Véleményvezér

vv

Zárja be a Fidesz a Parlamentet négy évre?

2011.12.02. I 0 komment I Címkék: jog fidesz parlament demokracia

A fontos törvények vitáinak éjszakára száműzése sok rossz üzenetet hordoz: nem tartják fontosnak az országgyűlést, a polgárok jogát a nyilvánossághoz, de az alternatív vélemények megjelenését sem. (Fotó: fidesz.hu)

Úgy látszik, a kormánytöbbség ismét kitalált egy forradalmi módszert a fontos törvények csendes és gyors elfogadásához. A héten számos nagyon jelentős, milliókat érintő törvény vitáját, például az új nemzetbiztonsági szolgálatról, a közoktatásról vagy az új munka törvénykönyvéről szólót egyszerűen késő éjjelre tették. Bár az ellenzék obstrukcióval el tudta érni, hogy ne az éjjel a Parlamentben maradó maroknyi kormánypárti képviselő akarata érvényesüljön, győzelmük nyilván csak ideiglenes lesz.

Az igazi probléma az, hogy amennyiben a kormányoldal tovább folytatja ezt a gyakorlatot, az súlyos károkat fog okozni a magyar parlamentarizmusnak.

Ajánlott írásunk: Tovább dübörög a fideszes törvénygyár


Level 1

Korábban már többször kritizáltuk a kormányoldal törvényalkotási módszereit. A Fideszben mostanra bevett jogalkotási gyakorlat, hogy óriási jelentőségű törvényeket 24 óra alatt vernek végig, egyéni képviselői indítványokkal kerülik ki az államigazgatási és társadalmi egyeztetési folyamatokat, és az utolsó pillanatokban nyújtanak be kulcsfontosságú módosítókat, melyeknek az elolvasására sem jut már idő.

Többször aggodalmunkat fejeztük ki amiatt is, hogy ez a hozzáállás milyen hatással lesz a jogszabályok minőségére. Hogy csak az elmúlt napokból hozzunk példákat: Lázár János egyik módosítóját annyira nem nézte át senki, hogy benne maradt egy szmájli (!), Schmitt Pál elé pedig egy hibás törvényszöveg került, mely bizonyos 2012-es adószabályokat egy vesszőhiba miatt már idén életbe léptetett volna.

Fotó: parlament.hu/hvg.hu


Level 2

A legújabb fideszes gyakorlat azonban még ezeken is túltesz. A fontos törvények vitájának késő éjjelre száműzésével két probléma van. A kisebbik, hogy ekkor nincs tévéközvetítés a vitáról, így a parlamenti munka nyilvánossága erősen korlátozódik. A nagyobb baj azonban az, hogy a Fidesz már a látszatát sem kívánja fenntartani annak, hogy az országgyűlési vitát bármire is tartja.

Azt nem képesek belátni, hogy az Országgyűlésben egy jelentős törvény megvitatása nem valamiféle nyűg, amin muszájból kell végigmenni. A parlamenti nyilvánosság lényege ugyanis az, hogy még akkor is, ha az ellenzék nem is tudja elfogadtatni saját javaslatait, az ellenvélemények, alternatív javaslatok és kritikák akkor is teret kaphatnak.


Zárják be négy évre?

Tévedés azt gondolni, hogy azon az alapon, hogy a Fidesz-KDNP-nek úgyis kétharmada van, akár négy évre be is lehetne zárni a Parlamentet. Ugyanis ott minden elhangzott szó jegyzőkönyvbe kerül, a parlamenti felszólalásokból és vitákból pedig az alternatív ötletek egyfajta könytára is létrejöhet. A legfontosabb törvények vitáinak éjszakára száműzése sok rossz üzenetet hordoz: azt, hogy a Fidesz nem tartja fontosnak az országgyűlés intézményét, a választópolgárok jogát az országgyűlési munka nyilvánosságához, és legfőképp, hogy nem tartja fontosnak az alternatív vélemények megjelenését.

Olvasd el ezt is: Magyar Országgyűlés: az minek van?


Az elmúlt másfél év során már belefutott annyi pofonba a Fidesz, hogy látniuk kellene: igenis nekik is szükségük van arra, hogy mások más megközelítésből mondják el a véleményüket egy-egy törvényjavaslatról. Bár a Véleményvezér sem lát túlságosan nagy potenciált a jelenlegi parlamenti ellenzékben, sem ez, sem más nem igazolhatja azt a fideszes eljárást, hogy még csak a lehetőséget sem adják meg az ellenzéknek, hogy tisztességes körülmények között elmondhassák a véleményüket.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása