugyanis eljátszotta mindenki jóindulatát. (Fotó: hirado.hu)

A Financial Times egyik mértékadó publicistája szerint úgy tíz napon belül eldől, hogy fennmaradhat-e az eurózóna. Hozzá hasonlóan egyre többen gondolják, hogy hamarosan megtörténhet, ami két hónappal ezelőtt is szinte elképzelhetetlennek tűnt. Ha valóban felbomlik az eurózóna, ránk, magyarokra különösen cudar idők várnak.

Ajánlott írásunk: Ha bukik az euró, Magyarországnak annyi


Mi a baj?

Mostanra elég pontosan leírható, hogy mi is a baj az eurózónával. Alapvetően az, hogy az elrontott válságkezelési kísérletek során annyira kitömték az Unió bankjait állampapírokkal, hogy a rendszernek mára nem maradt egyetlen egészséges pontja sem. Ugyanis akkor, ha egy méretesebb tagország esetleg csődöt jelent, az valamennyi tagállamot lehetetlen helyzetbe hozza, amennyiben legfontosabb bankjaik azonnali és rendkívül nagy mértékű tőkepótlásra kényszerülnek a csődbe kerülő ország államkötvényein elszenvedett veszteségeik miatt.

Az európai bankrendszer problémái mára olyan kiterjedtségűvé váltak, hogy egyre kevesebb hitelezőt találni, aki hajlandó ezeknek a bankoknak hitelt nyújtani. Ennek hiányában azonban bármilyen jelentősebb tőkepótlás csak állami pénzből történhet, ami viszont tovább növeli az európai országok egyébként is óriási adósságállományát.

Vagyis három probléma jelentkezik egyszerre: az európai bankrendszer romló likviditási helyzete, az európai bankok középtávú tőkeproblémája, illetve az európai országok államadósság terhe.

A forgatókönyvek

Ennek a helyzetnek nincs egyszerű megoldása, és az a néhány opció, ami elérhető lenne, mind-mind azt igényelné, hogy az eurózóna kormányai hirtelen megtalálják a közös hangot és egységesen felsorakozzanak egy fenntartható finanszírozási stratégia mellett. A helyzetet nehezíti, hogy a fentieken túl a relatíve jó helyzetben lévő országoknak, mindenek előtt Németországnak azt is vállalnia kellene, hogy átveszi a nála felelőtlenebbek terheinek egy jó részét. De az is biztosnak tűnik, hogy nincs valódi megoldás fiskális unió, azaz anélkül, hogy a szóban forgó országok szuverenitásuk még nagyobb részét feladva nagyon szigorú közös szabályokat fogadjanak el az éves költségvetéseikre nézve.

Mindennek az alternatívája nemcsak a közös pénz megszűnése, hanem valószínűleg az európai integráció számos korábbi eredményének szinte automatikus felszámolódása, illetve két-három rettentő mély recesszióban elöltött év lehet.

A sikeres mentési kísérletnek pedig könnyen elképzelhető, hogy az lesz az ára, hogy megvalósul az ún. kétsebességes Európa, ahol a legjobb helyzetben lévő országok szűk köre egy föderalista államhoz egyre inkább hasonlító államalakulatba szerveződik, míg a többiek amolyan másodrangú tagként, az Unió perifériájaként működnek tovább. Fontos azonban megjegyezni, hogy még ez a forgatókönyv is lényegesen vonzóbb, mint az eurózóna és vele együtt az Európai Unió belső piacának szétesése.

survey software


Nekünk a legrosszabbkor jött

Magyarországot az összes európai ország közül az egyik legfelkészületlenebbül érné az esetleges kataklizma. A bankrendszerünket a végsőkig gyengítette a magyar kormány önsorsrontó politikája, devizatartalékunk az elmúlt időszakban ahelyett, hogy nőtt volna, csökkent, továbbá az államadósságunk egy tapodtat sem mozdult el a másfél évvel ezelőtti szintről. Mindeközben a magyar kormány tönkretette a forint és a magyar államkötvénypiac egyetlen komolyan vehető hazai bástyáját, a magánnyugdíjpénztári rendszert is.

Olvasd el ezt is: Megtámadták Magyarországot: Orbán elhitte


De sajnos legalább ilyen fontos, hogy az összes lehetséges szereplőnél, aki mentőövet dobhatna vagy segíthetne nekünk, a jóindulat utolsó szikráit is elveszítettük, köszönhetően a Fidesz-kormány „Majd én megmutatom nektek!”-típusú politizálásának. Nemcsak arról van szó, hogy az esetleges belső európai régiónak, európai elitklubnak a többi visegrádi ország akár még tagja is lehetne, miközben Magyarország részvétele fel sem merülhet. Hanem arról is, hogy az „amilyen az adjonisten…” elve alapján mára kifejezetten sok olyan külföldi kormány és befolyásos lobbicsoport van a számunkra kulcsfontosságú nyugat-európai országokban, akik egy ilyen esetben nagyon szívesen viszonoznák a keménykedő Orbán-kormány eddigi kedvességét.

Mindezek miatt sajnos valószínűnek tűnik, hogy az euró bukása magával rántaná Magyarországot is.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása